Valikko
Etsi

Lampaankääpä -käsittely ja säilöntä

Sain sienestäjäystävältäni kassillisen lampaankääpää. Mitä ihmettä voin tehdä niistä ja miten niitä säilöisin? Olen kullut jostain pihveistä,jotka kieritetään munassa ja jauhoissa, mutta itse olen munalle allerginen,eli kaipaisin joitakin muitakin vinkkejä. Minulla on sienten suhteen peukalo keskellä kämmentä, vaikka niistä pidänkin..

Tämä keskustelu on suljettu
Ilmianna
Jaa

27 Vastausta



lampaankääpää jauhoissa kierittämällä. Kyllä ne maistuvat parhaiten, sipulin kanssa paistettuna. Tietysti voita ja kermaa pitää olla. Pakastaa voit myös jos niitä on paljon

Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:

Olen pudottanut painoni 108kg ---> 85kg, syömällä kaurahiutaleita, vehnänleseitä, ruisleseitä,

kauraleseitä, tomaatteja, appelsiineja, banaaneja, sipulia, ananasta, broilerin filettä, lohta,

silloin tällöin tonnikalaa vedessä, kananmunia. Pellavansiemenöljyä, mustikkakeittoa, makaronia,

kaakaota, rasvatonta maitoa. Ja paljon Snickers suklaapatukoita.

Kokonaiskolestroli 3. HDL 1,38. LDL 1,37.

Ilmianna
Jaa

syö rasvaa, vaan kirjoitti:

Olen pudottanut painoni 108kg ---> 85kg, syömällä kaurahiutaleita, vehnänleseitä, ruisleseitä,

kauraleseitä, tomaatteja, appelsiineja, banaaneja, sipulia, ananasta, broilerin filettä, lohta,

silloin tällöin tonnikalaa vedessä, kananmunia. Pellavansiemenöljyä, mustikkakeittoa, makaronia,

kaakaota, rasvatonta maitoa. Ja paljon Snickers suklaapatukoita.

Kokonaiskolestroli 3. HDL 1,38. LDL 1,37.

Show more

lampaankäävän valmistukseen?????

Ilmianna
Jaa

tilli ja sitruunapippuri; unohtamatta kermaa ja sipulia. Kaikki nämä antavat maukkaan maun nauhamakaronille. Lampaankäävistä tulee kauniin keltaisia kuumennettaessa.

Ilmianna
Jaa

ja pilkkoa pienemmiksi ennen kuin laittaa pannulle. Lampaankäävistä tulee paljon nestettä ja osa nesteestä kannattaa käyttää sienten pakastamisessa.Rasvaa ei pakastettaessa kannata käyttää, jotta sienet säilyvät kauemmin hyvinä.

Lampaankääpiä voi käyttää mm. kastikkeisiin, laatikkoruokiin, gratiineihin; melkeinpä mihin vain.

Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:

Siis en ikinä ole poistanut pillistöä lampaankäävästä:O. Eihän siinä edes kunnollista sellaista olekaan. Ei ole haitannut ulkonäössä eikä mitenkään muutenkaan vaikka pillistöt ovat olleetkin. Madot kun ei mahdu noihin pillistöihin;) vaan ne ovat itse sienen lihas jo ovat:).

Ilmianna
Jaa


Itse pakastan lampaankäävät pitsasieniksi. Ryöppään ne vahvassa suolavedessä, kuutioin ja pakastan annospusseihin.

Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:

Teinkin jo sellaista kermakastiketta niistä. Ei hullumpaa, vaikka naapuri haukkuikin roskasieneksi..

Ilmianna
Jaa

Minkä takia ryöppäät kolmen tähden sienen? Itse puhdistan ja pilkon käävät, jotka käytän pannulla ja pakastan sitten koko saaliin omaan nesteeseensä ilman suolaa.

Ilmianna
Jaa

saitko ohjeita voiko lampaankääpää pakastaa jollakin keinolla kokonaisena, vois myöhemminkin tehdä pihviä

Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:

Keruutuoteneuvojakoulutuksessa pakastimme lampaankääpää sellaisenaan sekä kuutioina että kokonaisina mitenkään muuten käsittelemättä ja hyviä tuli. Älkää hyvä ihmiset sitkistäkö hyvää ruokaa.

Ilmianna
Jaa

kokemuksella kirjoitti:

Keruutuoteneuvojakoulutuksessa pakastimme lampaankääpää sellaisenaan sekä kuutioina että kokonaisina mitenkään muuten käsittelemättä ja hyviä tuli. Älkää hyvä ihmiset sitkistäkö hyvää ruokaa.

Show more

Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari

Ilmianna
Jaa

qullero kirjoitti:

Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari

Show more

sekoittanut typäskääpään? Jos niin on päässyt käymään, roskiin vain koko satsi ja sienikirjakinkereille :)

http://sienet.luontonetti.com/fi/sivut/albatrellus_confluens.htm

Ilmianna
Jaa

qullero kirjoitti:

Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari

Show more

Lampaankääpä muuttuu sitruunanväriseksi (kellertävä, vihertävä) kuumennettaessa, typäskääpä oranssiksi.

Ilmianna
Jaa

qullero kirjoitti:

Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari

Show more

Lue sienestäjän vinkki. Monenkynnenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että toimii.

Ilmianna
Jaa


Lampaankääpä säilyy pakasteessa parhaiten pakastamalla se veteen. Siis pilko se palasiksi vaikkapa muovi rasiaan ja laita vettä sekaan. Sitten pakkaseen. Kuiviltaan pakastettuna siitä tulee superlonia muistuttavaa ja maku on kärsinyt.

Ilmianna
Jaa

Osallistuminen

Ilmianna
Jaa

keitä niitä 5min huuhtele kylmällä vedellä ja säilö tai paista voissa sipulin kanssa tai tee kastike nam..

Ilmianna
Jaa

kenellä olisi hyvä lampaankääpä respti,joka on säilötty etikkaliemeen

mulla oli hyvä ohje,mutta on joutunut kadoksiin

Ilmianna
Jaa

Toivoisin lisaa kommentteja lampaankaavan pakastamisesta rasiaan, johon lisataan vetta. Onko tama toimiva tapa?

Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:

Puhdistettuani ja paloiteltuani lampaankäävät laitan ne paistinpaannuun, annan kypsyä kunnes kaikki ovat keltaisia ja nestettä reilusti jäljellä. Jäähdytän ja laitan pakastusrasioihin, eli pakastan omassa liemessään. Annan sulaa hitaasti jääkaapissa, laitan taas paistinpannuun ja kiehutan niin kauan, että neste on haihtunut. Käytän ja käsittelen sen jälkeen kuten tuoreet.

Ilmianna
Jaa

Anne 112 kirjoitti:

Puhdistettuani ja paloiteltuani lampaankäävät laitan ne paistinpaannuun, annan kypsyä kunnes kaikki ovat keltaisia ja nestettä reilusti jäljellä. Jäähdytän ja laitan pakastusrasioihin, eli pakastan omassa liemessään. Annan sulaa hitaasti jääkaapissa, laitan taas paistinpannuun ja kiehutan niin kauan, että neste on haihtunut. Käytän ja käsittelen sen jälkeen kuten tuoreet.

Show more

Siis kuten tuoreenakin vasta paistetut. Voita tai öljyä, sipulia... jatko riippuu siitä mitä niistä tekee, kastike, keitto, piirakka tai mitä haluaa.

Ilmianna
Jaa


Onko kukaan suolannut lampaankääpiä ?Tulisiko niistä syötäviä ?

Muita suolattavaksi sopivia en ole löytänyt. tänä syksynä.Kiitän kovasti sitä,joka tietää

Ilmianna
Jaa

Onko kuivaaminen, lampaankäävälle sopiva keino säilöä ? Kaikilla ei ole pakastimia käytössä, joten tämä tieto olisi hyvä.

Ilmianna
Jaa

Meiramilla ja tillillä höystetyt lampaankääpäleikkeet:

- sekoita 1 muna, vajaa tl suolaa ja meiramia, ripaus valkopippuria

- leikkaa sieni reilun puolen sentin viipaleiksi, kastele liemessä ja leivitä korppujauhoissa

- paista pannulla rypsiöljyssä molemmin puolin

- hienonna valmiiden leikkeiden päälle tilliä

- syö

Ilmianna
Jaa

Minulla on 25 vuotias orakas-kuivuri. Kuivaan lampaankäävät ja suppilot. Rouhin lihapullataikinaan ja teen valkokastikkeen, johon lisään palasia.

Ilmianna
Jaa

Mitä teen lampaankääpää sienistä?

Ilmianna
Jaa

Tämä keskustelu on suljettu

Voit yhä lukea viestiketjua, tykätä kommenteista ja ilmiantaa asiattomuuksia. Halutessasi voit aloittaa uuden keskustelun samasta aiheesta.

Aloita uusi keskustelu