V-P-Janimar Note e-POWER - uuden ajan venemoottori

Sökkölöllönen

9

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seppomartti

      Ensimmäiseksi tulee mieleen, että sähkömoottori on pieni ja keveä, kenties pitkäikäinen ja vähän huoltotarvetta. Tarvittava agregaatti voidaan sijoittaa ison akuston kera painopisteeseen vapaammin .
      Haittapuolelle pistän kalliin hinnan. Jostain syystä agregaatti on n. 2 x dieselmoottorin hintainen. Ja jos kerran tarvitaan akut, dieselmoottori virran tuottoon ja polttoainetankit niin yksinkertaisempi ja halvempi ratkaisu on pyörittää potkuria dieselmoottorilla mekaanisesti eikä sähköllä.

      • Sökkölöllönen

        Tuo Noten akku ei ole mitenkään hirvittävän suuri, 1,5 kWh. Sehän toimii vain välivarastona, joka tarjoaa sähköauton ajo-ominaisuudet bensa-auton ominaisuuksilla.


    • moottorillaniinväliä

      Googlaa azibod!

      • tuttu.laivoista

        Azipod on rungon alla laivan ulkopuolella käänneltävä sähkömoottori potkureineen jolle laivan dieselmoottori tuottaa sähköä. Purjeveneessäkö se sijoitettaisiin köliin?


      • hydrauliveto
        tuttu.laivoista kirjoitti:

        Azipod on rungon alla laivan ulkopuolella käänneltävä sähkömoottori potkureineen jolle laivan dieselmoottori tuottaa sähköä. Purjeveneessäkö se sijoitettaisiin köliin?

        Yhtä hyvin dieseli voi pyörittää potkuria hydrauliletkussa kulkevalla nesteellä hydraulisesti, niin ei tarvita akkuja. Näitä oli ennen purjeveneissä, ja diesel-moottorin voi sijoittaa mihin tahansa.


    • seppomartti

      Tosi on. Hydrauliikkaa käyttämällä moottori saatettiin sijoittaa vaikka laipion etupuolelle ja pakoputki kyljestä ulos. Keulallaan kelluva vene sai hyvää kallistuskokeessa ja miehistön paino palautti asennon. Eipä ole 50 v aikana yleistynyt.

    • Joakim1

      Autossa merkittävä etu tulee jarrutuksen hyödyntämisenä akkujen lataamiseen, jolla siis saadaan muuten hukkaan menevä energia talteen. Lisäksi akusta voi ottaa lyhytaikaisesti lisätehoa kiihdytyksiin jolloin voi polttomoottorin jättää pieneksi, joka toimii normaaleilla vauhdeilla tehokkaammin kuin ylisuuri moottori.

      Veneessä kumpikaan näistä ei toteudu. Veneen hybdriditoteutusta on tutkittu laajassa HYMAR EU-projektissa. Lopputulos oli, että Noten kaltainen systeemi ei tuo etua veneessä pelkkään dieseliin nähden.

      Sen sijaan laittamalla samalle akselille sekä diesel että sähkömoottori mekaanisella kytkimellä voidaan etua saada. Hitaat ajot sähköllä, hiukan nopeimmat dieselillä niin, että samalla ladataan akkujakin, sitten lopetetaan lataus ja huipputehoa tarvittaessa ajaetaan sekä sähköllä että dieselillä.

      Näin vältetään moottorin käyttö epätaloudellisella alueella ja ylisuuren sähkö- ja dieselmoottoreiden asennus. Kokonaisuus on kuitenkin hyvin kallis ja vaatii hyvän automatiikan.

      • Steyrillähän oli tuollainen markkinoilla, mutta oli todella kallis.


      • hhgrtf

        Vanhaa sukellusvenetekniikkaa tuo viimeksimainittu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2926
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      106
      2490
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2250
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2082
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1883
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1817
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe