Bernerin ehdotus ja ilmasto

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000005050238.html

Nyt on ilmeisestikin julkaistu kokonaan liikenneministeriön ja ministeri Bernerin suunnitelma rahastaa henkilöautoilijoita. Eräs kohta on yllättävästi sanottu:
"Muutosta perustellaan sillä, että valtion varat eivät riitä ylläpitämään ja kehittämään Suomen liikenneverkkoa. "
Tosiasiassahan henkilöautoilijoilta on kerätty moninkertaisesti ylimääräisiä veroja (ylimääräisiä verrattuna polkupyöräilijöihin), mitä liikenneympäristöön on palautettu.

Oli miten oli, eräs kysymys, johon palstan asiantuntijat varmaankin kykenevät vastaamaan, on miten tämä muutos vaikuttaa sähköautoihin ja laajemmin ilmastoon.

Äkkipäätä veikkaan, että sähköautojen suosio laskee tämän muutoksen seurauksena, koska hinnakkaat (isojen autoverojen) kaarat ovat halvemmalla ostettavissa, mutta sähkökulkimissa ei onää ole mitään isompaa alennusta tulossa.

Toisaalta autojen kilometrimäärien kyttäys on veikkaukseni mukaan huomioimassa sitäkin vaihtoehtoa, että useammat ajavat sähköautoilla. Niistähän ei saa perittyä polttoaineveroa kovinkaan helposti.

Asiallisia vastauksia, kiitos.

4

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hypediauto

      Samaa minäkin, ilmastonmuutoksen kannalta hirvittää.
      Taitaa tulla taas saastevero. Pitää ajaa enemmän että kannattaa, aikaan perustuvalla maksulla. Juntti ei anna mustan laatikon kytätä. Päästävämmässä autossa alennus on enemmän, ja ne ovat parempia. Veroja ei haluta laskea yhteen, auton elinkaaren ajalta.

      Viimeviikkoiset hinnat olivat hybrideissä ja sähköautoissa lähes Saksan tasolla. Siellä patterilla varustettu maksaa noin kymppitonnin enemmän kuin ilman, meillä ero on pari tonnia. Tai hinta on sama kuten Toyota Auris hybridillä. Autoveron poisto ei lisää houkutelevuutta, kun suhteessa jäävät jälkeen. Päästön osuutta maksujen perusteissa olisi kovennettava.

      Viime syksynä esitetty sähköautojen 10 000 euron valtion ostotuki nostaisi romahtanutta sähköautojen myyntiä. Muuten näyttää entistä mustemmalta.
      Tänään oli Hesarin mielipidepalstalla esitys: "Sähköautoihin kilowattituntimittarit". Vastaväitteenä nykyiselle polttoaineverolle on autojen sähköistyminen. Polttoainevero voitaisiin korottaa, esitetyn laskemisen sijaan, jos sähköstäkin menisi liikennepolttoainevero, autoissa poltettuna.

      Bernerin puheessa oli maksupalautusjärjestelmä, jolla tänä vuonna autonsa ostaneille palautettaisiin autovero, jotta ei kauppa olisi jumissa.
      Pieni huomio esitetyistä maksuista, ne eivät ole vero, joten niihin lisätään vielä Alvi.
      Yksi vaiettu ryhmä on autoveronpalautus takseille ja vammaisille. Samoin työsuhdeauton arvon lisäksi on huomioitava uudet maksut, edun verotuksessa.
      Telkkariuutisissa esitetyissä vuosikuluissa ei ollut esitetty autoveron vuosikustannusta eri ikäisissä koslissa. Kovin hämärää.

      http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005051525.html

      • Hypediauto

        Maksuissa ei tuoda esiin puhtautta.
        Ilmastovaikutuksen lisäksi pitäisi maksattaa hiukkaset ja kaasut. Eri moottorityypeillä ero on 1 000 -kertainen.
        Kiinassa kuolee vuosittain 2,5 miljoonaa ihmistä ilmansaasteisiin, joista kolmannes on liikenteestä. Eli karkeasti miljoona, johon verrattuna liikenneonnettomuudet ovat vähän. Heillä on meitä tuoreempi autokanta.

        On kaksi hybridiautoa, joita en voi ostaa ennenkuin niiden GDI-moottoreiden hiukkaspäästö selviää: Hyundai Ioniq hybrid, ja KIA RIO. Taloudellisempia moottoreita, mutta.
        Kauan sitten jo 45 % valmistetuista moottoreista oli näitä.
        Loppuosan kohta Emissions:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection

        Ongelma poistuu uusista vuoden 2018 syyskuun jälkeen. Mutta miten suhtautua oleviin ja tuleviin pahiksiin, liikenneverkkomaksullisin keinoin?
        http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/vaatimukset-autojen-paastoista-kovenevat-myos-bensiinimoottoreihin-halutaan-hiukkassuodattimet-6609972

        Lisäksi on dieselien oleva tai toimimaton hiukkassuodatin ja ureajärjestelmä, sekä yleinen ohjausohjelman muuttelu päästävämmäksi.
        Ja sähköauton energia hiilikasasta vai yksityisestä aurinkopaneelista.


    • Täyspysäys

      Liikenneverkkouudistuksessa on tärkeimpänä kuvan mukainen tilanne:
      http://yle.fi/uutiset/3-9414117

      EU:n ilmastotavoitteet vaietaan, kun kansalle on helpompi myydä verottomia autoja, halvempaa polttoainetta, parempia teitä ja autokaupan työllisyyttä. Päästöistä laskutetaan myöhemmin, ja taas on syy auton vaihtoon. Ei ole kestävää kehitystä.

      • jäätävääkeliä

        Keskusta pettää aina.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5165
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3247
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1385
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe