Liiton jäsenyys on turhaa, kassa riittää

-G-

Työttömiä kohdellaan epätasa-arvoisesti sen perusteella mitä reittiä heidän työttömyyskorvauksensa maksetaan työttömyysvakuutusrahastosta. Tämän takia työttömyyskorvaus on tyypillisesti 2-3 kertaa korkeampi silloin kun se tulee työttömyyskassojen kautta kuin silloin kun se tulee Kelan kautta. Tämä ei ole hyväksyttävää, sillä korkeampaa korvausta saavat eivät ole maksaneet tähän rahastoon enempää kuin muutkaan, korkeintaan mitättömän kassamaksun verran.

Suomessa ammattiliitoille maksetuilla maksuilla ei ole paljoakaan tekemistä työttömyyskorvausten kanssa. Kaikki työttömyyskorvaukset maksetaan työttömyysvakuutusrahastosta riippumatta siitä onko liiton tai työttömyyskassan jäsen vai ei. Varat tähän rahastoon saadaan työttömyysvakuutusmaksuista ja valtiolta, ei liitoilta tai kassoilta. Työttömyyskassoilla on oikeus nostaa tästä rahastosta jäsenilleen ansiosidonnaiset korvaukset. Kelalla ei ole tätä oikeutta, sillä on oikeus nostaa tästä rahastosta asiakkailleen vain peruspäiväraha.

Ansiosidonnaisina työttömyysvakuutusmaksuina kerätään työntekijöiltä ja työnantajilta se sama summa mikä menee ansiosidonnaisiin työttömyyskorvauksiin. Vika on siinä että nämä vakuutusmaksut kerätään kaikilta, mutta ansiosidonnaisia korvauksia saavat vain kassajäsenet. Kassoihin kuulumattomat jäävät osattomiksi siitä rahapotista, jota ovat olleet keräämässä maksamillaan vakuutusmaksuillaan omaksi työttömyysturvakseen. He saavat pelkän valtion rahoittaman peruspäivärahan.

Kaikilla ei ole kykyä huolehtia omasta työttömyysturvastaan, joten ansiosidonnaisen epääminen kassaan kuulumattomalta on yhtä oikeutettua kuin polkupyörän vieminen siltä joka ei ole osannut lukita sitä. Onko syyllinen uhri vai varas? Uhrihan on kummassakin tapauksessa maksanut siitä mikä vietiin.

Tässä on vakava oikeusturvaongelma, sillä työttömyysvakuutusmaksut ovat pakollisia mutta ne "lukitseva" pieni kassamaksu ei ole pakollinen.

On myös yleistä, että henkilö luulee olevansa vakuutettu työttömyyden varalta, kun palkkakuitissa on rivi "Työttömyysvakuutusmaksu".

Olen yrittänyt vuosia saada korjausta tähän ongelmaan, mutta työttömyysturvalainsäädännön kehittämisestä vastaava Sosiaali- ja terveysministeriö on haluton korjaamaan sitä. Se vaan ilmoittaa, että työttömiä ei tarvitse kohdella samalla lailla. (STM/1791/2012.) Näin siitä huolimatta, että perustuslain mukaan samanlaisessa asemassa olevia ihmisiä on kohdeltava samalla lailla. Sen mukaan kukaan ei saa joutua muita huonompaan asemaan näennäisesti puolueettoman säännöksen tai käytännön vuoksi ilman että toiminnalle on olemassa hyväksyttävä tavoite.

Liittoihin kuulumaton työtön on hyödytön ja hampaaton, joten hänen oikeuksistaan ei tarvitse välittää.

Lue lisää:
http://tinyurl.com/oikeutta

2

236

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 24

   Elloskin myy työttömyysvakuutuksia, jo 3v. etkö hoksinut edes sitä ostaa ennenkuin potkut tuli.Sitäpaitsi sen saa kuulema kaikkien muiden työttömyyskorvauksien lisäksi, ei vaikuta muihin etuihin.

  • 42

   Siinä Elloksen myymässä on vakuuttaja L'loyds. Eikä sitä saa määräaikaisiin työsuhteisiin.Hinta 19,95/kk , sillä saa 600e/kk-verot.Kannattavaa lisäturvaa vakihommissa oleville.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   69
   1305
  2. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1217
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   113
   1155
  4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   73
   1070
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   57
   877
  6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   75
   751
  7. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   682
  8. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   41
   681
  9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   362
   669
  10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

   Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
   Ikävä
   53
   656
  Aihe