Ympäristön suhtautuminen Asperger -ihmisiin

As-nainen

Asperger -ihmisenä haluan kysyä niin muilta Asperger -ihmisiltä kuin ihan tavallisiltakin ihmisiltä, että mikä kumma siinä on että Asperger -ihmisille suomeksi sanottuna v*ttuillaan joka puolella. Asperger -ihmisiin suhtaudutaan lähes poikkeuksetta ikäänkuin he olisivat itse Aspergerin syndrooman itselleen aiheuttaneet eikä Asperger -ihmisten mielipiteistä ei välitetä, ovathan he ASPERGER -ihmisiä. Heti kun joku työkaveri tai naapuri tms. on jollakin tavalla poikkeava ajatellaan hänellä olevan Aspergerin syndrooma.

On todella ikävää että Asperger -ihmisistä kertovat dokumentit ym. lähes poikkeuksetta kertovat kaikkein mahdottomimmista ja friikeimmistä Asperger -ihmisistä. Tällä tavalla neurologisesti tavalliset ihmiset alkavat pitää kaikkia Asperger-ihmisiä totaalisina friikkeinä ja keskiverrosta tai jopa vain lievästä Aspergerin syndroomasta kärsivät saavat totaalisen friikin leiman.

Meitä Asperger -ihmisiä kehotetaan usein kertomaan Aspergerin syndroomasta, mutta tietäähän sen jokainen mitä Aspergerin syndroomasta kertomisesta pääsääntöisesti seuraa. Yt-neuvottelujen yhteydessä on Aspergerin syndroomasta kertonut työntekijä lähes automaattisesti irtisanottavien listalla (ellei sitten satu olemaan todella poikkeuksellisen lahjakas työssään). Aspergerin syndrooma ei ole laissa hyväksyttävä irtisanomisperuste, mutta esimies esittäisikin jonkin muun asian Asperger- työntekijästään perusteeksi. Itse kerron aspergerin syndroomastani mieluiten vain sellaisille henkilöille, jotka ovat jo hyväksyneet minut sellaisena kuin olen tai tilanteissa, joissa vastapuolen suhtautumisella ei minun kannaltani juuri ole merkitystä puoleen eikä toiseen.

Miehelleni (olen 33v. naimisissa oleva kahden pienen lapsen äiti) kerroin Aspergerin syndroomasta vaiheessa, jolloin koin hänen jo hyväksyneen minut tällaisena kuin olen, muttemme kuitenkaan olleet vielä kihlautuneet tms. Miestäni Aspergerin syndroomani ei ole haitannut missään vaiheessa. Oma sukuni sai tietää vasta ollessani lähes 30 (en edes itse tiennyt Aspergerin syndroomastani ennenkuin 26 -vuotiaana) ja oma sukuni ei ollut moksiskaan olivathan he tunteneet minut pienestä pitäen. Mieheni lähisuku (vanhemmat ja sisko) sen sijaan suorastaan räjähtivät kuullessaan että minulla oli Aspergerin syndrooma. Olivat vihaisia siitä ettei heille oltu kerrottu heti (olisivat kuulemma halunneet osata ottaa asian huomioon suhtautumisessaan minuun, mutta myös tehdä kaikkensa estääkseen miestäni ottamasta minua puolisokseni. Onhan minulla Aspergerin syndrooma). Mieheni sisko haukkui minut pystyyn. Oli sitä mieltä ettemme mieheni kanssa olisi saaneet lisääntyä lainkaan ja että minun pitäisi muuttaa paikalliseen vammaisten palvelutaloon asumaan sillä siellä asuu myös Asperger -ihmisiä. Koittaessani selittää että Aspergerin syndrooma ilmenee eri ihmisillä eri tavoin ja että minulla on vain lievä Asperger alkoi hän, Aspergerin syndroomasta juuri mitään tietävä ihminen kyseenalaistaa diagnoosini tehneen psykologin pätevyyttä.

Usein ajatellaan myös ettei Asperger -ihmisillä ole tunteita. Jopa yhden lapsemme kuollessa ei lapsemme kuolema koskettanut sairaalan henkilökuntaa millään tavalla. Ei vaikka lapsemme oli 100% terve jopa ruumiinavauksen mukaan. Meitä vanhempia, jopa minua vaikka Asperger -ihminen olenkin kosketti kylllä ja syvästi.

42

1638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poiuytrekläölkjh

      Ymmärrän.
      Tämä on todella absurdia.
      Valittelin tuolla aiemmin aloittamassani ketjussa.
      Kaikki sanoo, etteivät olisi ikinä huomanneet minun aspergeria, jos en olisi kertonut,
      Mutta kun siitä kertoo, suhtautuminen muuttuu aivan järjettömäksi.
      Olen keskivertoa herkkätunteellisempi.
      En tajua mitä noloa aspergerissa muka on, kun eikös facebookin perustajallakin arvella olevan jne. Ja kovin taitaa olla jopa sosiaalisesti suosittu.
      Mutta olen todella pettynyt siitä, ettei aspergerin selostaminen ole auttanut mitään, ei kukaan sitä ota huomioon yhtään paremmin selotettuna, enemmänkin päinvastoin.
      Nykysin jo ihan tahallani mainitsen aspergerista, jotta saan selville onko kyseessä henkilö, joka omaa outoja ennakkoluuloja.
      Minun Asperger käyttännössä vaikuttaa niin, että olen käytännössä lähinnä vain yksin kotona, enkä mielellään edes avaa ovea, mutta ei sitä muutoin huomaa.
      Olen neuvonut naapuriani huutamaan, että asia on tärkeä, jos minua ei saa muutoin avaamaan ovea.

      • jyjyjr

        Helppo se on olla sosiaalisesti suosittu, kun on rahaa kuin roskaa. Ettekö te assit tajua, että se, miksi Facebookin perustaja on sosiaalisesti suosittu on se, että hänellä on rahaa kuin roskaa. Tavan assilla on vaan roskaa.


      • öiuysdfghjklö

        Niin minulla ei ole rahaa ja olen sosiaalisesti epäsuosittu aika kummallisella tavalla.
        Ihmiset myös valehtelevat minusta ilman mitään rajaa.


    • Aspergerinfolainen

      Minä en saa olla edes kotonani yksin. Jos jotakuta ei olemiseni miellytä maan hiljaisimpana, tulevat poliisit hakemaan minut kotoani, mikäli uskaltaudun puolustamaan oikeuksiani. Kerran poliisit tulivat kotiini turhaan soittamisen johdosta hätäkeskuslaitokseen, jouduin putkaan, jonne olin kuolla. Oikeasti. Olin yhteydessä liiton lakimieheen, joka ei ymmärtänyt ollenkaan, mistä on ollut kyse. On ollut jo vuosikausia. Olen menettänyt omaisuuteni näiden asioiden vuoksi, sen vähäisen mitä minulla on, siksi, koska Liitto ei ole ottanut asioitani yli kymmenen vuoden aikana tosissaan. Siksi nyt kirjotan tänne. Vielä yksi asia edes autisminkirjonaikuisten tukemista varten järjestäytyneet yhdistykset lasten oikeuksia varten perustetuista huolimatta eivät ole pystyneet eivätkä halunneet puuttua TODELLA SAIRAISIIN TOIMINTATAPOIHIN kyseessäollessa AIKUISET ASPERGER-HENKILÖT!

      Lukuisia tapauksia on tiedossa, eli ihmisiä, aitoja As-henkilöitä, jotka kaiken vuosikausia jatkuneen väärinkohtelunsa jälkeen, ovat päättäneet tehdä, kuten itse parhaaksi näkevät. Se, mitä se on jatkossa, jää "yleisön" päätettäväksi.

      _______________________________

      aspergerinfo.foorumi.eu

      • Onneninfo

        Otan osaa!
        Ruotsissa on tehty seurantatutkimus, jossa lapsena autismidiagnoosin saaneet ovat aikuisina onnellisia ihmisiä!


      • ewara

        Ruotsissa näin varmaan onkin, Suomi ei valitettavasti näe aspergeriutta vammaisuutena vaan omainaisuutena. Tämä tarkoittaa peruskoulusta alkanuttta työttömyyttä ja syrjäytymistä, josta vasta kuolema armahtaa. Ite ainkin olen siinä määrin syvällä autismissani, että ei minusta työntekijää saa, mutta en ole riittävän autisti eläkeelle.


    • khjgjyjyf

      Miksi edustaa keskivertoa. Ripaus As syndroomaa on ominaista neroille

      • aabbccddeefff

        Perustelisitko mitä tarkoitat "keskiverrolla"? Itseasiassa todella typerää sinulta tulla tänne heittämään tuonlaista kommentointia henkilönä, jolla ei ole minkäänlaista tietämystä koko aspergeriudesta.


    • poiuytdsasdfghjk

      On aivan kasittämätöntä, että aspergerihmisen yksinolon tarvetta ei ymmärretä.
      Runsas yksinolo on mielestäni fyysinen välttämättömyys autistiselle ihmisella ja sen estäminen on mielestäni kiduttamista.
      Aiemmin yksinoloa ei minultakaan hyväksytty, ja rääkkiä oli. Nyt jo keski-ikäisenä katson, että minulla on oikeus olla vain yksinäni, jos haluan. Etsiköön ihmiset parempaa seuraa.

      • caselia

        Tietysti on, tämä vain korostuu tällaisena aikana, kun kaikki haluavat ryhmäytyä.
        Autismi nähdään sairautena josta ihminen koitetaan parantaa vaikka samassa lauseessa sanotaan ettei parannusta ole.

        Kaikki kerrat kun minut kiskotaan kotoani ryhmäytymään vastavat sähkö tai vesikidustusa, mutta toivoa on, että ykskaks sosiaalistun 48 vuotiaana ja minusta tulee vielä työkykyinen.

        En usko, että ihmiset sosiaalistaisivat minua, jos he tietäisivät kuinka paljon he tuottavat kipua.


    • poiuytrasdfghjk

      Toinen asia mihin olen ihan kyllästynyt on se, että toiset ihmiset selittää minulle miten minun pääni voi toimia ja miten se ei voi toimia.
      Kun fakta kuitenkin on niin, että minun pääni ei ole heidän päänsä kuten he tuntuvat luulevan.

      • scas2

        Tilanne on sama kuin yhteiskunnassa yleensä. Aspergeria joka on ekstrovertti ei erotella aspergerista joka on introvertti, ja silti toisen taivas on toiselle helvetti. Jungia lukee monet mutta vain ekstrovertti kuvittelvat löytävänsä siitä viiasten kiven. Rukoilen joka ilta nukumaan mennessäni kuolemaa, samoni herätessäni.

        Onneksi mikänä ei ole ikuista ja tätä kamalaa elämää on enää 30 vuotta suurinpiirtein jäljellä.

        Olen lukenut diagnoosini jälkeen esimerkiksi 150 väetöskirjaa autismista ja aspergerista, eikä niistä yksikään ole päässyt edes lähelle sitä miten pääni toimii.


    • MrJuha82outolintu

      Minusta on liikaa pahoja ihmisiä.
      Toki on onneksi paljon myös hyviäkin, mutta yksikin paha ihminen on LIIKAA.
      Ihtelläni voi olla asperger, ei oo tutkittu tarkemmin kuitenkaan.
      Kyllähä se on niin, ettei meidän pidä lannistua vaan me voimme vain nauraa tommosille ilkeille kusipäille, koska ovat naurut meiltä ansainneet.

    • Päätettäväksi

      Aspergerinfo.eu:
      Lukuisia tapauksia on tiedossa, eli ihmisiä, aitoja As-henkilöitä, jotka kaiken vuosikausia jatkuneen väärinkohtelunsa jälkeen, ovat päättäneet tehdä, kuten itse parhaaksi näkevät. Se, mitä se on jatkossa, jää "yleisön" päätettäväksi.

      Yleisö.eu:
      Vaihdetaan uusi pää. Kiinalainen kirurgi on jo tehnyt päänvaihtoja apinoilla.

    • vaihdokas

      niin lobotomioita on tehtykin se on edelleen käypähoitosuosituksessa mutta tuleeko nyt päätettäväksi aivojen poiston sijasta aivojen vaihto

    • Kylläkin

      voi ihan hyvin nauraa sille, että maailman viisaimmat ihmiset ovat puhumattomia tai harvasanaisia autisteja.

    • Assie
    • ölkjhgfdfghjkl

      Aloin kertoa aspergerista, jotta ihmiset olisivat hieman empaattisempia joitakin hermostollisia kärsimyksiäni kohtaan, mutta ehkä kuitenkin paras alkaa vaan näytellä vaan vähän persoonallista normaalia.

      • Tuo_onkin

        järkevää, sillä "asperger" ei todellakaan ole mikään "hermostollista kärsimystä" aiheuttava sairaus.


      • ölkjhgfdsdfgh

        Kyllä minun mielestäni on nimenomaan hermostollista kärsimystä aiheuttava ominaisuus aistiärsykekuorman tai liiallisen sosiaalisuuden alla, eli ihan fyysisesti tuskallinen, mutta olen varmaan lisäksi ns. erityisherkkä.


      • Niin_siis_mikä

        mielestäsi on "on nimenomaan hermostollista kärsimystä aiheuttava ominaisuus aistiärsykekuorman tai liiallisen sosiaalisuuden alla" — kyseinen "asperger" vai jokin muu itsellesi henkilökohtainen ominaisuus, joka on jotakin aivan muuta kuin se, mikä virallisesti on (ainakin vielä toistaiseksi) Aspergerin oireyhtymä? Suomessa on (jonkinlainen) mielipiteen ilmaisun vapaus, ja sen myötä jokainen haluava saa tarvitessaan julistaa itsensä "aspergeriksi" ja oireensa "aspergerista" johtuviksi, mutta kannattaa käyttää tuota mielipiteen ilmaisun (rajoitettua) vapautta jossakin määrin harkiten, mikäli halua välttää antamasta itsestään jokseenkin sekopäisen vaikutelman.


      • Yksilöllistä

      • Niin_siis_mitä
        Yksilöllistä kirjoitti:

        totta maar.. "Kyllä minun mielestäni on nimenomaan hermostollista kärsimystä aiheuttava ominaisuus aistiärsykekuorman tai liiallisen sosiaalisuuden alla, eli ihan fyysisesti tuskallinen, mutta olen varmaan lisäksi ns. erityisherkkä".

        http://www.puoltaja.fi/blogi/alzheimeriin-liittyvat-tutkimusloydokset-saattavat-parantaa-neurologisista-oireista-karsivien-ihmisten-elamaa

        asiallista tekemistä tuolla ASYn tiedottajan raportoimalla Alzheimerin taudin etiologiaa koskevalla spekulaatiolla on Aspergerin oireyhtymän, yleisemmin autisminkirjon tai jonkin epämääräisen "hermostollisen kärsimyksen" kanssa?


      • Niinja_myös_mulla

    • pitti

      vastata tähän, mutta meni vahingossa koiraketjuun :( eli lukeaa sieltä jos kiinnostaa eräs netissä lukemani siedätysjuttu jossa pitää teeskennellä normaalia mutta hoonolla tuloksella että terveisä vaan täältä että muuta en osaa nyt sanoa näin kirjallisestikaan pitänee mennä nukkumaan kun tuli valvottua koko yö ja nyt väsyttää en jaksa edes korjata kirjoitusvirheitä joten älkää tuomitko niin että ei siis tarvitse mennä onneksi töihin kun on tämä autismi ei muuten tarttenu mennä inttiinään vaikka hllitsen tämän pikkupuheen näin ihan normaalin tasoisesti siltä taas alkaa tuntua vaikka väsyttää nyt kun piti eilen viedä kierrätykseen mummon vanat telkkarit siinä oli hommaa jota tein ihan mielelläni nyt on päättymässä kirjoitusaikani

    • Jänkärakki
    • Turuusta
    • Käsipyöräilijä

      On tämä suhtautuminen vammaseen silti aivan uskomatonta
      http://www.lapinkansa.fi/vapaalla/mies-pyyhki-omat-kyyneleensa-minun-kateeni-pyoratuolissa-istuvat-kertovat-kohtelustaan/
      Hän pysähtyi kohdalleni ja sanoi terve. Tervehdin takaisin ja jatkoin matkaa. Sitten alkoi takaa kuulua hirveä kiroilu, että voi v***n vammanen, pitää sitä nyt sentään tervehtiä kunnolla. Katsoin taakseni ja näin, että mies lähti juoksemaan perään ja huusi vetävänsä turpaan.

      Mies ajoi minua takaa monta sataa metriä, mutta onneksi oli sen verran tasainen osuus, että pääsin karkuun. Säikäytti kamalasti, kun näki sen ihmisen raivon.

    • pjannake

      Moi! Olen tyytyväinen yksinasuja eikä tuota mulle haittaa tää elämisen muoto. Ärsyttää kun kaikki on huolissaan ja pitävät sairaana mitä en koe olevani. Onhan suomen kielessä sanaparit "olla itsekseen" tai "olla yksikseen", mitkä viittaavat myönteiseen yksin olemiseen. Miksei ympäristö halua uskoa, että olen mielelläni yksin, vaan tuputtavat typerää seuraansa? http://www.hs.fi/ilta/27082016/a1452057672270

    • idänlokari
    • Breda

      "Nykysin jo ihan tahallani mainitsen aspergerista, jotta saan selville onko kyseessä henkilö, joka omaa outoja ennakkoluuloja."

      Noin joku kirjoitti tuolla edellä ja olen ihan tahallani aina minäkin jo vuosia maininnut aspergerini mm. juuri samasta syystä, eli siksi että näen, miten hyvät tai huonot asperger-tiedot kullakin on. Tähän mennessä vasta yhdellä nuorehkolla naishammaslääkärillä on osoittautunut olevan todella hyvät tiedot aspergerista.

      AS-ihmisen halua olla paljon yksin, jolloin AS ei juurikaan haittaa, ei monikaan ymmärrä. Ympäristössämme tuntuu olevan pelkkiä sosiaalisuuden ylikorostajia, liikasosiaalisia ihmisiä jotka pitävät sairaina niitä jotka eivät ole samanlaisia kuin he.
      Ilmiölle pitäisi luoda jokin nimi ja lääkäreiden pitäisi voida diagnosoida heidän "vammaansa". Mikä nimi tuollaiselle liikasosiaalisuudelle pitäisi antaa. Ehdotan sosiofiilisyyden syndroomaa. Tai koska tuo on liian kaunis nimi sille rumalle ilmiölle niin parempia nimiä olisivat esim. tasapäistämisen oireyhtymä, ylisosiaalisuuteen hurahtamisen syndrooma tai vaikea-asteinen kyvyttömyys nähdä totuuksia ja sietää ihmisten erilaisuutta sairaalloisen ylikorostuneen sosiaalisuushypetyksen keskellä.

      • kirjoitinnoin

        Minä oon tuo joka noin kirjoitti.
        Valitettavasti kokemukseni ovat olleet sitä huonompia mitä tarkemmin olen kuvannut miten Aspergerpää toimii. Mielestäni jouduin henkisen hyväksikäytön ja manipuloinnin kohteeksi sen seurauksena. En taidakaan enää puhella aiheesta.
        Järkkyä. En olisi voinut odottaa mitään niin järkkyä.


      • kirjoitinnoin

        Ja minua kuormitettiin oikein urakalla, kun ihmiset saivat tietää, ettei pääni kestä sitä. Valtapeliä törkein keinoin. Voi minua naiivia, kun luulin, että Aspergerista kertominen lisäisi ominaisuuksien huomioon ottamista ja ymmärtämystä. Ei vähääkään. Semmonen tämä maailma. Taidan lopettaa aiheesta puhumisen, koska minä osaan näytellä normaalia näyttäytyessäni vain lyhyesti jne.


      • kirjoitinnoin

        Jollekin kerroin että kerron Aspergerista myös ymmärtämyksen lisäämiseksi, sain häneltä vain pilkkaa, että voi minua rassua luulenko sillä jotain saavani aikaan.


      • Breda

        Kiitos tämän ketjun aloittajalle. Tämä on pitkä ja kiintoisa ketju (jos osaa ohittaa ketjun asiattomuudet). :-)

        Haluan kommentoida ja kehua varsinkin nimimerkin "poiuytrekläölkjh" kommentteja. Tässä häneltä neljä sitaattia:

        1. "Kaikki sanoo, etteivät olisi ikinä huomanneet minun aspergeria, jos en olisi kertonut,
        Mutta kun siitä kertoo, suhtautuminen muuttuu aivan järjettömäksi."

        Tuo on minullekin hyvin tuttua ympäristön suhtautumista. AS ei näy ulospäin mutta jokainen AS-ihminen tuntee AS:n jatkuvasti sisällään. Kun ns. normaaleille siitä kertoo niin voivat olla hyvinkin yllättyneitä ja osa hyvinkin epäluuloisia. Ns. normaalit eli noin 98-prosenttinen enemmistö ei kykene näkemään AS-ihmisten sisällä olevaa selvää erilaisuutta. Jopa käy osittain niin että ns. normaalit eivät usko, että ovat olleet selvästi väärässä, kun ovat pitäneet AS-ihmistä täysin normaalina. Enemmistössä oleva ihminen altistuu pitämään itseään viisaampana kuin kaikki vähemmistössä olevat. Tämä on ns. normaaleja vaivaava erityinen syndrooma, jolle todella pitäisi keksiä nimi.

        2. "...olen todella pettynyt siitä, ettei aspergerin selostaminen ole auttanut mitään, ei kukaan sitä ota huomioon yhtään paremmin selostettuna, enemmänkin päinvastoin."

        Ns. normaaleilla juuri enemmistössä oleminen sokeuttaa heitä näkemään ja ymmärtämään erilaisuutta. Voisi puhua "enemmistössä olemisen syndroomasta". Siihen kuuluu katteeton usko, jonka voisi kiteyttää muotoon: "Enemmistö ei voi olla väärässä."

        3. "Minun Asperger käyttännössä vaikuttaa niin, että olen käytännössä lähinnä vain yksin kotona, enkä mielellään edes avaa ovea, mutta ei sitä muutoin huomaa."

        Tuo juuri on hyvin tyypillistä AS-elämää. Se jää enemmistön silmien ulkopuolelle. Ns. normaalit ihmiset näkevät AS-ihmisen vain silloin, kun hän liikkuu omimman maailmansa ulkopuolella eli ns. normaalien parissa. Enemmistöllä on siis erittäin puuttellinen käsitys meidän AS-ihmisten elämästä.

        4. "On aivan käsittämätöntä, että aspergerihmisen yksinolon tarvetta ei ymmärretä.
        Runsas yksinolo on mielestäni fyysinen välttämättömyys autistiselle ihmiselle ja sen estäminen on mielestäni kiduttamista. Aiemmin yksinoloa ei minultakaan hyväksytty, ja rääkkiä oli. Nyt jo keski-ikäisenä katson, että minulla on oikeus olla vain yksinäni, jos haluan. Etsiköön ihmiset parempaa seuraa."

        Tuo on kuin minun suustani, kuin suoraan minun kokemusmaailmastani! Enemmistön "syndroomaan" kuuluu myös sellainen katteton usko, että AS-ihminen tuntee yksin ollessaan olevansa piinaavan yksinäinen eli että hän muka kärsii yksinolosta. Niinpä usein joku enemmistön edustaja tulee vähintäänkin rimputtamaan ovikelloa. Miksi ihmeessä? Tietenkin silkasta tietämättömyydestä! Ja joskus siksi että rimputtava enemmistön edustaja kärsii itse yksinäisyydestä mutta ei tiedosta sitä, vaan uskoo katteettomasti, että tuo toinen ihminen "kaipaa kovasti ihmisten seuraa" ja "menenpä suurena hyväntekijänä hänen seurakseen". :-D


      • Itsereflektion_paikka

        Itsekin suhtaudut aika tuomitsevasti tavallisten ihmisten sosiaalisuuteen siinä missä he eivät ymmärrä sinun yksinäisyyden tarvettasi.


      • Breda
        Itsereflektion_paikka kirjoitti:

        Itsekin suhtaudut aika tuomitsevasti tavallisten ihmisten sosiaalisuuteen siinä missä he eivät ymmärrä sinun yksinäisyyden tarvettasi.

        Kyllä huomaa, että enemmistön syndrooma todella on olemassa. Se on mm. sitä, että pidetään jotenkin oireisena ja tuomittavana sellaista ihmistä, joka siitä puhuu. Enemmistön syndrooman aivan tyyppiominaisuus on enemmistön taipumus yrittää ohjata esim. autisminkirjolaisia "oikealle tielle" eli enemmistön kaltaiseksi.

        Enemmistön sosiaalisuudessa AS-ihmiset tunnetusti näkevät paljon sellaista, jossa enemmistön pitäisi mennä itseensä eli harjoittaa itsereflektiota. Enemmistö helposti olettaa, että "enemmistö on oikeassa tässäkin" eli että "enemmistön sosiaalisuus on terveintä ja parasta mahdollista eikä siinä ole mitään kyseenalaista". Totuus on kuitenkin se, että enemmistön sosiaalisuuden malli vain ei kerta kaikkiaan sovi esim. autisminkirjolaisille. Niin kauan kuin enemmistö on niin tietämätöntä, että uskoo oman mallinsa sopivan kaikille, enemmistön katteetonta omahyväisyyttä on syytä aiheellisesti kritisoida.


    • ÄäSsi81

      Kyseessä on erilaisuuden pelko, nämä ihmiset pelkäävät. Vähättely, eristäminen fyysinen ja psyykkinen väkivalta, kaikki nämä syntyvät pelosta. Ihmiset pelkäävät vammaisuutta, eivät sinun vaan omaansa.

    • Breda

      Ympäristön suhtautuminen Asperger-ihmisiin!
      Aika loistava ketju tämä! Tässä ollaan aika lailla asperger-problematiikan ytimessä.

      Kirjoitin tästä aiheesta noin pari vuotta sitten näin:

      "Jos ihminen kuuluu siihen enemmistöön, joka hyvin sutjakkaasti loksahtaa normimuottiin, siitä voi seurata eräänlainen syndrooma. Ihminen voi alkaa luulla, että nyt hän tietää, miten kaikkien täytyy elää. Hän voi pahimmassa tapauksessa lakata näkemästä normimuottisen itsensä ulkopuolelle. Hän voi torjua erilaisten ihmisten olemassaolon. Normimuotista voi tulla hänelle, normaalille ihmiselle, hyvin aspergermainen rajoite. Hän voi alkaa ajatella, että normimuotti on ihmisen muotti ja ihmisen mitta - ja että normimuotin ulkopuolella ei saa olla ihmisiä.
      Teräväpäiset AS-ihmiset ulkomailla ovatkin luoneet kieli poskessa käsitteen Neurotyypillisyyden oireyhtymä (Neurotypical syndrome). Sen perusominaisuuksiin kuuluu mm. "paremmuuden itsepetoksia ja yhdenmukaisen käyttäytymisen pakkomielteitä". Lopuksi todetaan se fakta, että "Neurotyypillisyyden oireyhtymään ei ole olemassa mitään hoitoa". Korkeatasoista huumoria, jonka osuvuuden tajuaminen saattaa vaatia, että on AS.
      Ns. normaalien ihmisten eräs yleinen näkemys AS-ihmisestä on tällainen: "Hän ei ole sairautensa takia loksahtanut normimuottiin - vielä!" Näkemyksessä on kaksi virhettä: AS ei ole sairaus ja AS-ihmisellä normimuottiin loksahtamista ei voi ollenkaan tapahtua - onneksi. Jos hänet väkisin yritetään siihen runtata, se johtaa aina vakaviin mielenterveysongelmiin."

      Moni assi on huomannut, että seura pyrkii tekemään kaltaisekseen - vaikka väkisin. Puhuin tässä ketjussa "tasapäistämisen syndroomasta" ja "vaikeasta kyvyttömyydestä sietää ihmisten erilaisuutta ylikorostuneen sosiaalisuushypetyksen keskellä". Enemmistön käyttäytymisestä on todella löydettävissä tämä eräänlainen oireyhtymä. Se on outoa suhtautumista vähemmistöihin. Enemmistö tuppaa todellakin lankeamaan "paremmuuden itsepetokseen". Ja enemmistössä on todellakin havaittavissa "yhdenmukaisen käyttäytymisen pakkomielteitä". Nuo juuri ovat kyvyttömyyttä sietää erilaisuutta, sietää vähemmistön edustajia.

      Tuo "neurotyypillisyyden oireyhtymä" on lyhyesti sanottuna sitä, että enemmistön neurobiologia pyrkii yksinvaltiaaksi, vaikka neurobiologisen moninaisuuden hyväsyminen olisi paljon terveempää ja viisaampaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1265
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      91
      1170
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1092
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      980
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      877
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      761
    Aihe