"Historia
Avioliitto-instituutio ja sen käytännöt ja säännöt ovat vaihdelleet ajan myötä riippuen kulttuurista ja väestörakenteesta.[28] Edvard Westermarckin mukaan avioliittoinstituutio oli todennäköisesti ikivanhan tavan jatke.[29] Suomessa avioliittoja on solmittu jo ennen kristinuskon saaapumista alueelle. Paavi Innocentius IV antoi suomalaisille noin vuosien 1245–1249 aikana erivapauden pysyä vapaasti niissä avioliitoissa, joita he olivat sopineet ”omien menojensa mukaan” heidän kääntyessään kristinuskoon.[30]
Antropologi George P. Murdockin vuoteen 1949 mennessä tutkimista 250 yhteiskunnasta vain Brasilian Caingang-yhteisössä oli ryhmäavioliittoja, joihin saattoi kuulua yhtaikaa ainakin kaksi miestä ja ainakin kaksi naista[31].
Yalen yliopiston professori ja historioitsija John Boswell kirjassaan (1994) "Same-sex Unions in Premodern Europe" rinnasti homoliittoihin siunauskaavan, jolla kirkko vihki miespareja ystävyysliittoon vielä 1000-luvulla. Tämän mielipiteen mukaan kirkko olisi alkanut vasta 1300-luvulla suhtautua kielteisesti homoseksuaalisuuteen.[32] Yleisimmän tulkinnan mukaan käytäntö on ollut ilmeisesti kahden heteroseksuaalisen platonisen ystävyyden siunaaminen, koska samaan aikaan sekä idän että lännen kirkkojen opeissa tuomittiin homoseksuaaliset suhteet. Sekä ortodoksinen kirkko, jossa liitto on käytössä vielä joillakin alueilla, sekä katolinen kirkko, jossa ystävyysliitosta on luovuttu, pitävät ystävyysliittoa veljeksi ottamisena hengellisessä mielessä eikä se ole lainkaan seksuaalinen suhde.[33][34]
Etymologisen sanakirjan mukaan (2004) avio-sanan alkuperä on kiistanalainen. Sitä on pidetty vanhana germaanisena, lakia tai normia merkitsevänä lainana. Todennäköisemmin avio olisi johdos omaperäisestä ava-vartalosta. Tämän mukaan avioliitto olisi siis avoin, julkinen liitto. Vanhemman Suomen kielen etymologisen sanakirjan ensimmäisessä osassa (1974) avio-sanan germaaninen laina on epävarma. Kirjan mukaan mahdollisesti avio kuuluu ava, avoin jne. sikermään ja on alkuaan merkinnyt avoin, julkinen, laillinen."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Avioliitto
Avioliiton historiaa
4
<50
Vastaukset
- avioliittoja
Avioliitto on ollut alunperin sopimus, jonka avulla hankittiin liittolaisia ja yhdistettiin omaisuuksia. Monessa maassa se on edelleen naisen ainoa sosiaaliturva. Tähän perustui mm. se VT:n käytäntö että aviomiehen kuoltua miehen veli nai lesken.
Moniavioisuus oli ennen maailmalla varsin yleistä. Esim. kiinalaiset saattoivat naida sisarukset. Rikkailla kiinalaisilla oli vaimojen lisäksi vielä useita sivuvaimoja. Tiedän myös yhden heimon, jossa naisella oli useampia aviomiehiä.
Indonesiassa oli myös ainakin yksi matriarkallinen heimoyhteisö. Naiset johtivat yhteisöä ja asuivat yhdessä kommuunissa. Miehet asuivat kommuunin ulkopuolella ja kävivät naisten luona vain yövierailuilla. Minulle on kerrottu, että yhteisö oli erityisen onnellinen.:) - historic
Raamatussa on sääntöjä avioliitolle ja avioerolle. Kirkko on muutellut useita kertoja näitä sääntöjä vastoin Raamatun ohjetta.
Jeesuksen aikana rikkaat fariseukset halusivat hylätä ruman vaimonsa ja ottaa tilalle nuoremman keksimällä mitä ihmeellisempiä tekosyitä. Jeesus arvosteli heitä siitä, ettei vaimoa saa hylätä millä tahansa syyllä, joka rabbi on keksinyt lahjusrahojen vastineeksi.
Jumala on määrännyt, että miehellä voi olla useita vaimoja. Paavali toi yhden uuden säännön, joka oli se, että seurakunnan paimenella ei saa olla kuin yksi vaimo. Muilla miehillä voi olla useita vaimoja ja rikkaimmilla miehillä olikin. Tavallisesti miehellä ei ollut kuin yksi vaimo, koska usean vaimon pitämiseen ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia kuin pienellä vähemmistöllä miehistä.
Katolinen kirkko keksi keskiajalla, ettei papilla saa olla edes yhtä vaimoa, joka oli Raamatun säännön vastainen. Keskiajan loppupuolella kirkko kielsi myös moniavioisen avioliitot, mikä on myös Raamatun vastainen ohje.
Sitten kirkko keskiajan päätyttyä vihkimään aviopareja, koska kirkko halusi ottaa valtaa avioliitojen solmimisessa ja verojen keräämisessä.
Avioliitto on alun perin ja Raamatun lain mukaan miehen ja yhden tai useamman vaimon liitto. Avioliiton solmii mies ja nainen antamalla toisilleen lupauksen. Mies otti siis itselleen vaimon eikä kellään katolisella papilla ollut mitään sanomista asiaan. Miehellä oli oikeus ottaa useita vaimoja, mutta hänellä oli velvollisuus kohdella vaimojaan tasapuolisesti. - PasiToivonen
Isorintainen, nättikasvoinen ja älykäs nainen hakee yhä vain miestä
Mikä teissä Suomen miehissä on vikana, kun ei kelpaa? Eikö edes kukaan lähi-itäläinen tai afrikkalainen ole kiinnostunut näyttävästä isorintaisesta naisesta?
http://mvlehti.net/2016/08/22/isorintainen-nattikasvoinen-ja-alykas-nainen-hakee-yha-vain-miesta/
Ota Tuksu vaimoksi ja Jeesus palkitsee sinut. - PasiToivonen
Jos hyvin käy myös Tuksu palkitsee sinut ja pääset eroon poikuudestasi.
>>Keskiajan loppupuolella kirkko kielsi myös moniavioisen avioliitot, mikä on myös Raamatun vastainen ohje.>>
Voit toki kääntyä Islamiin ja muuttaa Raqqaan. Siellä saat vapaasti toteuttaa likaisia ryhmäseksi-fantasioitasi eikä kukaan katolinen pappi kiellä sinua. Heidät on tapettu.
Tosin, alkaa kalifaatti olla kohta kaput.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va1212632Jos tapaisimme uudelleen?
niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J691094Mies pyysi rahaa
Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?2101044- 39982
Mites nyt suu pannaan
Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va38931- 47894
- 36876
Taas Lieksassa tyritty
Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke122842Nähdäänkö ensi viikolla
paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.35812- 4809