Ojatjoen laakso

Vinnitsa

Hei,

Olen muutaman kerran kierrellyt Syväri eteläpuolella Ojatjoen laaksossa. Siellähän "maisema lyö kulkijan ällikällä": varsin tasaisen Aunuksen kannaksen jälkeen löytyy syvä laakso, jonka pohjalla kulkee aika suurehko joki kohti Laatokkaa.

Laakson rinteet kohoavat noin 100 - 150 metrin korkeuteen ja ovat sellaiset useiden kymmenien kilometrien matkalla.

Laaksomuodostelman itäosissa laakson pohjassa luikertelee Ostajoki, joka laskee Ääniseen.

Näin maallikolle tulee mieleen, että olisiko joskus muinoin Syvärijoki virrannutkin nykyistä Ojatjokilaaksoa pitkin?

Onhohan tästä tehty tutkimuksia tai selvityksiä, ja miten asiaan saisi lisää selvyyttä, tiedätkö?

Todettakoon tässä, että Ojatjoen ja Ostajoen jokivarsiasutus on suomensukuisten vepsäläisten kulttuuria. Vepsäläiset kansoittavat myös Äänisen länsirantaa Petroskoin eteläpuolella.

7

1062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ojattijoki, osa 2

      Tarkennusta edelliseen.

      Äänisen eteläpohjukassa on Ostan kylä.
      Kylältä 13 kilometriä lounaaseen on Kurvoilan kylä (Kurvas, Kurvosskij Pogost).

      Kun kesällä 2011 matkailimme näillä main, Kurvoila järjesti meille maisemayllätyksen: mahtavasti kumpuileva jokilaakso jatkui länsi-lounaaseen silmänkantamattomiin.

      Laakson molemmilla puolilla kohosi vihreiden mäkikumpujen jylhä rivi jopa sadan metrin korkeuserona. Näky oli kummallisen kiehtova, seesteisen majesteetillinen.

      Maallikolle tuli näkymästä mieleen, että joskus ovat suuretkin vedet täällä virranneet. Onko täällä ollut Äiti-Äänisen ikiaikainen suvanto ja aamu-usvainen joutsenlahti?

      Vai ovatko tätä kautta Äänisen aallot vyöryneet mahtavasti, voimakkaasti Laatokkaan joskus tuhansia vuosia ennen nykyisen Syvärin puhkaisua?

      Kuka osaisi vastata tai neuvoa eteenpäin asian selvittämisessä?

      Kun kartalta tai satelliittikuvalta tätä geologista muotoa tarkastelee, huomaa, että Kurvoilan suunnasta jokirotko jatkuu mutkitellen, mutta yhtenäisenä Ojattijoen samantyyppisesti kumpuilevaan laaksoon.

      Katsopa itse. Tässä satelliittikuvassa Suuri Ostajärvi (Озеро Большое Охтинское) ja Pieni Ostajärvi (Озеро Малое Охтинское) ovat keskellä kuvaa. Ne ovat kaksi länsi-itä -pitkulaista järveä, suurempi pienemmän pohjoispuolella. Järviltä lähtee Ostajoki, joka virtaa Ääniseen.

      Osta (Oshta) näkyy kuvan oikeassa yläkulmassa.

      Ostasta lounaaseen puolivälissä ennen Ostajärviä, on laaja Kurvoilan kyläaukea (Курвошский Погост).

      Kurvoilasta länteen on tummana näkyvä rantu ja rotko, joka Ostajärvien jälkeen luikertelee kuin käärme kohti vasemman alakulman Vinnitsaa:

      http://wikimapia.org#lat=60.7598303&lon=35.1795959&z=11&l=17&m=b

      Vinnitsa on kauniin Ojattijoen laaksossa. Ojatti virtaa Laatokkaan.

      Virtasiko koko Syväri tätä kautta joskus ennen maannousua tai -kallistumista?

      Asuttivatko vepsäläiset juuri tämän jokilaakson Äänisen ja Laatokan välillä?

      • Baltian jääjärvi

        Koko kysymys liittyy vamaan viimeisen jääden loppuvaiheeseen ja Balttian jääjärveen.

        Jääkauden ollessa laajimmillaanhan, Äänisen ja Laatokan alue oli kokonaan mannerjään alla.

        http://www.pilvivene.com/suurijoki/index.php?option=com_content&view=article&id=3:jaeaekauden-taittuminen&catid=10:jaeaekauden-paeaettyminen&Itemid=10

        Kuitenkin sulamisen alettua Itämeren alueelle muodostui Baltian jääjärveksi kutsu sulamisvesien allas.

        http://www.pilvivene.com/suurijoki/index.php?option=com_content&view=article&id=5:laempoekaudet-13-000-vs-saakka&catid=10:jaeaekauden-paeaettyminen&Itemid=10

        Siinä vaiheessa Äänisestä on voinut virrata vesiä Laatokkaan Ojattijoen laaksonkin kautta. Varsinkin jos jää on peittnyt Syväri-joen alueen.

        Toisaalta alueella ei ole tapahtunut jääkauden jälkeen maanpinnan kohoamista. Joten virtaus on täytynyt olla väliaikaista ja jään sulamiseen liittyvää.

        http://www.geologia.fi/index.php?Itemid=41&id=68&option=com_content&task=view

        Noista laakson muodoista olen myös sitä mieltä, että ne ovat enemmänkin jään muovaamia kuin jokien tekemiä. Jäävirrat kaivavat syviäkin laaksoja vuoristoihin, jos niillä on alkukohtana jokin kallioperässä oleva halkeama. Norjan vuonot ovat
        tästä hyvä esimerkki.

        Ja onhan noissa laaksoissa selvä vedenjakajakin. Ojat virtaa etelään ja Ostha pohjoiseen. Äänisen laskujoessa tällaista ei varmaankaan olisi.


    • vastaan tännekin

      En ole käynyt alueella. Luulen, että pinnamuodot liittyvät viimeisimmän jääkauden sulamisvaiheen virtauksiin, kuten meikäläiset harjumuodostumat.

      Kun kerrot alueen olevan muuten tasaista epäilen, että peruskallio on varsin syvällä. Näin jäätikön sulamisvirrat ovat voineet muotoilla irtonaisia maa-aineksia voimakkaastikin.

      Alueen pinnanmuotoja on varmasti tutkittu Venäjällä. Venäjänkielen taitoinen saattaa ehkä löytää jotain selvityksiä netistäkin.

      Seudulla ei kai ole tapahtunut viimeisimmän jääkauden jälkeen kummoisempaa maanpinnan kohoamista, joka on Euroopassa aika pitkälle suomalainen tai skandinaavinen ilmiö. Tiedän, että Pietarin tienoilla maanpinnan taso on pysynyt vuosituhansia nykyisellä korkeudella.

    • Ojattijoki, uoma 1

      Osa 1.

      Palaan aiheeseen ja heitän "lisää pökköä pesään" yhteisöllistä pohdintaa varten. Löytyykö faktoja puolesta/vastaan?

      Edellä esitetty Baltian jääjärvi -tarkastelu (19.1.2012) on kiinnostava ja mahdollinen selitys asialle. Sitä puoltaisi se, että Äänisen länsirannalla on kulkenut karjalaisen poimuvuoriston itäisin haarake. Tämän haarakkeen kuluneet kukkulat, töppyrät ja kalliot paljastuivat, kun jääkauden jäät hävisivät alueelta pois.

      On mahdollista, että näillä seuduilla juuri korkeimmille paikoille jäi pitkäksi aikaa ns. kuollutta jäätä. Nämä korkeimmat paikat olivat (ovat yhä):

      1) Äänisen lansirannikko; nykyään yleisesti yli 100 metrin korkeustasoa, korkein kohta yli 200 metriä. Tänne, Karelidien vuoriston itäisimmän haaran sisään hitaasti jähmettynyttä kuumaa kivisulaa eli syväkiveä on osattu louhia ja jalostaa Äänisenrannassa jo satoja vuosia.

      2) Ostan länsipuoleinen, Syvärin-Ostajärvien välinen ylänkö; yleisesti korkeustasot yli 160 metriä, korkein kohta yli 220 metriä.

      3) Ostajoen-Ojattijoen etelä-kaakkoispuolinen Vepsän ylänkö; yleisesti yli 260 metrin korkeustasoja, korkein kohta lähes 290 metriä.

      Em. Baltian jääjärvi -teoriassa (19.1.) ehdotetaan, että sulamisvedet ym. ovat voineet huljuta ja virrata Äänisen ja Laatokan välillä Ojattijoen laaksoa pitkin, kun kuollut jää hallitsi sekä Äänisen länsirannikon ylänköä että Ostan länsipuoleista ylänköä ja Vepsän ylänköä.

      Vedet koversivat reitin ja uoman Ostan länsipuoleisen ja Vepsän ylängön väliseen matalaan kohtaan (nyk. Ostajoki-Ojattijoki -uoma), ja tätä uomaa pitkin vedet aikansa virtasivat Äänisestä Laatokan suuntaan.

      Myöhemmin, kun jää oheni ja suli myös Äänisen länsirannikon ja Ostan länsipuolen ylängöiltä, Äänisen vedet löysivät uuden reitin noiden ylänköjen välistä, ja tämä uoma tunnetaan nimellä Syväri.

      Ojattijoen kautta kulkeva uoma kuivui entisestä mahtavuudestaan, ja sitä käyttivät jatkossa Ojattijoki Laatokan suuntaan ja Ostajoki Äänisen suuntaan. Eli nykyisin vallitseva tilanne.

      Sitten spekuloin toisen, alkuperäisen ajatuksen puolesta.
      Lähdetään liikkeelle siitä, että Äänisen ja Laatokan välisiä maisemia voi tarkastella myös vanhojen karttojen avulla. Edellisessä viestissä olikin jo tuoreen satelliittikuvan informaatio, jolla olen pyrkinyt selvittämään kysymystä:

      Vyöryivätkö Äänisen vedet joskus muinoin Ojattijoen kautta Laatokkaan?

      Seuraava 1:250 000 -mittakaavainen kartta perustuu Saksan Armeijan ja NL:n laatimiin topografisiin kartta-aineistoihin ja ilmakuvauksiin vuosilta 1932-41. Kartan on koostanut ja painanut Yhdysvaltain Armeijan karttapalvelu 1950-luvulla.

      Karttalehti on Syvärin eteläpuolelta. Se kattaa Vepsänmaata Ojattijoensuun-Ostajoki -leveydeltä sekä 110 km Syvärin eteläpuolen syvyydeltä.

      http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/eastern_europe/txu-oclc-6519747-np35-16.jpg

      Laitan tähän myös Aunuksen kannakselta, Syvärin pohjoispuolelta olevan kartat 1:250 000, siitä voi tarkastella mm. Äänisen länsirannikkoa, kas näin:

      http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/eastern_europe/txu-oclc-6519747-np35-12.jpg

      Karttojen pintaa napsauttamalla saat esiin helppolukuisen suurennoksen.

      Ensimmäiseltä kartalta voi lukea, että:

      1) Ääninen, Ostajoki ja Osta (Oshta) näkyvät kuvan oikeassa yläkulmassa.

      2) Ostasta lounaaseen on Kurvoila (Kurvoshkiy Pogost, Курвошский Погост).

      3) Kurvoilasta länteen näkyy rotko, jonka pohjalla lännempänä on kaksi järveä: Suuri Ostajärvi (Озеро Большое Охтинское) ja Pieni Ostajärvi (Озеро Малое Охтинское), suurempi pienemmän pohjoispuolella.

      Järviltä lähtee Ostajoki, joka virtaa siis Ääniseen.

      4) Jatkettaessa Ostajärviltä lounaaseen ollaan yhä kanjonissa ja uomassa, joka luikertelee ja syvenee kohti vasemman alakulman Vinnitsaa (Vinnitsy Andronovskayaa). Joen nimeksi on tällä välillä merkitty Tuksha, joka muuttuu Ojatiksi ennen varsinaista Vinnitsaa.

      5) Vinnitsa on siis Ojattijoen laaksossa. Joki virtaa 80-150 metriä syvässä laaksossa mutkitellen, lopussa tasaisempia maita kulkien ja liittyen Syväriin, joka laskee Laatokkaan.

      -- Osa 1/2, jatkuu --

      • Ojattijoki, uoma 2

        Osa 2, jatkoa..

        Minulla on hallussani myös suomalaisten Jatkosodan aikana valmistama topografinen peruskartta 1:20000 Ostajärvien tienoilta.
        Se perustuu kartoitusilmakuviin ja stereokartoitukseen sekä partioimalla saatuihin karttatietoihin.

        Peruskartalta voin todeta, että:

        1) Suuren Ostajärven länsipäästä yksi kilometri lounaaseen on vedenjakaja.

        2) Vedenjakaja on noin 9-10 metriä Suuren Ostajärven pintaa korkeammalla.

        3) 110 metrin korkeuskäyrät, joista toinen osoittaa Äänisen suuntaan, toinen Laatokan suuntaan, ovat 300 metrin päässä toisistaan (vedenjakajan kohdalla).

        4) Käyrien välissä on tasainen avosuo, joka jatkuu ja "valuu" molempien korkeuskäyrien yli ja ulottuen yhtenäisesti koillisessa Suuren Ostajärven länsipäähän.

        Nyt näihin tulisi ottaa kantaa:

        Hypoteesi 1: Ääninen on muinoin purkanut vetensä Ojattijoen kautta Laatokkaan käyttäen ko. uomaa pääväylänään.

        Hypoteesi 2: Aikojen kuluessa uoma on täyttynyt sen sivuilta valuneista, pehmeistä irtomaa-aineksista sen verran paljon, että Ääninen on lopulta puhkaissut itselleen uuden uoman, joka tunnetaan Syvärinä.

        Seuraavaksi on esimerkkikuva Ojattijoen laaksosta.
        Kuvassa uoman pohjalla virtaavat nykyisen Ojattijoen vedet.
        Kuvan taustalla näkyy uoman rinne, joka on yhtä korkea ja samanlainen myös joen toisella puolella, ja joka jatkuu näin kymmeniä kilometrejä alavirtaan. saman asian voit todeta 1:250 000 kartalta (edellä):

        http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=80&with_photo_id=30831721&order=date_desc&user=3886301

        Uoman mittasuhteet, niin leveys 400-600 metriä kuin syvyyskin, ovat mahdollistaneet Syvärin virtaa vastaavan vesimäärän - nykyisin n. 750-800 kuutiometriä sekunnissa - siirtymisen Äänisestä Laatokkaan tätä kautta.

        -- Tämä oli Osa 2/2 --


    • Vastaan tännekin

      Olet todella paneutunut aiheeseen. Luulen, että Suomessa on vain kourallinen asiantuntijoita, jotka osaavat antaa vastaukset kysymyksiisi.

      • Anonyymi

        Vanhaa aloitusta mutta tuli eteen. Hyvää kuvausta kauniista alueesta, äitini suku on vepsäläisiä ja kotoisin tuolta alueelta, Kurvosin kylästä, Ostasta. Sodan ollessa kiivaimmillaan heidän perhe pakeni tuolta ja oli suomalaisten perustamalla "keskitysleirillä" lähellä Äänislinnan silloista asemaa. Olivat leirillä kuukauden pari, ennenkuin heidät luokiteltiin suomalaisiksi ja pääsivät suomeen. En tiedä miksi kuvaat alueita noin tarkasti, onko sukusi sieltä vai muuten vain?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      47
      5067
    2. Mitä siellä ABC on tapahtunut

      Tavallista isompi operaatio näkyy olevan kyseessä.
      Alajärvi
      74
      3265
    3. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      314
      2057
    4. Milli-helenalla ongelmia

      Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell
      Kotimaiset julkkisjuorut
      265
      1855
    5. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      115
      1709
    6. Kun näen sinut

      tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain
      Ikävä
      53
      1296
    7. Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni

      Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ
      Sysmä
      95
      1259
    8. Yhdelle miehelle

      Mä kaipaan sua niin paljon. Miksi sä oot tommonen pösilö?
      Ikävä
      70
      1202
    9. Löydänköhän koskaan

      Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲
      Ikävä
      133
      1177
    10. Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.

      Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht
      Maailman menoa
      280
      1137
    Aihe