Lampaankääpä -käsittely ja säilöntä

Sain sienestäjäystävältäni kassillisen lampaankääpää. Mitä ihmettä voin tehdä niistä ja miten niitä säilöisin? Olen kullut jostain pihveistä,jotka kieritetään munassa ja jauhoissa, mutta itse olen munalle allerginen,eli kaipaisin joitakin muitakin vinkkejä. Minulla on sienten suhteen peukalo keskellä kämmentä, vaikka niistä pidänkin..
Ilmianna
Jaa

27 Vastausta


lampaankääpää jauhoissa kierittämällä. Kyllä ne maistuvat parhaiten, sipulin kanssa paistettuna. Tietysti voita ja kermaa pitää olla. Pakastaa voit myös jos niitä on paljon
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Olen pudottanut painoni 108kg ---> 85kg, syömällä kaurahiutaleita, vehnänleseitä, ruisleseitä,
kauraleseitä, tomaatteja, appelsiineja, banaaneja, sipulia, ananasta, broilerin filettä, lohta,
silloin tällöin tonnikalaa vedessä, kananmunia. Pellavansiemenöljyä, mustikkakeittoa, makaronia,
kaakaota, rasvatonta maitoa. Ja paljon Snickers suklaapatukoita.
Kokonaiskolestroli 3. HDL 1,38. LDL 1,37.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
syö rasvaa, vaan kirjoitti:
Olen pudottanut painoni 108kg ---> 85kg, syömällä kaurahiutaleita, vehnänleseitä, ruisleseitä,
kauraleseitä, tomaatteja, appelsiineja, banaaneja, sipulia, ananasta, broilerin filettä, lohta,
silloin tällöin tonnikalaa vedessä, kananmunia. Pellavansiemenöljyä, mustikkakeittoa, makaronia,
kaakaota, rasvatonta maitoa. Ja paljon Snickers suklaapatukoita.
Kokonaiskolestroli 3. HDL 1,38. LDL 1,37.
lampaankäävän valmistukseen?????
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
tilli ja sitruunapippuri; unohtamatta kermaa ja sipulia. Kaikki nämä antavat maukkaan maun nauhamakaronille. Lampaankäävistä tulee kauniin keltaisia kuumennettaessa.
Ilmianna
Jaa
ja pilkkoa pienemmiksi ennen kuin laittaa pannulle. Lampaankäävistä tulee paljon nestettä ja osa nesteestä kannattaa käyttää sienten pakastamisessa.Rasvaa ei pakastettaessa kannata käyttää, jotta sienet säilyvät kauemmin hyvinä.
Lampaankääpiä voi käyttää mm. kastikkeisiin, laatikkoruokiin, gratiineihin; melkeinpä mihin vain.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Siis en ikinä ole poistanut pillistöä lampaankäävästä:O. Eihän siinä edes kunnollista sellaista olekaan. Ei ole haitannut ulkonäössä eikä mitenkään muutenkaan vaikka pillistöt ovat olleetkin. Madot kun ei mahdu noihin pillistöihin;) vaan ne ovat itse sienen lihas jo ovat:).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Itse pakastan lampaankäävät pitsasieniksi. Ryöppään ne vahvassa suolavedessä, kuutioin ja pakastan annospusseihin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Teinkin jo sellaista kermakastiketta niistä. Ei hullumpaa, vaikka naapuri haukkuikin roskasieneksi..
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Minkä takia ryöppäät kolmen tähden sienen? Itse puhdistan ja pilkon käävät, jotka käytän pannulla ja pakastan sitten koko saaliin omaan nesteeseensä ilman suolaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
saitko ohjeita voiko lampaankääpää pakastaa jollakin keinolla kokonaisena, vois myöhemminkin tehdä pihviä
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:
Keruutuoteneuvojakoulutuksessa pakastimme lampaankääpää sellaisenaan sekä kuutioina että kokonaisina mitenkään muuten käsittelemättä ja hyviä tuli. Älkää hyvä ihmiset sitkistäkö hyvää ruokaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
kokemuksella kirjoitti:
Keruutuoteneuvojakoulutuksessa pakastimme lampaankääpää sellaisenaan sekä kuutioina että kokonaisina mitenkään muuten käsittelemättä ja hyviä tuli. Älkää hyvä ihmiset sitkistäkö hyvää ruokaa.
Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
qullero kirjoitti:
Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari
sekoittanut typäskääpään? Jos niin on päässyt käymään, roskiin vain koko satsi ja sienikirjakinkereille :)

http://sienet.luontonetti.com/fi/sivut/albatrellus_confluens.htm
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
qullero kirjoitti:
Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari
Lampaankääpä muuttuu sitruunanväriseksi (kellertävä, vihertävä) kuumennettaessa, typäskääpä oranssiksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
qullero kirjoitti:
Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

Mari
Lue sienestäjän vinkki. Monenkynnenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että toimii.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Lampaankääpä säilyy pakasteessa parhaiten pakastamalla se veteen. Siis pilko se palasiksi vaikkapa muovi rasiaan ja laita vettä sekaan. Sitten pakkaseen. Kuiviltaan pakastettuna siitä tulee superlonia muistuttavaa ja maku on kärsinyt.
Ilmianna
Jaa
Osallistuminen
Ilmianna
Jaa
keitä niitä 5min huuhtele kylmällä vedellä ja säilö tai paista voissa sipulin kanssa tai tee kastike nam..
Ilmianna
Jaa
kenellä olisi hyvä lampaankääpä respti,joka on säilötty etikkaliemeen
mulla oli hyvä ohje,mutta on joutunut kadoksiin
Ilmianna
Jaa
Toivoisin lisaa kommentteja lampaankaavan pakastamisesta rasiaan, johon lisataan vetta. Onko tama toimiva tapa?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Puhdistettuani ja paloiteltuani lampaankäävät laitan ne paistinpaannuun, annan kypsyä kunnes kaikki ovat keltaisia ja nestettä reilusti jäljellä. Jäähdytän ja laitan pakastusrasioihin, eli pakastan omassa liemessään. Annan sulaa hitaasti jääkaapissa, laitan taas paistinpannuun ja kiehutan niin kauan, että neste on haihtunut. Käytän ja käsittelen sen jälkeen kuten tuoreet.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Anne 112 kirjoitti:
Puhdistettuani ja paloiteltuani lampaankäävät laitan ne paistinpaannuun, annan kypsyä kunnes kaikki ovat keltaisia ja nestettä reilusti jäljellä. Jäähdytän ja laitan pakastusrasioihin, eli pakastan omassa liemessään. Annan sulaa hitaasti jääkaapissa, laitan taas paistinpannuun ja kiehutan niin kauan, että neste on haihtunut. Käytän ja käsittelen sen jälkeen kuten tuoreet.
Siis kuten tuoreenakin vasta paistetut. Voita tai öljyä, sipulia... jatko riippuu siitä mitä niistä tekee, kastike, keitto, piirakka tai mitä haluaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Onko kukaan suolannut lampaankääpiä ?Tulisiko niistä syötäviä ?
Muita suolattavaksi sopivia en ole löytänyt. tänä syksynä.Kiitän kovasti sitä,joka tietää
Ilmianna
Jaa
Onko kuivaaminen, lampaankäävälle sopiva keino säilöä ? Kaikilla ei ole pakastimia käytössä, joten tämä tieto olisi hyvä.
Ilmianna
Jaa
Meiramilla ja tillillä höystetyt lampaankääpäleikkeet:
- sekoita 1 muna, vajaa tl suolaa ja meiramia, ripaus valkopippuria
- leikkaa sieni reilun puolen sentin viipaleiksi, kastele liemessä ja leivitä korppujauhoissa
- paista pannulla rypsiöljyssä molemmin puolin
- hienonna valmiiden leikkeiden päälle tilliä
- syö
Ilmianna
Jaa
Minulla on 25 vuotias orakas-kuivuri. Kuivaan lampaankäävät ja suppilot. Rouhin lihapullataikinaan ja teen valkokastikkeen, johon lisään palasia.
Ilmianna
Jaa
Mitä teen lampaankääpää sienistä?
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Lampaankääpä -käsittely ja säilöntä

Sain sienestäjäystävältäni kassillisen lampaankääpää. Mitä ihmettä voin tehdä niistä ja miten niitä säilöisin? Olen kullut jostain pihveistä,jotka kieritetään munassa ja jauhoissa, mutta itse olen munalle allerginen,eli kaipaisin joitakin muitakin vinkkejä. Minulla on sienten suhteen peukalo keskellä kämmentä, vaikka niistä pidänkin..

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta