Keravan Anttila Oy Logistiikkakeskus antoi 18 –vuotiaalle potkut

Näin Keravalla

Keravan Anttila Oy Logistiikkakeskus antoi 18 –vuotiaalle kesätyöläiselle potkut kuuden työvuoron jälkeen.

Tiedän tapauksen, jossa 18-vuotias opiskelija meni kesäkuun alussa 2012 kesätöihin 2 kk. määräajaksi Keravan Anttilan Logistiikkakeskukseen. Seitsemännen työvuoron alussa työnjohto ilmoitti, että työt on loppu. Rasti työnpäättämisilmoituksessa syy: koeaikapurku. Perusteltua syytä kirjallisesti kysyttäessä tuli sama lappu uudelleen kirjallisena syynä. Vasta henkilöstöpäällikkö ilmoitti ensin sanat soveltumaton työtehtävään. Uudelleen perusteltuja syitä kysyttäessä tuli vastaus henkilöstöpäälliköltä. Koeaikapurun perusteena on koeaikana havaittu soveltumattomuus työtehtäviin. Työnantajalla ei ole asiassa enempää selvitettävää.
Edelleen jätettiin todelliset syyt sanomatta. Nyt on tilanne, että 18-vuotias ei tiedä, miksi hän sai potkut.

Kuuden työvuoron aikana kukaan ei ollut moittinut työtekoa tai kertonut, mitä olisi tehty väärin. Asiasta ei kerrottu edes talon luottamusmiehelle.
Näinkö työnantajalla on oikeus toimia ja turvautua siihen, että ei se opiskelija kuitenkaan kyseenalaista tai riitauta asiaa oikeudessa. Näinhän työnantaja voi toimia myös, kun henkilöstöä on liikaa. Tuota ei tietenkään voi sanoa ääneen, koska oikeuskäytännön mukaan se on tuomittavaa.

Herää kysymys, miksi ei voi kertoa todellisia syitä. Vai eikö niitä uskalleta kertoa. Jos jotain tekee huonosti, niin siitä pitää antaa palaute, jotta tilanteen voi korjata. Tietenkin, jos syytä ei voi kertoa, niin onhan se parempi olla vain hiljaa ja turvautua sanaa Soveltumaton.

Koeaikapurkuhan on tarkoitettu siihen, jos työntekijä ei suoriudu työtehtävässä objektiivisesti katsoen riittävän hyvin, niin työsuhde voidaan helposti purkaa. Työntekijälle kuitenkin pitää olla mahdollisuus edes korjata työntekoa. Ajatelkaa miten 18-vuotias voi tietää tehneensä jotain huonosti tai väärän, jos hänelle ei kukaan siitä kerro mitään. Ensimmäinen palaute; avaimet tänne.

Työlain mukaan työntekijällä pitää olla mahdollisuus avustajan käyttöön ennen työsuhteen purkua. Lisäksi vaadittaessa pitää antaa perusteltu vastaus työsuhteen purkamiseen johtaneista syistä. Nämähän ovat vain sanahelinää nyky-yhteiskunnassa.
Siten vielä jotkut nykyisen hallituspuolueen poliitikot ajavat asiaa, että koeaikaa pitäisi jatkaa vuoteen asti.

Nuoret olkaa tarkkoina minkälaisen yrityksen palvelukseen haluatte kesätöihin. Kehotan myös liittymään ko. yrityksen toimialalla toimivan ammattiliiton jäseneksi heti ensimmäisenä työpäivänänne, koska silloin olette paremmin turvassa epämääräisiltä ulosheitoilta. Jäsenmaksut ovat vain prosentin paikkeilla.
Huonosti valittu työpaikka voi tarkoittaa sitä, että olet koko kesän lomalla, vaikka sinulla olisi ollut toinenkin työpaikka, jota et ottanut vastaan.

Tosin olemmehan saaneet lukea uutisista, että Anttilassa aloitetaan henkilöstön vähentämisneuvottelut.
Aloitan keskustelun. Onko vastaavaa tapahtunut muillekin?

Näin Keravalla.
Anttila Logistiikkakeskus koeaikapurku soveltumaton

5

914

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Piikalikka

      Niin. Työnantajalla ja työntekijällä on oikeus purkaa työsuhde koeaikana. Työntekijällä ei tarvitse olla siihen syytä, mutta työnantajalla pitää olla oikeudessa pätevä syy.

      Soveltumattomuus on "sopivan" ympäripyöreä käsite niin ettei siihen voi oikein tarttua ja sehän on tarkoituskin. Näin työntekijä ei ehkä helposti riitauta asiaa.

      Soveltumattomuus pitää voida todistaa oikeudessa pitävästi tai muuten oikeus päättää asian työntekijän hyväksi.

      Korvauksia työnantaja tuskin joutuisi maksamaan kovin paljoa määräaikaisuuden lyhyyden vuoksi vaikka oikeus toteaisikin purun olleen laiton.

      Ilman ammattiliiton apua sitä ei kannata käydä kokeilemassa oikeudessa sillä hävinnyt osapuoli maksaa oikeudenkäyntikulut.

      Kaiketi työnantajalla on ollut omasta mielestään pätevä syy purkuun. Muuten en näe mitään mieltä, että työsuhde purettaisiin.

      Reilua on tietysti kertoa mikä työnteossa ei toimi ja mitä on korjattava. Myöhästely? Hitaus? Virheiden määrä? Käytös?

      Asiaa tuskin kannattaa pohtia sen enempää. Se ei ole ensimmäinen eikä viimeinen koeaikapurku. Seuraavalla kerralla paremmalla onnella. Kannattaa myös sanoa tulevalle esimiehelle heti kättelyssä, että haluaa saada heti palautetta jos jokin asia ei toimi. Siitä saa heti hyvän maineen ja varmemmin saa sitä palautettakin.

    • opiskelija

      Tässä hyvä esimerkki siitä, että kannattaa opiskella, niin ei tarvitse olla tällaisten yhtiöiden orjina

    • Keravalainen

      PURKAMINEN KOEAJAN PERUSTEELLA
      Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa Työsopimuslain 2 luvun 2 §:n 1 momentissa tarkoitetuilla tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Epäasiallisia perusteita on Työsopimuslain 2 luvun 2§ mukaan syrjintään tai tasapuoliseen kohteluun liittyvät tekijät.

      Ennen työsuhteen päättämistä työntekijälle on varattava tilaisuus kertoa oma näkemyksensä työsuhteen päättämisen syystä. Työntekijällä on oikeus käyttää avustajaa.

      SYYN ILMOITTAMINEN
      työnantajan on työntekijän pyynnöstä viivytyksettä ilmoitettava tälle kirjallisesti työsopimuksen päättymispäivämäärä sekä ne hänen tiedossaan olevat purkamisen syyt, joiden perusteella työsopimus on päätetty (TSL 9:5).

      Tällaista sanoo Työsopimuslaki, jos sitä noudatetaan.


      Mitä ovat olleet todelliset syyt, joita ei ole haluttu kertoa, vaikka niitä on ilmeisesti kysytty useaan kertaan. Herää vain kysymys, että onkohan kaikki mennyt oikein. Ei ainakaan vaikuta kovin ammattitaitoiselta toiminnalta.

      On tietysti hyvä, että tällaisista tapauksista kerrotaan mediassa, niin työnhakijat osaavat suhtautua varuksella yritysten työnhakuilmoituksiin.

    • Asioita seuraava

      Lukiessani potkut saaneen nuoren kesätyökomemuksia en voi muuta kuin ihnmetellä nykyistä " työnantajakulttuuria". Ja kysymyksessä vielä iso ja tunnettu firma!?

      Minkällaiset fiilikset nuorella on jatkossa hakea kesätyöpaikkaa, jos seuraavakin työnantaja muutaman päivän jälkeen kutsuu työntekijän pyhäkköönsä ja syytä ilmoittamatta kertoo töiden päättyneen.

      Hyviin tapoihin kuuluu, että uusi, ja varsinkin nuori työntekijä perehdytetään ja opastetaan työhön. Jos työssä on moitittavaa, asiasta kerrotaan avoimesti työntekijälle ja annetaan mahdollisuus korjata virheet. Jos palautteen antaminen ei johda tulokseen ja päädytään työsuhteen purkamiseen, syy kerrotaan siinäkin tapauksessa työntekijälle.
      Näin menettelisi reilu ja asiansa osaava esimies!!

      "Soveltumaton työtehtäviin" lauseke ei kerro nuorelle yhtään mitään. Ehkä siinä jää vain ihmettelemään, että mikä minussa on vikana kun en kelpaa työhön.
      Ja sitten vielä ihmetellään, miksi nuoret Suomessa voivat pahoin!

    • kaikkiakokeillut

      varastot on karuja paikkoja kuin varuskuntia. puutarhahommissa saan ola vapaa lintu ja nähdä sekä tuntea enemmän

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe