Purueristeen käyttö uudiskohteessa?

Yks Ekoilija

Suunnitelmissa on rakentaa pieni omakotitalo ns. perinteisiä rakennusmateriaaleja käyttäen ja ajattelin laittaa yläpohjan eristeeksi sahanpurua. Purueristämisestä ei tunnu Googlettamalla löytyvä juuri muuta tietoa kuin, että sen eristyskyky on noin puolta huonompi kuin uusien kaupallisten villojen.

Myös se on tiedossa, että puru on paloturvallisuuden kannalta ongelmallinen. Sen takia kysynkin, että onko olemassa jokin paloturvallisuusmääräys, joka kieltäisi purueristeen käyttämisen uudisrakentamisessa?

Olisin tosi kiitollinen asiantuntevasta vastauksesta.

70

6178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mikäs siinä

      Kun nykyisin laitetaan yläpohjaan 60cm villaa, niin sinä laitat sinne 120cm purua.

      • dfhrjh

        Noin 40 cm villaa riittää nykymääräyksiin ja sahanpurua noin 1,2 m. Onhan se paljon. Molemmat.


    • konnari, rakenne

      Ei ole olemassa mitään rakentamismääräystä joka kieltäisi purun käytön eristämiseen. Sitä vaan tarvitaan epäkäytännöllisen paksu kerros. En ole koskaan kuullut, että sitä joku vielä käyttäisi, mutta viranomaisesteitä ei tietääkseni ole.

    • vanhanaikaista

      Mikä estää selluvillan käytön, samat ominaisuudet palo- ja hiirisuojaa mukana.
      Puhallus hoituu omatoimisesti vuokrakoneella, ja ei tule viranomaisten k kädenvääntöä.
      -Puru on sahalla arvokasta ainetta, lisäksi tarviit kutterilastua.

      • Anonyymi

        Aloittaja kysyi purun käytöstä, ei selluvillan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aloittaja kysyi purun käytöstä, ei selluvillan.

        Purun käyttö pitäisi kieltää.


    • ml213.

      Joskus aikoinaan kun eristeenä käytettiin sahanpurua, niin syy siihen oli erittäin yksinkertainen. Muuta eristettä ei ollut . Sama mielikuva pätee muihinkin asioihin ja kehitykseen. Autot aikoinaan ruostuivat herkästi silloisten ruostesuojauksien takia, mutta nykyisin on saatavilla erittäin hyviä ruostesuojauksia verraten niitä vanhoihin.

      Tietysti kukaan ei kieltäne rakentamista entisin eristein /sahanpuru, mutta ihmettelen kauiast´tähän syytä. Tietoisesti rakentaa enemmän lämöenergiaa kuluttava talo.

      • Kallis ja epäkäytänn

        Kallikksihan tuo tulisi ja olisi epäkäytännöllistä.

        Nykyiset villat pysyy helposti rukotolppien välissä, sisäpuolelle tarvitaan vain höyrynslukumuovi sekä kipsilevy ja ulkopuolelle tuulensuojalevy. Halvoilla materiaaliella ihan kelvollinen rakenne.

        Purueristeseinä vaatii molemmin puolin vinolaudoituksen jos tehdään perinteisellä tyylillä. Tulee neliölle hintaa, sillä tuollainen raakalautakin on nykyisin hinnoissaan.


      • +++
        Kallis ja epäkäytänn kirjoitti:

        Kallikksihan tuo tulisi ja olisi epäkäytännöllistä.

        Nykyiset villat pysyy helposti rukotolppien välissä, sisäpuolelle tarvitaan vain höyrynslukumuovi sekä kipsilevy ja ulkopuolelle tuulensuojalevy. Halvoilla materiaaliella ihan kelvollinen rakenne.

        Purueristeseinä vaatii molemmin puolin vinolaudoituksen jos tehdään perinteisellä tyylillä. Tulee neliölle hintaa, sillä tuollainen raakalautakin on nykyisin hinnoissaan.

        Ei ole ollut mitään puhetta seinien eristämisestä. Lue asia ennenkuin kommentoit !


    • Vanhassa vara paremp

      Eritäin hyvä kysymys. Minulla on rakenteilla kesämökki, joka on talvisin kylmillään ja olen myöskin suunnitellut eristeeksi sahanpurun ja kutterinpurun sekoitusta.

      Puru on mielestäni paljon parempi eriste, mitä Parocin lobbarit antavat ymmärtää. Asun vanhassa puutalossa, jossa yläpohjassa on purua noin 25 -30 cm, eikä talvisin räystäille juurikaan tule jääpuikkoja.

      Onko kukaan muu lukijoista käyttänyt viime vuosina purueristämistä?

    • Järki käteen

      Uskokaa jo hyvät ihmiset ettei se puru ole mikään ekologinen ratkaisu. Minäkin olen asunut purueristeisessä talossa. Lämmityskustannukset oli valtavat ja talvella sukat pyöri jaloissa. Tänä päivänä purut voidaan polttaa tehokkaissa lämpökattiloissa ja eristämiseen käyttää kunnon eristeitä. Lähes kaikki eristeet ovat myös kierrätyskelpoisia ellei niitä ole pilattu huonolla rakenteella tai kunnossapidon puutteella.

      • kiinnostunu.

        Miksi talvella tuulee lujasti purueristeisessä talossa?


    • Vanhassa vara paremp

      Purun paremmuus johtuu sen hygroskooppisuudesta. - lämpimillä kosteilla kesäkeleillä eristävyys on huonompi koska, puru imee itseensä kosteutta ilmasta. Kovilla pakkasilla ilma on kuivaa, niin myös puru ja lämmöneristyskyky parhaimmillaan.

      Uskon, että monet lämmöneristyskokeet on tehty kesäkeleillä, koska oman käytännön kokemuksen perusteella puru on erittäin hyvä lämmöneriste.

      • ml213.

        ", koska oman käytännön kokemuksen perusteella puru on erittäin hyvä lämmöneriste".

        Tietysti sahanpurulla on lämmöneristävyyttä, mutta se on todellisesti huonompi tämän päivän eristeisiin verrattuna. Se, että huoneisto saadaan pysymään lämpimänä myös kovilla pakkasilla, ei kerro eristeen hyvyydestä /huonoudesta mitään,- vaan mikä on energian kulutus. Tosin aikoinaan se on ollut paras mahdollinen, mitä saatavilla oli.

        Todellisuus on. Jos tänä päivänä rakennetaan talon eristävyys sahanpurulla, niin sen myyntiarvo on huono ja myynti vaikeus on huomattava.Energian hinnan nousu on ollut huomattava.

        Niin, itseäni kiinnostaa. Millä perusteella ja miten havainnoit purun hyvän lämmöneristävyyden?


      • kosteus sisältä

        Miksi puru ei ime talvella kosteutta sisäilmasta?

        Ritsikkauskovaisethan eivät halua laittaa myöskään höyrynsulkua seinän sisäpintaan.


    • Järki käteen

      Puru voi olla hyvinkin erilaista sisältäen hienojakoista sahanpurua tai karkeampaa ns. kutterinpurua. Se on usein tiivistynyttä jolloin eristyskyky heikkenee. Seinissä eriste voi olla painunut niin alaosassa eristyskyky on heikentynyt ja yläosassa eristettä ei ole ollenkaan.

      Unohtakaa sahanpurut ja käyttäkää uudiskohteissa nykyaikaisia tehokkaita homogeenisia eristeitä ja niiden vaatimia muita rakenteita.

    • klma7jh

      Muista laittaa piipun ympärille se hiekkalaatikko, mitäs sitä palovillaa sinne tunkemaan.

    • 93

      1993 rakennetussa omakotitalossa oli puru/villa eristys. Purua 60cm ja villaa 40cm

    • minävaantaas

      ei sitä sinne niinvaan laiteta, hirvee homma hakata tiukaksi ja kuutioita menee helposti 3 kertaa enemmän kuin esim. vessapaperikauppiaiden 'ekovilloja'.

      varmaan täyshirsitaloon tuo puru sopii, mutta aika vaikea rakenne jos yrität saavuttaa määrätyn u-arvon :)

    • Yks ekoilija

      Kiitos vastauksista, mutta alkuperäinen kysymykseni on vieläkin mielestäni hieman avoin. Eli mitä sanovat määräykset purulla eristämisestä?

      Netistä löytyy runsaasti edelläkäydyn kaltaisia keskusteluja ja mielipiteitä purun parmmuudesta ja huonouksista, mutta viranomaisten kantaa asiaan on vaikea löytää.

      • brum brum

        Ei tuossa mitään ongelmia ole viranomaistaholta käsin. Eivät viranomaiet jotain tiettyä materiaalia suosi, tai päinvastoin.

        Ei muuta kuin puruja sahailemaan.

        Ei nuo pykälät nyt niin vaikeita ole ettei niitä voisi lukaista läpi.


      • Paksut seinät

        Ei siihen ole mitään viranomaisestettä. Ainostaan nykyiset eristävyysvaatimukset johtaa siihen että rakenteista tulee tolkuttoman paksuja, koska purun eristävyys on mitä on.


    • perinneuskis

      Mitkään määräykset ei sitä estä. Meillä oli uusi omakotitalo perinteisesti raennettu. Puut sahattiin tontilta ja tontilla, puru kuivattiin ja käytettiin eristeenä. Runko oli ns. tuplarunko, eli seinätkin eristettiin sahanpurulla. Ulkosinätkin maalattiin pellavaöljymaalilla jotta "hengittäisi" oikein. Suuret ikkunat oli selektiivilasia. Lämmitys oli maalämmöllä, tontille kaivetuilla vaakaputkilla. Keskellä taloa oli 2500 kiloinen kaakeliuuni.

      Kohtuulliset lämmityskustannukset vaikkei sitä uunia kovin usein jaksanut lämmittääkään. Ei vetänyt mistään ja rakennuskustannukset hyvinkin edulliset. Työtä vaan ihan pirusti! Rakennus valmistui n. 6 vuotta sitten.

      • Joillakin on

        "rakennuskustannukset hyvinkin edulliset. Työtä vaan ihan pirusti!"

        Monille ristiriitainen yhdistelmä.

        Eli teillä oli lauma lestadiolaisia tekemässä ilmaiseksi talon?


      • ml213.

        Jos uskot sahanpurun hyvään eristä'vyyteen, niin olisi mielenkiinnon vuoksi /todistaaksesi muille eristää esim. yksi/pari huonetta nyky eristeellä. Näin sinulla olisi näyttää vertaikukohde eristeiden väliltä.

        itse tiedän muutamia tapauksia, joissa lisähuoneet on rakennettu nykyeristein ja erikoisesti pakkasilla ero on selvä. Lisähuoneet ovat lämpimämpiä,- jos huoneita lämmitetään samalla teholla.
        Nää asiat lie henkimaailman asioita ymmärtää. Eräässä tapauksessa isäntä uskoo, miten uusi siipi imee lämpöä enemmän keittiöstä olevasta uunista lämmityksen aikana,- koska uusi siipi on lämpimämpi. Sahanpuru eristeinen huoneisto on paljon kylmempi kovemmilla pakkasilla.No, todellisuudessa kylmyys johtuu juuri suuremmasta lämmönhukasta.

        Mutta, on hyvä muistaa ja huomioida, miten ihminen on suunniteltu sopeutumaa erilaisiin olosuhteisiin ja siksi sahanpuru eristeisessä talossa voi elää täysipainoista ja onnelista elämää.


    • Vittuuntunut tällais

      Suuntaus on jo pitkään ollut, että isot rakennusmateriaalin valmistajat lobbaavat EU:ssa niin, että kaikissa rakennusmateriaaleissa pitää olla jonkun instanssin hyväksymisleima, muuten se on sopimaton rakentamiseen. Tämä lopettaa tällaisen jahkaamisen puoli-ilmaisten luonnonmateriaalien paremmuudesta kun niistä kuitenkin puuttuu se hyväksymisleima, eikä niitä saa käyttää.

      Meno on kuin entiesessä Neuvostoliitossa - asiat sujuvat, kunhan papereista löytyy kaksi pientä pyöreää leimaa ja yksi isompi soikea...

      Jo nyt on tehty mm. päätös, että kaikessa rakennussahatavarassakin pitää löytyä lujuuslajitteluleima ensi kesästä lähtien. Tämä tappaa kaikki piensahat ja isot pääsevät nostamaan sahatavaran hintoja kun osa kilpaikusta on lobattu pois. Tämä on sitä EU:n vapaata kilpailua!

      • Diipa daapaa

        Kukaanhan ei ole estänyt purulla eristämistä.

        Kyllä nämä rakennussäädökset ovat aivan tämän rakkaan Suomemme omaa kotikutoista toimintaa. Eipä tule äkkiä yhtään rakennuspykälää, joka johtuisi EU:sta. EU:n myötä moni asia päinvastoin tuli mahdolliseksi.


    • V..tuunttunut

      Itsehän ostat ulkovuorilautasi lujuuslajiteltuna ensi kesänä ja maksat niistä leimoista.

      Niin eristänkin. Ainakin niin pitkään kuin voi.

      • Faktaa vähän

        Lainaus sivulta: http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/Vanhan_talon_eristeista /

        "Sahanpuru kestää hyvin eristeenä

        Lautarakenteisissa taloissa tavallisin eriste on sahanpuru. Se on yleensä seosta, jossa on puolet sahanpurua ja puolet kutterinlastua, Jos tällainen yhdiste on aikoinaan kuivana huolellisesti sullottu paikoilleen ja pysynyt kuivana, se on yleensä myös säilynyt paikoillaan vuosikymmenet. Paljon puhutut purueristeiden painumat ovat pääasiassa rakennusvirheistä tai kostumisista aiheutuneita. Jos puru on sullottaessa ollut vähänkään kosteaa tai se on sekoitettu kutterin kanssa ja sullottu huolimattomasti, seurauksena on painuminen. Myös jälkeenpäin puruun tuleva kosteus aiheuttaa painumista, koska puru alkaa tavallaan "kompostoitua".

        Sahanpurussa on puun luontaisia homeen ja bakteerien torjunta-aineita. Tämä selittää sen, miksi sahanpuru menestyi muita nykyeristeitä paremmin tutkimuksessa, joka julkistettiin Kanadassa Ottavassa 1990. Siinä vertailtiin eri rakennusmateriaalien kykyä toimia bakteerien ja homeiden kasvualustaherkkyydestä. Tutkimuksessa home ja bakteerit kasvoivat parhaiten lastulevyllä ja toiseksi parhaiten mineraalivillalla. Huomattavasti vähemmän kasvua oli muovimatossa, tervapahvissa, parketissa ja pinkopahvissa. Sen sijaan sahanpurussa ja hiekassa ei ollut kasvua juuri ollenkaan."

        Lisäksi vielä: Miksi ohuenkin sahanpurukerroksen alla lumi sulaa hitaammin kuin esim. rytoksin?


      • sorry vaan

        Ei tarvi. Kivitalo.


      • ominaisuksien vuoksi
        Faktaa vähän kirjoitti:

        Lainaus sivulta: http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/Vanhan_talon_eristeista /

        "Sahanpuru kestää hyvin eristeenä

        Lautarakenteisissa taloissa tavallisin eriste on sahanpuru. Se on yleensä seosta, jossa on puolet sahanpurua ja puolet kutterinlastua, Jos tällainen yhdiste on aikoinaan kuivana huolellisesti sullottu paikoilleen ja pysynyt kuivana, se on yleensä myös säilynyt paikoillaan vuosikymmenet. Paljon puhutut purueristeiden painumat ovat pääasiassa rakennusvirheistä tai kostumisista aiheutuneita. Jos puru on sullottaessa ollut vähänkään kosteaa tai se on sekoitettu kutterin kanssa ja sullottu huolimattomasti, seurauksena on painuminen. Myös jälkeenpäin puruun tuleva kosteus aiheuttaa painumista, koska puru alkaa tavallaan "kompostoitua".

        Sahanpurussa on puun luontaisia homeen ja bakteerien torjunta-aineita. Tämä selittää sen, miksi sahanpuru menestyi muita nykyeristeitä paremmin tutkimuksessa, joka julkistettiin Kanadassa Ottavassa 1990. Siinä vertailtiin eri rakennusmateriaalien kykyä toimia bakteerien ja homeiden kasvualustaherkkyydestä. Tutkimuksessa home ja bakteerit kasvoivat parhaiten lastulevyllä ja toiseksi parhaiten mineraalivillalla. Huomattavasti vähemmän kasvua oli muovimatossa, tervapahvissa, parketissa ja pinkopahvissa. Sen sijaan sahanpurussa ja hiekassa ei ollut kasvua juuri ollenkaan."

        Lisäksi vielä: Miksi ohuenkin sahanpurukerroksen alla lumi sulaa hitaammin kuin esim. rytoksin?

        "Miksi ohuenkin sahanpurukerroksen alla lumi sulaa hitaammin kuin esim. rytoksin?"

        Ehkä siksi että sahanpurun saa elastiseksi peitoksi sahanpurun päälle ja se myös painuu mukana lumen sulaessa pysyen tiiviinä. Styrokslevy taas on jäykkä ja reunoilta pääsee lämmin levyn alle, eikä styokslevyt ole myöskään pinta-alaltaan kovin suuria.

        Olin talvella remppaamassa kaverin 56-rakennetua asuntoa ja seinän sisällä olevat purut näytti aivan uusilta. Patisi siitä osasta josta oli päässy vettä rakenteeseen, siellä oli multaa.


    • 2341

      "Miksi ohuenkin sahanpurukerroksen alla lumi sulaa hitaammin kuin esim. rytoksin?"

      Nykyajan kivitalothan ovat styroksieristeisiä betonitaloja. Purut ja betoni varmasti on huono yhdistelmä, mutta puutalossa purun luulisi olevan ainakin parhaiten muun materiaalin kanssa yhteensopiva eristysmateriaali.

      • pölisee pölisee

        "puutalossa purun luulisi olevan "

        Varmaa faktaa :)

        Kun eristävyys on helposti mitattava suure, niin aika tyhmää väittää mittaria vastaan. Jos haluaa, niin saahan purusta edelleen talon tehdä. Toimiikin hyvin, mutta seinistä tulee julmetun paksuja. Yläkerran jättää rakentamatta ja täyttää puruilla, niin yläpohjakin on kunnossa.

        Isoin negatiivinen asia tulee vastaan myydessä.

        Puutalohan tarkoittaa oikeasti kevytrakenteista taloa. Esim. tiiliverhous, tuuletusrako, kipsilevy, mineraalivilla, runkotolpat puusta, höyrysulku, kipsilevy ja lateksimaali sisäpintaan. Tuo on puutalo.

        Ja jos haluaa, niin tuon villan sitten korvaa purulla...


    • Purun kannalla

      Missä purun eristävyys on oikeasti mitattu?

      • Kailotusta

        Hä? Mitä väliä onko tuo mitattu Utsjoella, vai Ypäjällä?

        Jos haluat eristävyydelle arvoja, niin netti on noita pullollaan. Ei todellakaan kovin vaikeasti mitattava suure.


    • Kiitos.

      Laitas linkki, missä kerrotaan luotettavasti ja puolueettomasti sahanpurun eristävyydestä.

    • Mikä on vaikeaa?
      • Lobbarit hiljoo...

        Suomen lain mukaan:

        Normaalinen lämmönjohtavuus λn W/(m ⋅ K)

        Sullottu puru 0,080.

        koneellisesti puhallettavat kuitueristeet yläpohjassa (lasivilla, kivivilla ja puukuitueriste) 0,060

        Eli ei puru ole puolta huonompi eriste kuten eristeteollisuus yritää tuputtaa ja käytännön kokemuksen mukaan kutterinpurun ja sahanpurun sekoitus sullottuna on vielä parempi kuin pelkkä puru.


      • ei ole vaikeaa
        Lobbarit hiljoo... kirjoitti:

        Suomen lain mukaan:

        Normaalinen lämmönjohtavuus λn W/(m ⋅ K)

        Sullottu puru 0,080.

        koneellisesti puhallettavat kuitueristeet yläpohjassa (lasivilla, kivivilla ja puukuitueriste) 0,060

        Eli ei puru ole puolta huonompi eriste kuten eristeteollisuus yritää tuputtaa ja käytännön kokemuksen mukaan kutterinpurun ja sahanpurun sekoitus sullottuna on vielä parempi kuin pelkkä puru.

        Kutteripuruhan on huonompaa kuin puru. Vai käytäntö...

        Eristävyys riippuu purun sisällä olevasta ilmasta, joka ei saa liikkua. Siksi puru sullotaan kasaan. Puu itsessään ei ole hyvä eriste

        Koska puruja on erilaisia, kuten harvassa yläpohjassa puru on sullottu, niin eristävyyksiä on erilaisia ja se vaihtelee 0,08-0,12.

        Villat ovat 0,03-0,035 ja ekovillat 0,06.

        Eli kyllä puru on keskimäärin puolta huonompaa. Jos villasta valitaan surkein ja purusta paras, niin ovat jo lähellä toisiaan.

        Kun oikein tongit, niin löydät myös sivustoja, joissa puru on todettu paremmaksi, kuin villa. Sinun kannattaa uskoa noita sivuja, koska ne ovat oikeassa ja kaikki muut vääräässä, koska sinulla on käytännön tieto.

        Eristävyys on helposti mitattava suure. Turha sitä on metrin mittaa vastaan väitellä, että on tuo oikeasti pidempi. Sinä jostain syystä haluat perstuntumalta väitellä mittaa vastaan. Onnea vain taistoon tuulimyllyjä vastaan.


    • IdiootitVeksPlease

      Suomen laissa ei ole määrätty eri eristemateriaalien lämmönjohtavuutta. Kaiken maailman idiootit täällä sotkeutuu asiallisiin keskusteluihin.

      • Olet pihalla

        Nuohan määräykset johtuvat Suomen rakennus- ja määnkäyttölaista.

        Voithan tietenkin yriittää tehdä talosi noita määräyksiä vastoin, mutta viranomaissetä on sitä mieltä, että talosi on laiton.

        Onnea vain yritykseesi.


    • ei ikänä purua!!!

      Asiantunteva vastaus. Meillä tehtiin viikkotolkulla töitä kun tajuttiin että muurahaiset tykkää purusta. Katto piti purkaa isosta osasta kokonaan ja väliparrutkin oliat täynnä muurhaiskaupunkia. Ihan järkyttävää mitä ne voi saada aikaan!

    • eljii

      > eristyskyky on noin puolta huonompi kuin uusien kaupallisten villojen.

      tuleepas kiva ulkoseinä kun rakennusluvan edellyttämät eristävyydet toteutetaan

    • Saunan tekijä

      Suunnitelmissa olisi laittaa talvisin osittain kylmillään olevan pihasaunan yläpohjaan 15 cm sahanpurua eristeeksi. Mitä mieltä olette, Soveltuisiko puru tällaiseen käyttöön?

    • Ajattele itse

      Mikään tosiseikka ei kaada purueristeen toimivuutta. Yksinkertainen tosiasia.

      Totta on että eriste paksuus on villaan verrattuna on noin hiukan yli puolet eli noin 40cm villaa ja purua n 100cm.

      Puru on luontoystävällistä. Kaikki sellu ja vihreät villat vie paljon energiaa tekohetkellä. Loppu tiote myös maatuu itsekseen. Se siitä asia on kiistaton.

      Seinät tulee myös paksuiksi ja täyttö ylhäältä onnistuu hyvin eikä jää tyhjiä kohtia kun työ tehdään oikein. Lämmin tulee.

      Jälleenmyynti arvo on hyvä ja jopa eduksi ja jokin ihmistyyppi ei huoli millään vaan talon pitää olla muotitalo jota tvessä on esitelty ja itse pidän täysin järkyttävänä ja epätodellisena eli kaikille on asukkaansa.

      Lue panu kailan kirjat. Unohda rintamamiestalojen 10 cm eriste jutut ne on auttamattoman onnettoman alamittaisia eivät riitä mihinkään.

      Itsellä autotalli jossa 40 cm eriste ja tupla cyprokki on muuten lämmin ja saumaton kylmäsillaton rakenne.


      Epäilijöitä ja irvailijoita riittää mutta itse ajatellen ja tosiasiat huomioiden puru on hyvä hyvä ja halpa samassa rakennuksessa. Onhan niitä tehty nykyisinkin ,jokin rakennuslehti jonka kesällä luin.

      • fakta on faktaa

        Tässä sitä tulee taas hienoa faktaa. Joopa joo.

        Hieno asua talossa, jossa on metrin leveät seinät. Tulee ikkunoista tähystysaukkoja, vaikka olisivat isojakin. Voi tuo metrin paksuinen seinä maksaa jo hieman muutakin kuin vain eristeiden verran.

        Onko muotitalossa, mitä sitten lienevätkään, ohuet seinät?

        Jos rumaan taloon vaihtaa seinän sisällä villat puruun, tekeekö se talosta kauniin? Hämmästyttävää.

        Lukaisin yhden Panun Kailan kirjan. Tietämys oli kirjoittajalla hieman niin ja näin, mutta siinä rajoilla mentiin. Ei ne kirjat ole ongelma, vaan niiden siteerajat, joilla ei ole rakennusfysiikasta sitäkään vertaa tietoa mitä peruskoululaisella on. Tämän seurauksena ne tekevät tuosta raamatustaa aivan vääriä johtopäätöksiä.

        Puru ei ensinnäkään ole hyvä eriste. Toisekseen, jos ottaa vaatimukset rakenteille huomioon, se ei ole myöskään halpa.

        Aivan pakollisena kommenttina, että itse asun hegittävässä talossa. En usko jälleenmyyntiarvon olevan sen seyrauksena yhtään isompi.


      • Ajattele itse
        fakta on faktaa kirjoitti:

        Tässä sitä tulee taas hienoa faktaa. Joopa joo.

        Hieno asua talossa, jossa on metrin leveät seinät. Tulee ikkunoista tähystysaukkoja, vaikka olisivat isojakin. Voi tuo metrin paksuinen seinä maksaa jo hieman muutakin kuin vain eristeiden verran.

        Onko muotitalossa, mitä sitten lienevätkään, ohuet seinät?

        Jos rumaan taloon vaihtaa seinän sisällä villat puruun, tekeekö se talosta kauniin? Hämmästyttävää.

        Lukaisin yhden Panun Kailan kirjan. Tietämys oli kirjoittajalla hieman niin ja näin, mutta siinä rajoilla mentiin. Ei ne kirjat ole ongelma, vaan niiden siteerajat, joilla ei ole rakennusfysiikasta sitäkään vertaa tietoa mitä peruskoululaisella on. Tämän seurauksena ne tekevät tuosta raamatustaa aivan vääriä johtopäätöksiä.

        Puru ei ensinnäkään ole hyvä eriste. Toisekseen, jos ottaa vaatimukset rakenteille huomioon, se ei ole myöskään halpa.

        Aivan pakollisena kommenttina, että itse asun hegittävässä talossa. En usko jälleenmyyntiarvon olevan sen seyrauksena yhtään isompi.

        Fakta on faktaa nimimerkille. Kuten kirjoitin jokaiselle asunnolle on asukkaansa. Mikään asia ei estä purueristeisen kodin tekemistä. Ei mikään tekemästä,lämmin koti tulee.

        Puru on hyvä eriste. Asia on kiistaton.
        Puru on halpa,rakenteet ei ole sen ihmeempiä kuin muissakaan eristeissä,ihme väittämä sinulta!
        Panu kailan kirjat on ihan arkipäivän tietoa joka on vuosisatojen perustietoa. Älä jatkossa häpäise Raamattua. Panu kailan kirja ei ole Raamattu.

        Muotitaloja esitellään esim mtv 3 sunnuntaisin ja niillekin on asukkaansa kodeilta ne ei tunnu minulle. Koti on kodikas lämmin kotoinen ja jokaiselle on omansa.

        Kirjoituksesi sävy on riitaahaastava ei asioista keskusteleva. Tee itsellesi oman maun mukainen muta anna muiden tehä omansa. Kumpikin on itselle hyvä ja lämmin sekä energataloudellinen.toiselle rakennukselle on annettu kymmenien vuosien elinkaari nimike ja purutalolle vain koti monelle sukupolvelle.


      • fakta on faktaa
        Ajattele itse kirjoitti:

        Fakta on faktaa nimimerkille. Kuten kirjoitin jokaiselle asunnolle on asukkaansa. Mikään asia ei estä purueristeisen kodin tekemistä. Ei mikään tekemästä,lämmin koti tulee.

        Puru on hyvä eriste. Asia on kiistaton.
        Puru on halpa,rakenteet ei ole sen ihmeempiä kuin muissakaan eristeissä,ihme väittämä sinulta!
        Panu kailan kirjat on ihan arkipäivän tietoa joka on vuosisatojen perustietoa. Älä jatkossa häpäise Raamattua. Panu kailan kirja ei ole Raamattu.

        Muotitaloja esitellään esim mtv 3 sunnuntaisin ja niillekin on asukkaansa kodeilta ne ei tunnu minulle. Koti on kodikas lämmin kotoinen ja jokaiselle on omansa.

        Kirjoituksesi sävy on riitaahaastava ei asioista keskusteleva. Tee itsellesi oman maun mukainen muta anna muiden tehä omansa. Kumpikin on itselle hyvä ja lämmin sekä energataloudellinen.toiselle rakennukselle on annettu kymmenien vuosien elinkaari nimike ja purutalolle vain koti monelle sukupolvelle.

        "Puru on hyvä eriste. Asia on kiistaton."

        Kiistatonta lienee se, että puru on aika huono eriste. Villat ovat tuplasti parempia, vaikka ei mennä nykyaikaisiin, eli SPU:hun.

        "Puru on halpa,rakenteet ei ole sen ihmeempiä kuin muissakaan eristeissä,ihme väittämä sinulta! "

        Jaa. Jos villa laittaa 50cm, tai SPU:ta 35cm, niin on siinä hieman eroa rakenteeseen, jonka paksuus on metri. Oletetan sisäpinta- alaksi 12m x 8m ja huonekorkeus 2,7m. Nuo siis sisäpinta- alaa. Lasketaanpa ulkovaipan ala

        Seinät villa 50cm vs puru 100cm ja yläpohja 0,7cm vs. 150cm

        Villalla
        Seinät 150m2
        ala- ja yläpohja 234m2

        Purulla
        Seinät 202m2
        ala- ja yläpohja 280m2

        Huom. Alapohjan paksuus on tuossa nolla. Jos halutaan alapohjaankin purut, niin vaipan ala sen kuin tuosta turpoaa edelleen, vaikka se kyllä turpoaa yllä olevista laskuistakin

        Pieneen 96m2 taloon vaipan ala kasvoi 52m2 ja pohjan ala 46m2. Ei ihmeempiä?

        Tuossa yllä aivan faktaa Elon laskuopin mukaan. Alle 100m2 talossa seinäpinta- ala kasvoi 52m2 ja ylä- ja alapohjan ala 46m2. Aivan ilmaiseksiko syntyy?

        Panu Kailan kirjat eivät taida oikein arkipäivän tietoa olla. Tulkinnat todella kaukana tuosta.

        En ole häpäisemässä Raamattua. Raamatuksi kyseistä teosta ylistäviä hieman kyllä ihmettelen.

        En oikein seuraa TV:tä, joten en ota kantaa sinun ohjelmiisi. Hieman ihmettelen, että näet TV- ruudun kautta mitä seinien sisällä on. Itseltäni tuo kyky puuttuu.

        Uskon asiat ovat uskon asioita. Laskutikulla lasketut ovat laskettuja. Yllä laskutikulla laskettuja, eikä uskon varaan jätettyjä.


      • Ajattele itse
        fakta on faktaa kirjoitti:

        "Puru on hyvä eriste. Asia on kiistaton."

        Kiistatonta lienee se, että puru on aika huono eriste. Villat ovat tuplasti parempia, vaikka ei mennä nykyaikaisiin, eli SPU:hun.

        "Puru on halpa,rakenteet ei ole sen ihmeempiä kuin muissakaan eristeissä,ihme väittämä sinulta! "

        Jaa. Jos villa laittaa 50cm, tai SPU:ta 35cm, niin on siinä hieman eroa rakenteeseen, jonka paksuus on metri. Oletetan sisäpinta- alaksi 12m x 8m ja huonekorkeus 2,7m. Nuo siis sisäpinta- alaa. Lasketaanpa ulkovaipan ala

        Seinät villa 50cm vs puru 100cm ja yläpohja 0,7cm vs. 150cm

        Villalla
        Seinät 150m2
        ala- ja yläpohja 234m2

        Purulla
        Seinät 202m2
        ala- ja yläpohja 280m2

        Huom. Alapohjan paksuus on tuossa nolla. Jos halutaan alapohjaankin purut, niin vaipan ala sen kuin tuosta turpoaa edelleen, vaikka se kyllä turpoaa yllä olevista laskuistakin

        Pieneen 96m2 taloon vaipan ala kasvoi 52m2 ja pohjan ala 46m2. Ei ihmeempiä?

        Tuossa yllä aivan faktaa Elon laskuopin mukaan. Alle 100m2 talossa seinäpinta- ala kasvoi 52m2 ja ylä- ja alapohjan ala 46m2. Aivan ilmaiseksiko syntyy?

        Panu Kailan kirjat eivät taida oikein arkipäivän tietoa olla. Tulkinnat todella kaukana tuosta.

        En ole häpäisemässä Raamattua. Raamatuksi kyseistä teosta ylistäviä hieman kyllä ihmettelen.

        En oikein seuraa TV:tä, joten en ota kantaa sinun ohjelmiisi. Hieman ihmettelen, että näet TV- ruudun kautta mitä seinien sisällä on. Itseltäni tuo kyky puuttuu.

        Uskon asiat ovat uskon asioita. Laskutikulla lasketut ovat laskettuja. Yllä laskutikulla laskettuja, eikä uskon varaan jätettyjä.

        http://oulu.ouka.fi/rakennusvalvonta/pdf/laatukortit/Energiakortti_A4_12_05_2010.pdf

        Puru on hyvä eiste.

        Melkoisia paksuuksia nyt esität seiniin! Itse laittaisin jotain 60-70 cm seiniin ja 100-120cm yläpohjaan. Alapohjaan jotain 50cm. Purua.
        Täyttö siis harjalta,ikkunoiden alle sisältä ja mikä estää vaikka vihreää kivivillaa laittamasta ikkunoiden alle jos niin haluaa.

        Ajattele itse,panu kailan kirjat on pitkän ajan kokemusta , älä unohda historiaa,historiasta voitaisiin moni asia korjat nykypäivän ongelmiin kunhan oltaisiin otettu opiksi historiasta , ymmärrätkö? Älä lue historiaa kuin piru raamattua , ajattele itse.

        Tuo tv ohjelmien suoranainen vittuilu sinulta menee näin,ohjelmassa näytetään mitä seinän sisällä on kun sitä rakennetaan. Ymmärätkö? Sinulta siis puuttuu kyky nähdä eli olet sokea. Itse sen sanoit.
        Itse myös sanoit psnu kailan kirjaa raamatuksi ja korjasin sen asian jo sinulle.ihmettelet siis itseäsi,itse senkin sanoit.

        Sinä voit rakentaa uusia elinkaariasumuksia ja minä koteja ihmisille.

        Meidän on turha jatkaa kirjoittelua enempää.

        Valitsen seurani koska minulla on oikeuteni.

        Rakennetaan vain lämpöisiä taloja ja jokaiselle omansa.


      • fakta on faktaa
        Ajattele itse kirjoitti:

        http://oulu.ouka.fi/rakennusvalvonta/pdf/laatukortit/Energiakortti_A4_12_05_2010.pdf

        Puru on hyvä eiste.

        Melkoisia paksuuksia nyt esität seiniin! Itse laittaisin jotain 60-70 cm seiniin ja 100-120cm yläpohjaan. Alapohjaan jotain 50cm. Purua.
        Täyttö siis harjalta,ikkunoiden alle sisältä ja mikä estää vaikka vihreää kivivillaa laittamasta ikkunoiden alle jos niin haluaa.

        Ajattele itse,panu kailan kirjat on pitkän ajan kokemusta , älä unohda historiaa,historiasta voitaisiin moni asia korjat nykypäivän ongelmiin kunhan oltaisiin otettu opiksi historiasta , ymmärrätkö? Älä lue historiaa kuin piru raamattua , ajattele itse.

        Tuo tv ohjelmien suoranainen vittuilu sinulta menee näin,ohjelmassa näytetään mitä seinän sisällä on kun sitä rakennetaan. Ymmärätkö? Sinulta siis puuttuu kyky nähdä eli olet sokea. Itse sen sanoit.
        Itse myös sanoit psnu kailan kirjaa raamatuksi ja korjasin sen asian jo sinulle.ihmettelet siis itseäsi,itse senkin sanoit.

        Sinä voit rakentaa uusia elinkaariasumuksia ja minä koteja ihmisille.

        Meidän on turha jatkaa kirjoittelua enempää.

        Valitsen seurani koska minulla on oikeuteni.

        Rakennetaan vain lämpöisiä taloja ja jokaiselle omansa.

        "Melkoisia paksuuksia nyt esität seiniin!"

        Niin. Tuo nyt vain on tuo mitä nykyään rakennetaan. Vuosi sitten aloitettiin tuossa vieressä rakentamaan ja seiniin tuli 50cm villaa. Yläpohjaan villaa tuli 70cm. Nuo sinun paksuutesi ovat mennyttä aikaa.

        "Ajattele itse,panu kailan kirjat on pitkän ajan kokemusta , älä unohda historiaa,historiasta voitaisiin moni asia korjat nykypäivän ongelmiin kunhan oltaisiin otettu opiksi historiasta , ymmärrätkö? Älä lue historiaa kuin piru raamattua , ajattele itse."

        Olen lukaissut yhden Kailan kirjan läpi. Mennään hieman tiedon ja tarun rajamailla. Kun aletaan, kuten sinä, väittämään fysiikkaa vastaan, mennään uskon puolelle.

        Historiasta on hyvä oppia, myös virheistä. Se, että tehdään aina kuten ennen, on tyhmyyttä.

        "Tuo tv ohjelmien suoranainen vittuilu "

        En kyllä ole mitään kirjoittanut TV- ohjelmista, tai niiden laadusta. Taitaa olla vain sinun omia tulkintojasi, joita taidat tehdä. En vain katso juurikaan TV:tä.

        Olen kyllä sokea, kun en näe, että kaikki rumat talot ovat villalla eristettyjä ja toiseen suuntaan.

        Mistäköhän nämä elinkaariasumiset tähän tupsahti?

        Tuossa ylhäällä kirjoittelin vain faktaa. Monesti herjaus alkaa, kun tietämys loppuu. Sinulta selvästi tietämys loppui ja tuo herjaus alkoi.

        PS Kun joku kirjoittaa faktaa, etkä sitä pysty kumoamaan, ei tämä tee kirjoituksesta kettuilua. Olet vain vääräässä. Ei sen ihmeellisempää.


      • Jutellaan vastakkain
        fakta on faktaa kirjoitti:

        "Melkoisia paksuuksia nyt esität seiniin!"

        Niin. Tuo nyt vain on tuo mitä nykyään rakennetaan. Vuosi sitten aloitettiin tuossa vieressä rakentamaan ja seiniin tuli 50cm villaa. Yläpohjaan villaa tuli 70cm. Nuo sinun paksuutesi ovat mennyttä aikaa.

        "Ajattele itse,panu kailan kirjat on pitkän ajan kokemusta , älä unohda historiaa,historiasta voitaisiin moni asia korjat nykypäivän ongelmiin kunhan oltaisiin otettu opiksi historiasta , ymmärrätkö? Älä lue historiaa kuin piru raamattua , ajattele itse."

        Olen lukaissut yhden Kailan kirjan läpi. Mennään hieman tiedon ja tarun rajamailla. Kun aletaan, kuten sinä, väittämään fysiikkaa vastaan, mennään uskon puolelle.

        Historiasta on hyvä oppia, myös virheistä. Se, että tehdään aina kuten ennen, on tyhmyyttä.

        "Tuo tv ohjelmien suoranainen vittuilu "

        En kyllä ole mitään kirjoittanut TV- ohjelmista, tai niiden laadusta. Taitaa olla vain sinun omia tulkintojasi, joita taidat tehdä. En vain katso juurikaan TV:tä.

        Olen kyllä sokea, kun en näe, että kaikki rumat talot ovat villalla eristettyjä ja toiseen suuntaan.

        Mistäköhän nämä elinkaariasumiset tähän tupsahti?

        Tuossa ylhäällä kirjoittelin vain faktaa. Monesti herjaus alkaa, kun tietämys loppuu. Sinulta selvästi tietämys loppui ja tuo herjaus alkoi.

        PS Kun joku kirjoittaa faktaa, etkä sitä pysty kumoamaan, ei tämä tee kirjoituksesta kettuilua. Olet vain vääräässä. Ei sen ihmeellisempää.

        Missä asut?


      • Prrööött
        Jutellaan vastakkain kirjoitti:

        Missä asut?

        Taisi nukkumaanmenoaika jo mennä, kun noin olet pahalla päällä.


      • Haulikko aika
        fakta on faktaa kirjoitti:

        "Melkoisia paksuuksia nyt esität seiniin!"

        Niin. Tuo nyt vain on tuo mitä nykyään rakennetaan. Vuosi sitten aloitettiin tuossa vieressä rakentamaan ja seiniin tuli 50cm villaa. Yläpohjaan villaa tuli 70cm. Nuo sinun paksuutesi ovat mennyttä aikaa.

        "Ajattele itse,panu kailan kirjat on pitkän ajan kokemusta , älä unohda historiaa,historiasta voitaisiin moni asia korjat nykypäivän ongelmiin kunhan oltaisiin otettu opiksi historiasta , ymmärrätkö? Älä lue historiaa kuin piru raamattua , ajattele itse."

        Olen lukaissut yhden Kailan kirjan läpi. Mennään hieman tiedon ja tarun rajamailla. Kun aletaan, kuten sinä, väittämään fysiikkaa vastaan, mennään uskon puolelle.

        Historiasta on hyvä oppia, myös virheistä. Se, että tehdään aina kuten ennen, on tyhmyyttä.

        "Tuo tv ohjelmien suoranainen vittuilu "

        En kyllä ole mitään kirjoittanut TV- ohjelmista, tai niiden laadusta. Taitaa olla vain sinun omia tulkintojasi, joita taidat tehdä. En vain katso juurikaan TV:tä.

        Olen kyllä sokea, kun en näe, että kaikki rumat talot ovat villalla eristettyjä ja toiseen suuntaan.

        Mistäköhän nämä elinkaariasumiset tähän tupsahti?

        Tuossa ylhäällä kirjoittelin vain faktaa. Monesti herjaus alkaa, kun tietämys loppuu. Sinulta selvästi tietämys loppui ja tuo herjaus alkoi.

        PS Kun joku kirjoittaa faktaa, etkä sitä pysty kumoamaan, ei tämä tee kirjoituksesta kettuilua. Olet vain vääräässä. Ei sen ihmeellisempää.

        Meni sitten pupu pöksyyn , niin arvelinkin.


      • Spruiksssss
        Haulikko aika kirjoitti:

        Meni sitten pupu pöksyyn , niin arvelinkin.

        Laita osoitteesi, niin tulen juttelemaan.


      • Lapio mukana
        Spruiksssss kirjoitti:

        Laita osoitteesi, niin tulen juttelemaan.

        Joku syrjäinen paikka jossa ei ulkopuolisia näkyvissä. Seinäjoen lähimaasto. Tällä viikolla menee rakennuksilla myöhään teen siis ekotaloja ammatikseni. Lauantaina lopettelen aikaisin joten silloin.


    • Spruit såruit

      Olet peräkammarin poika, jonne jäit kun kaverit sai naisia ja lähtivät kouluun. Sä mistään Seinäjoelta ole, vaan maakunnasta pellon laidalta. Turha yrittää.

      Ei tuolta kauhean fiksua väkeä löydy, mutta sen verran kuitenkin älliä, ettet mitään ekotaloja tee. Oot lapiomies ja hajusta voi päätellä mitä lapioit.

      Kun ei oo älliä, niin ei oo. Mutta pitäähän nuokin hommat jonkun tehrä.

      • Lapio ja kiviä pääll

        Pupu pöksyssä kun pitäisi vastata puheistaan heh hehe niin arvelinkin.
        Et ole mies vaan alahuulta väpättävä pelkuri. Sehän tuli nyt ilmi kun pitää ottaa vastuut tsot tsot poju heh heheee

        PELKURI


    • epäkaupallinen

      Mihin katosi asiallinen keskustelu ainoasta ei kaupallisesta lämmöneristeestä, jonka hyvyydestä on paljon pidemmät kokemukset kuin kaupallisista eristeistä.

      Asia kiinnostaa, vaikka uskon, ettei puru olekaan aivan nykyajan eristeiden veroinen lämmöneristävyydeltään, niin toivoisin asiallista keskustelua.

      • fakta on faktaa

        Tällaista tämä täällä yleensä on. Kun perustelee ja lähettelee linkkejä asiasta, niin vastapuolella kun argumentit loppuvat, niin herjaus alkaa ja kirjoittelu menee 15v tasolle.

        Purun hyvyydestä ja huonoudesta on pitkät kokemukset. Ei kaupallisen tuotteesta tehnee se, että kukaan ei myy tuota siihen tarkoitukseen, koska hinta olisi kallis eristyskykyyn suhteutettuna.

        Ei rakennukseen nuo villaeristeet paljoa tee. Villaa saa toimitettuna alle 20€/m3. Pientalossa ei puhuta isoista summista. Paljon suuremmat summat menevat ylimääräisestä paksuudesta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yllä laskeskelin.

        Todetaan vielä kertaalleen, ettei purun käyttö ole kiellettyä. Se ei vain ole taloudellisesti kannattavaa. Seinät voi eristää halutessaan vaikka hiekalla, jos haluaa. On muuten vielä paljon pitkäaikaisemmat kokemukset tuon hyvyydestä.


      • Ullkko
        fakta on faktaa kirjoitti:

        Tällaista tämä täällä yleensä on. Kun perustelee ja lähettelee linkkejä asiasta, niin vastapuolella kun argumentit loppuvat, niin herjaus alkaa ja kirjoittelu menee 15v tasolle.

        Purun hyvyydestä ja huonoudesta on pitkät kokemukset. Ei kaupallisen tuotteesta tehnee se, että kukaan ei myy tuota siihen tarkoitukseen, koska hinta olisi kallis eristyskykyyn suhteutettuna.

        Ei rakennukseen nuo villaeristeet paljoa tee. Villaa saa toimitettuna alle 20€/m3. Pientalossa ei puhuta isoista summista. Paljon suuremmat summat menevat ylimääräisestä paksuudesta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yllä laskeskelin.

        Todetaan vielä kertaalleen, ettei purun käyttö ole kiellettyä. Se ei vain ole taloudellisesti kannattavaa. Seinät voi eristää halutessaan vaikka hiekalla, jos haluaa. On muuten vielä paljon pitkäaikaisemmat kokemukset tuon hyvyydestä.

        Mikä villa maksaa alle 20€ kuutio ja vielä tuotuna . Eli 270m talooni voisin tilata metrin paksuudelta 5265€ huippuluokan eristyksen ? Mitä puru maksaa kuutio vai tonnikaupallako sitä myydään ?


      • fakta on faktaa
        Ullkko kirjoitti:

        Mikä villa maksaa alle 20€ kuutio ja vielä tuotuna . Eli 270m talooni voisin tilata metrin paksuudelta 5265€ huippuluokan eristyksen ? Mitä puru maksaa kuutio vai tonnikaupallako sitä myydään ?

        Sorry, piti oleman alle 30€/m3. Ei edelleekään paljoa. Kaupasta saat aivan niin paljon kuin haluat.

        Eristeet voit tilat tuolla hintaa, talon eristystä et. Hieman eri asia.

        Kuivaa purua saa hintaan alle 15€/m3. Vanhoista taloista kaivamalla ilmaiseksi. Työn hinta suhteellisen kallis 0€/h.


    • asiallisuutta

      Käsittämätöntä asiattomuutta suomalaisessa keskustelussa purun käytöstä eristeenä. Kun seuraa saksalaista keskustelua ja hyvinkin laajoja tutkimuksia,
      mitä Saksassa on tehty eri eristemateriaaleista, ei ero nyky eristeillä ole kovinkaan suuri puruun ja kutterilastuun verrattuna. Lisäksi niissä todetaan esimerkiksi
      seuraava etu: noin kolmikertainen lämmönvarauskyky mineraalivilloihin verattuna, josta taas seuraa purueristeisen talon siedettävä lämpötila hellekaudella ilman
      nykyrakentamisen vaatimia jäähdytyslaitteistoja.

      Purussa ei ole muuta vikaa kuin että se on kaupallisesti huono tuote.

      • fakta on faktaa

        Aika asiattomia kieltämättä suurin osa täällä olevista kirjoituksista on.

        Lämmoneristyskyky on helposti mitattava suure. Aivan Suomestakin löytyy eri eristeistä vaikka kuinka paljon tietoa. Ja kyllä noissa on iso ero.

        Jos joku haluaa lämmönvarauskykyä, niin huomattavasti parempi on käyttää massiivisia rakenteita, kuin purua, jonka lämmönvarauskyky on aika olematon, vaikka ónkin villaa parempi. Jälleen helposti mitattava suure.

        Tuo puruntalon massiivisuus ja sitä kautta jäähdytyksen puute on sitten jo isoa satua.

        Purussa ei ole mitään muuta vika, kuin aika meni jo ohi. Puruahan kuka tahansa saa käytää talonsa eristämiseen. Ei se ole kiellettyä.


    • Pyörä,vanha keksintö

      Sahanpuru menneisyyttä tai ei. Mutta tuolla jenkeissä eivät tarvinneet laittaa sitä kahden vinolaudoituksen väliin vaan käyttivät vaneria ja tiivistyksen tekivät vibralla.

      • ERVO

        Kyllä purueristäminen onnistuu myös nykyisin.Itsellä tulee uudiskohteen eristäminen ajankohtaiseksi parin kuukauden sisällä, ja toimin myönnetyn rakennusluvan mukaisesti.

        Mittaus tuloksia kyseisestä eristämisestä, ja myöskin tyyppirakenne mallit ja vahvuudet löytyvät mm. julkaisusta Sahateollisuuden purutuotteet rakennusten eristemateriaalina.


    • selluvillat

      Puru painaa paljon enemmän, todella iso vaiva saada se esim. yläpohjaan. Nykypäivän selluvillat ekologisia, paloturvallisia ja eristyävyydeltään n.60% parempia ja myös hengittäviä! Termex- Eristeellä luonnonsuojeluliiton myöntämä ekoenergia- merkki (sopii viheriäille ihmisille siis) .

      • ihanjokumuu

        Olisit vaan suoraan linkittänyt kotisivuillesi.


    • tyhjää vintille eris

      Syrjäisessä paikassa ei voi olla ei elää eikä asua fiksua väkeä, se nyt tuli selväksi tässä ketjussa !

      Eikö olekkin ihmeellistä, että isoon yhteiseen kasaan kerääntynyneissä ihmisissä fiksuus on ilmeinen itseisarvo !

      Ihan tuntuu että joillakin on selluvilla pääsyt kastumaan yläkerrassa.

    • Anonyymi

      mitkä on siis hirsimökille parhaat sellukuituko? entä muut hyvä? lasivillaahan ei hirren kans laiteta.

      • Anonyymi

        Kaikkia voi käyttää jos tekee oikein.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe