"Finni" ikenessä

Voi itku!

Minulle on ilmestynyt juurihoidetun (10 v sitten) hampaan tyveen finninoloinen patti. Kun painan sitä, sieltä tulee märkää. Ien ei ole erityisen kipeä eikä turvoksissa. Ainut patti on juuri tuo "finni" joka ilmestyy pari kertaa viikossa. Hammas ei tietenkään ole kipeä tai arka, koska se on juurihoidettu.

Varasin hammaslääkäriajan yksityiselle, mutta sinnekin joudun odottamaan helmikuun puolelle. Ihmettelin, ettei aikaa saanut aiemmin, kun selvästi on jotain häikkää nyt hampaassa. Luulisi, että olisivat voineet nyt nopeasti katsoa, antaa tarvittaessa antibioottikuurin ja hoitaa sitten itse syyn myöhemmin. Puhelimessa kuitenkin sanoivat, että jos ei ole kipeä eikä turvoksissa, asialla ei ole niin kiire, vaikka siellä jotain selvästi onkin.

Tuli vaan mieleen, että pitääkö todellakin odottaa, että hammas varmasti lähtee irti/tulehdus leviää ja leukaluu tulehtuu, ennenkuin asia on kiireellinen? Kerroin kyllä, että hampaassa ei tunnu kipua juurihoidon vuoksi.

Ien ei ole mitenkään hirveän pahan näköinen, eikä tosiaan kivulias. Mutta mitä tästä voi nyt aiheutua, kun ei pääse ajoissa hoitoon? Menetänkö hampaan, ja maksan tonneja mahdollisesta implantista? Hirivttää tämä tilanne.

Sekin harmittaa, että käyn säännöllisesti kerran vuodessa hammaslääkärissä ja suuhygienistillä (hampaat putsattiin viimeksi marraskuussa), ja silloin hampaiden piti olla ihan kunnossa. Käytän hammaslankaa ja sähköhammasharjaa, välillä myös suuvettä. Nyt on kuitenkin tämä tilanne.

Yritän jo henkisesti valmistautua siihen, että rahaa ja aikaa tulee nyt tämän hampaan kanssa menemään. Ja hermot.

10

19220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voi itku!

      Ai niin, ja vinkkejä otetaan vastaan, miten minimoin vauriot tämän kolmen viikon odottelun aikana. Kannattaako syödä esim. tulehduskipulääkettä, vaikka kipuja ei olekaan? Jos se siis auttaisi itse tulehdukseen. Entistä enemmän purskuttelua suuvedellä? Kannattaako ko. hampaalla välttää puremista? Kaikki tieto otetaan kiitollisena vastaan.

    • hoidettu vuosia sitt

      siinä on hoidettava tulehduspesäke mitä ei kannata odottaa.soita päivystävään ja kerro .mulla aikanaan sama juttu juurihoidon ns jälkeen ja antibioottikuurihan siitä tuli.aikäs en jälk mitään.pahaa hajua aiheuttava tulehdus.

    • hh

      Kyseinen "finni" on hyvin todennäköisesti fistelli. Eli juurten alueella jyllää tulehdus(periapikaalinen pardontiitti, näkyy vain rtg-kuvassa), tai on jo jyllännyt jonku aikaa, koska on etsinyt purkautusmisaukon, jonka sinä siis itse hoksasit.

      Ihmettelen kyllä että annettu noin pitkälle aika, ja vielä yksityisellä! Kerroithan ja kuvailithan tapaukses kunnolla? Tuo pitäisi kyllä hoitaa ensitilassa, koska pahimmillaan tulehdus voi levitä ja ahtauttaa hengitystiet!

      Soitahan ko paikkaa heti huomenna ja vaadi saada aikasemmin aika, tai vaihda asemaa kokonaan!

      ps. tulehdus ei välttämättä ole siinä hampaassa, minkä kohdalla fistelli on. Märkä siis purkautuu "jotain" kautta ulos eli hyvin luultavasti tulehdus jommassa kummassa viereisistä hampasta, koska harvoin juurihoidettuun hampaaseen kehittyy tulehdusta(juurihoidettu hammas kun on kuollut).

    • Voi itku!

      Kerroin kyllä tilanteeni tarkasti aikaa varatessa. Olisi pitänyt varmaankin liioitella kipua ja turvotusta, että olisin saanut ajan jo aiemmin. Mutta kun mitään kipuja ei tosiaankaan ole. Ainoastaan pieni "tunnotus", jos asiaa oikein pysähtyy miettimällä miettimään.

      Yritän soittaa huomenna uudestaan lääkärille, tänään en edes töiden puolesta ehtisi lääkäriin. Voisi kuvitella, että ainakin antibioottiresepti irtoaisi.

      Minulla on muuten juuri tuon märkivän hampaan vieressä ollut pitkään sellainen epämääräinen, vähän vinossa oleva hammas, jonka kohdalla juuressa näkyi viimeksi röntgenkuvassa jotain häikkää, eli voi olla, että tulehdus on siitä hampaasta peräisin. Ko. hammasta ei ole juurihoidettu, siinä ei ole reikää, eikä se myöskään ole kipeä. Toki voi olla, että se on jo omia aikojaa "kuollut pystyyn". Mistä sen huomaa? Vähän ihmettelen sitäkin, ettei ko. hammasta ole jo aiemmin avattu ja katsottu, mitä sieltä mahdollisesti löytyy. Auttaisiko ko. hampaan juurihoito enää tässä vaiheessa, vai pitääkö se ottaa kokonaan pois? Inhottaa tämä epätietoisuus.

      Mutta joo, yritän huomenna vielä uudestaa saada aikaa aiemmaksi. Olen vielä kaiken lisäksi lähdössä viikon päästä reissuun, joten olisi hyvä saada tämä asia pois päiväjärjestyksestä.

    • pakottaa takahammast

      oireileeko fistelli jotenkin suussa jos ei ole vielä näkyvissä?

      • Anonyymi

        Pää voipi ehkä ajanmyötä irtota 🤣


    • tulehdushan se

      Fisteli tarkoittaa, että hampaassa on krooninen tulehdus, joka on todennäköisimmin ollut jo jonkin aikaa. Märkä pääsee purkautumaan aukon kautta. Jos muita oireita ei ole, voit odotella pari viikkoa. Antibioottikuuria ei kannata aloittaa, jos ei ole yleisoireita, kuten turvotusta tai kuumetta, sillä juurihoito on tärkein hoito (tai hampaan poisto). Antibioottikuuri voi jopa sotkea bakteerikantaa, sillä se ei pääse vaikuttamaan tulehtuneen hampaan sisälle ja vaikeuttaa juurihoitoa.
      Tulehdus on kyllä syytä hoitaa mitä pikimmin pois. Jos olet matkalle lähdössä, asia kannattaa kyllä hoitaa sitä ennen, ettei tule ikäviä yllätyksiä! Hammaslääkärisi ottaa sinut aivan varmasti aiemmin, jos mainitset matkasta.
      Hampaasi ei ole itsestään irtoamassa, siitä älä huoli.

    • 5+66=11

      60 v nainen
      samat sanat omasta puolesta.
      Minäkin pistän puhki finnejä kun ne ovt "kypsiä"

      • Voi itku!

        Kommentoin vielä tähän, koska hampaani odottaa edelleen jatkotoimenpiteitä.

        Kävin hammaslääkärissä, otettiin röntgenkuvat, ja tulehdushan siellä oli alavitosen juuressa. Eli ongelma ei ole hampaassa, jonka vieressä itse fistelli sijaitsee. Lääkäri sanoi, että tulehdus on voinut kyteä vitoshampassa vuositolkulla oireettomana, ja hammas on tosiaankin jo kuollut. Ihmettelin, kun ko. hampaassa ei ole koskaan ollut reikää, mutta lääkäri sanoi, että tulehdus kyllä löytää tiensä juureen muutakin kautta.

        Olen menossa parin viikon päästä juurihoitoon, ja samalla tehdään resektio ko. hampaalle. Ei sentään tarvitse vetää pois. Silti hirvittää tuo toimenpide aikalailla. Harmittaa edelleen, ettei hammasta ole jo aiemmin juurihoidettu, kun kerran tulehdus on näkynyt röntgenkuvissa jo vuosia, vaikkei oireita ole ollutkaan. Kaksi eri hammaslääkäriä on vuosien varrella jo huomauttanut asiasta. Mutta ei auta enää, näillä mennään.


    • Anonyymi

      Minä olen 13v poika ja minulla on ollut 3 kertaa tuollainen ikinä siinä ei ole ollut mitään oireita tai kipeä ensimmisellä kerralla se lähti ajan muötä sama tämän toisen kanssa
      Mutta nyt se on tullut 3 vuoden jälkeen uudelleen ei ole mitään oireita kävin nämä aiemmat näyttämässä hammaslääkärisissä mutta ei ne käsittääkseni tehnyt mitään ne lähti aijan myötä mutta mitä minun pitäisi nyt tehdä tämän 3 kanssa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2703
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2290
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2040
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      14
      1775
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1701
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1676
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 92
      1602
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe