Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

vammaistuki

romuko

Onko vammaistuen saanti helppoa aikuiselle tuki- ja liikuntaelinsairaalle?
Kela kohottaa hakemaan, mutta en tiedä ketään joka olisi sellaisen tuen koskaan saanut, jos on kuitenkin liikuntakykyä jotenkin jäljellä. Onko tämä tuki sama, jolla saa autoon invalidimerkin? Siis sen, jolla voi pysäköidä invapaikoille.

14

4179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dshwlw

      Lähetä hakemus kelaan ja kato miten käy? Sillä se selviää.
      Vaikea sanoa ilman tarkempia tietoja.

    • Wheelchairwheel

      On kyllä arpapeliä - joku saa, joku ei. Aika paljon riippuu lääkärin lausunnosta ja omista kirjallisista taidoista. Itselläni on pyörätuoli, henkilökohtainen avustaja sekä kuljetuspalvelu, mutta Kela ei vain myönnä vammaistukea. No, onneksi muualta olen saanut apua.

      • romuko

        Siis tuo on aivan käsittämätöntä Kelalta!!!
        Minulle sanottiin, kun hylkäsivät työkyvyttömyyseläkkeen, että hae vammaistukea. Sen osuus ei ole suuren suuri (perusosa jotain 95e kuussa?), mutta sillä kattaisin edes tukilastat, käsikauppalääkkeet ja ehkä taksimatkankin terkkariin toisinaan.

        No, taitaa olla tämä Kelan ihmispeli vain etuuskäsittelijän huviksi tehty. Siis odotettavissa on taas hylky, se on todennäköisin vaihtoehto. Miksi ihmeessä kelalaiset eivät ole ammattilaisia näissä sanomisissaan. Tahallaan nöyryyttävät vähävaraista sairasta ikäihmistä.


      • Menettelytapavirhe?
        Vammaistuki ei ole riippuvainen diagnoosista. Jos hoitava lääkärisi kirjoittaa sinulle C-lausunnon (kohdassa 9 johtopäätökset ruksattu avun-, ohjauksen ja valvonnantarpeesi)
        - viikottain (oikeuttaa se sinut Kelassa riitelemättä perustukeen)
        - päivittäin (oikeuttaa se sinut Kelassa riitelemättä korotettuun hoitotukeen)
        - yhtämittaisesti (oikeuttaa se sinut Kelassa riitelemättä ylimpään hoitotukeen).

        Lääkärillä todistajana on lainsäädännössä erityinen asema (laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 23§). Tämän perusta on yleinen luottamus lääkäriin puolueettomana asiantuntijana. Määrämuotoinen eli kunnian ja omantunnon kautta vakuutettu lääkärinlausunto voi korvata valaehtoisen todistamisen oikeudessa tai viranomaismenettelyssä.

        Säilytä aina itselläsi kopio C-lausunnosta. Hoitava lääkäri on asiantuntijalääkäri, jonka sanaa ei tule muuttaa Kelassa, muutoksenhakulautakunnassa eikä vakuutusoikeudessa.


    • haemuutosta

      Kelan päätökset ovat mitä ovat. Hain isälleni koro hoitotukea, koska hän on vuodepotilas. Kela hylkäsi hakemuksen sillä perusteella, että "hän on normaalikuntoinen mies". Näytin päätöstä isää hoitavalle lääkärille, joka kehotti hakemaan korotettua hoitotukea: Ensin hän järkyttyi ja sitten suuttui. Kirjoitti sellaiset paperit, jolla kela muutti päätöstään.

      Ensimmäisessä hakemuksessa oli asiat kuvattu kyllä myös hyvin ja nimenomaan se, että hän on vuodepotilas hengityselinsairauden takia. Kuitenkin kela piti häntä "normaalikuntoisena miehenä".

      Lääkäri sanoi, että tämä on kelan tietoista taktiikkaa: Se haluaa vain katsoa sen, älyääkö hakijan omainen hakea muutosta päätökseen ja päivänselvässä tilanteessa kela sitten antaa periksi, jos muutosta älyttiin hakea!

      Tällä tavoin kela kuitenkin säästää valtavia summia, kun se pääsääntöisesti aina hylkää ensimmäisen minkä tahansa hakemuksen käsittämättömillä perusteilla. Läheskään kaikki eivät älyä hakea muutosta.

      Kelan pitäisi huolehtia ihmisten sosiaalivakuutuksellisesta hyvinvoinnista, mutta näyttääkin siltä, että se on tosiasiassa sille täysin toisarvoista.

      • mulonnistuu

        Miten voi olla mahdollista, että minä olen vuosikymmenien ajan aina saanut ensimmäisellä hakemuksella sen mitä minun kuuluu saada.

        Miltä planeetalta tulevat nämä, joiden hakemus aina epäonnistuu? Millaisia hakemuksia he oikein tekevät?


      • samahakemus

        Siellä Kelassa on monen moista virkailijaa. Ei riipu hakemuksesta. Vaikka kaksi samanlaista hakemusta. Eri käsittelijät saavat erilaisen lopputuloksen. Nähty jo muutama kerta. Eli Kelalla on järkevää ja vähäjärkistä virkailijaa käsittelijöinä.


      • haemuutosta
        mulonnistuu kirjoitti:

        Miten voi olla mahdollista, että minä olen vuosikymmenien ajan aina saanut ensimmäisellä hakemuksella sen mitä minun kuuluu saada.

        Miltä planeetalta tulevat nämä, joiden hakemus aina epäonnistuu? Millaisia hakemuksia he oikein tekevät?

        "olen vuosikymmenien ajan aina saanut ensimmäisellä hakemuksella sen mitä minun kuuluu saada."

        Vuosikymmeniä sitten kela toimi täysin eri tavoin, kuin nykypäivänä!


      • haemuutosta

        Esimerkiksi vielä 1970-luvun alussa oli tapauksia, jossa henkilö saatettiin aktiivisesti työnantajan ja kelan yhteistyöllä VASTENTAHTOISESTI eläkkeelle, jos ei esimerkiksi sopeutunut työyhteisöön riittävän hyvin. Nykyisin tällainen on täysin mahdotonta.

        1970-luvulla vähäiselläkin selän todellisella tai näytellyllä vihlomisella irtosi eläke heti. Osin tämä johtui myös lääketieteen kehittymättömyydestä.

        1960-luvulla ihmiset käytännössä saattoivat itse päättää lääketieteestä huolimatta eläkkeelle lähtemisen ajankohdan.

        Joten todellakin vuosikymmeniä sitten asiat ovat olleet toisin.


    • sinävalvojaomiinasioihin

      Jos ei lääkärin c-lausuntoa uskota kelassa, on kysymys aina huijaamisesta. Kelalla ei ole missään vaiheessa lupaa arvostella hoitavan lääkärin tekemää c-lausuntoa ja tai muutatuttaa sitä omilla lääkäreillään. Asiakirjaväärennös.

    • romuko

      Ei myönnetty. Syy: hakija pystyy elämään kokopäiväisesti ilman avustajaa.
      Eli summa summarum, Kelan kehotus hakea tätä tukea on aivan rimanalitus.

      En tiedä miksi monet ovat tuonkin tuen saaneet, vaikka ovat ihan hyväkuntoisia mielestäni ja pystyvät jopa harrastamaan kaikenlaisia liikuntalajeja. No, tulipa tämäkin Kelan asiaton neuvo tsekattua. Olisi ollut tuo 90e kuussa todella tarpeen, sillä olisi voinut saada vaikka paremmat nastakengät talveksi, apuvälineitä tai vaikka selkäpotilaan tukiliivin. Siivousavusta nyt puhumattakaan.

      • C-lausunnossa kohdassa 9 johtopäätökset on ilmoitettu avun, ohjauksen ja valvonnan tarpeesi. Kelan lääkäreillä ei ole oikeutta muuttaa/manipuloida sitä, mitä hoitava lääkäri sinulle määrää.

        Nettituloste: Suomen Lääkäriliitto
        Hyväksytty hallituksen kokouksessa 9.12.2010, päivitetty 16.9.2016
        Lääkärillä todistajana on lainsäädännössä erityinen asema (laki terveydenhuollon ammat-tihenkilöistä 23§). Tämän perusta on yleinen luottamus lääkäriin puolueettomana asiantun-tijana. Määrämuotoinen eli kunnian ja omantunnon kautta vakuutettu lääkärinlausunto voi korvata valaehtoisen todistamisen oikeudessa tai viranomaismenettelyssä.

        1. Todistuksen yleiset perusteet
        Lääkärintodistuksen tulee perustua sellaisiin tietoihin, joiden paikkansa pitävyy­destä lääkäri itse on vakuuttunut. Lääkäri voi myös joutua arvioimaan lääkärintodistuksen tai lausunnon antamista etävastaanoton perusteella. Todistus ei saa nojata yksinomaan sen pyytäjän kerto-mukseen, vaan pääasiassa lääkärin omiin tietoihin kuten:
        - omakohtaisiin havaintoihin ja potilasasiakirjatietoihin, jotka perustuvat kliiniseen tutkimukseen, laboratorio- tai kuvantamislöydöksiin,
        - sairaaloiden, laitosten, toisten lääkärien tai muiden terveydenhuollon ammatti-henkilöiden asiakirjoista ym. hankittuihin tietoihin

        Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä
        23 § Lääkintölailliset todistukset ja lausunnot
        Laillistetun lääkärin ja hammaslääkärin on, antaessaan lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja sekä muita todistuksia, jotka on tarkoitettu esitettäväksi tuomioistui-melle tai muulle julkiselle viranomaiselle, vahvistettava ne sanoilla ""minkä kun-niani ja omantuntoni kautta vakuutan"". Siten vahvistettu todistus tai lausunto on pätevä ilman valallista vahvistusta, jollei tuomioistuin tai viranomainen erityisistä syistä määrää, että se on vahvistettava suullisella valalla tai vakuutuksella.

        THL: Kelan vammaisetuudesta (vammaisetuuslaki 3 §, 15 §:n 1 mom.):
        Eläkettä saavan hoitotukea haetaan lomakkeella EV 256. Liitteeksi tulee toimittaa lääkärinlausunto C. Myös B-lausunto tai muu vastaava lääkärinlausunto käy, jos siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisussa tarvittavat tiedot.

        Kela: Lääkärinlausunto C (EV 256): selvitys sairauden vaikutuksesta potilaan pitkäaikaiseen toimintakykyyn sekä siitä aiheutuvaan avun, ohjauksen ja valvonnan tarpeeseen. Käytetään vammaistuen tai eläkettä saavan hoitotuen hakemiseen.

        Valvira:
        Kelan asiantuntijalääkäreillä ei ole toimivaltaa käsitellä terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa, vaan ”valvonta-asioiden käsittelyn hoitaa Valvira”.

        Nettikopio Työeläkevakuuttajat TELA:
        ”Vakuutuslääkäri on asiantuntijalääkäri, joka tekee työtään sosiaalivakuutuksen näkökulmasta. Vakuutuslääkäri osallistuu työkyvyttömyyseläkepäätösten valmisteluun yhtenä asiantuntijana. Hänen tehtävänään on arvioida jäljellä olevaa työkykyä terveydenhuollon toimittamien tietojen perusteella. Vakuutuslääkärin tehtävä on eri kuin hoitavan lääkärin, joka puolestaan hoitaa potilaan sairautta.”


    • leenim

      Tiedän henkilön joka on hyväkuntoinen eikä tarvitse apua ja saa silti vammaistukea.
      Jossain mättää.
      Mitään sairauttakaan ei ole.
      Täysin toimintakykyinen ja aika nuorikin vielä.
      Ilmeistä arpapeliä tämäkin on.

      • tuensaaja

        Jokin vamma hänellä on tai toimintakyvyn vajaus, joka oikeuttaa vammaistukeen. Sairas ei vammaistukeen tarvitse olla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      88
      1305
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe