Paniikkikohtaus avovesillä tai selällä ajellessa

Fisherman1234

Olen viime vuodesta alkaen alkanut saamaan pelkokohtauksia isoilla selillä veneillessä. Olen ajellut pienellä soutuveneellä, jossa 5hp moottori saimaalla. Joskus vesillä ollessa, jos ranta on kaukana, alkaa tuntua, että taju lähtee jos en pääse heti rantaan. Yleensä siinä käy niin, että paniikissa sitten ajan kaasu pohjassa kohti rantaa. Olen alkanut välttää sen takia pariakymmentä metriä kauemmas rannasta menoa sen takia. Nyt on 4.5m pitkä ja 1.5m leveä 20hp kalavene ja tarkotus olis tässä Turun lähellä saaristossa kalastella.

Mietin vaan, että onko kenelläkään muilla veneilijöillä ollut tota avaranpaikan kammoa ja onko mitään neuvoja miten siitä pääsis erikseen? Se suurin pelon aiheuttaja on itselläni se, että kiintopiste jotenkin häviää selälle mentäessä. Ajattelin opettaa kaverin ja tyttöystävän ajamaan veneellä, että jos iteltä lähtee taju niin ei tule vaaratilanteita. En aio silti lopettaa kalastelua tai veneilyä, mutta on ruvennut haittaamaan aika paljon tuo juttu.

4

212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terapiaanmars

      Paha rasti. Avaranpaikan kammo, jos tuo nyt sitä on, on sangen tunnettu ja kaiketi hoidettukin vaiva. Onko kysymys sitten siitä torikauhusta vai pelkäätkö että ajelehdit jotenkin merelle?

      Veneilyihmisenä suosittaisin varovaista siedätystä sopivalla etäisyydellä rannasta mutta mikään pakkohan ei ole veneillä jotta voisi kalastaa. Varmaan parhaan avun saisi terapiasta, niin että osaat taas olla ulapalla. Soita rohkeasti lanttumaakarille.

      • Fisherman1234

        Kiitos vastauksesta! T ap
        Kysymys on siis pelkästään avaranpaikan kammosta. Alkaa huimaamaan kun ympärillä näkyy pelkkää vettä ja ranta kaukana. Tekee mieli mennä veneen pohjalle "suojaan", kun tuo kohtaus tulee. Luulen, että täällä merellä tulee siedätystä luotettavien ihmisten seurassa. Niillä ei vaan ole kokemusta veneessä olemisesta niin pitää mennä vaan hyvillä ilmoilla ja opettaa niitä ohjaamaan sitä paattia. Pitää ottaa terapeutti mukaan veneeseen jos tuo ei auta...


      • Keittiöterapeutti

        Pystytkö ollenkaan yksilöimään mikä tuon pelon tarkempi kohde on? Eli pelkäätkö esimerkiksi että veneeseen tulee jokin vika ja se uppoaa vai onko kyseessä irrationaalisempi pelko että teet itse jotain? Itsellä tulee jälkimmäiseen liittyviä tuntemuksia esimerkiksi korkealla parvekkeella seistessä, vaikka en sinänsä pelkää, että parveke hajoaisi tms.

        Yleisesti olen sitä mieltä, että terapiaan kannattaisi hakeutua ennemminkin aikaisemmin kuin myöhemmin. Tuollaisilla peloilla voi olla tapana vahvistua ja/tai sitkistyä, kun alkaa pelkäämään sitä pelkäämistä.

        Tässä vielä muutama linkki:
        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00405
        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00375

        Tsemppiä! Ja se kannattaa muistaa, että oli ongelma minkälainen ja kuinka outo tahansa voidaan varmuudella todeta, että monella muullakin sama ongelma :)


    • Fisherman1234

      No se on tuo paniikkikohtaus mikä tuli... Sen aiheuttaa mulla varmaan se just, että mitä nyt tapahtu säpsähdän ja tajuan, että pelkään ja pyörryttää yms. Eilen lähdettiin satamasta rannikko merelle (selät 1-2km pitkiä) ja laitoin kaverin ajamaan. Siinä sitten pyytelin ettei ajaisi pois rannasta, mutta päätti lähteä selkää pitkin. Sitten menin veneen lattialle, kun iski tuo kohtaus ja kaveri nauro vieressä että mikä tuli... Tänään kävin kalastamassa rantoja pitkin ja jotain pieniä ongelmia oli heti kun katoin selälle päin rupes heti pyörryttämään. Pitää varmaan jättää koko veneily. Harmittaa vaan, kun on hienot paikat yms. kaloja täynnä joihin ei ton pelon takia pääse pitää vaan ihan sataman vieressä kalastella. Koko viikonloppu meni tohon ja taas paska työ viikko edessä... Ei ole oikein aikaa käydä lääkärissä tai terapiassa tai missään. Pitää vaan mennä selälle ja pysähtyä sinne ei kai siinä muu auta ja pari tuntia jigailla vaikka siinä, mutta ei taida enää onnistua ikinä multa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe