Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Läppärin kiintolevy pc:hen?

kiintolevy-kysymys

Tein vuonna 2014 ostetusta Acer nelitytimisestä paremman keskiluokan läppäristä paljon nopeamman vaihtamalla siihen 500GB 2,5" SATA3- levyn tilalle 500GB SSD-levyn.

Tällä hetkellä tiukasta budjetista johtuen keskitehokkaassa pc:ssä (amd-fx 8350 kahdeksan loogista ydintä @ 4438MHz, 2 x 8GB @2133MHz RAM , nVIDIA 1060, ADATA SSD 500GB, emolevy ei tue m.2-kantaa, vaan sata-piuha on kiinni normaalissa sata3-kannassa 6GB/s) ei ole toista kiintolevyä, jota tarvittaisiin jatkossa.

Aluksi ajattelin ostaa siihen 500-1000GB WD Caviar Blue sata3 kiekollisen 3,5"levyn, koska ovat nykyisin hyvin halpoja.

Toisaalta en haluaisi menettää sitäkään rahaa. Acer kannettavan nyt tarpeettomana kiintolevynä oli WD 500GB 2,5". Levy toimi täysin moitteetta ja on ehjä. 2,5" asennuskehikkokin on olemassa, johon sen saisi kiinni neljällä ruuvilla altapäin.

Kysyisinkin nyt, onko mahdollista laittaa läppärin 2,5" kiintolevy PC:n kakkoslevyksi. Ne ovat hitaampia 5400 rpm kierrosvauhdillaan, mutta toisaalta niissä pääasiallisesti vaan säilytettäisiin passiivisesti dataa sekä siellä olisi kriittisistä kansioista varmuuskopio (tietty kansio alikansioineen, tekstitiedostot, kuvat ja aivan hitusen multimediaa).

Onko 2,5" läppäreiden kiintolevyt jotenkin tekniikaltaan heiveröisempiä, että niitä ei olisi järkeä käyttää pc:ssä kakkoslevynä?

19

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko varmuuskopiot kunnossa? Mitä, jos ostaisit sille USB-kotelon.

      • kiintolevy-kysymys

        Varmuuskopiot tällä hetkellä Kingstonin ulkoisella 500GB USB3-levyllä. Voisivat jäädäkin sinne. Sitä voisi tehdä nykyisen xcopy-bat-komentojonon, että varmuuskopio juoksee myös uudelle levylle D. Kun kiinnitin läppärin kiintolevyn, siitä tuli levy E.

        Esimerkiksi C:\> xcopy_D.bat ja C:\> xcopy_E.bat

        Noita komentojonoja painamalla data juoksee molemmille levyille "dossissa".


    • läppänpäppäri

      Toimii kun pistää piuhat kiinni.
      Turha sitä on tietysti pitää jatkuvasti pyörimässä jos ei sitä jatkuvasti tarvitse.

    • qwdqwdqwdqwdqdw

      Piuhat on varmaan valmiina, mutta paikkaa ei. Elikkä joudut jättään sen irralleen.

      • kiintolevy-kysymys

        Miten niin paikka ei ole? Tein päätöksen ja ruuvasin sen kelkkaan, joka on tarkoitettu 2.5" levyn kiinnittämiseen. ATX-kotelossa paikat kuudelle kiintolevylle. Piuhat kiinni ja toimii hyvin. Otan sen sitten pois, jos jotakin ongelmia ilmenee. Nyt se on näytössä täysin normaali asema D.


      • qdwqwdqwdqwdqd
        kiintolevy-kysymys kirjoitti:

        Miten niin paikka ei ole? Tein päätöksen ja ruuvasin sen kelkkaan, joka on tarkoitettu 2.5" levyn kiinnittämiseen. ATX-kotelossa paikat kuudelle kiintolevylle. Piuhat kiinni ja toimii hyvin. Otan sen sitten pois, jos jotakin ongelmia ilmenee. Nyt se on näytössä täysin normaali asema D.

        Harvoissa koneissa on valmiina paikka 2.5" levylle, kun ei niitä yleensä käytetä. Mutta jos paikka on niin silloin hyvä.


    • ei-ole-estettä

      Ei se pöytäkoneessa rikki mene sen kummemmin kuin läppärissäkään.
      Samoilla jännitteillähän se toimii kuin varsinaiset pöytäkoneiden kovalevytkin.

      • Paremmin 2,5" levy kestää pöytäkoneen kotelossa paremman jäähdytyksen ansiosta. Melko hitaita nuo läppärin levyt ovat, mutta varastolevyssä se ei haittaa.


    • winuser

      PC:ssäni on SSD-levy ja W10. Laitoin siihen vanhasta läppäristä otetun 2,5" levyn johon laitoin Mintin. En tykännyt siitä. Sitten laitoin siihen Ubuntun. Vielä hirveämpi. Nyt siitä on kiskottu piuhat irti, saatan ottaa sen videotiedostojen varastoksi kunhan saan tilaamani kameran.

    • kiintolevy-kysymys

      Kiitos kaikille vastauksista. Datavarastona se näyttää toimivan hyvin ja kun siirsin ensimmäistä kertaa kriittisen kansion siihen, niin tässä oikeastaan näin ensimmäisen kerran, kun PC:n SSD sata3 siirtää dataa pc:n sisäiselle sata3 kiekolliselle levylle. Nopeus oli hyvä eikä tarvinnut kauaa odotella. Todellakin karkeasti laskien vähintään vain 1/10-15 osaa ajasta, minkä sata2 aikaisemmassa pc:ssä teki kahdella kiekollisella kiintolevyllä otettaessa varmuuskopioita.

      Jatkossa xcopy /e-komennon (/e kopioi myös tyhjät kansiot) valitsimiin lisätään /a, jolloin levyille kopioituu vain uudet tiedostot. Tällöin varmuuskopiointi levyille esimerkiksi joka päivä on vain kaksi hiiren painallusta ilman viivettä, kun vain uusi data varmuuskopioituu molemmilla painalluksilla eri levyille.

      Windows 10:n oma varmuuskopiointi mielestäni hyvin kömpelö, johon itse voi varsin vähän vaikuttaa. Ei pidä unohtaa, että siellä on mukana myös vanha kunnon dos virtuaalisessa muodossa, jolla saa toisinaan rakenneltua komentojonoilla paljon kätevämpiä ratkaisuja, mitä Windows 10 omat apuohjelmat tarjoavat.

      /a (Dos laittaa xcopy-komennon valitsimena arkistointibitin päälle, kun tiedosto muuttuu tai se luodaan)

      • eivälttämättä

        WIndows käyttää keskusmuistia tiedostovälimuistina, joten jos siirretty kansio ei ole tolkuttoman iso ja koneessa on paljon muistia niin se kopiointi on "valmis" paljon nopeammin kuin data on oikeasti kiintolevyllä. Taustalla sitten työntää välimuistissa olevan datan vielä levylle.


    • Läppärin levyt hiljaisempia (yleensä). Itse ostin teran läppärin levyn htpc koneeseen. Ei hidas levy haittaa kun systeemi on ssd-levyllä. Ihan hyvin leffat näkyy ja kovalevyn surina ei häiritse. Virrankulutuskin pienempi.

      • kiintolevy-kysymys

        Joo. Tämä oli yksi pointti, miksi tein näin. Mulla on pienestä ylikellotuksesta huolimatta Noctuan järeä 1,3 kg jäähy (muistaakseni joku NH-14), jossa on valtavat 2 tuuletinta. Etu ja takapaneelissa on 140 mm tuulettimet. Kaikki tuulettimet normikäytössä ja vähän raskaammassakin pyörivät niin hitaasti, että matala hiltainen humina ei haittaa. Näytönohjaimen kolme tuuletinta pyörivät myös normikäytössä hitaasti ja hyvin pienellä äänellä, mutta esimerkiksi elokuvaa katsottaessa nostavat hieman kierroksia, muttei vielä häiritsevästi. Aika jännä juttu, että kone voi olla melko hiljainen, vaikka siinä on yhteensä kahdeksan tuuletinta: Etu- ja takapaneeli 2 prossun jäähy 2 näytönohjain 3 virtalähde 1 = 8 tuuletinta.


    • "/a (Dos laittaa xcopy-komennon valitsimena arkistointibitin päälle, kun tiedosto muuttuu tai se luodaan) "
      Muistaakseni xopy pistää arkistointibitin pois päältä kun tiedosto on kopioitu. attrib ohjelmalla sen saa päälle (tai pois). Unix maailman rsync paljon monipuolisempi.

      Itsellä leffakoneessa vain prosun tuuletin (Noctua) ja virtalähteen tuuletin. Integroitu grafiikkapiiri purkaa HD kuvan ja Intelin lämmöntuotto vähäinen. CPU kuorma yleensä alle 5% - nettiselaimella paljon korkeampi kun tukea rautapurulle ei vielä ole.

      • kiintolevy-kysymys

        /A Copies only files with the archive attribute set,
        doesn't change the attribute.
        /M Copies only files with the archive attribute set,
        turns off the archive attribute.
        /D:m-d-y Copies files changed on or after the specified date.
        If no date is given, copies only those files whose
        source time is newer than the destination time.

        /a asettaa arkistointibitin. /m kopioi vain ne tiedostot, joissa on arkistointibitti päällä. Dossini näyttää olevan ruosteessa. Onkin tehtävä niin, että käyttää samanaikaisesti valitsimia /a ja /m joka käsittääkseni aiheuttaa sen, että uuteen tai muuntuneeseen tietoon tulee arkistointibitti ja /m kääntää vanhat arkistointibitit päältä pois! Tein kokeen. Kirjoitin Word 2016 tiedoston noilla valitsimilla ja xcopyD.bat *.bat- ja xcopyE.bat-komentojonossa kopioitui vain kirjoitettu Word-tiedosto 2½"- ja ulkoiselle kiintolevylle ilman mitään viivettä.


    • Harmi kun rsync ei kuulu Windowsiin. Sillä synkkaa kaksi levyä ja/tai hakemistoa vaikka verkon yli salattuna. Toimii toki myös paikallisesti ja osaa myös poistaa tiedostoja. Sitä en muista osaako xcopy kopioida myös käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet aiheuttavat joskus hankaluuksia.

    • kiintolevy-kysymys

      rsync kuulostaa kätevältä. Hyvää Vappua!

      • Cygwin

        Asenna Windowsiin Cygwin niin saat sieltä myös rsyncin ja paljon muuta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1535
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      31
      1227
    Aihe