Ystävä vain käyttää hyväksi...

hyväkskäytetty88

En tiedä minne muuallekaan purkaa tätä juttua, ei ole oikein ketään kelle puhua tästä. Olen ihan tavallinen nainen, käyn töissä (tosin epäsäännöllisesti koska vakipaikkaa ei ole irronnut) ja vapaa-ajalla tapaan ystäviä ja sitten välillä tätä "ystävää". Miestä ei ole ja elämä on aika yksinäistä välillä. :)

Työni takia minulla on auto. Työmatka pitkä yhteen suuntaan ja julkisilla ei pääse. Autoa muuten en käytä paljoa, tässä on ihan kävelymatkan päässä kaupat ja keskustaan shoppailemaan pääsee linja-autolla.

Ongelmana on tämä "ystävä". Minun pitäisi aina olla viemässä/kuskaamassa/hakemassa häntä. Hän asuu melkein 20 kilometrin päässä kodistani ja usein minun pitäisi hakea hänet kotoaan tänne (hänen vanhemmat asuvat minun lähelläni) ja sitten vielä viedä takaisin kotiin. Bensarahaa hän ei edes tarjoa ja olen monesti pyytänyt. Vastaukseksi saan yleensä:

-maksan kun saan tilin
-ei tällä matkalla nyt niin paljoo bensaa mee
-katotaan sitä sillon ja sillon
-lupaan maksaa kaiken huomenna (ja koskaan ei kuulu mitään..)

Tilanne harmittaa, koska minulla on muutenkin taloudellisesti tiukkaa ja bensa on kallista. Lisäksi harmittaa, että en saa vapaa-ajalla tehdä mitä haluaisin.

Tuntuu että tämä ihminen ei muuta haluakaan kuin hyväksikäyttää. Harvemmin ottaa yhteyttä jollei tarvitse jotain. Aina kun hän soittaa/laittaa viestiä niin viimeistään minuutin päästä alkaa puhumaan että tarvitsisin kyytiä sinne ja sinne. Ja kun hän ei edes kysy. Vaan tavallaan yrittää pompottaa minua. Jos lupaudun kuskaamaan häntä niin minun pitäisi toimia hänen ehtojensa ja aikataulujensa mukaan. Kerrankin työaikaani oli jäljellä kaksi tuntia kun hän ilmoitti että tarvitsee kyytiä. Vastasin että pääsen töistä klo silloin ja silloin. Hän suuttui ja alkoi huutamaan minulle että pitäisi nyt heti lähteä koska hän tarvitsee kyytiä.

Miksei hän mene bussilla? En ymmärrä.

Olen kai liian kiltti, kun en uskalla sanoa asiasta hänelle tai kieltäytyä että en lähde autoilemaan.

Sanon vielä, että minä en saa häneltä koskaan mitään apua. Aina hänellä on jotain muuta, kun minä tarvitsisin jossain asiassa apua tai muuta. Joten tämä palvelu on kovin yksipuolista.

Nyt olen keksinyt tekosyitä, aina olen jossain tai jotain mutta sekin hankaloittaa elämääni kun joudun valehtelemaan koko ajan.

Miten saisin tämän loppumaan? Onko tämä teidän mielestä oikeaa ystävyyttä, vai käytetäänkö minua hyväksi?

28

5713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuttu tilanne

      Opettele sanomaan ei, tai vähintään että se maksaa vitosen.
      Se on taito jota voi harjoitella peilin edessä.

      Jos olisit hänen äitinsä olisi tuo ok, mutta nyt hän käyttää sinua hyväksesi.

    • ap

      Olen sanonut monta kertaa, että tarvitsen bensarahaa, että se ei ole ilmaista ja minulla ei paljoa ole ylimääräistä. Koskaan ei ole maksanut, vaikka on luvannut.. Jos sanon ei, hän suuttuu (on suuttunut noista minun tekosyistä etten pääse) ja se hieman hankaloittaa taas asioita kun meillä on paljon yhteisiä ystäviä ja sitten minua ei enää pyydetä illanistujaisiin ja kerran jopa tämä hyväksikäyttäjä sai muutaman ystäväni kääntymään minua vastaan.

      Naurettavaa touhua yli 23 vuotiailta ihmisiltä...

      • tuttu tilanne

        Olipas hankala tilanne jos se onkin tavallaan kustannus siitä että pääsee mukaan muualle...

        Suhtaudu kuitenkin realistisesti, hän ei aio maksaa sinulle ja toimi sitten sen mukaisesti. Mutta älä ainakaan kiirehdi, myöhästy mieluusti.


    • ap

      Tiedän, että hän ei aio maksaa minulle senttiäkään. Olen nyt miettinyt päässäni tekosyitä etten pääse kuskailemaan. Olen jopa harkinnut oikeasti työpaikan vaihtoa ja autosta luopumista.

      Toinen vaihtoehto olisi antaa tuollaisten "ystävien" mennä. Voisinkohan jostain löytää uusia ystäviä. Olen aika ujo, omista pienen piirin koska en viihdy isossa porukassa. Miten voisin saada ystäviä? Työkavereita on, mutta heitä ei pahemmin tule nähtyä vapaa-ajalla. Pitäisiköhän ehdottaa vaikka terassille menoa yhdessä.. Jos heihin tutustuisi paremmin.

      Mielestäni tuollaiset ihmiset eivät ole kuitenkaan oikeita ystäviä. Käytetään vain hyväksi ja sitten käännytetään muutkin vastaan :(

      • missä asut?

        Hylkää se ystävä. Ei tollasta jaksa kattoa kun käyttää hyväksi. Tai sitten sanot sille suoraan että et kuskaa mihinkään ennen kun on maksanut niitä bensoja takas. Sun pitää olla kovempi vaan ja rohkeempi. Löydät varmasti uusia ystäviä kun olet noin kiva.


      • sama täällä

        Kuullostat muuten tosi samanlaiselta ihmiseltä kuin minä, samantapainen ajatus-maailma :)


    • mies täällä

      Joo tuttu tilanne tollanen mullakin. Sitten en enään jaksanut ja hylkäsin sellasen kaverin. Sun pitää olla tiukempi. Sanot eet sulla ei ole bensaa että et voi hakea ja kuskata. Toi on aika törkeetä siltä kaveriltas.

    • tuttu tilanne

      Ystäviä saat olemalla ystävä. Puhu ihmisille (ihan mitä vaan) kunhan teet itsesi tutuksi heille - sen jälkeen he uskaltavat puhua sinullekin.

      Terassi on tietysti yksi paikka joka toimii kesällä, mutta olisiko sinulla muita mielenkiinnon aiheita, eli harrastuksia? Seuraksi jonnekin tapahtumaan?

      Paras vaihtoehto pitkällä tähtäimellä on antaa huonojen ystävien mennä. He ovat tavallaan esteenä oikeiden kavereiden löytämisessä. Huonot kaverit ovat seuraa, mutta et varmastikaan voi luottaa heihin.

    • sama täällä

      Siis minulla on täysin samalainen kaveri..

      Ennen hän oli mukava ja halusi hengailla melkein joka päivä, siitä on kyllä nyt 2 vuotta...
      Hän muutti vanhenpien luota ja löysi naisen itselleen..
      Nykyään hänellä on paljon rahaa, on noussut kusi päähän sen takia ja hänellä on jokin roope ankka syndrooma (pihi).
      Kun auto oli vielä kunnossa hän ei soitellut kuin kyytien takia tai ei ollenkaan.
      Ei maksanut kun 5 euroa suht. pitkästä matkasta, kaiken lisäksi auto kulutti aika paljon ja rahaa on vaikka kuinka (chrysler voyager, itse ajan taloudellisella ajotyylillä)
      Ja aina pitäsi tanssia hänen pillin mukaan ja mennä HÄNEN aikataulujen mukaan..

      Tänään hän ei soita kuin vain jos:

      -Pyytääkseen minut seuraneidiksi jonnekkin..
      -Kun ei ole muuta tekemistä..
      -Sillä välin kun hän odottaa jotakin, mutta ei jaksa vain odottaa..
      -"Promillepuheluita" Todellisuudessa hän ei uskalla kävellä yöllä tuntemattomilla seuduilla yksin, kun on tulossa vaikka kaverilta tai baarista kotia päin, joten hän herättää minut 4:jältä yöllä sen takia vaikka olenkin nukkumassa, vittu se puhelin sua ei pelasta vaikka joku pedofiilli sut yrittäisi raiskata -.-

      Naisen löytymisen jälkeen hän todella sulkeutui pois, vaikka varoitimme että nainen saattaa viedä kaverit.. ( toinen ystäväni sanoi samaa)
      Ennen hengailtiin paljon yhdessä, nyt menee yleensä 2 viikkoo ennen kuin hän ottaa yhteyttä..

      Ensin käytti hyväksi, nyt hän heitti minut pois kun en ole enää hyödyllinen hänelle (kyydit) haistakoon paskan.

      • Niin täälläkin

        Löysimpä tällaisen vanhan viestin. Minulle on juuri samanlailla käynyt kuin aloittajalle. Opiskelin silloin ja ex-ystäväni tuli joka aamu kyydissäni kouluun. Koulun aloittaessani tämä ystävä kysyi kerran että tartteeko hänen maksaa mitään ja sanoin että ei tartte. Kun sitten aikaa kului niin minusta rupesi tuntumaan että ystävä vain hyväksi käyttää ja aina kun soitti tai oli jotain asiaa, niin tämä ystäväni halusi jotain kyytiä yms.. Rupesinki sitten kieltäytymään näistä asioista. Niin tämä ystävä rupesikin jonkun ajan päästä syyttelemään minua. Et miksi minä en halua olla sen kanssa. En kerro asioita.. Haukkui jopa valehtelijaksi ja et en aattele muutako ittiäni.. Sanoin hänelle siinäkin et kuskaan sinut kouluun joka päivä etkä koskaan siitä maksa. Niin hän vain sanoi et ite olet sanonut ettei tarvi maksaa... Ja minä kuskasin toista 2v kouluun ja milloin minnekin. Ystävyys meni minun mielestä siinä, vaikka itseä harmittaa, kun tuntui et pitkään aikaan löysin ystävän. Mutta eipä se tainnut olla oikeaa ystävyyttä. En jaksanut olla pompoteltavana. Kun tuntuu et vieläkin tämä ystävä tulee vain käymään jos on jotain tarvetta (pakostakin joudun olemaan tämän ystävän kanssa kun se seurustelee minun miehen veljen kanssa). Ystävyys varsinkin punnittiin siinä kun minun perheessäni tapahtui yhtäkkinen onnettomuus. Eipä tätä ystävää näkynyt. Jonkun ajan päästä sanoin siitä hänelle, niin sanoi vaan että yleensä tällaisissa tilanteissa hän rupeaa etäiseksi..


    • Anonyymi

      Haluan laittaa ystävänsä kans välit poikki se käyttää hyväksi minua

    • Anonyymi

      Kyllä minulle on tulleet ystävien järjestämiset kuskaamiset ja tekemiset kalliimmaksi kuin se, että olisin käyttänyt ammattilaisia niihin. En enää omistakaan sellaisia ystäviä, jotka käyvät liian hintaviksi.

      Tajuan sen, että joskus ystävällekin on kohteliasta korvata kuluja, mutta jos ystävä tulee paljon kalliimmaksi kuin ammattilainen, se ei kyllä enää käy järkeeni. Eikä sovi kukkarollenikaan. Lyhyestäkin matkasta on normi lykätä ystävälle tai tutulle usein parikymppiä kouraan, vaikka bensa ei todellakaan niin paljon maksa jollain parin kilsan matkalla! Ja jos ystävä alkaa laskeskella, että autoilussa kuluu bensan lisäksi myös muut litkut, renkaat, huollot, vakuutukset ym., niin sellainen on kyllä entinen ystävä.

      • Anonyymi

        Totta kai ystävät auttavat ja välillä kuskaavatkin. Mutta ei ihan oikeesti saa mennä niinkään, että ihan koko ajan pyydetään kuskaamaan/ lainaamaan autoa. Ne litkut, vakuutukset kilometrimäärineen ym. maksavat oikeasti aika paljon. Jopa läheisten ystävien kanssa on rajansa siinä kuinka paljon autetaan ja kuinka paljon ystäviin laitetaan rahaa. Ainakin sen pitäisi olla vastavuoroista niin, että ystävä on valmis laittamaan samanlaisia.
        Olen joku aika sitten hankkinut auton ja nyt oikeasti hyvä ja tärkeä ystävä pyytää koko ajan kuskaamaan tai autoa lainaksi. Vaikka kuinka haluan auttaa, niin ei ole enää kivaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta kai ystävät auttavat ja välillä kuskaavatkin. Mutta ei ihan oikeesti saa mennä niinkään, että ihan koko ajan pyydetään kuskaamaan/ lainaamaan autoa. Ne litkut, vakuutukset kilometrimäärineen ym. maksavat oikeasti aika paljon. Jopa läheisten ystävien kanssa on rajansa siinä kuinka paljon autetaan ja kuinka paljon ystäviin laitetaan rahaa. Ainakin sen pitäisi olla vastavuoroista niin, että ystävä on valmis laittamaan samanlaisia.
        Olen joku aika sitten hankkinut auton ja nyt oikeasti hyvä ja tärkeä ystävä pyytää koko ajan kuskaamaan tai autoa lainaksi. Vaikka kuinka haluan auttaa, niin ei ole enää kivaa.

        ystävyyteen kuuluu myös toisen ihmisen kunnioitus .
        kenenkään ei pidä taxina olla , jokainen huolehtii omat asiansa, ja ystävyydessä tavata mukavissa tunnelmissa , kummaltakaan odottamatta mitään vastapalveluja / palveltavaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ystävyyteen kuuluu myös toisen ihmisen kunnioitus .
        kenenkään ei pidä taxina olla , jokainen huolehtii omat asiansa, ja ystävyydessä tavata mukavissa tunnelmissa , kummaltakaan odottamatta mitään vastapalveluja / palveltavaa.

        Kiitos järkevästä kommentista. Hyvin sanottu.


    • Anonyymi

      Minua alkoi lopulta ihmetyttää, miksi jostain parin kilometrinkin matkasta pitää maksaa kuskille aina vähintään joku 20 euroa. Otin selvää, mitä se autoilu oikein maksaa.

      Verohallinnon mukaan auton käyttö maksaa 0,43 € / kilometri ja Autoliitonkin mukaan tämä on aika lähellä todellisuutta. Tähän sisältyy lähtökohtaisesti kaikki autoon kohdistuvat kustannukset. Kyseessä on keskiarvosumma ja se voi heittää suuntaan ja toiseen. Mutta tämä siis keskimäärin on hintataso.

      • Anonyymi

        Pointtini siis oli, että jos auton omistaja ottaa 20 euroa vastaan parin kilsan reissusta, niin on ihan selvää, kumpi se hyväksikäytäjä on. Eli se auton omistava kaveri.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pointtini siis oli, että jos auton omistaja ottaa 20 euroa vastaan parin kilsan reissusta, niin on ihan selvää, kumpi se hyväksikäytäjä on. Eli se auton omistava kaveri.

        Vaikea sanoa tuosta mitään tuntematta teitä. Se on selvä asia, että toisinaan ystäviä autetaan. Parin kilsan satunnaisesti matkasta 20 euroa on tietysti paljon. Teidän kannattaa puhua tilanteesta suoraan ja avoimesti.


    • Anonyymi

      Ap:lle siis voisi se ystävä maksaa 20 e, jos ajomatkaa kerran on edestakaisin yhteensä 40 km. Sillä tulee yhden reissun autoilukulut katettua.

    • Anonyymi

      >> Hän suuttui ja alkoi huutamaan minulle että pitäisi nyt heti lähteä koska hän tarvitsee kyytiä. <<

      Vaikea sanoa, mikä teidän ystävyyssuhteessanne on normaalia, kun emme tunne teitä. Jos hän on aina ollut tuollainen, niin ei siinä sitten mitään kummallista ole.

      Näin ulkopuolisena, en kyllä katsoisi moista tiuskijaa itse ystävänä.

    • Anonyymi

      Jos ystävänä olosta jää itselle lähes aina paha mieli tai huonot fiilikset, silloin ystävyydestä ei ole minusta järkeä. Ja se kuolee omaan mahdottomuuteen. Miksi kurjistaa omaa elämää, minusta tällaisten minimointi on järjen käyttöä. Jätä vaikka vastaamasta puhelimeen, jollet muuta keksi? Aloituksessa on aistittavissa arvostuksen puutetta, silloin hyväksikäyttö on todennäköistä.

    • Anonyymi

      kukaan ei "käytä toista hyväksi" , ellei itse siihen suostu.

      "suostu" , on pelko .
      itse ollut joskus taannoin ystävä, - ikäänkuin olosuhteiden pakosta , ja koettanut luovia , ollut ystävä, toki en "sielunkumppani" , ja kun ystävyys on sitä, että
      toinen jalka varpaillaan , ja "luovia" , se ei pidemmän päälle onnistu.

      todellinen ystävyys on sellainen taiteiden laji !
      "kun yhdelle kumarrat , niin toiselle pyllistät"

      • Anonyymi

        Toiset ovat liian kilttejä, eivätkä osaa kieltäytyä ja sitä käytetään hvyäksi.

        Niin se kyllä on, ettei ystävyyssuhteessa pidä joutua olemaan koko ajan varuillaan. Asia kannattaa ottaa puheeksi, jos suhde on tärkeä.

        Luoviminen ja kompromissien tekeminen taas kuuluu kaikkiin ihmissuhteisiin. Samoin se, että toisinaan petytään myös läheisiin. Toki tällöin on edellytyksenä, ettei pettymys johdu mistään vakavasta asiasta.


    • Anonyymi

      Todennut saman , että "ystävät" käyttävät hyväksi.
      Aina, kun ovat jotain vailla niin puhelin pirisee.
      Itse, kun kysyt johonkin niin vastaus olen menossa sinne ja sinne.
      Ystävyys on minusta vastavuoroisuutta.
      Mutta annan olla omissa oloissaan.

    • Anonyymi

      Sanon ei, ei käy. Tarvittaessa lopeta tuollainen myrkyllinen ystävyys suhde, on vahän jos olis parisuhteessa. Eli poikki kylmästi moinen

      • Anonyymi

        sanoin taannoin eräälle "ystävälle" , tosin kiukustuneena, kun ensimmäinen sanan oli:
        tämä ystävä soitti, eräänä päivänä, viikkona ja sanoi: "tules tänne ja otetaan bissee",
        sanoin : en varmaan lähden ( " ei sitä kukkokaan käskien laula),
        siis, harvemmin kukaan on "heti valmis" , lähteen juomaan (olin tosin terveydellisesti vieläpä kivin kourissa , jonka jätin sanomatta !)

        siihen hän viestitti, "että minulla outo tapa reagoida kutsuun" , mikä vitun "kutsu" on kutsu , jossa annetaan noin 5 min. s vastata ja saman tien myös lähteä , -"heti".

        niin, siis , näitä "ystäviä" on, jotka kuvittelee, että joku lähtee siltä istumalta , kun hänelle sopii .5aq


    • Anonyymi

      Suomi24n juttuja ei pitäisi ottaa vakavasti. Niin paljon digitalous vaikuttaa.

    • Anonyymi

      entä jos "dokumentit" tallessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3387
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2035
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      197
      1678
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1583
    5. 80
      1135
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      266
      996
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      122
      926
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      909
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      855
    Aihe