Yötyön määrä

yöllä

Miten paljon teillä yököt tekevät töitä? Meillä yökön FYYSISET työt lisääntyvät kokoajan.. Nyt jo pestään 15 dementia-asukkaan yksikössä kaikki lattiat ja wc:t, tarkistetaan ja täydennetään vaipat, paperit, pesuaineet yms hyllyihin, pyyhitään pölyt ja huolehditaan keittiön kaappien ja jääkaappien siisteydestä, huolehditaan toimiston sekä pukuhuoneen siivouksesta, leivotaan suolaiset ja makeat piiraat, katetaan pöydät, jaetaan lääkkeet, hoidetaan pyykkihuolto (viikataan, silitetään) ja aamupala. Tämän lisäksi moni aamuvuoroon tuleva on naama mutrussa, jos aamulla ei ole asukkaita laitettu tarpeeksi valmiiksi (pesut, pukemiset, huoneen siistiminen, vuodeasukkaiden syöttö).

Alkaa tuntumaan kohtuuttomalta määrältä ja oma fysiikka pettämään kun jatkuvaa yötyötä tekee.. Päivävuorolaiset senkun lisää pistävät yötyöläisen harteille ja yksin yössö valvotaan. Alkaa asukasturvallisuus olla kohta siinä pisteessä ettei sitä ole kun yökölle on niin paljon muita hommia laitettu.

8

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yökukkuja

      Alempana kirjoitus yökön simputtamisesta, joka on samaa asiaa. Päivävuorolaisilla on jokin kateus yökköä kohtaan ja halutaan varmistaa, ettei vaan pääse liian helpolla kun on "niin iso" palkkakin. Tosin unohdetaan se, ettei se palkanlisä ihan turhasta tule vaan epämukavan työajan lisäähän se on. Tuntuu, ettei missään yökön kohdalla jousteta; valitukset saat jollet ole aamuvuorolle puolta osastoa ylös kiskonut vaikka yö olisi ollut kuinka hektinen ja olisit lähetellyt asukkaita päivystyksen ja vaikka koko osasto olisi kukkunut rauhattomina ylhäällä. Illalla kuitenkin pitää joustaa ja laittaa ihmisiä vielä 23 aikaan nukkumaan kun illalla "ei olla ehditty", vaikka kun tulet töihin iltavuoron hoitajat istuvat tv:tä katselemassa (?!?). Sitä ei huomioida mitenkään, että yöllä olet yksin ja sinun pitäisi olla kuulemassa ja näkemässä jos jotain sattuu tapahtumaan. Iltavuorossa kuitenkin näitä silmä- ja kovapareja on yht 5 kpl kahdella osastolla, mutta kun aamuyöstä yksinäsi olet aamutoimia asukkaille tekemässä heidän huoneissaan voi osastoilla tapahtua mitä tahansa.

    • Tuulenpuuska

      Turhaan täällä nariset! Kissa pöydälle ja omassa työpaikassa asia esille. Ei ole oikein, että siivotaan yöllä. Ja miksi täytyy asukkaita yökön aikaan, varhain aamulla kiskoa ylös? Lähteekö nuo asukkaat varhain joihinkin toimintoihin, niin että on pakko saada ajoissa valmiiksi ja lähtemään esim. klo 8:n kuljetuksiin?

      Itse olen toiminut hoitajana pitkäaikaispotilaiden kanssa. Liikuntarajoitteisia vammaisia. Säilössä laitoksessaan, juuri kukaan ei lähde minnekään, joten kiirettä ei ole sen takia. Meillä lähdetään hommat hoitamaan asukaslähtöisesti. Yökkö käyttää wc:ssä vain vaippattomat, jotka tottuneet käymään tarpeillaan. Nämäkin palaavat säkyynsä lämpimään peiton alle odottelemaan aamupalaa.Ketään ei kiskota ylös eikä pueta yökön toimesta. Jokainen asukas on yksilö ja aamuvuoro toimii sen mukaan. Jotka eivät halua olla vuoteessaan, tuodaan aamupalalle ruokapöytään, osa ensin käy tarpeillaan ja pyjamassa on lupa tulla aamupalalle. Loput saavat aamupalansa sänkyyn hoitajan syöttämänä. Vasta sitten, kun kaikki ovat saaneet aamiaisen, alkaa suihkutukset, hoidot ja pukemiset.

      Yleensä lounasaikaan mennessä kaikki aamutoimet on hoidettu, vain sänkyjä saattaa olla petaamatta. Lounaan jälkeen ulkoillaan ja kerran viikossa on yhteistä talon ulkopuolista toimintaa. Muuna aikana virkistystoiminnot on hoitajien harteilla.

      Klo 21:een mennessä asukkaat ovat sängyissään, toki he katselevat vielä tv:tä tai kuuntelevat radioa. Yökkö valvoo vain asukkaiden hyvinvointia. Hänelle ei ole sälytetty varsinaisia hommia kuin aivan välttämättömimmät. Elikkä hän tyhjentää kaksi astianpesukonetta, jotka on pakko jättää päälle illalla. Satunnaisesti jakaa tai tarkastaa lääkkeet, ja senkin vain silloin kun on jostain syystä pakko.

      Meillä on EHDOTTOMASTI kielletty pyykkikoneiden käyttö yöaikaan, eikä siivota, tai leivota. Aivan turvallisuuden ja asukkaiden yörauhan takia. Yökkö ei vie roskia eikä poistu tarpeettomasti ulko-ovista. Vuorossa on yksi ihminen laajassa talossa, jossa valvottavana 18 asukasta.

      Kyllä teillä täytyy nyt työpaikalla ottaa asia esille ja keskustella perinpohjin. Täytyy olla tosi hyvät perustelut, miksi noin paljon töitä tehdään yöllä. Eikö niistä lähde sen verran häiritsevää ääntä, että jo sekin haittaa asukkaiden yöunta? Ilmi selvästi asennevammaa päivätyön tekijöillä. Mitä pahaa vanhus on tehnyt, että hänet täytyy väsyneen yökön toimesta kiskoa pois petistä epäinhimilliseen aikaan.? Miksi työt pitää olla tehtynä jollekin tarkalle kellonlyömälle? Esim. vuoteet ei karkaa vaikka niitä pedattaisiin vasta iltapv.llä!!!

      Vähän täältä katsoen näyttää olevan teidän käytännöt Nooan ajalta ja tehdään niin kuin on aina ennenkin tehty. Niin, vain siksi, kun näin on aina tehty!!!! NYT TÄYTYY MUUTTAA KÄYTÄNNÖT TOTAALISESTI ja tarkastella asiat HOIDETTAVIEN NÄKÖKULMASTA katsoen.
      Hoitajien täytyy paneutua hoidettaviensa asemaan, haluavatko he itse moista käytäntöä potilaana? Tuntuu hullulta, että vielä tänään on noin jäykkiä ja luutuneita asenteita.

      Olispa tosi hauskaa kuulla heidän mielipiteitä, jotka pitävät kiinni noista luutuneista käytännöistä. Ja oikein odotan niitä perusteluja, miksi vielä on noin vanhanaikaisia käytäntöjä. Miksi?

      Olen toki itsekin elänyt tässä samassa paikassa tuota aikaa, että yökkö repi potilaat sängystä ja puki osan, teki kaikenmaailman hanttihommia niska limassa yöt. Mutta kun käytännöt muuttui, hoitajien työtyytyväisyys on lisääntynyt oikein totaalisesti. samoin asukkaiden elämänlaatu ja tyytyväisyys. Eikä kiire ole lisääntynyt päivävuorolaisilla vähääkään, vaikka muutosvastasuutta,jopa pelkoa oli alkuun.

      Kirjoituksesta tuli pitkä, anteeksi. Mutta en voi olla valottamatta asiaa, kun minua suututtaa suunnattomasti nuo vanhat hapatukset. Työnantaja ei pidä lainkaan työntekijöistään huolta, kun pakottaa noin epäinhimillisiin hommiin yöllä, valvominen on muutenkin riski elimistölle. Ja kuitenkin se hyvinvoiva työntekijä on tärkein voimavara yritykselle! Ja toiseksi, onko umpiväsyneen hoitajan työtä todellakaan asukkaiden pukeminen varhain aamulla. Eikö yönsä levännyt aamuvuorolainen jaksa paremmin ja iloisemmin tehdä tuonkin, kuin umpiväsyksiin rääkätty ihminen?

      Hoiva-alalla on liian paljon vanhoja, huonoja käytäntöjä ja vain siksi kun ei uskalleta muuttaa mitään!! Koko Suomessa saisi uudet tuulet puhaltaa oikein puhurin lailla pois nuo iänikuset ala-arvoiset käytännöt!!!!

    • Olli Johannes

      Olen nelikymppinen mies ja vaihtanut ammattia. Pois hoivatyöstä. Täytyy sanoa, että hoitajaporukka on aivan liian kilttejä sekä nöyriä. Heillä voi teettää työtä lopputtomasti huonoilla ehdoilla. Esimiehet ei välitä pätkääkään siitä, miten työt tehdään, kun ne vain tehdään mahdollisimman vähin rahoin.

      Sitten on vielä se naislauma, hyvin paljolti keski-ikäisiä tai vanhempia, jotka ovat tottuneet rutiineihinsa. Ja sen verran sadisteja just itseään kohtaan, että raatavat yövuorossa hullun lailla. Tekevät kaikkia sellaista jonka ehtii kepeästi tehdä päivällä. Kun tuommonen masokisti riehuu yön kuin puhuri, eikä häneltä jää mitään tekemättä, ja ai ai kun tuollaisen amatsonin mieltä hivelee se oma hyvyys, kun on taas ollut niin hyvä ja ahkera. Parempi kuin muut. Ei hän ajattele minkä takia hän tekee....eikä sitä miltä esim. vanhukselta tuntuu, kun väsynyt, jo äreä ihminen vetää vaatteita kiireellä päälle. Mummulla tai papparaisella saattaa olla jo jäykät jäsenet ja amatson vain repii ja riuhtoo, että ehtii mahdollisimman monta. Sillä se hoitajan hyvyys mitataan. Niin sairasta ja syvältä p....:stä.

      Sitten kun tuo amatsoni tulee vuorostaan aamuvuoroon on naama norsunveellä, kun joku toinen ei ole riehunut samalla tapaa. Alkaa sen turkasen tulimmaisen pitkä napina ja parjaaminen seläntakana, vaikka senkin energian voisi kohdentaa siihen oikeaan työhön, jonka takia hän on aamulla työpaikkansa ovan avannut.

      Ei tarvi enää ihmetellä miksi meillä on aina vain yhä enemmän ex-hoitajia.

    • Äipän omahoitaja

      Olen lukenut tämän ketjun jo muutama päivä sitten ja sulatellut lukemaani. Olen syvästi järkyttynyt. Tallaistakö on nyky hoitokäytännöt? En ole hoitoalalla, olen vastikään jäänyt eläkkeelle toimistotyöstä ja äitini omaishoitaja. Niin kauan kuin minulla on vähääkään voimia, hoidan äitini loppuun asti. Koskaan en toivottavasti joudu häntä viemään laitokseen, jossa ei hoideta ihmisiä ihmisinä vaan vain ihmisarvottomana "pakettina". Ei ole sen suoritusportaan vika,vaan yleisen ajan kanssa muovautuneen hoivakulttuurin.

      Hoitajat, he perustyön suorittajat tekevät arvokasta ja vaativaa työtä joka on äärimmäisen raskasta. Kaikilla heillä on halu huolehtia vanhuksen/vammaisen parhaasta, mutta iänikuiset käytännöt vievät selvästikin motivaatiota ja työn tuottamaa iloa. Miksi ihmeessä yöhoitajan pitää pukea puoli osastoa valmiiksi? Aivan käsittämätöntä! Miksi siivous ja pyykit pitää hoitaa yöllä, eihän kodeissakaan niin tehdä? Ja kun olen muiden ihmisten kanssa vaihtanut ajatuksia, olen kuullut, että yöhoitajien määrää on supistettu koko ajan huomattavasti, kun yötyö on kalliimpaa kuin päivävuorot. Monesti on vain 1 yöhoitaja per osasto ja apua saa toiselta osastolta vain äärimmäisessä tarpeessa, kun sielläkin on vain se 1. Yötyö kuormittaa elimistöä fyysesti ja psyykekin on lujilla sen ainaisen riittämättömyyden ja työkuormituksen kanssa. Ja kertoipa yksi hoitaja, että hän aina pelkää jo edeltäkäsin noita yksin valvottavia öitä, kun koskaan ei tiedä mitä tapahtuu....sattuuko hoidettaville jotain, kohtaus tai muuta ja sitten on vielä se ulkopuolelta tuleva uhka, humalaiset ym. hörhöt.

      Tässä maassa on nyt tuhannen taalan paikka käydä läpi koko laitos ja kotihoito vanhusten ja vammaisten osalta. Tiedän, että hoitolaitosten työntekijät loukaantuvat ja puolustelevat kritiikin alla, mutta mikään ei korjaannu jos työhön ei aleta ja käydä pohjamutia myöden läpi kaikki milla saavutetaan paremmat olot niin hoidettaville kuin hoitohenkilöstöllekin. Puhutaan sitten työurien jatkamisesta kun työolot on saatu paremmalle tolalle!!! Politiikan tekijät ovat avainasemassa, käsyktetään äänestäjinä heitä!

      On vikaa laitosten johdossakin, siellä ylihoitajat ja johto kaunistelee asoita, kun oikeasti ovat jo vieraantuneet hoivaosastojen arjesta. Rahaa he valitettavasti joutuvat tottelemaan, ei kentän ääntä.

    • Yökkönen

      Ihan kauhulla luin aloittajan työmäärästä! Silloin kun aloitin yökön hommat, kysyin oh:lta mitä kaikkea minun tulee yön aikana tehdä. Ja hän vastasi, että tärkein homma on asukkaiden (14kpl:ta) hyvän yön unen takaaminen. Eli meillä työt menee suurinpiirtein näin:

      Ensin kuunnellaan rapsa, sitten tyhjennetään tiskikone, siivotaan keittiö ja laitetaan voileivät ja aamiaisastiat paikoilleen sekä tiskataan lääkekupit. Sen jälkeen tehdään eka kääntö asentohoidettaville (4kpl:ta) sekä kurkataan muiden asukkaiden huoneisiin, että peitot on hyvin yms. ja laitetaan pyykkikone päälle. Tästä 3 tunnin kuluttua seuraava kierto ja käännöt ja taas 3 tunnin kuluttua kierto jolloin myös kuivitus asentohoidettaville. Samalla laitetaan aamupuuro hautumaan ja jaetaan "litkut" lääkekippoihin ja leitetaan päivän dosetit esille. Aamulla ennen aamurapsaa käännetään asukkaat selälleen ja laitetaan kahvi tippumaan. Sitten rapsa ja kotiin nukkumaan.

      Nuo kääntöjen välit sitten yöstä riippuen menee kävelevien asukkaiden vessatuksissa 2-3 yössä sekä tarvittaessa rauhoittelua tms. Eli hommaa ei ole paljon ja ei yöllä mielestäni kuulukkaan olla.

      Yötyö on sen verran raskasta jo muutenkin, että tuo on ihan järkyttävää miten yökölle on nakitettu tuollainen määrä hommia! Ei tuossa ole mitään järkeä, kannattaisi kysyä jo liitostakin tai työterveydestä onko edes laillista?

      Olen samaa mieltä, että hoitotyötä tekevät ovat liian kilttejä ja tekevät helposti sellaisiakin hommia jotka eivät edes heille kuuluisi eivätkä saa siitä mitään ylimääräistä korvausta.

    • Kovat piippuun

      No jopa kuuluu hoitajien työstä oikeaa asiaakin. Aamun sanomalehdissä oli Valviran kannanotto: Hoitajan pitää hoitaa, ei pyykätä. Kun Valviran virkailijat ovat kiertäneet tarkastuskäynneillään, on huomattu, että liian usein hoitajat pannaan siivoamaan, pyykkäämään, kokkaamaan yms.ja virasto joutuu jatkuvasti tästä huomauttamaan.

      Yötyö raskaan raatajat, nyt yhteys luottamusmiehiin ja keskustelu esimiesten kanssa. Ja jos muu ei tepsi, kantelu Valviralle. Johan nyt on kumma, että yhä on jämähdetty sinne 70- luvulle eikä hyvistä hoitokäytännöistä ole tietoakaan. Onneksi meillä on luovuttu jo aikapäiviä sitten työntekijöiden simputtamisesta ja onhan se totisesti väärin hoidettaviakin kohtaan, että yökön pitää pukea. Huh, aivan kauheaa, että aamuvuorolle pitää olla työt tehtynä. Jokaisessa hoivatyön yksikössä täytyy laittaa asiat järjestykseen ja luopua täysin vanhoista luutuneista tavoista ja aloittaa uusi, parempi hoitokulttuuri.

      Keskustellaan vasta sitten niiden työurien jatkamisesta, kun työolot on korjattu.

    • Jees jees nukunko ?

      Naiset.. Aina kitinä jos jotakin joutuu tekemään.
      Yöllä ollaan samalla lailla kuin päivällä töissä.

      Kokeileppas monta muuta alaa paljon huonommalla palkalla ja paljonkin huonommilla loma eduilla ja todellakaan ei istuta jos kerkeet kerran yössä syödä//juoda/käydä vessassa yön aikana hyvä on.

      • Pyhä yksinkertaisuus

        Kuuleppa kitisijä, itse oot. Tässä keskustelussahan nyt haetaan järkeä hommiin, eikä kyse ole siitä, että joutuu jotain tekemään. Tottakait työssä saa töitä olla, mutta onkin siinä, mitä teetetään.

        Silloin kun hoidetaan ihmisiä, siis eläviä, tuntevia olentoja, inhimillisyys on se sana, joka määrää mitä ja miten tehdään. Ei silloin olla samalla lailla kuin päivällä. Kyllä vanhus tarvii levollisen, turvatun unen. Ajattele, jos vaikka pinoat halkoja, laatikoita tai teet teollisuudessa töitä, onhan se nyt aivan eri asia kuin ihmisten käsittely. Sinähä se kitiset kun et tajua työn ja työn välillä eroa.

        Niin ja onhan niitä miehiäkin alalla, just he kyseenalaistavat eniten yötyön määrää ihmisten hoidossa. Eihän siinä nyt tosissaankaan ole mitään järkeä, että väsynyt yökkö retuuttaa vaatteita asukkaan ylle. Varsinkin kun tiedetään, että asukas ei lähde koko päivänä minnekään, elikkä ei ole minkäänlaista väliä sillä, mihin kellon aikaan hän saa päivävaatteet ylleen.

        Jos noin käy hoitajien työolot kateeksi, hakeudu alalle. Tervetuloa!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2703
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2290
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2040
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      14
      1775
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1701
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1676
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 92
      1602
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe