Filmikameran filmirullan kelaus:

Avuton tapaus

Olen harrastelija, ja kävin lyhyellä filmikameran kuvauskurssilla. Ja nyt ostin käytetyn filmikameran joku aika sitten, mutta tajusin etten saa filmirullaa kameraan ilman pientä muovista litteää "lätyskää", jonka virallista nimeä en muista. Ainakin oletan että siihen tarvitaan se lätyskä, jotta sen saa työnnettyä filmirullan sisälle, ja vedettyä sieltä sitä rullaa sen verran ulos, että kun sen asettaa kameraan, ja laittaa kameran päälle, kamera vetäisee sen vähän avatun filmirullan sisäänsä.

Voisiko joku tietävä ihminen kertoa mulle oonko nyt täysin väärässä, ja jos oon, niin miten tuo asia oikeasti on? Voi olla että oon jo unohtanut ihan täysin mitä siellä kurssilla oikein tehtiin. Ei olis mikään ihme jos oon unohtanut ja puhun nyt ihan omiani.

Ja jos olen oikeassa ja tarvitsen sen muovilätyskän, niin mistä ihmeestä mä sellaisen löydän? Kävin kaupunkini valokuvausliikkeestä kysymässä, mutta ei siellä myydä enää mitään kameratarvikkeita missään, ainoastaan valokuvauspalveluja. Kuulemma Hesasta voisi löytyä se lätyskä (en muista edes millä nimellä myyjä sitä kutsui, jos sekään tajusi mistä puhuin), että tässä ois kyllä hyvät neuvot kalliit. Mulla ei ollut varaa digikameraan, ja jotenkin tykästyin filmikameraan, mutta varmaan helpoin ja halvin olisi ollut ostaa se digikamera...

15

3781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • se lätyskä

      jos oon unohtanut ja puhun nyt ihan omiani.

      —joo kyllä oot unohtanut lätyskän

    • saa muutenkin

      saa kai sen filmin nykästyä sieltä rullasta jollain pinsetellä tai koukulla vaikka.

    • vilimii

      Se on ihan ulosvetäjäksi kutsuttu. Mutta et tarvitse sitä, jos laitat uuden rullan kameraan. Rullan pää on aina aluksi esillä. Jos otat rullan kamerasta ja kelaat pään sisään ja haluat myöhemmin jatkaa sille samalle rullalle, niin sitten tarvitset sitä ulosvetäjää. Tai jos haluat kehittää rullan itse ja haluat säilyttää kuoret ehjänä.

      Näppärä kaveri ottaa pään ulos jollain muullakin sopivalla kahdella läpyskällä.

      • ap.

        Ok, kiitti hei neuvoista ja sen lätyskän nimestä. Voisin kokeilla jollain tavaralla ottaa sitä rullaa esille, kun ei tuollaista ulosvetäjää mistään kaupoista enää löydy.

        Mutta sanoit että rullan pää on uudessa rullassa esillä? Ehkä mulla on sitten käytössä joku ikivanha filmirulla, koska siinä ei ole rullan päätä esillä yhtään, vaan se pitäisi saada vedettyä sieltä sisältä. Nykyäänkö siinä on se rullan pää esillä ettei enää tarvitse käyttää mitään ulosvetäjiä tms. konsteja jotta sen rullan saisi ulos?


      • vilimii
        ap. kirjoitti:

        Ok, kiitti hei neuvoista ja sen lätyskän nimestä. Voisin kokeilla jollain tavaralla ottaa sitä rullaa esille, kun ei tuollaista ulosvetäjää mistään kaupoista enää löydy.

        Mutta sanoit että rullan pää on uudessa rullassa esillä? Ehkä mulla on sitten käytössä joku ikivanha filmirulla, koska siinä ei ole rullan päätä esillä yhtään, vaan se pitäisi saada vedettyä sieltä sisältä. Nykyäänkö siinä on se rullan pää esillä ettei enää tarvitse käyttää mitään ulosvetäjiä tms. konsteja jotta sen rullan saisi ulos?

        Rullan pää on aina ollut esillä uudessa rullassa. Jos löytyy rulla, jonka pää on sisällä, niin se on suurella todennäköisyydellä jo kuvattu. Et halua kuvata samaa rullaa kahteen kertaan.


    • 24

      Osta uusi filmirulla. Jos sinulla on vanha rulla, taitaa kuvat olla kuvauksen jälkeen kuitenkin pilalla, ainakin värit.

      Vanha filmi vanhenaa,, paljon nopeammin kuin ihminen. Kuumassa taitaa värit muuttua jo parissa kuukaudessa, lämpimässä (sisällä) parissa vuodessa. Pakkauksessa on viimeinen päivä=normaali lämpö.

      Jos ei ole vanha, kaiva vanha valokuvapussi esiin ja ota yksi negatiivin pätkä. Työnnä se rullaan, sisäpuolelle pyörivän rullan puolelle. Sitten yritä pyörittää rullaa vastaan päin. Kärsivällisyyttä, ennen saatiin filmi ulos tällä tavalla.

    • purista

      rullaa lyttyyn tuon uran kohdalta niin rullan halkaisia pienenee, sitten vedät pohjakappaleen pois niin rulla tulee ulos kelansa kanssa, siis teet sen pimeässä

    • Kelaus?

      Filmiä ei kelata rullalta kun aletaan kuvata vaan filmi kelataan takaisin kasettiin kun kuvat on otettu.
      Joissakin mootorikäyttöisissä filmi kelautuu automaattisesti kun uusi filmi asetetaan kameraan.
      Se,että filmin pää ei ole näkyvissä on yleensä merkki siitä, että filmi on jo kuvattu eikä sitä pidä kuvata uudelleen vaan se pitää kehittää.

      • Johnnymale

        vain eräät kwanonin filmijärjestelmät toimii näin. kokemusta on noista ja monista muista.


    • oirjgjwyguf

      Jos filminpää ei ole näkyvissä on filmille jo todennäköisesti kuvattu, eikä sitä pidä enää käyttää, vaan kehittää.
      Jos taas on tullut vahinko ja on pyörittänyt vahingossa käyttämättömän filmin pään kasetin sisään on olemassa helppo keino saada se ulos.
      Yksi keino on käytetty filminpätkä. noin 10-15 cm, tai jokin muu suhteellisen jäykkä, mutta ohut folionsuikale.
      Suikale taitetaan kaksinkerroin siten, että toinen puoli jää 3 senttiä pidemmäksi kuin toinen. sitten lyhyempi pää taivutetaan hiukan ulospäin, että suikaleen päät harottaa ja niiden väliin jää puolen sentin rako.
      Sitten suikale tungetaan filmikasetin sisään siten, että lyhyempi pää on sisäänpäin ja pidempi kasetin ulkoreunaan päin. Tungetaan kasetin sisään niin paljon, että lyhyempi pää on 1-2 sm kasetin sisällä. pidempi on tietysti enemmän.
      Sitten filmin kelauspäätä pyöritetää pari kierrosta sisäänpäin ja pysäytetään mieluiten juuri silloin, kun kuuluu pini rapsaus. Senjälkeen filmiä pyöritetään ulospäin, niin että filminpää menee folioliuskojen väliin ja kun sen luullaan onnistuneen aletaan liuskaa vetää ulos kasetista, samalla kelaten filmiä ulospäin.
      Pienellä harjoittelulla onnistuu varmasti.

    • ap.

      Kyseessä on vanha filmirulla, joka oli ostettu muutama vuosi sitten. Otin sen käyttöön koska se sattui nyt lojumaan laatikon pohjalla ja olin myös utelias näkemään minkälaisia kuvia sillä saisi aikaan jos filmi on vähän vaurioitunut lämmössä. Voihan se olla ettei sillä saisi enää mitään kuvia otettua, ja voi tosiaan olla että se on jo käytetty, mutten vaan muistanut asiaa.

      Joten käyn ihan kaupasta ostamassa uuden, kerta niissä pitäisi olla jo filmin pää näkyvissä, ettei sitä tarvitse kaivella rullan sisältä

    • Anonyymi

      katsoin äsken yhden varasto huutokaupan jakson jossa mies löysi filmi rullan ja sanoin vievänsä sen kauppaan missä kehittävät sen mitä lakia hän rikkoo silloin vai onko sellaista edes olemassa kuinka sitä voi tulkita toisen privacy eli yksityisyys suojan rikkomiselle

      • Anonyymi

        Ei se mitään lakia riko. Varastonsa hylännyt on hylännyt myös sen filmirullan. Rullalla olevien kuvien ottajalla on arvattavasti kuitenkin kuvien tekijänoikeus (paitsi jos makaki tai muu eläin; asiasta on ennakkotapaus).

        Jos löytää vaikka toisen lompakon, palauttamista varten on tietenkin melkeinpä välttämätöntä katsoa lompakon sisälle, josko siellä olisi tunnistetietoja omistajasta, jolloinka palautus omistajalle sattaisi tulla halvemmaksi.


      • Eihän se riko sen enempää, kuin jos siellä olisi valokuvia, joita hän katsoisi.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe