Uudessa työpaikassa "vanhoilla työntekijöillä" pätemisen tarve!

Betsy

Aloitin juuri uudessa työpaikassa ja törmäsin samaan ilmiöön kuin muutamassa aiemmassa työpaikassani. Kun menee uutena töihin omaten vaikka kuinka hyvän työkokemuksen niin silti jotkut jaksaa keksiä ties minkälaista asiaa missä on mokannut tai muuten vaan vinkkaa ohimennen jostain itsestään selvästä asiasta aivan kuin omaa maalaisjärkeä olisi päässä. HUOH!

Onko muilla samoja kokemuksia? :)

Paras työpaikkani oli kun uusi yksikkö aukesi ja kaikki työtekijät aloittivat samaan aikaa silloin ei tälläistä ongelmaa ollut kenelläkään.

6

2197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..............

      On samoja kokemuksia. Olen muutenkin herkkä luonteeltani, niin vähän pahalta tuntui, kun joku nipottaa jostain pikkuasiasta. Yksikin nainen (lähes 60 vuotta) valitti kaikesta ihmeellisestä. Olen suurtalouskokki ja työpaikkana siis keittiöt. Tämä eräskin 60-vuotias oli suorastaan pakkomielteinen kaiken suhteen. Hän kävi korjailemassa koko ajan jälkiäni. Esimerkiksi tiskatessani siirrään astiat ensin kuivumaan kuivaustelineille, josta ne kuivuttuaan viedään paikoilleen. No, tämä nainen kävi tiskatessani siirtämässä kuivaushyllyllä olevia tavaroita hyllyn toiseen päähän tai ylähyllyltä alahyllylle, koska ne on väärin laitettu. Aivan älytöntä, kun tavarat kuitenkin viedään kuivumisen jälkeen omille paikoilleen. Mutta kun hän aina laittaa kulhon kuivumaan telineen vasempaan reunaan ja kaulimen keskelle taakse ja kauhan ylähyllylle. Kaikkea muutakin tuollaista ihan älytöntä. Ja sitten tuollaista vinkkaamista aivan perusasioista. Siis jos pesee lattiaa, niin sanotaan, että siivoa tuostakin kohdasta.

      Tavaroiden siirtelystä tuli sellainen esimerkki mieleen, että kerran siivosin laatikon. Siivottuani tuntui vähän hölmöltä, kun hän kävi siirtämässä laatikon joka ikisen tavaran. Ymmärrän, jos olisin pistänyt tavarat vääriin laatikoihin, mutta eikö se nyt ollut vähän outoa, kun hän käänsi siivilän toisin päin, siirsi kauhoja pari senttiä ja siirsi kaulimen pituussuunnasta leveyssuuntaan...

      Toisaalta ahkerasta tavaroiden siirtelystä ja neuvomisesta huolimatta hän ärsyyntyi joka kerta, kun kysyi jotain. Jos piti tehdä jälkiruoaksi vaikka rahkaa ja kyseli, että minkälaisia määriä täällä tehdään, niin johan hermostuttiin. Usein sai kuulla, että "eikö teillä koulussa mitään opetettu?". Juu, mutta kun määrät vähän vaihtelevat. Jossain samankokoisessa paikasa tehtiin ihan eri määrä.

      Koulun harjoittelupaikassa oli toinen samanlainen eläkeikää lähestyvä vanha nainen, joka oli ihan samanlainen pakkomielteidensä kanssa. Hän esim. saattoi siirtää tarjolle laittamaani voipakettia pari senttiä, kun se oli kuulemma väärin laitettu. Ja kerran avasin mehupurkkia ja hän kiiruhti sanomaan, että ei sitä noin avata.

      Järjestys on hyvä olla ja kaikella oma paikkansa, mutta tuollainen millintarkkuus menee mielestäni vähän yli.

    • näin se o

      Samanlaisia kokemuksia, vanhat työntekijät kokee uuden uhkana, siksi lapsellinen käytös. He teeskentelevät olevansa osaavia ja ikuisesti parempia kuin uusi työntekijä, kun totuus on, että sisimmässään he ovat pelokkaita lapsia.

      • 10

        Aina löytyy näitä itsestään epävarmoja ihmisiä. Olen itse ollut vuosikymmenen samassa työpaikassa ja tullessani taloon sain kokea monenlaista nokittelua. Jotkut jatkavat sitä edelleen, mutta useimmat vaihtoivat uhria, kun seuraava tulokas ilmaantui taloon. Työpaikallamme on ollut suuria mullistuksia, jolloin vanhoijen taitojen merkitys on vähentynyt samalla, kun uutta osaamista sekä muuntautumiskykyä kysytään. Tämä on ollut rankkaa joillekin vanhoille työntekijöille. He purkavat turhautumistaan perinteisellä kiusaamisella sekä tekemällä joka käänteessä jyrkän eron itsensä sekä uudempien työntekijöiden välille. Näiden ihmisten silmissä heidän jälkeensä taloon tulleet, eivät koskaan voi olla samanarvoisia.


      • Menisiväthiekkalaati
        10 kirjoitti:

        Aina löytyy näitä itsestään epävarmoja ihmisiä. Olen itse ollut vuosikymmenen samassa työpaikassa ja tullessani taloon sain kokea monenlaista nokittelua. Jotkut jatkavat sitä edelleen, mutta useimmat vaihtoivat uhria, kun seuraava tulokas ilmaantui taloon. Työpaikallamme on ollut suuria mullistuksia, jolloin vanhoijen taitojen merkitys on vähentynyt samalla, kun uutta osaamista sekä muuntautumiskykyä kysytään. Tämä on ollut rankkaa joillekin vanhoille työntekijöille. He purkavat turhautumistaan perinteisellä kiusaamisella sekä tekemällä joka käänteessä jyrkän eron itsensä sekä uudempien työntekijöiden välille. Näiden ihmisten silmissä heidän jälkeensä taloon tulleet, eivät koskaan voi olla samanarvoisia.

        Kyllä. Ihan sairasta touhua. Ovat kuin kaksivuotiaan tasolla. Kuvitella, että yli viisikymppisetkin kiusaavat työelämässä, jopa alle parikymppisiä, ja joskus jopa nuorempiakin. Todella alhaista sakkia löytyy työmaailmankautta. Kyllä se niin vaan on.
        Puhumattakaan näistä työnantajista, jotka käyttävät asemaansa omantunnon pönkittämiseen, kiusaamalla jotakuta yksittäistä nuorukaista tästä vielä nauttien?? Sairasta, mutta totta se on.

        Monaasti se pätevä nuori on paljonkin henkisessä kehityksessä näitä yli viisikymppisiä mulkkja edellä, muttakun tälle ei anneta edes mahdollisuutta kehittyä alalla. Kiitokset lapsentasoisten työkavereiden ja näitä johtavien eskareiden.
        Siis aivan totta. Ei ikä työmaailmassa aikuista tee. Ei edes vapaa-ajalla.
        Ikä on pelkkiä numeroita.

        On myös totta, että ihminen vanhetessaan ilmeisesti palaa lapsen tasolle. Toiset aikaisemmin kuin toiset. Ja toiset myöhemmin kuin toiset.


    • nelikymppinen vastaa

      Osa neuvoista voi olla ihan hyödyllisiäkin, tuskin he sitä pahalla ajattelevat.
      Toisinpäin ajateltuna meille tulee nuoria töihin, jotka ovat paljon koulutetumpia kuin samoissa tehtävissä toimivat viiskuuskymppiset, mutta työkokemusta ei ole opiskeluajoilta nimeksikään. Ongelma on, kun nämä kuuskymppiset jemmaavat töitä, eikä jaa niitä.

    • Anonyymi

      Suomi on työpaikka kiusaamisen mallimaa. Syyllinen on etsittävä, piikitettävä toisia, otettava oma paikka hinnalla millä tahansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe