Moro,
meillä on k-mökillä 12V aurinngolla ladattava (145W) akkusähkö (190Ah) 230V inverteriv, nyt on harkinnassa jääkaapin osto. Riittäisikö tuon sähkön teho kaapille jonka liitäntäteho on 100W ja vuotuinen kulutus 191 kWh.
Meneekö lasku silleen että
191 kWh / (365*24h) = 21W on tehon ka.
Mutta ottaako kaappi 100W akuista aina kun kompressori alkaa laulaa? Invertterin hyötysuhde on 0,85, eli akusta saa 123W tehon.
Samaan aikaan tietysti tarteis valojen (max 40W) palaa normistit, ilman himmentymistä ja välkkymistä.
Jos toi on liian suurikulutuksinen kaappi, minkä kulutuksellinen olisi optimi. Älkäää ehdottako 12V kaappia, en aio maksaa 700 extraa siitä herkusta, mieluumin panostan sen rahan sähkö infraan.
Jääkaappi k-mökille
28
4569
Vastaukset
- kwt
moro.itse maksoin 600e 3 vuotta sitten kaasu käyttöisestä.olen ollut tyytyväinen jää aurinko sähkö muuhun käyttöön.
- .pjå 7o8
ei kannata muuta kuin kaasujääkaappi, pysyy eväät kylmänä... ääni on kokemuksen ääni
- Aurinko Keikari
paljonko se vie kaasua kesässä? mitä jos loppuu keksken, ruuat sulaa kaappiin?
- Näin on
Meillä taitaa olla 20 l pullo kaasujääkaapissa hyvin toimii eikä käyttökustannukset ole kalliit.Varapullo tietenkin pois lähtiessä sammuttaa kaapin.Tai ottaa tärkeimmät ruuat pois kaasun loppumisen varalta.
- fjjhfjf
Näin on kirjoitti:
Meillä taitaa olla 20 l pullo kaasujääkaapissa hyvin toimii eikä käyttökustannukset ole kalliit.Varapullo tietenkin pois lähtiessä sammuttaa kaapin.Tai ottaa tärkeimmät ruuat pois kaasun loppumisen varalta.
Jos kaasukaapissa on pakastelokero, niin kylmäkalleja käyttämällä säästää kaasua pitämällä esim kaappi öisin pois päältä. Illalla kallet pakastelokeroon ja ennen nukkumaan käyntiä jäätyneet kallet jääkaapin puolelle.
Viime viikonloppuna kokeilin niin aamulla oli kaapissa 1 aste.
Kaappi on siis ulkona, sisällä voi olla vähän hankalampaa.
- on se kylmää
Kai voit kaksi pulloa pitää, kulutus riippuu kuinka kylmäksi säädät kaapin, kulutus on luokkaa noin 30päivää 11kilon pullo, ainakin itsellä, ruokahan ei kylmää kaipaa , mutta oluet on eriasia.. huom noin 70 centtiä // vrk
- 9uïu åh
lisäys edelliseen , aurinkosähkönvarassa ruoka varmasti menee pilalle, jos siihen ei panosta vähintään 1500- 2000e, ihmisillä on kaikenlaisia luuloja, että pienellä aurinkovoimalalla saa ihmeitä tehtyä ,vaatiihan se aurinkoa.. kaappihan kuluttaa kuitenkin 3- 5 amppeeria tunti
- xd3w1
Ei riitä jääkaapille sähköt, 1-2 päivää sadetta ja pilviä, ja akku on tyhjä. Meillä myös aurinkosähköt, mutta liesi ja jääkaappi kaasulla, ja kun ei olla aina mökillä, niin tuo 11kg pullo kestää lähes koko kesän.
- Naapurin oskari
niin siis toi sähkön riittävyys riippuu invertterin antotehosta ja akuston kapasiteetista ja latauksesta. Jos inverteri on esim 600W sen antama teho riittää ym. jääkaapille
190 Ah lataus riittää 100W kuormalla
0,8 x (190Ah x12V)/X W = 100W =>
0,8x190x12/100 = X tuntia
x = 18 tuntia
keskiteholla 91 tuntia eli melkkein 4 vuorokautta.
Pilvisellä ja sataeisellakinsäällä voidaa olettaa että lataus tehosta on 30-10% jäljellä eli minimissääkin 10W, jolloin tuo keksiteho aika kasvaa 50%, eli kuuteen vuorokauteen.
Periaatteessa tuo voisi onnistua, toki riippuu paljon toteutuksesta, jos löydät jääkaapille, viileän paikan homma varmaan toimii, mutta jos se on saunan muurin kupeessa niin ei mitään mahdollisuuksia. Kaappi kannattaisi täyttää aurinkokeleillä jotta kaapin sisällön massa sitoisi mahddollisimman paljon kylmää (vaikka vain vesiastioilla)
Toki jos on mahdollists kasvattaa akuston kapsiteettia lisäakulla ja lpöydät vielä vähäsyöppöisemmän kaapin. - Naapurin oskari
http://www.bosch-home.fi/tuotteet/jääkaapit-ja-pakastimet/jääkaapit/KTR16AW30.html?source=browse
tossa esim kaappi jonka kulutus puolet mainitsemastasi, on tosin pieni.- Naapurin oskari
Tässä iso kaappi jossa kulutus 75kWh/v
http://www.gigantti.fi/product/kodinkoneet/jaakaapit/KSV36VW40/bosch-jaakaappi-ksv36vw40-186-cm
- Kaasu kammioinen
Ei kannata kuunnella kaasumiehiä, miksi hankkia kaasukaappi kun kuvaamallasi systeemillä homma toimii ilman manuaali tankkausta ja polttoaine on ilmaista.
- mökkiläinen
Laitteistosi on liian pieni, jos meinaat jääkaapin laittaa. Paneeleita tarvitset n. 300 W ja akkuja sais olla 400 Ah. Itselläni 410 W ja 600 Ah sekä jääkaappi 114 KWh/v, jääkaappi toimii 6 kk, myös sadepäiviäkin kärsii olla useampi, viikko maksimissaan. Inventteri pitää olla min. 1500w, kun käynnistyessään jääkaapin kompressori ottaa virtaa enemmän.
- vähän suuntaa
Nyt synkkänä ja sateisena viikonloppuna mittasin kokonaiskulutuksen aurinkosähkömökilläni. Kuomana jenkkikaappi (pakastinosa tyhjänä ja jääkappipuolessa vähän evästä), vähän valoja max. 2-3Ah ja 4h telkkaria (n. 60W tehoinen). Kokonaisaika mökillä 48h. Kulutus oli 280Ah. Kun lyijyakkuja voi purkaa vain 50%, jos niille haluaa pitempää eli-ikää, niin n. 500Ah akusto riittäisi ko. kulutukselle yhdelle sateiselle viikonlopulle. Aurinkopaneelit eivät ladaneet kuin muutaman Ah:n.
Pitää varmaan vaihtaa jääkaappi.
- cdf4r
Minulla on sellainen pieni jääkaappi joka tyhjää normi auton akun n.5 tunnin käytöllä. Siksi se onkin kaasutoiminnolla.
- Kaasusyöppökö
Meillä sitten jääkaapissa varmaan jotain vikaa kun kuluttaa kaasua n. 11 kg pullo/ alle kaksi viikkoa ja haiseekin vähän kaasulle? Kylmentää kyllä oikein hyvin. Kaappin ostin aikanaan käytettynä, ja koska alkuun käyttö tosi vähäistä ja sijoitus mökin ulkoeteisessä, ei tuota kulutusta ja hajua aiemmin huomannut.
- Mökillä on mukavaa
Kaasusyöppökö kirjoitti:
Meillä sitten jääkaapissa varmaan jotain vikaa kun kuluttaa kaasua n. 11 kg pullo/ alle kaksi viikkoa ja haiseekin vähän kaasulle? Kylmentää kyllä oikein hyvin. Kaappin ostin aikanaan käytettynä, ja koska alkuun käyttö tosi vähäistä ja sijoitus mökin ulkoeteisessä, ei tuota kulutusta ja hajua aiemmin huomannut.
Mikäli et "asu" mökillä useita viikkoja kerrallaan niin kaasukaappi (ja -liesi) ehdoton vaihtoehto. Jos olet mökillä kesäisin pitkiä jaksoja esim. kuljet sieltä töissä, niin kannattaa harkita sähkökaappia (12V/230V) ja invertteriä jolloin mitä todennäköisimmin tulet tarvitsemaan lisää akkukapasiteettia, ja lataustehoa. Mulla on mökillä todennäköisesti samantehoinen aurinkopaneelijärjestelmä kuin sinulla, sen lisäksi 300W:n tuuligeneraattori, josta on jonkin verran apua tuuliseen kevät- ja syysmyrskyjen aikaan. Ja apuna työkalujen käyttöön ja akunlataukseen 4kW:n kaukokäyttöinen aggregaatti.
- sibir
Mulla on viime kesänä ostettu kaasukaappi n 105l .11kg pollo kestää 4- 5 viikkoa jatkuvalla käytöllä. jos kaasu haisee saattaapi henki livahtaa taivaisiin jopa räjähdyksen kera!
- uusi letku
Tarkasta liitokset ja letku ettei vuoda. Letkussa "parasta ennen "päivämaarä .Olen nähnyt jopa 10 vuotta vanhoja liitoksia ja letkuja.Ne on hengenvaarallisia!
- eka kaasukaappi
Pitääkä kaasu jääkaappia kääntää ylösalaisin kerran vuodessa?
Onko siitä mitään hyötyä - ammoniumia
eka kaasukaappi kirjoitti:
Pitääkä kaasu jääkaappia kääntää ylösalaisin kerran vuodessa?
Onko siitä mitään hyötyäTaitaa olla enempi ns. urbaanilegenda tuo kääntely. Eräs kaasuasentaja ainakin totesi ettei siitä mitään apua ole mihinkään. Kaasukaapin suljetussa kierrossa on ammoniakkia jonka olomuoto vaihtelee nesteestä kaasuksi ja toistenpäin kun paine vaihtelee ja tuo prosessi sen kylmenemisen saa aikaan. Ammoniakkiin vaikuttaa vain se lämmittäminen eli liekki, joka saa sen aineen liikkeeseen.
- matematiikkaa
ammoniumia kirjoitti:
Taitaa olla enempi ns. urbaanilegenda tuo kääntely. Eräs kaasuasentaja ainakin totesi ettei siitä mitään apua ole mihinkään. Kaasukaapin suljetussa kierrossa on ammoniakkia jonka olomuoto vaihtelee nesteestä kaasuksi ja toistenpäin kun paine vaihtelee ja tuo prosessi sen kylmenemisen saa aikaan. Ammoniakkiin vaikuttaa vain se lämmittäminen eli liekki, joka saa sen aineen liikkeeseen.
Ikääntyvän kaapin kääntely kyllä auttaa mutta toimivaa ei kannata paljoa pyöritellä. kääntelyllä pitkin pihaa saa putkistoon kiertyneen sakan liikeelle aroista paikoista jonne se on kiertynyt sinä aikana kun kaappi on ollut käyttämättä.
Eli se on sellainen tilapäinen korjaaminen eikä ratkaise itse ongelmaa eli kiertynyttä sakkaa.
On siellä kaapin kylmäjärjestelmässä myös vettä ja vetyä ammoniakin lisäksi. Vety toimii varsinaisena kylmäaineena. Olettaen tietenkin että kyseessä on Platen-Munters absorptiokoneisto.
Osia on kaikenkaikkiaan 9: höyrystin,imeytin,lämmityskierukka,lämmitysvastus,keittosäiliö,ilmaan lahduttava jäähdytin, veden paluuputki,vetykaasun paluuputki sekä kaappi.
Toimintaperjaate on varsin yksinkertainen vaikkakin hankala tehdä kotioloissa sen voin sanoa ihan kokemuksesta ja jäi tekovaiheeseen erinäisten ongelmien vuoksi.
Imeytin
Höyrystimen alaosa on yhdistetty putkella laitteeseen, jonka nimi on imeytin. Imeyttimen alaosassa on vettä, jonka lämpötila on noin 20 - 30C. Höyrystimessä oleva ammoniakkihöyry pyrkii halukkaasti imeytymään viileään veteen, jolloin höyry virtaa höyrystimestä imeyttimeen sekoittuen veteen. Höyrymäärän pieniminen höyrystimessä aiheuttaa sen, että osa nestemäisestä ammoniakista höyrystimessä kiehuu muodostaen uutta höyryä ja sitoen samalla lämpöä jäähdytettävästä kohteesta eli jääkaapista.
Ammoniakkipitoisen vesiliuoksen tiheys imeyttimessä kasvaa, jolloin väkevin ts. ammoniakkipitoisin liuos laskeutuu imeyttimen pohjalle ja joutuu sieltä edelleen putkeen joka kiertää lämmitysvastusta tai muuta lämmönlähdettä.
Kun vastus tai liekki lämmittää vesi-ammoniakkiliuosta putkessa, alkaa ammoniakki kiehua erilleen vedestä. Kiehunut ammoniakkihöyry ja kuuma vesi nousevat putkea myöten keittosäiliöön, jota lämmitetään saman vastuksen tai liekin avulla kuin edellä kuvattua putkikierukkaakin. Korkea lämpötila (noin 80C) estää veden ja ammoniakin uudelleen yhtymisen.
Keittosäiliö ja lauhdutin
Höyryn muodossa oleva ammoniakki kerääntyy keittosäiliön yläosaan ja menee säiliön yläosassa olevaa putkea lauhduttimeen, jossa ammoniakkihöyry joutuu kosketuksiin viileämmän putkistopinnan kanssa. Ammoniakkihöyry nesteytyy tälle putken pinnalle. Nestemäinen ammoniakki virtaa edelleen höyrystimeen, josta edellä kuvattu kiertokulku jatkuu.
Keittosäiliön pohjalle jäänyt vesi on vapautunut ammoniakista ja palaa imeyttimeen keittosäiliön yläosassa olevan putken kautta. Vesi ei kuitenkaan pysty korkean lämpötilansa johdosta imemään itseensä uutta ammoniakkihöyryä, ennen kuin sitä on jäähdytetty.
Vetykaasu
Veden jäähdytystä varten koneistossa on täytteenä veden ja ammoniakin lisäksi kolmantena aineena vetykaasua. Vety on neutraali kaasu, joka ei reagoi sen paremmin ammoniakin, kuin vedenkään kanssa, eikä liukene veteen tai nestemäiseen ammoniakkiin.
jatkuu... - matematiikkaa
ammoniumia kirjoitti:
Taitaa olla enempi ns. urbaanilegenda tuo kääntely. Eräs kaasuasentaja ainakin totesi ettei siitä mitään apua ole mihinkään. Kaasukaapin suljetussa kierrossa on ammoniakkia jonka olomuoto vaihtelee nesteestä kaasuksi ja toistenpäin kun paine vaihtelee ja tuo prosessi sen kylmenemisen saa aikaan. Ammoniakkiin vaikuttaa vain se lämmittäminen eli liekki, joka saa sen aineen liikkeeseen.
Vetykaasua on täytteenä höyrystimessä, jossa sen lämpötila on sama kuin höyrystyvän ammoniakin, ts. muutamia asteita 0 C alapuolella. Se lähtee virtaamaan ammoniakkihöyryn mukana höyrystimestä imeyttimeen, mutta ei kuitenkaan liukene veteen kuten ammoniakkihöyry, vaan lähtee nousemaan imeyttimessä ylöspäin. Sen lämpötila on edelleen matala, ja tällöin se ylöspäin noustessaan kohtaa vastakkaiseen suuntaan alaspäin valuvan veden, joka tulee keittosäiliöstä. Tällöin kylmä vetykaasu jäähdyttää veden, joka imeyttimen alaosaan tullessaan onkin jo riittävän alhaisessa lämpötilassa ammoniakin imemistä varten. Vetykaasu nousee imeyttimen yläosasta edelleen putkea pitkin lauhduttimen loppupäähän ja palaa sieltä ammoniakin kanssa höyrystimeen.
Koneistossa on siis kolme erillistä kiertopiiriä.
1 ammoniakin kiertopiiri, joka alkaa höyrystimestä ja kulkee imeyttimen, lämmityskierukan, keittosäiliön ja lauhduttimen kautta takaisin höyrystimeen.
2 veden kiertopiiri, joka alkaa imeyttimestä ja kulkee lämmityskierukan ja keittosäiliön kautta takaisin imeyttimeen.
3 vetykaasun kiertopiiri, joka alkaa höyrystimestä ja kiertää imeyttimen ja lauhduttimen loppuosan kautta takaisin höyrystimeen.
Kuinka on mahdollista, että koneiston jossakin osassa ammoniakki saadaan nesteytymään korkeammassa lämpötilassa ja sitä vastaavassa korkeammassa paineessa, kun koneiston toisessa osassa ammoniakki höyrystyy matalammassa lämpötilassa, jota vastaa matalampi paine?
Koneiston eri osathan on yhdistetty toisiinsa avoimien putkien avulla siten, että koko koneistossa vallitsee vakiosuuruinen paine.
Asia selittyy vetykaasun kierron avulla.
Jos oletamme, että nesteytymislämpötila on vaikkapa 40 C (15,850 ata). Koska lauhduttimessa on yksinomaan ammoniakkia, on lauhduttimessa vallitseva kokonaispaine suuruudeltaan 15,850 ata.
Jos höyrystimessä höyrystymislämpötila on vaikkapa -10 C (2,966 ata).
Lauhduttimen ja höyrystimen välinen paine-ero on tällöin 12,884 ata:n suuruinen näennäinen paine-ero. Nyt on höyrystimessä olevan vetykaasun paine juuri tämä 12,884 ata:n suuruinen. Tällöin höyrystimessä vallitseva kokonaispaine, joka muodostuu ammoniakin ja vetykaasun osapaineitten summasta, on tarkalleen lauhduttimessa vallitsevan kokonaispaineen suuruinen.
Lämpöopista tunnettu Daltonin laki sanoo, että kaasun kokonaispaine on kaasun seoskomponenttien osapaineiden summa. Tällä tavoin, sekoittamalla ammoniakkiin vetyä, saadaan ammoniakin osapaine alenemaan vetykaasun osapaineen verran. Tästä syystä voimme katsoa vetykaasun toimivan ikään kuin koneiston paisuntaventtiilinä.
Haittana voitanee sanoa että kuluttaa energiaa 10 kertaisen määrän verrattuna kompressori käyttöiseen jääkaappiin. Taas hyötyinä voidaan nostaa esille ettei sisällä mekaanisia laitteita ja tätä kautta kulumista juuri ei ole. Laitteisto on edullinen. Toimii sähköllä tai kaasulla. Myös äänettömyys voidaan lukea hyötyihin.
Mitäs muuta halusitte tietää kaasukaapin toiminnasta? - Daltonin veljekset
matematiikkaa kirjoitti:
Vetykaasua on täytteenä höyrystimessä, jossa sen lämpötila on sama kuin höyrystyvän ammoniakin, ts. muutamia asteita 0 C alapuolella. Se lähtee virtaamaan ammoniakkihöyryn mukana höyrystimestä imeyttimeen, mutta ei kuitenkaan liukene veteen kuten ammoniakkihöyry, vaan lähtee nousemaan imeyttimessä ylöspäin. Sen lämpötila on edelleen matala, ja tällöin se ylöspäin noustessaan kohtaa vastakkaiseen suuntaan alaspäin valuvan veden, joka tulee keittosäiliöstä. Tällöin kylmä vetykaasu jäähdyttää veden, joka imeyttimen alaosaan tullessaan onkin jo riittävän alhaisessa lämpötilassa ammoniakin imemistä varten. Vetykaasu nousee imeyttimen yläosasta edelleen putkea pitkin lauhduttimen loppupäähän ja palaa sieltä ammoniakin kanssa höyrystimeen.
Koneistossa on siis kolme erillistä kiertopiiriä.
1 ammoniakin kiertopiiri, joka alkaa höyrystimestä ja kulkee imeyttimen, lämmityskierukan, keittosäiliön ja lauhduttimen kautta takaisin höyrystimeen.
2 veden kiertopiiri, joka alkaa imeyttimestä ja kulkee lämmityskierukan ja keittosäiliön kautta takaisin imeyttimeen.
3 vetykaasun kiertopiiri, joka alkaa höyrystimestä ja kiertää imeyttimen ja lauhduttimen loppuosan kautta takaisin höyrystimeen.
Kuinka on mahdollista, että koneiston jossakin osassa ammoniakki saadaan nesteytymään korkeammassa lämpötilassa ja sitä vastaavassa korkeammassa paineessa, kun koneiston toisessa osassa ammoniakki höyrystyy matalammassa lämpötilassa, jota vastaa matalampi paine?
Koneiston eri osathan on yhdistetty toisiinsa avoimien putkien avulla siten, että koko koneistossa vallitsee vakiosuuruinen paine.
Asia selittyy vetykaasun kierron avulla.
Jos oletamme, että nesteytymislämpötila on vaikkapa 40 C (15,850 ata). Koska lauhduttimessa on yksinomaan ammoniakkia, on lauhduttimessa vallitseva kokonaispaine suuruudeltaan 15,850 ata.
Jos höyrystimessä höyrystymislämpötila on vaikkapa -10 C (2,966 ata).
Lauhduttimen ja höyrystimen välinen paine-ero on tällöin 12,884 ata:n suuruinen näennäinen paine-ero. Nyt on höyrystimessä olevan vetykaasun paine juuri tämä 12,884 ata:n suuruinen. Tällöin höyrystimessä vallitseva kokonaispaine, joka muodostuu ammoniakin ja vetykaasun osapaineitten summasta, on tarkalleen lauhduttimessa vallitsevan kokonaispaineen suuruinen.
Lämpöopista tunnettu Daltonin laki sanoo, että kaasun kokonaispaine on kaasun seoskomponenttien osapaineiden summa. Tällä tavoin, sekoittamalla ammoniakkiin vetyä, saadaan ammoniakin osapaine alenemaan vetykaasun osapaineen verran. Tästä syystä voimme katsoa vetykaasun toimivan ikään kuin koneiston paisuntaventtiilinä.
Haittana voitanee sanoa että kuluttaa energiaa 10 kertaisen määrän verrattuna kompressori käyttöiseen jääkaappiin. Taas hyötyinä voidaan nostaa esille ettei sisällä mekaanisia laitteita ja tätä kautta kulumista juuri ei ole. Laitteisto on edullinen. Toimii sähköllä tai kaasulla. Myös äänettömyys voidaan lukea hyötyihin.
Mitäs muuta halusitte tietää kaasukaapin toiminnasta?Mielenkiintoinen analyysi!
Kun kaasukaapin kierrossa on vettä niin sitä lienee siellä vähän koska ainakaan minun kaasukaappi joka on talvet kylmässä mökissä ei ole hajonnut veden jäätymisen vuoksi. Joka kevät lähtee melkein kuin palmun alta käyntiin. Luulisi veden jäätymisen hajottavan laitteen? - matematiikkaa
Daltonin veljekset kirjoitti:
Mielenkiintoinen analyysi!
Kun kaasukaapin kierrossa on vettä niin sitä lienee siellä vähän koska ainakaan minun kaasukaappi joka on talvet kylmässä mökissä ei ole hajonnut veden jäätymisen vuoksi. Joka kevät lähtee melkein kuin palmun alta käyntiin. Luulisi veden jäätymisen hajottavan laitteen?Kyse ei ole analyysistä vaan toimintaperjaatteesta.
Ammoniakki laskee veden jäähtymispistettä.
Seuraava kysymys. - matematiikkaa
matematiikkaa kirjoitti:
Kyse ei ole analyysistä vaan toimintaperjaatteesta.
Ammoniakki laskee veden jäähtymispistettä.
Seuraava kysymys.Korjaan jäätymispistettä. Prkl:n automaatikorjaus.
- vanha kikka
höpöhöpö kyllä kääntäminen auttaa jos kaappi ei tahdo kylmetä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236819Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää401221Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271032- 75891
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal47824Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61817Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93784Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38781Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14726- 43723