Avioliiton historiaa

Kansanvalistus

"Historia

Avioliitto-instituutio ja sen käytännöt ja säännöt ovat vaihdelleet ajan myötä riippuen kulttuurista ja väestörakenteesta.[28] Edvard Westermarckin mukaan avioliittoinstituutio oli todennäköisesti ikivanhan tavan jatke.[29] Suomessa avioliittoja on solmittu jo ennen kristinuskon saaapumista alueelle. Paavi Innocentius IV antoi suomalaisille noin vuosien 1245–1249 aikana erivapauden pysyä vapaasti niissä avioliitoissa, joita he olivat sopineet ”omien menojensa mukaan” heidän kääntyessään kristinuskoon.[30]

Antropologi George P. Murdockin vuoteen 1949 mennessä tutkimista 250 yhteiskunnasta vain Brasilian Caingang-yhteisössä oli ryhmäavioliittoja, joihin saattoi kuulua yhtaikaa ainakin kaksi miestä ja ainakin kaksi naista[31].

Yalen yliopiston professori ja historioitsija John Boswell kirjassaan (1994) "Same-sex Unions in Premodern Europe" rinnasti homoliittoihin siunauskaavan, jolla kirkko vihki miespareja ystävyysliittoon vielä 1000-luvulla. Tämän mielipiteen mukaan kirkko olisi alkanut vasta 1300-luvulla suhtautua kielteisesti homoseksuaalisuuteen.[32] Yleisimmän tulkinnan mukaan käytäntö on ollut ilmeisesti kahden heteroseksuaalisen platonisen ystävyyden siunaaminen, koska samaan aikaan sekä idän että lännen kirkkojen opeissa tuomittiin homoseksuaaliset suhteet. Sekä ortodoksinen kirkko, jossa liitto on käytössä vielä joillakin alueilla, sekä katolinen kirkko, jossa ystävyysliitosta on luovuttu, pitävät ystävyysliittoa veljeksi ottamisena hengellisessä mielessä eikä se ole lainkaan seksuaalinen suhde.[33][34]

Etymologisen sanakirjan mukaan (2004) avio-sanan alkuperä on kiistanalainen. Sitä on pidetty vanhana germaanisena, lakia tai normia merkitsevänä lainana. Todennäköisemmin avio olisi johdos omaperäisestä ava-vartalosta. Tämän mukaan avioliitto olisi siis avoin, julkinen liitto. Vanhemman Suomen kielen etymologisen sanakirjan ensimmäisessä osassa (1974) avio-sanan germaaninen laina on epävarma. Kirjan mukaan mahdollisesti avio kuuluu ava, avoin jne. sikermään ja on alkuaan merkinnyt avoin, julkinen, laillinen."


https://fi.wikipedia.org/wiki/Avioliitto

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avioliittoja

      Avioliitto on ollut alunperin sopimus, jonka avulla hankittiin liittolaisia ja yhdistettiin omaisuuksia. Monessa maassa se on edelleen naisen ainoa sosiaaliturva. Tähän perustui mm. se VT:n käytäntö että aviomiehen kuoltua miehen veli nai lesken.

      Moniavioisuus oli ennen maailmalla varsin yleistä. Esim. kiinalaiset saattoivat naida sisarukset. Rikkailla kiinalaisilla oli vaimojen lisäksi vielä useita sivuvaimoja. Tiedän myös yhden heimon, jossa naisella oli useampia aviomiehiä.

      Indonesiassa oli myös ainakin yksi matriarkallinen heimoyhteisö. Naiset johtivat yhteisöä ja asuivat yhdessä kommuunissa. Miehet asuivat kommuunin ulkopuolella ja kävivät naisten luona vain yövierailuilla. Minulle on kerrottu, että yhteisö oli erityisen onnellinen.:)

    • historic

      Raamatussa on sääntöjä avioliitolle ja avioerolle. Kirkko on muutellut useita kertoja näitä sääntöjä vastoin Raamatun ohjetta.

      Jeesuksen aikana rikkaat fariseukset halusivat hylätä ruman vaimonsa ja ottaa tilalle nuoremman keksimällä mitä ihmeellisempiä tekosyitä. Jeesus arvosteli heitä siitä, ettei vaimoa saa hylätä millä tahansa syyllä, joka rabbi on keksinyt lahjusrahojen vastineeksi.

      Jumala on määrännyt, että miehellä voi olla useita vaimoja. Paavali toi yhden uuden säännön, joka oli se, että seurakunnan paimenella ei saa olla kuin yksi vaimo. Muilla miehillä voi olla useita vaimoja ja rikkaimmilla miehillä olikin. Tavallisesti miehellä ei ollut kuin yksi vaimo, koska usean vaimon pitämiseen ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia kuin pienellä vähemmistöllä miehistä.

      Katolinen kirkko keksi keskiajalla, ettei papilla saa olla edes yhtä vaimoa, joka oli Raamatun säännön vastainen. Keskiajan loppupuolella kirkko kielsi myös moniavioisen avioliitot, mikä on myös Raamatun vastainen ohje.

      Sitten kirkko keskiajan päätyttyä vihkimään aviopareja, koska kirkko halusi ottaa valtaa avioliitojen solmimisessa ja verojen keräämisessä.

      Avioliitto on alun perin ja Raamatun lain mukaan miehen ja yhden tai useamman vaimon liitto. Avioliiton solmii mies ja nainen antamalla toisilleen lupauksen. Mies otti siis itselleen vaimon eikä kellään katolisella papilla ollut mitään sanomista asiaan. Miehellä oli oikeus ottaa useita vaimoja, mutta hänellä oli velvollisuus kohdella vaimojaan tasapuolisesti.

    • PasiToivonen
    • PasiToivonen

      Jos hyvin käy myös Tuksu palkitsee sinut ja pääset eroon poikuudestasi.

      >>Keskiajan loppupuolella kirkko kielsi myös moniavioisen avioliitot, mikä on myös Raamatun vastainen ohje.>>

      Voit toki kääntyä Islamiin ja muuttaa Raqqaan. Siellä saat vapaasti toteuttaa likaisia ryhmäseksi-fantasioitasi eikä kukaan katolinen pappi kiellä sinua. Heidät on tapettu.

      Tosin, alkaa kalifaatti olla kohta kaput.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1840
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1489
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1180
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      979
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      942
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      895
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      836
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe