Lapsuusiän autismista

onkoniin?

Kysyisin asiasta kokemusta omaavilta, voiko autistisen lapsen puhe kehittyä aluksi normaalisti, mutta lakata tai taantua myöhemmin? Eli jos puolitoistavuotiaana on osannut vaikkapa 200 sanaa, voiko silti diagnoosi olla myöhemmin lapsuusiän autismi ja puhe vähentyä tai loppua kokonaan? Toinen mieltä askarruttava seikka on se, että melkein aina asperger erotetaan lapsuusiän autismista sillä, ettei siihen liity viivästynyttä puheenkehitystä eikä älyllistä kehitysvammaa. Pitäisikö tuosta nyt sitten päätellä, että normaaliälyinen lapsi ei voi saada diagnoosia "lapsuusiän autismi"? Eikö silläkin diagnoosilla voi olla ihan normaaliälyinen (no kuka on ja kuka ei...)?

24

6260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monimuotoinen

      Lapsemme on ollut yksin toimiva pienestä pitäen. Välillä hän lopetti puhumisen päivähoidossa, mutta puhuu nyt jälleen kotona ja koulussa.

      Harvemmin nykyään diagnosoidaan lapsuusiän autismi. Useammin puhutaan autismin kirjon ongelmista. Autismin kirjon piirteet eivät välttämättä ole kehitysvamma. Älykkyystestit eivät ole alunperinkään suunniteltu lapsen kehitystason mittaamiseen. Siihen ne sopivat erittäin huonosti.

      Lapsemme diagnosoitiin Lastenlinnassa älyllisesti kehitysvammaiseksi. Kuitenkin hän oppi lukemaan ennen kouluikää ja pärjää koulussa normaaliluokalla siinä missä muutkin lapset.

      Kommunikaatio poikkeaa hieman muista lapsista, eikä henkilökohtaisia ystäviä ole. Siinä ainoa ero muihin lapsiin. Todennäköisesti tulee pärjäämään elämässä siinä missä tämän palstan kirjoittajat.

    • pelletier

      En tiedä ymmärsinkö alkuperäisen kirjoittajan kysymystä oikein mutta jos lapsella on puolitoista vuotiaana kaksisataa sanaa käytössä, en usko että kysymys on autismista, siis siellä autismikirjon syvemmässä ääripäässä. Sen verran läheisesti hidas kielenkehitys kyllä liittyy autismidiagnoosiin.

      • mykkiä ei ole

        kun lapsi ei puhu epäillään ensimmäisenä kuulohäiriötä. Kun se on suljettu pois epäillään autismia (autismi tarkoittaa puhumattomuutta - ei mykkää). Autistinen lapsi voi alkaa puhumaan yllättäen. Autistinen lapsi voi myös lakata puhumasta, vaikka on jo alkanut puhumaan.


      • toki noinkin mutta
        mykkiä ei ole kirjoitti:

        kun lapsi ei puhu epäillään ensimmäisenä kuulohäiriötä. Kun se on suljettu pois epäillään autismia (autismi tarkoittaa puhumattomuutta - ei mykkää). Autistinen lapsi voi alkaa puhumaan yllättäen. Autistinen lapsi voi myös lakata puhumasta, vaikka on jo alkanut puhumaan.

        tuossahan olikin esimerkkinä lapsi joka puhuu jo puolitoistavuotiaana 200 sanaa - silloin on puhe alkanut kehittyä vähintään normaalisti ja äly on varmasti myös normaali. Se jos myöhemmin lakkaa puhumasta on sitten tosiaan "oma valinta" (tai siis reaktio johonkin). mutta kuten joku tuossa pohti, ei varmaan ole tosiaankaan sellainen autisti, jolla olisi puheen ymmärtämisen tai tuottamisen tai älyn ongelma.


      • myös kuulonhäiriö
        mykkiä ei ole kirjoitti:

        kun lapsi ei puhu epäillään ensimmäisenä kuulohäiriötä. Kun se on suljettu pois epäillään autismia (autismi tarkoittaa puhumattomuutta - ei mykkää). Autistinen lapsi voi alkaa puhumaan yllättäen. Autistinen lapsi voi myös lakata puhumasta, vaikka on jo alkanut puhumaan.

        pienenä. Voiko kuulohäiriö kadota? Koska puheen paraneminen tapahtui samoihin aikoihin, kun testeissä ei enää todettu kuulon alenemista. Nykyään puhuu lähes normaalisti. Vauvanakin sanoi sanoja.


      • kuulonhäiriötä
        myös kuulonhäiriö kirjoitti:

        pienenä. Voiko kuulohäiriö kadota? Koska puheen paraneminen tapahtui samoihin aikoihin, kun testeissä ei enää todettu kuulon alenemista. Nykyään puhuu lähes normaalisti. Vauvanakin sanoi sanoja.

        Vääriä diagnooseja ei potilaan papereihin korjata, vaikeivat pitäisi paikkaansa. Jäävät sinne muistoksi ja mahdollisia hoitovirhe arvioita varten.


      • kolmen tutkimuksen
        kuulonhäiriötä kirjoitti:

        Vääriä diagnooseja ei potilaan papereihin korjata, vaikeivat pitäisi paikkaansa. Jäävät sinne muistoksi ja mahdollisia hoitovirhe arvioita varten.

        käyrät kaikki väärin??????


      • kettu.nen
        kolmen tutkimuksen kirjoitti:

        käyrät kaikki väärin??????

        ...eihän autismilla ja kuulohäiriöllä ole mitään tekemistä toistensa kanssa? Sen sijaan puheen kehityksellä on, ihan maalaisjärjelläkin päätellen. Jos ei kuule kunnolla, puhuminen on vaikeaa ainakin lapsella jonka sitä pitäisi vasta muutenkin opetella, kun kuulo parantuu, puhekin alkaa sujumaan.
        Eli lapsesi on siis autisti, jolla on ollut kuulonalenema? Vai lapsi joka on väärin diagnosoitu autistiseksi vaikka on ollut puhumaton kuulovamman vuoksi?


      • äiti sydän syrjällään

        Hei!
        2,5 vuotias poikani sai viime viikolla diagnoosikseen autismin kirjon. Tämä tuli koko perheelle täydellisenä shokkina ja salama kirkkaalta taivaalta. Olimme tutkimuksissa vain selvittämässä syytä syömisongelmiin. Mikään henkinen tai älyllinen ongelma ei ollut meille edes välähtänyt mieleen.

        Mitä enemmän autismin kirjosta selvitän sen vieraammaalta se tuntuu. Joitain yhtäläisyyksiä on, esimerkiksi tapa silloin tällöin vastata toistamalla kysymys. Esim kysyessäni onko hyvää ruokaa? lapsi vastaa samalla tavalla, onko hyvää ruokaa. Pääasiassa lapsi kommunikoi täysin normaalisti. vastaa kysymyksiin ja osaa tuottaa hyvinkin kommunikatiivistä puhetta.

        Lapsi oppi puhumaan jonkin verran myöhemmin kuin muut lähipiirin lapset, kuitenkin toisena syntymäpäivänä puhetta tuli jo ihan hyvin. Hän on ujo, niin kuin vanhempansakin, siksi ei ylensä ole aktiivinen leikkiessään ryhmässä. Hänellä on kuitenkin pari läheistä ystävää, joiden kanssa leikkii ja peuhaa vapautuneesti.

        Ruokailu on aina ollut suuri ongelma ja siitä syystä paino on hyvin alhainen. Kuitenkin molemmat vanhemmat ovat lapsuudessaan kärsineet identtisistä ruokailuongelmista, eikä pojan paino poikkea mitenkään vanhempien saman iän painoista.

        Lisäksi lääkäri pitää epätavallisena pojan kiinnostusta autoja kohtaan??? Hän osaa automerkit ja nauttii autoilla leikkimisestä.

        Siihen ne yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Poika on mielestäni poikkeuksellisen empaattinen muita lapsia kohtaan. Tunnistaa tunnetilat ja lohduttaa mielellään jos vaikka pikkusiskoa itkettää. Hän ei ole vatäytyvä, eikä etäinen vaan oikea halipoika joka osaa ottaa vastaan hellyyttä ja lohdutusta ja osaa myös tarjota niitä toisille. Hän ei ole riippuvainen rutiineista. Poika on ilmeikäs, älykäs ja huumorintajuinen.

        Nyt elämme sekavissa tunnelmissa. Lääkäri on pätevä. Enkä tiedä viitatako kintaalla koko jutulle vai alkaa varautua raivokohtauksiin ja uniongelmiin sekä erityiskouluihin ja kuntoukseen.

        Tilanne pelottaa minua, jos olisin edes tajunnut epäillä jonkin olevan vialla. diagnoosi tuli todella valtavana yllätyksenä.


    • nimim.

      Meidän poika puhui lyhyitä lauseita ja sanavarasto oli laaja, kunnes ennen kolmatta ikävuotta puhe vähitellen lakkasi kokonaan.

    • sivustaseuraaja

      Olisiko kyseessä Rettin oireyhtymä tai vastaava? Veljeni tyttö alkoi parivuotiaana oireilla samoin. Sanavarasto oli aluksi laaja aina kuin puhetta tuotti, mikä kuitenkin ehtyi pikkuhiljaa, nykyisin ei puhu enää juuri mitään 4 vuoden iässä. Alle kaksivuotiaana tyttö oli empaattinen ja kiltti, minkä jälkeen noin kolmen vuoden iässä luonne alkoi muuttua. Vanhemmilla ei koko aikana ole ollut kykyä ymmärtää tytön poikkaukselliseta kehitystä eikä halua mukautua siihen vaan ovat yrittäneet koko ajan ns. nenttiyttää kaikin mahdollisin keinoin, tuomitsevat raivokohtaukset huonona käytöksenä, sysäävät toisten hoitoon, mikäli tytär ei "käyttäydy oikein" ns. rangaistukseksi.

      Raivokohtaukset ovat arkipäivää, ruokailu ei suju kuten muilla samanikäisillä. Lapsella pitää olla jatkuvasti mukana kaikkialla yötä päivää vähintään kolme hänelle tärkeätä esinettä (nalle, hammasmuki, pahvinen pieni laatikko) joiden katoaminen näköpiiristään hetkeksikin aiheuttaa paniikinomaisen itkukohtauksen, raivon, pettymyksen, ahdistuksen tunteita mitkä eivät laannu ennenkuin esineet ovat palautettu hänelle takaisin.

      Lapsi ei ole vielä saanut virallista diagnoosia, koska sen kuulemma voi antaa vasta n. nelivuotiaana oireiston perusteella. On käytetty pään magneettikuvauksessa, jota vanhempien mukaan ei löytynyt mitään ns. poikkeavaa (vaikea sanoa puhuvatko totta).
      Tällä hetkellä tyttöä "nenttiytetään" täysillä, ei-toivotusta käytöksestä rangaistaan, tärkeimmät "turvallisuutta luovat objektit" (mukana jatkuvasti seuraavat 3 lelua) yritetään vieroittaa häneltä pois. Hoitajat vaihtuvat äidin mielenliikkeiden mukaan ja vaikkei äidin tarvitsisi välttämättä rahallisesti olla töissä, hän näkee välttämättömäksi olla päivisin poissa kotoa ja lastenhoidon järjestettävän muuta kautta.

      • nimim.

        Poika, jolta puhe loppui kokonaan, on saanut autismidiagnoosin 3-vuotiaana. Kehosta on löytynyt liikaa elohopeaa, joten epäilemme rokotusten osuutta. Elohopea ei päässyt poistumaan kehosta, kun vatsa ei toiminut taantumavaiheessa (ummetusta). Silloin myös ruokavalio aivan pielessä - paljon gluteenia. Leipää ja pastaa.

        Autismiin vaikuttavia tekijöitä: geenit, ympäristötekijät ja tulehdus aivoissa.

        Tulehdukseen aivoissa voi vaikuttaa, jos aivojen välittäjäainetta glutamaattia tulee liikaa (gluteenista saa). Epätasapaino toisen välittäjäaineen, GABA:n, kanssa.

        Elohopea (tiomersaali) puolestaan voi estää GABA:n muodostumsita, mikä osaltaan johtaa epätasapainoon.

        5000 videoleikettä Youtubesta hakusanoilla mercury autism.
        Ruokavaliosta tietoa esim. hakusanoilla glutenfree caseinfree autism


    • hissustin

      Käsittääkseni Rettin oireyhtymä voi tulla vain tytöille, joten "nimim." tapauksessa ei voi olla siitä kyse. KlassisenaAutismin lisäksi on myös sellainen kuin lapsuuden disintegratiivinen häiriö (en ole ihan varma oikeasta kirjoitusasusta), joka todellakin taitaa alkaa jonkun vuoden ikäisenä ja sitä ennen kehitys on ollut kaikilta osin normaalia. Tilan katsotaan kuuluvan autismin kirjoon kai siksi, että siinä on mukana autistisia piirteitä.

      Minusta tuo "sivustaseuraajan" kuvailema äiti ei oikein osaa toimia oikein, perheen pitäsi saada pikaisesti ulkopuolista apua.

    • hissustin

      "Tulehdukseen aivoissa voi vaikuttaa, jos aivojen välittäjäainetta glutamaattia tulee liikaa (gluteenista saa). Epätasapaino toisen välittäjäaineen, GABA:n, kanssa."

      Tuskin gluteenista muodostuu glutamaattia vaikka sanat kuulostavatkin samankaltaisilta. Sen sijaan lihassa on luonnostaan natriumglutamaattia ja erityisesti jos tuota ainetta käytetään aromivahventeena, niin silloin glutamaattia voisi tulla liikakin varsinkin, jos on jotain häiriötä glutamaattiaineenvaihdunnassa. Käsittääkseni GABA on glutamaatin hajoamistuote ja siitä hajoitusprosessista vastaavat spesifiset entsyymit.

      • nimim.

        Hissustin, kiitos tarkennuksesta. Aikaisemmasta kirjoituksestani pitää ottaa pois suluissa oleva "gluteenista saa"; ei pidä paikkaansa.

        En ole vielä täysin sisäistänyt tätä koko biokemiaa.

        (Gluteeni voi saada aikaan ummetusta ym..)


    • hissustin

      Gluteeni on viljassa esiintyvä kahdesta proteiinista (gluteniini ja gliadiini) muodostuva yhdiste, joka voi vaurioittaa ihmisen suolistoa laajalti ja siten vaikuttaa suoraan koko elimistöön ja ihmiseen. Keliakia taitaa olla tunnetuin gluteenin aiheuttama vaiva, mutta se voi vaikuttaa myös paljon hienovaraisemmalla tavalla kaiketi myös immuunijärjestelmän toimintaan. Toinen autisteilla usein vahingolliseksi mainittu aine on maidon proteiini kaseiini, josta sanotaan muodostuvan vahingollisia peptidejä ilmeisesti huonon ruuansulatuksen johdosta. On varmaankin hyvin todennäköistä, että autismin yhtenä laukaisijana on poikkeava suoliston toiminta ruuansulatuksine, imeytymisine yms. Se on kuitenkin vain yksi laukaisijoista, alttius saada autismi on täytynyt olla jo ennen tuota. Todennäköisesti autistin monet biokemialliset tapahtumat ovat epänormaaleja. Tämä taas viittaisi geeneihin...

    • YKS ÄITI

      Vastaan nyt tämän palstan ensimmäiseen kirjoitukseen. Minun poikani puhui n.1,5 vuotiaana ikäisekseen paljon. Kaksi vuotiaana puhe alkoi tulla vähitellen epäselväksi ja sitten loppui kokonaan. Hänellä oli myös muita autismin oireita. Hän on jo 17 vuotias ja laitoshoidossa eikä puhu.

    • sukulainen

      Tietääkö joku missä iässä "virallisesti" voidaan lapselle antaa autisminkirjoon kuuluva diagnoosi? Minulle lapsen äiti on väittänyt ettei alle 5-vuotiaille voida sellaista antaa.

      • regrepsa

        Lapsuusiän autismi eli Kannerin autismi voidaan diagnosoida jo alle kolmevuotiaana ja oireiden pitää ilmetä ennen kolmea ikävuotta. Aspergerin oireyhtymää ei voida diagnosoida alle kolme vuotiaana, yleensä se diagnosoidaan viidestä vuodesta ylöspäin.


    • 13

      "Aspergerin oireyhtymää ei voida diagnosoida alle kolme vuotiaana, yleensä se diagnosoidaan viidestä vuodesta ylöspäin."

      Olisiko sinulla antaa käytännön esimerkkiä sekä lähteet mihin väitteesi perustat?

    • 2

      Minulla olisi, mutten kerro niitä sinulle. Vielä.

    • autistisen äiti

      Olen 11-vuotiaan autistisen pojan äiti.Kerronpa oman tarinani.Pojalleni tuli paljon sanoja ja oli iloinen pikku kaveri mutta n.2vuotiaana sanoja lähti pois pikku hiljaa,luulin ensiksi että oli siitä kun pikkusisko tuli että reagoi tällä tavalla.Mutta neuvolasta tuli lähete lasten erityisneuvolaan ja tutkimuksiin,geeni,aivokäyrä ym.Oli joulunaikaa ja muistan kun jännitin tuloksia ja mietin että jos tämä onkin geeneistä ja musta johtuva että olenko aiheuttanut pojalleni tämän mutta tulos tuli ja oli negatiivinen,oli ihana joululahja etten olekaan aiheuttanut mutta sit rupesin miettimään että olenko tehnyt,syöny,juonu jotain raskausaikana jotain mikä on aiheuttanut tämän,en polta enkä todellakaan juo.Tälläisiä mietteitä tuli väsyneenä ja masentuneena.Mutta olen miettinyt myös sitä että oli tosi rankka synnytystä,poika otettiin imukupilla ja irtoi kerran ja kesti jonkunaikaan kun saatiin ulos ja tuli naama edellä ei pää edellä kuten normaaalisti eli oiskohan hapenpuuttesta.

      NO ensiksi tuli diagnoosi epätyylinen autismi,oli jotain autistisen piirteinen,ei leikkinyt kunnolla, autojen laittaminen vierekkäin,jumittuminen asioihin,sanojen putomisen jälkeen meno muuttui vauhdikkaaksi,koko ajan menossa,valojen laittaminen päälle ja pois,tarkkana pesunesteiden kanssa yritti juoda niitä ja jne.Tuli kyllä myös puun takaa.Olin tosi masentunut ja mietin ja itkin paljon ,että miksi meille,olin niin väsynyt.No aikaa kului ja sanat alkoi tulemaan n.8vuotiaana ja niitä alkoi tulla ja nyt 11-vuotiaana puhua hölöttää,ei saa hiljaiseksi,välillä tulee ihan levotonta juttua,ihana,iloinen,huumorintajuinen kaveri.
      Nyt ajattelen kuin ihana lapsi meille on tullut vaikka alkujärkytyksestä huolimatta ja rankkaa ollut..Eiköhän jokaisella ole tarkoituksensa elämässä.

    • 2

      "Eiköhän jokaisella ole tarkoituksensa elämässä."

      Sen kun kaikki ymmärtäisivät.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4459
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1420
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe