Limoncello

crudo

Limoncello on Italian Amalfin rannikon nimikkolikööri, jota nautitaan lähes joka aterian päätteeksi antamaan energiaa nousta runsaasta campanialaisesta ruokapöydästä taas jaloilleen. Limoncello tehdään perinteisesti kotona tai ravintola tekee sitä itse asiakkailleen. Limoncelloa käytetään myös moneen muuhun cocktailiin, jälkiruokiin, booleihin jne. antamaan hienoa sitruunanmakua.

Helppo tehtävä ja nyt on oikea aika valmistaa muutama pullo kotivarastoon kun kevätkin on tulossa. Amalfin kuuluja sitruunoita et tietenkään saa, mutta pyri etsimään mahdollisimman kypsiä ja suuria, muhkuraisia.

15-20 sitruunaa - katso, että eivät ole aivan nuukahtaneita
2 pulloa vodkaa tai muuta kirkasta viinaa
1 kg hienoa sokeria
1,3 litraa vettä

Pese sitruunat hyvin ja kuori tarkoitukseen sopivalla aseella sitruunoista vain keltainen kuoriosa hyvin ohuelti pois. Mukaan ei saisi joutua yhtään valkoista osaa, koskapa se tuo juomaan ei-toivottua kitkeryyttä.

Ota isohko ruukku tai pullo, johon saat mahtumaan kaiken nesteen. Italiassa on ravintoloissa ja Limoncello-pajoissa sellaisia isoja, kirkkaita apteekkipulloja kauniisti hyllyllä odottelemassa juoman valmistumista.

Kaada ruukkuun pullollinen vodkaa ja sitruunankuorisuikaleet. Korkki kiinni ja anna ruukun seistä sekoittelematta huoneenlämmössä vähintään kymmenen päivää ja siirrä sitten viileään ja pimeään - jääkaappiin tms. - vähintään kuukaudeksi, mutta mieluummin vielä pitemmäksi aikaa. Tänä aikana vodka imee itseensä sitrunan maun ja muuttuu keltaiseksi. Säästä toinen vodkapullo myöhemmäksi.

Jäähdyttelyajan jälkeen kaada vesi kattilaan, lämmitä ja kaada sokeri sekaan. Anna hiljaa putrata muutaman minuutin kunnes sokeriliemi sakenee ja on valmista. Jäähdytä ja kaada vodka-sitruunaliemen joukkoon. Kaada joukkoon myös tuo toinen vodkapullo.

Anna seoksen seistä viileässä kuuakuden verran - tai kuinka kauan sitten maltatkaan odottaa.

Siivilöi hyvin ja kaada pulloihin. Helppo tehdä, mutta vaikeampaa tuo odottelu.

14

7983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ensinnäkin viinapulloja on ainakin viittä eri koko jo Suomen Alkoissa et sillei hei! Mikäköhän niistä pitäisi valita? Toisekseen Teppo on tehnyt kolmena viime vuonna vapuksi Limoncelloa. Stadin kundi ei suoraan sanottuna usko, että tuolla reseptillä tulisi mitään muuta kuin makeaa töhnää hei! Teppo neuvoo sinua ihan aluksi vähentämään sokeria ja lisäämään hieman vettä, jotta Limoncellosta tulisi oikeasti hyvää hellepäivän juotavaa et sillei hei! Ja tärkeä seikka on se, että Limoncello tulee nauttia aina lähes jääkylmänä et sillei hei!

      • Tuunataan vähän mieliksesi:

        *vodkapullolla tarkoitan tavallista koskenkorvapullon kokoista pulloa eli lienee 0,5 ltr. Tämä lienee se yleisin koko, jonka useimmat tietävät kysymättäkin
        *sokerimäärää voit toki muutella halusi mukaan - Napolin seudulla on useanmakuisia Limoncelloja makeudeltaan, jos olet sattunut käväisemään. Tämä on käsityötuote eikä siitä ole yhtä oikeaa reseptiä sinulle linkitettäväksi. Kaikki ne kuitenkin menevät lähes samanlaisesti.
        *kylmänä se tarjotaan aperitiivina, mutta lämpimämpänä jälkiruoan kanssa, tietysti!

        Hyvä mieli nyt?

        Olisiko sinulla kovinkin erilainen innovaatio kansalle tarjoiltavaksi?

        Kutsun sinut nauttimaan kanssani Limoncelloa 31.3 Amalfin kaupunkiin, jos sattumalta pääset. Voimme käydä tästä kirjeenvaihtoa vaikka Suomi24-profiilisivujesi kautta.


      • crudo kirjoitti:

        Tuunataan vähän mieliksesi:

        *vodkapullolla tarkoitan tavallista koskenkorvapullon kokoista pulloa eli lienee 0,5 ltr. Tämä lienee se yleisin koko, jonka useimmat tietävät kysymättäkin
        *sokerimäärää voit toki muutella halusi mukaan - Napolin seudulla on useanmakuisia Limoncelloja makeudeltaan, jos olet sattunut käväisemään. Tämä on käsityötuote eikä siitä ole yhtä oikeaa reseptiä sinulle linkitettäväksi. Kaikki ne kuitenkin menevät lähes samanlaisesti.
        *kylmänä se tarjotaan aperitiivina, mutta lämpimämpänä jälkiruoan kanssa, tietysti!

        Hyvä mieli nyt?

        Olisiko sinulla kovinkin erilainen innovaatio kansalle tarjoiltavaksi?

        Kutsun sinut nauttimaan kanssani Limoncelloa 31.3 Amalfin kaupunkiin, jos sattumalta pääset. Voimme käydä tästä kirjeenvaihtoa vaikka Suomi24-profiilisivujesi kautta.

        Teppo lähtee huhtikuun alussa Rukalle skimbaamaan, juomaan viinaa ja nauttimaan porosta sekä kolttatytöistä, joten Teppo ei voi silloin olla Italiassa et sillei hei! Eteläinen Italia ei muutenkaan ole Tepon mieleen, sillä Teppo on varakas kundi et sillei hei! Sinulle paikka sopii varmasti kuin nenä päähän, sillä siellä on totuttu tyhjätaskuihin. Teppo ei Firenzeä etelämmässä ole Italiassa koskaan käynyt eikä käy et sillei hei!


      • teppo.moi kirjoitti:

        Teppo lähtee huhtikuun alussa Rukalle skimbaamaan, juomaan viinaa ja nauttimaan porosta sekä kolttatytöistä, joten Teppo ei voi silloin olla Italiassa et sillei hei! Eteläinen Italia ei muutenkaan ole Tepon mieleen, sillä Teppo on varakas kundi et sillei hei! Sinulle paikka sopii varmasti kuin nenä päähän, sillä siellä on totuttu tyhjätaskuihin. Teppo ei Firenzeä etelämmässä ole Italiassa koskaan käynyt eikä käy et sillei hei!

        Mistäköhän syystä en sinusta uskonutkaan saavani Limoncello-seuraa vaikka oletkin liköörin suuri tuntija huolimatta että et ole käynyt "Firenzeä etelämmässä". No, Firenzellä on aivan toinen nimikkolikööri kuin Limoncello.

        Minä sitten sillä välin syön Etelä-Italian parhaissa ruokaloissa ja sinä väännät poro-rapu-patonkia Riipisen Kotipizzassa. Makunsa kullakin, mutta ei muuta kuin "hals und beinbruch".

        Voisit muuten käydä matkasi varrella kurkistamassa Vuokatin mökilläni toimiiko lämpöpumppu kunnolla? On ollut niin kova talvi, että ehkä Sotkamon Monitoimimies ei ole ehtinyt käydä kurkkaamassa kunnolla.

        Jookos?


      • S. Brenner
        crudo kirjoitti:

        Mistäköhän syystä en sinusta uskonutkaan saavani Limoncello-seuraa vaikka oletkin liköörin suuri tuntija huolimatta että et ole käynyt "Firenzeä etelämmässä". No, Firenzellä on aivan toinen nimikkolikööri kuin Limoncello.

        Minä sitten sillä välin syön Etelä-Italian parhaissa ruokaloissa ja sinä väännät poro-rapu-patonkia Riipisen Kotipizzassa. Makunsa kullakin, mutta ei muuta kuin "hals und beinbruch".

        Voisit muuten käydä matkasi varrella kurkistamassa Vuokatin mökilläni toimiiko lämpöpumppu kunnolla? On ollut niin kova talvi, että ehkä Sotkamon Monitoimimies ei ole ehtinyt käydä kurkkaamassa kunnolla.

        Jookos?

        Sitruunoista saa tosiaan herkullista naukkailtavaa aikaiseksi. Asian vierestä, mutta erikoista minusta on se, että kaupasta ostamani sitruuna homehtui--yleensähän ne kuivahtavat. Taisi olla espanjalainen, Prismasta. Mutta vain yksi homehtui, muut olivat kunnollisia kun puristin ne mehuksi.


      • pääse
        teppo.moi kirjoitti:

        Teppo lähtee huhtikuun alussa Rukalle skimbaamaan, juomaan viinaa ja nauttimaan porosta sekä kolttatytöistä, joten Teppo ei voi silloin olla Italiassa et sillei hei! Eteläinen Italia ei muutenkaan ole Tepon mieleen, sillä Teppo on varakas kundi et sillei hei! Sinulle paikka sopii varmasti kuin nenä päähän, sillä siellä on totuttu tyhjätaskuihin. Teppo ei Firenzeä etelämmässä ole Italiassa koskaan käynyt eikä käy et sillei hei!

        Ei Teppo mihkään Rukalle pääse kun ei ole rahaa edes kolmosen ratikkaan. Ainoa skimbailu tapahtuu kerrostalon takapihan lumikasassa ja niillä kolttatytöillä on kurahousut jalassa.


    • PaariMesu

      Alkosta saa aivan hyvää Limocelloa. Ja Tallinnasta vähintään neljää.

      • kuten aloittaja sano

        ne mainitsemasi alkuperäisen veroisia tai kaltaisia?


      • Ravintolostakin saa hyvää ruokaa, mutta moni haluaa tehdä sitä myös itse kotona.

        Kaupan Limoncellot ovat teollisia tuotteita.


    • Tuo Limoncello kannattaa oikeasti tehdä hieman kirpeäksi, jolloin se toki ei ole enää varsinaisesti Limoncelloa, vaan esimerkiksi Limoncelloa Stadin kundin tapaan et sillei hei!

      Kyllä Crudolla ainakin unelmointi toimii et sillei hei! Jospa kuitenkin laittaisit sen hernekeiton porisemaan neljännen kerran tällä viikolla ja avaisit päivän ensimmäisen keppanan hei! Tepolle muistuu mieleen esimerkiksi se, kun Crudolle oli oman kertomuksensa mukaan liikaa poronkäristyksen hinta Saariselällä (15 euroa) ja Crudo menikin työpaikkaruokalaan syömään. Toisaalta hienoa, että Crudo on päässyt Saariselälle, mutta toisaalta ikävää, että vain duuniin hei! Crudo tekee siis ammatikseen keikkaluontoisia raksahommia et sillei hei! Jopa Sotkamon Monitoimimies nauraisi Crudolle, jos vain tietäisi...

      • Muistisi on aivan yhtä huono kuin ymmärryksesi. Sitävastoin mielikuvituksessa ei ole mitään vikaa, laukkaa kuin Hinthaaran sonni.


      • Hei Teppo,

        Täällä istuskelen vielä päivän Positanossa lasi Limoncelloa edessä ja sitten kotiin. Aurinko paistaa aika hyvin, 18 astetta.

        Mitenkä sinulla menee Rukalla vai ehditkö edes sinne asti, tokko? Rinneravintolasta saa sikahintaan Strohkaakaota, lienetkö raaskinut ostaa? Ja Riipisen kotipizzasta niitä halvempiaroiskeläppiä.

        Kyllä tämä Limoncello on aika makeaa, ohjeeni on melkoisen oikea.


      • Kiitos.
        crudo kirjoitti:

        Hei Teppo,

        Täällä istuskelen vielä päivän Positanossa lasi Limoncelloa edessä ja sitten kotiin. Aurinko paistaa aika hyvin, 18 astetta.

        Mitenkä sinulla menee Rukalla vai ehditkö edes sinne asti, tokko? Rinneravintolasta saa sikahintaan Strohkaakaota, lienetkö raaskinut ostaa? Ja Riipisen kotipizzasta niitä halvempiaroiskeläppiä.

        Kyllä tämä Limoncello on aika makeaa, ohjeeni on melkoisen oikea.

        Eniten paras viestiketju ikinä. Kiitokset Crudolle ja Tepolle, jotka avarsivat Limoncello tietouttani. Täytynee varmaan tehdä kahta eri versiota...

        Arrivederci!


      • ajankohtaista

        oo-ja! Minäkin pidän näistäkin tiedoista. Jossain oli sokerisiirappi vain 1/3 viinan määrästä, ja jossain kehoitettiin vielä lisäämään hiukan raakaa sitruunamehua?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan firma haastettiin käräjille

      Seiska: Martinan firma haastettiin käräjille, taustalla outo rahasotku.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      295
      2183
    2. Putin ei suostu tulitaukoon nyt kun Kurskin taistelut ovat kesken

      ja venäjä on viimein päässyt niskan päälle, suuren ylivoiman turvin. Ukraina ilmeisesti suorittaakin taktista vetäytymi
      Maailman menoa
      210
      2099
    3. Miksi haluat satuttaa

      Sillä tiedolla ettet välittäisi minusta vaikka se ei ole totta. Silti tiedän että rakastat minua edelleen. Niinkuin sano
      Ikävä
      46
      1315
    4. Toivotko vielä et

      Päätyisimme yhteen?
      Ikävä
      87
      1251
    5. Oletko kaivattusi

      Mielestä hyvä sängyssä🤔
      Ikävä
      101
      1193
    6. Miksi ette halua kaivattuanne

      Yksi syy tai tekosyy.
      Ikävä
      82
      1191
    7. Millainen ihminen linda brandt-ahde on

      Hän on nyt julkisuudessa varsin eriskummallisen asian tiimoilta
      Lappeenranta
      43
      1175
    8. Martina makkarankuori päällä

      Voi hyvää päivää minkä asun oli valinnut Emma gaalaan, ei jäänyt kenellekään epäselväksi, minkälaiset rinnat on naikkose
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      1121
    9. Ketä sinä

      Odotat oikeasti. Miksen sulle totta olla saa.
      Ikävä
      117
      1060
    10. Tykkäätkö kuinka

      Paljon kaivatustasi?
      Ikävä
      60
      954
    Aihe