Äitini takertuu lapsiinsa

aikuinenko-

Äitini on kuusikymppinen, eronnut 6 vuotta sitten. Äiti asuu yksin omakotitalossa koiran kanssa. Nuorin lapsista käy/viettää aikaa säännöllisesti hänen luonaan, koska opiskelee vielä. Lapsista vanhin on asunut jo 10 vuotta toisella paikkakunnalla. Lapsista keskimmäiset 28 v.ja 29v. ovat asuneet välillä äidin luona ja välillä omissa asunnoissa. Lapsista viimeisin muutti syksyllä pois, mutta äiti siltikin kyselee jatkuvasti, oletko vielä kotonakin välillä, tuleeko postisi yhä tänne. Kysely on ahdistavaa. ÄIdin luona käydessä ja sieltä lähdettäessä äiti jää surkeana ovelle. Aivan kuin pitäisi tuntea syyllisyyttä, että haluaa elää jo omaa elämää omassa asunnossa.

TIlanne lyhyesti kuvailtuna. Miksi äiti ei voi ymmärtää että lähemmäs kolmekymppiset lapset ovat jo aikuisia ja haluavat elää omaa elämää?
Äidit kertokaa.

11

2831

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiteeX

      Äitee on jäänyt junnaamaan elämänvaiheeseen, koska hänellä ei ole ollut muuta elämää tarpeeksi. Koettakaa rohkaista häntä etsimään muuta sisältöä elämään, harrastuksia jne. Kertokaa hienovaraisesti, että olette aikuisia ihmisiä, ja koska hän on niin hyvin teidät kasvattanut, haluatte elää muualla aikuista elämäänne. Lapset, jotka jäävät kotiin asumaan, ovat vähän ressukoita, ottakaa vaikka esimerkkitapaus sellaisesta. Koska olet kasvattanut meidät hyvin niin pian tänne tulee lapsenlapsia vierailulle, malta vain odottaa... Äidin kanssa asuessa ei itsenäisty eikä voi perustaa omaa perhettä. Siinä jää isoäitiyskin sitten pahimmillaan väliin.

      Kuulostaa vähän siltä, että äiti voi olla masentunut. Siitäkin pitäisi kysyä. Masentuneena ei jaksa olla oma-alotteinen. Jos äiti on masentunut, hänen pitää saada apua. Väkisin ei voi viedä tai houkutella, ettei siitä tule mitään asetta äidille, se ei häntä itseään auttaisi yhtään. Koettakaa kysyä muitakin sukulaisia vierailulle, naapureita jne. Sosiaalinen verkosto on tärkeä.

    • Yx mutsi

      Hurjaa ja kurjaa, että näin käy vielä nykypäivänäkin; äidillä ei ole ollut lupaa / aikaa / halua / tahtoa ... elää perheen ulkopuolista elämää ruuhkavuosina. Toiset äidit jämähtävät siihen piiriin niin täysin, että iän karttuessa on vaikeaa lähteä etsimään ja kokemaan ihka omaa elämää.

      Pitäisikö äitiä auttaa; viedä ulos, katsomaan maailmaa, näyttää, mitä siellä tapahtuu, kysyä häneltä, mitä hän itse toivoisi, tahtoisi, halajaisi, mitä hän kaikista mieluiten tekisi ... Ja sitten ohjata ja opastaa hänet sille tielle, jos hän ei itse osaa, pysty, kykene ...

      Monet äidit hukkuvat äitiyteen, menettävät ja kadottavat oman sisäisen itsensä, kun elävät toisten puolesta ja toisten ehdoilla, siis perheensä. Kun sitä kestää vuosikymmeniä, ei enää ole olemassa itsenäistä ihmistä, jolla olisi omia haluja ja tarpeita. Ne ovat jääneet kaikkien muiden halujen ja tahtojen alle, ja kun ne muut lähtevät, olo on kuin olisi jäänyt tiejyrän alle. Liiskasta ei ihan heti koota kokonaista, itsenäistä ihmistä.

    • Just näin

      Onko äidilläsi mitään mistä hän olisi kiinnostunut? Teatteri? Konsertit? Liikunta? Uusien asioiden aloittaminen voi olla todella vaikeaa. Voisitteko esim. joulu-äitienpäivälahjaksi ostaa teatteriin lippuja? Tai konsertteihin? Liikuntajuttuihin? Monesti vanhemmat tarvitsevat hienovaraista työntämistä.

    • Joku päivä tiedät..

      Toivon todellakin että minun lapseni ei ikinä ajattele noin kuin sinä. Tottakai hän tajuaa että te elätte omaa elämää mutta ajattele säkin vähän, eiks sun äitis elämä mennyt siihen että hän teitä hoiti ja rakasti ehkä hänen parhaimmat vuotensa ja sitten kun lapset lähtee se on tyhjä ja melkein pointless elämä. On vaikeaa ikinä elämästä löytää mitään mikä vastaa omiin lapsiinsa ja siihen miltä tuntuu olla äiti ja äidin työ. Äidin rakkaus ei ikinä lopu, ei ikinä. Olisit iloinen että sinulla on vielä äiti tässä maailmassa, joku päivä ei ole.
      Kuinka vaikeaa on alkaa oma elämä vanhemmassa iässä? sitä ei moni tajua varsinkaan kun on tehnyt äidin työtä koko ikänsä ja sitten mitä? Nuorempana on kaikki helpompaa. Vanhempana sulla ei ole aikaa tässä maailmassa niin kauan ja siihen tulee se tietoisuus, vanhan iän yksinäisyys on pahinta mitä on.

      • Asenne ratkaisee

        "Äidin rakkaus" ei lopu eikä unhoitu siihen, että äiti alkaa elää omaa elämäänsä - ennemmin tai myöhemmin. Äidillä on jopa ihan velvollisuus täyttää oma elämänsä muullakin kuin lapsilla ja sanoisin juuri päinvastoin; nuorena kaikki on paljon vaikeampaa, kun ei vielä tiedä, ei tunne, ei tajua, ei ole kokemusta, ei näkemystä, jne ... Eli kaikkea sitä, mitä äideillä on jo roppakaupalla.


      • Anonyymi

        Ei kai sitä ihminen äidiksi tullessaan pysty toivomaan, ennakoimaan, päättämään, millainen ihminen sieltä maailmaan tulee? Varmasti olemassaolon kysymyksiin saa vastauksia äidiksi tulemisen myötä, mutta se tyhjiö ja pointless elämä sen jälkeen, kun lapset lähtee, on AINOASTAAN sen äidin itsensä vastuulla hoitaa täydeksi ja merkitykselliseksi maailmassa olemiseksi. Lapsi tai kukaan muukaan toinen ei voi siinä auttaa. Ihminen astuu aina ihan yksin siihen helvettiin, mitä oman sisäisen tyhjiön kohtaaminen on.

        Kuinka vaikeaa on alkaa oma elämä vanhemmassa iässä? Varmasti helvetin vaikeaa, mutta vaihtoehdot on, että joko yrität aivan helvetin kovasti ja onnistut rakentamaan vielä jotakin, tai sitten yrität, mutta et onnostu, tai et yritä lainkaan ja kuolet sisältä tyhjänä ja puolitiehen jääneenä.


    • eronnut 60v

      Väärinkäsityksiä piolin ja toisin, uskon että äitisi pärjää hyvin ihan omissa oloissaan ja et tarvii olla huolissaan yhtään, voi jopa huokaista helpotuksesta kun lähdet elämään omaa elämää.
      Riippuvuutta voi olla aikuisen lapsen puolelta, eli eläkää ja antakaa omien vanhempienkin elää, eikä omat lapset ole sellaisia ystäviä joita kaipaa jos yksinäinen, vaan oman ikäsiä ja samoin ajattelevia.
      Mistä tämä oikein tulee, et ollaan huolissaan muka jo kuuskymppisistä.

    • rrrr55

      Miten sun isä suhtautuu vai oliko viittasiko "erosi 6 vuotta sitten" viittaus johonkin toiseen mieheen/isäpuoleesi?

      • Häiriö

        Luki-luki ...


    • inhoan takertumista

      Dementian estämistä tutkitaan eri puolilla maailmaa. Tutkijat Clémence Verhaegen ja Martine Poncelet antavat ohjeita siitä, miten tavalliset terveet ihmiset voivat alkaa pitää parempaa huolta aivoistaan. Journal of the International Neuropsychological Society -lehti kertoo tuoreimmassa numerossaan tutkijoiden viisi muistisääntöä, joita noudattamalla pääsee jo pitkälle.

      1. Älä pinnaa kuntoiluharrastuksista äläkä hyvästä yöunesta.

      Hyvä yleiskunto vähentää sydän- ja verisuonitautien riskejä ja suojaa aivoja. Kunnon yöunien laiminlyönti johtaa nopeasti hermojärjestelmän epätasapainoon.

      2. Pysy sosiaalisesti aktiivisena.

      Laajat sosiaaliset verkostot pitävät lehden mukaan aivojen toiminnan virkeänä.

      3. Tarkasta stressisi taso ja hiljennä tahtia.

      Pitkäkestoinen stressi heikentää aivojen toimintakykyä ja voi jopa olla vaarallinen aivosoluille.

      4. Syö aivoille terveellistä ruokaa.

      Monityydyttymättömät rasvahapot ja etenkin pitkäketjuiset omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat rasvoista terveellisimpiä. Monityydyttymätöntä rasvaa saa kasvisperäisistä öljyistä ja rasvaisista kaloista kuten lohesta.

      5. Pidä aivosi virkeinä.

      Aivot toimivat lihasten tapaan. Mitä enemmän käytät aivojasi, sitä paremmin ne toimivat. Opit uusia asioita, kun opettelet esimerkiksi vieraita kieliä tai teet ristisanatehtäviä.

      Journal of the International Neuropsychological Society -lehti pitää erityisesti kielellisten taitojen harjoittelua tärkeänä aivojen hyvän terveyden kannalta.

    • Anonyymi

      Niin. Se on ihan henkilökohtaista, miten kokee suhteet omiin vanhempiinsa ja sukuun. Minä itse kotoota erkaannuttuani nautin siitä, että koko perhe kokoontui vanhempien luokse sunnuntaisin. Äiti valmisti aina hyvää ruokaa ja vietettiin siellä yhdess' sunnuntaipäivä jo poismuuttaneiden sisarusten ja vanhempien kanssa.
      Näihin kokemuksiin vaikuttaa niin paljon jokaisen omay lapsuuden kokemukset ja perhesuhteet. Minä en kokenut rasitteena viikottaista yhteistä aikaa ja järjestin aina aikatauluni niin, että pääsin näille sunnuntai-visiiteille. Se oli meidän perheen traditio. :)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11154
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3113
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2964
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2167
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1928
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1704
    9. 85
      1678
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe