onkohan olemassa

maata

jonka armeijaa ei omassa maassaan pidetä parhaimpana. Totuuden vahvistamiseksi on sepitetty tappiolukuja joissa omat tappiot on vähätelty ja vihollisen tappioita on suurenneltu.

Niin suomi ei ole syytön. Päinvastoin NL tappioista ei saada koskaan tietää totuutta. Mutta Saksalaisten Lapin sodan aikaiset tappiot on tiedossa. Ja ne oli liioiteltu. Myös tappioita oli vähätelty.

Suomen armeija ei pärjännyt saksalaisille koska sakemannit olivat kurinalaisempia. Miehet eivät karkailleet asemista. Ja koska he olivat harjoitelleet hyökkäämistä kokonaisuutena. Suomalaisiin kiinni huomiota jalkaväen ketju muotoinen eteneminen. Toinen ketju ampui toisen edetessä, sekä suorasuuntaustulen jatkuva käyttö hyökättäessä.

31

6278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olemassa...

      Onhan toki, kunnon sotamies Svejk 1. maailmansodassa Itävalta-Unkarin armeijassa. Se armeija ei itseään kehunut. Kun meillä on kansallissankarina Rokka, niin heillä Svejk.

      • Nimetön

        niin meilläkin pitäisi olla riitaojasta joku kirja


    • yhdet henkselit

      Näinhän sitä tavattiin viimesodassa sanoa raskaan päivän päätteeksi.

    • Bybi

      Ei tietenkään ole.

      Sanottiin, että saksalainen ei jäänyt ihmettelemään ja möllöttämään kun ammuttiin, oli sillä tavalla tehokas. Mutta ruuti ja miehet siltäkin loppuivat.

      Halstin Torniossa maihin noussut rykmentti koostui pääosin Pohjois-Pohjanmaan miehistä (JR53). Rykmentti ei ollut tasalaatuinen. Esimerkiksi II/JR53 (Keravuori) tappeli VT-linjalla lujaa mutta I/JR53 (Jahnukainen) lähti Sahakylästä hipsimään ennen todellista painetta. Sakari Jahnukainen oli yleisesikuntamajuri, jolla ei olisi pitänyt olla mitään asiaa eteen.

      Komentajalla on suuri vaikutus. Majuri Pentti Valkosta Halsti piti suuressa arvossa. Valkosella on maine Arndt Pekurisen teloittajana, mutta historiallisena kääntöpuolena on maine loistavana pataljoonankomentajana. Valkonen kaatui Lapin sodassa.

      • Lumpensoutaja

        oli kyllä JR 11.JR 53 kuului 3.D:aan ja osallistui Tornion taisteluin toisessa portaassa. Komentaja oli eversti Albert Ravila.


      • Bybi
        Lumpensoutaja kirjoitti:

        oli kyllä JR 11.JR 53 kuului 3.D:aan ja osallistui Tornion taisteluin toisessa portaassa. Komentaja oli eversti Albert Ravila.

        Pahoittelen harhaanjohtavaa viestiäni. JR53:n miehistöaines oli samalta alueelta kuin JR11:n.


    • sotatappiot

      ovat hyvin tarkasti tiedossa. Ne löytyvät netistä ja vaikkapa Talvi- ja Jatkosodan pikku jättiläisistä.Myös NL:n tappiot tunnetaan kohtalaisen tarkasti, kiitos mm. Juri Kilinin.

      Lapin sodassa saksalaiset olivat Kemin-Tornion taistelun jälkeen niskan päällä. He toimivat tarkan suunnitelman mukaan erittäin kurinalaisesti. Kyseessä oli erinomaisesti toteuitettu vetäytymisoperaatio.Suomalaiset eivät ajaneet saksalaisia pois, vaan ainoastaan sotkivat aikataulun viikoksi. Suuria ongelmia 20.VuorA:lle aiheutti puna-armeijan hyökkäys Petsamoon lokakuussa.Se vei heidät aiknaan Tanaan asti.

    • Vaka Vanha

      "suomalaiset ei pärjänneet" on höpötystä ...

      Suomalaiet tiesi että aselepo on solmittu Venäläisten kanssa, Saksalaiset myös vetäytyi kokoajan kuten oli sovittu.

      Miksi ihmeessä joku vielä olisi alkanut itseään tapattamaan sodassa, joka oli jo päättynyt.

      Totta hemmetissä johtajat painosti joukkoja eteenpäin, mutta miehistö kyllä tiesi, että kohta päästään takaisin kotia, kunhan tästä viime rytäkästä hengissä selviää.

      Itse tiedän tapauksen Saariselältä, jossa Suomalaiset alkoivat kesken hyökkäyksen keittämään kahvia ...
      Mikäpä kiire siinä on, kun kerran Saksalaiset jo vetäytyi.

      • toisin

        Tuohon kun lisätään vielä miksi saksalaiset taistelivat ikäänkuin henki kurkussa, oli saksalaisten tiedossa ollut asia että sotavangit luovutetaan suomalaisten toimesta Neuvostoliittoon. Kyllä tämä pelko laittoi sakemannin sotimaan enemmän kuin henkensä edestä.


    • Pussinperä

      Lapin sota (1944 - 1945) Tausta - Sodan syyt Suomen ja Neuvostoliiton aselevon ehtojen mukaisesti Suomi katkaisi suhteensa Saksaan. Suomen ulkoministeri ilmoitti 2.9.1944 tästä Saksan Helsingin lähettiläälle ja vaati saksalaisia poistamaan joukkonsa Suomen alueelta viimeistään 15.9.1944 mennessä.

      Neuvostoliitto otti 6.9. vastaan suomalaisen valtuuskunnan, joka 19.9.1944 solmi välirauhan Neuvostoliiton ja muiden Suomen kanssa sotatilassa olleiden liittoutuneiden valtojen kanssa. Välirauhansopimuksen mukaan Suomi sitoutui muun muassa riisumaan aseista ne saksalaiset maa-, meri- ja ilmavoimat, jotka vielä 15.9. jälkeen olivat Suomessa ja luovuttamaan niiden miehistön sotavankeina liittoutuneiden ylijohdolle eli käytännössä Neuvostoliitolle. Samoin oli kaikki Suomen alueella oleva Saksan ja sen liittolaisten sotamateriaali luovutettava sotasaaliina Neuvostoliitolle.

      Suomalaisten joukkojen keskittäminen Ylipäällikkö määräsi 3.9. antamassaan käskyssä aluksi, Antrean maastossa reservinään olevan, 6. Divisioonan siirtymään Kajaaniin ja 15. Prikaatin Impilahdelta Liminkaan.. Ylipäällikkö määräsi 18.9. antamallaan käskyllä Kaakkois-Suomesta siirrettäväksi Ouluun osia Panssaridivisioonasta ja 20.9. Panssaridivisioonan kokonaisuudessaan (komentajan kenraalimajuri R. Lagus ja joukkoina PsPr, JPr, RaskPsto14, PionP2). Samoin sai 3. Divisioona (komentajana kenraalimajuri A.O. Pajari ja joukkoina JR11, JR53, ErP13, KTR16) 20.9. käskyn siirtyä Ouluun ja Rajajääkäriprikaati Kontiomäelle sekä 25.9. myös 11. Divisioona (komentajana kenraalimajuri K.A. Heiskanen ja joukkoina JR8, JR50, ErP21, KTR4) Ouluun. 15. Prikaatin keskittäminen Neuvostoliiton kanssa solmitun aselevon voimaansaattamiseen liittyi I/15. Prikaatin irrottaminen asemista ja 8. Divisioonasta jo yön 3./4.9. aikana ja siirtomääräys junakuljetuksesta silloin vielä tuntemattomaan määränpäähän.


      "Valmistautukaa siirtoa varten. Backström (Erillinen Pataljoona 1 vaihtaa ensi yönä", oli se lakoninen käsky, jonka I/15. Prikaatin komentaja, ratsumestari T. Eskola, sai 3.9. klo 1800 8. Divisioonasta. Aselevosta saatiin myös yöllä lyhyt käsky: "Vihollisuudet lopetetaan klo 0700, jolloin kaikki vihollista vastaan suunnattu toiminta lopetetaan. Joukot pitävät nykyisen asemansa." Yön aikana oli majuri, nykyinen kenraalimajuri Börje Bäckström johtama Erillinen Pataljoona 18 vaihtanut rintamasta I/15. Prikaatin ja ottanut rintamavastuun.

      Vapautunut pataljoona kokoontui Salmensillan maastoon ja alkoi marssia komppanioittain Leppäsyrjän asemalle, jonne oli matkaa noin 20 kilometriä. Perille saavuttiin kello 16 mennessä. Pataljoona jaettiin junakuljetusta varten kahteen kuljetuserään. Ensimmäisen erän johtajana oli pataljoonan komentaja ja siihen kuului esikunta ja Esikuntakomppania, 1. ja 4. komppania sekä viesti- ja kranaatinheitinjoukkueet. Toiseen kuljetuserään kuuluivat loput pataljoonasta: mm. 2. ja 3. komppania sekä prikaatin kranaatinheitinkomppania, Kuljetusta johti kapteeni E. Prinssi.

      Ensimmäisen kuljetuserän käsittävä juna lähti kello 1800 ja kääntyi Matkaselän asemalta Joensuun suuntaan. Kontiomäellä avatun kuljetusmääräyksen mukaan määränpää oli pataljoonan, entisen Sissipataljoona 3:n, henkilöstölle tuttua tutumpi Oulu, josta se 1941 oli sotaan lähtenyt. Seuraavana yönä, 6.9., kello 0245 saavuttiin perille. Oulusta jatkettiin vielä Limingan asemalle. Liminka oli ollut liikekannallepanossa perustamispaikkana. Toinen kuljetus saapui Liminkaan 7.9. kello 1200. Juna oli odottanut prikaatin kenttäsairaalaosastoa kymmenkunta tuntia Matkaselän asemalla, missä sairaalaosasto oli liitetty kuljetukseen. Tällöin myös selvisi, että koko 15. Prikaati oli keskitetty tälle Oulun eteläpuoliselle seudulle. Päämaja antoi 13.9. vahvennetulle 15. Prikaatille (vahvennuksina Erillinen Pataljoona 5 ja Erillisosasto Sau) Limingassa käskyn edetä pääosin alueelle Oulu - Kempele tehtävänä estää saksalaisten etenemisyritykset Ouluun ja pienemmän osin varmistaa Oulujoen ylimenopaikat Oulun kaupungin ja Oulujärven välillä ja torjua saksalaisten Oulujoen ylittäminen. Toiminnan alkamisen merkki saatiin 15.9., jolloin prikaatin esikunnasta saatiin hälytys- ja marssivalmiuskäsky.

      Jo samana iltana kello 2100 alkoi I/15. prikaatin marssi Muhokselle. Tavoitteeseen saavuttiin seuraavana aamuna kello 0500 mennessä. I/15. prikaatin saama tehtävä oli ryhmittyä Oulujoki varteen estämään mahdollinen saksalaisten ylimeno, painopistealueina olivat sillat, lautta- ja muut ylimenopaikat. I/15. Prikaatin vastuualue oli Oulujärvestä Laitasaaren lossipaikalle se mukaan lukien. Osasto komentaja Joukot alue Taisteluosasto Ojala everstiluutnantti A. Ojala III/15. Pr, ErP 5 ja KrhK/15.Pr Koskelan - Pyykösjärven tasa I/15.Prikaati ratsumestari T. Eskola kts. ylle II/15.Prikaati majuri V. K. Lehtonen Oulun kaupunki IV/15.Prikaati majuri K. Teira Kempele (reservinä) E/15.Pr Liminka 3. ja 11. Divisioonan keskittäminen 3. Divisioona sai 20.9. käskyn siirrosta Ouluun.

      Keskityskuljetukset alkoivat 20.9. ja loppuivat 30.9. Jalkaväkirykmentti 11 saapui 27.9. Ouluun, jossa se majoitettiin Korvensuoran alueelle. 11. Divisioonan keskityskäsky Ouluun annettiin 25.9. ja keskityskuljetukset alkoivat vasta 28.9. Raskas Patteristo 16 kuormattiin Pulsassa 1.10. ja se saapui Tampereen - Ylivieskan kautta Kempeleeseen kahtena kuljetuksena 3. - 4.10. sekä majoittui Ketolanperän tienvarteen. Patteristo sai 8.10. käskyn lähteä marssille Kemiin, missä se alistettiin Kenttätykistörykmentti 7:n komentajalle. 6. Divisioonan keskittäminen 6.Divisioonan (komentajana eversti A.A.Puroma ja joukkoina JR12, JR33, ErP 16, KTR14, PionP36,VP35) keskityskuljetukset alkoivat 4.9. ja päättyivät 9.9., jolloin koko divisioona oli saapunut Kajaaniin ja ryhmitetty sen pohjois- ja itäpuolelle siten, että sen päävoimat tulivat alueelle Paltaniemi-Mieslahti-Kontiomäki-Paakki ja Osasto Suurkari alueelle Kuhmo-Lentiira Päämaja käski 16.9. vahvennetun 6. Divisioonan ryhtyä etenemään Sotkamossa ja Kuhmossa olevilla voimilla, joista Erillinen Pataljoona 16 ja Osasto Suurkari marssivat Sotkamo - Ristijärvi, Kuhmo - Hyrynsalmi ja Kuhmo - Kuumu - Suomussalmi teitten suunnissa ensimmäisenä tavoitteena Hiisijärvi - Kuumu tasa.

      Divisioonan päävoimien oli käskyn saatuaan oltava valmiina etenemään joko Hyrynsalmen tai Puolangan suuntaan. Erillinen Pataljoona 16 ja Osasto Suurkari aloittivat etenemisensä 17.9., edellinen tietä Ylisotkamo - Ristijärvi ja jälkimmäinen yhdellä komppanialla, Osasto Karjalaisella, tietä Kuhmo - Hyrynsalmi ja pääosilla Kuhmo - Kuumu - Suomussalmi. Iltaan mennessä 18.9. oli tavoitteet saavutettu joutumatta kosketukseen saksalaisten kanssa.

      Panssaridivisioonan keskittäminen Illalla 18.9. luettiin Panssaridivisioonan esikunnassa Oeschin esikunnan käsky, mikä edellytti Ouluun pikaisesti siirrettävän taisteluosaston perustamista. Sen johto esikunta tulisi olla Laguksen supistettu esikunta. Käsky oli siinä määrin puutteellinen, että Lagus päätti ajaa Mikkeliin viestikomentajan ja tiedustelupäällikön kanssa. Mikkelissä kuultiin tehtävä: Ryhmä Lagus pitää hallussaan Oulujoki linjan ja valmistautuu hyökkäämään päävoimin rannikkoa pitkin Oulusta pohjoiseen sekä osin Puolangan ja Pudasjärven kuntiin. Majuri Ravila välitti esikäskyn Räikkölään. Ouluun olisi heti lähetettävä talvivarusteet, sukset ja hyökkäysmuona-annokset.

      Myös Panssarikoulutuspataljoona sai valmistautumiskäskyn. Seuraavana päivänä Panssaridivisioonan komentaja matkusti Ouluun. Päämajassa ei ollut laadittu suunnitelmia siltä varalta, että jouduttaisiin taistelemaan saksalaisia vastaan. Suunnitelmia oli ryhdyttävä laatimaan viimeistään nyt. Lagus ajoi 21.9. 15. Prikaatin komentajan, eversti Kuistion esikuntaan, missä tutustui tilanteeseen. Rajajääkäriprikaati Rajajääkäriprikaati sai käskyn siirrosta Kontiomäelle, kuljetukset alkoivat 20.9. ja loppuivat 26.9. Erikoisesikunta Sarko Ilmavoimat saivat käskyn 4.9. Erikoisesikunta Sarkon perustamisesta. Sen komentajaksi määrättiin eversti O. I. Sarko sijoituspaikkana Iisalmi.

      Eversti Sarko määrättiin 15.9. Pohjois-Suomen ilmakomentajaksi käytössään Lentolaivue 14 ja tukikohtana Paltamo. Lokakuun 1. päivänä eversti Sarko sai käskyn ilmasotatoimien aloittamisesta. Lentoryhmä Sarko, sijoituspaikkanaan Oulu, muodostettiin 7.10. Tällöin ryhmä sai käyttöönsä pommitusrykmentin (Lentorykmentti 4), jonka laivueet sijaitsivat Paltamossa, Rissalassa, Luonetjärvellä ja Vaalassa.

      Lentoryhmä Sarkon komentajaksi määrättiin 21.11. everstiluutnantti B. E. N. Gabrielsson. Saksalaisten suunnitelmat ja ryhmitys Elokuussa 1944 oli Pohjois-Suomessa toimivan saksalaisen 20. Vuoristoarmeijan esikunta Rovaniemellä. Sen alaisena oli kolme armeijakuntaa. XIX Vuoristoarmeijakunta toimi Jäämeren rintamalla. Sen yhtymiä olivat 2. Vuoristodivisioona, 6. Vuoristodivisioona, Divisioona ryhmä Rossi ja 210. divisioona. XXXVI Vuoristoarmeijakunta oli Sallan suunnalla.

      Siihen kuuluivat 163. ja 169. divisioonat. XVIII Vuoristoarmeijakunta oli Kiestingin ja Uhtuan suunnalla. Siihen kuuluivat divisioonaryhmä Kräutler, 6. SS-Vuoristodivisioona (entinen SS-divisioona Nord) sekä 7. Vuoristodivisioona. Näiden yhtymien lisäksi oli 20. Vuoristoarmeijaa tukemassa eri puolilla Lappia useita lentotukikohtia, joissa oli yhteensä noin 300 lentokonetta, aukoton ilmavalvontaverkosto sekä ilmatorjunta- ja vartiojoukkoja. Varsinaisia huoltokeskuksia saksalaisilla oli Kemissä, Torniossa, Rovaniemellä, Kemijärvellä, Hyrynsalmella, Kuusamossa, Muoniossa ja Ivalossa. Näiden lisäksi heillä oli rintaman läheisyydessä pienemmät yhtymien huoltokeskukset.

      Sotasairaaloita oli muun muassa Torniossa, Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Ivalossa sekä toipumiskoteja Pallastunturilla ja Inarissa. Päähuoltoteitä Etelä-Lapista Norjaan oli kolme, Tornio-Muonio-Kilpisjärvi-Skibotten, Rovaniemi-Kittilä-Muonio-Skibotten ja Rovaniemi (Kemijärvi)-Ivalo-Karigasniemi-Porsangerinvuonon perukka. Suomen mahdollisen sodasta irrottautumisen varalta saksalaiset ryhtyivät jo elokuussa toimenpiteisiin viivytysrintaman muodostamiseksi Pohjanlahden perukasta Jäämerelle saakka, voidakseen sen turvin ryhmittyä Petsamon aluetta suojaavaan Schutzwall -asemaan. Suunnitelman mukaisesti he ryhtyivät rakentamaan perättäisiä puolustusasemia tulevien vetäytymisteiden poikki, panostamaan siltoja ja valmistelemaan sulutteita. Syyskuun alussa, heti Suomen ja Neuvostoliiton välisen aselevon solmimisen jälkeen saksalainen Ski Brigade Finnland varmisti kaikki etelästä Pohjois-Suomeen johtavat tiet linjalla Oulu-Vaala-Jormua-Hiisjärvi ja alkoi rakentaa niiden varsille tukikohtia, joihin sijoitettiin muun muassa panssarintorjuntatykkejä ja runsaasti konetuliaseita. Tällöin 20. Vuoristoarmeijan komentaja siirsi myös XVIII Vuoristoarmeijakunnan Uhtuan ja Kiestingin rintamilta valtakunnan rajalle ja muodosti mainitun varmistuslinjan taakse kaksi noin rykmentin vahvuista, moottoroiduin tykistöin, panssarein ja pioneerijoukoin vahvistettua taisteluosastoa, joista toinen, Kampfgruppe West, keskitettiin Oulun pohjoispuolelle pitkin Kiiminginjokea ja toinen, Kampfgruppe Ost, Kajaanin pohjoispuolelle. Näiden taisteluosastojen taakse hän keskitti Kemin ja Iin väliselle rannikkoalueelle divisioonaryhmä Kräutlerin ja Taivalkoskelle 7. Vuoristodivisioonan. Lähde: http://www.elisanet.fi/pekka.hiitola/PekkaHiitola/PohPrKilta/PohPr/sodat/Lapin sota (1944 - 1945).htm

      Niin, se pikku Berliinin juttu laitetaan se seuraavaksi.

      • Pussinperän

        tai jonkun muun arkistosta tietoa siitä mikä on majuri Börje Bäckströmin koulutustausta. Hänestä itsestään ja hänen komentamastaan ErP18:sta on tullut runsaasti vastaan hyviä arvioita 1944 kesän taisteluissa ja kuitenkaan hänen nimeään ei löydy kadettimatrikkelista. Voisiko se olla Markovilla.


      • toisilekkin?
        Pussinperän kirjoitti:

        tai jonkun muun arkistosta tietoa siitä mikä on majuri Börje Bäckströmin koulutustausta. Hänestä itsestään ja hänen komentamastaan ErP18:sta on tullut runsaasti vastaan hyviä arvioita 1944 kesän taisteluissa ja kuitenkaan hänen nimeään ei löydy kadettimatrikkelista. Voisiko se olla Markovilla.

        "villaasi". Puhutko Turjan luomuksesta - ja B.Bäcktrömistä. En tarkemmin tunne noita "pervoja"
        mutta heiltä ei voi odottaa eikä vaatia asioissa jotka ovat herkkiä historiallisesti, että heidän henkilöhahmot avasisivat historian pandoran lippaan.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pandora


      • Lumpeensoutaja
        Pussinperän kirjoitti:

        tai jonkun muun arkistosta tietoa siitä mikä on majuri Börje Bäckströmin koulutustausta. Hänestä itsestään ja hänen komentamastaan ErP18:sta on tullut runsaasti vastaan hyviä arvioita 1944 kesän taisteluissa ja kuitenkaan hänen nimeään ei löydy kadettimatrikkelista. Voisiko se olla Markovilla.

        silloinen majuri Rolf Börje Backström.Hän toimi ErP 18:n komnetajana Syvärillä ja Laatokan Karjalassa 1944 haavoittuen kahdesti.Hän palveli sodan jälkeenkin ansiokkaasti yleten reservin kenraaliluutnantiksi 1996.

        Kaikkien kadettiupseerien tiedot ovat kadettimatrikkeleissa 1985 ja 2000.


      • olet itse
        toisilekkin? kirjoitti:

        "villaasi". Puhutko Turjan luomuksesta - ja B.Bäcktrömistä. En tarkemmin tunne noita "pervoja"
        mutta heiltä ei voi odottaa eikä vaatia asioissa jotka ovat herkkiä historiallisesti, että heidän henkilöhahmot avasisivat historian pandoran lippaan.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pandora

        Kaikenlaista höpöttäjää sitä sikiääkin näille palstoille.


      • totta.
        Lumpeensoutaja kirjoitti:

        silloinen majuri Rolf Börje Backström.Hän toimi ErP 18:n komnetajana Syvärillä ja Laatokan Karjalassa 1944 haavoittuen kahdesti.Hän palveli sodan jälkeenkin ansiokkaasti yleten reservin kenraaliluutnantiksi 1996.

        Kaikkien kadettiupseerien tiedot ovat kadettimatrikkeleissa 1985 ja 2000.

        Etsin 1985 kadettimatrikkelista Börje Bäckströmin tietoja. Välillä elämä on kiinni yhdestä kirjaimesta.


      • Lumpeensoutaja
        totta. kirjoitti:

        Etsin 1985 kadettimatrikkelista Börje Bäckströmin tietoja. Välillä elämä on kiinni yhdestä kirjaimesta.

        etsiä, etkä edes kiittää. Ehkäpä joskus vielä opit jotain?


      • Pussinperä
        Pussinperän kirjoitti:

        tai jonkun muun arkistosta tietoa siitä mikä on majuri Börje Bäckströmin koulutustausta. Hänestä itsestään ja hänen komentamastaan ErP18:sta on tullut runsaasti vastaan hyviä arvioita 1944 kesän taisteluissa ja kuitenkaan hänen nimeään ei löydy kadettimatrikkelista. Voisiko se olla Markovilla.

        " Suomen armeija ei pärjännyt saksalaisille koska sakemannit olivat kurinalaisempia. Miehet eivät karkailleet asemista. Ja koska he olivat harjoitelleet hyökkäämistä kokonaisuutena. "

        Aloittajan kommentti ei ole relevantti totuus ainakaan mitä tulee saksalaisiin - JR 50 osalta, jos niikuin alettaisiin vertailemaan.

        Totuuden nimissä on myös huomioitava ettei suomalaiset niin mahdottoman kovasti ainakaan alkuvaiheissa innostuneet läksyttämään saksalaisia. Pikku-Berliinin saksalaisten viinavarasto oli "tuhottava" ennen kuin voitiin jatkaa. Olihan operaatio röyhkeydessään vertaansa hakeva, Halsti soittaa räväyttää Röytän kaijalla olevalla puhelimella saksalaisten esikuntaan......

        Tässäpä olisi tuolta alempaa lainattua. Tappiotilasto puhukoon puolestaan.

        " Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 15.45 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon. "


        " Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina. "

        ________________________________________________

        Lokakuun 1. päivänä hieman ennen kello seitsemää lähestyi saattue Röytän satamaa ja jännitys joukkojen keskuudessa nousi. Salaaminen oli kuitenkin tällä kertaa onnistunut ja yritys oli näköjään niin röyhkeä, etteivät saksalaiset osanneet odottaa suomalaisten tuloa. Satama-alueella oli vain lähtövalmis juna, jonka majuri Thure Larjo oli onnistunut lähettämään rykmenttiä vastaan.
        Heti ensimmäisen laivan kyljen koskettaessa laituriin laskettiin tikkaat alas, ensimmäinen kiväärikomppania rantautui ja lähti juoksemaan sataman pohjoispuolelle asemiin. Tämän varmistuksen turvin alkoi muiden yksiköiden purkaminen ja kaksi vielä redillä ollutta laivaa tuli laituriin. Ensimmäisten miesten ollessa maissa ja jännityksen ollessa suurimmillaan rykmentin adjutantti luutnantti Aurio laukaisi jännityksen ehdottamalla, että lähetettäisiin sähkösanoma: "Kenraali Eisenhower. Ranska. Olen myös maissa. Kollegiaalisin terveisin. Halsti."
        Rykmentti sai noustuaan maihin heti ensikäden tietoja Tornion tilanteesta hyvin poikkeuksellisella tavalla. Rantamakasiinin seinässä oli puhelin; Halsti pyöritti kampea, jolloin saksalainen sotilaskeskus vastasi. Täysin saksankielentaitoinen Halsti pyysi yhdistämään kaupungin keskukseen ja sieltä edelleen saksalaisten kanssa taistelussa olevalle majuri Larjolle.
        Etukäteen tiedettiin, että Tornion kaupungissa oli kaksi kenttäsairaalaosastoa ja Tornionjoen itärannalla aseman takana elintarvikekenttämakasiini "Pikku-Berliini". Muutama kilometri pohjoisempana Ala-Vojakkalassa oli pieni polttoainevarasto. Paikallinen taisteluvahvuus oli noin 300 - 400 miestä. Tuoreimpien tietojen mukaan oli illalla 30.9. saapunut sairaalajuna, jossa oli aseistuksena ilmatorjuntatykkejä, ja juna oli edelleen asemalla. Lisäksi kello 0200, jolloin kansannousu alkoi, oli asemalle saapunut toinen juna, jossa arveltiin olevan jalkaväkipataljoona konekivääreineen ja panssarintorjuntatykkejä.
        Kansannousu oli epäonnistunut "Pikku-Berliinin" alueella ja paikkansa pitämättömät tiedot voimakkaasta saksalaisvastuksesta tulivat muuttamaan JR11:n taistelusuunnitelmaa. Seuraavien päivien aikana saksalaisten voimia yliarvioitiin jatkuvasti, mikä johtui näiden suorastaan fanaattisesta taistelutahdosta. Propaganda oli tehonnut. Saksalaiset tiesivät, että sotavangit luovutetaan Neuvostoliittoon, mikä oli "kuolemaakin pahempi".
        Jalkaväkirykmentti 11:n tehtävänä oli yllätystä hyväkseen käyttäen vallata kaupunki siltoineen ja rynnättävä mahdollisimman kauas pohjoiseen ja itään. Kemijoen sillat oli yritettävä vallata, ennen kuin saksalaiset toipuvat hämmästyksestään.
        Alku sujui suunnitelmien mukaan. Kapteeni Hataran jääkärikomppania ajoi nopeasti Röytän ja Pirkkiönsaaren läpi ja valtasi yhdessä junalla tulleen II Pataljoonan kanssa Kirkkoputaan maantie- ja rautatiesillat. Täältä se ajoi Kemiin johtavan tien suuntaan, ylitti Yli-Raumon maantiesillan ja heti perään Ala-Raumon yhdistetyn maantie- ja rautatiesillan. Heti tämän jälkeen komppania törmäsi yllättäen Tornioon matkalla olleeseen saksalaisosastoon. Syntyi kiivas taistelu, jossa jääkärikomppania hajosi. Yllättävä vastus oli yliluutnantti Schiffin osasto, johon kuului jääkärijoukkue, pioneerijoukkue ja ilmatorjuntatykkijaos. Se oli lähetetty taltuttamaan "Torniossa mellastavia bandiitteja"; Jalkaväkirykmentti 11:n maihinnoususta ei silloin vielä tiedetty mitään.
        Majuri Varlan II Pataljoona eteni asema-aluetta ja "Pikku-Berliiniä" kohti, mutta juuttui kiinni saatuaan vastaansa voimakasta tulta. Tämän jälkeen pataljoona ryhtyi aikaa vieviin hyökkäysvalmisteluihin, koska arveli edessään olevan pari komppaniaa, konekiväärejä, panssarintorjuntatykkejä ja keveitä heittimiä.
        Majuri Valkosen III Pataljoona tuli toisessa junakuljetuksessa Kirkkoputaalle, josta se jatkoi jääkärikomppanian perään. Pataljoona ylitti Yli-Raumon siltojen eteläpuolella kahlaamoa myöten ja motitti osillaan yliluutnantti Schiffin osaston. Kyläjoen sillan luona motitettiin toinen saksalaisosasto, ja pataljoona pysähtyi vasta illan pimeydessä lähellä Kaakamojokea motitettuaan vielä kolmannen saksalaisosaston.
        Viimeisenä ylitti Kirkkoputaan rykmentin reservi, majuri W. F. Malmivaaran I Pataljoona. Komentaja oli löytävinään aukon saksalaisten ryhmityksessä Tornionjoen ja II Pataljoonan välissä ja vei oma-aloitteisesti pataljoonansa hyökkäykseen. Alkumenestys oli hyvä, Karja-Pohjolan suuri rakennusryhmä vallattiin ja osia I Pataljoonasta pääsi lähelle Kaupunginsaarelle johtavan sillan itäpäätä. Siinä pataljoona eteneminen pysähtyi voimakkaaseen saksalaistuleen.
        Tunnit kuluivat jatkuvassa tulitaistelussa, joka moneen otteeseen katkesi saksalaisten pyrkiessä neuvottelukosketukseen. Vasta kello 19:n maissa lähti hyökkäys liikkeelle täydellä voimalla. I Pataljoona pääsi rannan suunnassa eteenpäin, ja II Pataljoona valtasi vähitellen "Pikku-Berliinin" osittain rintamahyökkäyksellä osittain saarrostaen. Jäljellä oli enää kolmelta suunnalta suljettu aseman ympäristö. Kello 20 hyökkäsi I Pataljoona viimeisiään ponnistaen asemanmäkeä vastaan, jolloin saksalaiset irtaantuivat asemistaan kaikkialla.
        Divisioonaa varten oli vallattu riittävä sillanpää, mutta pahoin tappioin; yli 100 kaatunutta ja haavoittunutta. Kokonaisuutena tulos ei ollut hyvä. Saksalaiset oli tilapäisesti tehty toimintakyvyttömiksi, mutta ei tuhottu, ja mahdollisuus nopeaan syvään iskuun oli menetetty. I ja II Pataljoonat olivat taisteluissa sekaantuneet, väsyneet ja päivän sateiden takia läpimärät. Oli tyydyttävä varmistukseen Ala-Vojakkalan suuntaan sekä ryhdyttävä järjestämään ja huoltamaan pataljoonia.
        Myöhään illalla syntyi uusi huolestuttava tilanne. Tiedettiin, että saksalaisilla oli viinavarasto, jota oli käsketty etsiä ja vartioida, mutta kaupunkilaiset, ilmasuojelumiehet sekä II Pataljoona sekä osa I Pataljoonasta ehtivät ensin. Tuloksena oli kauheat juomingit, joiden taltuttamiseen tarvittiin kovia otteita ja monta tuntia. Vielä aamun valjetessa löytyi runsaasti miehiä umpihumalassa, mikä missäkin. Oli onni, etteivät saksalaiset kyenneet vastahyökkäykseen edes vähäisin voimin, sillä siitä olisi ehkä tullut rykmentin loppu. Yöllisten juominkien seurauksena oli, että II Pataljoonan komentaja ja adjutantti passitettiin sotaoikeuteen ja uudeksi komentajaksi määrättiin kapteeni Toivonen.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoonan tehtävänä oli varmistaa Muonion tien suunta.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        7./JR 11   stm   Haapala   Eino Matias   28.01.1924   Haapajärvi   01.10.1944   Alatornio   5022
        9.JR 11   stm   Hautala   Antero   20.08.1923   Kauhajoki   01.10.1944   Tornio   5026
        5./JR 11   alik   Juntunen   Uuno Jalmari   16.05.1918   Suomussalmi   01.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   vääp   Kaikkonen   Martti   05.09.1913   Kokkola ?   01.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   vänr   Koskelin   Keijo Armas   28.07.1923   Lappeenranta   01.10.1944   24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        11./JR 11   kapt   Kuhlberg   Viljo Kalervo   01.09.1910   Jyväskylän mlk   01.10.1944   Tornio   5030
        6./JR 11   stm   Kyrö   Erkki Johannes   09.11.1924   Lumijoki   01.10.1944   Sangis, Ruotsi   5021 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        9./JR 11   stm   Marin   Esko Henrikki   27.09.1924   Pyhäntä?   01.10.1944   Tornio   5026
        11./JR 11   alik   Matkaselkä   Aarne Yrjö   23.04.1917   Oulainen   01.10.1944   Tornio   5030
        9./JR 11   stm   Mutka   Eero Matti Johannes   08.06.1923   Johannes   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   alik   Rautio   Eino Matias   03.03.1911   Muhos   01.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   stm   Saarinen   Bertil Rikhard   08.11.1905   Kemi   01.10.1944   Tornio   5029
        9./JR 11   stm   Silvennoinen   Pekka   15.10.1925   Parikkala   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   korpr   Similä   Matti   13.10.1918   Lestijärvi   01.10.1944   Tornio   5013
        11./JR 11   stm   Tiihonen   Aarne Vilho   09.07.1909   Kuopio   01.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   stm   Vaittinen   Armas   04.01.1908   Muolaa   01.10.1944   Tornio   5013
        8./JR 11   stm   Viitala   Eevertti   19.11.1906   Kemijärvi   01.10.1944   Alatornio   5023
        9./JR 11   stm   Åberg   Kaarlo Johannes   03.06.1924   Isokyrö   01.10.1944   Tornio   5026
        Taulu 1: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 1.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 2. päivä
        Komentaja oli myös huolestunut Kemintien varrella, 10 kilometrin matkalla olleista kolmesta motista, jotka hidastaisivat seuraavan päivän toimintaa. Aamun kuluessa laukesivat motit, osa miehistöstä katosi metsiin, mutta kalusto jäi kokonaisuudessaan tielle.
        Kun saksalaisille oli selvinnyt, ettei Torniossa ollut kyse vain satunnaisesta häirinnästä, ryhdyttiin Kemin suunnasta keskittämään suomalaisia vastaan tilapäisesti koottuja joukkoja. Nämä saapuivat 2.10. kuluessa Laurilaan seuraavasti:
        ·   komppania/PsvP211 (noin kello 9)
        ·   SS-TiedP6 (-komppania) (noin kello 9)
        ·   II/Krenatöörirykmentti 379 (majuri Kuhlman, noin kello 17)
        ·   II/Vuoristojääkärirykmentti 206 (-komppania) (majuri Glücker, illalla)
        ·   Kevyt Patteristo 424
        ·   Kevyt Patteristo 520
        Joukot yhdistettiin Taisteluosasto Tornioksi majuri Krenzerin johtoon, ja 2.10. illalla se sai tehtäväkseen vallata Tornion takaisin.
        Lokakuun 2. päivänä ylitti III Pataljoona Kyläjoen ja sai vajaan kahden kilometrin päässä kosketuksen saksalaisiin sekä Kemin että rantatien suunnassa. Vastus tuntui vahvalta, ja tiedustelun perusteella arvioitiin edessä olevan tykistöllä ja ainakin 19 panssarivaunulla vahvennetun rykmentin (todellisuudessa panssarivaunukomppanialla ja ilmeisesti tykistöllä vahvennettu vajaa pataljoona). Rintamahyökkäykseen ei katsottu olevan mahdollisuutta, ja pohdiskelujen jälkeen hylättiin myös ajatus yöllisestä koukkauksesta pohjoisen sivustan kautta. Tähän olisi pitänyt lähettää tulossa oleva, edellisen yön jäljiltä hyvin vaisu II Pataljoona. Ei ollut liioin varmuutta, kestäisikö III Pataljoona yksin aamulla mahdollisesti alkavaa saksalaisten hyökkäystä.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoona otettiin suoraan 3. Divisioonan johtoon tehtävänä eteneminen Muonion tien suunnassa pohjoiseen ja kosketuksen otto saksalaisiin. Puolenpäivän maissa pysähtyi pataljoona Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolella voimakkaaseen tuleen. Tien varrelle oli ryhmittynyt puolustukseen paikallisen polttoainevaraston 170 miestä sekä "Pikku-Berliinistä" vetäytyneet noin 40 miestä. Kun tietä ei saatu avatuksi ilman raskaan tulen tukea, motitettiin saksalaiset koukkauksella, ja iltaan mennessä eteni yksi komppania YLI-Vojakkalan siltojen tuntumaan.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        11./JR 11   stm   Aalto   Veikko Arvid   15.12.1921   Hattula   02.10.1944   Alatornio   5030
        12./JR 11   stm   Mikkonen   Olavi Kaarlo   19.01.1924   Liminka   02.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 2: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 2.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 3. päivä
        Lokakuun 3. päivänä hyökkäsivät saksalaiset kummankin tien suunnassa heikoin voimin (SS-TiedP6 Panssarivaunukomppania). Kun oli saatu tieto, että III/JR53 oli tulossa vahvennukseksi päätettiin toimeenpanna edellisenä päivänä suunniteltu koukkaus saksalaisten asemien laukaisemiseksi. II Pataljoona eteni Laivajärvelle johtavan tien tasalle - hieman suunniteltua syvemmälle - ja oli valmiina hyökkäämään kello 15:een mennessä. Edessä vanhan Kemintien mutkassa oli tulossa III/Vuoristojääkärirykmentti206, jonka pataljoona päätti tuhota ylläköllä. Miesten edettyä50 metrin päähän tiestä laukesi jonkun kivääri vahingossa ja valppaana olleet saksalaiset vastasivat heti rajulla tuliryöpyllä; muutamassa minuutissa kaatui ja haavoittui useita kymmeniä miehiä.
        Tilaisuus oli mennyt, ja ainoa keino saada aloite vielä käsiin ennen yötä oli hyökätä juuri Torniosta saapuvalla III/JR53:lla saksalaisten sivustaan II Pataljoonan länsipuolella. Tätä ei ehditty edes aloittaa, sillä kello 17:n maissa alkoi etelästä Laivaniemen tien suunnasta voimakas tykistökeskitys, ja sitä seuraava hyökkäys heitti puolustavan III Pataljoonan komppanian irti. Pian oli myös päätien suunnan komppania irrotettava, ja vetäydyttäessä Kyläjoen yli räjäytettiin maantiesilta, jossa vielä oli saksalaisten tekemä panostus.
        Rykmentin kolmas pataljoona oli hajalla ja toinen kaukana Laivajärven suunnassa; puolustus saatiin kuitenkin nopeasti järjestetyksi ohjaamalla majuri Linnakorven III/JR53 suoraan marssiryhmityksestä puolustukseen maantien ja rautatien välille. Rykmentin tykkikomppania oli ollut ryhmittyneenä päätien varteen, ja saksalaisten työntyessä aseman taakse katkesi vetäytymistie. Komppania ampui ampumatarvikkeensa loppuun, piilotti tykkien lukot ja vetäytyi ilman kalustoa Raumojoelle. Tykkitäydennys tuli vasta Tornion taistelujen jälkeen, ja komppania ehti mukaan Rovaniemen taisteluihin.
        Taistelu hiljeni Kyläjoen edessä, saksalaiset olivat ilmeisesti saavuttaneet tavoitteensa, ja päivä oli jo hämärtynyt. III Pataljoona koottiin ja järjestettiin puolustukseen maantien eteläpuolelle. II Pataljoonaan saatiin yhteys; se käskettiin palaamaan epäonnistuneelta koukkausmatkaltaan, minkä jälkeen se sijoitettiin rykmentin reserviksi Ala-Raumon sillan maastoon. Jalkaan haavoittunut kapteeni Toivonen luovutti komentajan tehtävät kapteeni Palatsille. Rykmentti oli iltapäivän aikana menettänyt panssarintorjuntatykkien lisäksi III Pataljoonan kevyet kranaatinheittimet ja yhden raskaan heitinjoukkueen kaluston.
        Sekä suomalaiset että saksalaiset keskittivät joukkoja Tornion pohjoispuolelle ja kummallakin oli hyökkäystehtävä. Jalkaväkirykmentti 53:n pääosat saapuivat aamulla Röyttään, ja rintamavastuu siirtyi rykmentille. II/JR53 otti vastaan motin eteläpuolen sitomisen, ja majuri Malmivaaran I Pataljoona jatkoi iltapäivällä Yli-Vojakkalaan, mutta alueen haltuunotto tyrehtyi saksalaisten keskittämän panssarintorjuntakomppanian tuleen. Seuraavana yönä yllättivät saksalaiset pataljoonan, joka pimeässä ja sumussa joutui hajalle ja vetäytyi JR53:n yhteyteen.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        12./JR 11   alik   Alahäivälä   Frans Johannes   29.01.1922   Alavieska   03.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   alik   Haanpää   Urho Erik   30.03.1914   Turku?   03.10.1944   Laivaniemi   5029
        12./JR 11   korpr   Hanhikorpi   Yrjö Sefanias   25.09.1915   Oulainen   03.10.1944   Tornio   5031 Kadonnut
        9./JR 11   kers   Hatunen   Veikko Johannes   07.10.1917   Haapavesi   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   alik   Hirvonen   Aarne Antton   26.07.1916   Oulunsalo   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        2./JR 11   stm   Jalonen   Väinö Johannes   06.07.1903   Huittinen   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        10./JR 11   korpr   Juvonen   Vilho Ensio   06.04.1923   Enonkoski   03.10.1944   Alatornio   5029
        9./JR 11   kers   Kangasniemi   Toivo Vilhelmi   25.02.1915   Haapavesi ?   03.10.1944   Tornio   5028
        7./JR 11   korpr   Kemppainen   Johannes   27.05.1916   Suomussalmi?   03.10.1944   Tornio   5022
        1./JR 11   stm   Keränen   Väinö Aappo   20.07.1903   Karunki   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        2./JR 11   kers   Kukkola   Väinö Erik   19.07.1908   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        12./JR 11   alik   Laukka   Toivo Olavi   17.04.1916   Oulainen   03.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   kers   Mainio   Väinö Matias   24.02.1921   Revonlahti   03.10.1944   Tornio   5014
        JR 11   stm   Mannonen   Mauri Niilo August   07.12.1922   Koivisto   03.10.1944   Alatornio   
        7./JR 11   stm   Muurinen   Viljo   08.01.1924   Kuolemajärvi   03.10.1944   Alatornio   5022
        3./JR 11   stm   Mäkinen   Toivo Herman   24.03.1916   Tyrvää   03.10.1944   Ylivojakkala   5014
        2./JR 11   stm   Mäkipaaso   Matti Johannes   28.08.1917   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        9./JR 11   stm   Ollinen   Toivo Einari   09.01.1923   Koski Tl   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   stm   Paananen   Matti Johannes   14.09.1924   Viitasaari   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        9./JR 11   stm   Pakka   Kalle Sanfrid   17.12.1905   Vöyri   03.10.1944   Laivaniemi   5028
        2./JR 11   alik   Perho   Pekka Johannes   14.07.1909   Loimaa   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        7./JR 11   vänr   Porthan   Mauno Henrik Samuel   20.12.1923   Oulujoki   03.10.1944   Alatornio   5022
        12./JR 11   stm   Raappana   Aarne Valtteri   27.06.1916   Piippola ?   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   stm   Riekki   Eino   08.03.1917   Taivalkoski ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        2./JR 11   stm   Salmela   Valde Pietari   10.09.1913   Vihanti   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        12./JR 11   alik   Seppälä   Kalle Tauno   07.02.1917   Kiiminki   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   korpr   Seppänen   Jalmari   08.06.1922   Kuusamo ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        5./JR 11   alik   Tapio   Leo Kalevi   27.06.1918   Muhos   03.10.1944   24.KS   Haavoittui 01.10. Akatornio
        II KrhJ/JR 11   ylik   Tuhkala   Erkki   01.01.1917   Pyhäjoki   03.10.1944   Alatornio   5019
        10./JR 11   stm   Tuomainen   Teuvo Johannes   22.06.1920   Vehmersalmi   03.10.1944   Alatornio   5029
        Taulu 3: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 3.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 4. päivä
        Lokakuun 4. päivänä alkoi Taisteluosasto Tornion hyökkäys kello 1500 tykistön ja suorasuuntausaseiden lyhyellä ja kiivaalla tulivalmistelulla; sen jälkeen iskivät kaikki kolme pataljoonaa. III Pataljoonan puolustus repesi välittömästi maantien eteläpuolella osittain jo ennen saksalaisten hyökkäystä, ja nämä pääsivät syntyneestä aukosta läpi kohtaamatta enää syvyydessä vastarintaa. Vaikka molemmat siivet vielä pitivät, oli puolustustodellisuudessa romahtanut parissakymmenessä minuutissa.
        Puolustus oli saatava järjestykseen 3 - 4 kilometrin päässä olevalle Ala-Raumon jokilinjalle, ja sen oli pidettävä, muuten olisi koko Tornioon keskitetyn 3. Divisioonan toiminta uhattuna. Reservinä ollut II Pataljoona muodosti sillanpään ja ehti hädin tuskin asemaan ennen saksalaisten kärjen saapumista. Vielä puolustuksessa olleet rykmentin osat irrotettiin ja vedettiin nopeasti Ala-Raumon taakse. Matkalla ne joutuivat syöksypommittajien kohteiksi, mutta selviytyivät lähes olemattomin tappioin. Taisteluissa raskaita menetyksiä kärsinyttä ja järkyttynyttä rykmenttiä ryhdyttiin heti ryhmittämään puolustukseen Ala-Raumon taakse. Vasemmalle, sillasta pohjoiseen, tuli III/JR53 vahvennettuna yhdellä II Pataljoonan komppanialla noin 4 kilometriä leveälle kaistalle; oikealle sillan ja Ala-Raumon suiston väliselle noin 3 kilometrin kaistalle III Pataljoona niin ikään vahvennettuna yhdellä komppanialla. Puolustuaseman kummatkin sivustat nojasivat tyhjään, vasemmalla korpeen ja oikealla mereen. Koska Jalkaväkirykmentti 11:n oma reservi oli huvennut, vahvennukseksi alistettiin rykmentille majuri Tiitolan Erillinen Pataljoona 13.
        Rykmentti sai rauhassa valmistella puolustustaan aamuun saakka Ala-Raumon ansiosta, joka oli paikoin yli 100 metriä leveä. Saksalaiset olivat varanneet ylimenokalustoa niin niukasti, että se sitoutui jo Kyläjoella, ja itse 20. Vuoristoarmeijan komentaja kenraalieversti Rendulic osoitti tästä tyytymättömyyttään. Seuraavana yönä määrättiin majuri Hauswedel taisteluosaston komentajaksi; syynä olivat todennäköisesti edeltäjän puutteelliset ylimenovalmistelut.
        Vielä kaksi päivää joutui rykmentti taistelemaan Tornion sillanpäässä. Mieliala oli hyvin matalalla. Rykmentti oli taistellut viisi vuorokautta ilman lepoa, tykistön tukea ja lämmintä ruokaa. Tappiot olivat noin 350 miestä. III Pataljoona oli kärsinyt eniten, 7. Komppaniassa oli enää 25 miestä ja 9. Komppaniassa 40 miestä. II Pataljoonan komppaniat olivat sentään vielä noin 100 miehen vahvuisia. Konekiväärejä ja kranaatinheittimiä oli menetetty huolestuttavan paljon.
        Tornion pohjoispuolella oli rauhallista. JR53 (-pataljoona) ryhmittyi "tilapäiseen puolustukseen" Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolelle Tornionjoen ja Aapajoen välille, ja I Pataljoona koottiin reserviksi kunnantalolle. Saksalaiset puolestaan valmistelivat hyökkäystä seuraavaksi päiväksi. Tähän mennessä oli pataljoona menettänyt kahdestatoista konekivääristään kymmenen. Tornion taistelujen päätyttyä täydennettiin vajaus saksalaisilla ilmajäähdytteisillä sotasaaliskonekivääreillä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        2./JR 11   stm   Alatalo   Tauno Valdemar   11.12.1923   Oulujoki   04.10.1944   Haaparannan sairaala, Ruotsi   5013
        4./JR 11   stm   Hast   Oiva Anssi   25.06.1923   Tervola   04.10.1944   Tornio   5015
        EK/I/JR 11   alik   Huttu   Eero Olavi   12.07.1921   Suomussalmi   04.10.1944   Ylävojakkala   5010
        4./JR 11   stm   Isoaho   Vilho Eemeli   24.10.1923   Ylikiiminki   04.10.1944   24.KS   5015 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        11./JR 11   alik   Koppelo   Arvi Leevi   02.04.1908   Kuusamo   04.10.1944   Alatornio   5030
        3./JR 11   korpr   Kylä-Sankari   Into Erkki   12.02.1902   Pöytyä   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        7./JR 11   stm   Moilanen   Antti   25.11.1909   Suomussalmi   04.10.1944   A/24.KS   5022 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        III KrhJ/JR 11   stm   Pirttiaho   Eino Johannes   05.08.1916   Kärsämäki   04.10.1944   Alatornio   5027
        5./JR 11   stm   Pitkänen   Aukusti   03.03.1905   Suonenjoki ?   04.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Sallinen   Yrjö Aleksander   23.04.1913   Heinävesi   04.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   alik   Torvinen   Reino Arvi   04.06.1915   Oulu ?   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        4./JR 11   stm   Tuomaala   Aatos Armas   17.12.1923   Isojoki   04.10.1944   Ylivojakkala   5015
        Taulu 4: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 4.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 5. päivä
        Lokakuun 5. päivänä yrittivät saksalaiset murtoa Tornion pohjoispuolella ja Jalkaväkirykmentti 53 joutui vetäytymään Keropudasjoelle, siis Jalkaväkirykmentti 11:n vasemman siiven taakse. Taisteluosasto Tornion samanaikaiseksi suunniteltu hyökkäys JR11:tä vastaan ei lähtenyt alkuun liikkeelle, sillä aika kului ylimenopaikkojen tiedusteluun. Vasta kello 1615 hyökkäsi II/Vuoristojääkärirykmentti206 noin kilometrin verran siltapaikan eteläpuolelta löydetyn kahlaamon kohdalla. Hyökkäys tyrehtyi III Pataljoonan tuleen, mutta sen sijaan irtaantui sillan pohjoispuolella puolustuksessa ollut III/JR53 levittäen huhua, että saksalaiset olivat ylittäneet joen. Pataljoona sijoitettiin reserviksi rauhoittumaan, ja sen puolustusasemat otti vastaan Erillinen Pataljoona 13.
        Tämä päivä oli synkkä Tornion pohjoispuolella taisteleville suomalaisille. Saksalaiset aloittivat kello 0530 tulivalmistelun tykistöllä ja kaikilla jalkaväen raskailla aseilla. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin alkoi hyökkäys, joka johti heti murtoon, ja puolessa tunnissa oli puolustus luhistunut. Koko rykmentti oli liikkeessä taaksepäin, ja yritys saada puolustus järjestetyksi uudelleen Lehdon tasalle epäonnistui täysin.
        Kunnantalolla reservinä ollut Malmivaaran I Pataljoona sai kello 1000 tehtäväksi miehittää toista kilometriä pitkän Keropudasjokilinjan, ja se ryhmittyi samanaikaisesti, kun edessä olevat joukot vetäytyivät epäjärjestyksessä joen yli. Sillat räjäytettiin saksalaisten edestä kello 1200; sen jälkeen saapuneet JR53:n miehet ylittivät Keroputaan kuka veneellä kuka uiden.
        Saksalaiset pysähtyivät jokilinjalle, joten rykmentillä oli aikaa koota pataljooniaan ja järjestää puolustus uudelleen. Päivän taisteluista säästynyt Malmivaaran pataljoona sijoitettiin vasemmalle painopistesuuntaan, Tornionjoesta rautatielle.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        I KrhJ/JR 11   stm   Harju   Otto   09.01.1905   Kemi   05.10.1944   Tornio   5011
        12./JR 11   stm   Jarva   Eino Johannes    09.11.1922   Piippola ?   05.10.1944   Laivaniemi   5031
        14./JR 11   stm   Lukkarinen   Tauno Johan Edvard   15.07.1920   Oulunsalo   05.10.1944   Tornio   5004
        9./JR 11   alik   Oikarinen   Tauno Josef   21.03.1914   Puolanka   05.10.1944   Tornio   5028
        5./JR 11   stm   Pilppula   Kosti Kalevi   16.09.1923   Haukipudas   05.10.1944   Tornio   5020
        III/JR 11   stm   Raudaskoski   Arvid   23.10.1914   Oulainen ?   05.10.1944   Tornio   5026
        7./JR 11   stm   Salmela   Nestori   01.12.1902   Haapavesi   05.10.1944   Haaparanta, Ruotsi   5022 Haavoittui 4.10. Torniossa
        9./JR 11   korpr   Seppänen   Sulo Antero   01.12.1913   Antrea   05.10.1944   Alatornio   5028
        7./JR 11   stm   Viitala   Ahti Arnold   25.09.1922   Merijärvi   05.10.1944   Tornio   5022
        II/JR 11   stm   Åhman   Yrjö Olavi   24.07.1924   Oulu ?   05.10.1944   Alatornio   5018
        Taulu 5: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 5.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 6. päivä
        Lokakuun 6. päivänä käytiin viimeiset taistelut Kemin maantien suunnassa. Heti aamusta alkaen yrittivät saksalaiset uudestaan murtoa kaupungin pohjoispuolella. Jalkaväkirykmentti 50 lähti koukkaamaan niiden selustaan, ja Taisteluosasto Tornio yritti lyödä Jalkaväkirykmentti 11:n.
        II/Vuoristojääkärirykmentti206 hyökkäsi tulivalmistelun turvin Ala-Raumon yli III Pataljoonan oikeaa siipeä vastaan. yritystä pidettiin aluksi vähäisen, mutta sen jälkeen kun myös II/Krenatöörirykmentti379 yhtyi hyökkäykseen, muuttui tilanne vakavaksi. Etulinja murtui, mutta hyökkäys saatiin pysäytettyä heti tämän takana olevaan tukilinjaan, ja täällä riehuivat ankarat taistelut suppealla alalla iltapäivään saakka. Tappiot olivat molemmin puolin suuret; majuri Gluckner haavoittui vaikeasti, seuraaja yliluutnantti Löhe kaatui hetken perästä, ja pian oli vuoristojäääkäripataljoonan ainoana upseerina luutnantti Unterweger.
        Yleistilanteen selkiinnyttyä Tornion pohjoispuolella sai JR11 luvan käyttää reservipataljoonaansa. Vastahyökkäys alkoi kello 1430, ja nyt oli tykistön tuli ensimmäistä kertaa käytössä. Voimakas tuli ja pataljoonan isku yllättivät saksalaiset täysin, ja nämä pureutuivat etumaastoon pieniksi pesäkkeiksi. Näitä "motteja" tuhotessa käytiin vastahyökkäyksen ankarimmat taistelut, ja aivan viime hetkillä kaatui kolme upseeria, jotka olivat ansiokkaasti ja pitkään palvelleet rykmentissä.
        Viimeistä mottia tuhotessa oli saksalaisten tuli niin kova, että erään raskaan panssarintorjuntatykin miehistö pyrki ratkaisevalla hetkellä suojaan. III Pataljoonan komentaja majuri Pentti Valkonen ryhtyi ampujaksi, 9. Komppanian päällikkö luutnantti A. Aho lataajaksi ja luutnantti Simola tähystäjäksi. Valkonen haavoittui kranaatinsirpaleesta päähän, ja kun häntä lähdettiin kuljettamaan taakse, räjähti kolmikon edessä kranaatti. Valkonen kuoli heti, ja Aho sekä Simola haavoittuivat kuolettavasti. Monissa taisteluissa erityisesti kunnostautunut Valkonen nimitettiin kuolemansa jälkeen Mannerheim -ristin ritariksi.
        Lokakuun 6. päivän taistelussa olivat saksalaiset yrittäneet kaikkensa JR11:n lyömiseksi. Halsti kuvaa III Pataljoonan edessä olevaa hiljentynyttä taistelukenttää näin: "Se oli hirvittävän näköinen. Saksalaisten hyökkäys oli vienyt etumaiset heistä aivan tukilinjan harjanteelle. Siihen he olivat kaatuneet, kasvot meihin päin, muutaman metrin päähän asemistamme ja heidän takanaan olivat kaatuneet muut, ryhmä ryhmältä, joukkue joukkueelta, komppania komppanialta. Koko hyökkäysryhmitys oli luettavissa tuosta kuolleiden joukosta."
        Tänä päivänä pyrkivät sekä suomalaiset että saksalaiset ratkaisuun Tornion pohjoispuolella. Eversti Steets suunnitteli kummallakin konekivääripataljoonalla murtoa, jonka jälkeen jääkäripataljoona hyökkäisi aukosta suoraan Tornioon; matkaahan oli enää kolmisen kilometriä. Suomalaisilla oli maihinnousualueella jo riittävästi jalkaväkeä sekä hieman tykistöä ja hyökkäystä suunniteltiin totutulta pohjalta. JR53 sitoisi ja JR50 koukkaisi Osasto Steetsin selustaan.
        Saksalaisten tulivalmistelu alkoi kello 0445 ja hyökkäys kello 0600 sekä maantien että rautatien suunnassa. Kovasta torjunnasta huolimatta pääsivät saksalaiset murtoon kello 0645. I/JR53 heitettiin vastahyökkäykseen, mutta saksalaisten painostus - nyt kaikilla kolmella pataljoonalla - työnsi puolustusta hitaasti taaksepäin. Tilanne vakiintui vasta keskipäivällä, jolloin murron leveys oli noin puoli kilometriä ja se ulottui kilometrin syvyyteen kansanopiston tasalle. Vielä iltapäivän jatkui taistelu hellittämättä ja saksalaiset saivat tukea jopa syöksypommittajilta. Vasta yhdentoista tunnin kuluttua kello 16:n maissa alkoi painostus heiketä.
        Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 1545 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        JR 11   stm   Anttila   Otto Aleksanteri   02.02.1902   Paavola ?   06.10.1944   Kytöjoki   5020
        12./JR 11   kers   Borgman   Erkki Armas   22.12.1917   Maaninka   06.10.1944   Alatornio   5031
        12./JR 11   alik   Enovaara   Yrjö   22.12.1924   Saloinen   06.10.1944   Alatornio   5031
        JR 11   stm   Hannuksela   Niilo Henrikki   24.12.1917   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5030
        9./JR 11   stm   Heikkilä   Paavo Matias   22.01.1920   Metsämaa   06.10.1944   Alatornio   5028
        5./JR 11   alik   Heikkilä   Mikko Niilo Adolf   18.08.1925   Rantsila ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Hyväri   Eelis Aimo Alfred   10.05.1922   Liminka ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   stm   Hämäläinen   Pentti Olavi   28.05.1922   Kivennapa   06.10.1944   Kyläjoki   5029
        5./JR 11   stm   Härkönen   Martti Hemmi   13.11.1925       06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kaarteenaho   Urho August   23.11.1923   Puolanka   06.10.1944   Tornio   5012
        12./JR 11   stm   Kallio-Honkala   Heikki   23.08.1914   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5031
        1./JR 11   stm   Kangas   Uuno   04.07.1902   Ylitornio ?   06.10.1944   Tornio   5012
        1./JR 11   stm   Kanniainen   Esko   21.09.1923   Oulujoki   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   stm   Karjalainen   Toivo   02.05.1910   Kuusamo   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Karlbom   Kaarlo Immanuel   14.01.1921   Suomussalmi   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   korpr   Karppinen   Juho Arvi   12.03.1902   Tyrnävä ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   korpr   Karppinen   Lauri Henrik   08.09.1914   Pulkkila   06.10.1944   Laivaniemi   5031
        8./JR 11   opp   Keränen   Veikko Johannes   22.12.1924   Hyrynsalmi ?   06.10.1944   Alatornio   5023
        2./JR 11   stm   Koramo   Väimö Rikhard   15.08.1911   Kuusamo   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Kukkonen   Veli Antti   30.11.1906   Karttula   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kyngäs   Matti Kustaa   17.09.1908   Pudasjärvi   06.10.1944   24.KS   5012 Kuoli haavoittuneena
        8./JR 11   stm   Kätkä   Reino Johannes   20.07.1925   Oulainen ?   06.10.1944   Ylä-Raumo   5023
        1./JR 11   stm   Myllymäki   Lennart Aleksanteri   05.10.1908   Kalajoki   06.10.1944   Tornio   5012
        2./JR 11   alik   Mäki   Yrjö Rikhard   25.10.1902   Metsämaa   06.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   alik   Niemi   Mauno Kaleva   13.03.1923   Jalasjärvi   06.10.1944   Tornio   5029
        2./JR 11   stm   Pahkala   Eino Eerikki   25.05.1922   Pyhäjoki   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Pahkamaa   Eino Jaakko   19.02.1903   Rautio   06.10.1944   Alatornio   5020
        4./JR 11   stm   Pahkanen   Antti Henrik   16.01.1924   Ii   06.10.1944   Tornio   5015
        11./JR 11   stm   Partanen   Nestori   13.08.1906   Puumala ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        5./JR 11   stm   Pekkala   Aarne Joosef   16.11.1925   Haapavesi ?   06.10.1944   A/24.KS   5020 Haavoittui samana päivänä Alatorniolla
        13./JR 11   stm   Saari   Onni   29.02.1920   Riihimäki ?   06.10.1944   Tornio   5007
        11./JR 11   stm   Salmela   Paavo Pellervo   01.06.1918   Veteli ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   ltn   Salokannel   Ahti Ensio   14.01.1918   Helsinki   06.10.1944   Tornio   5013
        3./JR 11   ltn   Simola   Martti Alfred   01.11.1907   Kaavi   06.10.1944   A/24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        2./JR 11   stm   Sippala   Veikko Johannes   27.06.1922   Saloinen   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   alik   Suikkari   Matti   07.01.1909   Antrea   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Suokoski   Martti Erik   09.07.1923   Oulu ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Syrjälä   Niilo Einari   19.08.1923   Jurva ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   alik   Sääskilahti   Niilo Olavi   16.12.1919   Rovaniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   stm   Toivanen   Feerti/Ferdi   30.04.1905   Maaninka ?   06.10.1944   Alatornio   5028
        4./JR 11   stm   Tuominen   Antti Ilmari   10.05.1913   Kangasala   06.10.1944   Tornio   5015
        PKom/III/JR 11   maj   Valkonen   Pentti Pekka   11.02.1911   Sakkola   06.10.1944   Alatornio   5026
        5./JR 11   stm   Valtanen   Johan Samuel   14.12.1925   Säräisniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Viio   Heikki Johannes   30.01.1922   Pulkkila ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 6: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 6.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 7. päivä
        Lokakuun 7. päivä oli Tornion itäpuolella rauhallinen ja rykmentin pääosalla oli pitkästä aikaa tilaisuus pataljoonien järjestelyyn ja huoltoon. Rauhallisuus johtui siitä, että saksalaiset valmistelivat irtaantumista, mikä toteutui seuraavana päivänä Jalkaväkirykmentti 11:n huomaamatta.
        Tornion pohjoispuolella yritettiin supistaa mottia ja saksalaiset puolestaan yrittivät avata saartorengasta pohjoiseen, mutta tilanne pysyi jatkuvista taisteluista huolimatta lähes ennallaan ja I Pataljoona oli koko päivän reservinä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        9./JR 11   ltn   Aho   Aake Arvo Artturi   06.04.1916   Oulu   07.10.1944   A/24.KS   5028 Kuoli haavoituttuaan Tornion taisteluissa
        12./JR 11   stm   Ahonpää   Heimo Olavi   23.06.1922   Pyhäntä ?   07.10.1944   Tornio   5031
        5./JR 11   stm   Halmetoja   Olavi   14.07.1925   Nivala   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Tornion taistelussa 6.10.
        14./JR 11       Isoaho   Kaarlo Kustaa   10.06.1908   Simo ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        5./JR 11   kers   Kulkki   Risto Kalervo   10.03.1918   Keuruu   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Alatorniolla samana päivänä
        3./JR 11   stm   Lehtovaara   Lauri Johannes   20.03.1922   Pudasjärvi ?   07.10.1944   A/24.KS   5014 Kuoli haavoihinsa
        8./JR 11   stm   Niska   Matti Nikolai   26.02.1906   Ylitornio   07.10.1944   Alatornio   5024
        14./JR 11   korpr   Rajander   Toivo Joonas   24.02.1918   Ristijärvi ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        13./JR 11   kers   Rantakari   Erkki Ilmari   11.01.1921   Siikajoki ?   07.10.1944   Alatornio   5007
        5./JR 11   stm   Räisänen   Sauli   20.02.1917   Suomussalmi   07.10.1944   Sangis, Ruotsi   Haavoittui taisteluissa 5.10. Torniossa
        1./JR 11   vänr   Sallinen   Eero Päiviö   07.10.1922   Siikajoki ?   07.10.1944   Ruotsi   5012 Haavoittui taisteluissa 6.10. Torniossa
        12./JR 11   stm   Tiainen   Tauno   13.09.1923   Uukuniemi   07.10.1944   KS Rovaniemi   5031 Kuoli haavoittuneena
        11./JR 11   alik   Virkkala   Aarre /Aarne Johannes   10.11.1920   Kaustinen   07.10.1944   Tornio   5030
        Taulu 7: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 7.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        4./JR 11   stm   Joutsen   Vilho/Vasili   08.11.1913   Salmi   08.10.1944   Tornio   5015
        1./JR 11   stm   Järvinen   Aarre Johannes   26.07.1924   Helsinki ?   08.10.1944   Alavojakkala   5012
        6./JR 11   stm   Oinas   Heikki Vihtori   08.10.1924   Pudasjärvi   08.10.1944   Örnsköldsvik, Ruotsi   5021 Haavoittnut Tornion taisteluissa 1.10.
        1./JR 11   alik   Rissanen   Väinö Eelis   23.04.1920   Kaavi   08.10.1944   Tornio   5012
        I/JR 11   korpr   Sallinen   Eino Olavi   16.07.1921   Oulu   08.10.1944   Tornio   5010
        12./JR 11   stm   Lempinen   Olavi Iisakki   21.01.1924   Liminka   09.10.1944   Alatornio   5031
        5./JR 11   stm   Muikkula   Ernest Arvid   08.02.1916   Pyhäjoki ?   09.10.1944   Paakkola, Tervola   5020
        2./JR 11   stm   Tulppo   Verner   08.10.1909   Haapajärvi   09.10.1944   Alavojakkala   5013
        Taulu 8: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 8.-9.10.1944 Torniossa kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lähdeluettelo:
        1.   Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983
        2.   Suomen sota 1941 -1945, osa 8
        3.   Hyvönen, Osmo: Tornio 1944
        4.   Larjo, Thure: Tornion kaappaus 1944
        5.   Ahto, Sampo: Aseveljet vastakkain. Lapin sota 1944-45
        6.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Lapin sodassa
        7.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Aika vaatii veronsa
        8.   Kaila, Toivo: Lapin sota
        Sivua päivitetty
        [email protected]


      • katoavaista
        Lumpeensoutaja kirjoitti:

        etsiä, etkä edes kiittää. Ehkäpä joskus vielä opit jotain?

        ja suhteellista. Jopa Lumpeensoutajan omasta (liekkö muiden) mielestä erinomaisuus. Jatkossa voinemme ”tiheällä kammalla” puuttua jokaiseen sinun kirjoituksesi mitättömäänkin pieneen virheeseen välilyönnin puuttumista myöten. Niin maataan kuin petataan.(pedataan)


      • tarvitaan
        olet itse kirjoitti:

        Kaikenlaista höpöttäjää sitä sikiääkin näille palstoille.

        palstalla, siitä sinulle kiitokset. Jäikös ne "raskaat aseet" sinulta edelleen reserviin, koska sitä nyt noin nätisti......?


      • Pikku-Berliiniin
        Pussinperä kirjoitti:

        " Suomen armeija ei pärjännyt saksalaisille koska sakemannit olivat kurinalaisempia. Miehet eivät karkailleet asemista. Ja koska he olivat harjoitelleet hyökkäämistä kokonaisuutena. "

        Aloittajan kommentti ei ole relevantti totuus ainakaan mitä tulee saksalaisiin - JR 50 osalta, jos niikuin alettaisiin vertailemaan.

        Totuuden nimissä on myös huomioitava ettei suomalaiset niin mahdottoman kovasti ainakaan alkuvaiheissa innostuneet läksyttämään saksalaisia. Pikku-Berliinin saksalaisten viinavarasto oli "tuhottava" ennen kuin voitiin jatkaa. Olihan operaatio röyhkeydessään vertaansa hakeva, Halsti soittaa räväyttää Röytän kaijalla olevalla puhelimella saksalaisten esikuntaan......

        Tässäpä olisi tuolta alempaa lainattua. Tappiotilasto puhukoon puolestaan.

        " Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 15.45 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon. "


        " Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina. "

        ________________________________________________

        Lokakuun 1. päivänä hieman ennen kello seitsemää lähestyi saattue Röytän satamaa ja jännitys joukkojen keskuudessa nousi. Salaaminen oli kuitenkin tällä kertaa onnistunut ja yritys oli näköjään niin röyhkeä, etteivät saksalaiset osanneet odottaa suomalaisten tuloa. Satama-alueella oli vain lähtövalmis juna, jonka majuri Thure Larjo oli onnistunut lähettämään rykmenttiä vastaan.
        Heti ensimmäisen laivan kyljen koskettaessa laituriin laskettiin tikkaat alas, ensimmäinen kiväärikomppania rantautui ja lähti juoksemaan sataman pohjoispuolelle asemiin. Tämän varmistuksen turvin alkoi muiden yksiköiden purkaminen ja kaksi vielä redillä ollutta laivaa tuli laituriin. Ensimmäisten miesten ollessa maissa ja jännityksen ollessa suurimmillaan rykmentin adjutantti luutnantti Aurio laukaisi jännityksen ehdottamalla, että lähetettäisiin sähkösanoma: "Kenraali Eisenhower. Ranska. Olen myös maissa. Kollegiaalisin terveisin. Halsti."
        Rykmentti sai noustuaan maihin heti ensikäden tietoja Tornion tilanteesta hyvin poikkeuksellisella tavalla. Rantamakasiinin seinässä oli puhelin; Halsti pyöritti kampea, jolloin saksalainen sotilaskeskus vastasi. Täysin saksankielentaitoinen Halsti pyysi yhdistämään kaupungin keskukseen ja sieltä edelleen saksalaisten kanssa taistelussa olevalle majuri Larjolle.
        Etukäteen tiedettiin, että Tornion kaupungissa oli kaksi kenttäsairaalaosastoa ja Tornionjoen itärannalla aseman takana elintarvikekenttämakasiini "Pikku-Berliini". Muutama kilometri pohjoisempana Ala-Vojakkalassa oli pieni polttoainevarasto. Paikallinen taisteluvahvuus oli noin 300 - 400 miestä. Tuoreimpien tietojen mukaan oli illalla 30.9. saapunut sairaalajuna, jossa oli aseistuksena ilmatorjuntatykkejä, ja juna oli edelleen asemalla. Lisäksi kello 0200, jolloin kansannousu alkoi, oli asemalle saapunut toinen juna, jossa arveltiin olevan jalkaväkipataljoona konekivääreineen ja panssarintorjuntatykkejä.
        Kansannousu oli epäonnistunut "Pikku-Berliinin" alueella ja paikkansa pitämättömät tiedot voimakkaasta saksalaisvastuksesta tulivat muuttamaan JR11:n taistelusuunnitelmaa. Seuraavien päivien aikana saksalaisten voimia yliarvioitiin jatkuvasti, mikä johtui näiden suorastaan fanaattisesta taistelutahdosta. Propaganda oli tehonnut. Saksalaiset tiesivät, että sotavangit luovutetaan Neuvostoliittoon, mikä oli "kuolemaakin pahempi".
        Jalkaväkirykmentti 11:n tehtävänä oli yllätystä hyväkseen käyttäen vallata kaupunki siltoineen ja rynnättävä mahdollisimman kauas pohjoiseen ja itään. Kemijoen sillat oli yritettävä vallata, ennen kuin saksalaiset toipuvat hämmästyksestään.
        Alku sujui suunnitelmien mukaan. Kapteeni Hataran jääkärikomppania ajoi nopeasti Röytän ja Pirkkiönsaaren läpi ja valtasi yhdessä junalla tulleen II Pataljoonan kanssa Kirkkoputaan maantie- ja rautatiesillat. Täältä se ajoi Kemiin johtavan tien suuntaan, ylitti Yli-Raumon maantiesillan ja heti perään Ala-Raumon yhdistetyn maantie- ja rautatiesillan. Heti tämän jälkeen komppania törmäsi yllättäen Tornioon matkalla olleeseen saksalaisosastoon. Syntyi kiivas taistelu, jossa jääkärikomppania hajosi. Yllättävä vastus oli yliluutnantti Schiffin osasto, johon kuului jääkärijoukkue, pioneerijoukkue ja ilmatorjuntatykkijaos. Se oli lähetetty taltuttamaan "Torniossa mellastavia bandiitteja"; Jalkaväkirykmentti 11:n maihinnoususta ei silloin vielä tiedetty mitään.
        Majuri Varlan II Pataljoona eteni asema-aluetta ja "Pikku-Berliiniä" kohti, mutta juuttui kiinni saatuaan vastaansa voimakasta tulta. Tämän jälkeen pataljoona ryhtyi aikaa vieviin hyökkäysvalmisteluihin, koska arveli edessään olevan pari komppaniaa, konekiväärejä, panssarintorjuntatykkejä ja keveitä heittimiä.
        Majuri Valkosen III Pataljoona tuli toisessa junakuljetuksessa Kirkkoputaalle, josta se jatkoi jääkärikomppanian perään. Pataljoona ylitti Yli-Raumon siltojen eteläpuolella kahlaamoa myöten ja motitti osillaan yliluutnantti Schiffin osaston. Kyläjoen sillan luona motitettiin toinen saksalaisosasto, ja pataljoona pysähtyi vasta illan pimeydessä lähellä Kaakamojokea motitettuaan vielä kolmannen saksalaisosaston.
        Viimeisenä ylitti Kirkkoputaan rykmentin reservi, majuri W. F. Malmivaaran I Pataljoona. Komentaja oli löytävinään aukon saksalaisten ryhmityksessä Tornionjoen ja II Pataljoonan välissä ja vei oma-aloitteisesti pataljoonansa hyökkäykseen. Alkumenestys oli hyvä, Karja-Pohjolan suuri rakennusryhmä vallattiin ja osia I Pataljoonasta pääsi lähelle Kaupunginsaarelle johtavan sillan itäpäätä. Siinä pataljoona eteneminen pysähtyi voimakkaaseen saksalaistuleen.
        Tunnit kuluivat jatkuvassa tulitaistelussa, joka moneen otteeseen katkesi saksalaisten pyrkiessä neuvottelukosketukseen. Vasta kello 19:n maissa lähti hyökkäys liikkeelle täydellä voimalla. I Pataljoona pääsi rannan suunnassa eteenpäin, ja II Pataljoona valtasi vähitellen "Pikku-Berliinin" osittain rintamahyökkäyksellä osittain saarrostaen. Jäljellä oli enää kolmelta suunnalta suljettu aseman ympäristö. Kello 20 hyökkäsi I Pataljoona viimeisiään ponnistaen asemanmäkeä vastaan, jolloin saksalaiset irtaantuivat asemistaan kaikkialla.
        Divisioonaa varten oli vallattu riittävä sillanpää, mutta pahoin tappioin; yli 100 kaatunutta ja haavoittunutta. Kokonaisuutena tulos ei ollut hyvä. Saksalaiset oli tilapäisesti tehty toimintakyvyttömiksi, mutta ei tuhottu, ja mahdollisuus nopeaan syvään iskuun oli menetetty. I ja II Pataljoonat olivat taisteluissa sekaantuneet, väsyneet ja päivän sateiden takia läpimärät. Oli tyydyttävä varmistukseen Ala-Vojakkalan suuntaan sekä ryhdyttävä järjestämään ja huoltamaan pataljoonia.
        Myöhään illalla syntyi uusi huolestuttava tilanne. Tiedettiin, että saksalaisilla oli viinavarasto, jota oli käsketty etsiä ja vartioida, mutta kaupunkilaiset, ilmasuojelumiehet sekä II Pataljoona sekä osa I Pataljoonasta ehtivät ensin. Tuloksena oli kauheat juomingit, joiden taltuttamiseen tarvittiin kovia otteita ja monta tuntia. Vielä aamun valjetessa löytyi runsaasti miehiä umpihumalassa, mikä missäkin. Oli onni, etteivät saksalaiset kyenneet vastahyökkäykseen edes vähäisin voimin, sillä siitä olisi ehkä tullut rykmentin loppu. Yöllisten juominkien seurauksena oli, että II Pataljoonan komentaja ja adjutantti passitettiin sotaoikeuteen ja uudeksi komentajaksi määrättiin kapteeni Toivonen.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoonan tehtävänä oli varmistaa Muonion tien suunta.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        7./JR 11   stm   Haapala   Eino Matias   28.01.1924   Haapajärvi   01.10.1944   Alatornio   5022
        9.JR 11   stm   Hautala   Antero   20.08.1923   Kauhajoki   01.10.1944   Tornio   5026
        5./JR 11   alik   Juntunen   Uuno Jalmari   16.05.1918   Suomussalmi   01.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   vääp   Kaikkonen   Martti   05.09.1913   Kokkola ?   01.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   vänr   Koskelin   Keijo Armas   28.07.1923   Lappeenranta   01.10.1944   24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        11./JR 11   kapt   Kuhlberg   Viljo Kalervo   01.09.1910   Jyväskylän mlk   01.10.1944   Tornio   5030
        6./JR 11   stm   Kyrö   Erkki Johannes   09.11.1924   Lumijoki   01.10.1944   Sangis, Ruotsi   5021 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        9./JR 11   stm   Marin   Esko Henrikki   27.09.1924   Pyhäntä?   01.10.1944   Tornio   5026
        11./JR 11   alik   Matkaselkä   Aarne Yrjö   23.04.1917   Oulainen   01.10.1944   Tornio   5030
        9./JR 11   stm   Mutka   Eero Matti Johannes   08.06.1923   Johannes   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   alik   Rautio   Eino Matias   03.03.1911   Muhos   01.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   stm   Saarinen   Bertil Rikhard   08.11.1905   Kemi   01.10.1944   Tornio   5029
        9./JR 11   stm   Silvennoinen   Pekka   15.10.1925   Parikkala   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   korpr   Similä   Matti   13.10.1918   Lestijärvi   01.10.1944   Tornio   5013
        11./JR 11   stm   Tiihonen   Aarne Vilho   09.07.1909   Kuopio   01.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   stm   Vaittinen   Armas   04.01.1908   Muolaa   01.10.1944   Tornio   5013
        8./JR 11   stm   Viitala   Eevertti   19.11.1906   Kemijärvi   01.10.1944   Alatornio   5023
        9./JR 11   stm   Åberg   Kaarlo Johannes   03.06.1924   Isokyrö   01.10.1944   Tornio   5026
        Taulu 1: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 1.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 2. päivä
        Komentaja oli myös huolestunut Kemintien varrella, 10 kilometrin matkalla olleista kolmesta motista, jotka hidastaisivat seuraavan päivän toimintaa. Aamun kuluessa laukesivat motit, osa miehistöstä katosi metsiin, mutta kalusto jäi kokonaisuudessaan tielle.
        Kun saksalaisille oli selvinnyt, ettei Torniossa ollut kyse vain satunnaisesta häirinnästä, ryhdyttiin Kemin suunnasta keskittämään suomalaisia vastaan tilapäisesti koottuja joukkoja. Nämä saapuivat 2.10. kuluessa Laurilaan seuraavasti:
        ·   komppania/PsvP211 (noin kello 9)
        ·   SS-TiedP6 (-komppania) (noin kello 9)
        ·   II/Krenatöörirykmentti 379 (majuri Kuhlman, noin kello 17)
        ·   II/Vuoristojääkärirykmentti 206 (-komppania) (majuri Glücker, illalla)
        ·   Kevyt Patteristo 424
        ·   Kevyt Patteristo 520
        Joukot yhdistettiin Taisteluosasto Tornioksi majuri Krenzerin johtoon, ja 2.10. illalla se sai tehtäväkseen vallata Tornion takaisin.
        Lokakuun 2. päivänä ylitti III Pataljoona Kyläjoen ja sai vajaan kahden kilometrin päässä kosketuksen saksalaisiin sekä Kemin että rantatien suunnassa. Vastus tuntui vahvalta, ja tiedustelun perusteella arvioitiin edessä olevan tykistöllä ja ainakin 19 panssarivaunulla vahvennetun rykmentin (todellisuudessa panssarivaunukomppanialla ja ilmeisesti tykistöllä vahvennettu vajaa pataljoona). Rintamahyökkäykseen ei katsottu olevan mahdollisuutta, ja pohdiskelujen jälkeen hylättiin myös ajatus yöllisestä koukkauksesta pohjoisen sivustan kautta. Tähän olisi pitänyt lähettää tulossa oleva, edellisen yön jäljiltä hyvin vaisu II Pataljoona. Ei ollut liioin varmuutta, kestäisikö III Pataljoona yksin aamulla mahdollisesti alkavaa saksalaisten hyökkäystä.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoona otettiin suoraan 3. Divisioonan johtoon tehtävänä eteneminen Muonion tien suunnassa pohjoiseen ja kosketuksen otto saksalaisiin. Puolenpäivän maissa pysähtyi pataljoona Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolella voimakkaaseen tuleen. Tien varrelle oli ryhmittynyt puolustukseen paikallisen polttoainevaraston 170 miestä sekä "Pikku-Berliinistä" vetäytyneet noin 40 miestä. Kun tietä ei saatu avatuksi ilman raskaan tulen tukea, motitettiin saksalaiset koukkauksella, ja iltaan mennessä eteni yksi komppania YLI-Vojakkalan siltojen tuntumaan.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        11./JR 11   stm   Aalto   Veikko Arvid   15.12.1921   Hattula   02.10.1944   Alatornio   5030
        12./JR 11   stm   Mikkonen   Olavi Kaarlo   19.01.1924   Liminka   02.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 2: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 2.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 3. päivä
        Lokakuun 3. päivänä hyökkäsivät saksalaiset kummankin tien suunnassa heikoin voimin (SS-TiedP6 Panssarivaunukomppania). Kun oli saatu tieto, että III/JR53 oli tulossa vahvennukseksi päätettiin toimeenpanna edellisenä päivänä suunniteltu koukkaus saksalaisten asemien laukaisemiseksi. II Pataljoona eteni Laivajärvelle johtavan tien tasalle - hieman suunniteltua syvemmälle - ja oli valmiina hyökkäämään kello 15:een mennessä. Edessä vanhan Kemintien mutkassa oli tulossa III/Vuoristojääkärirykmentti206, jonka pataljoona päätti tuhota ylläköllä. Miesten edettyä50 metrin päähän tiestä laukesi jonkun kivääri vahingossa ja valppaana olleet saksalaiset vastasivat heti rajulla tuliryöpyllä; muutamassa minuutissa kaatui ja haavoittui useita kymmeniä miehiä.
        Tilaisuus oli mennyt, ja ainoa keino saada aloite vielä käsiin ennen yötä oli hyökätä juuri Torniosta saapuvalla III/JR53:lla saksalaisten sivustaan II Pataljoonan länsipuolella. Tätä ei ehditty edes aloittaa, sillä kello 17:n maissa alkoi etelästä Laivaniemen tien suunnasta voimakas tykistökeskitys, ja sitä seuraava hyökkäys heitti puolustavan III Pataljoonan komppanian irti. Pian oli myös päätien suunnan komppania irrotettava, ja vetäydyttäessä Kyläjoen yli räjäytettiin maantiesilta, jossa vielä oli saksalaisten tekemä panostus.
        Rykmentin kolmas pataljoona oli hajalla ja toinen kaukana Laivajärven suunnassa; puolustus saatiin kuitenkin nopeasti järjestetyksi ohjaamalla majuri Linnakorven III/JR53 suoraan marssiryhmityksestä puolustukseen maantien ja rautatien välille. Rykmentin tykkikomppania oli ollut ryhmittyneenä päätien varteen, ja saksalaisten työntyessä aseman taakse katkesi vetäytymistie. Komppania ampui ampumatarvikkeensa loppuun, piilotti tykkien lukot ja vetäytyi ilman kalustoa Raumojoelle. Tykkitäydennys tuli vasta Tornion taistelujen jälkeen, ja komppania ehti mukaan Rovaniemen taisteluihin.
        Taistelu hiljeni Kyläjoen edessä, saksalaiset olivat ilmeisesti saavuttaneet tavoitteensa, ja päivä oli jo hämärtynyt. III Pataljoona koottiin ja järjestettiin puolustukseen maantien eteläpuolelle. II Pataljoonaan saatiin yhteys; se käskettiin palaamaan epäonnistuneelta koukkausmatkaltaan, minkä jälkeen se sijoitettiin rykmentin reserviksi Ala-Raumon sillan maastoon. Jalkaan haavoittunut kapteeni Toivonen luovutti komentajan tehtävät kapteeni Palatsille. Rykmentti oli iltapäivän aikana menettänyt panssarintorjuntatykkien lisäksi III Pataljoonan kevyet kranaatinheittimet ja yhden raskaan heitinjoukkueen kaluston.
        Sekä suomalaiset että saksalaiset keskittivät joukkoja Tornion pohjoispuolelle ja kummallakin oli hyökkäystehtävä. Jalkaväkirykmentti 53:n pääosat saapuivat aamulla Röyttään, ja rintamavastuu siirtyi rykmentille. II/JR53 otti vastaan motin eteläpuolen sitomisen, ja majuri Malmivaaran I Pataljoona jatkoi iltapäivällä Yli-Vojakkalaan, mutta alueen haltuunotto tyrehtyi saksalaisten keskittämän panssarintorjuntakomppanian tuleen. Seuraavana yönä yllättivät saksalaiset pataljoonan, joka pimeässä ja sumussa joutui hajalle ja vetäytyi JR53:n yhteyteen.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        12./JR 11   alik   Alahäivälä   Frans Johannes   29.01.1922   Alavieska   03.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   alik   Haanpää   Urho Erik   30.03.1914   Turku?   03.10.1944   Laivaniemi   5029
        12./JR 11   korpr   Hanhikorpi   Yrjö Sefanias   25.09.1915   Oulainen   03.10.1944   Tornio   5031 Kadonnut
        9./JR 11   kers   Hatunen   Veikko Johannes   07.10.1917   Haapavesi   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   alik   Hirvonen   Aarne Antton   26.07.1916   Oulunsalo   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        2./JR 11   stm   Jalonen   Väinö Johannes   06.07.1903   Huittinen   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        10./JR 11   korpr   Juvonen   Vilho Ensio   06.04.1923   Enonkoski   03.10.1944   Alatornio   5029
        9./JR 11   kers   Kangasniemi   Toivo Vilhelmi   25.02.1915   Haapavesi ?   03.10.1944   Tornio   5028
        7./JR 11   korpr   Kemppainen   Johannes   27.05.1916   Suomussalmi?   03.10.1944   Tornio   5022
        1./JR 11   stm   Keränen   Väinö Aappo   20.07.1903   Karunki   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        2./JR 11   kers   Kukkola   Väinö Erik   19.07.1908   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        12./JR 11   alik   Laukka   Toivo Olavi   17.04.1916   Oulainen   03.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   kers   Mainio   Väinö Matias   24.02.1921   Revonlahti   03.10.1944   Tornio   5014
        JR 11   stm   Mannonen   Mauri Niilo August   07.12.1922   Koivisto   03.10.1944   Alatornio   
        7./JR 11   stm   Muurinen   Viljo   08.01.1924   Kuolemajärvi   03.10.1944   Alatornio   5022
        3./JR 11   stm   Mäkinen   Toivo Herman   24.03.1916   Tyrvää   03.10.1944   Ylivojakkala   5014
        2./JR 11   stm   Mäkipaaso   Matti Johannes   28.08.1917   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        9./JR 11   stm   Ollinen   Toivo Einari   09.01.1923   Koski Tl   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   stm   Paananen   Matti Johannes   14.09.1924   Viitasaari   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        9./JR 11   stm   Pakka   Kalle Sanfrid   17.12.1905   Vöyri   03.10.1944   Laivaniemi   5028
        2./JR 11   alik   Perho   Pekka Johannes   14.07.1909   Loimaa   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        7./JR 11   vänr   Porthan   Mauno Henrik Samuel   20.12.1923   Oulujoki   03.10.1944   Alatornio   5022
        12./JR 11   stm   Raappana   Aarne Valtteri   27.06.1916   Piippola ?   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   stm   Riekki   Eino   08.03.1917   Taivalkoski ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        2./JR 11   stm   Salmela   Valde Pietari   10.09.1913   Vihanti   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        12./JR 11   alik   Seppälä   Kalle Tauno   07.02.1917   Kiiminki   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   korpr   Seppänen   Jalmari   08.06.1922   Kuusamo ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        5./JR 11   alik   Tapio   Leo Kalevi   27.06.1918   Muhos   03.10.1944   24.KS   Haavoittui 01.10. Akatornio
        II KrhJ/JR 11   ylik   Tuhkala   Erkki   01.01.1917   Pyhäjoki   03.10.1944   Alatornio   5019
        10./JR 11   stm   Tuomainen   Teuvo Johannes   22.06.1920   Vehmersalmi   03.10.1944   Alatornio   5029
        Taulu 3: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 3.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 4. päivä
        Lokakuun 4. päivänä alkoi Taisteluosasto Tornion hyökkäys kello 1500 tykistön ja suorasuuntausaseiden lyhyellä ja kiivaalla tulivalmistelulla; sen jälkeen iskivät kaikki kolme pataljoonaa. III Pataljoonan puolustus repesi välittömästi maantien eteläpuolella osittain jo ennen saksalaisten hyökkäystä, ja nämä pääsivät syntyneestä aukosta läpi kohtaamatta enää syvyydessä vastarintaa. Vaikka molemmat siivet vielä pitivät, oli puolustustodellisuudessa romahtanut parissakymmenessä minuutissa.
        Puolustus oli saatava järjestykseen 3 - 4 kilometrin päässä olevalle Ala-Raumon jokilinjalle, ja sen oli pidettävä, muuten olisi koko Tornioon keskitetyn 3. Divisioonan toiminta uhattuna. Reservinä ollut II Pataljoona muodosti sillanpään ja ehti hädin tuskin asemaan ennen saksalaisten kärjen saapumista. Vielä puolustuksessa olleet rykmentin osat irrotettiin ja vedettiin nopeasti Ala-Raumon taakse. Matkalla ne joutuivat syöksypommittajien kohteiksi, mutta selviytyivät lähes olemattomin tappioin. Taisteluissa raskaita menetyksiä kärsinyttä ja järkyttynyttä rykmenttiä ryhdyttiin heti ryhmittämään puolustukseen Ala-Raumon taakse. Vasemmalle, sillasta pohjoiseen, tuli III/JR53 vahvennettuna yhdellä II Pataljoonan komppanialla noin 4 kilometriä leveälle kaistalle; oikealle sillan ja Ala-Raumon suiston väliselle noin 3 kilometrin kaistalle III Pataljoona niin ikään vahvennettuna yhdellä komppanialla. Puolustuaseman kummatkin sivustat nojasivat tyhjään, vasemmalla korpeen ja oikealla mereen. Koska Jalkaväkirykmentti 11:n oma reservi oli huvennut, vahvennukseksi alistettiin rykmentille majuri Tiitolan Erillinen Pataljoona 13.
        Rykmentti sai rauhassa valmistella puolustustaan aamuun saakka Ala-Raumon ansiosta, joka oli paikoin yli 100 metriä leveä. Saksalaiset olivat varanneet ylimenokalustoa niin niukasti, että se sitoutui jo Kyläjoella, ja itse 20. Vuoristoarmeijan komentaja kenraalieversti Rendulic osoitti tästä tyytymättömyyttään. Seuraavana yönä määrättiin majuri Hauswedel taisteluosaston komentajaksi; syynä olivat todennäköisesti edeltäjän puutteelliset ylimenovalmistelut.
        Vielä kaksi päivää joutui rykmentti taistelemaan Tornion sillanpäässä. Mieliala oli hyvin matalalla. Rykmentti oli taistellut viisi vuorokautta ilman lepoa, tykistön tukea ja lämmintä ruokaa. Tappiot olivat noin 350 miestä. III Pataljoona oli kärsinyt eniten, 7. Komppaniassa oli enää 25 miestä ja 9. Komppaniassa 40 miestä. II Pataljoonan komppaniat olivat sentään vielä noin 100 miehen vahvuisia. Konekiväärejä ja kranaatinheittimiä oli menetetty huolestuttavan paljon.
        Tornion pohjoispuolella oli rauhallista. JR53 (-pataljoona) ryhmittyi "tilapäiseen puolustukseen" Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolelle Tornionjoen ja Aapajoen välille, ja I Pataljoona koottiin reserviksi kunnantalolle. Saksalaiset puolestaan valmistelivat hyökkäystä seuraavaksi päiväksi. Tähän mennessä oli pataljoona menettänyt kahdestatoista konekivääristään kymmenen. Tornion taistelujen päätyttyä täydennettiin vajaus saksalaisilla ilmajäähdytteisillä sotasaaliskonekivääreillä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        2./JR 11   stm   Alatalo   Tauno Valdemar   11.12.1923   Oulujoki   04.10.1944   Haaparannan sairaala, Ruotsi   5013
        4./JR 11   stm   Hast   Oiva Anssi   25.06.1923   Tervola   04.10.1944   Tornio   5015
        EK/I/JR 11   alik   Huttu   Eero Olavi   12.07.1921   Suomussalmi   04.10.1944   Ylävojakkala   5010
        4./JR 11   stm   Isoaho   Vilho Eemeli   24.10.1923   Ylikiiminki   04.10.1944   24.KS   5015 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        11./JR 11   alik   Koppelo   Arvi Leevi   02.04.1908   Kuusamo   04.10.1944   Alatornio   5030
        3./JR 11   korpr   Kylä-Sankari   Into Erkki   12.02.1902   Pöytyä   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        7./JR 11   stm   Moilanen   Antti   25.11.1909   Suomussalmi   04.10.1944   A/24.KS   5022 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        III KrhJ/JR 11   stm   Pirttiaho   Eino Johannes   05.08.1916   Kärsämäki   04.10.1944   Alatornio   5027
        5./JR 11   stm   Pitkänen   Aukusti   03.03.1905   Suonenjoki ?   04.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Sallinen   Yrjö Aleksander   23.04.1913   Heinävesi   04.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   alik   Torvinen   Reino Arvi   04.06.1915   Oulu ?   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        4./JR 11   stm   Tuomaala   Aatos Armas   17.12.1923   Isojoki   04.10.1944   Ylivojakkala   5015
        Taulu 4: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 4.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 5. päivä
        Lokakuun 5. päivänä yrittivät saksalaiset murtoa Tornion pohjoispuolella ja Jalkaväkirykmentti 53 joutui vetäytymään Keropudasjoelle, siis Jalkaväkirykmentti 11:n vasemman siiven taakse. Taisteluosasto Tornion samanaikaiseksi suunniteltu hyökkäys JR11:tä vastaan ei lähtenyt alkuun liikkeelle, sillä aika kului ylimenopaikkojen tiedusteluun. Vasta kello 1615 hyökkäsi II/Vuoristojääkärirykmentti206 noin kilometrin verran siltapaikan eteläpuolelta löydetyn kahlaamon kohdalla. Hyökkäys tyrehtyi III Pataljoonan tuleen, mutta sen sijaan irtaantui sillan pohjoispuolella puolustuksessa ollut III/JR53 levittäen huhua, että saksalaiset olivat ylittäneet joen. Pataljoona sijoitettiin reserviksi rauhoittumaan, ja sen puolustusasemat otti vastaan Erillinen Pataljoona 13.
        Tämä päivä oli synkkä Tornion pohjoispuolella taisteleville suomalaisille. Saksalaiset aloittivat kello 0530 tulivalmistelun tykistöllä ja kaikilla jalkaväen raskailla aseilla. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin alkoi hyökkäys, joka johti heti murtoon, ja puolessa tunnissa oli puolustus luhistunut. Koko rykmentti oli liikkeessä taaksepäin, ja yritys saada puolustus järjestetyksi uudelleen Lehdon tasalle epäonnistui täysin.
        Kunnantalolla reservinä ollut Malmivaaran I Pataljoona sai kello 1000 tehtäväksi miehittää toista kilometriä pitkän Keropudasjokilinjan, ja se ryhmittyi samanaikaisesti, kun edessä olevat joukot vetäytyivät epäjärjestyksessä joen yli. Sillat räjäytettiin saksalaisten edestä kello 1200; sen jälkeen saapuneet JR53:n miehet ylittivät Keroputaan kuka veneellä kuka uiden.
        Saksalaiset pysähtyivät jokilinjalle, joten rykmentillä oli aikaa koota pataljooniaan ja järjestää puolustus uudelleen. Päivän taisteluista säästynyt Malmivaaran pataljoona sijoitettiin vasemmalle painopistesuuntaan, Tornionjoesta rautatielle.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        I KrhJ/JR 11   stm   Harju   Otto   09.01.1905   Kemi   05.10.1944   Tornio   5011
        12./JR 11   stm   Jarva   Eino Johannes    09.11.1922   Piippola ?   05.10.1944   Laivaniemi   5031
        14./JR 11   stm   Lukkarinen   Tauno Johan Edvard   15.07.1920   Oulunsalo   05.10.1944   Tornio   5004
        9./JR 11   alik   Oikarinen   Tauno Josef   21.03.1914   Puolanka   05.10.1944   Tornio   5028
        5./JR 11   stm   Pilppula   Kosti Kalevi   16.09.1923   Haukipudas   05.10.1944   Tornio   5020
        III/JR 11   stm   Raudaskoski   Arvid   23.10.1914   Oulainen ?   05.10.1944   Tornio   5026
        7./JR 11   stm   Salmela   Nestori   01.12.1902   Haapavesi   05.10.1944   Haaparanta, Ruotsi   5022 Haavoittui 4.10. Torniossa
        9./JR 11   korpr   Seppänen   Sulo Antero   01.12.1913   Antrea   05.10.1944   Alatornio   5028
        7./JR 11   stm   Viitala   Ahti Arnold   25.09.1922   Merijärvi   05.10.1944   Tornio   5022
        II/JR 11   stm   Åhman   Yrjö Olavi   24.07.1924   Oulu ?   05.10.1944   Alatornio   5018
        Taulu 5: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 5.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 6. päivä
        Lokakuun 6. päivänä käytiin viimeiset taistelut Kemin maantien suunnassa. Heti aamusta alkaen yrittivät saksalaiset uudestaan murtoa kaupungin pohjoispuolella. Jalkaväkirykmentti 50 lähti koukkaamaan niiden selustaan, ja Taisteluosasto Tornio yritti lyödä Jalkaväkirykmentti 11:n.
        II/Vuoristojääkärirykmentti206 hyökkäsi tulivalmistelun turvin Ala-Raumon yli III Pataljoonan oikeaa siipeä vastaan. yritystä pidettiin aluksi vähäisen, mutta sen jälkeen kun myös II/Krenatöörirykmentti379 yhtyi hyökkäykseen, muuttui tilanne vakavaksi. Etulinja murtui, mutta hyökkäys saatiin pysäytettyä heti tämän takana olevaan tukilinjaan, ja täällä riehuivat ankarat taistelut suppealla alalla iltapäivään saakka. Tappiot olivat molemmin puolin suuret; majuri Gluckner haavoittui vaikeasti, seuraaja yliluutnantti Löhe kaatui hetken perästä, ja pian oli vuoristojäääkäripataljoonan ainoana upseerina luutnantti Unterweger.
        Yleistilanteen selkiinnyttyä Tornion pohjoispuolella sai JR11 luvan käyttää reservipataljoonaansa. Vastahyökkäys alkoi kello 1430, ja nyt oli tykistön tuli ensimmäistä kertaa käytössä. Voimakas tuli ja pataljoonan isku yllättivät saksalaiset täysin, ja nämä pureutuivat etumaastoon pieniksi pesäkkeiksi. Näitä "motteja" tuhotessa käytiin vastahyökkäyksen ankarimmat taistelut, ja aivan viime hetkillä kaatui kolme upseeria, jotka olivat ansiokkaasti ja pitkään palvelleet rykmentissä.
        Viimeistä mottia tuhotessa oli saksalaisten tuli niin kova, että erään raskaan panssarintorjuntatykin miehistö pyrki ratkaisevalla hetkellä suojaan. III Pataljoonan komentaja majuri Pentti Valkonen ryhtyi ampujaksi, 9. Komppanian päällikkö luutnantti A. Aho lataajaksi ja luutnantti Simola tähystäjäksi. Valkonen haavoittui kranaatinsirpaleesta päähän, ja kun häntä lähdettiin kuljettamaan taakse, räjähti kolmikon edessä kranaatti. Valkonen kuoli heti, ja Aho sekä Simola haavoittuivat kuolettavasti. Monissa taisteluissa erityisesti kunnostautunut Valkonen nimitettiin kuolemansa jälkeen Mannerheim -ristin ritariksi.
        Lokakuun 6. päivän taistelussa olivat saksalaiset yrittäneet kaikkensa JR11:n lyömiseksi. Halsti kuvaa III Pataljoonan edessä olevaa hiljentynyttä taistelukenttää näin: "Se oli hirvittävän näköinen. Saksalaisten hyökkäys oli vienyt etumaiset heistä aivan tukilinjan harjanteelle. Siihen he olivat kaatuneet, kasvot meihin päin, muutaman metrin päähän asemistamme ja heidän takanaan olivat kaatuneet muut, ryhmä ryhmältä, joukkue joukkueelta, komppania komppanialta. Koko hyökkäysryhmitys oli luettavissa tuosta kuolleiden joukosta."
        Tänä päivänä pyrkivät sekä suomalaiset että saksalaiset ratkaisuun Tornion pohjoispuolella. Eversti Steets suunnitteli kummallakin konekivääripataljoonalla murtoa, jonka jälkeen jääkäripataljoona hyökkäisi aukosta suoraan Tornioon; matkaahan oli enää kolmisen kilometriä. Suomalaisilla oli maihinnousualueella jo riittävästi jalkaväkeä sekä hieman tykistöä ja hyökkäystä suunniteltiin totutulta pohjalta. JR53 sitoisi ja JR50 koukkaisi Osasto Steetsin selustaan.
        Saksalaisten tulivalmistelu alkoi kello 0445 ja hyökkäys kello 0600 sekä maantien että rautatien suunnassa. Kovasta torjunnasta huolimatta pääsivät saksalaiset murtoon kello 0645. I/JR53 heitettiin vastahyökkäykseen, mutta saksalaisten painostus - nyt kaikilla kolmella pataljoonalla - työnsi puolustusta hitaasti taaksepäin. Tilanne vakiintui vasta keskipäivällä, jolloin murron leveys oli noin puoli kilometriä ja se ulottui kilometrin syvyyteen kansanopiston tasalle. Vielä iltapäivän jatkui taistelu hellittämättä ja saksalaiset saivat tukea jopa syöksypommittajilta. Vasta yhdentoista tunnin kuluttua kello 16:n maissa alkoi painostus heiketä.
        Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 1545 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        JR 11   stm   Anttila   Otto Aleksanteri   02.02.1902   Paavola ?   06.10.1944   Kytöjoki   5020
        12./JR 11   kers   Borgman   Erkki Armas   22.12.1917   Maaninka   06.10.1944   Alatornio   5031
        12./JR 11   alik   Enovaara   Yrjö   22.12.1924   Saloinen   06.10.1944   Alatornio   5031
        JR 11   stm   Hannuksela   Niilo Henrikki   24.12.1917   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5030
        9./JR 11   stm   Heikkilä   Paavo Matias   22.01.1920   Metsämaa   06.10.1944   Alatornio   5028
        5./JR 11   alik   Heikkilä   Mikko Niilo Adolf   18.08.1925   Rantsila ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Hyväri   Eelis Aimo Alfred   10.05.1922   Liminka ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   stm   Hämäläinen   Pentti Olavi   28.05.1922   Kivennapa   06.10.1944   Kyläjoki   5029
        5./JR 11   stm   Härkönen   Martti Hemmi   13.11.1925       06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kaarteenaho   Urho August   23.11.1923   Puolanka   06.10.1944   Tornio   5012
        12./JR 11   stm   Kallio-Honkala   Heikki   23.08.1914   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5031
        1./JR 11   stm   Kangas   Uuno   04.07.1902   Ylitornio ?   06.10.1944   Tornio   5012
        1./JR 11   stm   Kanniainen   Esko   21.09.1923   Oulujoki   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   stm   Karjalainen   Toivo   02.05.1910   Kuusamo   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Karlbom   Kaarlo Immanuel   14.01.1921   Suomussalmi   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   korpr   Karppinen   Juho Arvi   12.03.1902   Tyrnävä ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   korpr   Karppinen   Lauri Henrik   08.09.1914   Pulkkila   06.10.1944   Laivaniemi   5031
        8./JR 11   opp   Keränen   Veikko Johannes   22.12.1924   Hyrynsalmi ?   06.10.1944   Alatornio   5023
        2./JR 11   stm   Koramo   Väimö Rikhard   15.08.1911   Kuusamo   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Kukkonen   Veli Antti   30.11.1906   Karttula   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kyngäs   Matti Kustaa   17.09.1908   Pudasjärvi   06.10.1944   24.KS   5012 Kuoli haavoittuneena
        8./JR 11   stm   Kätkä   Reino Johannes   20.07.1925   Oulainen ?   06.10.1944   Ylä-Raumo   5023
        1./JR 11   stm   Myllymäki   Lennart Aleksanteri   05.10.1908   Kalajoki   06.10.1944   Tornio   5012
        2./JR 11   alik   Mäki   Yrjö Rikhard   25.10.1902   Metsämaa   06.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   alik   Niemi   Mauno Kaleva   13.03.1923   Jalasjärvi   06.10.1944   Tornio   5029
        2./JR 11   stm   Pahkala   Eino Eerikki   25.05.1922   Pyhäjoki   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Pahkamaa   Eino Jaakko   19.02.1903   Rautio   06.10.1944   Alatornio   5020
        4./JR 11   stm   Pahkanen   Antti Henrik   16.01.1924   Ii   06.10.1944   Tornio   5015
        11./JR 11   stm   Partanen   Nestori   13.08.1906   Puumala ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        5./JR 11   stm   Pekkala   Aarne Joosef   16.11.1925   Haapavesi ?   06.10.1944   A/24.KS   5020 Haavoittui samana päivänä Alatorniolla
        13./JR 11   stm   Saari   Onni   29.02.1920   Riihimäki ?   06.10.1944   Tornio   5007
        11./JR 11   stm   Salmela   Paavo Pellervo   01.06.1918   Veteli ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   ltn   Salokannel   Ahti Ensio   14.01.1918   Helsinki   06.10.1944   Tornio   5013
        3./JR 11   ltn   Simola   Martti Alfred   01.11.1907   Kaavi   06.10.1944   A/24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        2./JR 11   stm   Sippala   Veikko Johannes   27.06.1922   Saloinen   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   alik   Suikkari   Matti   07.01.1909   Antrea   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Suokoski   Martti Erik   09.07.1923   Oulu ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Syrjälä   Niilo Einari   19.08.1923   Jurva ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   alik   Sääskilahti   Niilo Olavi   16.12.1919   Rovaniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   stm   Toivanen   Feerti/Ferdi   30.04.1905   Maaninka ?   06.10.1944   Alatornio   5028
        4./JR 11   stm   Tuominen   Antti Ilmari   10.05.1913   Kangasala   06.10.1944   Tornio   5015
        PKom/III/JR 11   maj   Valkonen   Pentti Pekka   11.02.1911   Sakkola   06.10.1944   Alatornio   5026
        5./JR 11   stm   Valtanen   Johan Samuel   14.12.1925   Säräisniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Viio   Heikki Johannes   30.01.1922   Pulkkila ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 6: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 6.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 7. päivä
        Lokakuun 7. päivä oli Tornion itäpuolella rauhallinen ja rykmentin pääosalla oli pitkästä aikaa tilaisuus pataljoonien järjestelyyn ja huoltoon. Rauhallisuus johtui siitä, että saksalaiset valmistelivat irtaantumista, mikä toteutui seuraavana päivänä Jalkaväkirykmentti 11:n huomaamatta.
        Tornion pohjoispuolella yritettiin supistaa mottia ja saksalaiset puolestaan yrittivät avata saartorengasta pohjoiseen, mutta tilanne pysyi jatkuvista taisteluista huolimatta lähes ennallaan ja I Pataljoona oli koko päivän reservinä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        9./JR 11   ltn   Aho   Aake Arvo Artturi   06.04.1916   Oulu   07.10.1944   A/24.KS   5028 Kuoli haavoituttuaan Tornion taisteluissa
        12./JR 11   stm   Ahonpää   Heimo Olavi   23.06.1922   Pyhäntä ?   07.10.1944   Tornio   5031
        5./JR 11   stm   Halmetoja   Olavi   14.07.1925   Nivala   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Tornion taistelussa 6.10.
        14./JR 11       Isoaho   Kaarlo Kustaa   10.06.1908   Simo ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        5./JR 11   kers   Kulkki   Risto Kalervo   10.03.1918   Keuruu   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Alatorniolla samana päivänä
        3./JR 11   stm   Lehtovaara   Lauri Johannes   20.03.1922   Pudasjärvi ?   07.10.1944   A/24.KS   5014 Kuoli haavoihinsa
        8./JR 11   stm   Niska   Matti Nikolai   26.02.1906   Ylitornio   07.10.1944   Alatornio   5024
        14./JR 11   korpr   Rajander   Toivo Joonas   24.02.1918   Ristijärvi ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        13./JR 11   kers   Rantakari   Erkki Ilmari   11.01.1921   Siikajoki ?   07.10.1944   Alatornio   5007
        5./JR 11   stm   Räisänen   Sauli   20.02.1917   Suomussalmi   07.10.1944   Sangis, Ruotsi   Haavoittui taisteluissa 5.10. Torniossa
        1./JR 11   vänr   Sallinen   Eero Päiviö   07.10.1922   Siikajoki ?   07.10.1944   Ruotsi   5012 Haavoittui taisteluissa 6.10. Torniossa
        12./JR 11   stm   Tiainen   Tauno   13.09.1923   Uukuniemi   07.10.1944   KS Rovaniemi   5031 Kuoli haavoittuneena
        11./JR 11   alik   Virkkala   Aarre /Aarne Johannes   10.11.1920   Kaustinen   07.10.1944   Tornio   5030
        Taulu 7: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 7.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        4./JR 11   stm   Joutsen   Vilho/Vasili   08.11.1913   Salmi   08.10.1944   Tornio   5015
        1./JR 11   stm   Järvinen   Aarre Johannes   26.07.1924   Helsinki ?   08.10.1944   Alavojakkala   5012
        6./JR 11   stm   Oinas   Heikki Vihtori   08.10.1924   Pudasjärvi   08.10.1944   Örnsköldsvik, Ruotsi   5021 Haavoittnut Tornion taisteluissa 1.10.
        1./JR 11   alik   Rissanen   Väinö Eelis   23.04.1920   Kaavi   08.10.1944   Tornio   5012
        I/JR 11   korpr   Sallinen   Eino Olavi   16.07.1921   Oulu   08.10.1944   Tornio   5010
        12./JR 11   stm   Lempinen   Olavi Iisakki   21.01.1924   Liminka   09.10.1944   Alatornio   5031
        5./JR 11   stm   Muikkula   Ernest Arvid   08.02.1916   Pyhäjoki ?   09.10.1944   Paakkola, Tervola   5020
        2./JR 11   stm   Tulppo   Verner   08.10.1909   Haapajärvi   09.10.1944   Alavojakkala   5013
        Taulu 8: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 8.-9.10.1944 Torniossa kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lähdeluettelo:
        1.   Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983
        2.   Suomen sota 1941 -1945, osa 8
        3.   Hyvönen, Osmo: Tornio 1944
        4.   Larjo, Thure: Tornion kaappaus 1944
        5.   Ahto, Sampo: Aseveljet vastakkain. Lapin sota 1944-45
        6.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Lapin sodassa
        7.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Aika vaatii veronsa
        8.   Kaila, Toivo: Lapin sota
        Sivua päivitetty
        [email protected]

        ja sotaoikeuteen juominkien seurauksena.

        http://tietokannat.mil.fi/data/284/3
        http://www.mil.fi/paaesikunta/tiedotteet/354.dsp

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Röyttän_maihinnousu


      • kaiketi.

      • 5. Divisioonaan

      • entä
        5. Divisioonaan kirjoitti:

        ja toimi koko sodan ajan Itä-Karjalassa.Että höpö-höpö.

        sitten?


      • tarkennuksien
        5. Divisioonaan kirjoitti:

        ja toimi koko sodan ajan Itä-Karjalassa.Että höpö-höpö.

        tarkennuksiin, niin JR2 taisteli hyökkäysvaiheen 10D:n joukoissa Kannaksella. Siirrettiin vasta sen jälkeen oman divisioonan( 5D) yhteyteen. Siitäpä tulikin mieleen eräs suullisesti/ henkilökohtaisesti kuultu tykkimiesveteraanin kertomus 1941 syksyltä. Hän kertoi palvelleensa hevosvetoisessa patteristossa joka tuki JR2:n taisteluja 1941 kesällä. Hänen muistaman mukaan hevosvetoinen patteristo suoritti 1941 syksyllä maanteitse siirtymän Metsäpirtistä Syvärille Laatokan kiertäen. Voiko sellainen olla mahdollista edes koemielessä. Ymmärtääkseni junakuljetukset olivat suurilla etäisyyksillä ainoa kuljetusmuoto. Toisaalta silloin rata päättyi Uuksuun. Oliko Suojärvi-Petroskoin-Syväri rata vielä silloin liikennöintikunnossa.


      • autoilla
        tarkennuksien kirjoitti:

        tarkennuksiin, niin JR2 taisteli hyökkäysvaiheen 10D:n joukoissa Kannaksella. Siirrettiin vasta sen jälkeen oman divisioonan( 5D) yhteyteen. Siitäpä tulikin mieleen eräs suullisesti/ henkilökohtaisesti kuultu tykkimiesveteraanin kertomus 1941 syksyltä. Hän kertoi palvelleensa hevosvetoisessa patteristossa joka tuki JR2:n taisteluja 1941 kesällä. Hänen muistaman mukaan hevosvetoinen patteristo suoritti 1941 syksyllä maanteitse siirtymän Metsäpirtistä Syvärille Laatokan kiertäen. Voiko sellainen olla mahdollista edes koemielessä. Ymmärtääkseni junakuljetukset olivat suurilla etäisyyksillä ainoa kuljetusmuoto. Toisaalta silloin rata päättyi Uuksuun. Oliko Suojärvi-Petroskoin-Syväri rata vielä silloin liikennöintikunnossa.

        Tarkoittikohan veteraani kuitenkaan että hevoskyydillä tuota siirtymää olisi hoidettu....?


      • jotenkin
        tarkennuksien kirjoitti:

        tarkennuksiin, niin JR2 taisteli hyökkäysvaiheen 10D:n joukoissa Kannaksella. Siirrettiin vasta sen jälkeen oman divisioonan( 5D) yhteyteen. Siitäpä tulikin mieleen eräs suullisesti/ henkilökohtaisesti kuultu tykkimiesveteraanin kertomus 1941 syksyltä. Hän kertoi palvelleensa hevosvetoisessa patteristossa joka tuki JR2:n taisteluja 1941 kesällä. Hänen muistaman mukaan hevosvetoinen patteristo suoritti 1941 syksyllä maanteitse siirtymän Metsäpirtistä Syvärille Laatokan kiertäen. Voiko sellainen olla mahdollista edes koemielessä. Ymmärtääkseni junakuljetukset olivat suurilla etäisyyksillä ainoa kuljetusmuoto. Toisaalta silloin rata päättyi Uuksuun. Oliko Suojärvi-Petroskoin-Syväri rata vielä silloin liikennöintikunnossa.

        mahdollista. Jos se todella on tapahtunut koko matkan marssien, niin kyseessä on kyllä hevosvetoisen patteriston pisin siirtyminen.

        Periaatteessa olisivat olleet käytettävisssä sekä rata Kannakselta Sortavalaan sekä edelleen Suistamolta Aunuksenkaupunkiin että Suojärveltä Petroskoin kautta ainakin Tokariin. Olivatko radat sitten käyttökunnossa on eri juttu.

        Veteraanien tarinohin kannattaa suhtautusa varoen. He eivät valehtele, mutta ajat ja paikat, syksiköt,,päivämäärät jne on ian tarkisttetava ennen mahdollista eteenpäin vienitä. Olen juuri tehnuyt sditä piuoelssa tusinsssa tapauksia.Sotku on eräiden kohdalla suuri. Kyse on kuitenkin 90:ää lähestyvistä miehistä.


      • phu-äö
        Pussinperä kirjoitti:

        " Suomen armeija ei pärjännyt saksalaisille koska sakemannit olivat kurinalaisempia. Miehet eivät karkailleet asemista. Ja koska he olivat harjoitelleet hyökkäämistä kokonaisuutena. "

        Aloittajan kommentti ei ole relevantti totuus ainakaan mitä tulee saksalaisiin - JR 50 osalta, jos niikuin alettaisiin vertailemaan.

        Totuuden nimissä on myös huomioitava ettei suomalaiset niin mahdottoman kovasti ainakaan alkuvaiheissa innostuneet läksyttämään saksalaisia. Pikku-Berliinin saksalaisten viinavarasto oli "tuhottava" ennen kuin voitiin jatkaa. Olihan operaatio röyhkeydessään vertaansa hakeva, Halsti soittaa räväyttää Röytän kaijalla olevalla puhelimella saksalaisten esikuntaan......

        Tässäpä olisi tuolta alempaa lainattua. Tappiotilasto puhukoon puolestaan.

        " Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 15.45 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon. "


        " Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina. "

        ________________________________________________

        Lokakuun 1. päivänä hieman ennen kello seitsemää lähestyi saattue Röytän satamaa ja jännitys joukkojen keskuudessa nousi. Salaaminen oli kuitenkin tällä kertaa onnistunut ja yritys oli näköjään niin röyhkeä, etteivät saksalaiset osanneet odottaa suomalaisten tuloa. Satama-alueella oli vain lähtövalmis juna, jonka majuri Thure Larjo oli onnistunut lähettämään rykmenttiä vastaan.
        Heti ensimmäisen laivan kyljen koskettaessa laituriin laskettiin tikkaat alas, ensimmäinen kiväärikomppania rantautui ja lähti juoksemaan sataman pohjoispuolelle asemiin. Tämän varmistuksen turvin alkoi muiden yksiköiden purkaminen ja kaksi vielä redillä ollutta laivaa tuli laituriin. Ensimmäisten miesten ollessa maissa ja jännityksen ollessa suurimmillaan rykmentin adjutantti luutnantti Aurio laukaisi jännityksen ehdottamalla, että lähetettäisiin sähkösanoma: "Kenraali Eisenhower. Ranska. Olen myös maissa. Kollegiaalisin terveisin. Halsti."
        Rykmentti sai noustuaan maihin heti ensikäden tietoja Tornion tilanteesta hyvin poikkeuksellisella tavalla. Rantamakasiinin seinässä oli puhelin; Halsti pyöritti kampea, jolloin saksalainen sotilaskeskus vastasi. Täysin saksankielentaitoinen Halsti pyysi yhdistämään kaupungin keskukseen ja sieltä edelleen saksalaisten kanssa taistelussa olevalle majuri Larjolle.
        Etukäteen tiedettiin, että Tornion kaupungissa oli kaksi kenttäsairaalaosastoa ja Tornionjoen itärannalla aseman takana elintarvikekenttämakasiini "Pikku-Berliini". Muutama kilometri pohjoisempana Ala-Vojakkalassa oli pieni polttoainevarasto. Paikallinen taisteluvahvuus oli noin 300 - 400 miestä. Tuoreimpien tietojen mukaan oli illalla 30.9. saapunut sairaalajuna, jossa oli aseistuksena ilmatorjuntatykkejä, ja juna oli edelleen asemalla. Lisäksi kello 0200, jolloin kansannousu alkoi, oli asemalle saapunut toinen juna, jossa arveltiin olevan jalkaväkipataljoona konekivääreineen ja panssarintorjuntatykkejä.
        Kansannousu oli epäonnistunut "Pikku-Berliinin" alueella ja paikkansa pitämättömät tiedot voimakkaasta saksalaisvastuksesta tulivat muuttamaan JR11:n taistelusuunnitelmaa. Seuraavien päivien aikana saksalaisten voimia yliarvioitiin jatkuvasti, mikä johtui näiden suorastaan fanaattisesta taistelutahdosta. Propaganda oli tehonnut. Saksalaiset tiesivät, että sotavangit luovutetaan Neuvostoliittoon, mikä oli "kuolemaakin pahempi".
        Jalkaväkirykmentti 11:n tehtävänä oli yllätystä hyväkseen käyttäen vallata kaupunki siltoineen ja rynnättävä mahdollisimman kauas pohjoiseen ja itään. Kemijoen sillat oli yritettävä vallata, ennen kuin saksalaiset toipuvat hämmästyksestään.
        Alku sujui suunnitelmien mukaan. Kapteeni Hataran jääkärikomppania ajoi nopeasti Röytän ja Pirkkiönsaaren läpi ja valtasi yhdessä junalla tulleen II Pataljoonan kanssa Kirkkoputaan maantie- ja rautatiesillat. Täältä se ajoi Kemiin johtavan tien suuntaan, ylitti Yli-Raumon maantiesillan ja heti perään Ala-Raumon yhdistetyn maantie- ja rautatiesillan. Heti tämän jälkeen komppania törmäsi yllättäen Tornioon matkalla olleeseen saksalaisosastoon. Syntyi kiivas taistelu, jossa jääkärikomppania hajosi. Yllättävä vastus oli yliluutnantti Schiffin osasto, johon kuului jääkärijoukkue, pioneerijoukkue ja ilmatorjuntatykkijaos. Se oli lähetetty taltuttamaan "Torniossa mellastavia bandiitteja"; Jalkaväkirykmentti 11:n maihinnoususta ei silloin vielä tiedetty mitään.
        Majuri Varlan II Pataljoona eteni asema-aluetta ja "Pikku-Berliiniä" kohti, mutta juuttui kiinni saatuaan vastaansa voimakasta tulta. Tämän jälkeen pataljoona ryhtyi aikaa vieviin hyökkäysvalmisteluihin, koska arveli edessään olevan pari komppaniaa, konekiväärejä, panssarintorjuntatykkejä ja keveitä heittimiä.
        Majuri Valkosen III Pataljoona tuli toisessa junakuljetuksessa Kirkkoputaalle, josta se jatkoi jääkärikomppanian perään. Pataljoona ylitti Yli-Raumon siltojen eteläpuolella kahlaamoa myöten ja motitti osillaan yliluutnantti Schiffin osaston. Kyläjoen sillan luona motitettiin toinen saksalaisosasto, ja pataljoona pysähtyi vasta illan pimeydessä lähellä Kaakamojokea motitettuaan vielä kolmannen saksalaisosaston.
        Viimeisenä ylitti Kirkkoputaan rykmentin reservi, majuri W. F. Malmivaaran I Pataljoona. Komentaja oli löytävinään aukon saksalaisten ryhmityksessä Tornionjoen ja II Pataljoonan välissä ja vei oma-aloitteisesti pataljoonansa hyökkäykseen. Alkumenestys oli hyvä, Karja-Pohjolan suuri rakennusryhmä vallattiin ja osia I Pataljoonasta pääsi lähelle Kaupunginsaarelle johtavan sillan itäpäätä. Siinä pataljoona eteneminen pysähtyi voimakkaaseen saksalaistuleen.
        Tunnit kuluivat jatkuvassa tulitaistelussa, joka moneen otteeseen katkesi saksalaisten pyrkiessä neuvottelukosketukseen. Vasta kello 19:n maissa lähti hyökkäys liikkeelle täydellä voimalla. I Pataljoona pääsi rannan suunnassa eteenpäin, ja II Pataljoona valtasi vähitellen "Pikku-Berliinin" osittain rintamahyökkäyksellä osittain saarrostaen. Jäljellä oli enää kolmelta suunnalta suljettu aseman ympäristö. Kello 20 hyökkäsi I Pataljoona viimeisiään ponnistaen asemanmäkeä vastaan, jolloin saksalaiset irtaantuivat asemistaan kaikkialla.
        Divisioonaa varten oli vallattu riittävä sillanpää, mutta pahoin tappioin; yli 100 kaatunutta ja haavoittunutta. Kokonaisuutena tulos ei ollut hyvä. Saksalaiset oli tilapäisesti tehty toimintakyvyttömiksi, mutta ei tuhottu, ja mahdollisuus nopeaan syvään iskuun oli menetetty. I ja II Pataljoonat olivat taisteluissa sekaantuneet, väsyneet ja päivän sateiden takia läpimärät. Oli tyydyttävä varmistukseen Ala-Vojakkalan suuntaan sekä ryhdyttävä järjestämään ja huoltamaan pataljoonia.
        Myöhään illalla syntyi uusi huolestuttava tilanne. Tiedettiin, että saksalaisilla oli viinavarasto, jota oli käsketty etsiä ja vartioida, mutta kaupunkilaiset, ilmasuojelumiehet sekä II Pataljoona sekä osa I Pataljoonasta ehtivät ensin. Tuloksena oli kauheat juomingit, joiden taltuttamiseen tarvittiin kovia otteita ja monta tuntia. Vielä aamun valjetessa löytyi runsaasti miehiä umpihumalassa, mikä missäkin. Oli onni, etteivät saksalaiset kyenneet vastahyökkäykseen edes vähäisin voimin, sillä siitä olisi ehkä tullut rykmentin loppu. Yöllisten juominkien seurauksena oli, että II Pataljoonan komentaja ja adjutantti passitettiin sotaoikeuteen ja uudeksi komentajaksi määrättiin kapteeni Toivonen.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoonan tehtävänä oli varmistaa Muonion tien suunta.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        7./JR 11   stm   Haapala   Eino Matias   28.01.1924   Haapajärvi   01.10.1944   Alatornio   5022
        9.JR 11   stm   Hautala   Antero   20.08.1923   Kauhajoki   01.10.1944   Tornio   5026
        5./JR 11   alik   Juntunen   Uuno Jalmari   16.05.1918   Suomussalmi   01.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   vääp   Kaikkonen   Martti   05.09.1913   Kokkola ?   01.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   vänr   Koskelin   Keijo Armas   28.07.1923   Lappeenranta   01.10.1944   24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        11./JR 11   kapt   Kuhlberg   Viljo Kalervo   01.09.1910   Jyväskylän mlk   01.10.1944   Tornio   5030
        6./JR 11   stm   Kyrö   Erkki Johannes   09.11.1924   Lumijoki   01.10.1944   Sangis, Ruotsi   5021 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        9./JR 11   stm   Marin   Esko Henrikki   27.09.1924   Pyhäntä?   01.10.1944   Tornio   5026
        11./JR 11   alik   Matkaselkä   Aarne Yrjö   23.04.1917   Oulainen   01.10.1944   Tornio   5030
        9./JR 11   stm   Mutka   Eero Matti Johannes   08.06.1923   Johannes   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   alik   Rautio   Eino Matias   03.03.1911   Muhos   01.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   stm   Saarinen   Bertil Rikhard   08.11.1905   Kemi   01.10.1944   Tornio   5029
        9./JR 11   stm   Silvennoinen   Pekka   15.10.1925   Parikkala   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   korpr   Similä   Matti   13.10.1918   Lestijärvi   01.10.1944   Tornio   5013
        11./JR 11   stm   Tiihonen   Aarne Vilho   09.07.1909   Kuopio   01.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   stm   Vaittinen   Armas   04.01.1908   Muolaa   01.10.1944   Tornio   5013
        8./JR 11   stm   Viitala   Eevertti   19.11.1906   Kemijärvi   01.10.1944   Alatornio   5023
        9./JR 11   stm   Åberg   Kaarlo Johannes   03.06.1924   Isokyrö   01.10.1944   Tornio   5026
        Taulu 1: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 1.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 2. päivä
        Komentaja oli myös huolestunut Kemintien varrella, 10 kilometrin matkalla olleista kolmesta motista, jotka hidastaisivat seuraavan päivän toimintaa. Aamun kuluessa laukesivat motit, osa miehistöstä katosi metsiin, mutta kalusto jäi kokonaisuudessaan tielle.
        Kun saksalaisille oli selvinnyt, ettei Torniossa ollut kyse vain satunnaisesta häirinnästä, ryhdyttiin Kemin suunnasta keskittämään suomalaisia vastaan tilapäisesti koottuja joukkoja. Nämä saapuivat 2.10. kuluessa Laurilaan seuraavasti:
        ·   komppania/PsvP211 (noin kello 9)
        ·   SS-TiedP6 (-komppania) (noin kello 9)
        ·   II/Krenatöörirykmentti 379 (majuri Kuhlman, noin kello 17)
        ·   II/Vuoristojääkärirykmentti 206 (-komppania) (majuri Glücker, illalla)
        ·   Kevyt Patteristo 424
        ·   Kevyt Patteristo 520
        Joukot yhdistettiin Taisteluosasto Tornioksi majuri Krenzerin johtoon, ja 2.10. illalla se sai tehtäväkseen vallata Tornion takaisin.
        Lokakuun 2. päivänä ylitti III Pataljoona Kyläjoen ja sai vajaan kahden kilometrin päässä kosketuksen saksalaisiin sekä Kemin että rantatien suunnassa. Vastus tuntui vahvalta, ja tiedustelun perusteella arvioitiin edessä olevan tykistöllä ja ainakin 19 panssarivaunulla vahvennetun rykmentin (todellisuudessa panssarivaunukomppanialla ja ilmeisesti tykistöllä vahvennettu vajaa pataljoona). Rintamahyökkäykseen ei katsottu olevan mahdollisuutta, ja pohdiskelujen jälkeen hylättiin myös ajatus yöllisestä koukkauksesta pohjoisen sivustan kautta. Tähän olisi pitänyt lähettää tulossa oleva, edellisen yön jäljiltä hyvin vaisu II Pataljoona. Ei ollut liioin varmuutta, kestäisikö III Pataljoona yksin aamulla mahdollisesti alkavaa saksalaisten hyökkäystä.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoona otettiin suoraan 3. Divisioonan johtoon tehtävänä eteneminen Muonion tien suunnassa pohjoiseen ja kosketuksen otto saksalaisiin. Puolenpäivän maissa pysähtyi pataljoona Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolella voimakkaaseen tuleen. Tien varrelle oli ryhmittynyt puolustukseen paikallisen polttoainevaraston 170 miestä sekä "Pikku-Berliinistä" vetäytyneet noin 40 miestä. Kun tietä ei saatu avatuksi ilman raskaan tulen tukea, motitettiin saksalaiset koukkauksella, ja iltaan mennessä eteni yksi komppania YLI-Vojakkalan siltojen tuntumaan.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        11./JR 11   stm   Aalto   Veikko Arvid   15.12.1921   Hattula   02.10.1944   Alatornio   5030
        12./JR 11   stm   Mikkonen   Olavi Kaarlo   19.01.1924   Liminka   02.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 2: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 2.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 3. päivä
        Lokakuun 3. päivänä hyökkäsivät saksalaiset kummankin tien suunnassa heikoin voimin (SS-TiedP6 Panssarivaunukomppania). Kun oli saatu tieto, että III/JR53 oli tulossa vahvennukseksi päätettiin toimeenpanna edellisenä päivänä suunniteltu koukkaus saksalaisten asemien laukaisemiseksi. II Pataljoona eteni Laivajärvelle johtavan tien tasalle - hieman suunniteltua syvemmälle - ja oli valmiina hyökkäämään kello 15:een mennessä. Edessä vanhan Kemintien mutkassa oli tulossa III/Vuoristojääkärirykmentti206, jonka pataljoona päätti tuhota ylläköllä. Miesten edettyä50 metrin päähän tiestä laukesi jonkun kivääri vahingossa ja valppaana olleet saksalaiset vastasivat heti rajulla tuliryöpyllä; muutamassa minuutissa kaatui ja haavoittui useita kymmeniä miehiä.
        Tilaisuus oli mennyt, ja ainoa keino saada aloite vielä käsiin ennen yötä oli hyökätä juuri Torniosta saapuvalla III/JR53:lla saksalaisten sivustaan II Pataljoonan länsipuolella. Tätä ei ehditty edes aloittaa, sillä kello 17:n maissa alkoi etelästä Laivaniemen tien suunnasta voimakas tykistökeskitys, ja sitä seuraava hyökkäys heitti puolustavan III Pataljoonan komppanian irti. Pian oli myös päätien suunnan komppania irrotettava, ja vetäydyttäessä Kyläjoen yli räjäytettiin maantiesilta, jossa vielä oli saksalaisten tekemä panostus.
        Rykmentin kolmas pataljoona oli hajalla ja toinen kaukana Laivajärven suunnassa; puolustus saatiin kuitenkin nopeasti järjestetyksi ohjaamalla majuri Linnakorven III/JR53 suoraan marssiryhmityksestä puolustukseen maantien ja rautatien välille. Rykmentin tykkikomppania oli ollut ryhmittyneenä päätien varteen, ja saksalaisten työntyessä aseman taakse katkesi vetäytymistie. Komppania ampui ampumatarvikkeensa loppuun, piilotti tykkien lukot ja vetäytyi ilman kalustoa Raumojoelle. Tykkitäydennys tuli vasta Tornion taistelujen jälkeen, ja komppania ehti mukaan Rovaniemen taisteluihin.
        Taistelu hiljeni Kyläjoen edessä, saksalaiset olivat ilmeisesti saavuttaneet tavoitteensa, ja päivä oli jo hämärtynyt. III Pataljoona koottiin ja järjestettiin puolustukseen maantien eteläpuolelle. II Pataljoonaan saatiin yhteys; se käskettiin palaamaan epäonnistuneelta koukkausmatkaltaan, minkä jälkeen se sijoitettiin rykmentin reserviksi Ala-Raumon sillan maastoon. Jalkaan haavoittunut kapteeni Toivonen luovutti komentajan tehtävät kapteeni Palatsille. Rykmentti oli iltapäivän aikana menettänyt panssarintorjuntatykkien lisäksi III Pataljoonan kevyet kranaatinheittimet ja yhden raskaan heitinjoukkueen kaluston.
        Sekä suomalaiset että saksalaiset keskittivät joukkoja Tornion pohjoispuolelle ja kummallakin oli hyökkäystehtävä. Jalkaväkirykmentti 53:n pääosat saapuivat aamulla Röyttään, ja rintamavastuu siirtyi rykmentille. II/JR53 otti vastaan motin eteläpuolen sitomisen, ja majuri Malmivaaran I Pataljoona jatkoi iltapäivällä Yli-Vojakkalaan, mutta alueen haltuunotto tyrehtyi saksalaisten keskittämän panssarintorjuntakomppanian tuleen. Seuraavana yönä yllättivät saksalaiset pataljoonan, joka pimeässä ja sumussa joutui hajalle ja vetäytyi JR53:n yhteyteen.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        12./JR 11   alik   Alahäivälä   Frans Johannes   29.01.1922   Alavieska   03.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   alik   Haanpää   Urho Erik   30.03.1914   Turku?   03.10.1944   Laivaniemi   5029
        12./JR 11   korpr   Hanhikorpi   Yrjö Sefanias   25.09.1915   Oulainen   03.10.1944   Tornio   5031 Kadonnut
        9./JR 11   kers   Hatunen   Veikko Johannes   07.10.1917   Haapavesi   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   alik   Hirvonen   Aarne Antton   26.07.1916   Oulunsalo   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        2./JR 11   stm   Jalonen   Väinö Johannes   06.07.1903   Huittinen   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        10./JR 11   korpr   Juvonen   Vilho Ensio   06.04.1923   Enonkoski   03.10.1944   Alatornio   5029
        9./JR 11   kers   Kangasniemi   Toivo Vilhelmi   25.02.1915   Haapavesi ?   03.10.1944   Tornio   5028
        7./JR 11   korpr   Kemppainen   Johannes   27.05.1916   Suomussalmi?   03.10.1944   Tornio   5022
        1./JR 11   stm   Keränen   Väinö Aappo   20.07.1903   Karunki   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        2./JR 11   kers   Kukkola   Väinö Erik   19.07.1908   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        12./JR 11   alik   Laukka   Toivo Olavi   17.04.1916   Oulainen   03.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   kers   Mainio   Väinö Matias   24.02.1921   Revonlahti   03.10.1944   Tornio   5014
        JR 11   stm   Mannonen   Mauri Niilo August   07.12.1922   Koivisto   03.10.1944   Alatornio   
        7./JR 11   stm   Muurinen   Viljo   08.01.1924   Kuolemajärvi   03.10.1944   Alatornio   5022
        3./JR 11   stm   Mäkinen   Toivo Herman   24.03.1916   Tyrvää   03.10.1944   Ylivojakkala   5014
        2./JR 11   stm   Mäkipaaso   Matti Johannes   28.08.1917   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        9./JR 11   stm   Ollinen   Toivo Einari   09.01.1923   Koski Tl   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   stm   Paananen   Matti Johannes   14.09.1924   Viitasaari   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        9./JR 11   stm   Pakka   Kalle Sanfrid   17.12.1905   Vöyri   03.10.1944   Laivaniemi   5028
        2./JR 11   alik   Perho   Pekka Johannes   14.07.1909   Loimaa   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        7./JR 11   vänr   Porthan   Mauno Henrik Samuel   20.12.1923   Oulujoki   03.10.1944   Alatornio   5022
        12./JR 11   stm   Raappana   Aarne Valtteri   27.06.1916   Piippola ?   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   stm   Riekki   Eino   08.03.1917   Taivalkoski ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        2./JR 11   stm   Salmela   Valde Pietari   10.09.1913   Vihanti   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        12./JR 11   alik   Seppälä   Kalle Tauno   07.02.1917   Kiiminki   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   korpr   Seppänen   Jalmari   08.06.1922   Kuusamo ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        5./JR 11   alik   Tapio   Leo Kalevi   27.06.1918   Muhos   03.10.1944   24.KS   Haavoittui 01.10. Akatornio
        II KrhJ/JR 11   ylik   Tuhkala   Erkki   01.01.1917   Pyhäjoki   03.10.1944   Alatornio   5019
        10./JR 11   stm   Tuomainen   Teuvo Johannes   22.06.1920   Vehmersalmi   03.10.1944   Alatornio   5029
        Taulu 3: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 3.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 4. päivä
        Lokakuun 4. päivänä alkoi Taisteluosasto Tornion hyökkäys kello 1500 tykistön ja suorasuuntausaseiden lyhyellä ja kiivaalla tulivalmistelulla; sen jälkeen iskivät kaikki kolme pataljoonaa. III Pataljoonan puolustus repesi välittömästi maantien eteläpuolella osittain jo ennen saksalaisten hyökkäystä, ja nämä pääsivät syntyneestä aukosta läpi kohtaamatta enää syvyydessä vastarintaa. Vaikka molemmat siivet vielä pitivät, oli puolustustodellisuudessa romahtanut parissakymmenessä minuutissa.
        Puolustus oli saatava järjestykseen 3 - 4 kilometrin päässä olevalle Ala-Raumon jokilinjalle, ja sen oli pidettävä, muuten olisi koko Tornioon keskitetyn 3. Divisioonan toiminta uhattuna. Reservinä ollut II Pataljoona muodosti sillanpään ja ehti hädin tuskin asemaan ennen saksalaisten kärjen saapumista. Vielä puolustuksessa olleet rykmentin osat irrotettiin ja vedettiin nopeasti Ala-Raumon taakse. Matkalla ne joutuivat syöksypommittajien kohteiksi, mutta selviytyivät lähes olemattomin tappioin. Taisteluissa raskaita menetyksiä kärsinyttä ja järkyttynyttä rykmenttiä ryhdyttiin heti ryhmittämään puolustukseen Ala-Raumon taakse. Vasemmalle, sillasta pohjoiseen, tuli III/JR53 vahvennettuna yhdellä II Pataljoonan komppanialla noin 4 kilometriä leveälle kaistalle; oikealle sillan ja Ala-Raumon suiston väliselle noin 3 kilometrin kaistalle III Pataljoona niin ikään vahvennettuna yhdellä komppanialla. Puolustuaseman kummatkin sivustat nojasivat tyhjään, vasemmalla korpeen ja oikealla mereen. Koska Jalkaväkirykmentti 11:n oma reservi oli huvennut, vahvennukseksi alistettiin rykmentille majuri Tiitolan Erillinen Pataljoona 13.
        Rykmentti sai rauhassa valmistella puolustustaan aamuun saakka Ala-Raumon ansiosta, joka oli paikoin yli 100 metriä leveä. Saksalaiset olivat varanneet ylimenokalustoa niin niukasti, että se sitoutui jo Kyläjoella, ja itse 20. Vuoristoarmeijan komentaja kenraalieversti Rendulic osoitti tästä tyytymättömyyttään. Seuraavana yönä määrättiin majuri Hauswedel taisteluosaston komentajaksi; syynä olivat todennäköisesti edeltäjän puutteelliset ylimenovalmistelut.
        Vielä kaksi päivää joutui rykmentti taistelemaan Tornion sillanpäässä. Mieliala oli hyvin matalalla. Rykmentti oli taistellut viisi vuorokautta ilman lepoa, tykistön tukea ja lämmintä ruokaa. Tappiot olivat noin 350 miestä. III Pataljoona oli kärsinyt eniten, 7. Komppaniassa oli enää 25 miestä ja 9. Komppaniassa 40 miestä. II Pataljoonan komppaniat olivat sentään vielä noin 100 miehen vahvuisia. Konekiväärejä ja kranaatinheittimiä oli menetetty huolestuttavan paljon.
        Tornion pohjoispuolella oli rauhallista. JR53 (-pataljoona) ryhmittyi "tilapäiseen puolustukseen" Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolelle Tornionjoen ja Aapajoen välille, ja I Pataljoona koottiin reserviksi kunnantalolle. Saksalaiset puolestaan valmistelivat hyökkäystä seuraavaksi päiväksi. Tähän mennessä oli pataljoona menettänyt kahdestatoista konekivääristään kymmenen. Tornion taistelujen päätyttyä täydennettiin vajaus saksalaisilla ilmajäähdytteisillä sotasaaliskonekivääreillä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        2./JR 11   stm   Alatalo   Tauno Valdemar   11.12.1923   Oulujoki   04.10.1944   Haaparannan sairaala, Ruotsi   5013
        4./JR 11   stm   Hast   Oiva Anssi   25.06.1923   Tervola   04.10.1944   Tornio   5015
        EK/I/JR 11   alik   Huttu   Eero Olavi   12.07.1921   Suomussalmi   04.10.1944   Ylävojakkala   5010
        4./JR 11   stm   Isoaho   Vilho Eemeli   24.10.1923   Ylikiiminki   04.10.1944   24.KS   5015 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        11./JR 11   alik   Koppelo   Arvi Leevi   02.04.1908   Kuusamo   04.10.1944   Alatornio   5030
        3./JR 11   korpr   Kylä-Sankari   Into Erkki   12.02.1902   Pöytyä   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        7./JR 11   stm   Moilanen   Antti   25.11.1909   Suomussalmi   04.10.1944   A/24.KS   5022 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        III KrhJ/JR 11   stm   Pirttiaho   Eino Johannes   05.08.1916   Kärsämäki   04.10.1944   Alatornio   5027
        5./JR 11   stm   Pitkänen   Aukusti   03.03.1905   Suonenjoki ?   04.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Sallinen   Yrjö Aleksander   23.04.1913   Heinävesi   04.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   alik   Torvinen   Reino Arvi   04.06.1915   Oulu ?   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        4./JR 11   stm   Tuomaala   Aatos Armas   17.12.1923   Isojoki   04.10.1944   Ylivojakkala   5015
        Taulu 4: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 4.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 5. päivä
        Lokakuun 5. päivänä yrittivät saksalaiset murtoa Tornion pohjoispuolella ja Jalkaväkirykmentti 53 joutui vetäytymään Keropudasjoelle, siis Jalkaväkirykmentti 11:n vasemman siiven taakse. Taisteluosasto Tornion samanaikaiseksi suunniteltu hyökkäys JR11:tä vastaan ei lähtenyt alkuun liikkeelle, sillä aika kului ylimenopaikkojen tiedusteluun. Vasta kello 1615 hyökkäsi II/Vuoristojääkärirykmentti206 noin kilometrin verran siltapaikan eteläpuolelta löydetyn kahlaamon kohdalla. Hyökkäys tyrehtyi III Pataljoonan tuleen, mutta sen sijaan irtaantui sillan pohjoispuolella puolustuksessa ollut III/JR53 levittäen huhua, että saksalaiset olivat ylittäneet joen. Pataljoona sijoitettiin reserviksi rauhoittumaan, ja sen puolustusasemat otti vastaan Erillinen Pataljoona 13.
        Tämä päivä oli synkkä Tornion pohjoispuolella taisteleville suomalaisille. Saksalaiset aloittivat kello 0530 tulivalmistelun tykistöllä ja kaikilla jalkaväen raskailla aseilla. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin alkoi hyökkäys, joka johti heti murtoon, ja puolessa tunnissa oli puolustus luhistunut. Koko rykmentti oli liikkeessä taaksepäin, ja yritys saada puolustus järjestetyksi uudelleen Lehdon tasalle epäonnistui täysin.
        Kunnantalolla reservinä ollut Malmivaaran I Pataljoona sai kello 1000 tehtäväksi miehittää toista kilometriä pitkän Keropudasjokilinjan, ja se ryhmittyi samanaikaisesti, kun edessä olevat joukot vetäytyivät epäjärjestyksessä joen yli. Sillat räjäytettiin saksalaisten edestä kello 1200; sen jälkeen saapuneet JR53:n miehet ylittivät Keroputaan kuka veneellä kuka uiden.
        Saksalaiset pysähtyivät jokilinjalle, joten rykmentillä oli aikaa koota pataljooniaan ja järjestää puolustus uudelleen. Päivän taisteluista säästynyt Malmivaaran pataljoona sijoitettiin vasemmalle painopistesuuntaan, Tornionjoesta rautatielle.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        I KrhJ/JR 11   stm   Harju   Otto   09.01.1905   Kemi   05.10.1944   Tornio   5011
        12./JR 11   stm   Jarva   Eino Johannes    09.11.1922   Piippola ?   05.10.1944   Laivaniemi   5031
        14./JR 11   stm   Lukkarinen   Tauno Johan Edvard   15.07.1920   Oulunsalo   05.10.1944   Tornio   5004
        9./JR 11   alik   Oikarinen   Tauno Josef   21.03.1914   Puolanka   05.10.1944   Tornio   5028
        5./JR 11   stm   Pilppula   Kosti Kalevi   16.09.1923   Haukipudas   05.10.1944   Tornio   5020
        III/JR 11   stm   Raudaskoski   Arvid   23.10.1914   Oulainen ?   05.10.1944   Tornio   5026
        7./JR 11   stm   Salmela   Nestori   01.12.1902   Haapavesi   05.10.1944   Haaparanta, Ruotsi   5022 Haavoittui 4.10. Torniossa
        9./JR 11   korpr   Seppänen   Sulo Antero   01.12.1913   Antrea   05.10.1944   Alatornio   5028
        7./JR 11   stm   Viitala   Ahti Arnold   25.09.1922   Merijärvi   05.10.1944   Tornio   5022
        II/JR 11   stm   Åhman   Yrjö Olavi   24.07.1924   Oulu ?   05.10.1944   Alatornio   5018
        Taulu 5: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 5.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 6. päivä
        Lokakuun 6. päivänä käytiin viimeiset taistelut Kemin maantien suunnassa. Heti aamusta alkaen yrittivät saksalaiset uudestaan murtoa kaupungin pohjoispuolella. Jalkaväkirykmentti 50 lähti koukkaamaan niiden selustaan, ja Taisteluosasto Tornio yritti lyödä Jalkaväkirykmentti 11:n.
        II/Vuoristojääkärirykmentti206 hyökkäsi tulivalmistelun turvin Ala-Raumon yli III Pataljoonan oikeaa siipeä vastaan. yritystä pidettiin aluksi vähäisen, mutta sen jälkeen kun myös II/Krenatöörirykmentti379 yhtyi hyökkäykseen, muuttui tilanne vakavaksi. Etulinja murtui, mutta hyökkäys saatiin pysäytettyä heti tämän takana olevaan tukilinjaan, ja täällä riehuivat ankarat taistelut suppealla alalla iltapäivään saakka. Tappiot olivat molemmin puolin suuret; majuri Gluckner haavoittui vaikeasti, seuraaja yliluutnantti Löhe kaatui hetken perästä, ja pian oli vuoristojäääkäripataljoonan ainoana upseerina luutnantti Unterweger.
        Yleistilanteen selkiinnyttyä Tornion pohjoispuolella sai JR11 luvan käyttää reservipataljoonaansa. Vastahyökkäys alkoi kello 1430, ja nyt oli tykistön tuli ensimmäistä kertaa käytössä. Voimakas tuli ja pataljoonan isku yllättivät saksalaiset täysin, ja nämä pureutuivat etumaastoon pieniksi pesäkkeiksi. Näitä "motteja" tuhotessa käytiin vastahyökkäyksen ankarimmat taistelut, ja aivan viime hetkillä kaatui kolme upseeria, jotka olivat ansiokkaasti ja pitkään palvelleet rykmentissä.
        Viimeistä mottia tuhotessa oli saksalaisten tuli niin kova, että erään raskaan panssarintorjuntatykin miehistö pyrki ratkaisevalla hetkellä suojaan. III Pataljoonan komentaja majuri Pentti Valkonen ryhtyi ampujaksi, 9. Komppanian päällikkö luutnantti A. Aho lataajaksi ja luutnantti Simola tähystäjäksi. Valkonen haavoittui kranaatinsirpaleesta päähän, ja kun häntä lähdettiin kuljettamaan taakse, räjähti kolmikon edessä kranaatti. Valkonen kuoli heti, ja Aho sekä Simola haavoittuivat kuolettavasti. Monissa taisteluissa erityisesti kunnostautunut Valkonen nimitettiin kuolemansa jälkeen Mannerheim -ristin ritariksi.
        Lokakuun 6. päivän taistelussa olivat saksalaiset yrittäneet kaikkensa JR11:n lyömiseksi. Halsti kuvaa III Pataljoonan edessä olevaa hiljentynyttä taistelukenttää näin: "Se oli hirvittävän näköinen. Saksalaisten hyökkäys oli vienyt etumaiset heistä aivan tukilinjan harjanteelle. Siihen he olivat kaatuneet, kasvot meihin päin, muutaman metrin päähän asemistamme ja heidän takanaan olivat kaatuneet muut, ryhmä ryhmältä, joukkue joukkueelta, komppania komppanialta. Koko hyökkäysryhmitys oli luettavissa tuosta kuolleiden joukosta."
        Tänä päivänä pyrkivät sekä suomalaiset että saksalaiset ratkaisuun Tornion pohjoispuolella. Eversti Steets suunnitteli kummallakin konekivääripataljoonalla murtoa, jonka jälkeen jääkäripataljoona hyökkäisi aukosta suoraan Tornioon; matkaahan oli enää kolmisen kilometriä. Suomalaisilla oli maihinnousualueella jo riittävästi jalkaväkeä sekä hieman tykistöä ja hyökkäystä suunniteltiin totutulta pohjalta. JR53 sitoisi ja JR50 koukkaisi Osasto Steetsin selustaan.
        Saksalaisten tulivalmistelu alkoi kello 0445 ja hyökkäys kello 0600 sekä maantien että rautatien suunnassa. Kovasta torjunnasta huolimatta pääsivät saksalaiset murtoon kello 0645. I/JR53 heitettiin vastahyökkäykseen, mutta saksalaisten painostus - nyt kaikilla kolmella pataljoonalla - työnsi puolustusta hitaasti taaksepäin. Tilanne vakiintui vasta keskipäivällä, jolloin murron leveys oli noin puoli kilometriä ja se ulottui kilometrin syvyyteen kansanopiston tasalle. Vielä iltapäivän jatkui taistelu hellittämättä ja saksalaiset saivat tukea jopa syöksypommittajilta. Vasta yhdentoista tunnin kuluttua kello 16:n maissa alkoi painostus heiketä.
        Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 1545 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        JR 11   stm   Anttila   Otto Aleksanteri   02.02.1902   Paavola ?   06.10.1944   Kytöjoki   5020
        12./JR 11   kers   Borgman   Erkki Armas   22.12.1917   Maaninka   06.10.1944   Alatornio   5031
        12./JR 11   alik   Enovaara   Yrjö   22.12.1924   Saloinen   06.10.1944   Alatornio   5031
        JR 11   stm   Hannuksela   Niilo Henrikki   24.12.1917   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5030
        9./JR 11   stm   Heikkilä   Paavo Matias   22.01.1920   Metsämaa   06.10.1944   Alatornio   5028
        5./JR 11   alik   Heikkilä   Mikko Niilo Adolf   18.08.1925   Rantsila ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Hyväri   Eelis Aimo Alfred   10.05.1922   Liminka ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   stm   Hämäläinen   Pentti Olavi   28.05.1922   Kivennapa   06.10.1944   Kyläjoki   5029
        5./JR 11   stm   Härkönen   Martti Hemmi   13.11.1925       06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kaarteenaho   Urho August   23.11.1923   Puolanka   06.10.1944   Tornio   5012
        12./JR 11   stm   Kallio-Honkala   Heikki   23.08.1914   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5031
        1./JR 11   stm   Kangas   Uuno   04.07.1902   Ylitornio ?   06.10.1944   Tornio   5012
        1./JR 11   stm   Kanniainen   Esko   21.09.1923   Oulujoki   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   stm   Karjalainen   Toivo   02.05.1910   Kuusamo   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Karlbom   Kaarlo Immanuel   14.01.1921   Suomussalmi   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   korpr   Karppinen   Juho Arvi   12.03.1902   Tyrnävä ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   korpr   Karppinen   Lauri Henrik   08.09.1914   Pulkkila   06.10.1944   Laivaniemi   5031
        8./JR 11   opp   Keränen   Veikko Johannes   22.12.1924   Hyrynsalmi ?   06.10.1944   Alatornio   5023
        2./JR 11   stm   Koramo   Väimö Rikhard   15.08.1911   Kuusamo   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Kukkonen   Veli Antti   30.11.1906   Karttula   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kyngäs   Matti Kustaa   17.09.1908   Pudasjärvi   06.10.1944   24.KS   5012 Kuoli haavoittuneena
        8./JR 11   stm   Kätkä   Reino Johannes   20.07.1925   Oulainen ?   06.10.1944   Ylä-Raumo   5023
        1./JR 11   stm   Myllymäki   Lennart Aleksanteri   05.10.1908   Kalajoki   06.10.1944   Tornio   5012
        2./JR 11   alik   Mäki   Yrjö Rikhard   25.10.1902   Metsämaa   06.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   alik   Niemi   Mauno Kaleva   13.03.1923   Jalasjärvi   06.10.1944   Tornio   5029
        2./JR 11   stm   Pahkala   Eino Eerikki   25.05.1922   Pyhäjoki   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Pahkamaa   Eino Jaakko   19.02.1903   Rautio   06.10.1944   Alatornio   5020
        4./JR 11   stm   Pahkanen   Antti Henrik   16.01.1924   Ii   06.10.1944   Tornio   5015
        11./JR 11   stm   Partanen   Nestori   13.08.1906   Puumala ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        5./JR 11   stm   Pekkala   Aarne Joosef   16.11.1925   Haapavesi ?   06.10.1944   A/24.KS   5020 Haavoittui samana päivänä Alatorniolla
        13./JR 11   stm   Saari   Onni   29.02.1920   Riihimäki ?   06.10.1944   Tornio   5007
        11./JR 11   stm   Salmela   Paavo Pellervo   01.06.1918   Veteli ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   ltn   Salokannel   Ahti Ensio   14.01.1918   Helsinki   06.10.1944   Tornio   5013
        3./JR 11   ltn   Simola   Martti Alfred   01.11.1907   Kaavi   06.10.1944   A/24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        2./JR 11   stm   Sippala   Veikko Johannes   27.06.1922   Saloinen   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   alik   Suikkari   Matti   07.01.1909   Antrea   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Suokoski   Martti Erik   09.07.1923   Oulu ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Syrjälä   Niilo Einari   19.08.1923   Jurva ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   alik   Sääskilahti   Niilo Olavi   16.12.1919   Rovaniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   stm   Toivanen   Feerti/Ferdi   30.04.1905   Maaninka ?   06.10.1944   Alatornio   5028
        4./JR 11   stm   Tuominen   Antti Ilmari   10.05.1913   Kangasala   06.10.1944   Tornio   5015
        PKom/III/JR 11   maj   Valkonen   Pentti Pekka   11.02.1911   Sakkola   06.10.1944   Alatornio   5026
        5./JR 11   stm   Valtanen   Johan Samuel   14.12.1925   Säräisniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Viio   Heikki Johannes   30.01.1922   Pulkkila ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 6: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 6.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 7. päivä
        Lokakuun 7. päivä oli Tornion itäpuolella rauhallinen ja rykmentin pääosalla oli pitkästä aikaa tilaisuus pataljoonien järjestelyyn ja huoltoon. Rauhallisuus johtui siitä, että saksalaiset valmistelivat irtaantumista, mikä toteutui seuraavana päivänä Jalkaväkirykmentti 11:n huomaamatta.
        Tornion pohjoispuolella yritettiin supistaa mottia ja saksalaiset puolestaan yrittivät avata saartorengasta pohjoiseen, mutta tilanne pysyi jatkuvista taisteluista huolimatta lähes ennallaan ja I Pataljoona oli koko päivän reservinä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        9./JR 11   ltn   Aho   Aake Arvo Artturi   06.04.1916   Oulu   07.10.1944   A/24.KS   5028 Kuoli haavoituttuaan Tornion taisteluissa
        12./JR 11   stm   Ahonpää   Heimo Olavi   23.06.1922   Pyhäntä ?   07.10.1944   Tornio   5031
        5./JR 11   stm   Halmetoja   Olavi   14.07.1925   Nivala   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Tornion taistelussa 6.10.
        14./JR 11       Isoaho   Kaarlo Kustaa   10.06.1908   Simo ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        5./JR 11   kers   Kulkki   Risto Kalervo   10.03.1918   Keuruu   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Alatorniolla samana päivänä
        3./JR 11   stm   Lehtovaara   Lauri Johannes   20.03.1922   Pudasjärvi ?   07.10.1944   A/24.KS   5014 Kuoli haavoihinsa
        8./JR 11   stm   Niska   Matti Nikolai   26.02.1906   Ylitornio   07.10.1944   Alatornio   5024
        14./JR 11   korpr   Rajander   Toivo Joonas   24.02.1918   Ristijärvi ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        13./JR 11   kers   Rantakari   Erkki Ilmari   11.01.1921   Siikajoki ?   07.10.1944   Alatornio   5007
        5./JR 11   stm   Räisänen   Sauli   20.02.1917   Suomussalmi   07.10.1944   Sangis, Ruotsi   Haavoittui taisteluissa 5.10. Torniossa
        1./JR 11   vänr   Sallinen   Eero Päiviö   07.10.1922   Siikajoki ?   07.10.1944   Ruotsi   5012 Haavoittui taisteluissa 6.10. Torniossa
        12./JR 11   stm   Tiainen   Tauno   13.09.1923   Uukuniemi   07.10.1944   KS Rovaniemi   5031 Kuoli haavoittuneena
        11./JR 11   alik   Virkkala   Aarre /Aarne Johannes   10.11.1920   Kaustinen   07.10.1944   Tornio   5030
        Taulu 7: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 7.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        4./JR 11   stm   Joutsen   Vilho/Vasili   08.11.1913   Salmi   08.10.1944   Tornio   5015
        1./JR 11   stm   Järvinen   Aarre Johannes   26.07.1924   Helsinki ?   08.10.1944   Alavojakkala   5012
        6./JR 11   stm   Oinas   Heikki Vihtori   08.10.1924   Pudasjärvi   08.10.1944   Örnsköldsvik, Ruotsi   5021 Haavoittnut Tornion taisteluissa 1.10.
        1./JR 11   alik   Rissanen   Väinö Eelis   23.04.1920   Kaavi   08.10.1944   Tornio   5012
        I/JR 11   korpr   Sallinen   Eino Olavi   16.07.1921   Oulu   08.10.1944   Tornio   5010
        12./JR 11   stm   Lempinen   Olavi Iisakki   21.01.1924   Liminka   09.10.1944   Alatornio   5031
        5./JR 11   stm   Muikkula   Ernest Arvid   08.02.1916   Pyhäjoki ?   09.10.1944   Paakkola, Tervola   5020
        2./JR 11   stm   Tulppo   Verner   08.10.1909   Haapajärvi   09.10.1944   Alavojakkala   5013
        Taulu 8: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 8.-9.10.1944 Torniossa kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lähdeluettelo:
        1.   Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983
        2.   Suomen sota 1941 -1945, osa 8
        3.   Hyvönen, Osmo: Tornio 1944
        4.   Larjo, Thure: Tornion kaappaus 1944
        5.   Ahto, Sampo: Aseveljet vastakkain. Lapin sota 1944-45
        6.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Lapin sodassa
        7.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Aika vaatii veronsa
        8.   Kaila, Toivo: Lapin sota
        Sivua päivitetty
        [email protected]

        ovat enemmän propagandandaa kuin historian teoksia. Uudemmat kirjat antavat tasaväkisemmän kuvan taisteluiden kulkemisesta. Suomalaiset voittivat tornion jokilaakson taistelut, on totta, mutta Saksalaisten järjestelmällisyys teki heistä pahoja vastustajia. Ennnen vahvistusten tuloa, olisi tilanne saattanut kääntyä pahaksi torniossa. Vahvistusten tulon jälkeen tilanne tietysti kääntyi suomalaisten voitoksi, kun saksalaiset saatiin mottiin.


      • teokset
        phu-äö kirjoitti:

        ovat enemmän propagandandaa kuin historian teoksia. Uudemmat kirjat antavat tasaväkisemmän kuvan taisteluiden kulkemisesta. Suomalaiset voittivat tornion jokilaakson taistelut, on totta, mutta Saksalaisten järjestelmällisyys teki heistä pahoja vastustajia. Ennnen vahvistusten tuloa, olisi tilanne saattanut kääntyä pahaksi torniossa. Vahvistusten tulon jälkeen tilanne tietysti kääntyi suomalaisten voitoksi, kun saksalaiset saatiin mottiin.

        lyövät laudalta Halstin teokset.......?
        Halsti kertoo teoksissaan sotien kokemuksistaan.
        Propagandaan tahtovat syyllistyä pikemminkin nämä nykypäivän oulapojat ja pakmannit.

        Omat koirat purivat, saksalaisilta saadut panssarikauhut Lapin sodassa.


      • uiböj
        teokset kirjoitti:

        lyövät laudalta Halstin teokset.......?
        Halsti kertoo teoksissaan sotien kokemuksistaan.
        Propagandaan tahtovat syyllistyä pikemminkin nämä nykypäivän oulapojat ja pakmannit.

        Omat koirat purivat, saksalaisilta saadut panssarikauhut Lapin sodassa.

        panssareiden ja piiskojen it tukema saksalainen jalkaväki eteni järjestelmällisesti hyökkäyksessä.
        Se oli kuin kone.
        Suomalsinen jalkaväki on aina johdettu eri tavalla ja siksi lapin sodan kurittomuus aiheutti suuria ongelmia. Panssareita oli vain 5 kpl saksalisilla eli ei niillä ollut merkitystä


      • Minä vain.
        Pussinperä kirjoitti:

        " Suomen armeija ei pärjännyt saksalaisille koska sakemannit olivat kurinalaisempia. Miehet eivät karkailleet asemista. Ja koska he olivat harjoitelleet hyökkäämistä kokonaisuutena. "

        Aloittajan kommentti ei ole relevantti totuus ainakaan mitä tulee saksalaisiin - JR 50 osalta, jos niikuin alettaisiin vertailemaan.

        Totuuden nimissä on myös huomioitava ettei suomalaiset niin mahdottoman kovasti ainakaan alkuvaiheissa innostuneet läksyttämään saksalaisia. Pikku-Berliinin saksalaisten viinavarasto oli "tuhottava" ennen kuin voitiin jatkaa. Olihan operaatio röyhkeydessään vertaansa hakeva, Halsti soittaa räväyttää Röytän kaijalla olevalla puhelimella saksalaisten esikuntaan......

        Tässäpä olisi tuolta alempaa lainattua. Tappiotilasto puhukoon puolestaan.

        " Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 15.45 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon. "


        " Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina. "

        ________________________________________________

        Lokakuun 1. päivänä hieman ennen kello seitsemää lähestyi saattue Röytän satamaa ja jännitys joukkojen keskuudessa nousi. Salaaminen oli kuitenkin tällä kertaa onnistunut ja yritys oli näköjään niin röyhkeä, etteivät saksalaiset osanneet odottaa suomalaisten tuloa. Satama-alueella oli vain lähtövalmis juna, jonka majuri Thure Larjo oli onnistunut lähettämään rykmenttiä vastaan.
        Heti ensimmäisen laivan kyljen koskettaessa laituriin laskettiin tikkaat alas, ensimmäinen kiväärikomppania rantautui ja lähti juoksemaan sataman pohjoispuolelle asemiin. Tämän varmistuksen turvin alkoi muiden yksiköiden purkaminen ja kaksi vielä redillä ollutta laivaa tuli laituriin. Ensimmäisten miesten ollessa maissa ja jännityksen ollessa suurimmillaan rykmentin adjutantti luutnantti Aurio laukaisi jännityksen ehdottamalla, että lähetettäisiin sähkösanoma: "Kenraali Eisenhower. Ranska. Olen myös maissa. Kollegiaalisin terveisin. Halsti."
        Rykmentti sai noustuaan maihin heti ensikäden tietoja Tornion tilanteesta hyvin poikkeuksellisella tavalla. Rantamakasiinin seinässä oli puhelin; Halsti pyöritti kampea, jolloin saksalainen sotilaskeskus vastasi. Täysin saksankielentaitoinen Halsti pyysi yhdistämään kaupungin keskukseen ja sieltä edelleen saksalaisten kanssa taistelussa olevalle majuri Larjolle.
        Etukäteen tiedettiin, että Tornion kaupungissa oli kaksi kenttäsairaalaosastoa ja Tornionjoen itärannalla aseman takana elintarvikekenttämakasiini "Pikku-Berliini". Muutama kilometri pohjoisempana Ala-Vojakkalassa oli pieni polttoainevarasto. Paikallinen taisteluvahvuus oli noin 300 - 400 miestä. Tuoreimpien tietojen mukaan oli illalla 30.9. saapunut sairaalajuna, jossa oli aseistuksena ilmatorjuntatykkejä, ja juna oli edelleen asemalla. Lisäksi kello 0200, jolloin kansannousu alkoi, oli asemalle saapunut toinen juna, jossa arveltiin olevan jalkaväkipataljoona konekivääreineen ja panssarintorjuntatykkejä.
        Kansannousu oli epäonnistunut "Pikku-Berliinin" alueella ja paikkansa pitämättömät tiedot voimakkaasta saksalaisvastuksesta tulivat muuttamaan JR11:n taistelusuunnitelmaa. Seuraavien päivien aikana saksalaisten voimia yliarvioitiin jatkuvasti, mikä johtui näiden suorastaan fanaattisesta taistelutahdosta. Propaganda oli tehonnut. Saksalaiset tiesivät, että sotavangit luovutetaan Neuvostoliittoon, mikä oli "kuolemaakin pahempi".
        Jalkaväkirykmentti 11:n tehtävänä oli yllätystä hyväkseen käyttäen vallata kaupunki siltoineen ja rynnättävä mahdollisimman kauas pohjoiseen ja itään. Kemijoen sillat oli yritettävä vallata, ennen kuin saksalaiset toipuvat hämmästyksestään.
        Alku sujui suunnitelmien mukaan. Kapteeni Hataran jääkärikomppania ajoi nopeasti Röytän ja Pirkkiönsaaren läpi ja valtasi yhdessä junalla tulleen II Pataljoonan kanssa Kirkkoputaan maantie- ja rautatiesillat. Täältä se ajoi Kemiin johtavan tien suuntaan, ylitti Yli-Raumon maantiesillan ja heti perään Ala-Raumon yhdistetyn maantie- ja rautatiesillan. Heti tämän jälkeen komppania törmäsi yllättäen Tornioon matkalla olleeseen saksalaisosastoon. Syntyi kiivas taistelu, jossa jääkärikomppania hajosi. Yllättävä vastus oli yliluutnantti Schiffin osasto, johon kuului jääkärijoukkue, pioneerijoukkue ja ilmatorjuntatykkijaos. Se oli lähetetty taltuttamaan "Torniossa mellastavia bandiitteja"; Jalkaväkirykmentti 11:n maihinnoususta ei silloin vielä tiedetty mitään.
        Majuri Varlan II Pataljoona eteni asema-aluetta ja "Pikku-Berliiniä" kohti, mutta juuttui kiinni saatuaan vastaansa voimakasta tulta. Tämän jälkeen pataljoona ryhtyi aikaa vieviin hyökkäysvalmisteluihin, koska arveli edessään olevan pari komppaniaa, konekiväärejä, panssarintorjuntatykkejä ja keveitä heittimiä.
        Majuri Valkosen III Pataljoona tuli toisessa junakuljetuksessa Kirkkoputaalle, josta se jatkoi jääkärikomppanian perään. Pataljoona ylitti Yli-Raumon siltojen eteläpuolella kahlaamoa myöten ja motitti osillaan yliluutnantti Schiffin osaston. Kyläjoen sillan luona motitettiin toinen saksalaisosasto, ja pataljoona pysähtyi vasta illan pimeydessä lähellä Kaakamojokea motitettuaan vielä kolmannen saksalaisosaston.
        Viimeisenä ylitti Kirkkoputaan rykmentin reservi, majuri W. F. Malmivaaran I Pataljoona. Komentaja oli löytävinään aukon saksalaisten ryhmityksessä Tornionjoen ja II Pataljoonan välissä ja vei oma-aloitteisesti pataljoonansa hyökkäykseen. Alkumenestys oli hyvä, Karja-Pohjolan suuri rakennusryhmä vallattiin ja osia I Pataljoonasta pääsi lähelle Kaupunginsaarelle johtavan sillan itäpäätä. Siinä pataljoona eteneminen pysähtyi voimakkaaseen saksalaistuleen.
        Tunnit kuluivat jatkuvassa tulitaistelussa, joka moneen otteeseen katkesi saksalaisten pyrkiessä neuvottelukosketukseen. Vasta kello 19:n maissa lähti hyökkäys liikkeelle täydellä voimalla. I Pataljoona pääsi rannan suunnassa eteenpäin, ja II Pataljoona valtasi vähitellen "Pikku-Berliinin" osittain rintamahyökkäyksellä osittain saarrostaen. Jäljellä oli enää kolmelta suunnalta suljettu aseman ympäristö. Kello 20 hyökkäsi I Pataljoona viimeisiään ponnistaen asemanmäkeä vastaan, jolloin saksalaiset irtaantuivat asemistaan kaikkialla.
        Divisioonaa varten oli vallattu riittävä sillanpää, mutta pahoin tappioin; yli 100 kaatunutta ja haavoittunutta. Kokonaisuutena tulos ei ollut hyvä. Saksalaiset oli tilapäisesti tehty toimintakyvyttömiksi, mutta ei tuhottu, ja mahdollisuus nopeaan syvään iskuun oli menetetty. I ja II Pataljoonat olivat taisteluissa sekaantuneet, väsyneet ja päivän sateiden takia läpimärät. Oli tyydyttävä varmistukseen Ala-Vojakkalan suuntaan sekä ryhdyttävä järjestämään ja huoltamaan pataljoonia.
        Myöhään illalla syntyi uusi huolestuttava tilanne. Tiedettiin, että saksalaisilla oli viinavarasto, jota oli käsketty etsiä ja vartioida, mutta kaupunkilaiset, ilmasuojelumiehet sekä II Pataljoona sekä osa I Pataljoonasta ehtivät ensin. Tuloksena oli kauheat juomingit, joiden taltuttamiseen tarvittiin kovia otteita ja monta tuntia. Vielä aamun valjetessa löytyi runsaasti miehiä umpihumalassa, mikä missäkin. Oli onni, etteivät saksalaiset kyenneet vastahyökkäykseen edes vähäisin voimin, sillä siitä olisi ehkä tullut rykmentin loppu. Yöllisten juominkien seurauksena oli, että II Pataljoonan komentaja ja adjutantti passitettiin sotaoikeuteen ja uudeksi komentajaksi määrättiin kapteeni Toivonen.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoonan tehtävänä oli varmistaa Muonion tien suunta.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        7./JR 11   stm   Haapala   Eino Matias   28.01.1924   Haapajärvi   01.10.1944   Alatornio   5022
        9.JR 11   stm   Hautala   Antero   20.08.1923   Kauhajoki   01.10.1944   Tornio   5026
        5./JR 11   alik   Juntunen   Uuno Jalmari   16.05.1918   Suomussalmi   01.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   vääp   Kaikkonen   Martti   05.09.1913   Kokkola ?   01.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   vänr   Koskelin   Keijo Armas   28.07.1923   Lappeenranta   01.10.1944   24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        11./JR 11   kapt   Kuhlberg   Viljo Kalervo   01.09.1910   Jyväskylän mlk   01.10.1944   Tornio   5030
        6./JR 11   stm   Kyrö   Erkki Johannes   09.11.1924   Lumijoki   01.10.1944   Sangis, Ruotsi   5021 Haavoittui samana päivänä Tornion taisteluissa
        9./JR 11   stm   Marin   Esko Henrikki   27.09.1924   Pyhäntä?   01.10.1944   Tornio   5026
        11./JR 11   alik   Matkaselkä   Aarne Yrjö   23.04.1917   Oulainen   01.10.1944   Tornio   5030
        9./JR 11   stm   Mutka   Eero Matti Johannes   08.06.1923   Johannes   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   alik   Rautio   Eino Matias   03.03.1911   Muhos   01.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   stm   Saarinen   Bertil Rikhard   08.11.1905   Kemi   01.10.1944   Tornio   5029
        9./JR 11   stm   Silvennoinen   Pekka   15.10.1925   Parikkala   01.10.1944   Tornio   5026
        2./JR 11   korpr   Similä   Matti   13.10.1918   Lestijärvi   01.10.1944   Tornio   5013
        11./JR 11   stm   Tiihonen   Aarne Vilho   09.07.1909   Kuopio   01.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   stm   Vaittinen   Armas   04.01.1908   Muolaa   01.10.1944   Tornio   5013
        8./JR 11   stm   Viitala   Eevertti   19.11.1906   Kemijärvi   01.10.1944   Alatornio   5023
        9./JR 11   stm   Åberg   Kaarlo Johannes   03.06.1924   Isokyrö   01.10.1944   Tornio   5026
        Taulu 1: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 1.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 2. päivä
        Komentaja oli myös huolestunut Kemintien varrella, 10 kilometrin matkalla olleista kolmesta motista, jotka hidastaisivat seuraavan päivän toimintaa. Aamun kuluessa laukesivat motit, osa miehistöstä katosi metsiin, mutta kalusto jäi kokonaisuudessaan tielle.
        Kun saksalaisille oli selvinnyt, ettei Torniossa ollut kyse vain satunnaisesta häirinnästä, ryhdyttiin Kemin suunnasta keskittämään suomalaisia vastaan tilapäisesti koottuja joukkoja. Nämä saapuivat 2.10. kuluessa Laurilaan seuraavasti:
        ·   komppania/PsvP211 (noin kello 9)
        ·   SS-TiedP6 (-komppania) (noin kello 9)
        ·   II/Krenatöörirykmentti 379 (majuri Kuhlman, noin kello 17)
        ·   II/Vuoristojääkärirykmentti 206 (-komppania) (majuri Glücker, illalla)
        ·   Kevyt Patteristo 424
        ·   Kevyt Patteristo 520
        Joukot yhdistettiin Taisteluosasto Tornioksi majuri Krenzerin johtoon, ja 2.10. illalla se sai tehtäväkseen vallata Tornion takaisin.
        Lokakuun 2. päivänä ylitti III Pataljoona Kyläjoen ja sai vajaan kahden kilometrin päässä kosketuksen saksalaisiin sekä Kemin että rantatien suunnassa. Vastus tuntui vahvalta, ja tiedustelun perusteella arvioitiin edessä olevan tykistöllä ja ainakin 19 panssarivaunulla vahvennetun rykmentin (todellisuudessa panssarivaunukomppanialla ja ilmeisesti tykistöllä vahvennettu vajaa pataljoona). Rintamahyökkäykseen ei katsottu olevan mahdollisuutta, ja pohdiskelujen jälkeen hylättiin myös ajatus yöllisestä koukkauksesta pohjoisen sivustan kautta. Tähän olisi pitänyt lähettää tulossa oleva, edellisen yön jäljiltä hyvin vaisu II Pataljoona. Ei ollut liioin varmuutta, kestäisikö III Pataljoona yksin aamulla mahdollisesti alkavaa saksalaisten hyökkäystä.
        Majuri Malmivaaran I Pataljoona otettiin suoraan 3. Divisioonan johtoon tehtävänä eteneminen Muonion tien suunnassa pohjoiseen ja kosketuksen otto saksalaisiin. Puolenpäivän maissa pysähtyi pataljoona Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolella voimakkaaseen tuleen. Tien varrelle oli ryhmittynyt puolustukseen paikallisen polttoainevaraston 170 miestä sekä "Pikku-Berliinistä" vetäytyneet noin 40 miestä. Kun tietä ei saatu avatuksi ilman raskaan tulen tukea, motitettiin saksalaiset koukkauksella, ja iltaan mennessä eteni yksi komppania YLI-Vojakkalan siltojen tuntumaan.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        11./JR 11   stm   Aalto   Veikko Arvid   15.12.1921   Hattula   02.10.1944   Alatornio   5030
        12./JR 11   stm   Mikkonen   Olavi Kaarlo   19.01.1924   Liminka   02.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 2: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 2.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 3. päivä
        Lokakuun 3. päivänä hyökkäsivät saksalaiset kummankin tien suunnassa heikoin voimin (SS-TiedP6 Panssarivaunukomppania). Kun oli saatu tieto, että III/JR53 oli tulossa vahvennukseksi päätettiin toimeenpanna edellisenä päivänä suunniteltu koukkaus saksalaisten asemien laukaisemiseksi. II Pataljoona eteni Laivajärvelle johtavan tien tasalle - hieman suunniteltua syvemmälle - ja oli valmiina hyökkäämään kello 15:een mennessä. Edessä vanhan Kemintien mutkassa oli tulossa III/Vuoristojääkärirykmentti206, jonka pataljoona päätti tuhota ylläköllä. Miesten edettyä50 metrin päähän tiestä laukesi jonkun kivääri vahingossa ja valppaana olleet saksalaiset vastasivat heti rajulla tuliryöpyllä; muutamassa minuutissa kaatui ja haavoittui useita kymmeniä miehiä.
        Tilaisuus oli mennyt, ja ainoa keino saada aloite vielä käsiin ennen yötä oli hyökätä juuri Torniosta saapuvalla III/JR53:lla saksalaisten sivustaan II Pataljoonan länsipuolella. Tätä ei ehditty edes aloittaa, sillä kello 17:n maissa alkoi etelästä Laivaniemen tien suunnasta voimakas tykistökeskitys, ja sitä seuraava hyökkäys heitti puolustavan III Pataljoonan komppanian irti. Pian oli myös päätien suunnan komppania irrotettava, ja vetäydyttäessä Kyläjoen yli räjäytettiin maantiesilta, jossa vielä oli saksalaisten tekemä panostus.
        Rykmentin kolmas pataljoona oli hajalla ja toinen kaukana Laivajärven suunnassa; puolustus saatiin kuitenkin nopeasti järjestetyksi ohjaamalla majuri Linnakorven III/JR53 suoraan marssiryhmityksestä puolustukseen maantien ja rautatien välille. Rykmentin tykkikomppania oli ollut ryhmittyneenä päätien varteen, ja saksalaisten työntyessä aseman taakse katkesi vetäytymistie. Komppania ampui ampumatarvikkeensa loppuun, piilotti tykkien lukot ja vetäytyi ilman kalustoa Raumojoelle. Tykkitäydennys tuli vasta Tornion taistelujen jälkeen, ja komppania ehti mukaan Rovaniemen taisteluihin.
        Taistelu hiljeni Kyläjoen edessä, saksalaiset olivat ilmeisesti saavuttaneet tavoitteensa, ja päivä oli jo hämärtynyt. III Pataljoona koottiin ja järjestettiin puolustukseen maantien eteläpuolelle. II Pataljoonaan saatiin yhteys; se käskettiin palaamaan epäonnistuneelta koukkausmatkaltaan, minkä jälkeen se sijoitettiin rykmentin reserviksi Ala-Raumon sillan maastoon. Jalkaan haavoittunut kapteeni Toivonen luovutti komentajan tehtävät kapteeni Palatsille. Rykmentti oli iltapäivän aikana menettänyt panssarintorjuntatykkien lisäksi III Pataljoonan kevyet kranaatinheittimet ja yhden raskaan heitinjoukkueen kaluston.
        Sekä suomalaiset että saksalaiset keskittivät joukkoja Tornion pohjoispuolelle ja kummallakin oli hyökkäystehtävä. Jalkaväkirykmentti 53:n pääosat saapuivat aamulla Röyttään, ja rintamavastuu siirtyi rykmentille. II/JR53 otti vastaan motin eteläpuolen sitomisen, ja majuri Malmivaaran I Pataljoona jatkoi iltapäivällä Yli-Vojakkalaan, mutta alueen haltuunotto tyrehtyi saksalaisten keskittämän panssarintorjuntakomppanian tuleen. Seuraavana yönä yllättivät saksalaiset pataljoonan, joka pimeässä ja sumussa joutui hajalle ja vetäytyi JR53:n yhteyteen.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        12./JR 11   alik   Alahäivälä   Frans Johannes   29.01.1922   Alavieska   03.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   alik   Haanpää   Urho Erik   30.03.1914   Turku?   03.10.1944   Laivaniemi   5029
        12./JR 11   korpr   Hanhikorpi   Yrjö Sefanias   25.09.1915   Oulainen   03.10.1944   Tornio   5031 Kadonnut
        9./JR 11   kers   Hatunen   Veikko Johannes   07.10.1917   Haapavesi   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   alik   Hirvonen   Aarne Antton   26.07.1916   Oulunsalo   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        2./JR 11   stm   Jalonen   Väinö Johannes   06.07.1903   Huittinen   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        10./JR 11   korpr   Juvonen   Vilho Ensio   06.04.1923   Enonkoski   03.10.1944   Alatornio   5029
        9./JR 11   kers   Kangasniemi   Toivo Vilhelmi   25.02.1915   Haapavesi ?   03.10.1944   Tornio   5028
        7./JR 11   korpr   Kemppainen   Johannes   27.05.1916   Suomussalmi?   03.10.1944   Tornio   5022
        1./JR 11   stm   Keränen   Väinö Aappo   20.07.1903   Karunki   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        2./JR 11   kers   Kukkola   Väinö Erik   19.07.1908   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        12./JR 11   alik   Laukka   Toivo Olavi   17.04.1916   Oulainen   03.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   kers   Mainio   Väinö Matias   24.02.1921   Revonlahti   03.10.1944   Tornio   5014
        JR 11   stm   Mannonen   Mauri Niilo August   07.12.1922   Koivisto   03.10.1944   Alatornio   
        7./JR 11   stm   Muurinen   Viljo   08.01.1924   Kuolemajärvi   03.10.1944   Alatornio   5022
        3./JR 11   stm   Mäkinen   Toivo Herman   24.03.1916   Tyrvää   03.10.1944   Ylivojakkala   5014
        2./JR 11   stm   Mäkipaaso   Matti Johannes   28.08.1917   Ii   03.10.1944   Alatornio   Kadonnut
        9./JR 11   stm   Ollinen   Toivo Einari   09.01.1923   Koski Tl   03.10.1944   Alatornio   5028
        2./JR 11   stm   Paananen   Matti Johannes   14.09.1924   Viitasaari   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        9./JR 11   stm   Pakka   Kalle Sanfrid   17.12.1905   Vöyri   03.10.1944   Laivaniemi   5028
        2./JR 11   alik   Perho   Pekka Johannes   14.07.1909   Loimaa   03.10.1944   Alavojakkala   5012
        7./JR 11   vänr   Porthan   Mauno Henrik Samuel   20.12.1923   Oulujoki   03.10.1944   Alatornio   5022
        12./JR 11   stm   Raappana   Aarne Valtteri   27.06.1916   Piippola ?   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   stm   Riekki   Eino   08.03.1917   Taivalkoski ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        2./JR 11   stm   Salmela   Valde Pietari   10.09.1913   Vihanti   03.10.1944   Alavojakkala   5013
        12./JR 11   alik   Seppälä   Kalle Tauno   07.02.1917   Kiiminki   03.10.1944   Alatornio   5031
        7./JR 11   korpr   Seppänen   Jalmari   08.06.1922   Kuusamo ?   03.10.1944   Alatornio   5022
        5./JR 11   alik   Tapio   Leo Kalevi   27.06.1918   Muhos   03.10.1944   24.KS   Haavoittui 01.10. Akatornio
        II KrhJ/JR 11   ylik   Tuhkala   Erkki   01.01.1917   Pyhäjoki   03.10.1944   Alatornio   5019
        10./JR 11   stm   Tuomainen   Teuvo Johannes   22.06.1920   Vehmersalmi   03.10.1944   Alatornio   5029
        Taulu 3: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 3.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 4. päivä
        Lokakuun 4. päivänä alkoi Taisteluosasto Tornion hyökkäys kello 1500 tykistön ja suorasuuntausaseiden lyhyellä ja kiivaalla tulivalmistelulla; sen jälkeen iskivät kaikki kolme pataljoonaa. III Pataljoonan puolustus repesi välittömästi maantien eteläpuolella osittain jo ennen saksalaisten hyökkäystä, ja nämä pääsivät syntyneestä aukosta läpi kohtaamatta enää syvyydessä vastarintaa. Vaikka molemmat siivet vielä pitivät, oli puolustustodellisuudessa romahtanut parissakymmenessä minuutissa.
        Puolustus oli saatava järjestykseen 3 - 4 kilometrin päässä olevalle Ala-Raumon jokilinjalle, ja sen oli pidettävä, muuten olisi koko Tornioon keskitetyn 3. Divisioonan toiminta uhattuna. Reservinä ollut II Pataljoona muodosti sillanpään ja ehti hädin tuskin asemaan ennen saksalaisten kärjen saapumista. Vielä puolustuksessa olleet rykmentin osat irrotettiin ja vedettiin nopeasti Ala-Raumon taakse. Matkalla ne joutuivat syöksypommittajien kohteiksi, mutta selviytyivät lähes olemattomin tappioin. Taisteluissa raskaita menetyksiä kärsinyttä ja järkyttynyttä rykmenttiä ryhdyttiin heti ryhmittämään puolustukseen Ala-Raumon taakse. Vasemmalle, sillasta pohjoiseen, tuli III/JR53 vahvennettuna yhdellä II Pataljoonan komppanialla noin 4 kilometriä leveälle kaistalle; oikealle sillan ja Ala-Raumon suiston väliselle noin 3 kilometrin kaistalle III Pataljoona niin ikään vahvennettuna yhdellä komppanialla. Puolustuaseman kummatkin sivustat nojasivat tyhjään, vasemmalla korpeen ja oikealla mereen. Koska Jalkaväkirykmentti 11:n oma reservi oli huvennut, vahvennukseksi alistettiin rykmentille majuri Tiitolan Erillinen Pataljoona 13.
        Rykmentti sai rauhassa valmistella puolustustaan aamuun saakka Ala-Raumon ansiosta, joka oli paikoin yli 100 metriä leveä. Saksalaiset olivat varanneet ylimenokalustoa niin niukasti, että se sitoutui jo Kyläjoella, ja itse 20. Vuoristoarmeijan komentaja kenraalieversti Rendulic osoitti tästä tyytymättömyyttään. Seuraavana yönä määrättiin majuri Hauswedel taisteluosaston komentajaksi; syynä olivat todennäköisesti edeltäjän puutteelliset ylimenovalmistelut.
        Vielä kaksi päivää joutui rykmentti taistelemaan Tornion sillanpäässä. Mieliala oli hyvin matalalla. Rykmentti oli taistellut viisi vuorokautta ilman lepoa, tykistön tukea ja lämmintä ruokaa. Tappiot olivat noin 350 miestä. III Pataljoona oli kärsinyt eniten, 7. Komppaniassa oli enää 25 miestä ja 9. Komppaniassa 40 miestä. II Pataljoonan komppaniat olivat sentään vielä noin 100 miehen vahvuisia. Konekiväärejä ja kranaatinheittimiä oli menetetty huolestuttavan paljon.
        Tornion pohjoispuolella oli rauhallista. JR53 (-pataljoona) ryhmittyi "tilapäiseen puolustukseen" Ala-Vojakkalan tienhaaramaaston eteläpuolelle Tornionjoen ja Aapajoen välille, ja I Pataljoona koottiin reserviksi kunnantalolle. Saksalaiset puolestaan valmistelivat hyökkäystä seuraavaksi päiväksi. Tähän mennessä oli pataljoona menettänyt kahdestatoista konekivääristään kymmenen. Tornion taistelujen päätyttyä täydennettiin vajaus saksalaisilla ilmajäähdytteisillä sotasaaliskonekivääreillä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        2./JR 11   stm   Alatalo   Tauno Valdemar   11.12.1923   Oulujoki   04.10.1944   Haaparannan sairaala, Ruotsi   5013
        4./JR 11   stm   Hast   Oiva Anssi   25.06.1923   Tervola   04.10.1944   Tornio   5015
        EK/I/JR 11   alik   Huttu   Eero Olavi   12.07.1921   Suomussalmi   04.10.1944   Ylävojakkala   5010
        4./JR 11   stm   Isoaho   Vilho Eemeli   24.10.1923   Ylikiiminki   04.10.1944   24.KS   5015 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        11./JR 11   alik   Koppelo   Arvi Leevi   02.04.1908   Kuusamo   04.10.1944   Alatornio   5030
        3./JR 11   korpr   Kylä-Sankari   Into Erkki   12.02.1902   Pöytyä   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        7./JR 11   stm   Moilanen   Antti   25.11.1909   Suomussalmi   04.10.1944   A/24.KS   5022 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        III KrhJ/JR 11   stm   Pirttiaho   Eino Johannes   05.08.1916   Kärsämäki   04.10.1944   Alatornio   5027
        5./JR 11   stm   Pitkänen   Aukusti   03.03.1905   Suonenjoki ?   04.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Sallinen   Yrjö Aleksander   23.04.1913   Heinävesi   04.10.1944   Alatornio   5031
        3./JR 11   alik   Torvinen   Reino Arvi   04.06.1915   Oulu ?   04.10.1944   Ylivojakkala   5014
        4./JR 11   stm   Tuomaala   Aatos Armas   17.12.1923   Isojoki   04.10.1944   Ylivojakkala   5015
        Taulu 4: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 4.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 5. päivä
        Lokakuun 5. päivänä yrittivät saksalaiset murtoa Tornion pohjoispuolella ja Jalkaväkirykmentti 53 joutui vetäytymään Keropudasjoelle, siis Jalkaväkirykmentti 11:n vasemman siiven taakse. Taisteluosasto Tornion samanaikaiseksi suunniteltu hyökkäys JR11:tä vastaan ei lähtenyt alkuun liikkeelle, sillä aika kului ylimenopaikkojen tiedusteluun. Vasta kello 1615 hyökkäsi II/Vuoristojääkärirykmentti206 noin kilometrin verran siltapaikan eteläpuolelta löydetyn kahlaamon kohdalla. Hyökkäys tyrehtyi III Pataljoonan tuleen, mutta sen sijaan irtaantui sillan pohjoispuolella puolustuksessa ollut III/JR53 levittäen huhua, että saksalaiset olivat ylittäneet joen. Pataljoona sijoitettiin reserviksi rauhoittumaan, ja sen puolustusasemat otti vastaan Erillinen Pataljoona 13.
        Tämä päivä oli synkkä Tornion pohjoispuolella taisteleville suomalaisille. Saksalaiset aloittivat kello 0530 tulivalmistelun tykistöllä ja kaikilla jalkaväen raskailla aseilla. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin alkoi hyökkäys, joka johti heti murtoon, ja puolessa tunnissa oli puolustus luhistunut. Koko rykmentti oli liikkeessä taaksepäin, ja yritys saada puolustus järjestetyksi uudelleen Lehdon tasalle epäonnistui täysin.
        Kunnantalolla reservinä ollut Malmivaaran I Pataljoona sai kello 1000 tehtäväksi miehittää toista kilometriä pitkän Keropudasjokilinjan, ja se ryhmittyi samanaikaisesti, kun edessä olevat joukot vetäytyivät epäjärjestyksessä joen yli. Sillat räjäytettiin saksalaisten edestä kello 1200; sen jälkeen saapuneet JR53:n miehet ylittivät Keroputaan kuka veneellä kuka uiden.
        Saksalaiset pysähtyivät jokilinjalle, joten rykmentillä oli aikaa koota pataljooniaan ja järjestää puolustus uudelleen. Päivän taisteluista säästynyt Malmivaaran pataljoona sijoitettiin vasemmalle painopistesuuntaan, Tornionjoesta rautatielle.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        I KrhJ/JR 11   stm   Harju   Otto   09.01.1905   Kemi   05.10.1944   Tornio   5011
        12./JR 11   stm   Jarva   Eino Johannes    09.11.1922   Piippola ?   05.10.1944   Laivaniemi   5031
        14./JR 11   stm   Lukkarinen   Tauno Johan Edvard   15.07.1920   Oulunsalo   05.10.1944   Tornio   5004
        9./JR 11   alik   Oikarinen   Tauno Josef   21.03.1914   Puolanka   05.10.1944   Tornio   5028
        5./JR 11   stm   Pilppula   Kosti Kalevi   16.09.1923   Haukipudas   05.10.1944   Tornio   5020
        III/JR 11   stm   Raudaskoski   Arvid   23.10.1914   Oulainen ?   05.10.1944   Tornio   5026
        7./JR 11   stm   Salmela   Nestori   01.12.1902   Haapavesi   05.10.1944   Haaparanta, Ruotsi   5022 Haavoittui 4.10. Torniossa
        9./JR 11   korpr   Seppänen   Sulo Antero   01.12.1913   Antrea   05.10.1944   Alatornio   5028
        7./JR 11   stm   Viitala   Ahti Arnold   25.09.1922   Merijärvi   05.10.1944   Tornio   5022
        II/JR 11   stm   Åhman   Yrjö Olavi   24.07.1924   Oulu ?   05.10.1944   Alatornio   5018
        Taulu 5: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 5.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 6. päivä
        Lokakuun 6. päivänä käytiin viimeiset taistelut Kemin maantien suunnassa. Heti aamusta alkaen yrittivät saksalaiset uudestaan murtoa kaupungin pohjoispuolella. Jalkaväkirykmentti 50 lähti koukkaamaan niiden selustaan, ja Taisteluosasto Tornio yritti lyödä Jalkaväkirykmentti 11:n.
        II/Vuoristojääkärirykmentti206 hyökkäsi tulivalmistelun turvin Ala-Raumon yli III Pataljoonan oikeaa siipeä vastaan. yritystä pidettiin aluksi vähäisen, mutta sen jälkeen kun myös II/Krenatöörirykmentti379 yhtyi hyökkäykseen, muuttui tilanne vakavaksi. Etulinja murtui, mutta hyökkäys saatiin pysäytettyä heti tämän takana olevaan tukilinjaan, ja täällä riehuivat ankarat taistelut suppealla alalla iltapäivään saakka. Tappiot olivat molemmin puolin suuret; majuri Gluckner haavoittui vaikeasti, seuraaja yliluutnantti Löhe kaatui hetken perästä, ja pian oli vuoristojäääkäripataljoonan ainoana upseerina luutnantti Unterweger.
        Yleistilanteen selkiinnyttyä Tornion pohjoispuolella sai JR11 luvan käyttää reservipataljoonaansa. Vastahyökkäys alkoi kello 1430, ja nyt oli tykistön tuli ensimmäistä kertaa käytössä. Voimakas tuli ja pataljoonan isku yllättivät saksalaiset täysin, ja nämä pureutuivat etumaastoon pieniksi pesäkkeiksi. Näitä "motteja" tuhotessa käytiin vastahyökkäyksen ankarimmat taistelut, ja aivan viime hetkillä kaatui kolme upseeria, jotka olivat ansiokkaasti ja pitkään palvelleet rykmentissä.
        Viimeistä mottia tuhotessa oli saksalaisten tuli niin kova, että erään raskaan panssarintorjuntatykin miehistö pyrki ratkaisevalla hetkellä suojaan. III Pataljoonan komentaja majuri Pentti Valkonen ryhtyi ampujaksi, 9. Komppanian päällikkö luutnantti A. Aho lataajaksi ja luutnantti Simola tähystäjäksi. Valkonen haavoittui kranaatinsirpaleesta päähän, ja kun häntä lähdettiin kuljettamaan taakse, räjähti kolmikon edessä kranaatti. Valkonen kuoli heti, ja Aho sekä Simola haavoittuivat kuolettavasti. Monissa taisteluissa erityisesti kunnostautunut Valkonen nimitettiin kuolemansa jälkeen Mannerheim -ristin ritariksi.
        Lokakuun 6. päivän taistelussa olivat saksalaiset yrittäneet kaikkensa JR11:n lyömiseksi. Halsti kuvaa III Pataljoonan edessä olevaa hiljentynyttä taistelukenttää näin: "Se oli hirvittävän näköinen. Saksalaisten hyökkäys oli vienyt etumaiset heistä aivan tukilinjan harjanteelle. Siihen he olivat kaatuneet, kasvot meihin päin, muutaman metrin päähän asemistamme ja heidän takanaan olivat kaatuneet muut, ryhmä ryhmältä, joukkue joukkueelta, komppania komppanialta. Koko hyökkäysryhmitys oli luettavissa tuosta kuolleiden joukosta."
        Tänä päivänä pyrkivät sekä suomalaiset että saksalaiset ratkaisuun Tornion pohjoispuolella. Eversti Steets suunnitteli kummallakin konekivääripataljoonalla murtoa, jonka jälkeen jääkäripataljoona hyökkäisi aukosta suoraan Tornioon; matkaahan oli enää kolmisen kilometriä. Suomalaisilla oli maihinnousualueella jo riittävästi jalkaväkeä sekä hieman tykistöä ja hyökkäystä suunniteltiin totutulta pohjalta. JR53 sitoisi ja JR50 koukkaisi Osasto Steetsin selustaan.
        Saksalaisten tulivalmistelu alkoi kello 0445 ja hyökkäys kello 0600 sekä maantien että rautatien suunnassa. Kovasta torjunnasta huolimatta pääsivät saksalaiset murtoon kello 0645. I/JR53 heitettiin vastahyökkäykseen, mutta saksalaisten painostus - nyt kaikilla kolmella pataljoonalla - työnsi puolustusta hitaasti taaksepäin. Tilanne vakiintui vasta keskipäivällä, jolloin murron leveys oli noin puoli kilometriä ja se ulottui kilometrin syvyyteen kansanopiston tasalle. Vielä iltapäivän jatkui taistelu hellittämättä ja saksalaiset saivat tukea jopa syöksypommittajilta. Vasta yhdentoista tunnin kuluttua kello 16:n maissa alkoi painostus heiketä.
        Koukkaava Jalkaväkirykmentti 50 oli kello 1545 saavuttanut Tornionjoen ja katkaissut Steetsin taisteluosaston kahtia. Motissa oli kaikki kolme pataljoonaa ja sen ulkopuolella esikunta, panssarintorjuntakomppania ja patteristo. Motin etelälaidalla ryhmitti Jalkaväkirykmentti 53 pataljooniaan puolustukseen; etulinjaan tulivat sen omat pataljoonat, ja Malmivaaran pataljoona sijoitettiin reserviksi kansanopiston maastoon.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        JR 11   stm   Anttila   Otto Aleksanteri   02.02.1902   Paavola ?   06.10.1944   Kytöjoki   5020
        12./JR 11   kers   Borgman   Erkki Armas   22.12.1917   Maaninka   06.10.1944   Alatornio   5031
        12./JR 11   alik   Enovaara   Yrjö   22.12.1924   Saloinen   06.10.1944   Alatornio   5031
        JR 11   stm   Hannuksela   Niilo Henrikki   24.12.1917   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5030
        9./JR 11   stm   Heikkilä   Paavo Matias   22.01.1920   Metsämaa   06.10.1944   Alatornio   5028
        5./JR 11   alik   Heikkilä   Mikko Niilo Adolf   18.08.1925   Rantsila ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Hyväri   Eelis Aimo Alfred   10.05.1922   Liminka ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        10./JR 11   stm   Hämäläinen   Pentti Olavi   28.05.1922   Kivennapa   06.10.1944   Kyläjoki   5029
        5./JR 11   stm   Härkönen   Martti Hemmi   13.11.1925       06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kaarteenaho   Urho August   23.11.1923   Puolanka   06.10.1944   Tornio   5012
        12./JR 11   stm   Kallio-Honkala   Heikki   23.08.1914   Oulainen   06.10.1944   Alatornio   5031
        1./JR 11   stm   Kangas   Uuno   04.07.1902   Ylitornio ?   06.10.1944   Tornio   5012
        1./JR 11   stm   Kanniainen   Esko   21.09.1923   Oulujoki   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   stm   Karjalainen   Toivo   02.05.1910   Kuusamo   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Karlbom   Kaarlo Immanuel   14.01.1921   Suomussalmi   06.10.1944   Tornio   5012
        5./JR 11   korpr   Karppinen   Juho Arvi   12.03.1902   Tyrnävä ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   korpr   Karppinen   Lauri Henrik   08.09.1914   Pulkkila   06.10.1944   Laivaniemi   5031
        8./JR 11   opp   Keränen   Veikko Johannes   22.12.1924   Hyrynsalmi ?   06.10.1944   Alatornio   5023
        2./JR 11   stm   Koramo   Väimö Rikhard   15.08.1911   Kuusamo   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Kukkonen   Veli Antti   30.11.1906   Karttula   06.10.1944   Alatornio   5020
        1./JR 11   stm   Kyngäs   Matti Kustaa   17.09.1908   Pudasjärvi   06.10.1944   24.KS   5012 Kuoli haavoittuneena
        8./JR 11   stm   Kätkä   Reino Johannes   20.07.1925   Oulainen ?   06.10.1944   Ylä-Raumo   5023
        1./JR 11   stm   Myllymäki   Lennart Aleksanteri   05.10.1908   Kalajoki   06.10.1944   Tornio   5012
        2./JR 11   alik   Mäki   Yrjö Rikhard   25.10.1902   Metsämaa   06.10.1944   Tornio   5013
        10./JR 11   alik   Niemi   Mauno Kaleva   13.03.1923   Jalasjärvi   06.10.1944   Tornio   5029
        2./JR 11   stm   Pahkala   Eino Eerikki   25.05.1922   Pyhäjoki   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   korpr   Pahkamaa   Eino Jaakko   19.02.1903   Rautio   06.10.1944   Alatornio   5020
        4./JR 11   stm   Pahkanen   Antti Henrik   16.01.1924   Ii   06.10.1944   Tornio   5015
        11./JR 11   stm   Partanen   Nestori   13.08.1906   Puumala ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        5./JR 11   stm   Pekkala   Aarne Joosef   16.11.1925   Haapavesi ?   06.10.1944   A/24.KS   5020 Haavoittui samana päivänä Alatorniolla
        13./JR 11   stm   Saari   Onni   29.02.1920   Riihimäki ?   06.10.1944   Tornio   5007
        11./JR 11   stm   Salmela   Paavo Pellervo   01.06.1918   Veteli ?   06.10.1944   Alatornio   5030
        2./JR 11   ltn   Salokannel   Ahti Ensio   14.01.1918   Helsinki   06.10.1944   Tornio   5013
        3./JR 11   ltn   Simola   Martti Alfred   01.11.1907   Kaavi   06.10.1944   A/24.KS   5026 Haavoittui samana päivänä Torniossa
        2./JR 11   stm   Sippala   Veikko Johannes   27.06.1922   Saloinen   06.10.1944   Tornio   5013
        5./JR 11   alik   Suikkari   Matti   07.01.1909   Antrea   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Suokoski   Martti Erik   09.07.1923   Oulu ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        5./JR 11   stm   Syrjälä   Niilo Einari   19.08.1923   Jurva ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        JR 11   alik   Sääskilahti   Niilo Olavi   16.12.1919   Rovaniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5003
        9./JR 11   stm   Toivanen   Feerti/Ferdi   30.04.1905   Maaninka ?   06.10.1944   Alatornio   5028
        4./JR 11   stm   Tuominen   Antti Ilmari   10.05.1913   Kangasala   06.10.1944   Tornio   5015
        PKom/III/JR 11   maj   Valkonen   Pentti Pekka   11.02.1911   Sakkola   06.10.1944   Alatornio   5026
        5./JR 11   stm   Valtanen   Johan Samuel   14.12.1925   Säräisniemi ?   06.10.1944   Alatornio   5020
        12./JR 11   stm   Viio   Heikki Johannes   30.01.1922   Pulkkila ?   06.10.1944   Alatornio   5031
        Taulu 6: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 6.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 7. päivä
        Lokakuun 7. päivä oli Tornion itäpuolella rauhallinen ja rykmentin pääosalla oli pitkästä aikaa tilaisuus pataljoonien järjestelyyn ja huoltoon. Rauhallisuus johtui siitä, että saksalaiset valmistelivat irtaantumista, mikä toteutui seuraavana päivänä Jalkaväkirykmentti 11:n huomaamatta.
        Tornion pohjoispuolella yritettiin supistaa mottia ja saksalaiset puolestaan yrittivät avata saartorengasta pohjoiseen, mutta tilanne pysyi jatkuvista taisteluista huolimatta lähes ennallaan ja I Pataljoona oli koko päivän reservinä.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        9./JR 11   ltn   Aho   Aake Arvo Artturi   06.04.1916   Oulu   07.10.1944   A/24.KS   5028 Kuoli haavoituttuaan Tornion taisteluissa
        12./JR 11   stm   Ahonpää   Heimo Olavi   23.06.1922   Pyhäntä ?   07.10.1944   Tornio   5031
        5./JR 11   stm   Halmetoja   Olavi   14.07.1925   Nivala   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Tornion taistelussa 6.10.
        14./JR 11       Isoaho   Kaarlo Kustaa   10.06.1908   Simo ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        5./JR 11   kers   Kulkki   Risto Kalervo   10.03.1918   Keuruu   07.10.1944   Matkalla KS:aan   5020 Haavoittui Alatorniolla samana päivänä
        3./JR 11   stm   Lehtovaara   Lauri Johannes   20.03.1922   Pudasjärvi ?   07.10.1944   A/24.KS   5014 Kuoli haavoihinsa
        8./JR 11   stm   Niska   Matti Nikolai   26.02.1906   Ylitornio   07.10.1944   Alatornio   5024
        14./JR 11   korpr   Rajander   Toivo Joonas   24.02.1918   Ristijärvi ?   07.10.1944   Alatornio   5004
        13./JR 11   kers   Rantakari   Erkki Ilmari   11.01.1921   Siikajoki ?   07.10.1944   Alatornio   5007
        5./JR 11   stm   Räisänen   Sauli   20.02.1917   Suomussalmi   07.10.1944   Sangis, Ruotsi   Haavoittui taisteluissa 5.10. Torniossa
        1./JR 11   vänr   Sallinen   Eero Päiviö   07.10.1922   Siikajoki ?   07.10.1944   Ruotsi   5012 Haavoittui taisteluissa 6.10. Torniossa
        12./JR 11   stm   Tiainen   Tauno   13.09.1923   Uukuniemi   07.10.1944   KS Rovaniemi   5031 Kuoli haavoittuneena
        11./JR 11   alik   Virkkala   Aarre /Aarne Johannes   10.11.1920   Kaustinen   07.10.1944   Tornio   5030
        Taulu 7: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 7.10.1944 kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lokakuun 8. päivä
        Lokakuun 8. päivänä käytiin Keroputaan ratkaisutaistelu. Saksalaiset olivat jättäneet jääkäripataljoonan puolustamaan motin etelälaitaa ja irrottaneet kummankin konekivääripataljoonan. Nämä ryhtyivät etelästä ja uutena joukkona II/SS-Vuoristojääkärirykmentti11 pohjoisesta avaamaan JR50:n saartorengasta tien suunnassa.
        JR53 oli yön aikana valmistellut pataljoonalla ylimenohyökkäystä oikealla siivellään jokien haarautumiskohdassa. Hyökkäys alkoi kello 0400, ja heti, kun oli saavutettu alkumenestys, lähetettiin Malmivaaran I Pataljoona kello 0600 hyökkäykseen samasta ylimenokohdasta. Pataljoonat työnsivät saksalaisia edellään, ja muutamassa tunnissa oli Keroputaan eteläpuolinen alue vallattu takaisin. Motin pohjoislaidalla alkoi kello 1000 viimeinen raju ulosmurtautuminen, joka onnistui osittain. Saksalaiset menettivät kaatuneina noin 500 miestä ja vankeina 337 miestä. Suomalaisten tappiot olivat 1236 miestä, joista 189 kaatuneina.
        Yksikkö   Sarvo   sukunimi   etunimet   syntymäaika   syntymäpaikka   kuolinaika   kuolinpaikka   Muuta
        4./JR 11   stm   Joutsen   Vilho/Vasili   08.11.1913   Salmi   08.10.1944   Tornio   5015
        1./JR 11   stm   Järvinen   Aarre Johannes   26.07.1924   Helsinki ?   08.10.1944   Alavojakkala   5012
        6./JR 11   stm   Oinas   Heikki Vihtori   08.10.1924   Pudasjärvi   08.10.1944   Örnsköldsvik, Ruotsi   5021 Haavoittnut Tornion taisteluissa 1.10.
        1./JR 11   alik   Rissanen   Väinö Eelis   23.04.1920   Kaavi   08.10.1944   Tornio   5012
        I/JR 11   korpr   Sallinen   Eino Olavi   16.07.1921   Oulu   08.10.1944   Tornio   5010
        12./JR 11   stm   Lempinen   Olavi Iisakki   21.01.1924   Liminka   09.10.1944   Alatornio   5031
        5./JR 11   stm   Muikkula   Ernest Arvid   08.02.1916   Pyhäjoki ?   09.10.1944   Paakkola, Tervola   5020
        2./JR 11   stm   Tulppo   Verner   08.10.1909   Haapajärvi   09.10.1944   Alavojakkala   5013
        Taulu 8: Jalkaväkirykmentti 11:n riveissä 8.-9.10.1944 Torniossa kaatuneet (Lähde: Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto)
        Lähdeluettelo:
        1.   Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983
        2.   Suomen sota 1941 -1945, osa 8
        3.   Hyvönen, Osmo: Tornio 1944
        4.   Larjo, Thure: Tornion kaappaus 1944
        5.   Ahto, Sampo: Aseveljet vastakkain. Lapin sota 1944-45
        6.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Lapin sodassa
        7.   Halsti, Wolfgang Hallsten: Aika vaatii veronsa
        8.   Kaila, Toivo: Lapin sota
        Sivua päivitetty
        [email protected]

        Olisit vaan laittanut linkin mukaan kuten asiaan kuuluu!

        http://www.pohjanprikaatinkilta.fi/PohPr/taistelut/Tornio1944.htm

        Torniosta lisää:

        Kulju, Mika: Tornion maihinnousu 1944
        Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983
        Suomen sota 1941 -1945, osa 8
        Hyvönen, Osmo: Tornio 1944
        Larjo, Thure: Tornion kaappaus 1944
        Ahto, Sampo: Aseveljet vastakkain. Lapin sota 1944-45
        Halsti, Wolfgang Hallsten: Lapin sodassa
        Halsti, Wolfgang Hallsten: Aika vaatii veronsa
        Kaila, Toivo: Lapin sota


    • Pushmanni

      Islanti ei pidä omaa armeijaansa parhaimpana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      83
      1958
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      248
      1924
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      96
      1636
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      112
      1451
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1161
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1120
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      63
      958
    8. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      952
    9. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      105
      924
    10. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      886
    Aihe