Sisällä ongelmaa taas

homettaonulkoilmassakin

Lappajärven entisestä Kirkonkylän koulussa on ilmennyt jälleen sisäilmaongelmia. Koulu otettiin peruskorjauksen jälkeen käyttöön viime syksynä.

– Samalla sovimme, että koulun sisäilmasta tehdään tarkistusmittauksia heti, kun se on mahdollista. Mittaukset tehtiin joulukuussa ja tammikuussa ja juuri saatujen viimeisten tulosten perusteella ilmanlaatu todettiin sellaiseksi, että oppilaat siirretään väistötiloihin kunnan muihin kouluihin niin nopeasti kuin mahdollista, Lappajärven sivistysjohtaja ja lukion rehtori Tarja Puro kertoo.

Päätöksen oppilaiden siirtämisestä tekivät eri asiantuntijoista ja päättäjistä koostunut työryhmä.

– Siihen pyritään, että opetus on muualla jo hiihtolomaviikon jälkeen, Puro jatkaa.

Selvitykset juuri huolellisesti peruskorjatun rakennuksen sisäilmaongelmien syiden löytämiseksi käynnistyvät välittömästi muun muassa homekoiran avulla.

Oppilaiden vanhemmille ja muille asiasta kiinnostuneille järjestetään tiedotustilaisuus ensi maanantaina 20.2. kello 18.30 koulukeskuksen auditoriossa.

– Asiasta on tiedotettu jo tänään alkuopetuksen yksikön oppilaiden huoltajia sekä työntekijöitä, Puro sanoo.

https://urly.fi/Jtb

68

1272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pikileeri

      Vieläkö oppilaita on siinä vanhassa puurakennuksessa joka olisi pitänyt purkaa ?

      • esimerkillistätoimintaa

        Hyvää ja asiallista toimintaa. Lapset heti pois tiloista, joissa oireilevat. Sitten vasta aloitetaan selvitykset, mistä on kysymys. Muissa kunnissa ei näin toimita. Annetaan lasten ja aikuisten altistua niin kauan, että osalla menee terveys loppuelämäksi. Todella ammattitaitoista ja vastuullista toimintaa Lappajärvellä.


      • Koplahäärää

        Kyllä nyt et tiedä miten homma on mennyt. Koulutoimenjohtajan esityksestä piti laittaa lapset kouluun ilman tarkastusmittauksia. Kiire johtui siitä että valmistavan opetuksen mamut piti saada kouluun ja vedottiin tilanpuutteeseen. Valtuusto oli päättänyt että ensin mittaukset ja sitten vasta aloitetaan koulu kun arvot on kohillaan. Koko syksyn ja talven on pyydetty mittaustuloksia kun lapset on oireilleet siellä. Tuloksia on salailtu ja nyt oli pakko julkistaa tuloksert. Asia ei jää tähän on siellä niin paljon sairastelleita pieniä eskarija ala-astelaisia. Nyt on aika ottaa vastuu tekemisistään.


      • sivuun

        puro vastuuseen kuka on tämä jolla hirveepätemisen tarve kauheeta lasten terveydellä leikkimistä


    • mikärakennus

      Siis mikä rakennus huolellisesti korjattu ja nyt piloilla?

    • Riiittal

      uusi vai vanha puoli?

    • eikannata

      nyt heti uusi koulu enään ei koriata

      • sinnesinne

        Ei kannata rakentaa, Nuorisoseuran talo kelpaa hyvinkin kouluksi!


    • imurikatolle

      On se erikoista, kun entiset "homekoulut" ovat nykyään asunto tai muussa jatkuvassa käytössä, eikä ongelmaa ole, eiköhän olisi halvempaa päästä valittajista eroon?

      • onseniinperseestä

        viimmeistään vaalien jälkeen asiat korjaantuvat,kenkää suvakeille,saamme maksaa matuista kalliisti vieläkin


      • EnUskoTota

        Mikä koulu ja missä on homeen vuoksi hylätty ja nyt asuntoina?


    • PaskaHaisoo

      Olisitte uskoneet kun joulun alla kerroin jotta koukulla haisi perunakellari ja silkka PASKA ala-asteen joulukuussa.

      • Otaasiaoistaselvää

        Kannattaisi ehkä kerrata kemian opinnot, se haju ja sisäilmaongelmat ei ole sama asia...


      • selevääollujokauan

        mitää kemiaa tavita jos talossa kasvaa hometta,normaali ihminen tuntee hajun sisälle tullessaan homeiseen rakennukseen


      • rutikuivaaa
        selevääollujokauan kirjoitti:

        mitää kemiaa tavita jos talossa kasvaa hometta,normaali ihminen tuntee hajun sisälle tullessaan homeiseen rakennukseen

        Missä sitä kasvaa?


      • vaalv
        rutikuivaaa kirjoitti:

        Missä sitä kasvaa?

        tyhmä eikö ymmärä itäkylä


      • MYÖOLLAANOIKIAS

        Voi saatana ku voi olla ahdasmielistä... Ohan se helevetin hyvä nyt alkaa huutelee että "Minä oot oikias työ ootta kaikki vääräs" Täs on sulle Newsflash : Ketää ei kiinnosta vittuakaan mitä oot sanonu.


      • Anonyymi

        Älkää aliarvioiko psyykkeen vaikutusta näissä sisäilmaongelmissa. Se on arvaamattoman suuri. Kokemusta on.


    • EiviisastA

      karua todellisuutta on... että tämä kyseinen koulu on otettu käyttöön hätäilemällä mamuille lisätilaa toiseen kouluun! Josta omat lapset saivat kylmästi lähdön! Ajatuksena se että, nyt tulee rahaa kunnalle ovista ja ikkunoista! Luvattiin mitata ja selvittää tilojen kunto etukäteen... Näin ei käynyt! Lupaukset olivat katteettomia!!! Silläkin uhalla että terveys on vaarassa 6-9 vuotiailla lapsilla... Useilla vanhemmilla oli asia tiedossa tuossa vaiheessa, että isoja ongelmia tulee!!! Ketään ei kuunneltu hurmiossa! Taattiin että erikoistarkkaillaan... Vittu mitä paskaa!!! Tilanne meni todella rumaksi siinä vaiheessa kun lapsien vanhemmat huomasivat oireita lapsilla. Päänsärkyä useilla lapsilla koulupäivän päätteeksi ym. Oireet hävisivät kotona! Mittaustuloksia pimitettiin paniikissa ja lopuksi ajauduttiin umpikujaan... Pakko kertoa! Pyydän nyt kanssa sisaria ja veljiä pitämään viisastelut poissa tästä! Itsekin yhtä ja toista tänne kirjoitellut mutta nyt on se hetki että huono eikä hyvä huumori toimi!!! Todella surullinen virhe!!! 😤

    • toturitotuus

      Jos homevauriota arvioidaan aistinvaraisesti,täytyy ottaa huomioon tekijät jotka huonontavat tuloksen arviointia.Mikäli arviota suorittava henkilö käyttää runsaasti alkoholia,testin tulos on epäluotettava.Testin voi suorittaa luotettavasti sellainen henkilö jonka alkoholin viimmeisestä käyttökerrasta on vähintään viikko.Jos on käyttänyt alkoholijuomia ennen testin tekemistä alle viikon on tulos melkoisella varmuudella epäluotettava,ja kyseisessä tapauksessa saatetaan pienet lapset vaaraan altistua ehkäpä elinikäiselle riesalle.
      On aina parempi ottaa varman päälle ja purkaa epäilyttävät rakennukset,kuten Kauhavalla näytään tekevän,luulisi kunnanjohtajan ainakin ottavan oppia Kauhavasta,vai onko Kauhavalla vietetyt oppivuodet menneet hukkaan,kuin tuhka tuuleen

    • uusikoulu

      voivi... enään ei koriata mitään , nyt uutta koulua suunitelemaan.

    • päääpiirteet

      Miten voi tunnistaa homekoulun terveestä?

      Johtava tutkija Anne Hyvärinen THL:stä:

      Tutkituissa homekouluissa opettajilla oli vertailukouluihin verrattuna enemmän nenän tukkoisuutta, oireita kipeästä tai kuivasta kurkusta sekä äänen käheydestä.

      Muutkin asiat kuin home, voivat aiheuttaa ihmisissä oireita. Näitä ovat muun muassa sisäilman lämpötila ja kosteus. Uusissa rakennuksissa myös märän betonin päälle liimatut muovimatot voivat aiheuttaa sisäilmaoireita.

      (Tutkijat hakevat luotettavaa mittausmenetelmää homeen selvittämiseksi, mutta toistaiseksi sellaista ei ole.) Pölystä mitatun toksisuuden perusteella ei voi varmuudella tietää, onko rakennuksessa vakava kosteusvaurio vai ei. Toksisuuden arviointimenetelmiä ei siksi pidä käyttää rakennusten terveyshaitan arvioinneissa tai kosteusvaurioituneiden rakennusten korjausten kiireellisyyden määrittelyssä.

      Herkkyytemme saada oireita on hyvin yksilöllistä ja emme tunne tarkaan, mille kaikille alitistumme, ja mekanismeja, joilla hengitystiehaitat aiheutuvat, joten ei voida sanoa, millainen määrä altistumista on turvallinen.

      Me olemme homeherkkyyden suhteen hyvin yksilöllisiä. Kaikkialla ympäristössä on mikrobeja. Sellaista taloa ei olekaan, jossa joku ei voisi saada oireita.

      Jostain syystä pahoja terveyshaittoja esiintyy vain osassa kosteusvaurioituneita rakennuksia.
      Miksi homeongelmia esiintyy korjatuissa kouluissakin?

      Anne Hyvärinen:

      Kosteusvauriokorjausten tuloksia heikentävät riittämättömät korjaukset ja väärin toteutettu korjausten jälkeinen siivous.

      Tilat on korjattava perusteellisesti niin, että valtaosa voi sinne palata. Mikäli joku yksittäinen henkilö edelleen oireilee, hänelle on löydettävä hänen toimintakykyään tukeva ratkaisu.

      Miksi sisäilmaongelmia esiintyy myös uusissa kouluissa?

      Juha Vinha:

      2000-luvun rakennusten kosteusvauriot johtuvat suurelta osin liian kireistä rakentamisaikatauluista sekä ympärivuotisesta rakentamisesta, jossa kosteudenhallinta on laiminlyöty. Kun urakkaa yritetään painaa tavoiteaikatauluunsa, varsinkin betonirakenteiden kuivumisesta tingitään. Pinnoitteet levitetään liian märille pinnoille. Kosteaksi jäänyt betonirakenne reagoi esimerkiksi mattoliiman kanssa, jonka seurauksena rakenteisiin syntyy homekasvua. Kuntien pitäisi olla tarkempia siinä, mihin rakentaja velvoitetaan. Kuivumisajat ja kosteussuojaukset pitää olla selkeästi määritelty.

      Oulun rakennusvalvonnan entinen johtaja Tapani Mäkikyrö:

      Tällaiset ongelmat eivät ole hoidettavissa pelkästään oikealla teknisellä tiedolla vaan on puututtava myös ongelman perussyihin: kiireeseen ja asenteisiin.

      Osa aikatauluongelmista aiheutuu jopa rakennusvalvonnasta, jos siltä ei tule ajoissa rakennuslupaa. Viive voi olla kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Esimerkiksi koulurakennuksessa koulun alkamisaika tiedetään, ja se ei jousta. Valvonnan pitäisi siksi sitoutua sovittuun lupa-aikatauluun.

      RL.lehti

    • lisssääsidätyshoitoa

      Etelä-Euroopassa ihmiset asuvat homehtuneissa taloissa, mutta eivät kärsi homeesta. Suomessa oireita tulee jo pienistäkin pitoisuuksista. Selityksiä erolle on haettu rakentamistekniikasta, sillä home on kylmien maiden ongelma. Mutta ehkä syy onkin talvessa, tai sitten pohjoismaalaisten liiassa steriiliydessä.



      ”Home on kylmän ilmaston maiden, kuten Pohjoismaiden, Kanadan ja Yhdysvaltain pohjoisosien ongelma”, rakentamistekniikan tutkija Hannu Viitanen arvioi. ”Tiiviissä ja energiatehokkaissa rakennuksissa kärsitään enemmän homeoireista kuin Etelä-Euroopan hatarissa, heikosti eristetyissä taloissa.”

      Kouluille tehty kansainvälinen Suomessa, Espanjassa ja Hollannissa tehty HITEA-tutkimus kertoi, että suomalaisilla opettajilla ja oppilailla oli astma- ja nenäoireita huomattavasti enemmän kuin muissa maissa. Tutkimuksen mukaan 24 prosentissa Suomen koulurakennuksista on kosteusongelmia, Alankomaissa 20 prosentissa ja Espanjassa 41 prosentissa. Suomessa oireiltiin eniten, vaikka mikrobitasot olivat pienimmät.

      Kylmässä ilmanalassa rakenteet ovat eristemääriltään paksumpia ja monimutkaisempia kuin leudossa. Jos rakentamisessa tehdään virheitä, niin ylimääräisen kosteuden vaikutukset saattavat olla ovat rakenteiden tiiveyden vuoksi isommat.

      Muutkin syyt voivat vaikuttaaitakin syitä voi kuitenkin olla: englantilaiset esimerkiksi moittivat Viitasen mukaan suomalaisten talojen sisäilmaa liian kuivaksi, mikä voi olla yksi syy oireisiin.
      Talvi katkaisee siedätyksen

      Viitasen mukaan selityksensä voi olla myös se, että etelässä ihmiset ovat tottuneet eli siedättyneet homeeseen ympäri vuoden. Meillä talvi katkaisee tämän siedätyksen.

      Kylmissä maissa myös oleillaan enemmän sisätiloissa. Altistumisen kesto on siten olennaisesti pidempi.

      Talvella voi olla vaikutusta myös itse homeisiin. THL:n tutkijan Anne Hyvärisen mukaan homeiden toksiinituotanto voi lisääntyä, kun kasvuolosuhteet ovat huonommat eli niistä voi tulla samalla tavalla aggressiivisempia kuin silloin, kun homeen torjuntaan käytetään desinfiointiaineita.
      Liian steriili ilmakin on epäterveellinen

      Viitanen muistuttaa, että aikaisempien tutkimusten mukaan maaseudun asunnoissa on ollut selvästi korkeammat homepitoisuudet kuin kaupungissa ihmisten saamatta oireita.

      Lääkärit ovat Hyvärisen mukaan varoittaneet, että taloja ei pidä tehdä liian steriileiksi, koska silloin ihmiset herkistyvät yhä pienemmille mikrobimäärille. Suomessa Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri Markku Sainio onkin markkinoinut homeoireisiin siedätyshoitoa.

      ”Kukaan ei kiellä, etteikö sisäilmaongelmaisissa kohteissa syntyisi hengitys- ja limakalvoreaktioita, mutta on aivan selvää, että nyt ihmiset sairastuvat liikaa suhteessa sisäilmaongelmiin. Altistukseen nähden oireet ja löydökset ovat osalla aivan epäsuhdassa”, Sainio sanoi 12. helmikuuta Ylen haastattelussa.

      ”Ehkä 40 prosentilla toimistoissa työskentelevillä ihmisillä on joitain oireita sisäilmastoon liittyen. Samalla tiedetään, että toimistoissa on usein puhtaampi ilma kuin ulkona ja ihmisten kotona”, Sainio totesi.

    • savucirkka

      Sisäilmaongelmat alkoivat Suomessa samoihin aikoihin, kun tupakointia sisällä ruvettiin rajoittamaan ja kieltämään.

    • tryuioplåö

      Hometta on joka paikassa, ja rakennuksissa enemmän mitä enemmän säästetään lämmittämisessä, koneellinen ilmanvaihto lisää homeen riskiä tuntuvasti.

      Ketä hyödyttää koneellinen ilmanvaihto?
      1.6.2014 4:00

      Tavallinen tarina vanhasta koulurakennuksesta:

      Onko painovoimaisen ilmanvaihdon kehittäminen unohtunut?

      Runsaat 100 vuotta sitten rakennettiin koulu, joka varustettiin vakiintuneen tavan mukaan painovoimaisella ilmanvaihdolla. Välitunneilla tuuletettiin luokat raikkaiksi.

      Noin 30 vuotta sitten tehtiin taloon peruskorjaus. Samalla asennettiin rakennusmääräysten mukainen koneellinen ilmavaihto energiasäästön nimissä. Pari vuotta myöhemmin alkoivat erilaiset sisäilmaongelmat. Sekä oppilaat että opettajat sairastuivat sen seurauksena.

      Tilannetta yritettiin korjata monin eri tavoin. Pääsääntö oli, että poistoilman tehoa lisättiin reilusti joka korjauksen yhteydessä. Lopulta lukemattomiin korjausyrityksiin oli tuhlattu summia, joita ei edes uskallettu paljastaa, mutta tilanne ei vai helpottunut. Samat ongelmat jatkuivat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Lopulta koulu purettiin.

      Seuraavat kysymykset ovat sekä johdonmukaisia että oikeutettuja:

      Olisiko talo pitänyt korjata sen omilla ehdoilla säilyttämällä painovoimainen ilmanvaihto, sillä silloinhan ei sisäilmaongelmia ollut?

      Perustuvatko noudatettavat ilmanvaihtomääräykset vääriin perusolettamuksiin, koska normeja täyttävää ilmavaihtoa ei saada aikaiseksi ilman energiaa syöviä koneita?

      Onko koneellinen ilmanvaihto kaikkine korjauksineen tullut yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin hiukan enemmän energiaa nielevä painovoimainen ilmanvaihto, jolloin ei synny hometta eikä tarvita jatkuvasti toistuvia korjausyrityksiä?

      Onko painovoimaisen ilmanvaihdon kehittäminen unohtunut?

      Pakollinen koneellinen ilmanvaihto on tuonut alan teollisuudelle ja suunnittelijoille runsaat voitot.

      Ovatko kuluttajat ”hyödyllisiä idiootteja”, joita ilmanvaihtoteollisuus ympäristöministeriön suosiollisella myötävaikutuksella käyttää hyväkseen suurempien voittojen toivossa?

      Miksi ympäristöministeriö on aivan hiljaa?
      Klaus Pelkonen, arkkitehti SAFA, Lappeenranta

      • Insnööri

        Klaus Pelkonen on aivan oikeassa. Koneellinen ilmastointi on katastrofi suomen oloissa. Sitä ei pitäis käyttää kuin suurkaupunkien jättirakennuksissa, joissa se on välttämätön. Lappajärvi on sen nyt raskaasti huomannut ilmanvaihtomääräyksiä noudattaessaan.


    • vihdoinkinn

      no niin tästä se uuden koulun raketaminen alkaa

      • eikannata

        Lukio loppuu ehkä pian, sinne mahtuu jo nytkin ainakin 100 oppilasta ?


    • pierutpois

      Opettajat siellä piereksii,joutessaan,ei se kumma ole jos siellä on sisäilma ongelmia.

    • kaho

      Sen jälkeen kun muovia alettiin käyttämään rakennuksissa tuli kosteus ja homeongelmia.Ennen käytettiin tervahuopaa tai tervapaperia ulkopinnotteen alla, eikä mitään sisäilmaongelmia ollut missään asunnossa, eikä kouluilla. Muovihan kerää kosteutta ja sehän on päivänselvää kun ei se läpäise, mitä tuhoja se tekee sen jälkeen. Tuntuu siltä että Rakentaja tai Vastaavamestari on valinnut väärät rakennusmateriaalit.....

    • vakavaasija

      Sian siitiöt tunnistavat jos rakennuksessa on homeita,lappajärvellä kun ei ole ainuttakaan sikalaa ja näinollen siittiöitä ei ole saatavissa.Voisiko käyttää kunnanjohtajan tai valtuuston puheenjohtajan siittöitä hometestauksissa,

    • Nimmarix

      Homevaurioiden korjaus ja tien reikien paikkaus ovat yhtä vaikeita. Kumpaakaan ei osata.

      • vaurioton

        Osaatko sinä?


    • 1234567qwert

      Sinne meni nekin rahat

      • Vikaaa

        Ala-aste hyvässä kunnossa.Vika on sisällä olevissa ihmisissä.


    • Anonyymi

      Sisäilmaongelmat ovat kaksipiippuisia juttuja.

    • Anonyymi

      ""Selvitykset juuri huolellisesti peruskorjatun rakennuksen sisäilmaongelmien syiden löytämiseksi käynnistyvät muun muassa homekoiran avulla. ""

      Sanat huolellisesti peruskorjatun, pitäisi olla lainausmerkeissä. Näin: "huolellisesti peruskorjatun".

      Käytäntö tuppaa olemaan, että kun tehdään kustannusarvio huolelliselle peruskorjaukselle, niin todetaan se liian kalliiksi, ja sitten karsitaan siitä vähintään puolet pois ja tehdäänkin vain osittainen peruskorjaus.

    • Anonyymi

      Lappajärveltä loppuu kohta koulunkäynti kun väistötilatkin on homeessa.

    • Anonyymi

      Ketä ne neljä työntekiää on jotka vaatii kunnalta suuria korvauksia NIMET ESILLE.

      • Anonyymi

        Parantaako nimet homeen kiinteistöistä? Syy on home ei ihmiset jotka on sairastunut homeesta joka on usein myrkky. Kirkoita oma nimesi esiin kuka kysyy nimiä,kirjoita . KYSYJÄN NIMI ESIIN HETI!


      • Anonyymi

        Yksi näistä ainakin on rasittava kukkahattutäti. En haittaisi vaikka lähtisi pois täältä.


    • Anonyymi

      Se on ku hinkataan käsiään yhtenäään saippuaan ja asutaaan steriiileissä ympäristöissä niin tulee kaikenmaailman allergioita.

      Hometta on ollu aina, nyt vaan on tarkemnat mittarit.

      • Anonyymi

        Ennen sanottiin, että kun syö homeista leipää tulee parempi lauluääni. Ei ennen home haitannut eikä tupakinsavu, nyt ne tuntuu haittaavan.


    • Anonyymi

      Kunnan päätökset on päätökseteon jälkeen julkisia,kyllä, ne nimet tulee selville ei niitä voi piilotella.

      • Anonyymi

        Mitä väliä nimillä on varmaan se asia ja asioiden hoitaminen tärkein. Enää kunta ei voi vaan maalata rakennuksia muutakin tehtävän ja otettava vastuuta. Ja sehän on selvä että nimet tule esille niin mitä sitten?


    • Anonyymi

      Opettajat siellä piereksii joutessaan,ei se ole kumma että siellä on sisäilmaongelmia.Pitäisivät pierut mahassa.

      • Anonyymi

        Keksit sitten saman kommentin kuin aiemmin...kopioi ja liitä 🤣


    • Anonyymi

      Nämä homeongelmat johtuu pääasisassa energian säästöistä ja koneellisesta ilmanvaihdosta. Rakennuksia pidetään liian kylminä ja koneellinen ilmanvaihto laitetaan poispäältä viikonloppuisin.

      Ongelmista päästään nostamalla sisälämpötila vähintään 22 asteeseen ja tekemällä ilmanvaihto painovoimalla ja tuulettamalla luokat välitunnilla kuten ennen tehtiin,lisäksi muovin käyttö pitää lopettaa.

      • Anonyymi

        Nykyään on vissiin tullut tavaksi myös se, että välitunnilla ollaan sisätiloissa. Sekin lisää altistumista. 2/3 osaa yli 10 vuotiaista rakennuksista on jollakin tavalla vaurioituneita. Se on tosiasia. Lisäksi on plasebo-vaikutus. Ihminen kun on myös joukkosielu.


    • Anonyymi

      Siirretään lapset Alajärven kouluihin. Uutta koulua on turha rakentaa. Eihän lappajärvellä ole muutaman vuoden päästä edes lapsia.

    • Anonyymi

      Meillä lapset oireilee koulus, nenästä vuotaa usein veri ja jatkuvasti sairaana. Tiiän että kaikki ei pysty oppilaista oleen kaikissa tiloissa
      Hyvä ethä joku tuo adioita esille, mulle ihan sama ketä ovat. liian monta vuotta meilläkin lapset siirtyneet tiloista toisii. Ihmetyttää vaan tämä että kun jokku yrittää herättää huomiota niin ei sekäön hyvä. ihan sama mitä tässä pitäjässä tehään niin mikää ei kelpaa.

    • Anonyymi

      Kunta vastaa ,että peruskoululaisilla ja opettajilla on terveelliset tilat ja oppimisympäristö. Päätös uuden koulun rakentamisesta on hyvä. Pulinat pois ja nyt on tekojen,toiminnan aika. Vanha rakennus on syytä purkaa ja väliaikaiset tilat järjestettävä joko parakkikoulu tms.. lasten tai työntekijöiden terveyttä ei saa riskeerata.

    • Anonyymi

      Pitäsi tutkia näiden opettajien edelliset työpaikat ja lapsuuden koti ja onko koko suku allerginen ja asmanen ,sitten se voitaisiin sanoa missä vaiheessa ongelma on tullut josta vaaditaan kunnalta isoja korvauksia.

      • Anonyymi

        Työterveyspoliklinikka tekee tällaisia arvioita/tutkimuksia ennen kuin diagnooseja antaa, sun ei tarvi sitä murehtia tällä palstalla.


      • Anonyymi

        Ei kunnan verorahoja saa yksityisen opettajan ,yrittää kavaltaa itselleen,jollakin verukkeella,sellaiselle opettajalle on paras antaa lopputili.


    • Anonyymi

      Mitäs jos Lappajärven kunta onkin ollut ainut työpaikka ;)

    • Anonyymi

      Kunnan talouden kannalta mahdoton yhtälö on laittaa 10 miljoonaa rakentamisiin: Uusi koulu, remontit, purkaminen, alaskirjaus, väistöparakit, liikuntahalli ja vielä tarpeeton Välijoen kanava. Riittääkökään 10 miljoonaa? En näe tässä mitään valoa tunnelin päässä. Ainut järkevä teko olisi peruskorjaus molemmille kouluille. AMMATTILAISEN tekemä KUNNOLLINEN peruskorjaus. Kolme miljoonaa pitää riittää, yhtään ei saa mennä yli. Näin olemme laskeneet. Meillä on sentään pitkä kokemus talouslaskennasta.

      • Anonyymi

        Nimenomaan ammattilaisten suunnittelema ja tekemä


    • Anonyymi

      Tragikoomista ja ei mitenkään ainutlaatuista on se tosiasia, että kun rakennetaan uusi koulu, niin sinne ilmaantuu sisäilmaongelma. Olisiko kyseessä lopultakin joku laajempikin asia. Asiat pitää nähdä laajemmassa valossa. Koko suomalainen yhteiskuntahan on rappiotilassa.

    • Anonyymi

      Nämä neljä rahanahneista ja homeista opetajaa,on saastutanut homeellaan kaikki koulut,näitä ei enään saa päästää saastuttamaan uutta koulua,näille ei ole enään mitään käyttöä,muutakuin antaa kenkää takapuoleen.

      • Anonyymi

        Sinulla ei ainakaan ole oppi mennyt perille, kun ei tuo oikeinkirjoituskaan onnistu. Muutoinkin täysin hyödytön kommentti.


        Faktaa on pedanetissä, että mikä on homehduttanut ja mikä koulujen kunto on.


    • Anonyymi

      Hahhaaa,sae älähtää johon kalikka kalahtaa.

    • Anonyymi

      Voi,voi teitä homepäitä !! Kotonani pieni mökki, tupa jakamari. 3poikaa ja 3tyttöä, Siinä me asuttiin äiti ja isä kamarissa me lapset nukuttiin tuvassa..Navetta oli 30;n päässä, 2-3 lehmää , sonnat talikoitiin etuovesta pihalle, paskan haju oli aina läsnä.ulko huussi. Vesi oli kaivosta kannettava sisälle ja likasanko tyhjättiin tunkiolle,harvemmin sairastettiin ,joskus kuumetta. En ole vielä ainakaan paskaan kuollut vaikka ikää jo 81v,Tämänpäivän marisijat ette tiedä elämästä mitään,

      • Anonyymi

        Nykyään onkin liian steriili kasvuympäristö lapsille. Siksi allergioitakin on paljon enemmän kuin ennen. Ja reagointi homeisiin on sukua allergioille. Mutta hyvästä hygieniasta on hyötyäkin, sillä tartuntatauteja ja niistä koituvia haittoja on vähemmän.


    • Anonyymi

      Pitäisi selvittää, paljonko on kyse liioittelusta ja ylireagoinnista noissa sisäilma-asioissa.

    • Anonyymi

      Jospa siellä ei olekaan sisäilmaongelma vaan osailmasingelmä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      305
      3408
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1490
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1379
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1260
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1161
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      168
      1078
    Aihe