Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Muinaissuomalaiset Jumaluudet!

marjamaat7

Nostetaan heitä hieman esiin, jumaluuksia ei juurikaan ole käsitelty tällä palstalla viimeaikoina.

Ukko ylijumala tärkeä Jumalpersoona Suomenuskoisille. Nimensä mukaan pitkin Suomenniemeä palvottu Jumaluus, joka kaikkialla tunnettiin ylijumalana.
Voiman ja rohkeuden tuoja myös sateen ja ukkosen Jumala, jota pyydettiin avuksi taisteluun ja loitsimaan ryhdyttäessä.
Minulle on Ukko suonut joskus rohkeutta kiperässä tilanteessa. Ukko sekoitetaan joskus Kristilliseen Jumalaan jota myöhemmällä ajalla myös kristinuskoon kääntyneet kutsuivat Ukoksi.

Ilmarinen myös tunnettu yläilmakehän ilmiöiden Jumalana lähinnä avaruuden Jumala ja taivaankannen takoja siis myös tunnetaan luojajumaluutena ja myös ymmärtääkseni Ukon yhtenä ilmentymänä.

Karhunpalvonta on ollut ikiajoista lähtien tärkeää pohjoisille kansoille. Suomalaiset eivät ole tässä suhteessa poikkeus, vaan karhu oli muinaissuomalaisille pyhä eläin ja sillä on keskeinen asema muinaisissa myyteissä. Karhun alkuperäinen nimihän on Ohto. Tämän sanan juuret voidaan johtaa ugrilaisten kielten varhaisvaiheisiin, joten kyseessä on todella vanha sana. 1800-luvun kansanrunouden keräilijät arvelivat virheellisesti, että Ohto olisi murreilmaus ja se "käännettiin" nykyään käytettyyn Otso-asuun. Ohto on siis karhun alkuperäinen nimi karhun ollessa karheaan turkkiin viittaava kiertonimitys tuolla metsän kuninkaalle.

Muita kiertonimityksiä karhulle on tallennettu satoja, joukossa muun muassa pelkkä kunnioittava Hän. Voidaan siis ehkä päätellä, että karhun alkuperäisen nimen katsottiin olevan jollain tasolla tabu, jonka käyttöä vältettiin ainakin arkisessa puheessa. Samaa nimikäytäntöä on mahdollisesti käytetty yleisesti muistakin jumaluuksista, kutsutaanhan suomalaisessa mytologiassa lähes mitä tahansa jumalaa, myös karhua, jossain vaiheessa Ukoksi, eli kunnioitetuksi vanhaksi mieshahmoksi.

Muinaissuomalaisissa uskomuksissa karhulla on vahva sidos ihmislajiin. Muistuttaahan karhu jo ulkomuodoltaankin täkäläisistä eläinlajista eniten ihmistä. Karhun katsottiin myös ymmärtävän puhetta ja pystyvän jopa lukemaan ihmisten ajatuksia. Tarinoissa kerrotaan karhun ja ihmisnaisen muodostamasta pariskunnasta, josta kasvui karhun kansa. Tämä lienee ollut alunperin jonkun karhuklaanin myyttinen syntytarina. Noihin myytteihin perustuvat myös käsitykset siitä, että metsän kuningas ei vahingoita ihmisnaista. Samaan myyttiin liittyvistä syistä nuoret naiset eivät saaneet syödä peijaisissa karhunlihaa.

Karhu edusti muinaissuomalaisille voimaa ja viisautta. Näin karhun hahmossa yhdistyivät fyysinen ja henkinen. Useissa karhun syntytarinan versioissa kontion katsotaan saaneen alkunsa taivaassa "Otavaisen olkapäillä". Karhun isäksi mainitaan taivaankannen seppänä maskuliinisuutta uhkuva Ilmarinen. Emona, tai pikemminkin emuuna, kontiolla on maan jylhä Hongatar. Karhun syntyrunojen mukaan tämä jumalan poika laskettiin maahan hopeisilla vitjoilla, kultaisessa kätkyessä elämään karhun ruumiissa; karhun sielu kuuluu taivaalla ja ruumis maahan. Toisissa kansantaruissa karhun kerrotaan syntyneen metsässä, "sydämessä salon simaisen".

Karhun yhteys yliseen jumalten maailmaan on kiistämättä vahva. Kontio on tietäjä ja shamaani, joka jättää joka vuosi ruumiinsa makaamaan transsissa maaemon poveen kaivamaansa pesäkohtuun karhun sielun matkatessa taivaalla ylisessä. Paitsi feminiini ja maskuliini ja maa-ilma, karhussa yhdistyy myös elämä ja kuolema. Joka syksy luonnon kuollessa myös metsän vanhin vetäytyy pesäänsä, vain noustakseen ylös joka vuosi uudelleen kevätauringon herättäessä luomakunnan.

Muinaissuomalaisessa ajattelussa pyhänä pidettyihin eläimiin liitetään usein kyky ylittää eri maailmojen tai todellisuuksien välisiä rajoja. Päänsä veteen kastava joutsen on aliseen vainajien maailmaan näkevä Tuonen lintu. Karhu taas kuuluu yliseen jumalalliseen todellisuuteen niin vahvasti, että vanhoina aikoina ihmiset katsoivat velvollisuudekseen varmistaa peijaisjuhlilla Otavan kaadettuaan, että ruumiinsa maan päälle jättäneen Ohton väkevä sielu pääsi nousemaan kallohongan nokasta takaisin ylös kohti aurinkoa, isänsä Ilmarisen pajaa.

Ukko Ilmarinen ja Ohto ainakin mainitakseni. Jätettäköön tässä viestissä mainitsematta tilan puutteen vuoksi useampia linkitän kuitenkin foorumiin jossa asiaa käsitellään.

http://www.hiitola-foorumi.net/v3/viewforum.php?f=35

1

303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suomalainen Jumalluettelo on toki pitkä. Muiltakin toivosi luettelointia ja keskustelua näistä Jumalpersoonista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2228
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1926
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      74
      1625
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1492
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe