Valmet 502:n jarrut

Uuno-Jussi

Miksi jarrua täytyy painaa niin hemmetisti, että se toimii? Jarrutehostinongelma? Miten korjata?

7

5122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Konsta_Kuttaperka

      Jarrutehostinta ei 502:ssa ole, tai no se tehostin on käyttäjän reisilihas.Tuo on yksi tyypillinen vika 502:ssa. Johtuu kuivalevyjarruista, eli pinnat ovat lasittuneet käytössä sileiksi ja lasittuneiksi. Korjauksena täytyy kotelo avata ja pinnat hioa vaikka hiekkapaperilla karheiksi. Niin metallipinnat kuin jarrulevyjen pinnatkin. Toki voi olla että jarrulevyjenpinnat ovat kuluneet loppuun, jolloin vaihto ja samalla metallipintojen karhennus hiekkapaperilla. Toinen tyypillinen vika on, kun jarru hirttää kiinni. Johtuu mm:ssa siitä että jarrukoteloon on päässyt vettä, jolloin pinnat ovat ruosteessa tai kuluneet epätavallisen paljon. Tuohon hoitona metallipintojen putsaus metalliharjallaporakoneella/-rälläkällä ja ehkä levyjen uusinta. Kuitenkin aina pitää muistaa se jarruasetelma avata (irrotaa jouset pois, 3 kpl muistaakseni) ja putsata liasta kuulat ja kuulan istukkalautaset. Ja tarkistus ettei istukkalautasessa ole pykälää, vaan siellä pitää olla sellainen tasainen kartiomainen syvennys. Jos siellä on kulumaa, niin asiaa auttaa, kun se istukkalautanen otetaan ylös ja painetaan tilaansa eri asentoon vaikka 1/4 kierrosta alkuperäisestä ettei se kuula liikuu samoissa jäljissä. Kasatessa tietysti se kuula ja istukkalautanen voidellaan kevyesti hyvällä vaseliinilla. Mikään muu paikka siellä jarrukotelossa ei kaipaa vaseliinia. Kun kotelo on kasassa, niin se läpivientikumin kunto kannattaa katsoa, että on ehjä. Muuten vesi ja ruoste tekevät taas tehtävänsä, ainakin jos 502:sen säilytyspaikka on "pohjolan talli". Tein tuollaisen huollon 500:seen, jossa samanlaiset jarrut oireineen. Samalla myös uusin läpivientikumit. Huolto on helppo tehdä, eikä noviisillekaan mahdoton.

    • valmetti

      Varmaan öljyä valunut jarrulevyille vetoakselia pitkin ,kuivat levyjarrut 502 Valmetissa. Takapyörä pois jarrukotelosta kansi auki niin näet.

    • Uuno-Jussi

      Kiitoksia neuvoista. Olen tumpelo, joka sai tuon traktorin perintönä. Nyt siitä tuli metsäreissulla hydrauliöljyjä pihalle ohjauksen liitoksesta niin paljon, että ohjaus ei meinannut totella ja nostolaitekin alkoi jo takkuilla. Johtui kai siitä, että yritin estää pientä vuotoa ruuvia kirstämällä. Pitänee vaihtaa kuparitiivisteet ja laittaa hydrauiikkaliimaa ja tietenkin uudet öljyt.

    • Vallu602
      • Ilomantsinnuhvi

        Varaosakirja 502 TARTTIS?


    • TehostinOn

      Yllä on kuvattu harmit ja korjauskeinot hyvin.

      Niissä jarruissa nimenomaan on mekaaninen "tehostin", ja sen ärhäkkyys johtaa lukkiutumiseen pienelläkin poljinvoimalla. Siihen auttaa levyjen karhennus ja/tai viirujen vetäminen rautasahan terällä.

      "Tehostin" toimii niin, että jarruttaessa jarrulevy kiertää toista istukkalautasta samaan suuntaan kuin jarrupolkimesta tuleva voima työntää. Sama pätee 700/702:een ja sen sukuun vaikka niissä on jarrunesteellä toimivat männät.

    • välvouhka

      Jos jarrut on rakenteeltaan saman laiset kuin on MF 165 niin on TÄRKEÄÄ katsoa että ne vetotangot ovat suorat siis polkimilta paisuntalevyille,muuten ne toimivat kuten jousi,jarruja ei saa säädettyä ne joko laahaavat tai eivät pidä tietysti kaikki muu edellisissä kommenteissa mainitut seikat on oltava kunnossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      7955
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      180
      1767
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1036
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe