Rinne juuttui takariviin

Ahneet.sosialistit

Puolueiden olisi löydettävä yhteiset nimittäjänsä aatteesta. Etujärjestöt ovat olemassa edunvalvontaa varten. Nyt SDP puoluetta hallitsevat Ay liike ja SAK.

Sdp:n ensiaskel yleispuolueeksi voisi olla ay-taustaisen vetäjän vaihtaminen.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole pystynyt perusporvarihallituksen aikana hallitsemaan poliittista keskustelua.
Sosiaalidemokraattisen puolueen johtaminen ei ole helppoa.

Ainoana liki 30 vuoteen siitä on selviytynyt kunnialla Paavo Lipponen. Muut Ulf Sundqvistista Pertti Paasion kautta Jutta Urpilaiseen ovat kompastelleet kukin tavallaan.

Lipposen sdp keräsi 28,25 prosenttia äänistä vuoden 1995 eduskuntavaaleissa. Saavutuksen tavoitteleminenkin huimaa tänään ketä tahansa minkä tahansa puolueen puheenjohtajaa.

Nyt demareita on luotsannut hiukan yli kahden vuoden ajan Antti Rinne. Tehtävä on katkolla seuraavan kerran Lahdessa ensi helmikuussa, ja Rinteen odotetaan syksyn mittaan kertovan, pyrkiikö hän jatkamaan.

Viime viikon
Helsingin Sanomien eri numeroissa spekuloitiin runsaastikin sillä, kuka haastaisi Rinteen – tai haastaako kukaan.

Tarvetta kyllä tuntuisi olevan. Usko entisen ay-pomon kykyyn johtaa Suomen poliittisen historian keskeisintä puoluetta on hiipunut.

Juuri nyt sdp:n luulisi lihottavan itseään oppositiossa oikein urakalla, kun siltä aiemmin läjäpäin kannattajia vienyt perussuomalaiset on suorastaan romahtanut mielipidemittauksissa.

Silti puolue on jäänyt viime kuukausina keskustan lisäksi kokoomuksenkin varjoon. Rinne ei ikään kuin ole pystynyt ottamaan koppia kannatuspallosta, joka on liidellyt aivan hänen ulottuvillaan.

Kyse ei ole vain kannatuksesta. Sdp on tuntunut menettävän otteen keskustelustakin nykyisen johdon aikana.

Demariaktiivit ovat harmitelleet esimerkiksi sitä, ettei Rinne reagoinut mitenkään kokoomuksen uuden puheenjohtajan Petteri Orvon tempaukseen brändätä kokoomus koko keskiluokan etujen ajajaksi. Ei tosin reagoinut oikein kukaan muukaan keskeinen sdp-vaikuttaja.

Hankalaksi Rinteen aseman on tehnyt luonnollisestikin myös kilpailukykysopimuksen ilmeinen onnistuminen. Hallitusta on vaikea arvostella tilanteessa, jossa hallitus on saanut tärkeän tavoitteensa etenemään työmarkkinoiden tuella.

Tämä paljastaa sosiaalidemokraattien ongelman perimmäisen luonteen.

Puolue ei ole pystynyt uusiutumaan ajan saatossa. Työväenpuolueena se leimautuu liiaksi ay-liikkeeseen, mikä rajoittaa sen mahdollisuuksia pohtiakaan perustulon tapaisia nykyaikaisia sosiaalipoliittisia innovaatioita ja avauksia.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kapia

      "...Otto Ville Kuusinen ei ollut koskaan sdp:n puheenjohtaja. Olen selostanut asiaa tässäkin ketjussa, ja sieltä löytyy myös lista sdpn puheenjohtajista koko sen historian ajalta, ja Otto Ville Kuusinen ei taatusti ole siinä listassa.

      Otto Ville Kuusinen toimi vain yhden kerran, vuonna 1911 puoluekokouksen puheenjohtajana, ja siitä joku on saanut päähänsä, että hän olisi ollut puolueen puheenjohtaja.

      Otto Ville Kuusinen näkyy olevan sinun ihanteesi, mitä en ihmettele, sillä lienethän kepulainen ja siis melkein kommunisti."

    • Oikein hyvä avaus Sinulta! Tosin näköjään otat tukea lehtikirjoituksesta, johon pystyyn_kuollut on linkin laittanut. Mutta mitäpä siitä, sillä oleellisiin asioihin haluat huomiota viedä.

      Omassa avauksessanikin totesin näin:

      >>Sdp:n kannatuksen nousu aluksi oli paljolti puheenjohtajaksi tulleen Antti Rinteen persoonan ansiota. Entisen ay-pomon vetovoima houkutti persuihin siirtyneet demarien työläiskannattajat takaisin vanhaan kotiinsa. Mutta nyt demarien naiskannattajat ovat joukoin siirtyneet vihreisiin, jota tuon gallupin mukaan kannattaa joka viides suomalainen nainen. Rinne voi mennä vaihtoon jo seuraavassa puoluekokouksessa<<

      En toki väheksy ay-liikkeen merkitystä ja sen saavutuksia, kun toimin siinä ammoisen ammattini aikana jossain määrin itsekin, ja saimme silloisen ammattikuntamme jäsenten asemaa toiminnalle parannettua. Mutta valtapuolueeksi haluavalla puolueella pitäisi olla laajempia tavoitteita. Sellaisia, joita sdp:llä oli alkuaikoinaan, jotka olivat ajassaan tärkeitä, ja jotka se paljolti saavuttikin. Mutta nyt aika on toinen, ja tavoitteidenkin pitäisi olla ajan mukaisia.

      Näkemyksesi Lipposesta hivelee mieltäni. Onhan hän merkittävistä demareista toistaiseksi viimeinen, jota minäkin olen äänestänyt. Hänen jälkeensä vain kerran kuntavaaleissa erästä naista, jolla oli hyvin terveitä näkemyksiä siitä, mihin suuntaan Helsinkiä pitäisi pyrkiä kehittämään. Valitettavasti hän ei mennyt läpi, eikä ole sen jälkeen ollut ehdokkaanakaan, joka kertoo siitä, että nykydemareilla tavoitteet ovat yhtälailla hukassa kuntapolitiikassa kuin valtiollisessakin politiikassa.

    • Jatkoanalyysia

      Hyvää keskustelua!

      Demareiden kannalta huolestuttavinta on puolueen kannattajien ikärakenne. Vanhoja kannattajia riittää, mutta alle 5-kymppisten keskuudessa demarit on kääpiöpuolue. Ei vaadi suuria älynlahjoja ymmärtää, että vuosi vuoden jälkeen kannatus hiipuu hiipumistaan johtuen siitä, että demareiden ääniä siirtyy kiihtyvästi autuaammille äänestysmaille.

      Toinen haaste on se, että puolueen keskeisten kannattajaryhmien välillä on merkittävää eturistiriitää. Tarkoitan tässä kannattajaryhmillä "duunarimiehiä" ja "julkishallintonaisia". Herkästi käy niin, että kun toisen asiaa kun ajat, niin toiselle pyllistät. Urpilaisen aikana huomioitiin naisia ja pyllistettiin duunareille, Rinteen aikana sitten päinvastoin. Saa olla melkoinen fakiiri, joka pystyy täyspainoisesti edistämään molempien ryhmien etuja käyttäen perinteisiä "demariarvoja".

      Kolmas, enemmän tähän hetkeen liittyvä haaste on vihreiden tämän hetkinen "vahvuus" (jota demareiden "heikkous" vielä korostaa. Vihreiltä tulee aina silloin tällöin ihan järkeviäkin avauksia (viimeisimpänä mm. Antero Vartian käynnistämä apteekkikeskustelu), jotka sitten jossakin vaiheessa myös tulevat toteutumaan, vaikka useimmiten melkein kaikki muut puolueet ne aluksi tyrmäävätkin. Esim. energiapolitiikassa uusiutuvat energiamuodot ovat jo "iso tekijä" ja koko ajan syrjäyttävät "perinteisempiä" energiamuotoja, perustulo alkaa tuntua yhä realistisemmalta tulevaisuuden sosiaaliturvan mallilta, "venäläinen ydinvoimala" (Fennovoima) taas tuntuu koko ajan huonommalta ja huonommalta ratkaisulta, jne ... Oli näistä itse kukanenkin mitä mieltä tahansa, niin jokaisen on pakko myöntää, että kyse on isoista asioista ja vihreiden esitysten suuntaan tässä näytetään niiden suhteen kulkevan. Demareilta ei keksi yhtään merkittävää "isoa asiaa" koskevaa avausta vuosiin. Olisiko Lipposen "Korpilampi" viimeinen sellaiseksi luokiteltava.
      Demareiden "lamaa" korostaa vielä se, että myös kokkarit ja kepu (varsinkin Sipilän kaudella) ovat pystyneet tekemään joitakin merkittäviä avauksia.

      Hankala on siis demareiden tilanne tällä hetkellä useastakin syystä ja pelkällä pj:n vaihdolla ei tilannetta muuksi muuteta. Tarvitaan myös keskustelua puolueen linjasta ja tavoitteista niin, että "vanhat demari-kliseet" kyseenalaistetaan ja ajatellaan uusiksi nykyaikaa vastaaviksi. Epäilen, ettei demareiden kannatus ole vielä lähellekään tarpeeksi alhaalla ja aika kypsä, jotta tuo voisi toteutua. Helposti tässä käy niin, että nuoremmalle "keskilinjalle" vaihtoehtoja ovat kokkarit, kepu ja vihreät sekä ääripäille persut/muu maahanmuuttoänkyröiden puolue ja vassarit, joten demareille heillä ei edelleenkään ole käyttöä.

    • Korruptio.kukkii

      Onko käymässä tosiaan niin että SDP lakkauttaa itse itsensä.
      Ay liike ja SAK nyt pitää SDP johtopaikkoja hallussaan.
      Hassua mutta totta, eri ammttialojen edustajat Ay liike ottanut SDP puolueen yhdessä SAK kanssa,
      Puheenjohtaja on Ay johtaja.
      Puoluesihteeri on SAK tulllut.
      On SAK Heinäluomaa, Halosta, Lindtman SDP ruhmäjohtaja tullut SAK.sta.
      jne.
      Mitä puolue edustaa ?
      Ettei verolle Ay johtajien hyviä bisneksiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      333
      3125
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      110
      2315
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      88
      1696
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      200
      1642
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      70
      1424
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      57
      1313
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      13
      1116
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      22
      1107
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      3
      1073
    10. Vapunviettoon

      Ohjeita palstanaisille: piIIua ei jaella.
      Sinkut
      162
      964
    Aihe