Paistettua silliä, kermasipulia

crudo

Kerran talvessa - kun saa kokonaisia suolasillifileitä - täytyy tehdä tämä:

3 suolasillifileetä - liota maidossa pari tuntia ja nypi liiat ruodot pois, jos viitsit ja ne kiusaavat
kanamuna
vehnäjauhoja
korppujauhoja
2 sipulia
2-3 dl kuohukermaa
voita, pippuria

Leikkaa silleistä halumasi palat. Silli paneroidaan kastamalla ensin vehnäjauhoihin, sen jälkeen vatkattuun kananmunaan ja lopuksi korppujauhoihin. Älä suolaa - kalassa on vielä sitä kyllin.

Anna paneroitujen fileitten kuorruttua rauhassa tovi.

Viipaloi sillä välin sipulit ohuiksi viipaleiksi ja ruskista kasarissa voissa miedolla tulella hauduttaen. Anna sipulien vähän karamellisoitua. Voit ripauttaa hyppysellisen sokeria sipulirenkaitten joukkoon, mutta älä anna niitten palaa.

Paista paneroidut sillifileet voissa puolilämmöllä kullanruskeiksi; pidä lämpimänä.

Kaada kerma sipulikasariin ja anna hautuen kiehua pari minuuttia. Pippuroi ja maista maku - tulisi olla sipulisen makeaa.

Nosta sillifileet tarjolle ja kaada päälle kermakastike ja sipuliviipaleita. Tämän kanssa maistuu perunalumi, kokoperunat ja kerran tein uppomuniakin kaveriksi.

Tämä on vähän tällaista äijien ruokaa - helppo tehdä etukäteen viimeistelyä varten valmiiksi ja olut maistuu aika kivalta suolaisen sillin kanssa. Ja vähän eksoottistakin - silli on harvinainen kala eikä mikään kalapuikkoseiti, jooko?

19

2358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teet ?

      Niistä joulunajan kokonaisista silleistä, joista tehdään lasimestarinsillikikin ?

      • Juuri niistä - matjes ei taida tähän käydä. Olen ostanut niitä vakuumisillejä, joissa on kolme filettä pakkauksessa. Siksi rakensinkin tämän kolmelle fileelle.


      • porkkanapää
        crudo kirjoitti:

        Juuri niistä - matjes ei taida tähän käydä. Olen ostanut niitä vakuumisillejä, joissa on kolme filettä pakkauksessa. Siksi rakensinkin tämän kolmelle fileelle.

        Tämä vois olla ihan täydellinen sunnuntaibrussi/dagen efter ruoka ..

        pitääkin testata seuraavan kerran kun on
        moinen tilanne :o)


    • Erinomaisen hyvää oli !

      Meille, jotka olemme joutuneet terveydellisistä syistä tottumaan
      jo vuosia vähäsuolaiseen ruokavalioonn, silliä olisi pitänyt liottaa
      paljon, paljon kauemmin, yön yli. Kun on tottunut vähäsuolaiseen ruokavalioon, pienempikin suolaisuus tuntuu voimakassuolaiselta. No, sehän on vain sovelluskysymys.
      Toisaalta sillin luonteeseen kuuluu maistua edes jonkunverran suolaisuus.
      Kiirettä piti nyt ekalla kerralla ajoituksen kanssa, eli saada kaikki yht'aikaa valmiiksi ja lämpimänä pöytään.
      Sipuli-kermakastike ei saa palaa, sillit toisella pannulla kypsentymässä kullanruskeksi ja siinä ohessa piti tehdä muusi,
      päädyin muusiin.
      Hyvää oli ja teen toistekin, kiitos paljon ohjeesta, joka jää listalleni pysyvästi ! Silliä saa aina, eikä minusta ollut erikoisemmin "äijäruokaa", repertuaariini kuuluu saman sarjan muut hyvät herkut, läskisoosi, pyttipannu yms. aina silloin tällöin. Elämästä pitää ja voi nauttia - tasapainoisesti.

      • viritelty

        vähäsuolaisesta Hollannin matjes sillistä muutama harjoituskerta . Kiitos taas Grudo !


      • Ainahan näissä resepteissä silliä käsketään liottamaan yli yön ja varmaan se paikallaan onkin. Silli tahtoo vain pehmentyä liikaa pitkässä liotuksessa ja koska nykyinen silli on paljon vähemmän suolaista kuin ennen, ei niin pitkä liotus liene enää niin ehdotonta.

        Mutta - olet ihan oikeassa: ihmisten maku suolan suhteen on myös muuttunut ja monet kaihtavat jo vähäistä suolaisuutta kun eivät ole enää siihen tottuneet.

        Siis: liotusaika maun mukaan!

        Mutta kiva kun testasit - mukava todeta vanhojen reseptien heräävän taas eloon.


    • kermasipuli

      nopeasti:Peipsiveeren pienetmakeat siplit kuoritaan ja ladotaan vuokaan.Tilkka vettä pohjalle , hunajaa, rakunaa ja mikroon 5 min.Sitten lisäät kerman ja lusikoit valunutta lienetä joukkoon. Muutama minuutti ja vie kielen mennessään.
      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/2010/Kermasipulit, mutta ei siis juustoa

      • Hunaja tuo tässä makeutta. Jos sipulit ovat todella hyviä ja jaksaa hauduttaa niitä niin, että ne karamellisoituvat - kuten sipulikeittoa tehdessä - saadaan sipulin oma makeus esiin ja hunajaa tai sokeria ei edes tarvita.

        Kermassahan on myös makeutta. Rakuuna sopii hyvin - tai timjami.


      • olet...

        kirjoitushäiriöinen?


      • En kommentoinut tuota mainintaasi tuosta Peipsiveeren sipulista: tuttuja ovat ja makeita, samoin Piirissaaren sibul.

        Myös Peipsiveeren hapukurk lienee sinulle tuttu asia.

        Kun nyt kysyn, niin tiedätkö mikä on "Kriuksujuust"; minä en ja siksipä kyselen..


      • natista
        crudo kirjoitti:

        En kommentoinut tuota mainintaasi tuosta Peipsiveeren sipulista: tuttuja ovat ja makeita, samoin Piirissaaren sibul.

        Myös Peipsiveeren hapukurk lienee sinulle tuttu asia.

        Kun nyt kysyn, niin tiedätkö mikä on "Kriuksujuust"; minä en ja siksipä kyselen..

        Oliskos lapinjuuston tapasta ,
        jotenkin jouluun se liittyy
        http://tartu.postimees.ee/141207/tartu_postimees/uudised/301360.php
        Pitää kipasta " eesti herkut " kauppaan kyselemään


      • jälkeen ei saa myydä

    • ja tuoretta silliä

      myytiin Vitualmarket = torin, kolmessa kalakaupassa. Ihan kateeks kävi.

      • Joo, olen huomannut saman, että monessa paikassa Saksassa myydään tuoretta silliä. Saattaa olla kyllä tuontitavaraa Tanskasta vaikka onhan Saksallakin tuota Pohjanmeren rantaa ja Helgoland kaupan päälle.

        Parhaat silli- ja muutkin kalaruoat löytyvät Cuxhavenista - ainakin tuoreudella mitaten.

        Saksalaisesta rollmopsista en perusta, mutta paremman saa kun tekee näin:

        Vähän erilainen rollmops

        matjesfilettä
        kaprista
        sinappia - sokeritonta
        maustekurkkua
        sipuli
        (tilliä tai ruohosipulia)

        Jauha kapris, sinappi, maustekurkku ja sipuli keittiökutterilla massaksi ja mausta maustepippurilla. Levitä massa matjesfileen päälle - ripottele tilliä tai ruohosipulia, jos saat tähän aikaan kunnollista käsiisi - ja rullaa rullalle. Fileestä saa ainakin kaksi rullaa. Kääri rullat tiukasti voipaperiin tai folioon.

        Anna maustua pari päivää jääkaapissa ja leikkaa terävällä veitsellä rullasta pienemmiksi siivuiksi. Tämä on erinomainen alkuruokaresepti kuuman, keitetyn perunan kanssa.

        Enkä ole ihan tähän törmännyt Saksassa.


      • rollmops
        crudo kirjoitti:

        Joo, olen huomannut saman, että monessa paikassa Saksassa myydään tuoretta silliä. Saattaa olla kyllä tuontitavaraa Tanskasta vaikka onhan Saksallakin tuota Pohjanmeren rantaa ja Helgoland kaupan päälle.

        Parhaat silli- ja muutkin kalaruoat löytyvät Cuxhavenista - ainakin tuoreudella mitaten.

        Saksalaisesta rollmopsista en perusta, mutta paremman saa kun tekee näin:

        Vähän erilainen rollmops

        matjesfilettä
        kaprista
        sinappia - sokeritonta
        maustekurkkua
        sipuli
        (tilliä tai ruohosipulia)

        Jauha kapris, sinappi, maustekurkku ja sipuli keittiökutterilla massaksi ja mausta maustepippurilla. Levitä massa matjesfileen päälle - ripottele tilliä tai ruohosipulia, jos saat tähän aikaan kunnollista käsiisi - ja rullaa rullalle. Fileestä saa ainakin kaksi rullaa. Kääri rullat tiukasti voipaperiin tai folioon.

        Anna maustua pari päivää jääkaapissa ja leikkaa terävällä veitsellä rullasta pienemmiksi siivuiksi. Tämä on erinomainen alkuruokaresepti kuuman, keitetyn perunan kanssa.

        Enkä ole ihan tähän törmännyt Saksassa.

        olin , kuten Raholakin tähänasti - epäluuloinen
        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/qr.html#roll . Nyt vaan virittelemään ohjeesi mukaan ! Vaikka ei se silakkarullia voita .


      • pakettisilli
        rollmops kirjoitti:

        olin , kuten Raholakin tähänasti - epäluuloinen
        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/qr.html#roll . Nyt vaan virittelemään ohjeesi mukaan ! Vaikka ei se silakkarullia voita .

        eli voipaperiin ja sanomalehteen ja uuniin.
        Kuinkas se silli oikeaoppisesti tehtiinkään ?


      • pakettisilli kirjoitti:

        eli voipaperiin ja sanomalehteen ja uuniin.
        Kuinkas se silli oikeaoppisesti tehtiinkään ?

        Tuota varmaan tarkoitat - Silliä paperissa. Kyseessä jälleen kerran perinteinen ruotsalainen husmanskostin ruokalaji.

        2 pkt kevytsuolattua silliä tai sillifilettä
        8 keitettyä perunaa - kesällä uusia, nyt sitä mitä saa
        1 - 2 puna- tai tavallista sipulia - kesällä myös sipulien varret
        2 - 3 keitettyä munaa
        1 dl tillisilppua - tätähän et nyt saa kuin sitä rehutilliä - odota kesää!
        voita
        ruohosipulisilppua

        Liota sillifileitä kylmässä vedessä pari tuntia. Leikkaa leivinpaperista neljä neliönmuotoista palaa ja voitele paperit keskeltä voilla.

        Viipaloi perunat ja munat munaleikkurilla ja viipaloi sipulit.

        Lado paperille kerroksittain ensin perunaviipaleet, päälle valutetut ja pitkittäin puolitetut sillifileet, tillisilppu, munaviipaleet ja sipulit.

        Laita pinnalle muutamia voinokareita ja taita paperi tiiviiksi paketiksi siten, että aromit ja syntyvä liemi pysyvät paketissa - taitekohta ylöspäin. Laita paketit uunipannulle ja kuumenna 250 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta sillinyytit lautasille ja avaa ne vasta pöydässä äläkä polta naamaasi avatessasi ja nuuhkaistessasi kuitenkin paketista tulevaa tuoksua.

        Koristele ruohosipulisilpulla ja tarjoa lämmin silliateria paahdetun ruisleivän kanssa.

        Tyonne nyyttiin voisi laittaa myös muutaman punajuuren viipaleen - olisi tosi hyvää - mutta pilaavat esteettistä vaikutelmaa värjäämällä kaiken punaiseksi.


      • ihana pakettisilli
        crudo kirjoitti:

        Tuota varmaan tarkoitat - Silliä paperissa. Kyseessä jälleen kerran perinteinen ruotsalainen husmanskostin ruokalaji.

        2 pkt kevytsuolattua silliä tai sillifilettä
        8 keitettyä perunaa - kesällä uusia, nyt sitä mitä saa
        1 - 2 puna- tai tavallista sipulia - kesällä myös sipulien varret
        2 - 3 keitettyä munaa
        1 dl tillisilppua - tätähän et nyt saa kuin sitä rehutilliä - odota kesää!
        voita
        ruohosipulisilppua

        Liota sillifileitä kylmässä vedessä pari tuntia. Leikkaa leivinpaperista neljä neliönmuotoista palaa ja voitele paperit keskeltä voilla.

        Viipaloi perunat ja munat munaleikkurilla ja viipaloi sipulit.

        Lado paperille kerroksittain ensin perunaviipaleet, päälle valutetut ja pitkittäin puolitetut sillifileet, tillisilppu, munaviipaleet ja sipulit.

        Laita pinnalle muutamia voinokareita ja taita paperi tiiviiksi paketiksi siten, että aromit ja syntyvä liemi pysyvät paketissa - taitekohta ylöspäin. Laita paketit uunipannulle ja kuumenna 250 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta sillinyytit lautasille ja avaa ne vasta pöydässä äläkä polta naamaasi avatessasi ja nuuhkaistessasi kuitenkin paketista tulevaa tuoksua.

        Koristele ruohosipulisilpulla ja tarjoa lämmin silliateria paahdetun ruisleivän kanssa.

        Tyonne nyyttiin voisi laittaa myös muutaman punajuuren viipaleen - olisi tosi hyvää - mutta pilaavat esteettistä vaikutelmaa värjäämällä kaiken punaiseksi.

        näin tehtiinkin. Mamma kun oli ruotsinperuja. Punajuuret voi laitaa omaan esim foliobyyttiin
        http://foody.fi/reseptit/selaa/3841
        tai
        http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=928
        http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=64
        http://www.herkut.net/resepti.php?id=454
        mainiota perushakusta http://www.ruokaohjereseptit.fi/reseptiohje/uunipunajuuret/


    • porkkanapää

      On muuten hyvää. Tein sitä eilen rapujen lämpimäksi lisäkkeeski.
      Siinä oli vaan 1 ongelma, ei meinannut riittää...ihmeellistä kyllä jopa nti 16 v
      joka inhoaaaaa sipulia, pyysi lisää ja sanoi että tee usammin tätä.

      Onhan sitä paistettuja sipulirenkaitan tullut tehtyä useestikkin, vaan tämä on ehdottomasti parempaa, kannattaa kokeilla.

      Riittäväasti kun hauduttaa, niin maku on jännän makea, ja ripaus mustapippuria myllystä antaa sen viimeisen silauksen.

      Njam

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      93
      1798
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1367
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1188
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1147
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      56
      1036
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      974
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      966
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      68
      910
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe