Testamentin toimeenpanija

Toimeenpanija

Hyvät ystävät!
Olen laatimassa omaa testamenttiani. Olen 75 v.
Testamenttini sisällössä saattaa olla pieni negatiivinen yllätys ainoalle rintaperijälleni. Tästä syystä kysyn, että kuka tai "mikä" kanttaa laittaa testamenttiin sen toimeenpanijaksi?
Kannattaako nimetä henkilö vain vain esim. nimetä pankki tai sen tietty toimipaikka. Yksityistä asianajajatoimistoa en halua, koska luottoa niihen ei minulla ole.
Jos toimeenpanija olisi ainoa rintaperilliseni, joka saa yli lakiosansa, muttei kaikkea, niin epäilen ettei tentamenttini milloinkaan toteutuisi, koska kukaan ei pääse testamenttia välttämättä hänen lisäkseen edes näkemään.

MIksi testamentti kannattaisi sijoittaa pankin tallelokeroon? Ja miki ei?
Millä keinolla voisi toteutua se, että testamenttini aukaistaisiin vasta hautajaisteni jälkeen?
Kiitän asiallisista vastauksista jo etukäteen.
Ja toivotan kaikille hyvää juhannuksen aikaa!

13

323

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pössö

      Oletko täysin terve ,jotta voit määrätä toimeenpanijan testamentillesi.
      Yleensä se oikea toimeenpanija on ainut oikea perillisesi joka myös pystyy
      kyseenalaistamaan testamentin.Jos olet perijästä noinkin epäilevä,unohda testamentti,
      joka toteutuisi vasta kuoltuasi.Elävässä elämässä voinet tehdä testamentit ja jakaa ne
      asianomaisille valvojana voinet toimia itse.

    • Tiinalissu

      Jos sulla on luottohenkilö niin anna hänelle testamentti ja kirjaa siihen paperiin että tämä henkilö toimeenpanee sen kun sinusta aika jättää.

    • YksVarmaKeino

      Esim. Punainen Risti tai Pelastusarmeija toimii mielellään testamentin toimeenpanijana, jos heille testamenttaa edes jonkinmoisen palasen omaisuudestaan. PA.han pitää aika ajoin myös infotilaisuuksia näistä jutuista ja heillä on aihepiirin asiainhoitaja, joka halutessa tietyn välein vierailee testaattorin luona ja tarkistaa, että mahdollisesti heille myös toimeksiannetut hautajaisjärjestelytoimet oheiskuvioineen ovat ajan tasalla.

      En sano, että noille yhteisöille em. tavalla annettu Testamentin toimeksianto on mikään kaikkein paras ratkaisu, mutta ainakin ilmeisen luotettava tapauksessa, jos testaattorilla ei oikein ole varmaa tietoa henkilöstä, kenelle 'toimeenpanoviran' luottaisi antaa.

      Ainakin PA.lla testamentti rekisteröidään heitin "arkistoon" ja tarkastavat määräajoin väestörekisteristä, onko "osumia" heitin testamenttiarkiston kanssa - ja alkavat sit toimimaan, jos on... Ulkopuoliset (=esim. omat lapset) eivät pääse testamenttiin käsiksi (ja esim. hävittämään sitä) mitenkään.

      PA-tapauksessa siis yksi ketale Testamenttia on heidän hallussaan - tällöin ei tarvita tallelokeroversiota.

    • lkjlkjlkj

      Anna testamentti säiytettäväksi sille taholle/tahoille, jolle/joille olet antamassa muun jäämistösi kuin perillisen lakiosan, niiden pitäisi tosin olla tahoja, jotka saavat nopeasti tiedon kuolemastasi.

      Tee siis useita samanlaisia alkuperäisiä kappaleita testamentistasi (mm. sinun ja todistajien allekirjoitukset joka paperiin), pelkällä kopiolla ei testamenttia saa voimaan.

      Miksi muuten et halua rintaperillisesi tietävän jo nyt suunnitelmastasi, nimittäin hän varmaan haluaisi tietää ajatuksesi, joista et enää kuoltuasi voi kertoa, silloin asiat jäävät perillisesi kannalta kuin "ilmaan", selvittämättä. Harkitse, haluatko sellaisen tilanteen jättää hänelle!

      • ärränkierränorrenympäri

        Älkää tehkö useita "alkuperäisiä" kappaleita!
        Tehkää vain yksi ja sille varma säilytyspaikka.
        Kopioitahan voi ottaa ja toimittaa eri tahoille, jotta tietävät, että testamentti on olemassa tietyssä paikassa. On hyvä myös päivittää heille tilanne, mikäli testamentti muuttuu.


      • ehju

        Päin vastoin, jos ainoa alkuperäinen testamentti on hävitetty tai kadonnut, pelkkä kopio ei riitä, ellei nimenomaan voida todistaa, että joku muu kuin testamenttaaja on tahallisesti hävittänyt testamentin. Jos siis yhtään epäilee, että joku haluaisi hävittää testamentin, alkuperäisiä kappaleita pitää olla ainakin kaksi.

        Se ei haitaa, että alkuperäisiä on tallella useita, siitä huolimatta testamenttaja voi muuttaa tahtoaa vaikka useita kertoja, koska aina käytetään uusinta versiota eli päivämäärän mukaan mennään.


      • TaikuriOz
        ehju kirjoitti:

        Päin vastoin, jos ainoa alkuperäinen testamentti on hävitetty tai kadonnut, pelkkä kopio ei riitä, ellei nimenomaan voida todistaa, että joku muu kuin testamenttaaja on tahallisesti hävittänyt testamentin. Jos siis yhtään epäilee, että joku haluaisi hävittää testamentin, alkuperäisiä kappaleita pitää olla ainakin kaksi.

        Se ei haitaa, että alkuperäisiä on tallella useita, siitä huolimatta testamenttaja voi muuttaa tahtoaa vaikka useita kertoja, koska aina käytetään uusinta versiota eli päivämäärän mukaan mennään.

        Jos alkuperäinen on hyvässä tallessa esim. tallelokerossa niin ei se sieltä ihan hevin häviä. Eri asia, jos on vain "pankin hallussa". Nimenomaan olen lukenut ainakin parilta asiantuntijalta, että alkuperäisiä kopioita ei tulisi tehdä kuin yksi.


    • jdjyjy

      muistan lukeneeeni joskus asiantuntijan neuvon että testamenttia ei missään nimessä pidä säilytttää pankin tallelokerossa. Eihän sitä sieltä saa kukaan.

      • kippisvaan

        No voi hyvät hyssykät. Kyllä saa.
        Tallelokeron avaa perikunta yhdessä pankin edustajien kanssa.
        Nimenomaan tallelokero on yksi parhaista paikoista.


    • kalle-k

      Kyll sie voit testamentata koko ommaisuuvven miule.
      Kyll mie ota se vastaa ei siin mittää.

    • hankalaänkyrä

      "Tästä syystä kysyn, että kuka tai "mikä" kanttaa laittaa testamenttiin sen toimeenpanijaksi?"

      Toimeenpanija on professori Aulis Aarnion mukaan "testaattorin luottohenkilö".

      "Kannattaako nimetä henkilö vain vain esim. nimetä pankki tai sen tietty toimipaikka."

      Laissa ei ole estettä sille, etteikö testamentin toimeksipanija voisi olla oikeushenkilö. (Aarnio & Kangas 2009 Suomen Jäämistöoikeus osa I, s. 597) Pankin tietty toimipaikka ei ole kuitenkaan oikeussubjekti joten tälläinen testamentin toimeenpanijan määräys voi olla ongelmallinen, ja se tulkittaneen delegointivallan siirtämiseksi toimipaikan johdolle, johon liittyy kaikenlaisia epävarmuuksia siitä, kuka toimeenpanijan henkilöstä saa lopulta päättää. Oikeushenkilö toimeenpanijana lienee poikkeuksellista, eikä oikeuskirjallisuudessa mm. ole otettu suoraan kantaa siihen, voidaanko toimeenpanijaksi määrätyn oikeushenkilön pesänselvittäjäprivilegi toteuttaa vaiko ei.

      Toimeenpanijoita voi olla useitakin varsinkin jos pesän laajuus antaa siihen aihetta, mutta tälläiseen liittyy useita erityisongelmia, eikä usean toimeenpanijan määräystä tule tehdä ellei ymmärrä niitä.

      "Yksityistä asianajajatoimistoa en halua, koska luottoa niihen ei minulla ole."

      Asianajajat ovat pätevimpiä henkilöitä testamentin toimeenpanijaksi. (Lopulta asianajajat sen pesän korjaavat kuntoon, jos jotkut muut ensin sotkevat asiat!)

      "Jos toimeenpanija olisi ainoa rintaperilliseni, joka saa yli lakiosansa, muttei kaikkea, niin epäilen ettei tentamenttini milloinkaan toteutuisi, koska kukaan ei pääse testamenttia välttämättä hänen lisäkseen edes näkemään."

      Ainoalle rintaperilliselle tehty toimeenpanijamääräys on harvoin järkevä muutenkaan.

      "MIksi testamentti kannattaisi sijoittaa pankin tallelokeroon?"

      Pysyy varmasti tallessa. Pankit osaavat käsitellä tämän asian oikein.

      "Millä keinolla voisi toteutua se, että testamenttini aukaistaisiin vasta hautajaisteni jälkeen? "

      Epärealistinen ja hieman omituinen toive, vailla mielekästä oikeudellista merkitystä. Tietysti toimeenpanijalle voi tälläisen toiveen esittää, mutta tarkoituksenmukaista ei ole alkaa kirjoittelemaan itse testamenttiin mitään ehtoja tämän toteutumiseksi.

      • Mietin_vain

        Suosittelet pankin tallelokeroa testamentin säilytykseen.
        Aloittajan ongelmahan on se että on vain yksi perillinen joka sitten tyhjentäisi pankin tallelokeron (hänhän edustaa koko kuolinpesää).
        Tällöin testamentti jää sen henkilön haltuun jolle testamentti olisi haitallinen.


    • pipoliini

      Kun ei sitä elämää eteenpäin näe eikä tiedä mitä tapahtuu. Se luottohenkilökin voi kuolla tai sairastua niin, ettei hänestä ole miksikään toimeenpanijaksi. Dementikko voi vaikka työntää säilyttämänsä testamentin roskiin. Tai hänen perikuntansa, joka tulee tyhjentämään huushollia, ei välttämättä tiedä, mikä paperi se tuokin on, häviää siinä tuoksinassa. En luottaisi koskaan keneenkään yksityiseen henkilöön.

      Kyllä jokin luotettava asianajotoimisto olisi paras ratkaisu tai sitten pankki. Ei 70-vuotias voi tietää vielä, miten kauan elää, voi elää vaikka satavuotiaaksi ja muut ympäriltä kuolee pois. Jokin instanssi se testamentin säilyttäjä kannattaisi olla, sielläkin voi ihmiset vaihtua, mutta toiminta kuitenkin jatkuu.

      Olen ainakin kuullut, että testamenttia voi kyllä laatia useammankin kappaleen, jotka on sitten kaikki ns. alkuperäisiä. On vain mainittava siinä testamentissa, että tätä testamenttia on laadittu X kappaletta, ja kenen hallussa ne ovat. Eikö pankille voi ilmoittaa, että tallelokerossa säilytetään asiakirjaa, joka on testamentti? Ja yksi kpl olisi sitten pankin hallussa muuten ja toimeenpanija sitten pankin lakimies. Joka veloittaa sitten kyllä osuutensa ihan kivasti.

      Ap ilmeisesti haluaa, että perillinen järjestää hänelle kunnialliset ja kunnolliset hautajaiset ensin, ja vasta sitten saa tietää, että perintö ei tulekaan hänelle kokonaisena. Eli vähän revonhäntä kainalossa tässä haluaa toimia. Miksi on niin tärkeätä se, mitä hänen kuolemansa jälkeen tapahtuu? Vainaja on silloin jo muilla mailla. Minä suosittelisin jättämään kaiken omalle jälkeläiselleen, silloin jää parempi muisto ja itsellekin parempi mieli loppujen lopuksi. Yleensä hautajaiset kyllä järjestetäänkin ennen perunkirjoitusta, sen laatiminen kun vie aina oman aikansa. Vainaja sen sijaan on saatava maan alle säällisessä ajassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe