Lehdenjakajan työn arvostus mitataan €uroilla

Silloin kauan ennen

Jaoin lehtiä -70...80 -luvuilla. Hain lehdet painosta noin klo 23.30. Ajoin yössä noin 100-120 km. Sain palkkaa käteen jotain 6.000 silloista markkaa (ei sis. kilometrikorvauksia) kuukaudessa. Työaikani oli kesäkelillä noin 5 h/aamu ja talvikelillä noin 6 h/aamu. Toki pitää sanoa, että piirit oli tuolloin mitoitettu aivan toisella tapaa, kuin nykyään. Silloin etenkin 70-luvulla ei tunnettu vapaapäiviä, vaan vapaata oli silloin, kun lehti ei ilmestynyt. Juhlahetkiä olivat juhannus, joulu, pääsiäinen ja jotkut muut lehden ilmestymättömät päivät ja aivan ihana kesäloma.

Miettikääpä oikeesti. Mä tienasin 30-40 vuotta sitten 1.000 €uroa puhtaana käteen/kk lehdenjaolla. Miten palkkakehitys lehdenjakajien raskaassa työssä on nykyään noin aliarvostettua? Se kertoo karua kieltä siitä, että edes työnantaja ei arvosta lehdenjakajien työtä.

28

1267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • päläpö

      Ehkä lakko auttais eikä valittaminen...

    • jepjep12341

      Niin, vasta viimeaikoinahan tietääkseni tunnustettiin lehdenjaon olevan yötyötä. Siitä taitaa peräti tulla huikeat 12 senttiä tunnilta lisää tällä hetkellä. On palkkauksessa kyllä vähän puutteita. Ei tällä duunilla paljoa juhlita.

    • loppuorjuus

      Munattomista liitoista ei ole mihinkään. PAU luottamusmiehetkin nöyristelevät työnantajan suuntaan niin lahjakkaasti, että itse äänestin jaloillani. Lopetin lehdenjaon 9 vuoden jälkeen kesäkuussa 2010 enkä ole katunut.

    • ou nou..

      "Siitä taitaa peräti tulla huikeat 12 senttiä tunnilta lisää tällä hetkellä."

      Miten tuo on mahdollista,kun metalliliitossakin yötyöstä maksetaan pari euroa yö lisää?

    • maailma muuttuu

      On se muuttunut, nyt saadaan 1000 euroa bruttona kuukaudessa samasta työstä.

    • Paskaduuni, paskapal

      Itse aloitin lehdenjaon uudestaan paremman työpaikan puutteessa, pitäähän ne opiskelurahat jostain tienata. Tosin 800 euroa kuussa ei ole kovin kannustava summa..

      • jakajanainen vaan

        Mä saan kuussa 600euroa ja siinä on jo kilometrit. Eli voitte laskea kuinka kannattavaa on tehdä tätä työtä. Ja kilometrejä tulee 27 yössä. Lisäksi ajan jättölaatikolle 25kilsaa suunta... Ei paljon naurata.. Ja kehtasivat sanoa mulle että on ihan kunnon kokoinen piiri.. Ja olen tottunut jakamaan yli 60 kilometriä... Että eipä toi ole kuin lastenleikkiä pitempiin verrattuna.. No 10 yötä kärvistelen, sit loppuu! Ei jaksa enää!


      • Ammattijakaja

        Kerrassaan huvittavia nämä palkasta ruikuttajat. Kuvittelitteko te lapsukaiset tosissanne, että pääsette heti kunnon tienesteille ja saatte tuosta vain ne rahakkaimmat ja parhaat jakoreitit heti ovelta? Sen eteen pitää tehdä töitä! Jakelutyöhön ei tulla tuosta noin vaan parhaille ansioille ja reiteille. Se joko ansaitaan kovalla työllä tai sitten mennään kiltisti helpompiin hommiin. Toimistohommat ovat omiaan teille pullamössöille.


      • hansteri

        Ompa tasa-arvoa, jos jonkun palkka on 600 euroa raskaasta ja pitkästä reitistä, kun taas toisella reitillä saa kolminkertaisen palkan. Ei siinä ole muusta kyse, kuin että reitit on mitoitettu täysin väärin.
        Puheet että sun pitää ensin olla huonolla reitillä, voidaksesi jotenkin ansaita paremman palkan ja reitin, on täyttä bull shittia.


    • jakajavaan

      mä saan noin sata euroa kuussa ja teenm töitä yhteensä jotain 4-5h. onko riittävävsti palkkaa?

      • wrefghrtgrfgt

        Sinulle ilmeisesti on kun ko. työtä edelleen teet.


    • Älkää iniskö

      Minimissään olen saanut about 850€ verojen jälkeen. Parhaimmillaan tullut 1300€ ja risat (verojen jälkeen), kun tuli tehtyä pari extra piiriä ja perehdytettyä uusia tulokkaita (englanniksi tietysti).

      Lisäkuluja saa tietty, myös jos joutuu odottelemaan lehtiä eksessiivisen pitkiä aikoja... Autopiiri jakajille tulee jonkunlaiset polttoainekorvaukset.

      Kesäisin erittäin rento työ. Pääsee kans kyydittämään kauniita naisia, jotka eivät löydä kotiin. Huono puoli kesäisin se, että lehden tilaukset ovat minimissään, joka näkyy jakajan palkassa. Känniääliöitä, narkkareita sun muita voroja saattaa myös tulla vastaan.

      Talvisin, vittumaisinta on lumi. 50 cm lunta ja koita siinä polkea pyörää tai työntää kärryä. Autokin jää pohjasta kiinni, kun ei ne auraajat ehdi sivuteitä putsata ennen aamu kuutta... Eli niille (asiakkaille), jotka valittaa, että talviaamuna ei hesari ole tullut ajallaan - tulkaa ihmeessä kokeilemaan hesarinjakoa, kun lunta on polviin asti.

      Itse olen erittäin mieltynyt tähän duuniin. Voittaa vittumaisen kanalauman 100-0, vaikka palkka laskikin parisen sataa € (terveisiä edelliselle työnantajalle). Kas, kummaa näkyy myös sairaspoissaoloissa, kun ei ole vittumaisia työkavereita ja kyttääjä esimiestä tarkkailemassa jokaista liikettä. 14 kuukauden jälkeen saldona pyöreät 0 sairaslomapäivää.

      Helppo työ sellaisille, joilla on hyvä fyysinen/mentaalinen kunto ja kestävyys. Ja jotka kykenevät yötyöhön... Toisaalta, en ymmärrä niitä, jotka väittävät, että sosiaalinen elämä kärsii, jos tekee yötyötä? Teet töitä kun muut nukkuu Muut tekee töitä, kun sinä nukut.

      Eli siis, ei muutaku varhaisjakelijaksi duuniin! Vaatii tosin vitun kovaa duuninteko asennetta ja hyvää itsemotivointi kykyä, eikä mitään lusmuilua.

      • Ammattijakaja

        Itsekään en ole koskaan käsittänyt tuota väitettä "sosiaalisen elämän kärsimisestä". Tiedä sitten ovatko ihmiset todella niin yksinkertaisia vai kateudestako vain on kyse. Kuten sanoit, teet töitä kun muut nukkuu, muut tekee töitä kun sinä nukut. Eli käytännössä työssäoloaika ja nukkuma-aika vain vaihtavat paikkaa. Mikään ei muutu. Vapaa-aika on kuitenkin sama niin meillä kuin kenellä tahansa päivätyötä tekevällä, jolloin ihmisiä tavataan ihan normaalisti.


    • no money no funny

      paras lääke mitä itse tein irtisanoin itseni heti tuli parempi olo jes ei tätä enää 4 vuotta jakelua riitti

    • olen jakanut minäkin

      Onhan homma omalla tavallaan hauskaa ja itsenäistä, mutta kuinka kauan jaksaa valvoa kaikki yöt ja juoksennella pitkin pihoja ja rappukäytäviä tonnilla kuussa? Kroppa ja pumppu joutuu ennen pitkää tosi koville tuossa.

      Vuonna 2004, kun tein viimeksi jakelua, jäi palkkaa nettona käteen jotain 700-850 euroa.

    • Ero on valtava

      Sellanen pieni hommeli tuossa aloituksessa on pielessä, että 70-80 luvulla markan arvo oli jotain muuta suhteessa Euroon. 6000mk ei todellakaan ole 1000€, vaan tosiasiassa PALJON enemmän! Jostain netistä löytyy muistaakseni muuntotaulukkokin, jossa voi vertailla markan arvoa eri vuosina...

      • ....................

        Onko mahdollista, että palkka laskee tällä uudella tunnit pieni osa voluumista -mallilla lisää? Minulla on nyt piirit, joissa on hyvä lehtivolyymi, mutta aikaakin menee. Pelkään, että tunnit mitoitetaan minimiin...


      • Elinkustannusindeksi

        Löytyy täältä. Vuoden 1975 mukaan muutettuna palkkahan verrattuna tähän vuoteen oli ollut hurja.

        http://www.viastar.fi/Laskuri/Elinkustannusindeksi/

        Aika hurja palkka tuolloin tuo 6000 markkaa kuussa.

        Vertailuvuoden 2014 vastaava rahamäärä on 4 846,94 €.

        Rahan arvon muutos k.o. ajanjaksolla oli -384,69 prosenttia.

        Elinkustannusindeksi vuonna 1975 oli 392 - Elinkustannusindeksi vuonna 2014 oli 1900


      • hansteri
        .................... kirjoitti:

        Onko mahdollista, että palkka laskee tällä uudella tunnit pieni osa voluumista -mallilla lisää? Minulla on nyt piirit, joissa on hyvä lehtivolyymi, mutta aikaakin menee. Pelkään, että tunnit mitoitetaan minimiin...

        Ainahan se palkka laskee, ei pelkoa että se nousisi missään muutoksen yhteydessä. Viimeksi meni jo 30%, tuo edellinen muutos laski entisestään, koska tunnit mitoitettu minimiin ja nyt ollaan taas ottamassa vielä 30% maksimissaan pois.


    • jakaja1

      mitä? itsellä menee jaossa noin 3 - 3,5h per yö ja käteen jää vähintään 2000e että sillee. mistä revitte nuo palkkanne?

    • goddamn

      Joo on tää mukavaa..12 yötä sit 2 vp ja taas 12 yötä ..palkkaa n 600-700e vakituisena..Olin aiemmin tuuraajana viikonloppuisin ja viikot kotona makasin niin sain saman rahan..kunpa olisi älynnyt jatkaa tuurausta eikä ruveta vakituiseksi kun kysyivät,noh omaa hölmöyttä

    • jakaja---

      Nyt meinataan yölisä poistaa. Kolmasosa palkasta lähtee. Kuka näitä hommia enää haluaa tehdä?

      • hanstreri

        Ja pyhäkorvaukset, viikonloppulisät. jne. jne. Perustellaan sillä että palkkaus pitää saada selkeämmäksi ja koska ei ole monopoliasemaa enään. Ei noi perustelut kyllä perustele sitä että jo muutenkin paljon leikatusta ja nykyään pienestä palkasta leikataan entisestään. Vanhoille työntekijöillekö annetaan sitten kaksi takuu palkkaa, kun edellisen leikkauksen jäljiltä on se jo? Vai otetaanko se edellinenkin pois?


      • exkuski

        Taxin kuljettajilla ei tunneta ilta- yö- ja sunnuntailisiä, sama palkka oli sitte joulu tai juhannus yö tai päivä.


      • jakaja--
        exkuski kirjoitti:

        Taxin kuljettajilla ei tunneta ilta- yö- ja sunnuntailisiä, sama palkka oli sitte joulu tai juhannus yö tai päivä.

        Taksihommissa kai kuitenkin keskimäärin tienaa paremmin kuin lehdenjaossa? Ja yöllä enemmän kyyditettäviä -> enemmän rahaa? Vai miten on?


    • Mäjokapäivä

      Yötyö tuhoaa sosiaalisen elämän ja ennen pitkää terveyden. Kolmivuorotyö on vielä vaarallisempaa, kaikki eivät pääse eläkkeelle vaan suoraan hautaan. Se on toki valtiolle edullista. Ne, jotka joutuvat elättämään itsensä vuorotöillä ja muilla epätyypillisillä työajoilla, (osa jopa pitää niistä) antavat valtavan UHRAUKSEN elämästään. Lasten läksyt, puolison murheet, yhdistystoiminta, säännölliset harrastukset jne. vilahtavat ohi töitä tehdessä. Jossain vaiheessa huomaa ettei ole oikeastaan elänyt, painanut vain duunia. Silloin on liian myöhäistä, alkaa pohtia tekemiänsä valintoja ja mahdollisesti katkeroituu. Onneksi kuolema poistaa kärsimykset.

      • qewrtgyhjtgr

        Vittu mikä idiootti... Meillä on kaikilla sosiaaliset suhteet kunnossa eikä sairauksiakaan ole sen enempää kuin muuallakaan. Löytyykö mitään perusteluja lässytystesi tueksi?


      • Maistuuseviinamullekin

        Kysy VITTU lääkäriltä muutaman vuoden päästä. Ai, mutta ethän sä kuitenkaan usko, pahvipää.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      92
      6618
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      28
      2652
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2233
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1894
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1671
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1457
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1367
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe