Suomen mielenterveyslain uudistaminen

mielenterveyslaista

15

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • information

      Norjassa on suunnitteilla mielenterveyslain uudistus siten, että tarjolle tulee lääkkeetön hoitovaihtoehto potilaille (drug-free treatment options for patients with mental illnesses).

      Norja tarkistaa myös kaikkea terveydenhuoltoon liittyvää pakkohoitolainsäädäntöään mukaan lukien mielenterveyslaki.

      https:// www regjeringen no /no/aktuelt/medikamentfri-behandling-for-psykisk-syke-i-alle-helseregioner/id2464240/

      https:// www regjeringen no /no/aktuelt/medikamentfri-behandling-for-psykisk-syke-i-alle-helseregioner/id2464240/

      Lailla pyritään vahvistamaan potilaan itsemääräämisoikeutta ja lainsuojaa, sekä vapaaehtoisen hoitomuotojen tukemista. Vaikuttaisi siltä, että lakimuutoksen jälkeen potilaita ei voisi yhtä helposti määrätä pakkohoitoon, vaan pitäisi jollakin tavalla systemaattiosesti mitata potilaan kykyä päättää omista asioistaan ennen pakkopäätöksiä. Eli yhden lääkärin mielipide ei jatkossa enää riittäisi pakkohoitoon määräämiseen Norjassa.

      Eli Norjassa ollaan tosiaan tarjoamassa lääkkeetön hoitovaihtoehto, tosin ilmeisesti seuraavalla sivulauseella: jollei potilas välttämättä lääkkeitä tarvitse...

    • hyvänvarjollapahaa

      Tuo on aika liian mahdollistava sivulause, valitettavasti. Hyvä suunta Norjassa tosin! Kenenkään ei tulisi joutua tajunnanmuokkaukseen pakosta jos ei itse tahdo lääkkein joilla on niin kamalia haittavaikutuksia terveydelle/voi olla myös psyykelle, vaikka sitä ei oteta huomioon. Meillä on vain yhdet aivot, yksi tajunta, yksi elämä, joten psyykenlääkkeet muokkaavat suuresti. Lääkkeillä, jotka voi pahentaa ihmisen kärsimystä helpottamisen sijaan. pakkolääkintä tehdään yhden lääkärin mielipiteen perusteella, jonka kumileimaa toinen(näkemättä potilasta).

      Pakottaminen ei ole hoitoa, vaan hoito tapahtuu ihmiaen tahdosta parantua ja luottamuksessa. Suomeen tarvittaisiin psykiatriakriittistä/psyykenlääkekriittistä toimintaa enemmän, mitä onneksi maailmalta löytyy. tiedän että psykiatrian takia kärsineitä löytyy, jotka haluaisivat tulla kuulluiksi kokemuksensa kautta! Sen verran heikoilla jäillä ollaan ihmisoikeuksien kanssa, ja yksilönvapauksissa psykiatriassa. Joitakin väärinkäytöksiä tullut julki osastoilta.

      Hyvä suunta Norjassa!

      • todellisuus99

        Pakottaminen ei todellakaan ole hoitoa mutta pakottamista yritetään perustella sillä että se on "potilaan parhaaksi". Että potilas ei muka itse ymmärrä mikä hänelle on parasta.


      • Beware_of_Good-doers
        todellisuus99 kirjoitti:

        Pakottaminen ei todellakaan ole hoitoa mutta pakottamista yritetään perustella sillä että se on "potilaan parhaaksi". Että potilas ei muka itse ymmärrä mikä hänelle on parasta.

        Toisen auttaminen/"auttaminen" pakottamalla on erinomainen tapa legitimoida oma moraaliton tai suoraan lainvastainen toimintansa toista kohtaan.

        'Varokaa hyväntekijöitä' varoittivat poliittiset filosofit jo vuosisadat sitten.

        "I can take care of my enemies, but protect me from my friends."


      • Pahaahyvyydenvarjolla

        Mielestäni lähtökohta toisen parhaaksi lääkitseminen, "hoitaminen", kun hän ei tajua sairaudentunnottomana sitä on asia, johon pitäisi todella puuttua ja pureutua ja kyseenalaistaa, koska se on pelottavan itsestäänselvää. Voin väittää, että suurella osalla sairaita on kyky pitkänkin psyykenlääkehistorian perusteella arvioida hyötyykö lääkkeistä ylipäätään tai muutenkin analysoida itseään, ongelmiaan,ja miettiä mikä itselle on parasta. Sairaudentunnottomaksi tuomitseminen joka ei tajua parastaan, vie ihmiseltä hyvin perustavanlaatuisen oikeuden. Tämä luo myös hyvin valtasuhteilta epätasapainoisen asetelman, jossa ei edes haeta potilaan luottamusta vaan jossa pakotetaan toinen johonkin. Uskon, että tässä tehdään niin paljon väärinkäytöksiä tämän varjolla. Lääkäri on kuin tuomari, mikä on potilaalle sairasta ja mikä ei,. Totuuspoliisi: mikä on totta, mikä harhaa..Liian suuri valta yhdellä ihmisellä. Liian suuri tulkintavara. Valittaminen päätöksestä on liian vaikeaa, varsinkin lääkittynä ja koko valtasuhdeasetelman takia..Esimerkiksi milloin ihmisen uskonnollisuus tulkitaan väärin(missä menee uskon ja harhan raja), milloin se että joku on lukenut vaikka psyykenlääkkeistä kritiikkiä joka tulkitaan harhaksi koska se sotii lääkärin lukemaa kirjallisuutta ja maailmankatsomusta vastaan, milloin esim. tilanteen ahdistavuus eli pakkolääkinnän uhka ja potilaan käyttäytyminen sen takia tilanteessa tulkitaan väärin jne... miten sitten esim. Jos joku maailmankatsomuksen, uskonnon takia haluaa kieltäytyä esim. lääkehoidosta?

        Toisen probleeman tekee lääkkeiden suuret haittavaikutukset ( uusimmatkin antipsykootit omaavat yleisinä haittavaikutuksina jopa parkinsonismia(risperidon) tai voivat viedä seksuaalisuuden yms, merkittäviä elämänlaadun heikentäjiä.)ja se, ettei lääkkeiden toimintamekanismia edes tiedetä. Ei voida perustellusti väittää lääkkeen hoitavan, vaan yhtä perustellusti voidaan olettaa lääkkeen laittavan potilas riskiin mennä huonompaan kuntoon ja kärsiä haittoja lääkkeestä(mikä voidaan tulkitaan sairaudeksi ja voi johtaa lääkekierteisiin, mikä voi vielä heikentää potilaan tilaa). Mitään psyykensairautta ei ole todistettu kemialliseksi epätasapainoksi aivoissa, mikä olisi korjaamista vailla. Lääkkeet(antipsykootit) kyllä sedatoivat, ja siten tekevät ihmisen vähemmän aktiiviseksi, mikä toki vaikuttaa potilaan tilan paranemiselta, vaikkei potilas niin itse koe. Ei ole sattumaa, missä muodoissa antipsykootteja valmistetaan nykyään(injektiot)- potilast eivät monet pidä näistä lääkkeistä.Kenen hyvinvointia tässä hoidetaan?

        Ihmisen keho ja tajunta ovat niin ihmiselle intiimejä asioita, että niiden loukkaus voi tuntua traumaattiselta ja on hyvin arveluttavaa. Silti pidetään itsestäänselvyytenä, että mielenterveyspotilaan housut saa kiskoa alas ja hänet sedatoida injektioneulalla(laittaa väsyneeseen lamaantuneeseen tilaan)lääkkein, jotka alentaa tietoisuuden tilaa. Joka voi myös sairastuttaa ihmistä. Joka lisää negatiivisia tunteita hoitoa kohtaan/lisää hoitokielteisyyttä. Pakkolääkintä ja alistaminen voi laittaa ihmisen kriisiin. Mistä löytää vahva minä selviämiseen, jos ihmisen oma tahto on mitätöity? Pitää myös muistaa, että vieroitus psyykenlääkkeistä on myös usein haastavaa. Korkea-annoksisista antipsykooteista vieroittautuminen voi johtaa unettomuuteen, tardiiviin psykoosiin ja uusiin osastohoitoihin.

        Psykiatria on sosiaalisen kontrollin väline. Se puuttuu epänormaaliin käytökseen, se on sen funktio myös. Vaikka muuta väitetään. Millään muulla lääketieteen haaralla ei ole tätä ulottuvuutta.Homoseksuaalisuutta pidettiin vielä muutama vuosikymmen sitten esim.sairautena eli siis psykiatriassa käytöksenä jota tuli hoitaa.Jos psykiatria pakkolääkitsee ihmistä, joka on tyytyväinen elämäänsä eikä elä itsetuhoista elämää, mutta joka ei tajua olevansa sairas muiden mielestä/käyttäytyy väärin/erikoisesti muiden mielestä, se tekee sen syistä kuin ihmisen parhaaksi, joita pitäisi miettiä. Mutta ainiin potilas ei tiedä mikä hänelle on parasta, niinkö? Psykiatria myös telkeää häiritseviä ihmisiä, jotka häiritsevät,sekin on vaan karu fakta. Osaa lääkitään, vaikka he eivät muuksi muutu.

        Itse uskon yksilönvapauksiin lääkinnästä. Vapauteen päättää. Niin kauan ainakin, kuin ihminen ei ole vaaraksi muille.Ei edes itsetuhoista voi pakkolääkitä(ironia: masennuslääkepaketissa puhutaan itsemurhariskistä). Mielisairaat harvemmin ovat haitaksi muille, mistä on luotu myytti.. Enemmän rikoksia tekee päihteiden ja huumeiden väärinkäyttäjät. Mielestäni maininnan ansaitsee myös ssrilääkkeiden yhteys väkivaltaan ja tutkimukset antipsykoottien lisäämän akatisian(sisäisen levottomuuden ja liikkumistarpeen) yhteydestä agressiivisuuteen, itsemurhiin ja väkivaltaan(tutkimukset). Uskon, että psyykenlääkkeet voi joillakin alentaa impulssikontrollia,kuten muu tajuntaan vaikuttava aine.

        Minä uskon, että nykypsykiatriaa pidetään tulevaisuudessa samanlaisena, kuin nykyään psykiatrian julmina pidettyjä entisajan hoitokeinoja. Toivon niin.


      • 45666777

        Monet itsemurhatapaukset tulkitaan niin, että ihminen ei hakenut tarpeeksi apua ja tappoi itsensä. Mitä jos syynä olikin että haki apua joka ei tuntunut avulta vaan pakotukselta, joutui pakkolääkinnälle, sai haittoja lääkkeestä ja se oli syy. Tai oli lopettanut psyykenlääkkeen ja vieroitusoireet sai päätymään ratkaisuun, mitä ilman niiden aloitusta ei olisi tehnyt.

        Pakkohoidossa useiden lääkeaineiden syöttäminen päällekkäin lisää myös psyykkisten ja fyysisten haittojen määrää ja monesti tutkimuskin aiheesta on puuttuvaa. Lääkereaktioita, kun tsekkaa, lääkkeissä voi jopa lukea ettei yhteiskäyttöä suositella. Joskus määrätään useita antipsykootteja, vaikkei se ole suositusten mukaista.

        Kun sanotaan, että placebolla on merkittävä rooli mitä jos ihminen saa lääkettä, jonka jo etukäteen kokee haitallisena ja pelottavana ja vielä pakotettuna? Miten on moraalisesti oikein pakkosyöttää lääkkeitä, joita esim. jo tutkimuksissa keskeytetään haittojen vuoksi ja mitä muutenkin keskeytetään usein haittojen takia.

        Joskus psykiatrit määräävät lääkkeitä jopa yli pakkausselosteen sallitun rajan, mikä on lääkeyhtiöiden turvalliseksi ylärajaksi määrittämä. Voi myös miettiä, miten esim. sama standardi neuroleptiannos vaikuttaa eri kokoisiin/sukupuolta oleviin ihmisiin. Jotkut eivät edes metabolisoi lääkkeitä edes kunnolla.

        Mitä jos osastojen useat lääkekokeilut ajavat ihmisen huonompaan jamaan psyykkisesti. Milloin voidaan laittaa raja että ihmistä ei lääkehoito auta..


      • todellisuus99
        Pahaahyvyydenvarjolla kirjoitti:

        Mielestäni lähtökohta toisen parhaaksi lääkitseminen, "hoitaminen", kun hän ei tajua sairaudentunnottomana sitä on asia, johon pitäisi todella puuttua ja pureutua ja kyseenalaistaa, koska se on pelottavan itsestäänselvää. Voin väittää, että suurella osalla sairaita on kyky pitkänkin psyykenlääkehistorian perusteella arvioida hyötyykö lääkkeistä ylipäätään tai muutenkin analysoida itseään, ongelmiaan,ja miettiä mikä itselle on parasta. Sairaudentunnottomaksi tuomitseminen joka ei tajua parastaan, vie ihmiseltä hyvin perustavanlaatuisen oikeuden. Tämä luo myös hyvin valtasuhteilta epätasapainoisen asetelman, jossa ei edes haeta potilaan luottamusta vaan jossa pakotetaan toinen johonkin. Uskon, että tässä tehdään niin paljon väärinkäytöksiä tämän varjolla. Lääkäri on kuin tuomari, mikä on potilaalle sairasta ja mikä ei,. Totuuspoliisi: mikä on totta, mikä harhaa..Liian suuri valta yhdellä ihmisellä. Liian suuri tulkintavara. Valittaminen päätöksestä on liian vaikeaa, varsinkin lääkittynä ja koko valtasuhdeasetelman takia..Esimerkiksi milloin ihmisen uskonnollisuus tulkitaan väärin(missä menee uskon ja harhan raja), milloin se että joku on lukenut vaikka psyykenlääkkeistä kritiikkiä joka tulkitaan harhaksi koska se sotii lääkärin lukemaa kirjallisuutta ja maailmankatsomusta vastaan, milloin esim. tilanteen ahdistavuus eli pakkolääkinnän uhka ja potilaan käyttäytyminen sen takia tilanteessa tulkitaan väärin jne... miten sitten esim. Jos joku maailmankatsomuksen, uskonnon takia haluaa kieltäytyä esim. lääkehoidosta?

        Toisen probleeman tekee lääkkeiden suuret haittavaikutukset ( uusimmatkin antipsykootit omaavat yleisinä haittavaikutuksina jopa parkinsonismia(risperidon) tai voivat viedä seksuaalisuuden yms, merkittäviä elämänlaadun heikentäjiä.)ja se, ettei lääkkeiden toimintamekanismia edes tiedetä. Ei voida perustellusti väittää lääkkeen hoitavan, vaan yhtä perustellusti voidaan olettaa lääkkeen laittavan potilas riskiin mennä huonompaan kuntoon ja kärsiä haittoja lääkkeestä(mikä voidaan tulkitaan sairaudeksi ja voi johtaa lääkekierteisiin, mikä voi vielä heikentää potilaan tilaa). Mitään psyykensairautta ei ole todistettu kemialliseksi epätasapainoksi aivoissa, mikä olisi korjaamista vailla. Lääkkeet(antipsykootit) kyllä sedatoivat, ja siten tekevät ihmisen vähemmän aktiiviseksi, mikä toki vaikuttaa potilaan tilan paranemiselta, vaikkei potilas niin itse koe. Ei ole sattumaa, missä muodoissa antipsykootteja valmistetaan nykyään(injektiot)- potilast eivät monet pidä näistä lääkkeistä.Kenen hyvinvointia tässä hoidetaan?

        Ihmisen keho ja tajunta ovat niin ihmiselle intiimejä asioita, että niiden loukkaus voi tuntua traumaattiselta ja on hyvin arveluttavaa. Silti pidetään itsestäänselvyytenä, että mielenterveyspotilaan housut saa kiskoa alas ja hänet sedatoida injektioneulalla(laittaa väsyneeseen lamaantuneeseen tilaan)lääkkein, jotka alentaa tietoisuuden tilaa. Joka voi myös sairastuttaa ihmistä. Joka lisää negatiivisia tunteita hoitoa kohtaan/lisää hoitokielteisyyttä. Pakkolääkintä ja alistaminen voi laittaa ihmisen kriisiin. Mistä löytää vahva minä selviämiseen, jos ihmisen oma tahto on mitätöity? Pitää myös muistaa, että vieroitus psyykenlääkkeistä on myös usein haastavaa. Korkea-annoksisista antipsykooteista vieroittautuminen voi johtaa unettomuuteen, tardiiviin psykoosiin ja uusiin osastohoitoihin.

        Psykiatria on sosiaalisen kontrollin väline. Se puuttuu epänormaaliin käytökseen, se on sen funktio myös. Vaikka muuta väitetään. Millään muulla lääketieteen haaralla ei ole tätä ulottuvuutta.Homoseksuaalisuutta pidettiin vielä muutama vuosikymmen sitten esim.sairautena eli siis psykiatriassa käytöksenä jota tuli hoitaa.Jos psykiatria pakkolääkitsee ihmistä, joka on tyytyväinen elämäänsä eikä elä itsetuhoista elämää, mutta joka ei tajua olevansa sairas muiden mielestä/käyttäytyy väärin/erikoisesti muiden mielestä, se tekee sen syistä kuin ihmisen parhaaksi, joita pitäisi miettiä. Mutta ainiin potilas ei tiedä mikä hänelle on parasta, niinkö? Psykiatria myös telkeää häiritseviä ihmisiä, jotka häiritsevät,sekin on vaan karu fakta. Osaa lääkitään, vaikka he eivät muuksi muutu.

        Itse uskon yksilönvapauksiin lääkinnästä. Vapauteen päättää. Niin kauan ainakin, kuin ihminen ei ole vaaraksi muille.Ei edes itsetuhoista voi pakkolääkitä(ironia: masennuslääkepaketissa puhutaan itsemurhariskistä). Mielisairaat harvemmin ovat haitaksi muille, mistä on luotu myytti.. Enemmän rikoksia tekee päihteiden ja huumeiden väärinkäyttäjät. Mielestäni maininnan ansaitsee myös ssrilääkkeiden yhteys väkivaltaan ja tutkimukset antipsykoottien lisäämän akatisian(sisäisen levottomuuden ja liikkumistarpeen) yhteydestä agressiivisuuteen, itsemurhiin ja väkivaltaan(tutkimukset). Uskon, että psyykenlääkkeet voi joillakin alentaa impulssikontrollia,kuten muu tajuntaan vaikuttava aine.

        Minä uskon, että nykypsykiatriaa pidetään tulevaisuudessa samanlaisena, kuin nykyään psykiatrian julmina pidettyjä entisajan hoitokeinoja. Toivon niin.

        Loistava kirjoitus!!! Tämän voisi viedä vaikka jollekin psykiatrille ja psyk.sairaanhoitajalle. Mitähän ne vastaisivat?


      • todellisuus99
        Beware_of_Good-doers kirjoitti:

        Toisen auttaminen/"auttaminen" pakottamalla on erinomainen tapa legitimoida oma moraaliton tai suoraan lainvastainen toimintansa toista kohtaan.

        'Varokaa hyväntekijöitä' varoittivat poliittiset filosofit jo vuosisadat sitten.

        "I can take care of my enemies, but protect me from my friends."

        Niin onkin. Hyvän nimissä tehdään paljon pahaa. Milloinhan psykiatrisen alan työntekijät ymmärtävät tämän?


    • jlhhuiohhhh

      Tässäpä yksi lääke, jota tahdonvastaisesti määrätään paljon hoitona ihmisille:

      Tässä erään osastohoidossa paljon käytettävän lääkkeen, nykyaikainen uudehko antipsykootti Zyprexan, yleisimmät "sivu"vaikutukset sen omasta pakkausselosteesta,eli vaikutukset keholle, mitä se tuottaa myös vaikutusmekanisminsa kautta, joka
      sotkee kehon tiettyjä mekanismeja, kuten hormoneita, lämpötilansäätelyä, motoriikkaa, verensokerin säätelyä, sukupuoliviettiä, sekä hidastaa aineenvaihduntaa.

      Lääkeyhtiö, Eli Lilly maksoi n.1,4 miljardin dollarin korvaukset oikeusteitse jättioikeusjutussa Usa:ssa siitä sairastuneille, koska lääke on sairastuttanut ihmisiä diabetekseen. http://mobile.nytimes.com/2006/12/17/business/17drug.html

      Lääkkeestä putkahtelee aika-ajoin uusia terveysriskejä tietoon, joita ei varmasti ole kaikkia raportoitu. Lääkepaketissa lukee, että se joskus aiheuttaa mm."selittämättömän äkkikuoleman". Tieteellisissä tutkimuksissa se kutisti apinoiden aivoja: http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm439147.htm , http://www.pharmacytimes.com/product-news/olanzapine-could-trigger-severe-skin-condition-fda-warns , http://www.madinamerica.com/2013/06/antipsychotics-and-brain-shrinkage-an-update/

      Lääke vaikuttaa kymmeniin välittäjäainereseptoreihin mukaanlukien histamiini-,serotoniini-, dopamiini- ja muskariinireseptorit. Sen toimintamekanismi on tuntematon

      Yhtiö takoo lääkkeellä miljardituloksia sen terveysriskeistä huolimatta (miksi edes kehittää turvallisempia lääkkeitä, tämäkin lääke jo n.20 v vanha). Osa asiakkaista on lääkkeen käyttäjä ja auttamassa voittojen takomisessa vasten tahtoansa.. :

      • epätavallisia liikkeitä (yleinen haittavaikutus, esiintyy enintään 1 käyttäjällä 10:sta) etenkin kasvojen tai kielen alueella
      • veritulppa (melko harvinainen haittavaikutus, esiintyy enintään 1 käyttäjällä 100:sta) erityisesti jalkojen laskimoissa (oireita ovat turvotus, kipu ja punoitus jaloissa). Se saattaa kulkeutua verisuonia pitkin keuhkoihin, joissa se aiheuttaa rintakipua ja hengitysvaikeuksia. Jos havaitset jotain näistä oireista, ota välittömästi yhteys lääkäriin
      • oireyhtymä, jonka oireita ovat kuume, tiheä hengitys, hikoilu, lihasjäykkyys ja uneliaisuus tai unisuus (saatavissa oleva tieto ei riitä yleisyyden arviointiin).

      Hyvin yleisiä haittavaikutuksia (esiintyy yli 1 käyttäjällä 10:stä) ovat painon nousu, uneliaisuus ja veren prolaktiinipitoisuuksien suureneminen. Hoidon alkuvaiheessa joillakuilla voi esiintyä huimausta tai pyörrytystä (ja sydämen sykkeen hitautta) etenkin heidän noustessaan makuulta tai istuma-asennosta seisomaan. Tämä häviää yleensä itsestään, mutta jos näin ei tapahdu, kerro asiasta lääkärille.

      Yleisiä haittavaikutuksia (esiintyy enintään 1 käyttäjällä 10:stä) ovat tiettyjen verisoluarvojen ja veren rasva-arvojen muutokset ja hoidon alkuvaiheessa myös maksaentsyymiarvojen ohimenevä suureneminen; veren ja virtsan sokeripitoisuuksien suureneminen; veren virtsahappo-ja kreatiinikinaasipitoisuuksien suureneminen; ruokahalun voimistuminen; huimaus; levottomuus; vapina; poikkeavat liikkeet (dyskinesia); ummetus; suun kuivuminen; ihottuma; voimattomuus; voimakas uupumus; nesteen kertyminen elimistöön ja siitä johtuva käsien, nilkkojen tai jalkaterien turvotus; kuume; nivelkipu; ja seksuaalisen toiminnan häiriöt kuten sukupuolisen halukkuuden heikkeneminen miehillä ja naisilla sekä erektiöhäiriö miehillä.

      Melko harvinaisia haittavaikutuksia (esiintyy enintään 1 käyttäjällä 100:sta) ovat yliherkkyys (esim. suun ja nielun turvotus, kutina, ihottuma); diabeteksen puhkeaminen tai paheneminen, johon voi joskus liittyä ketoasidoosi (ns. happomyrkytys, ketoaineita veressä ja virtsassa) tai kooma; kouristuskohtaukset, yleensä potilailla, joilla on aiemmin ollut kouristuskohtauksia (epilepsia); lihasten jäykkyys ja spasmit (mukaan lukien silmänliikkeet); puhevaikeudet; hidas sydämen syke; herkkyys auringonvalolle; nenäverenvuoto; vatsan pullotus; muistin huononeminen tai unohtelu; virtsankarkailu; virtsaamisvaikeudet; hiustenlähtö; kuukautisten puuttuminen tai harveneminen; sekä miesten ja naisten rintojen muutokset esim. poikkeava maidon eritys tai rintojen kasvu.

      Harvinaisia haittavaikutuksia (esiintyy enintään 1 henkilöllä 1 000:sta) ovat ruumiinlämmön lasku; sydämen rytmihäiriöt; selittämätön äkkikuolema; haimatulehdus, jonka oireina ovat kova vatsakipu, kuume ja oksentelu; maksasairaus, johon liittyy ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuutta; selittämättöminä kipuina ja särkyinä ilmenevä lihassairaus; ja pitkittynyt tai kivulias erektio.

      Iäkkäille dementiapotilaille jotka käyttävät olantsapiinia, saattaa ilmaantua aivohalvaus, keuhkokuume, virtsanpidätyskyvyttömyyttä, kaatuilua, äärimmäistä väsymystä, näköharhoja, kohonnutta ruumiinlämpöä, ihon punoitusta ja kävelyn vaikeutumista. Joitakin kuolemaan johtaneita tapauksia on ilmoitettu tässä nimenomaisessa potilasryhmässä.

    • thkllhhkll

      Kun tällaista määrätään pakosta, ajatellaan, että se parantaa potilaan tilaa, vaan mitä potilaat sanoo?

      Hyödyn saaneiden potilaiden joukossa on suuri osa, joka on saanut elämänlaatua merkittävästi heikentäviä haittoja, ja joutunut lopettamaan lääkkeen usein saaden vieroitusoireet, joskus jo verensokeriongelmien tai liiallisen painonnousun takia. Vieroitusoireet voivat olla rankkoja (antipsykooteilla psykoosia tullut tutkimusten mukaan jopa henkilöillä, joka ei ole syönyt lääkettä psykoosiin lääkkeen vaikutuksen dopamiinireseptorivaikutuksen takia ("supersensitivity psychosis") tai ihminen kärsii unettomuudesta).

      Yleisimmät mainitut negatiiviset oireet lääkkeen käytöstä on painonnousu, rankka väsymys ja ilon ja motivaation tunteen katoaminen toiminnoista, mitkä aiemmin tuotti iloa ja apaattisuus.

      " It took away all my positive emotions, leaving me feeling permanently "grey" and essentially soulless. I lost interest in all activities I previously found enjoyable."

      "I was constantly tired, spaced out and I couldn't eat enough."

      "While the Zyprexa helped remove intrusive thinking, it added about thirty pounds onto my slender frame, made me severely tired, and took away my sex drive. In addition to these adverse effects, I was unmotivated/uninterested in many activities that used to give me pleasure."

      "It made me so lethargic and tired. I would sleep for 14 hours a day and still be dragging out of bed."

      http://www.askapatient.com/mobile/viewrating.asp?drug=20592&name=ZYPREXA

      https://www.drugs.com/comments/olanzapine/zyprexa.html

    • olenko.tyhmä

      Miten tuota aloituspuheenvuorossa linkitettyä blogia oikein luetaan? Minä en osaa etsiä tekstejä?

      • olenko.tyhmä

        Vielä kiitos hienoista puheenvuoroista! Asia on juuri niinkuin sanotte. Psykiatrit ovat mielestäni vielä tavattoman paljon minua tyhmempiä, vaikka laki sinänsä ei huono olekaan ja vaikka ehkä osaavat tuota blogiakin lukea. Voisin käyttää myös nimimerkkiä kokemusta.on.


      • olenko.tyhmä
        olenko.tyhmä kirjoitti:

        Vielä kiitos hienoista puheenvuoroista! Asia on juuri niinkuin sanotte. Psykiatrit ovat mielestäni vielä tavattoman paljon minua tyhmempiä, vaikka laki sinänsä ei huono olekaan ja vaikka ehkä osaavat tuota blogiakin lukea. Voisin käyttää myös nimimerkkiä kokemusta.on.

        Vielä lisään että eihän nykyinen lakikaan salli lääkkeiden pakkosyöttöä kuin aivan harvoissa tapauksissa. Vika on psykiatreissa, joilta puuttuu kyky ja halu lukea lakia ja varsinkin toimia sen mukaan.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe