Ojatjoen laakso

Vinnitsa

Hei,

Olen muutaman kerran kierrellyt Syväri eteläpuolella Ojatjoen laaksossa. Siellähän "maisema lyö kulkijan ällikällä": varsin tasaisen Aunuksen kannaksen jälkeen löytyy syvä laakso, jonka pohjalla kulkee aika suurehko joki kohti Laatokkaa.

Laakson rinteet kohoavat noin 100 - 150 metrin korkeuteen ja ovat sellaiset useiden kymmenien kilometrien matkalla.

Laaksomuodostelman itäosissa laakson pohjassa luikertelee Ostajoki, joka laskee Ääniseen.

Näin maallikolle tulee mieleen, että olisiko joskus muinoin Syvärijoki virrannutkin nykyistä Ojatjokilaaksoa pitkin?

Onhohan tästä tehty tutkimuksia tai selvityksiä, ja miten asiaan saisi lisää selvyyttä, tiedätkö?

Todettakoon tässä, että Ojatjoen ja Ostajoen jokivarsiasutus on suomensukuisten vepsäläisten kulttuuria. Vepsäläiset kansoittavat myös Äänisen länsirantaa Petroskoin eteläpuolella.

7

1023

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ojattijoki, osa 2

      Tarkennusta edelliseen.

      Äänisen eteläpohjukassa on Ostan kylä.
      Kylältä 13 kilometriä lounaaseen on Kurvoilan kylä (Kurvas, Kurvosskij Pogost).

      Kun kesällä 2011 matkailimme näillä main, Kurvoila järjesti meille maisemayllätyksen: mahtavasti kumpuileva jokilaakso jatkui länsi-lounaaseen silmänkantamattomiin.

      Laakson molemmilla puolilla kohosi vihreiden mäkikumpujen jylhä rivi jopa sadan metrin korkeuserona. Näky oli kummallisen kiehtova, seesteisen majesteetillinen.

      Maallikolle tuli näkymästä mieleen, että joskus ovat suuretkin vedet täällä virranneet. Onko täällä ollut Äiti-Äänisen ikiaikainen suvanto ja aamu-usvainen joutsenlahti?

      Vai ovatko tätä kautta Äänisen aallot vyöryneet mahtavasti, voimakkaasti Laatokkaan joskus tuhansia vuosia ennen nykyisen Syvärin puhkaisua?

      Kuka osaisi vastata tai neuvoa eteenpäin asian selvittämisessä?

      Kun kartalta tai satelliittikuvalta tätä geologista muotoa tarkastelee, huomaa, että Kurvoilan suunnasta jokirotko jatkuu mutkitellen, mutta yhtenäisenä Ojattijoen samantyyppisesti kumpuilevaan laaksoon.

      Katsopa itse. Tässä satelliittikuvassa Suuri Ostajärvi (Озеро Большое Охтинское) ja Pieni Ostajärvi (Озеро Малое Охтинское) ovat keskellä kuvaa. Ne ovat kaksi länsi-itä -pitkulaista järveä, suurempi pienemmän pohjoispuolella. Järviltä lähtee Ostajoki, joka virtaa Ääniseen.

      Osta (Oshta) näkyy kuvan oikeassa yläkulmassa.

      Ostasta lounaaseen puolivälissä ennen Ostajärviä, on laaja Kurvoilan kyläaukea (Курвошский Погост).

      Kurvoilasta länteen on tummana näkyvä rantu ja rotko, joka Ostajärvien jälkeen luikertelee kuin käärme kohti vasemman alakulman Vinnitsaa:

      http://wikimapia.org#lat=60.7598303&lon=35.1795959&z=11&l=17&m=b

      Vinnitsa on kauniin Ojattijoen laaksossa. Ojatti virtaa Laatokkaan.

      Virtasiko koko Syväri tätä kautta joskus ennen maannousua tai -kallistumista?

      Asuttivatko vepsäläiset juuri tämän jokilaakson Äänisen ja Laatokan välillä?

    • vastaan tännekin

      En ole käynyt alueella. Luulen, että pinnamuodot liittyvät viimeisimmän jääkauden sulamisvaiheen virtauksiin, kuten meikäläiset harjumuodostumat.

      Kun kerrot alueen olevan muuten tasaista epäilen, että peruskallio on varsin syvällä. Näin jäätikön sulamisvirrat ovat voineet muotoilla irtonaisia maa-aineksia voimakkaastikin.

      Alueen pinnanmuotoja on varmasti tutkittu Venäjällä. Venäjänkielen taitoinen saattaa ehkä löytää jotain selvityksiä netistäkin.

      Seudulla ei kai ole tapahtunut viimeisimmän jääkauden jälkeen kummoisempaa maanpinnan kohoamista, joka on Euroopassa aika pitkälle suomalainen tai skandinaavinen ilmiö. Tiedän, että Pietarin tienoilla maanpinnan taso on pysynyt vuosituhansia nykyisellä korkeudella.

    • Ojattijoki, uoma 1

      Osa 1.

      Palaan aiheeseen ja heitän "lisää pökköä pesään" yhteisöllistä pohdintaa varten. Löytyykö faktoja puolesta/vastaan?

      Edellä esitetty Baltian jääjärvi -tarkastelu (19.1.2012) on kiinnostava ja mahdollinen selitys asialle. Sitä puoltaisi se, että Äänisen länsirannalla on kulkenut karjalaisen poimuvuoriston itäisin haarake. Tämän haarakkeen kuluneet kukkulat, töppyrät ja kalliot paljastuivat, kun jääkauden jäät hävisivät alueelta pois.

      On mahdollista, että näillä seuduilla juuri korkeimmille paikoille jäi pitkäksi aikaa ns. kuollutta jäätä. Nämä korkeimmat paikat olivat (ovat yhä):

      1) Äänisen lansirannikko; nykyään yleisesti yli 100 metrin korkeustasoa, korkein kohta yli 200 metriä. Tänne, Karelidien vuoriston itäisimmän haaran sisään hitaasti jähmettynyttä kuumaa kivisulaa eli syväkiveä on osattu louhia ja jalostaa Äänisenrannassa jo satoja vuosia.

      2) Ostan länsipuoleinen, Syvärin-Ostajärvien välinen ylänkö; yleisesti korkeustasot yli 160 metriä, korkein kohta yli 220 metriä.

      3) Ostajoen-Ojattijoen etelä-kaakkoispuolinen Vepsän ylänkö; yleisesti yli 260 metrin korkeustasoja, korkein kohta lähes 290 metriä.

      Em. Baltian jääjärvi -teoriassa (19.1.) ehdotetaan, että sulamisvedet ym. ovat voineet huljuta ja virrata Äänisen ja Laatokan välillä Ojattijoen laaksoa pitkin, kun kuollut jää hallitsi sekä Äänisen länsirannikon ylänköä että Ostan länsipuoleista ylänköä ja Vepsän ylänköä.

      Vedet koversivat reitin ja uoman Ostan länsipuoleisen ja Vepsän ylängön väliseen matalaan kohtaan (nyk. Ostajoki-Ojattijoki -uoma), ja tätä uomaa pitkin vedet aikansa virtasivat Äänisestä Laatokan suuntaan.

      Myöhemmin, kun jää oheni ja suli myös Äänisen länsirannikon ja Ostan länsipuolen ylängöiltä, Äänisen vedet löysivät uuden reitin noiden ylänköjen välistä, ja tämä uoma tunnetaan nimellä Syväri.

      Ojattijoen kautta kulkeva uoma kuivui entisestä mahtavuudestaan, ja sitä käyttivät jatkossa Ojattijoki Laatokan suuntaan ja Ostajoki Äänisen suuntaan. Eli nykyisin vallitseva tilanne.

      Sitten spekuloin toisen, alkuperäisen ajatuksen puolesta.
      Lähdetään liikkeelle siitä, että Äänisen ja Laatokan välisiä maisemia voi tarkastella myös vanhojen karttojen avulla. Edellisessä viestissä olikin jo tuoreen satelliittikuvan informaatio, jolla olen pyrkinyt selvittämään kysymystä:

      Vyöryivätkö Äänisen vedet joskus muinoin Ojattijoen kautta Laatokkaan?

      Seuraava 1:250 000 -mittakaavainen kartta perustuu Saksan Armeijan ja NL:n laatimiin topografisiin kartta-aineistoihin ja ilmakuvauksiin vuosilta 1932-41. Kartan on koostanut ja painanut Yhdysvaltain Armeijan karttapalvelu 1950-luvulla.

      Karttalehti on Syvärin eteläpuolelta. Se kattaa Vepsänmaata Ojattijoensuun-Ostajoki -leveydeltä sekä 110 km Syvärin eteläpuolen syvyydeltä.

      http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/eastern_europe/txu-oclc-6519747-np35-16.jpg

      Laitan tähän myös Aunuksen kannakselta, Syvärin pohjoispuolelta olevan kartat 1:250 000, siitä voi tarkastella mm. Äänisen länsirannikkoa, kas näin:

      http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/eastern_europe/txu-oclc-6519747-np35-12.jpg

      Karttojen pintaa napsauttamalla saat esiin helppolukuisen suurennoksen.

      Ensimmäiseltä kartalta voi lukea, että:

      1) Ääninen, Ostajoki ja Osta (Oshta) näkyvät kuvan oikeassa yläkulmassa.

      2) Ostasta lounaaseen on Kurvoila (Kurvoshkiy Pogost, Курвошский Погост).

      3) Kurvoilasta länteen näkyy rotko, jonka pohjalla lännempänä on kaksi järveä: Suuri Ostajärvi (Озеро Большое Охтинское) ja Pieni Ostajärvi (Озеро Малое Охтинское), suurempi pienemmän pohjoispuolella.

      Järviltä lähtee Ostajoki, joka virtaa siis Ääniseen.

      4) Jatkettaessa Ostajärviltä lounaaseen ollaan yhä kanjonissa ja uomassa, joka luikertelee ja syvenee kohti vasemman alakulman Vinnitsaa (Vinnitsy Andronovskayaa). Joen nimeksi on tällä välillä merkitty Tuksha, joka muuttuu Ojatiksi ennen varsinaista Vinnitsaa.

      5) Vinnitsa on siis Ojattijoen laaksossa. Joki virtaa 80-150 metriä syvässä laaksossa mutkitellen, lopussa tasaisempia maita kulkien ja liittyen Syväriin, joka laskee Laatokkaan.

      -- Osa 1/2, jatkuu --

      • Ojattijoki, uoma 2

        Osa 2, jatkoa..

        Minulla on hallussani myös suomalaisten Jatkosodan aikana valmistama topografinen peruskartta 1:20000 Ostajärvien tienoilta.
        Se perustuu kartoitusilmakuviin ja stereokartoitukseen sekä partioimalla saatuihin karttatietoihin.

        Peruskartalta voin todeta, että:

        1) Suuren Ostajärven länsipäästä yksi kilometri lounaaseen on vedenjakaja.

        2) Vedenjakaja on noin 9-10 metriä Suuren Ostajärven pintaa korkeammalla.

        3) 110 metrin korkeuskäyrät, joista toinen osoittaa Äänisen suuntaan, toinen Laatokan suuntaan, ovat 300 metrin päässä toisistaan (vedenjakajan kohdalla).

        4) Käyrien välissä on tasainen avosuo, joka jatkuu ja "valuu" molempien korkeuskäyrien yli ja ulottuen yhtenäisesti koillisessa Suuren Ostajärven länsipäähän.

        Nyt näihin tulisi ottaa kantaa:

        Hypoteesi 1: Ääninen on muinoin purkanut vetensä Ojattijoen kautta Laatokkaan käyttäen ko. uomaa pääväylänään.

        Hypoteesi 2: Aikojen kuluessa uoma on täyttynyt sen sivuilta valuneista, pehmeistä irtomaa-aineksista sen verran paljon, että Ääninen on lopulta puhkaissut itselleen uuden uoman, joka tunnetaan Syvärinä.

        Seuraavaksi on esimerkkikuva Ojattijoen laaksosta.
        Kuvassa uoman pohjalla virtaavat nykyisen Ojattijoen vedet.
        Kuvan taustalla näkyy uoman rinne, joka on yhtä korkea ja samanlainen myös joen toisella puolella, ja joka jatkuu näin kymmeniä kilometrejä alavirtaan. saman asian voit todeta 1:250 000 kartalta (edellä):

        http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=80&with_photo_id=30831721&order=date_desc&user=3886301

        Uoman mittasuhteet, niin leveys 400-600 metriä kuin syvyyskin, ovat mahdollistaneet Syvärin virtaa vastaavan vesimäärän - nykyisin n. 750-800 kuutiometriä sekunnissa - siirtymisen Äänisestä Laatokkaan tätä kautta.

        -- Tämä oli Osa 2/2 --


    • Vastaan tännekin

      Olet todella paneutunut aiheeseen. Luulen, että Suomessa on vain kourallinen asiantuntijoita, jotka osaavat antaa vastaukset kysymyksiisi.

      • Anonyymi

        Vanhaa aloitusta mutta tuli eteen. Hyvää kuvausta kauniista alueesta, äitini suku on vepsäläisiä ja kotoisin tuolta alueelta, Kurvosin kylästä, Ostasta. Sodan ollessa kiivaimmillaan heidän perhe pakeni tuolta ja oli suomalaisten perustamalla "keskitysleirillä" lähellä Äänislinnan silloista asemaa. Olivat leirillä kuukauden pari, ennenkuin heidät luokiteltiin suomalaisiksi ja pääsivät suomeen. En tiedä miksi kuvaat alueita noin tarkasti, onko sukusi sieltä vai muuten vain?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2580
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1950
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1499
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1028
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      913
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe