Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Laiton irtisanominen koajalla + työkyvyttömyys työn takia

hkkkkk

Heti alkuun, kyllä, tiedän että koeajalla työsuhteen voi purkaa molemminpuolin vedoten pelkkään koeaikaan.

Itselleni kävi seuraavasti:
Aloitin työt eräässä firmassa. Työsopimukseen merkittiin koeajaksi 4kk ja minulle ilmoitettiin suullisesti että saisin olla firmassa niin kauan kun haluan. Aloitin työt heti ensimmäisenä päivänä, ilman sen erityisempää perehdytystä. Minulla ei siis ole minkäänlaista alan koulutusta. Jo heti työsopimuksen kirjoittamisen yhteydessä kerroin, että olen ollut viidessä nilkkaleikkauksessa joten en pysty tekemään fyysisesti kovin raskasta työtä. Työnantajan mukaan raskaat hommat eivät kuulu työnkuvaani, joten aloitin työt rauhallisin mielin.

Kolmisen viikkoa oltuani töissä huomasin, että kannoin yli 40 kilon painoja ja tein samaa työtä kuin firman miespuoliset työntekijät, kun muut naiset tekivät kevyttä työtä sisällä. Nilkkani kipeytyivät, mutta päätin olla valittamatta, sillä halusin pitää työni, söin vain särkylääkkeitä. Oltuani kuukauden töissä, nilkkojen järjetön kipu ja turvotus pakottivat sunnuntai-iltana päivystykseen josta sain 1,5 viikon sairasloman siihen päivään asti, jolloin sain ajan omalle ortopedilleni. Ilmoitin heti maanantaiaamuna esimiehelleni sairaslomasta ja hän sanoi että hyvä kun ilmoitin ja pyysi toimittamaan sairaslomatodistuksen mielellään saman päivän aikana. Vein sairaslomatodistuksen firmaan, esimieheni ei ollut paikalla (vaikka 15 minuuttia ennen varmisti tuloni ja sanoi olevansa paikalla), ainoastaan hänen vaimonsa. Ei muuta kuin pam, irtisanominen. Syyksi lueteltiin mm. eräs rikkoutunut n. 40 kiloa painanut ruukku, joka oli hajonnut autossa kun olin kuljettanut sitä. Eräs syy oli myös se, että kun olin saanut kaksi ohjeistusta, toisen esimieheltä ja toisen firman toiselta työntekijältä, niin noudatin esimieheni antamaa ohjetta.

Nyt on tilanne se, ettei firmasta ole vieläkään, kuukausi irtisanomisen jälkeen, maksettu kaikkia palkkoja, lukuisista soitoista huolimatta. Olen myös sairaslomalla ainakin syyskuun loppuun ja joudun jälleen molempien nilkkojen leikkaukseen. Minulla on lääkärilausunto siitä, että nilkkani ovat menneet uudestaan liian raskaassa työssä. Mainittakoon myös, että työnkuvaani ei kuulunut mitään niistä työtehtävistä, jotka työsopimuksessa lueteltiin. En saa tällä hetkellä mitään korvausta esimerkiksi työkkäristä ja minulle tulee valtavat kulut mm. kolmen kuukauden kuntoutuksesta (2 krt/vko, 40 €/kerta), puhumattakaan kahdesta usean tuhannen euron leikkauksesta. En toden totta tiedä miten kauan olen sairaslomalla ja koska olen taas työkykyinen. Vaikka fyysisesti pystyisinkin työtä tekemään, niin vahva lääkitys heikentää työkykyä oleellisesti. Tässä samassa joudun perumaan myös opiskelupaikkani. Ikää minulla on 18 vuotta.

Mitä ihmettä tässä tilanteessa pitäisi tehdä?

6

464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • palkanlaskijana

      Jos olet sairaslomalla et tietenkään saakaan mitään työkkäristä. Kela ja sairaspäiväraha on se maksaja.

      Eli sinun täytyy nyt itse toimittaa sairaspäiväraha hakemus Kelaan.

      Lisäksi kirjoitat työnantajalle kirjeen jossa vaadit palkkasaataviesi välitöntä maksamista ja laitat tämän kirjattuna kirjeenä menemään työpaikkaan.

      Vaadit siis palkkasaataviasi ja niille korkoa. Kirjoitat tuohon kirjeeseen vaatimuksen maksupäivästä esim. 10-14 päivän päähän kirjeen lähettämisestä. Kerrot että muussa tapauksessa haet erääntyneet palkkasaatavasi palkkaturvan kautta.

    • Tsemppiä!

      Edes koeajalla ei saa irtisanoa laittomalla perusteella, esim. sairauden vuoksi. Oma määräaikainen työsuhteeni purettiin koeajalla. Olin ollut 2 viikkoa sairaana, ensin influenssassa ja sitten sen jälkitautina iski keuhkokuume. Astmaatikkona olisin saanut hakea aiemmin ilmaisen influenssarokotteen terveyskeskuksesta, mutta työnantaja ei ollut minua sinne päästänyt. Työaikani ulkopuolella terv.keskus oli kiinni.

      Palattuani töihin sairausloman jälkeen sain välittömästi potkut. Pomo erehtyi ensin sanomaan syyksi sairauslomani, vaikka sitten myöhemmin paperilla luki työsuhteen purku koeajan perusteella. Hain heti apua liitostani ja myös sain sitä. :)

      Ensin yritimme sovitella, mutta se ei tuottanut tulosta. Oikeudessa työnantaja tuomittiin laittomasta irtisanomisesta. Sain korvaukseksi palkan siihen saakka, kuin määräaikainen työni olisi kestänyt ja hiukan "kipurahaa" päälle. Normaalitapauksessa olisin kai palannut töihin työsuhteen loppuun saakka, mutta koska pomoni käyttäytyi niin uhkaavasti sovittelun ja oikeuskäsittelyn aikana, niin katsottiin ettei työpaikalle ole turvallista palata.

      Ota siis heti yhteyttä liittoosi tai jos et kuulu sellaiseen, niin oman paikkakuntasi työsuojeluvaltuutettuun. Pidä puolesi, olet sen arvoinen!

    • 8

      Tämä on vähän kimurantti juttu, koska aloittajan tervydentila ei soveltunut annettuun tehtävään. Asian voi kuitenkin todeta vain tervydenhuollon ammattilainen ts. lääkäri. Edelleen on kyseenalaista noudattaako työnantaja velvoitetta estää tarpeeton fyysinenkuormitus, jos noin raskaita kuormia kannetaan käsin yksinään. Eli mahdollisesti työnantaja on syyllistynyt työsuojelurikokseen ja on korvusvelvollinen sinulle aiheutuneisiin vammoihin. Siitä huolimatta että vaivoilla on aiempaa historiaa.

      Aisaa mutkistaa vielä se, ettei annetut tehtävät ole eivät olleet niitä mitä olitte yhdessä sopineet. Jos kyse tulee miksi niitä sitten teit, niin näissä tilanteissa katsotaan työnantajan käyttäneen hyväkseen vahvemman neuvotteluosapuolen asemaa.

      Kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä, että irtisanominen on näiden tietojen pohjalta selkeästi laiton. Sinulle kuuluu siis korvaus laittomasta irtisanomisesta. Tuohon firmaan ei tarvitse palata, sillä laitonkin irtisanominen sitoo työnantajaa. Korvaus on siitä hyvä, että se ei ole palkkatuloa, joten siitä ei makseta veroa eikä se sitä saa jyvittäa päivärahan alkua siirtävästi.

    • hkkkkk

      Irtisanominen on nyt riitautettu ja tästä eteenpäin asiaa hoitaa työsuhteisiin erikoistunut juristi. Loput palkasta tuli nyt perjantaina, kuukausi irtisanomisen jälkeen. Palkkalaskelmaa ei näy eikä kuulu, huomenna haen sen henkilökohtaisesti joko tilitoimistosta tai firmasta, jotta saan toimitettua sen asianajajalle ja kirjelmä saadaan lähetettyä firmaan.

      Sairasloma tosiaan venyi 2 kuukauden pituiseksi, ja tulen vaatimaan ainakin palkan siltä ajalta. Mitä mieltä olette, kannattaako vaatia jotain muutakin? Haluan kaiken irti, mitä ikinä vain voin saada.

      • mielenkiinto heräsi

        Näin palkanlaskijan näkökulmasta ihmetyttää, että millä perusteella ajattelit vaatia 2 kk sairausajan palkkaa itsellesi? Minä lähtisin liikkeelle tes:stä - mitä se sanoo?


      • dsewsaq
        mielenkiinto heräsi kirjoitti:

        Näin palkanlaskijan näkökulmasta ihmetyttää, että millä perusteella ajattelit vaatia 2 kk sairausajan palkkaa itsellesi? Minä lähtisin liikkeelle tes:stä - mitä se sanoo?

        Lue aloittajan viesti. irtisanominen0 koe ajalla. on ihan oikeutettua pyytää palkkaansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe