Psyykenlääkkeet vaikuttavat myös tavalla, josta ei usein puhuta. Ne vaikuttavat negatiivisesti uneen(aiheuttaen unettomuutta ja muokkaavat unen rakennetta joskus haitallisesti) .
Eritoten ne vaikuttavat Rem-uneen sitä supistaen (nukkumisen vaihe,jossa nähdään unia), joka on tärkeää mm. uuden oppimiselle ja jäsentämiselle, tunne-elämän säätelylle ja mielenterveydelle. Rem-unen
puutos altistaa mm. masennukselle ja ahdistukselle eli se on tärkeää mielenterveydelle! Puutoksen on todettu aiheuttavan ärtyneisyyttä, muistihäiriöitä, uupumista ja keskittymiskyvyn huononemista.
Ylipäätään univajeella on mielenterveydelle suuria vaikutuksia.
Rem-unta huonontavat SSRI-lääkkeet, eritoten MAOI-lääkkeet, mutta myös trisykliset, aiheuttaen mm. päiväväsymystä. SSRI:t ovat yhteydessä REM unen-käytöshäiriöön. Jotkut kuten Mirtazapin eivät vaikuta REM-uneen samalla tavoin heikentäen.
Adhd-lääkkeet ja bentsot ovat uniongelmia aiheuttavia. Bentsot heikentäen mm. melatoniinintuotantoa ja heikentävät pitkässä juoksussa mm.syvää unta ja Adhd-lääkkeet monesti aiheuttavat nukkumisongelmia. Lapsilla uni on tärkeää kehityksen kannalta, ja näitä syötetään lapsille paljon.
Antipsykooteista mm. risperidoni voi aiheuttaa uniongelmia yleisenä sivuvaikutuksena. Joskus uniongelma antipsykooteista iskee korkeista annoksista vieroituksen seurauksena. Ketipinor aiheuttaa levottomia jalkoja joillekin, mikä on yhteydessä uniongelmiin. Mm. ketipinorilla 100 mg käyttö terveillä johti tutkimuksessa Rem unen vähenemiseen.
Näin lukee mm. yhden yleisen SSRI-lääkkeen, Escitalopramin,lopetusoireissa: "unihäiriöitä (tavallista vilkkaampia unia, painajaisia, unettomuutta)". Uniongelmia on kuvattu myös bentsoja lopettaessa.
Eli psyykenlääkkeiden lopetus voi olla unettomuuden laukaisijana(joka voi johtaa taas lääkkeisiin.)
Psyykenlääkkeet ja uniongelmat
10
950
Vastaukset
- lääkeunettomuus
Myös eräät masennuslääkkeet kuten SSRI-lääkkeet saattavat suurina päiväannoksina aiheuttaa unettomuutta ja usein niiden kanssa määrätään unettomalle jokin sedatoiva lääke. Toki tulee muistaa, että mielenterveysongelmat itse ovat myös unettomuuden taustalla, mutta joskus unettomuuden laukaisee joko lääkkeen käyttö tai vieroitus siitä. Itsellä ssri-lääkkeen vaikein vieroitusoire oli unettomuus, mitä en ollut ikinä ennen kokenut ennen lääkettä.
Lähteet kirjoitukselle
Risperidoni, Escitalopram pakkausseloste
http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/overcoming-insomnia
http://www.ninds.nih.gov/disorders/brain_basics/understanding_sleep.htm
http://www.apa.org/monitor/jan06/onit.aspx
https://books.google.fi/books?id=RJOy1vy2RKQC&pg=PA669&lpg=PA669&dq=quetiapine 25mg 100mg study rem sleep&source=bl&ots=EhyLtEvyOH&sig=VWvrhhIt9qinvLMtdHZrsUZe-Vg&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwiOm6HbvtrNAhUG3iwKHZjHA8UQ6AEIHTAG#v=onepage&q=quetiapine 25mg 100mg study rem sleep&f=false
http://www.webmd.com/depression/news/20160208/poor-rem-sleep-may-be-linked-to-higher-risk-for-anxiety-depression
http://www.psychiatrictimes.com/sleep-disorders/effects-antidepressants-sleep
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/adhd-laakkeet-voivat-haitata-lapsen-younia/
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/unettomuuden-diagnostiikka/
http://primarypsychiatry.com/antidepressants-and-insomnia/ - IatroUnettomuus
SSRI-aineiden aka "masennuslääkkeiden" vaikutus uneen negatiivisesti on ihan perustietoa. Unettomuus taas johtaa ärtyneisyyteen ja pahimmillaan kevyeeseen tai kovempaankin sekavuuteen, jonka psykiatrian järjestelmä kuvittelee, tai ainakin esittää, olevan mieli(kuvitus)sairaudesta johtuvaa ja lisää aineita, mikä johtaa ongelman pahentumiseen.
Mikäli terveys merkitsee jotain kannattaa pysyä kaukana ja vähintään jättää noudattamatta ohjeita joita psykiatrinen järjestelmä promoaa. - keitu
Tiedän nuoria aikuisia, joilla menee stimulanttia(adhd), masennuslääkettä masennukseen, ja sitten jos(onpa ihme) ei tule uni niin psykiatri määrää unettavaa lääkettä. Hyvä bisnes on psykiatria.
- hoxhox-
Myös muut lääkkeet kuin psyykenlääkkeet, voi aiheuttaa unettomuutta ja unihäiriöitä erilaisten unta häiritsevien mekanismien kautta, kuten estämällä melatoniinintuotantoa, vaikuttamalla aivojen välittäjäaineisiin, tai esim. aiheuttamalla levottomia jalkoja, mutta myös muiden mekanismien kautta.
Täältä löytyy lääkkeet,jotka aiheuttaa unettomuutta:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=nix01085
Mm. fluorokinoloniantibiootit(kuten Ciprofloxacin), sienilääkkeet, betasalpaajat, kortisoni, statiinit, epilepsialääkkeet, tietyt kipulääkkeet, ja eräät sydän- ja verisuonilääkkeet kuuluu näihin.
http://www.aarp.org/health/drugs-supplements/info-04-2013/medications-that-can-cause-insomnia.html - Swertyiu
"SSRI-lääkkeet aiheuttavat vähintään 10–15 prosentille potilaista motorista levottomuutta, ahdistuneisuutta, kiihtyneisyyttä tai unettomuutta." Aika isolle määrälle, sanoisin. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Masennuslääkkeet
- njjkkjhj
Unettomuuden hoitoon paras lääkehoito on pieni annos Mirtazapiinia tai doksepiinia unitutkijan mielestä(suositeltavin tietenkin lääkkeetön). Iso annos voi haitata unta. Pieni annos lääkettä ei heikennä syvää unta(kuten mm.bentsot eli "unilääkkeet") eikä sillä ole rem unta vähentävää vaikutusta. Mirta on valitettavasti yhteydessä levottomiin jalkoihin, ja sillä on muita sivuvaikutuksia, kuten lääkkeillä aina on.https://www.aivosaatio.fi/unettomuuden-hoito-muuttuu/
On mielenkiintoista, että rem unta blokkaamalla voidaan blokata masennusoireita. Tätä tekee ssrilääkkeet. Voi tosin myös miettiä mitä terveysvaikutuksia/muita vaikutuksia tällä on muuten, esim.pitemmällä tähtäimellä, kun rem unta rajoitetaan.
https://www.psychologytoday.com/blog/dream-catcher/201107/sleep-and-depression - Lääkeorja
Mulla lääkäri sanoi, ettei uniongelmani ja unettomuuteni johdu masislääkkeen lopetuksesta. Ettei ole kuullut sellasesta. Vaan masennuksesta se johtuu. Kumma kyllä, paketissakin asia luki eikä tarvi kuin googlata "ssri" ja "unettomuus."
Jos oisin ottanut lisää nappeja unettomuuteen, niin voi vaan kuvitella minkälainen uniongelma mulla niistä tulis, jos ne joskus lopettasin.
Siispä olen kärsinyt, ja ongelma on parantunut pikkuhiljaa- AJattelija123
Lääkärit tietää omasta mielestä, ihmisiä nekin on. Ja oon huomannut, että osaa niiden ajatuksista perustuu ihan omiin ajatuksiin. Luota siihen, jos susta tuntuu vahvasti,että oot oikeassa.
"Jos oisin ottanut lisää nappeja unettomuuteen, niin voi vaan kuvitella minkälainen uniongelma mulla niistä tulis, jos ne joskus lopettasin.
Siispä olen kärsinyt, ja ongelma on parantunut pikkuhiljaa" Oot ollu kaukaa viisas.
- huono_lääke
Risperidonia määrättiin juurikin unettomuuteen 2mg illalla.
Alkuun ei nukuttanut. Muutaman viikon käytön jälkeen nukkui helposti kellon ympäri ja ylikin, eikä päivälläkään oikeasti herännyt. Ei hyvä.
Älytöntä syöttää antipsykoottia unihäiriöön. - puolikkaan_puolikas
Mirtazapin tuntuu alkuun hyvältä jopa euforiselta. Elämä hymyilee. Pikkuhiljaa tyhmistää ja tylsistää ihmisen. Pidemmässä käytössä kehittyy outoja ajatuksia ja tunteita jopa pelkotiloja.
Usein kuulee, että Mirtazapinin muruset olisi parhaita juuri unettomuuteen. Tuota lääkärikin suositti: puolikkaan puolittamista ja vielä puolittamista. Aivan pöhköjä ja levottomia unia tuottaa nuo muruset.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Immu otti pataan
Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!2082838Näetkö feminismin uhkana
Vai mahdollisuutena kun deittailet naisia? Mitä miehet mieltä feminismistä?2071251Tykkäätkö halaamisesta?
Minä en. Tänään tuttava, jolle olen maininnut että en pidä halaamisesta, yritti halata minua ja olen vieläkin ihan raivo1161211Malmin tapaus on järkyttävä
Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi3361092- 1111023
Hinduilu on suurta eksytystä
tekosyvällinen tarina uppoaa moneen. Harhautusta todellisen Jumalan yhteydestä. Kuka haluaisi nähdä sielunvaelluksessa401984- 85977
- 66904
- 46884
- 53871