Hyvä retkiruoka

kesää suunniteltaessa

Millainen olisi oikein hyvä retkimuona perinteisin makkaran lisäksi? Luin juttu jossa ainakin mm.pähkinät,suklaa ja pastat mainittiin. Olisiko muitakin? Pitäisi paljon vaellella niin tarvisi kunnolla energiaa kesällä.

http://www.kookas.fi/articles/read/1171

14

4716

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • retkeilyaddikti

      Kivaa vaihtelua perinteisten retkiruokien tilalle saat valmistamalla pizzaa iltatulilla. Tarvitset siihen vain Trangian (tai vastaavan) ja vahvaa alumiinifoliota.

      Ensiksi kuitenkin varoitus: pizzan tekeminen on monella tapaa työlästä! Raaka-aineet painavat aika paljon ja niiden säilyvyyteen kanssa pitää olla tarkkana. Kesäkuumalla jauheliha, juustot, tomaatit, kinkkusuikaleet yms. täytteet eivät kovin pitkään rinkassa säily. Talvella taas ongelmana on nestettä sisältävien ruokien jäätyminen.

      Pizzapohja tehdään valmistaikinasta. Kaupasta saa valmista jauhetta, johon sekoitetaan vain vesi. Taikina vaivataan kattilassa ja annetaan vähän aikaa nousta. Taikina levitetään Trangian teflonpäällysteiseen paistinpannuun ja siihen päälle täytteet ja mausteet, maun mukaan. Foliota pitää olla niin paljon, että saat käännettyä sen kolminkerroin paistinpannun ympärille. Sitten vaan pannu keittimen päälle ja odottamaan... Parikymmentä minuuttia on ollut yleensä aika hyvä, tuoksusta sen tuntee milloin ruoka on valmis. Liekin säätäminen on aika tarkkaa puuhaa ja sen oppii vain kokemuksen kautta.

      Olen kuitenkin takuuvarma siitä, että saat ystäväsi tyytyväiseksi, kun tarjoilet heille rankan vaelluspäivän päätteeksi herkullista, kuumaa, itsetehtyä pizzaa - ja vaikka tilkkanen viiniä tunnelmaa tuomaan!

      Ps. Yhdestä valmistaikinasta saa tehtyä kaksi pizzaa ja täytteiden määrästä riippuen se riittää nippa nappa kolmelle retkeilijälle.

      • ano

        eiköhän me saada tarpeeksi syödä pizzaa täällä kaupungissakin....


    • telkkä

      Onko käytössäsi retkikeitin esim. trangia? Myynnissä on runsaasti erilaisia pussikeittoja yms. Lisää potkua saat aterioihin käyttämällä soijarouhetta. Makua saa kasvisliemitiivisteestä ja jos jaksaa nähdä vaivaa myös valmistamalla omat yrttimausteseokset valmiisiin annospakkauksiin. Jos olet kyllästynyt Muussijauheisiin, kokeile nopeaa cous-cousia. Trangialla valmistuu kätevästi myös puurot. Tee vaellusta varten valmiit annokset hiutaleita suolaa muovipusseihin. Vegaanilettutaikina säilyy retkelläkin! Jauhot ja soijajauhot, suola ja sokeri valmiiksi pussiin ja maastossa lisätään vain vesi. Muista ottaa jotain paistorasvaa johonkin pikku purnukkaan! Itse on Lemmenjoet ja Karhunkierrokset kiertänyt ja powerit on riittäneet! Suosittelen koekokkaamaan kotona ja laatimaan tarkan ruokalistan, niin pitkäkin vaellus sujuu! Kunkin päivän muona vielä valmiiksi erilliseen pakkaukseen niin ei tule yllätyksiä.

    • Retkievästä
    • KukkoUkkoKuopijo

      Kalakukko. Siinäpä säilyvä ja mainio eväs. Itse olen tehnyt lyhyille reissuille valmiiksi nk. jätkänkukkoja eli:

      - laitetaan reissumies leipien väliin savupekonia ja kalaa (muikkuja, kuhafilettä, kirjolohifilettä, tms.), vaikkapa suhteessa 35/65, ripaus suolaa (ja valkopippurikin toimii),
      - kääräistään em. tapaus kaksinkertaisesti folioon ja 180-asteiseen uuniin reiluksi tunniksi.

      Ja eipä siinä muuta. Voi syödä kuumana tai kylmänä. Foliopaketti on hyvä lämmittää myös nuotiolla.

    • Nötköttiä

      Säilykkeet, nötkötti, sardiinit, kanapalat yms. Näistä osaava retkeilijä taikoo aina kurmeeaterian, jos kalaa ei tule.

    • er24t

      Täytettyjä paahtoleipiä lämpöisinä risukeittimellä lämmitettynä.

    • liha-parasta

      Paras ja säilyvä on pekoni. Tikkupekoni reissulla muusin kanssa tai ilman on hyvää ja säilyy kesähelteelläkin kuukauden hyvin repussa avaamattomassa paketissa. Toinen kokeilkaa paistaa metukkaa nuotiolla. On muuten järkyttävän hyvää ja sekin säilyy vaikka kuukauden.

    • Kevytreppu

      Kaikki sellainen, jossa on mahdollisimman paljon energiaa per kilo: suklaa, perunalastut, rasvainen kestomakkara, pähkinävoi, pähkinät (makadamia on energiapitoisinta), makua antamaan kuivattu liha, runkona pasta, kuskus (nopea keittää, ei kuluta polttoainetta), tonnikala öljyssä, ruokaöljyä.

      Hyvin valittuna muonan paino pysyy alle kilossa per päivä, silti kaloreita noin 4000 kcal. Lisäksi lähtöpäivänä voi tankata parilla pitsalla viimeisellä ABC:llä, ja jättää viimeisenä päivän syömättä ja syöksyä taas pitsalle. Sillä säästää taas kilon verran kantamuksen painossa.

    • kala-ukko

      Säilykkeet ja purkkiruuat ovat hyviä, mutta pelti painaa...

    • vakuumikoneet

      Säilyke ruuat voi laittaa vakuumiin kuten minä teen. Ensin purkki pakkaseen (jos juokseva tavaraa)ja kun jäätynyt niin sen jälkeen voi vaikka keiton laittaa vakuumipussiin jos kone on. Vakuumikone on hyvä muutenkin olla sillä voidaan säilöä lähes mitä tahansa. Varmistaa ruuan valmiiksi ja laittaa vakuumiin niin säilyy viikkokausia.

    • Vaeltavahupsu

      Kevytreppu sortuneen taakkansa alle, jos ruokaa pitää olla kilo per päivä ja matkaakin yli viikko.

      Parin päivän keikalla kannan ilolla säilyketölkejä, kestomakkaraa ja keissin kaljaa.

      Pitemmillä reissuilla pitää pohtia jo sitäkin, että vettä ei kannata kantaa. Kaiken pitää olla kuivaa tai kuivattua. Se on näkkäriä, makaroonia, pussimuussia, kauraryynejä ja niin edespäin. Rasvaa, sokeria, kovia karkkeja ja muuta korkean ravintosisällön tavaraa mukaan maun mukaan. Metvurstia tai kuivattua lihaa toki mukaan pienenä herkkuna ja huikapalana, mutta niitäkin vain pieniä määriä.

      Kukaan ei kuole proteiininpuutokseen vaikka söisi kaurapuuroa pari viikkoa putkeen. Hiilihydraatit antavat energiaa, muu on jo luksusta.

      • Kevytreppu

        "Kevytreppu sortuneen taakkansa alle, jos ruokaa pitää olla kilo per päivä ja matkaakin yli viikko."

        Pisin reissu kaksi viikkoa… Ja raskain kuorma oli aikoinaan 48 kg, en sortunut.

        Valitettavasti peruslaskutoiminto kcal/kg jaettuna vaaditavalla kalorimäärällä / päivä antaa tulokseksi sen, että raskaalla retkellä 4000 kcal/päivä ei pääse alle kilon päiväannokseen, jos pääasiallinen energialähde on hiilihydraatit (selvästi alle 4000kcal/kg vaikka söisi paljasta sokeria) kuten näkkäri ja makaroonit. Jos syö todella energiapitoisia eväitä kuten voita ja ruokaöljyä (7000 kcal/kg) tai rasvaisia pähkinöitä ja perunalastuja (5500-6500 kcal/kg), saa painon helposti alle kilon. Rasvat ovat sitäpaitsi 100% kuivattuja, kun niissä ei ole vettä ensinkään.


      • Kevytreppu

        Yhdellä 52 päivän retkellä söin säästeliäästi ja laihduin kilon viikossa. Kilo läskiä vastaa noin 7500 kcal, joten laihdutuksella säästää ruoan painossa noin 2 kiloa viikossa, kolmekin kiloa jos on tapana kantaa hötömuonaa kuten kauraryynejä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2870
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2430
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2210
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      2022
    5. 171
      1852
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1846
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1797
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1736
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1539
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe