Virtalähteen rakentelua

bench_supply

Vanhasta videosta löytyi sopiva muuntaja, josta saa 4,5V ja 33V RMS ulos. Lisäksi on jokin 54V pienelle teholle tarkoitettu jännite. No, 4.5V tasasuuntasin kahdella diodilla ja sain n. 12V jännitteen kondensaattoreihin. Tällä ohjaa oparia joka toimii komparaattorina ja joka kytkee hakkurin FET:iä tuohon 33V jännitteestä tasasuunnattuun jännitteeseen(Vmax 48V). Fly-back:inä oparille plus-haaraan on 1/8 mitatusta ulostulojännitteestä. Ja miinus-haarassa on 6.2V zener:llä tuotettu ja potikalla säädettävissä oleva referenssijännite. Eli jos nyt säädän potikan kaakkoon, ulostuloon tulee 6.2*8=49,6V eli Vmax. Ja pitäisi mennä 0V:hen asti tuon jännitteen toisessa ääripäässä. Nytpä sitten mietin tuohon sopivan arvoista kelaa.
http://www.learnabout-electronics.org/PSU/psu31.php

3

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onlinecalc
    • psu_part-II

      No tein kokeilumielessä tuollaisen 12V buck-converterin. En kuitenkaan vakiotaajuista, vaan siinä on komparaattori vertaamassa asettelujännitettä ja ulostulojännitettä. Eli induktanssia(poimittu virtalähteestä, n. 2-3cm korkea ja n. 20 kierrosta ferriitillä) ladataan jos jännite on liian alhaalla. Näemmä vaan on liian hidas opari, kun värähtelytaajuudeksi tulee n. 1kHz ja rippleä on n. voltti.. vai olisiko jotain muuta pielessä? Toimii muuten hyvin tuulettimen nopeuden säätönä(12V flekti 100 ohmin vastus rinnan kytkettynä), mutta jos vääntää jännitteen liian matalaksi pörähtää täpöt, eli värähtely lakkaa. Ei ihan taida kelvata pöytävirtalähteeksi tämän takia tl071 oparina - tai ainakin pitää tehdä hyvät mekaaniset rajoittimet.
      Oparilta sitten on kytketty kahtaalle: Toisaalta ohjaus ylös transistorilla käyttöjännitteeseen ja toisaalta alas fetillä(invertteri). Näin IRF9530:lle pitäisi tulla kunnollinen swingi joka tilanteessa.
      Täytyy katsoa koska uskaltaa kokeilla tuota 48V:lla, se kun voi tuntua jo vähän näpeissä huonolla säkällä ;) Mitä kuormaksi? Millä rajoittaa virtaa? On tässä vielä pohdittavaa..

    • part3

      No nyt kokeilin 48V:llä, kun sain vakuutettua itseni siitä, että mitään ei poksahda! Eli oparille 12V ja 48V hakkurin fetille. Tuntuu toimivan osittain: Täydet kierrokset ottaa DC-flektillä kokeiltuna ja jännitteen saa pudotettuakin n. 17-18V:hen, mutta sitten hörähtää taas täysille kierroksille. Eli jotain siinä ohjauksessa vissiin.. toisaalta kivi kyllä vähän lämpeneekin vaikka tehoja otetaan "vain" max. 10W.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2783
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2140
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1924
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1776
    6. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    7. 132
      1744
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe