Jääkaapissa oli usein pelkkä valo

hbhbhbnb

Jääkaapissa oli usein pelkkä valo – 10 naista kertoo, miten köyhä lapsuus on vaikuttanut heihin


”Olen lopettanut rakkaan harrastuksen, koska ei ollut varaa päivittää harrastusvälineitä sopivan kokoisiksi. Olen syönyt suolakurkkuja purkista, kun muutakaan ei ollut. Olen hävennyt aivan jumalattomasti sitä, että olimme köyhiä. Olen kiljunut pää punaisena äidilleni, kun en pystynyt ymmärtämään miksei meillä ollut varaa mihinkään.”

Näin ruokakirjailija ja bloggaaja Hanna Gullichsen, 37, kuvaili kolmisen viikkoa sitten blogissaan, millaista oli elää lama-ajan Suomessa.

Perheeni köyhyys näkyi lapsuudessani niin, että ei ollut varaa ostaa uusia vaatteita. Ainoastaan kevätjuhliin sain uuden paidan ja farkut. Niillä piti pärjätä vuosi.

Muistan myös sen, että minulla oli usein nälkä, mutta jääkaapissa ei ollut muuta kuin kananmunia, ketsuppia ja valo. Meninkin usein mummolaan syömään, että sain vatsan täyteen.

Viikkorahaa en saanut vanhemmilta koskaan, mutta isovanhemmilta sain joskus taskurahaa.

”Sossusta ei herunnut penniäkään, ja olimme kokonaisen viikonloppun ilman ruokaa.”

Kun vanhempani erosivat, äitini jäi viiden lapsen – velkojen kanssa – yksin. Kerran äidin oli pakko hakeutua sossuun. Leipäjonoja ei vielä 1960–70-luvulla ollut. Sossusta ei herunnut penniäkään, ja olimme kokonaisen viikonloppun ilman ruokaa. Sitä en unohda koskaan.

Ruoka oli hyvin yksinkertaista: vellejä ja puuroja. Myös ruuan määrä rajoitettiin, sai ottaa esimerkiksi vain kolme lihapullaa. Aina ei ollut aamulla mitään syötävää. Vaatteita oli vähän ja nekin vähiset usein toisten vanhoja. Talvitakki oli aina liian pieni, ja kengät ostettiin joillain kupongeilla. Luokkaretkirahoja ei kotoa saanut, eikä kaverisynttäreitä järjestetty. Itselläni ei ollut peruskoulun jälkeen mahdollisuutta jatkaa opiskelua, vaan menin 15-vuotiaana töihin.

http://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/jaakaapissa-oli-usein-pelkka-valo-10-naista-kertoo-miten-koyha

7

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • köyhälapsuus

      Näin se meni vielä 1960-luvulla, että oli tosi köyhää. Nykyään ihan toisin, kun rahaa ja ruokaa saa jos vain viitsii hakea. Jokaisella paikkakunnalla jaetaan ilmaiseksi EU:n ruoka-apua ja jokaiselle on taattu toimeentulo. On sitten vain itsestä kiinni, että miten rahan tuhlaa, jos ei sillä pärjää!

    • HETIRÖIHIN

      Niiden akkojen pitää mennä RÖIHINHETI!

    • gvgvygygtf

      asuu hyvinkin kaukana kalhakaupasta.

      T.maalainen, esittäydyn sukunimeltäni riittävänolutmääränverrattavuus-mäkihyötyliikuntaankohtuulistaminenla-ylä-alapää

    • köyhälapsuus

      Ei nykyään kenelläkään ole asiat niin huonosti, mitä oli vielä 1960-luvulla monella ilman, että silloin edes luokiteltiin köyhäksi! Mekin asuttiin sellaisessa kyläyhteisössä, jota oli suurelta osin sodan jälkeen rakennettu, monella painoivat vielä valtion lainojen lyhennykset taloista ja valtio oli etuoikeutettu saamisien suhteen niihin taloihin.
      Jälleenrakeenus oli hiipunut ja sotakorvauksetkin maksettu, niin sahat ja tiilitehtaan menivät konkurssiin taikka paloivat. Suuret ikäluokat alkoivat tulemaan työikään ja töitä ei ollut vanhemmillekaan. Taloja ei saannut kaupaksi kuin valtiolle tai valtion hyväksymälle ostajalle. Työvoimatoimistosta sai vain menolipun Ruotsiin. Monet lähtivät Ruotsiin. Jotkut lähti Australiaan, sinne sai myös menolipun Australian tiedotustoimistosta.
      Meidän perhe mieli lähteä Australiaan, mutta meidän talomme valtionlainat oli sellaisilla ehdoilla saatu muita myöhempään, että lähteminen ei käytännössä onnistunut, kun ei olisi ketään ollut jäämään niitä velkoja maksamaan. Eikä myynti valtiolle olisi ratkaissut mitään. Jouduttiin jäämään tänne. Ne joilla oli toisenlaiset lainaehdot lähtivät.
      Ei hyvin mennyt toisillakaan, yhdessä perheessä äiti myi vanhempia tyttäriään komennusmiehille, kun lähellä oli työttömyystöinä tehtävä silta ja siellä komennusmiehiä toiselta paikkakunnalta ja olihan siellä jotain sähkömiehiä komennuksella kauempaa. Yhdestä perheestä myivät viinaa sinne niille komennusmiehille, kun viinakauppa oli kaukana, että saivat edes vaatteita lapsilleen.
      Yhdestä perheestä poika pääsi YK-joukkoihin Kyprokselle ja lähetti rahaa vanhemmilleen, että pärjäsivät.
      Sitä jääkaappia ei ollut silloin monellakaan, kellarissa pidettiin ruokia kesällä, maidot happani helposti sittenkin. Ei sitä voi nykyään muka köyhät edes käsittää, että miten ankeaa se oli silloin ja siitä ei ole kuin hieman yli 50 vuotta! Tuossa on Mikko Niskanen saannut jotain siitä ajasta kuvattua, vaikka meidän kylällä ei poliiseja ammuttukaan, mutta tuollaista se monin kohdin oli. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/10/02/kahdeksan-surmanluotia

      • muistoja

    • bgxngx

      Mene töihin.

    • OnnellinenLapsuus

      No jos noin ajattelee, niin kyllä minäkin olen elänyt aivan järkyttävän lapsuuden!
      Ei saatu uusia vaatteita eikä vanhemmat todellakaan taipuneet sossuun. Muistan, että sain kenkäkupongin koulun kautta. En muista miksi se tuli sieltä, oliko opettaja jotenkin avittanut asiaa? Sillä kupongilla, joka oli tarkoitettu yksiin kenkiin, ostettiin kahdet kengät. Tavalliset toppakengät sai siten myös isosisko ja kyllä ne kengät periytyivät myöhemmin minulle takaisin. Kuten kaikki muutkin vaatteet.
      Äiti teki meille suurimman osan vaatteista.

      Koskaan ei ollut kuitenkaan jääkaappi tyhjä! Siellä oli sen ajan normaalia ruokaa ja lisäksi kiisseliä tai jotain muuta äidin tekemää herkkua. En muista, että ruokaa olisi koskaan muutoin "säännöstelty", paitsi jos oli jotain herkkua, niin sitä sai tietyn annoksen. Mitähän muuten kiisselillekkin tulee hintaa? Marjat tietysti itse poimien metsästä, vesi on halpaa eikä perunajauhokaan maksa kuin euron paketti. Paketista keittelee vähintään 10 litraa kiisseliä. Että jos litrahinnaksi tulee 10-20 senttiä niin eipä hirmuisesti maksa! Siihen kyytipojaksi mannapuuroa niin kyllä kelpaa aika monelle! Pannukakku on myös halpaa tehdä ja sitä meillä lapsuudenkodissa usein jälkiruokana syötiinkin.

      Itsekin teen lähes kaiken ruuan itse. Siinä säästää pitkän pennin!
      Nykyään ei tarvitsisi enää säästää rahan puolesta, mutta teen ruuan mieluummin itse, jotta tiedän mitä se sisältää. Ruuat ovat edullisia; makaronia, perunaa ja esim. lihapatoja (possun ulkofilettäkin saa välillä alle 5€/kg) kalaa (kirjolohi tai silakat 4-7€/kg, jotka tietysti itse perkaan) kanaa tarjouksesta reilusti alle kympin kilo. Vihanneksia käytän päivittäin ja esim loppukesällä ostan tomaatteja, purjoa & paprikoita reilusti (euron/kg) ja pakastan niitä paloiteltuna. Sieltä on helppo ottaa piirakoihin ja patoihin.

      Eli kyllä ne pienetkin tulot ruokaan riittävät jos ruokaan tarkoitetut rahat menevät oikeasti ruokaan.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14851
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    8. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe