Voiko Macin liittää telkkariin?

Appleen.siirtyvä

Ostaisin vain tietokoneen ja langattomat näppiksen ja hiiren, iso taulutelkkari näyttönä, onnistuuko? En pelaa, en käsittele kuvia, vain netti, sähköposti, YouTube videoita. Mitä suosittelette?

5

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • macs-ja-måriz

      https://support.apple.com/fi-fi/HT201736

      " HDMI-portti: Tämän portin ja HDMI-kaapelin avulla voit liittää tietokoneesi teräväpiirtotelevision HDMI-porttiin ja käyttää televisiota ulkoisena näyttönä. Voit tehdä teräväpiirtotelevisiosta ulkoisen näytön myös Apple TV:n ja AirPlay-peilauksen avulla."

    • Mac_minister

      Voi ja Mac mini on mielestäni paras hinta-laatusuhteeltaan. Jos harrastuneisuutta löytyy niin Raspberry Pi on super pieni, äänetön ja halpa.

      Muutama asia huomioitavaksi:
      1. Resoluutio
      2. Liitännät näyttö/TV
      3. Näppis, hiiri, kaukosäätimet ja pleikkarin jne. ohjaimet
      4. Kovalevyt, tallennus, prossu, muisti ja SSD-kovalevy sekä näytönohjain
      5. DVD - Blu-ray
      6. Ostaminen. Oon just kans hankkimassa, mutta pitää kannssakilpailijoitakin jeesaa ;)

      Kannattaa lueskella joitain media center arvosteluja. Tässä eka, joka tuli vastaan, kun etin “mac mini remote control” -haulla: http://www.macworld.com/article/2034670/the-computer-in-the-living-room-setting-up-a-mac-mini-media-center.html

      1.Resoluutio on ehkä olennaisin asia. Mun mielestä Full HD 1080p on sopivan hifi. Resoluutiosta kannattaa lukea hieman interwebistä (wikipedia, foorumit, jne.). Olin speksaamassa Mac miniä ja olin jo melkein valmis, mutta muistin, että ainiin se 4K senhän pitää tukea sitä. Parin tunnin lukemisen jälkeen olen siinä uskossa, että 4K tuomaa lisätarkkuutta sopivalta katseluetäisyydeltä ei huomaa muut kuin haukansilmäisimmät hifistelijät. 720p riittää musta Youtuben katsomiseen ja niille jotka katsovat elokuvia enemmän juonen takia, mutta mulla menee hifistelyn raja 1080p:ssä..

      Resoluutiot on jotain tänne päin, esim. 4K tarkoittaa, että pitäis olla 4000 pikseliä sivuttain, mutta pikselimäärät vaihtelevat malleittain. Olennaista on että yleensä enemmän pikseleitä tarkoittaa tarkempaa kuvaa.
      VGA = 640 × 480
      720p = 1280 x 720
      1080p = 1920 x 1080
      4K = 3840 × 2160

      2. Vanhoissa Mac mineissä on Mini DisplayPort ja uudemmissa (Aluminum Unibody) mineissä HDMI. Everymac kertoo tarkemmat speksit http://www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/index-macmini.html
      Mini Displayporttiin saa HDMI sovittimen 15-30€ ja jottei tää menis helpoksi, niin osa porteista ja sovittimista sekä HDMI-johdoista kuljettaa ääntä ja toiset ei. Uusi HDMI-johto ja Aluminum Unibody Mac mini pitäisi olla varma valinta. Saa korjata.. :)

      ..tän voi skippaa, mutta vielä lisää näytön johdoista: VGA-johdossa kulkee vain kuva ja uusimmissa HDMI-johdoissa kuva ja ääni. Melkolailla kaikki tietokoneet saa kytkettyä televisioon ja sovittimia löytyy netistä (Googlaa ja rahaa menee noin 30€). Vanhemmat tai erikoisemmat tietokoneet vaatii enemmän kikkailua ja mahdollisesti rahaa. Kannattaa myös huomioida TV:n sisääntuloportit käytännöllisimmät tietokoneen liittämiseen ovat VGA ja HDMI. Äänen voi joskus kuljettaa myös kuulokeliitännän kautta, mutta ottaako TV sen vastaan ja vielä toistaisi sen kaiuttimista on oma kikkailunsa.. Lisäboonuksena VGA:n 30-vuotisjuhlat on ensi vuonna! :D

      3. Olen tykännyt Logitech diNovo Edge näppis-hiirikombosta, mutta siitä puuttuu taustavalo, joka tekee pimeässä kirjoittamisesta haastavan harrastuksen ja hiiren käyttöön meni pari vuotta tottua, ennen vihasin nyt ok. Mut on hyvän näköinen ja edelleen viiden vuoden jälkeen akku on aika kestävä, mulla noin kerran kuussa laturissa. http://support.logitech.com/en_us/product/dinovo-edge
      Kannattaa huomata myös, että Macin omissa näppäimistöissä on eri symboleja, mutta ihan hyvin pärjää Logitechilla OS X:n kanssa. Macin langattomissa on parempi Bluetoothin kantavuus, pari kertaa on joutunut Logitechin usb-donglea (se joka lähettää ja vastaanottaa näppiksen käskyt tietokoneen päässä) asettelemaan, niin että näppis saa yhteyden. Etenkin tekstiä kirjoittaessa on mennyt hermot, kun näppis jättää puolet kirjaimista matkalle. Mietin itse Applen Trackpadin hankkimista ja vanhan Trackpadin ja langatttoman näppiksen saa Magick Wand lisälätkällä yhdisttettyä yhdeksi levyksi. Kantsii googlaa, ymmärtääkseni uusi Applen langaton näppis ja Trackpad2 ei lisäpalikoilla yhdisty, saa taas korjata.
      Olennaiset asiat mitä tulee lonkalta mieleen langattomista:
      Hiiri integroitu vai haluaako sen erikseen,
      Bluetooth kantavuus (ongelmat alkaa jossain n. 3metrin tienoilla),
      akku,
      taustavalo,
      hiiren ominaisuudet,
      ulkonäkö ja hinta
      Itse ostaisin joko Logitechia tai vanhat Macin langattomat: näppis ja Trackpad tai Magic Mouse

      Sit on vielä Macin oma kaukosäädin jolla voi jotain tehdä ja kikkailija saa kännykät, konsolien ohjaimet, läppärit, padit jne. yhdistettyä OS X:n kanssa. Kaikissa kikkailuissa on mun kokemusten mukaan vähän lagia (esim. hiiri tulee millisekunteja jäljessä) tai yhteydet ei pysy yllä, joten suosisin Bluetooth näppis-hiiri-komboa. jatkuu..

    • Mac_minister

      4. Käyttöjärjestelmistä ja tehoista käytävä keskustelu kääntyy usein happamaksi ja seuraavat on mun mielipide parinkymmenen vuoden IT-kokemuksella. Sinuna miettisin Aluminium Unibody malleja vähintään 4GB muistilla. Netti, sähköposti ja YouTube-videot pyörii 2009 vuoden mineilläkin, mutta 1080p videot YouTubesta voi vaatia jo uudempaa näytönohjain-muisti-prossu settiä. Mulla ei ole kokemusta Mac mini early 2009 SSD 4GB RAM yhdistelmästä, mutta voisin kuvitella, että sillä surffaaminen on ok, muttei ihan riittävän nopeaa, ettei hermot menis. Sama kone alle 4GB RAM:milla ja ilman SSD:tä on mun mielestä historiaa tai ehkä olen liian kärsimätön.

      SSD-kovalevy on mun mielestä pakollinen! SSD tekee koneesta paljon nopeamman, on äänetön, ei lämpene yhtä paljoa kuin mekaaniset hinnat on tulleet alas ja SSD on nykyään standardi. Hybridi-levyt (SSD:n ja vanhan mekaanisen levyn yhdistelmä) voi olla ok, mutta uusimmat Applen ja kilpailijoiden Fusion Drive jne. levyt ei ole mulle kovin tuttuja. Itse ostaisin sinuna käytetyn Mac minin jossa on 120 GB SSD-levy ja jos tarvitset tallennustilaa kuville tai videoille, lisäksi 1TB kovalevyn, joko kikkaillen ja speksaillen Mac minin sisään tai helposti USB-johdolla koneen taakse tai päälle (sellainen USB-kovalevy, joka saa virran USB:stä).

      Prossulla ei käytännössä mitään väliä kunhan on Core2Duo tai uudempi. Luultavasti sulle paras on i5 ja GHz ei ole väliä. i7 kuumenee enemmän joka tarkoittaa enemmän kierroksia tuulettimelle ja voi tulla enemmän ääntä. Uusin OS X vaatii vähintään: “Mac mini (Early 2009 or newer)”
      https://support.apple.com/kb/SP728?locale=en_US

      Muistia kannattaa olla vähintään 4GB, mutta 8GB tekee elämästä luksusta ja jos haluaa ajaa virtuaalisesti esim. Windows 10 Virtualboxissa (yllättävän helppoa nykyään) tarvitset ehkä 16GB muuten en keksi mihin 16GB olisi tarpeen. Vanhoihin Aluminium Unibody Mac mineihin saa muistit ja kovalevyn vaihdettua melko helposti ifixit on älyttömän hyvä ohjeistamaan miten: https://www.ifixit.com/Device/Mac_Mini
      Huom! Uusiin Mac mineihin ei muistia vaihdeta ja kovalevynkin vaihtaminen näyttää äkkiseltään aika riskaabelilta, jos kädet tuppaa yhtään tärisemään. Eli muistit ja kovalevy pitäisi olla ostaessa mietitty.

      Näytönohjain vaikuttaa resoluutioon ja millä framerate:lla asiat toistuu, mutta tähän en sinuna menisi kovin syvälle enkä toisaalta näistä tiedä tarpeeksi lonkalta heittää. Mun ymmärrys on se, että jos koneen liitin HDMI tai Thunderbolt tukee riittävää resoluutiota se riittää. Voi myös hifistellä ja etsiä internetistä tukeeko mikä mini 4K mitä frameratea ja lopuksi ostaa kalleimman uusimman minin ja myöhäillä sohvalla, että no nyt on tarkkaa, vaikka jos joku menis vaihtamaan asetuksista 1080p:lle, niin en varmaan sitä huomaisi.. tai sitten olen vaan väärässä tän asian suhteen. ;)

      5. Uusissa Aluminium Unibody Mac mineissä ei ole DVD-asemaa, eikä vanhat pyöritä Blu-ray -levyjä. Toisaalta tuleeko oikeasti katsottua ja jos tulee niin mitä jos ostaisi USB-soittimen? http://thewirecutter.com/reviews/the-best-external-blu-ray-drive/

      6. Mun ihan oma mielipide: Osta käytetty Aluminium Unibody Mac mini max 250€ tai jos siinä on SSD ja 8GB muistia max 350€ tori.fi tai huuto.net näppis ja hiiri käytettynä 50€ tai sit jos diggaa Trackpad 2 uusista ominaisuuksista niin sit se.. Ole varovainen eli tarkkana mistä Mac ministä maksat koska moni myy tosi vanhoja minejä, joihin on vaihdettu SSD ja 8GB muistit hintaan 400€. Eli 400€ uusimmista Mac mineistä ko. spekseillä on ok mutta early 2009 malleista ko. hinta on mun mielestä liikaa ja oikeampi olisi jotain 150€ luokkaa. Ihan ok valinta on ostaa halvin uusi Mac mini ja jos on opiskelija saa pari kymppiä pois hinnasta, mutta sit sun tapauksessa mun mielestä maksat 100-200€ lisää ostamisen helppoudessa ja ihan pieni riski, että RAM-muisti on liian pieni. Jos on rahaa tai tarvii läppäriä, miettisin MacBook Airia tai uutta Macbookkia. Molemmat voi kytkeä TV:n lisäplugineilla ja äänet tulee myös TV:n kautta, kun on ostanut oikean HDMI johdon ja liittimen. Vanhojen MacBook Airien tuulettimet pitää aivan jäätävää melua, jos prossu kuumenee. Viime vuosina en ole enää tähän ongelmaan itse törmännyt, mutta ennen etenkin flash-videot ja mulla Yle Areenan kanssa katselemisesta tuli tuskaa, kun kone kuumeni ja tuuletin huusi kuin olisi ollut imuri päällä. Uudessa Macbookissa ei ole edes tuuletinta, koska se on niin cool, mut hintakin on aika viilee..

      Jos löydät käytetyn Unibodyn alle kahdella sadalla, niin muistit löytyy noin 50€:llä esim. täällä voi speksaa ja sit vaan googlettamaan, mistä halvimmat http://eu.crucial.com/eur/en
      Kovalevyksi esim. Samsungin 850 Evo 120GB tai 250GB. Jos ostaa verkkokauppa.comista niin ei kyl montaa kymppiä maksa enempää ja ne osaa kertoa siellä, mikä on oikea muisti. Harmittaa hieman, jos vahingossa tilaa 20€ halvemmat muistit, jotka ei sitten olleetkaan yhteensopivia. SSD:n kanssa on helpompaa, mutta kannattaa ostaa uusinta teknologiaa, ettei tule ongel

    • Mac_minister

      Mun mielestä kannattaa jättää http://www.mac2sell.net/index.fi.php hinta-arviot lukematta ja Hopeisen omenan myydään hinnat on musta ollut vähän korkeemmat, kuin torissa ja huutonetissä, mut toisaalta se on jotenkin luotettavamman oloinen mesta..

      Olen juuri ostamassa Mac miniä, viimeiset viisi vuotta olen käyttänyt itse rakentelemaa HTPC pöytäkonetta välillä Windowsilla ja viime vuodet Ubuntulla. Pakko myöntää, vaikka karmapisteet laskee, että Linuxin ajurit internetin videoiden toistoon ei ihan aina toimi ja sit kun ne ei toimi, niin pääsee harrastamaan, konffaamaan ja ehkä vähän kääntämäänkin.. Mac siis kutsuu taas, ja samasta syystä Raspberry Pi jää multa väliin, mutta tämä on ehkä enemmän mun vika kuin Linuxin. Windows, no sillä on omat hyvät puolet ja jos siitä tykkää, niin ei se väärin ole. Kaikkia Windowseja tullut käytettyä ja ne on saanut konffittua ihan hyviksi. 10 on jäänyt tietosuojaongelmien takia vielä testaamatta ja samoja vikoja on myös OS X:ssä. Isot firmat kerää nykyään kaiken mahdollisen tiedon kuluttajista, mut tämä vain tiedoksi, miksi itse päädyin Mac miniin näillä spekseillä..

      Huh huh, olipa blaastaus.. Toivottavasti jeesaa sua tai muita. Tätä saa korjata, tän saa kopioida omille nettisivuille tai sit tähän voi vastata, että ihan kiva kirjoitus, mutta sama teksti olisi jo löytynyt täältä.. ;)

    • 1stMacFinn

      Mullahan on ollut mini tuossa käytössä vuodesta 2006 ja tyttärellä varmaan 2007 alkaen...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe