CNC-ohjelmointi...

kapasiteetti

Mistä voisi alkaa opiskella CNC-koneiden ohjelmointia? Millä kielillä/ohjelmilla niitä ohjelmoidaan?

Kiitos!

11

10689

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhkufuh

      No ainakin ammattikoulu tulee ensin mieleen mutta. Oppisopimuskin on mahdollinen. Riippuu tietysti opiskeletko ammattiin vai huviksesi vaan.

      Millä kielellä niitä sitten ohjelmoidaan, riippuu vähän laitevalmistajasta, simens, mazak, heidenhain, kaikki taitavat käyttää omaa kieltään ja valmistajia on monia. Sitten on keskustelevia ohjauksia, parameriohjelmointi ja muut.
      CNC ohjelmat ovat pääasiassa koodikieltä, x,y,z,m g,w,u,i,y,ja mitä vielä niitä nyt onkaan.

      ehkä helpoin juttu on kun googletat ja käyt valmistajien sivuilla, ehkä löydät jonkun demo version vaikka simensiltä, jolla pääset kokeilemaan.

    • yleensä

      ISO-koodilla sitä yleensä ohjelmoidaan. Koodiin tulee pieniä eroja eri laitevalmistajille. Laitevalmistajia on esim. Siemens ja Heidenhain.

      ISO-koodin yleisimmistä käskyistä joutuu ohjelmoinnin opettelun aloittamaan. On myös ymmärrettävä esim. työkalukompensoinnit, akselit-, vapausasteet, absoluutti- ja inkrementtaalikäskyt, referenssi- ja nollapisteet. Listaa voi jatkaa vielä lastuamis-, syöttö- ja pyörimisnopeuksilla, nousulla, leikkuunesteillä, toleransseilla ja terämateriaaleilla. CAD- ja CAM-ohjelmia on myös opiskeltava.

      ISO-koodia on pystyttävä lukemaan ja korjaamaan ohjelmia, mutta käytännössä varsinainen ohjelmointi tehdään nykyään CAM ohjelmilla esim. WINCAM.

      • ???

        nimen tai muun vastaavan tietolähteen, mistä lähteä opettelemaan?

        Googlella löytyy yllättävän vähän kelvollista materiaalia :(


      • on materiaalia

      • visvapillu

      • töissä oppii
        visvapillu kirjoitti:

        näillä mennää!

        eipä ne ota töihin vaikka osaisi 3 eri ohjausta, tärkeämpää on että on vähintään se 2 vuotta napinpainamiskokemusta, uusi ohjelma tulee ehkä kerran kaksi kertaa vuodessa).


      • skeidaa
        töissä oppii kirjoitti:

        eipä ne ota töihin vaikka osaisi 3 eri ohjausta, tärkeämpää on että on vähintään se 2 vuotta napinpainamiskokemusta, uusi ohjelma tulee ehkä kerran kaksi kertaa vuodessa).

        .............


      • stupido
        töissä oppii kirjoitti:

        eipä ne ota töihin vaikka osaisi 3 eri ohjausta, tärkeämpää on että on vähintään se 2 vuotta napinpainamiskokemusta, uusi ohjelma tulee ehkä kerran kaksi kertaa vuodessa).

        Enpä ole moista tyhmeliiniä ennen tavannut


    • vinkkarit_rutussa

      kuulemma opetaan aika paljon ensin vanhanajan metallisorvausta ym. metalliasioita ensin.
      Sitten vasta voidaan mennä CNC-sorvaukseen.
      Pitäisi siis oppia metallipuolen perusasioita aika paljon ennenkuin pääsee CNC-sorvaushommiin.

      En osaa sanoa, mitä työnantaja suhtautuisi tyyppiin joka ei osaa ollenkaan metallialan peruskäsitteitä ym. Ottaisiko joku oppisopimuskoulutukseen? Täällä kun alan miehiä liikkeellä, niin olisivat ottaneet rohkeasti kantaa tuhon näkökulmaan.
      Tuolla oikealla ohjelmointipuolella eli ns. IT-alalla taitaa olla aika paljon vapaata porukkaa, mutta en usko että ne voivat puikkoihin metallihommiin helposti lähteä.

      Itse olen vanha ATK-alan (nykyään jotain vitun IT:tä) konkari. Onneksi on melko turvallinen ja rauhallinen työpaikka. Ei tarvitse paljoa työtahdilla itseään stressata. Huomaa, että kaikki atk-alan työ ei vielä ole muuttanut ulkomaille tai softataloihin. Isoissa yrityksissä on vieläkin jonkun verran omaa teknistäkin atk-henkilöstöä.

      • Vanha avartaja

        Aloitin ite 71 sorvaajana sarja töihin kärkisorvilla, ammattikolun jälkeen. Hommat on parantuneet ja vaativuus lisääntyny koko ajan, nykyään olen melkosen vauraalla aarporalla koneistajana. Kyllä se vähän niin on että jos menet vaikka oppisopimuksella pajalle töihin ja sattuu löytymään vielä kunnon opettaja niin kyllä se sitten siitä.


    • Jeti

      No aloita tsekkaamalla aikuiskoulutuskeskusten tarjonta itse päädyin alalle työvoimapoliitisen koulutuksen kautta 2000 luvun alussa silloin työllisyystilanne oli Tosi hyvä. Suoraan koneen ääreen tuskin pääset tosin omassa työpaikassani on kaksi kaveria jotka ova sorveilla ilman mitää koulutusta toinen jo kahdeksan vuotta hommia tehneenä ja on tosi ammattilainen.Yleisin ohjelmointi on ISO koodi eli NS G-koodi Ohjelmointikieliä on kymmeniä joskin ISO-koodia käyttävien ohjausten väliset erot ovat mitättömän pieniä. Yleisin ohjaus on Fanuc ja Okuma joissa on useita versioita häviävän pienin eroin ohjausten välillä on eroja lähinnä työkiertojen välillä ja opittuaan yhden kielen pääsee äkkiä älylle myös muista joten ohjelmointikielen oppiminen on helpoin ja nopein asia josta pääsee ällän päälle jo parissa päivässsä tai viimeistään viikoissa. Tärkeintä on oppia metallin työstäminen jota ei opi kuin tekemällä. jos sinulla on työstötekniika hallussa tie CNC- koneistajaksi ei ole pitkä ja töitä riittää varmasti loppuiäksi.ISO koodi ohjauksen lisäksi on olemassa myös paraametriikka ohjelmointi ja keskusteleva ohjaus sekä jo vanhentunut keskustelevaa ohjausta edeltävä symboliikkaohjelmointi (fapt).Työnantajatkin kouluttavat kyllä jos perusteet on hallussa ja ovat siihen osin pakotettujakin koska koko alan laajaa osaamista ei kouluissa opi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1325
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1076
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      74
      869
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      797
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      715
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      691
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      678
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      655
    Aihe