Avustajan työ on yhtä helvettiä

Joskus avustettava ympäripäissään ollessaan lyö minua, kerran on heittänyt veitsenkin, niin että kaksi tikkiä jouduttiin ompelemaan. Jatkuvasti täällä kytät ja toisinaan myös ambulanssi, kun hän tekee aiheettomia hälytyksiä ja minua aina syytetään. Kyllä ne ymmärtävät minua, kun toinen on kerta kaikkiaan ihan tillin tallin, mutta silti, haluaisitko sinä joutua vielä kuulusteltavaksi sen jälkeen kun on v-mäinen työpäivä.

22

943

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • entinen avustaja

      Minulla oli aika kiva työpaikka avustajana lähes vuoden. Avustettavan kanssa tulimme ihan hyvin toimeen... Mutta sitten eräänä päivänä kun menin töihin - avustettava oli aivan hirveällä tuulella ja samana päivänä hän irtisanoi minut mukamas väittäen henkilökemiaa syyksi. Sen koommin en mennyt työpaikalle koska avustettava kielsi menemästä. Hiukan tätä aiemmin hän oli tarjonnut minulle lisätunteja jotka olin myös ottanut vastaan. Eikä koeaika ollut enää kyseessä.

      En ole saanut mitään kunnon selitystä irtisanomiseeni. Varmuuden vuoksi olen pyytänyt anteeksi mutta siihen ei avustettavani ole kommentoinut mitään. Olen pyytänyt selitystä mutta sitä en ole saanut. Tiedän että olisin voinut riitauttaa asian ja avustettava olisi joutunut ehkä maksamaan minulle muutaman kuukauden palkat - mutta en jaksa riidellä. Avustettava on hyvin nuuka ihminen ja varmasti taistelisi verissäpäin rahoistaan jos olisi vaara että joutuu jotakin maksamaan. Varmasti hän keksisi ties mitä valheita syyksi irtisanomiseeni.

      Sain aika nihkeästi työtodistuksen sitä pyydettyäni. Sekin piti pyytää uudemman kerran - koska avustettava jätti työtodistuksesta oleellisia tietoja pois, mm. mistä päivästä mihin päivään olen ollut töissä. Hän oli vaan jättänyt aukkoja työtodistukseen että minun pitäisi ne täydentää. En tällaiseen kuitenkaan alkanut koska olisihan se työtodistus näyttänyt aika epäsiistille. Seuraavan työtodistuksen hän sitten oli tehnyt valmiille työtodistuspohjalle - jossa on kaikenlaisia kohtia joista puuttuu tiedot - mutta ilmeisesti noita valmiita todistuspohjia voi käyttää monella tapaa kunhan jotkut oleelliset tiedot niistä löytyy. Koska tiedän että avustettavalleni tuottaa vaikeuksia kirjoittaa - olin tarjoutunut itse tekemään työtodistuksen jos saisin siihen allekirjoituksen - mutta tämä ei hänelle käynyt. En myöskään saanut mennä hakemaan työtodistusta (ajattelin että nuukalle ihmiselle se olisi ollut palvelus ettei tarvitse tuhlata postimerkkejä).

      Vaikka miten mietin tekemisiäni ja sanomisiani - niin en löydä syytä miksi minua on kohdeltu näin törkeästi. On myös todella inhottavaa että edes mitään kunnon syytä ei sanota vaikka olen kysynyt. Minuahan olisi pitänyt varoittaa ennen irtisanomista (mutta minulle vaan annettiin lisätunteja)!

      Luultavasti en ihan vähään aikaan hae avustajan töitä.

      • oklööää

        ei noitten sekopäitten ajatuksia voi ymmärtää. kunhan nauttii toisen kiusaamisesta.


      • Anonyymi

        Saa niiden vammasten kanssa olla varuillaan. Itsellä on useampi työ niin vitut siitä,jos loppuisi vaikean vammasen avustaminen. Olisi elämäni jopa helpompaa🤣


      • Anonyymi
        oklööää kirjoitti:

        ei noitten sekopäitten ajatuksia voi ymmärtää. kunhan nauttii toisen kiusaamisesta.

        Totta. En tiedä mistä noita sikiää ja ovat itsesäälissä ja todella ärsyttäviä. Oksettaa!!!


      • Anonyymi

        Henkisesti olen loppu. Vielä pari kuukautta vaan pakko jaksaa. Toivon että selviän.


    • Kotisairaanhoito käy myös avustettavan luona ja kotisairaanhoito muistutti minua minun vastuustani (mistä he tietävät, missä edes henkilökohtaisen avustajan vastuut on lueteltu?) siinä, ettei avustettava saisi viinaa.

      Jos minä en hae viinaa hänelle, hän
      - vaatii kovaan ääneen pankkikorttiaan itselleen
      - jos minä annan sen hänelle, hän menee taksilla viinakauppaan ja ostaa itse juomansa.
      - jos minä en anna sitä hänelle, hän soittaa kytille, sosiaalitoimistoon, jokaiseen mahdolliseen paikkaan, että minä olen VARASTANUT hänen pankkikorttinsa.
      - uhkailee potkuilla. Uhkaa, ettei allekirjoita tuntilistaa (on joka kerta allekirjoittanut)

      Kun hän ryyppää, hän on väkivaltainen, möykkää ja aiheuttaa häiriötä. Hän lisäksi saattaa tipahtaa pyörätuolistaan. Velton ihmisen nostaminen pyörätuoliin takaisin on hankalaa eikä tee kivaa selkärangalle, etenkään kun mitään työterveyshuoltoa ei ole avustajilla. Huorittelee, nimittelee, lätkii turpaan.

      Soittelee perään vapaa-ajalla, on riippuvainen.
      Pitää leikata hiukset, en osaa, en ole mikään kampaaja. Kuitenkin käskee. Saa sitten raivarit, kun en onnistu.

      Ei tee mitään oma-aloitteisesti. Ei suostu edes kokeilemaan, vaan kiljuu avustajaa paikalle.

      Sitten jos hän sattuu kuolemaan, kun on ollut kuolemansairas, niin sittenkö minä olen tappajahoitsu, kun olen hänelle kantanut viinaa hänen käskystään?

      • otan osaa*

        Oletko kauan ollut tuossa työpaikassa? Miksi olet siellä - tuohan kuulostaa kauhealta! Oletko läheisriippuvainen ja koetko että olet jotenkin vastuussa hänestä vai mikä pitää sinua noin kammottavassa työpaikassa? Mitäpä jos vaihtaisit työpaikkaa - ei kai se tuosta voi pahemmaksi mennä?


      • otan osaa* kirjoitti:

        Oletko kauan ollut tuossa työpaikassa? Miksi olet siellä - tuohan kuulostaa kauhealta! Oletko läheisriippuvainen ja koetko että olet jotenkin vastuussa hänestä vai mikä pitää sinua noin kammottavassa työpaikassa? Mitäpä jos vaihtaisit työpaikkaa - ei kai se tuosta voi pahemmaksi mennä?

        Vähän päälle kaksi vuotta ja olen tässä työssä siksi, ettei mitään muutakaan työtä ole.


      • vinkki123

        Aijai Pre_Kaarina.
        Avustajan tehtävä ei ole moralisoida tai toimia holhoajana. Ota yhteyttä vammaispalvelutoimistoon ja kotihoidon esimieheen mikäli hoitaja on vaatinut sinua ylittämään velvollisuutesi. Jos hän kuolee viinaan, omapa on valintansa. Sinun ei tarvitse työntekijänä sietää mitä vain. Rikostapauksissa soita poliisi paikalle.

        Suosittelen katsomaan netistä avustajan abc oppaan ja perehtymään työnkuvaan.
        Henkilökohtaisen avun tulee aina perustua neljään eettiseen periaatteeseen: ihmisarvon kunnioittamiseen, itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen, ammatilliseen yhteistoimintaan sekä salassapitoon ja yksityisyyden kunnioittamiseen. Periaatteet koskevat sekä työnantajaa että avustajaa.
        Monilta hankalilta tilanteilta vältytään, jos asioista sovitaan etukäteen työnantajan kanssa. Avustajalla on oikeus saada ohjausta työhönsä ja työnantajan tehtävä on määrätä omista rajoistaan. Heti työsuhteen alussa on hyvä ottaa puheeksi molempien henkilökohtaiset rajat ja avustajan rooli. Jotkut työnantajat toivovat avustajiltaan seuraa, jotkut taas että avustaja pysyttelee hiljaa taka-alalla. Avustajan työ on nimenomaan avustamista, ei seuranpitoa tai hoivaamista. Toiset työnantajat toivovat avustajiltaan hyvin itsenäistä työotetta, toiset taas haluavat osallistua enemmän ja neuvoa. Tämäkin on asia joka on syytä ottaa puheeksi väärinymmärrysten välttämiseksi. Avustajan roolin ja työnkuvan epäselvyys voi aiheuttaa ahdistusta puolin ja toisin.


      • Anonyymi

        Minä jättäisin lattialle ja lähtisin pois. Ja vapaa ajalla en vastaa.


    • henk.koht.avustaja?

      Kuulostaapa kauhealle.. :( Olen pätkätyöläinen, ja olen harkinnut myös henkilökohtaisen avustajan töitä, koska niitä on asuinpaikkakunnallani ja lähialueilla aika paljon.. Mutta ovatko ne oikeasti kaikki näin vaikeita?

      • Anonyymi

        Jos ei fyysisesti niin henkisesti vittumaista työtä.


    • hankalia ihmisiä

      Luulen että moni on ja työ itsessään on raskasta.
      Vai miksi niin suuri vaihtuvuus näillä autettavilla?

    • nähnyt30393

      Kyllähän se elämä pyörätuolissa on aika rankkaa. Mutta usein tuntuu että nämä liikuntavammaiset ihmiset pitävät itseäns paljon muita tärkeämpänä, esim jyräävät tuoleillaan eikä mitään käytöstapoja. Ja heille ei "saa" mitään siitä sanoa, koska sehän olisi kiusausta tai ties mitä.

    • 4902

      Itse toimin kanssa avustajana työ nykyään yhtä helvettiä ja lähden heti kun muuta löytyy..
      ei niinkään avustettavani tai hän pärjää omillaan kulkee itsenäisesti mutta hänen vaimonsa...
      narsistinen mamma kaikki hyvin niin kauan kun hän hyötyy työstäni.
      olen rouvan piika,sisäkkö ja puutarhuri & taxikuski.
      (Saatika se haukkuminen laiskaksi ämmäksi kiroaminen)
      avustettavalleni en tee kuin aamupalan ja ruuan työpäivisin rouvalle
      asiasta olen valittanut vammaishuoltoon ja avustaja keskukseen sekä liittoon kaikki nostaa kätensä ylös ja käskee etsiin uuden työn

      • Työsuojelija

        Sinuna valittaisin ehdottomasti työsuojelupiiriin, kun kerran muut tahot nostavat kätensä ylös. Kenenkään ei tarvitse sietää haukkumista, kiroilua eikä muutakaan epäasiallista käytöstä työpaikallaan.

        Vaikuttaa siltä, että tässä on rikottu ainakin työturvallisuuslain työnantajan yleistä huolehtimisvelvoitetta (8 §), jos kerran työnantaja ei ryhdy toimenpiteisiin.

        Katso täältä yhteystiedot: http://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/yhteystiedot


      • Anonyymi

        Apinoita nuo on. Katkeria vammaisia!


    • Anonyymi

      Minä olen sanonut vammasille,että jos kerrankin lyö niin minä en tule enää avustamaan. Ja että kyllä hekin on rikosoikeudellisessa vastuussa. Kuri pitää olla vammaisillakin. Ja en todella menis enää,jos yhtään alkaa olla aggressiivinen.

    • Anonyymi

      Mitä mieltä olette, ja tiedättekö, mitä laki sanoo, ja mikä laki. Ongelma on se, että työntekijöitä kohdellaan epätasapuolisesti. Antamatta mitään syytä jaellaan tuplapalkkaiset vuorot aina samalle parille työntekijälle. Muut ovat liian arkoja valittamaan. Jos joku nostaa asian esille ja ehdottaa, että tuon toiminnan syistä puhuttaisiin avoimesti, hänet teilataan.

    • Anonyymi

      Joo en olisi hetkeäkään tollasessa työssä. Oma avustettava on omituinen höpöttäjä ja tein jo alusta asti selväksi,että minuun ei kosketa kuin kävelytilanteessa. Ja muutenkin napakat säännöt. Mutta en ole kuin määräajan enää töissä.

    • Anonyymi

      Avustettava heittäytyi läheisriippuvaiseksi,minä olen täysi ulkopuolinen hänen ongelmiin. Pakko lopettaa tässä työssä.

    • Anonyymi

      Niin on. Entä jos avustaja pimahtaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2884
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      536
      2733
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1885
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1867
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      302
      1698
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1352
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1144
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe