Savukaasujen lämmöt ja oikea veto?

Pähkäilijää

Kaikkea uutta sitä oppiikin ihan yksinkertaisilla keinoilla.

Leivinuunin lämmitykseen sain muurarilta ohjeet että polta hyvällä vedolla sillein että humisee. Vaan laitoin savukaasumittarin hormipellin reikään ja suuluukun avaamalla nousee savukaasujen lämmöt 20-30c. Samalla tupaan tulee tohon lailla lämmintä, puut palaa pitempään ja kokonaisuudessaan niistä lähtee enemmän lämpöä irti.

Hyvällä vedolla polttaessa näyttäs palokaasut karkaavan palamattomina piippuun. Tähän tosin tarviais erillistä mittausta ja vehkeitä ei ole polttokaasujen analysointiin.

Mittailut jatkuu ja tuloksia tulee tänne Kaikkea uutta sitä oppiikin ihan yksinkertaisilla keinoilla.

Leivinuunin lämmitykseen sain muurarilta ohjeet että polta hyvällä vedolla sillein että humisee. Vaan laitoin savukaasumittarin hormipellin reikään ja suuluukun avaamalla nousee savukaasujen lämmöt 20-30c. Samalla tupaan tulee tohon lailla lämmintä, puut palaa pitempään ja kokonaisuudessaan niistä lähtee enemmän lämpöä irti.

Hyvällä vedolla polttaessa näyttäs palokaasut karkaavan palamattomina piippuun. Tähän tosin tarviais erillistä mittausta ja vehkeitä ei ole polttokaasujen analysointiin.

Mittailut jatkuu ja tuloksia tulee tänne

http://www.puulammitys.info/index.php?topic=161.msg1089;topicseen#msg1089

39

9210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ???????mitä haet

      Niin,se ei huonolla vedolla nääs pala toi savukaasu.Karkaa palamattomana läpi.Reilulla vedolla polttaa savukaasun jolloin myöskin hormissa nousee savukaasujen lämpötila.Kuin myös sisällä uunissa.
      Muuraris oikeassa,noin pääpiirteittään.

    • Pähkäilijää

      Ei veto huono ole edelleenkään kun tuntiin palaa 6 kg puita - 24 kWh edestä energiaa. Mutta pienemmällä vedolla saa kuumemmat kaasut kulkemaan uunin läpi ja poltto kestää pitempään.

      • Samaa mieltä

        Omalta kohdaltani kerron, että tänätalvena olen oppinut omaa leivinuuniani lämmittämään oikein.
        Hormi on yli kahdeksan metriä korkea ja veto siinä on rajua, jos kuristusta ei tehdä. Uskoin pitkään nuohoojan neuvoa olla kuristamatta vetoa pellillä. Säädin palamista vain imuaukkoja pienentämällä. Puita paloi paljon lämmönsaantiin nähden. Ja palaminen oli epätäydellistä. Piipusta ulos tuleva savu yleensä liian tummaa.
        Oli tosi vaikea ennakkoon uskoa, että vetoa pienentämällä peltiä kuristamalla palaminen, ja lämmön saanti paranisi. Mutta näin vain kävi:
        Ehdottoman kuivat puut uuniin, imuilma-aukot kokonaan auki, ja tulen sytyttyä kunnolla, kuristus pellillä, niin että kohina lakkaa, mutta palaminen on rauhallista ja liekki kirkas ja veto rauhallista. Peltiä säädetään uudelleen tarvittaessa palamisen edetessä. Puita lisätään tarpeen mukaan vähän kerrallaan, ja peltiä säädetään uudelleen.
        Puhtaamman ja paremman palamisen huomasin pian pienentyneen puumenekin ja piipusta ulos tuprahtevan valkean savun muodossa.

        Nämä ohjeet sopivat ainakin minun vuolukiviuunini ja mökillä olevaan pönttöuunini.


      • tumppi-x...
        Samaa mieltä kirjoitti:

        Omalta kohdaltani kerron, että tänätalvena olen oppinut omaa leivinuuniani lämmittämään oikein.
        Hormi on yli kahdeksan metriä korkea ja veto siinä on rajua, jos kuristusta ei tehdä. Uskoin pitkään nuohoojan neuvoa olla kuristamatta vetoa pellillä. Säädin palamista vain imuaukkoja pienentämällä. Puita paloi paljon lämmönsaantiin nähden. Ja palaminen oli epätäydellistä. Piipusta ulos tuleva savu yleensä liian tummaa.
        Oli tosi vaikea ennakkoon uskoa, että vetoa pienentämällä peltiä kuristamalla palaminen, ja lämmön saanti paranisi. Mutta näin vain kävi:
        Ehdottoman kuivat puut uuniin, imuilma-aukot kokonaan auki, ja tulen sytyttyä kunnolla, kuristus pellillä, niin että kohina lakkaa, mutta palaminen on rauhallista ja liekki kirkas ja veto rauhallista. Peltiä säädetään uudelleen tarvittaessa palamisen edetessä. Puita lisätään tarpeen mukaan vähän kerrallaan, ja peltiä säädetään uudelleen.
        Puhtaamman ja paremman palamisen huomasin pian pienentyneen puumenekin ja piipusta ulos tuprahtevan valkean savun muodossa.

        Nämä ohjeet sopivat ainakin minun vuolukiviuunini ja mökillä olevaan pönttöuunini.

        Palaminen on epätäydellistä, jos piipusta tulee savua polton aikana. Sytytettäessä ja puita lisätessä tulee hetken savua ja sitten taas ei. Näin ainakin meidän Tiileri leivinuuni toimii ja on toiminut ja 17 talvea. Jos höyryjä tulee saattaa puut olla märkiä. Nokea ei muodostu juurikaan hormeihin ja nuohoustuhka on lähes harmaata kokonaan, eli polttaa puut hyvin. Lämmitystekniikka on tuo, että pellit auki ja vetoa säädetään luukulla ja vetorei´illä.
        Palaminen tapahtuu pesässä ja yläpalotilassa, todettu kurkkaamalla nuohousluukusta.


    • tuskin maailma pelas

      Hyvä,ja säästöäkin tulee kerta tai kaksi,sitten se uunis onkin tuolla pellinkikkailulla nokeentunutkin ihan mukavasti.
      Ja säästö kääntyy toisinpäin,noki jonka saat sitten tuonne kiertoon eristääkin hyvin.
      2mm pölynokea vastaa 5mm asbestia.
      Muurari on oikeassa.
      Älä nyt ota nokkiis mutta tuo pakollinen nuohousjärjestelmä on sinunlaisia ihmisiä varten.
      Kokeileppa säätää auton seokset pakoputkea puristelemalla,helpompi säätää imupuolelta.

      • järki käteen

        näinhän se meneekin, kyllä nyky autoissa pakoputki on juurikin kuristettu, et saatais oikeanlaiset päästöt ;-)

        Puiden polttaminen isolla vedolla on täysin typerää puuhaa, palaminen pitääkin olla rauhallista niin että puut palaa hyvin, mut jokainen oppii sen kyllä jos vain haluaa...


      • 3+20

        Pakollinen nuohousjärjestelmä tuli voimaan pian senjälkeen kun suuluukulliset tulisijat yleistyivät ja näin yleistyi myös palamisen turaamis-säätö luukun imuaukoilla.
        Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa.


      • 33v hommassa
        3+20 kirjoitti:

        Pakollinen nuohousjärjestelmä tuli voimaan pian senjälkeen kun suuluukulliset tulisijat yleistyivät ja näin yleistyi myös palamisen turaamis-säätö luukun imuaukoilla.
        Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa.

        Oli pakkovastata tuohon,Olen ammatiltani nuohooja ja voin luvata että noita pellillä pelaajia löytyy päivittäin.
        Ja aivan turhaa neuvoa,kun ukolla ikä ylittää 55v niin tulee tuo peltileikki mukaan lämmitykseen.
        Mutta tuo kyllä suurinta skeidaa mitä olen lukenut:"Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa. "
        Jos se hormi tuntuu liian isolta,niin miks et teettänyt suoraan pienempää hormia,ei tarttes pellillä leikkiä?
        Kokemuksesta voin sanoa että sinunlaiset lämmittäjät eivät muuta omia tapojaan,eli lämmitä miten haluat
        Neuvon kerran,sen jälkeen mulle ihan ja sama.


      • 2+11
        33v hommassa kirjoitti:

        Oli pakkovastata tuohon,Olen ammatiltani nuohooja ja voin luvata että noita pellillä pelaajia löytyy päivittäin.
        Ja aivan turhaa neuvoa,kun ukolla ikä ylittää 55v niin tulee tuo peltileikki mukaan lämmitykseen.
        Mutta tuo kyllä suurinta skeidaa mitä olen lukenut:"Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa. "
        Jos se hormi tuntuu liian isolta,niin miks et teettänyt suoraan pienempää hormia,ei tarttes pellillä leikkiä?
        Kokemuksesta voin sanoa että sinunlaiset lämmittäjät eivät muuta omia tapojaan,eli lämmitä miten haluat
        Neuvon kerran,sen jälkeen mulle ihan ja sama.

        Parjauksesi lisäksi viestistäsi ei asiaa löytynyt. Mitä halusit oikeasti sanoa/neuvoa?
        Kai nuohoolla on palaminen hallinnassa?


      • noin on
        järki käteen kirjoitti:

        näinhän se meneekin, kyllä nyky autoissa pakoputki on juurikin kuristettu, et saatais oikeanlaiset päästöt ;-)

        Puiden polttaminen isolla vedolla on täysin typerää puuhaa, palaminen pitääkin olla rauhallista niin että puut palaa hyvin, mut jokainen oppii sen kyllä jos vain haluaa...

        "Nyky autossa",kyllä,mutta onkos se uunis paljonkin muuttunut sadassa vuodessa?
        Auto on kehittynyt mutta uunit ei,leivinuuni on aivan samanlainen kuin 100v sitten,ulkonäön muutos ei muuta toimintaa,eikä toimintaperiaatetta.


      • 20+1
        noin on kirjoitti:

        "Nyky autossa",kyllä,mutta onkos se uunis paljonkin muuttunut sadassa vuodessa?
        Auto on kehittynyt mutta uunit ei,leivinuuni on aivan samanlainen kuin 100v sitten,ulkonäön muutos ei muuta toimintaa,eikä toimintaperiaatetta.

        Miksi sitten otit auton vertailukohteeksi? Mikä asiasi olikaan?

        Pakollinen nuohousjärjestelmä tuli voimaan pian senjälkeen kun suuluukulliset tulisijat yleistyivät ja näin yleistyi myös palamisen onneton, turaamis-säätö, luukulla ja imuaukoilla.
        Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa.
        Voimas veto säädettävä savupellillä. Jolloin saadaan puhdas palaminen.


      • oletko dementikko
        20+1 kirjoitti:

        Miksi sitten otit auton vertailukohteeksi? Mikä asiasi olikaan?

        Pakollinen nuohousjärjestelmä tuli voimaan pian senjälkeen kun suuluukulliset tulisijat yleistyivät ja näin yleistyi myös palamisen onneton, turaamis-säätö, luukulla ja imuaukoilla.
        Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa.
        Voimas veto säädettävä savupellillä. Jolloin saadaan puhdas palaminen.

        No,auto oli verrokkina jos tajuaisit sen avulla mitä tarkoitan,mutta et sittenkään ymmärtänyt.
        No ei voi auttaa jos älykkyytesi on tuota luokkaa.Lämmittele miten haluat mutta älä viljele noita typeryyksiäsi yleiseen tietoon.
        Joku polttaa vielä itsensä.


      • Oletko sheriffi?
        oletko dementikko kirjoitti:

        No,auto oli verrokkina jos tajuaisit sen avulla mitä tarkoitan,mutta et sittenkään ymmärtänyt.
        No ei voi auttaa jos älykkyytesi on tuota luokkaa.Lämmittele miten haluat mutta älä viljele noita typeryyksiäsi yleiseen tietoon.
        Joku polttaa vielä itsensä.

        Ainakin sen elkeitä.
        Aion edelleenkin kertoa mielipiteeni palstan aiheeseen liittyen.
        Sinua tuntuu kiinnostavan enemmän pakoputkien supistukset, joten keskity niihin..


      • 6+9
        33v hommassa kirjoitti:

        Oli pakkovastata tuohon,Olen ammatiltani nuohooja ja voin luvata että noita pellillä pelaajia löytyy päivittäin.
        Ja aivan turhaa neuvoa,kun ukolla ikä ylittää 55v niin tulee tuo peltileikki mukaan lämmitykseen.
        Mutta tuo kyllä suurinta skeidaa mitä olen lukenut:"Seurauksena huono, nokeava palaminen ja nokipalot korsteenissa. "
        Jos se hormi tuntuu liian isolta,niin miks et teettänyt suoraan pienempää hormia,ei tarttes pellillä leikkiä?
        Kokemuksesta voin sanoa että sinunlaiset lämmittäjät eivät muuta omia tapojaan,eli lämmitä miten haluat
        Neuvon kerran,sen jälkeen mulle ihan ja sama.

        33v hommassa kirjoittaa:
        "Olen ammatiltani nuohooja ja voin luvata että noita pellillä pelaajia löytyy päivittäin.
        Ja aivan turhaa neuvoa,kun ukolla ikä ylittää 55v niin tulee tuo peltileikki mukaan lämmitykseen."

        Vasta tässä iässä tämä lämmittäjä rohkeni, nuohoojan ihmeteltyä puhdasta uunia ja hormia, kertoa säätävänsä hormin vetoa pellillä.
        Todellisuudessa hänellä on lämmityskokemusta kymmeniä vuosia ja kokeilujen ja erehdysten kautta päätynyt tähän, parhaaksi näkemääsä ja kokemaansa tapaan lämmittää omaa uuniaan.


    • 2+15

      kilolle puuta 7 m3 ilmaa niin palo on ihan ok. Harmi kun ilmamäärän mittaaminen on hankalaa, puumäärän ei jos kotoa vaaka löytyy

      • 33v hommassa

        Mietippä miksi hormissa on tietty koko?
        a:siksi että se on mitoitettu tietylle uuneille.
        b:muurari teki siitä piruuttaan liian ison.
        c:tiiliä nyt sattui olemaan liikaa.


    • xsw21

      Pitää erottaa toisistaan : Liian kova veto, Liian pieni veto, Sopiva veto.

    • 11+18

      >Mietippä miksi hormissa on tietty koko?

      d: kun puolen kiven ja 1 kiven reijät onnistuu helpoiten tehdä

    • kivi

      Itselläni Tulikiven kulmatakka, korkeus 140cm. Valmishormi Lämmitetty 10 talvea kuivilla koivupuilla. Kokeilin alussa mäntyä, kun "sain halvalla" ja pelti oli jatkuvasti jumissa. En enää mäntykalikkaa uuniin työnnä, koska karstoitti niin pir..ti. Lämmitys: pelti täysin auki KOKO AJAN ja KOKO ALALUUKKUA liikuttamalla riittävä ilmansaanti niin, että liekki palaa LIEVÄSTI KOHISTEN. Savua ei tule kuin sytytyksen aikana ja olen käynyt nuohoojan mukana katolla. Ainakin hän on sanonut minun lämmittävän oikein, koska karstaa ei näy. Älkää helkutissa ruvetko peltikikkailuihin, hölmöläisten hommaa. Aikaihmiset!

    • ????

      Meille koulussa opettivat ettei energiaa voi luoda tyhjästä,tiettymäärä puuta antaa tietynmäärän energiaa,eikä poltonpituus lisää energiaa.
      Eli mikä tässä mättää?

      • juurikinnäin

        Osuit naulankantaan. Mitä pidempään peltiä pidetään auki, sitä enemmän ehtii lämpöenergiaa haihtua taivaan tuuliin. Nopea ja tehokas palaminen, ei noetu kanavat, lämmön varauskyky säilyy hyvänä ja minimoi poltettavan puun tarpeen.

        Kilosta puuta ei tosiaan irtoa energiaa yhtään enempää, vaikka kuinka kituuttaisi. Ihme uskomuksia...


    • 10+3

      eihän puusta saa kun sen 4 kWh kilolle energiaa, kyse on siitä miten sen onnistuu polttamaan parhaiten, liian kovalla vedolla karkaavat palokaasut palamattomina piippuun, liien pienellä vedolla puu palaa liian kylmänä ja savukaasut eivät syty.

    • polttaja

      Kyllä se vaan niin on että leivinuuni ei saa kohista poltettaessa jos haluaa todella saada lämmön talteen, nim. kokemusta myös toisenlaisesta poltosta !

    • rtwst
    • tak-tak

      On melko tomppelia vitseja näillä ketjuun kirjoittajilla tuosta tulisijan poltosta.

      Aina peltillä säädetään ilmamäärä. Ei missään tapauksessa ilmanottoaukolla.

      Lämpötilan nousu yläpalotilassa takaa puhtaan polton. Ei puumäärän polttaminen runsaalla ilmamäärällä voi olla ihannetila sillä samalla siirtyy suurin osa puun savukaasuista hormiin ehtimattä palaa.

      Osa kirjoittajista vertaa ketjussa auton pakosarjaa takan hormiin. Suurentamalla pakokanavia osa polttoaineesta menee palamattomana ohi. Tästä hyvänä esimerkkinä kaksitahti, kun suurentaa pakoputken lisääntyy polttoaineem kulutus moninkertaiseksi.

      Olis vastaväittäjille tarpeen tehdä koe jossa hormi ylisuuri ja antaa happea pesälliselle oikein runsaasti niin kipinät sinkoilevat hormin päästä ja sitten toinen pesällinen palamisen alettua kutistaa peltillä vedon kohtuulliseksi niin kumpikohan juttu antaa takalle paremman lämmön.

      Nuohooja ei osaa tehdä takkaa ja palamisen tapahtumasta ei hänen koulutukseellaan tiedä hölkkäsen pöläytystä. Korkeallahan hän seisoo siellä katon harjalla mutta ei se tuo silti korkeita ajatuksia sinne lakin alle, ilman opiskelua.

      • leipäpappi

        Joo. Nuohooja ei tiedä mitään palamisesta eikä koneinsinööri metalleista.
        Minäkin säädin kerran pellillä paloa. Se oli viimeinen kerta koska kämppä oli pian täynnä savua liian pienen vedon takia.


      • pappileipä
        leipäpappi kirjoitti:

        Joo. Nuohooja ei tiedä mitään palamisesta eikä koneinsinööri metalleista.
        Minäkin säädin kerran pellillä paloa. Se oli viimeinen kerta koska kämppä oli pian täynnä savua liian pienen vedon takia.

        Rauhoitu nyt hieman kyllä siellä kymppiluokalla mentiin varmasti läpi noi takkojen polttoasiat.

        Vai väitätkö, että yliopistossa opiskelit nokisutariksi?


      • nopealla.silmäyksellä

        Pelti aina täysin auki.

        Itsellä on vain ulkosaunassa muuripata jonka luukku on niin horo että veto kasvaa joskus niin kovaksi että on pakko hillitä vetoa savupeltiä hiukan sulkemalla. Vieressä kiuas jossa kaasutiivis täyttöluukku ja kaikki palamiseen ohjattu ilma ja sen määrät määritellään "ilmanottoaukoilla" savupellin voisi periaatteessa poistaa kokonaan. Ilmanottoaukoilla tarkoitan ns. ensiöilman säädintä jonka asento määrittelee pääasiassa sen, miten paljon tulipesään ohjataan ilmaa palamiseen. Toisena ilmanottoaukkona toisioilman säädin jolla ei määritellä paljonko tulipesään tulee ilmaa vaan mikä on ensiö- ja toisioilman suhde. Toisioilmasäätimen ollessa kiinni palotilaan menee paljon ensiöilmaa arinan alta toisioilmaa vain hiukan tulipesän yläosaan koska toisioilmaa ei voi sulkea kokonaan. Avatessa toisioilma täysin auki arinan alta menee paljon vähemmän ilmaa ja toisioilmamäärä tulipesän yläosassa kasvaa huomattavasti. Siis yhtä ja samaa ilmamäärää jonka määrä määritellään ensiöilmasäätimellä, se ilmamäärä ohjataan palovaiheen mukaan joko pääosin arinan kautta tai vastaavasti toisioilmana riippuen vallitsevasta palovaiheesta. Lievä kohina pääasiallisena mittarina kuinka paljon tulisijaan ohjataan ilmaa. Yli-ilmamäärä vain menee tulipesän kautta osallistumatta paloprosessiin heikentäen palotapahtumaa.

        Avaaja on aika hukassa koska sulkiessaan täyttöluukun tulipesä ei saa optimaalisesti paloilmaa jäännöskaasujen polttamiseksi mikä laskee tulipesän lämpötilaa ja toisinpäin. Avatessaan suuluukun paloprosessi saa myös sitä toisioilmaa mikä polttaa palamatta jääneet kaasut mikä nostaa tulipesän lämpötilaa. Ei huomioi kuinka palaminen saa valtavasti yli-ilmaa joka vie ison osan tuotettua lämpöenergiaa hormista pihalle?


    • Lepatus

      Palohan tarvitsee happea jos sais kompuralla sitä lisää tuonne uuniin niin että olis riittävästi kokoajan ni palais puhtaasti. Jos uuni on hyvä ja se kerkee varaamaan savukaasuista lämmön pois niin mikä jottei pellit täysin auki... palotila kannattaa olla sellainen että palamattomat palokaasut ei pääse pois ennen palamista... eli liekki kannattaa olla kunnollista ennen hormiin menoa ja kaasujen poistoa... puu vapauttaa palokaasuja lämmetessä... ne kaasut palaa paremmin niin että tuli sytytetään hormin puolelta eli ne kaasut joutuu menemään liekkimeren läpi.... ja ilmaa kannattaa saada reilusti palamattomien puiden puolelta niin palokaasu on optimi seoksessa ...

      • Alkeellista

        On se nyt kumma kun ei maassa - jossa on teknistä osaamista - saada takkoihin ja hormeihin savukaasumittareita (lämpö ja hiukkas ym) jotka ohjaisivat servoilla ensiö- ja toisioilmaluukkujen asentoja jotta saataisiin optimaalisesti ilmaa palotapahtumaan. Mutulla annostellaan happea ja polttoainetta.


      • UunejaPitäisiKehittää
        Alkeellista kirjoitti:

        On se nyt kumma kun ei maassa - jossa on teknistä osaamista - saada takkoihin ja hormeihin savukaasumittareita (lämpö ja hiukkas ym) jotka ohjaisivat servoilla ensiö- ja toisioilmaluukkujen asentoja jotta saataisiin optimaalisesti ilmaa palotapahtumaan. Mutulla annostellaan happea ja polttoainetta.

        Takkojen kehittely on tapahtunut ulkonäkö edellä, lämmityskyky on ollut toisarvoinen seikka, se on jopa heikennyt uunien "kehittyessä".

        Automatiikka olisi hyvä ratkaisu, koska säätöjä täytyy muuttaa polton aikana parhaaseen hyötysuhteeseen päästäkseen, toiseksi, kaikki eivät tunnu ymmärtävän edes perusteita puiden polttamiseen.

        Ilman automatiikkaakin päästään aika lähelle optimia, kun tietää sen, että vetoa ei koskaan säädetä kuristamalla ilmansaantia uunin suuluukuilla ja tuhkapesän kautta. Silloin kuristetaan hapensaantia ja siitä syntyy vajausta, jolloin savukaasuja menee palamattomana pakostakin piipusta ulos vaihtelevia määriä.

        Vetoa on nykyaikaisen takan hormissa pelleillä kuristamatta liikaa, koska hormi pitää mitoittaa riittävän suureksi, jotta isojen tulipesien luukkujen ollessa auki riittää imu estämään savun tulon huoneeseen.


    • hyvä.turistinähtävyys

      On hyvä kun säätää palamista savupellillä. Saa muutamassa vuodessa savupirtin ihan ilmaiseksi.

      • kunetosaaetosaa

        Epäilemättä sinulle kävisi juuri niin, mutta todennäköisimmin mörskäsi palaa hormipalon yhteydessä, kun ensin pikeät hormin kitupoltolla rajoittamalla ilman saantia.


      • hyvä.turistinähtävyys
        kunetosaaetosaa kirjoitti:

        Epäilemättä sinulle kävisi juuri niin, mutta todennäköisimmin mörskäsi palaa hormipalon yhteydessä, kun ensin pikeät hormin kitupoltolla rajoittamalla ilman saantia.

        Olen lämmittänyt takkauunilla neljättäkymmentä vuotta että ehkä jotain tiedän minäkin. Kitupoltto on tuntematon käsite. En rajoita paloa savupellillä.


      • otanosaa
        hyvä.turistinähtävyys kirjoitti:

        Olen lämmittänyt takkauunilla neljättäkymmentä vuotta että ehkä jotain tiedän minäkin. Kitupoltto on tuntematon käsite. En rajoita paloa savupellillä.

        Noin minäkin joskus luulin, kunnes kokeilin toista tapaa. Asioita voi tehdä koko ikänsä väärin, jos oikein kova junttura on, eikä halua oppia uutta.


    • Anonyymi

      N. 30v. vuolukivileivinuunia lämmittäneenä havaintoja: 1. iso roihu lämmittää uunin nopeiten, eli kuivia puita, vedot täysille pellistä ja suuluukun säätimistä ja puiden lisäystä koko ajan että roihu säilyy kunnes lämpömittari alkaa näyttää 200-250 riippuen pakkasista. 2. Kun puut ovat pinnoiltaan hiiltyneet, pienennetään vetoa pellistä kuuntelemalla huminan rajoille. 3. Kun hiilet ovat alle 5 cm läpimittaisia, ne kerätään kasaksi aivan suuluukun eteen, jonka säätimet edelleen auki ja avataan hormipelti, jolloin hiilikasan lämpötila nousee suureksi ja kasa palaa nopeasti. 4. Pienentyvien hiilten kasaa vedetään suuluukun suulle, jossa palaa nopeasti ja kun on pääosin tuhkaa, niin pudotetaan tuhkat toiseen hormiin, joka avataan ja toinen pelti suljetaan samoin suuluukun säätimet. 5. Toinenkin pelti suljetaan n. 15 min kuluttua.

    • Anonyymi

      Pikku lauriin mahtuu reilu 4kg puuta kun pystyyn vinottain laittaa ja taakse pahvia sytykkeeksi. Nopsaasti syttyy puut. Kuitenkin vaikka pesä pieni niin suoditus koko tiilen hormi. En koskaan avaa kun puolilleen ja hetken polton jälkeen sitäkin pienennän. On aivan sama rajoittaako pellillä tai vetoluukuilla, ilmamäärä vähenee molemmissa tapauksissa. Tuo pelillä rajoitus auttaa vähän tiilipiipun lämpenemiseen kun savukaasut joutuu vähän hormin reunoille, eli rajoitan kummastakin. Luukun aukit puolillaan ja alhaalta vain muutaman millin auki noin 10min kuluttua sytytyksestä, eikä alussskaan tarvi kun pari minuuttia täysin auki. 2kg puuta lisää kun on reilu puolet palanu. Hiilloksella riittää 2cm pelti auki.
      Voisin vielä 60v ottaa neuvoja ja kokeilla muitakin systeemejä, mutta nuo asiat on vähän takka ja veto tapaus kohtaidia. Kyllä se totta on ettei sitä puumäärää kannata kahta puuta kerralls polttaa mutta ei kyllä yrittää puolessskaan tunnissa polttaa.

      • Anonyymi

        Tuossa aiemmassa viestissä on kyseessä n. 3 tn painava vuolukivileivinuuni (Paula), jossa poltan kuivia sekahalkoja ehkä 15-20kg kerrallaan, siihen kuluu n. 3h. Kylmään uuniin en laita täyttä roihua enkä lämmitä kuin ehkä 200 asteeseen. Talvella uunin lämpömittari laskee vuorokaudessa n. 100 asteeseen, jos uunin lämmittää 300 asteeseen. Kovilla pakkasilla on lisäksi käytössä poskikanavien sähkövastukset, jotka voi yöksi laittaa päälle, niin uunia ei tarvitse kahta kertaa lämmittää kovillakaan pakkasilla. Loppuvaiheen poltossa saa olla tarkkana ettei jäähdytä uunia, 30 astetta lähtee nopeasti, jos pellit jäävät auki pienellä hiilloksella esim. puoleksi tunniksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuossa aiemmassa viestissä on kyseessä n. 3 tn painava vuolukivileivinuuni (Paula), jossa poltan kuivia sekahalkoja ehkä 15-20kg kerrallaan, siihen kuluu n. 3h. Kylmään uuniin en laita täyttä roihua enkä lämmitä kuin ehkä 200 asteeseen. Talvella uunin lämpömittari laskee vuorokaudessa n. 100 asteeseen, jos uunin lämmittää 300 asteeseen. Kovilla pakkasilla on lisäksi käytössä poskikanavien sähkövastukset, jotka voi yöksi laittaa päälle, niin uunia ei tarvitse kahta kertaa lämmittää kovillakaan pakkasilla. Loppuvaiheen poltossa saa olla tarkkana ettei jäähdytä uunia, 30 astetta lähtee nopeasti, jos pellit jäävät auki pienellä hiilloksella esim. puoleksi tunniksi.

        Iso puumäärä tarvii enempi happea.
        Loppu hiilloksen kanssa jos oman pellin tuntee niin tuskin paljon haaskuunkaan menee vaikka hitaasti antsis sammua. Jos pelti on sentin auki ja vetoluukut melkeen kiinni tai pienellä muutamalla hilloksella kokonaan kiinni, niin antaa niin sammu. Kyllä sen tuntee jos sisälle puhaltaa ja häkämittari kertoo loput. Ilmastoidussa talossa en häkävaaraa tuossa tilanteessa näe. Oppia tietty ikä kaikki.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe