Vuotoinen / vuotava lauluääni, kokemuksia, parantuminen, neuvoja

Vuotoinen ääni

Hei,

Olen 27 vuotias laulajanalku ja kysyisin neuvoa vuotavaan ääneen. Olen laulanut klassista joskus nuorempana ja jo silloin koin, etten saa vartaloani lauluun kunnolla mukaan ja suhteessa kokooni ja suureen kurkkuuni ääni oli ahdistavan pieni.

Nyt aloitin ns. kevyen laulamisen pitkän tauon jälkeen ja opettajani passitti minut heti kurkku-korva-lääkärille joka totesi että ääneni vuotaa ja aika paljonkin. "Hii" äännähdyksessä äänihuulieni väliin jää siis kunnon rako. Muutoin äänihuulet terveet ja valkoiset, ei kyhmyä eikä refluksia.

En ole flunssassa eikä tämä siis ole mitään lyhytaikaista vaan kauan jatkunut huonosti opittu tapa puhua ja laulaa. Puhuessa ääneni usein väsyy ja alkaa narisemaan (uesin) ja laulaessa en tunne saavani voimaa ääneen ja ääneni kuulostaa lapselliselta ikääni nähden.

Ajattelin nyt lähetä lauluopettajani lisäksi hankkimaan apua puhe/ääniterapiasta, foniatrilta yms. mutta toivoisin kohtalotovereiden neuvoja kokemuksia asiasta? Onko paraneminen todennäköistä ja kauanko kestää? Oletko saanut äänesi laulukelpoiseksi ja vahvemmaksi? Oletko oppinut väärät tavat pois ja onko äänensävysi muuttunut? Mistä koit saaneesi parasta apua? Selailin nettiä aiheiden pohjalta, mutta useimmat keskustelut olivat vanhoja ja perustuivat vaan ongelman toteamiseen.. Kokemuksia paranemisesta ei löytynyt.

Lupaan tulla tänne kertomaan, jos/kun saan hyviä neuvoja. Toivon, että vielä joskus voin laulaa vapaasti ilman häpeilyä pienestä, piipittävästä äänestä ja saan kauniin, soivan ja suhteellisen voimakkaan lauluäänen.

Kiitos jos ehditte kertoa kokemuksistanne!

Terveisin,
nariseva piipittäjä :-)

8

2112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokona

      UP

    • farinosa

      Vuotavaan ääneen perusterveellä laulun harrastajalla on useimmiten syynä virheellinen ääntöhengitys laulaessa. Aloittelija sortuu "tankkaamaan" liikaa sisäänhengitysilmaa ja ääntä tuottaessa ilmanpaineen säätely pettää.
      Liian kovalla paineella laulaessa pienten limakalvopäällysteisten äänihuulien pito pettää ja syntyy vuotorako eli äänihuulet falskaa. Syy siis useimmiten on tekniikassa. Yksi saattaa pärjätä pitkään väärällä tekniikalla ja toisen ääni alkaa pian oireilemaan. Ei siis voi milloinkaan verrata toiseen laulajaan ja on muistettava että rasituksen sietokyky on hyvin yksilöllinen.

      Vatsaontelon ilmanpainetta säätelevä poikittainen vatsalihas on osoite johon laulajan tulee saada kontakti. Hengitä rauhallisesti syvään, pidä pieni tauko eli pidättele ja sihitä uloshengitysilma ässä:llä sihittäen, niin että tunnet alavatsassa pienen jännitteen. Tee toistoja 10-15 kertaa ja mielellään kahdesti päivässä. Laulajan tukeen tarvittavaa poikittaista vatsalihasta ei missään nimessä treenata punttisalilla :))

      Muutoinkin kropan laulaessa tulee olla ryhdikäs ja samalla rento. Aikuinen laulun harrastaja useimmiten sortuu yli-yrittämiseen ja kaivaa kuoppaa itselleen puristamalla "tehoja" irti...:))

      Vuotavaa ääneen on harjoitteita paljonkin. Kun ääni on aikansa vuotanut on äänihuulia kuntoutettava pidon paluttamiseksi. Kun ongelma on tuore voi pelkkä hengitystekniikka/tietoisuuskin jo auttaa pahimman yli.

      • Elina Hjelt

        Hei!

        Itselläni auttoi Complete Vocal Technique. Ennen tätä en saanut juurikaan kiinteää ääntä tuotettua. Valmistun itse jouluna valtuutetuksi opettajaksi. Henkilökohtaisesti puhetterapioista tms. ei ollut apua äänentuotannon kannalta, sillä niissä harvoin haetaan ihmisen persoonaa vastaavaa ääntä. Tämä on erityisen tärkeää, sillä käytät ääntäsi päivittäin :)
        Vastaan mielelläni, jos tulee lisää kysyttävää: [email protected]
        www.allaboutvoice.fi
        www.completevocaltechnique.fi


      • Elina Hjelt
        Elina Hjelt kirjoitti:

        Hei!

        Itselläni auttoi Complete Vocal Technique. Ennen tätä en saanut juurikaan kiinteää ääntä tuotettua. Valmistun itse jouluna valtuutetuksi opettajaksi. Henkilökohtaisesti puhetterapioista tms. ei ollut apua äänentuotannon kannalta, sillä niissä harvoin haetaan ihmisen persoonaa vastaavaa ääntä. Tämä on erityisen tärkeää, sillä käytät ääntäsi päivittäin :)
        Vastaan mielelläni, jos tulee lisää kysyttävää: [email protected]
        www.allaboutvoice.fi
        www.completevocaltechnique.fi

        Lisäyksenä tähän, että puhe/ääniterapiasta saatta tietysti olla (ja varmasti onkin) hyötyä tietyissä tilanteissa, mutta tärkeintä on oppia käyttämään ääntä itselleen luontaisella tavalla. Kun tähän avun löysin, hallitsematon vuotoisuus ja äänenkäytön ongelmat loppuivat :)


    • entinen lintu

      Mistä noita vuotavan äänen harjoitteita kaivetaan? Itsellä loppui laulut kita-nielurisaleikkaukseen.

    • niin mistä

      up

    • vuotaa yhä

      onko täällä ketään vuotavan äänen tilkitsijää paikalla koskaan?

      • Prässikielto

        No en ole tilkitsijä, mutta useimmat nykyajan nuoret laulunopettajat ovat hyvin perhehtyneitä näiden ongelmien korjaamiseen. Että sitä laulunopettajaa sitten vain etsimään... Vuorenvarma testi huonon opettajan hoksaamiseksi on se, että tämä pakottaa prässäämään ääntä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe