Asunno ja työnhaku Ruotsiin.

Till Sverige

Moi kaikille!

Nyt kaivataan vinkkejä ja kokemuksia Ruotsiin, tarkemmin Tukholmaan muutosta ja työnhausta.

Asian selventämiseksi olen tehnyt jo selvitystä tosin ilman tulosta:
Olen tutkinut mm. Haloo Pohjola -sivustoa, Norden.org- sivustoa, maailmalle.net -sivustoa ja jopa Ruotsin suurlähetystön sivustoja.
Olen ottanut yhteyttä CIMOon, haloo pohjolaan, ja pohjola nordeniin sekä Stockholms stads bostadsförmedlingiin ja skatteverketiin.

Rekisteröityäkseen työnhakijaksi arbetsförmedlingeniin ja jonoon vuokra-asunnon hakijaksi Stockholms stads bostadsförmedlingiin tarvittaisiin Ruotsalainen henkilötunnus. Stockholms stadsbostadsförmedlingistä kerrottiin minun voivan saada jonkinlaisen samordningsnummerin verotoimistosta eli skatteverketistä.Skatteverketistä taas ei osattu antaa mitään neuvoja eikä ko. samorningsnummeria vaan ohjattiin taas kysymään stockholms stadsbostadsförmedlingiin. Eli asia kiertää kehää ja menee ihmeellisen hankalaksi.
Näistä kertomistani sivustoista löytyy hyvää tietoa Ruotissa asumisesta ja työskentelystä, mutta missään ei kerrota mistä kannattaa asuntoja ja työpaikkaa lähteä hakemaan tai voiko tuon Ruotsalaisen henkilötunnuksen saada vaikka vuokra-asunto jonoon päästäkseen? Myöskään esimerkiksi CIMOsta eikä haloo pohjolasta ei osattu auttaa.
EURESissa minulla on ollut CV voimassa, mutta koskaan sieltä ei mitään ole kuulunut ja on se palvelu aika epäselväkin. Ajattelin kuitenkin mennä vielä kertaalleen EURES neuvojilta asiaa tiedustelemaan.
Eikä sitä työpaikkaa oikein voi helposti suoraan hakea täältä Suomesta käsin. Ja muutenkin, vaikka kuinka osaisi kieliopin ym. ei sitä kieltä opi ellei asu Ruotsissa.

Eli kokemuksia, vinkkejä ja ohjeita kaivataan mitä tulee tehdä? Miten olette menetelleet ja sinne muuttaneet ja töitä sieltä saaneet?
Onko Ruotsissa olemassa samantyyppisiä yksityisiä asunnonvälitysfirmpja kuten Suomessa VVO, SATO yms?
Tuskin tässä kuitenkaan ainuita Ruotsiin muuttavia ollaan joten varsinkaan tämän pohjoismaisen liikkuvuuden ei tulisi olla näin vaikeaa.

7

757

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lalallalal9898

      Moikka!

      Ymmärrän, että tietoa löytyy netistä vähän. Olen asunut ennen Espanjassa, nyt Ruotsissa, ja molemmissa tapauksissa löysin tosi vähän tietoa.

      Kaikki ei kuitenkaan ole niin vaikeaa. Totuushan on siinä, että eniten tietoa yms saat paikan päällä. Joten hanki ainakin paikka missä asut, ja loput voit hoitaa siellä.

      Sen verran kuitenkin, ellet puhu ruotsi, niin kannattaa hakea englannin/suomenkielistä työpaikkaa. Niitä löytyy paljon, jos etsii. Googlaa englanniksi finnish speaking job stockholm tai mitä googlaatkin, mutta näin olen löytänyt vaikka mitä. www.mol.fi ulkomaat: Ruotsi.

      Meidän firmassa tarvitaan aika usein suomenkielisiä tekniikkaosaajia/asiakaspalvelijoita. Eli isot firmat, joilla on esim asiakaspalvelu koko pohjoismaassa.
      Mutta itse ennekuin sain nykyisen työpaikkani, oletin että joudun menemään irkkubaarista baariin ja kaikkiin hotelleihin kysymään työpaikkaa baarimikoksi/tarjoilijaksi ainakin aluksi. Mahdollisuuksia on paljon, ja on satoja baareja Tukholmassa, jossa puhutaan PELKKÄÄ englantia. Tämä voi olla hyvä alkuvaihtoehto, ellei sinulla ole omaa tiettyä ammattias.

      Asuntofirmojakin on. Googlaa Stockholm bostad tai Stockholm hyra lägenhet niin löytyy! Niitä on niin paljon, en edes muista kaikkia ulkoa.
      www.blocket.se on paikallisten vuokraus/myynti sivu. Sieltä löytyy aina. Mene siis www.blocket.se --> Stockholm ---> Bostad ---> Läenheter --->Uthyres ja loput valitset itse.

      Paras vaihtoehto on että jätät sinne itse ilmoituksen (voi olla englanniksikin) ja kerrot milloin/missä tarvitse (mieluummin kuvallinen) ja usko pois suhun otetaan yhteyttä! Ilmoituksen jättäminen maksaa joku 110KR eli joku vähän yli 12EUR.

      Asuntojonoista en valitettavasti yhtään tiedä. Ruotsalaisen henkilötunnuksen saat heti kun muutat sinne ja menet Skatteverkkiin. Sanot Moi, muutin tänne vuodeksi ja haluan ruotsalaisen henkkarin. Ne lähettää sen sulle about parin viikon kuluessa. Skatteverkissä ne samalla hoitaa sun verkoasiat.

      Periaatteessa hanki vain nyt paikka jossa voit asua edes jonkin aikaa, etsi työpaikka Suomesta jo valmiiksi tai suoraa täältä, loppu selviää!

    • kiitos!!!! :)

      Hei!
      Olen tutkaillut media-alan paikkoja Arbetsförmedlingenistä. Mutta sieltä ei käsittääkseni voi sillai etsiä, että laittaisi esim. 2 vapaavalintaista halusanaa, esim. "finks fotograf", vai enkö vain jotain huomaa.
      Hankalaa.

    • Jaakko Mäyrä

      Tukholmaan on helppo muuttaa, jos vähän näkee vaivaa alussa. Itse asun nyt kolmatta kertaa täällä ja joka kerta olen saanut kämpän ja työpaikan alle viikossa.

      Suomesta käsin työn ja asunnon haku on jotenkin vaikeaa, joten ei muuta kuin auto alle. Siinä on sulle hätämajoitus alkuun, jos ei halua maksaa hotellista. Blocket.se ja bostadsdirekt.com ovat idioottivarmoja paikkoja hankkia vuokra- asunto. Etenkin jälkimmäinen toimii aina. Se maksaa jotain 700 kruunua että saa salasanat nettin, jossa vuokrattavat asunnot on. Todella asiallinen firma ja pitää olla idiootti jos ei sitä kautta saa asuntoa. Ei ole mitään järkeä lähteä jonnekin julkisihyödyllisiin yhdisyksiin jonottamaan asuntoa kun sen saa yksityisen kautta jouhevasti. Kannattaa kysyä suomesta entiseltä vuokranantajalta referenssi ja vaikkapa entiseltä työnantajalta. Se auttaa paljon eteenpäin.

      Ams.se sivuilta työtä löytyy aivan saletisti ja pitää olla todellinen tupauuno, jos homma ei onnistu. Työtä on vaikka kuinka paljon ja mielestäni kyse on pikemminkin mihin firmaan haluaa mennä töihin.

      • piip piip

        Mikä muuten Ruotsissa on takuuvuokrakäytäntö, vai onko siellä sellaista lainkaan?
        Ruotsalainen henkilötunnus minulla on vuosien takaa ja Ruotsissa puhtaat luottotiedotkin, Suomessa ei..
        Tässä nyt on niin kova vääntö itsellä Ruotsin ja Norjan välillä, että kai lopulta lähden sitten Tanskaan tai Islantiin :)


    • Jaakko Mäyrä

      Yksityisillä on kirjava käytäntö takuuvuokrista. Itse en kuitenkaan ole koskaan maksanut mitään ennakko- tai takuuvuokria mitään isompia summia. Esim nykyisestä asunnostani maksoin kuun vuokran etukäteen niinkuin se nyt normaalistikin maksetaan ja 2000 kruunua eräänlaisena "siivousrahana", jonka saan lähtiessäni, jos kämppä on asiallisessa kunossa.

      Aikaisemmin mainitsemani referenssi on Ruotsissa kova sana. Jos pari edellistä vuokranantajaa vakuuttaa sinun makselleen vuokrat ajoissa niin se on jo takuuvuokra. Mieti sitä.

    • Skeonelainen

      Ruotsin henkilötunnuksen saa kun on osoite Ruotsissa. Hätätilassa voit käyttää jonkun tuttavan osoitetta, mutta hänen pitää muistaa lisätä sinun nimi postilaatikkoon - henkikirjoittaja lähettää kirjeitse virkatodistuksen jossa tuo henkkari ilmoitetaan. Huom, tuo osoite on nyt se jossa olet "virallisesti" asumassa (huolimatta siitä oletko siellä fyysisesti vai et) - kun saat oman asunnon, muista tehdä muuttoilmoitus. Kuntien asuntojonoon ei tosiaan kannata edes mennä, vaikka olisi henkkari. Niissä joutuu olemaan vähintään 2 vuotta isoissa kaupungeissa ennen kuin edes tarjotaan asuntoa. Välttämättä myöskään kunnan vuokrakämpät ei ole sellaisia paikkoja joissa edes haluaisit asua. Vuokra-asuntoja välittää myös valtakunnallinen HSB, mutta sitäkin kautta on vähän vaikea saada asunto jos ei jo asu Ruotsissa. Blocket on hyvä vinkki - mutta varmista, että asunto on todella olemassa ennen kuin maksat kenellekään mitään: netissä liikkuu paljon myös huijareita. Lycka till!

      • bdfgsdgsdfsdfasdf

        ei se tarvitse itse asiassa edes oikeaa osoitetta. aikoinaan ruotsalaisen henkilötunnuksen sain niin, että katsoin olemassa olevan osoitteen. jossa siis joku asui. menin postiin ja pyysin nimelläni ja tuolla osoitteella tulevat postit jättämään poste restanteen. sen jälkeen verotoimistoon tekemään muuttoilmoitusta pohjoismaisen muuttokirjan kanssa. tuota ei enää nykyään vaadita.
        ei mennyt kuin jokunen päivä kun poste restanteen oli tullut paperit, joissa oli uusi ruotsalainen henkilötunnukseni. sen jälkeen elämä oli paljon helpompaa, joten annoin itselleni tuon pienen vilungin anteeksi :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8346
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe