Pentu vinkuu ja ulisee, vaikka olen vieressä.

PerryBarck

Hei!
Ostimme poikaystävämme kanssa labrador/ajokoira- mix pennun. Pentu saapui pitkän odotuksen jälkeen kotia ja eka päivä oli huomattavasti helpompi kuin seuraava päivä, pentu ei itkenyt ensimmäisenä yönä, vaan hakeutui enemmän vaan kainaloon tai muuten vaan lähelle.

Seuraava yö onkin aivan eri juttu, kaikki alkoi vaimeasta vinkunasta, joka sitten lopulta kesti lähes 8 tuntia. Unta tuli ehkä kerralla parhaillaan 2 tuntia, mutta vinkuminen muuttui jo ulinaksi. Ymmärrämme ja olimme varautuneet siihen, että pentu ikävöi emoaan ja teimme kaikki keinot mitä oli annettu. Pentu nukkui klo 5 asti ja sitten ei ollutkaan unesta enää tietoa vaan alkoi juoksemaan ympäri asuntoa pää kolmantena jalkana.

Onneksi joustavan työnantajan ansiosta saan tehdä iltavuoroa, kysyin poikaystävältäni, että miten pentu käyttäytyy poissa ollessani ja kertoi sen vaan nukkuvan jopa 4 tuntia yhtä soittoa. Eli pentu on täysin rauhallinen poikaystävän seurassa, mutta minun kanssa asia on ihan eri.

Olen pennun kanssa aamupäivän kotona, syötän sen ja käytän ulkona aina unien tai ruuan jälkeen, eli asiat muuten kutakuinkin sujuu oikein hyvin. Pentu nukkuu rauhassa, kunnes nousen ylös ja menen toiseen huoneeseen, pentu herää ja juoksee paniikissa minun perään ja alkaa vinkumaan. Ymmärrän kyllä, että ikävä on, mutta tämä vinkuminen ei ole normaalia, koska se jatkuu jopa tunnin putkeen. Olen mennyt pennun viereen ja lähelle, silittänyt, ottanut syliin ja yrittänyt leikkiä, mutta mikään ei tunnu auttavan. Olemme poikaystävän kanssa alusta lähtien sopineet, ettei pentua opeteta sänkyyn viereen, koska siitä tulee lähemmäs 25 kiloa painava tyttö aikuisena.

Mistä voisi johtua ja onko kenelläkään keinoa miten saada pentu rauhoittumaan?

13

14083

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä se siitä

      Älä ruoki vinkumista, silloin ei huomiota kun vinkuu. Ja kyllä pennut tulee perässä, vaikka olisivat ihan taju pois, mitä sitten ? Jos se vinkuu ilman mitään syytä, ei huomiota, eikä koskaan sänkyyn. Pistä sängyn vierelle peti ja vaikka korvatulpat itselle, jos et saa vinkumiselta nukkua. Ja koittakaa saada se leikkimään, kun ei vingu. Meillä oppi muutamassa yössä nukkumaan, kun ei mitään leikkejä eikä muuta huomiota yöllä. Jos vessaan tuli perässä, niin sylissä kannoin omalle paikalle ja sanoin että nyt nukutaan. Meillä siis on vajaa viiskuukautta ikää, nukkuu yleensä 10 tuntia yössä, mutta jotain muistikuvia on siitä vauva-ajasta, väsymys päällimmäisenä.....silti on alkanut tekeen mieli ottaa kaveri tuolle.

      • Anonyymi

        meille tuli tänään eilen mäyräkoiranpentu,se inisee vaikk olisi minun vieressä.Mistä tämä johtuu ja mitä minun pitäisi tehdä?


    • joobax

      Jos pentu vinkuu, älä huomioi. Ikinä! Vaikka kuinka sydäntäraastavaa olisi, mene sen luo vasta, kun se on lopettanut vinkumisen tai hetkenkin hiljaa.

      Jätä se tarkoituksella joskus eri huoneeseen (kun on väsynyt) nukkumaan, vaikka olisitkin kotona. Tämä on hyvää yksinoloharjoitusta eikä siitä tule niin riippuvaista susta. Se on rauhallinen poikaystäväsi kanssa, koska se on aamupäivän riekkunut sinun kanssasi (ja huutanut yöllä), joten uni maittaa ;) Pentu nukkuu vuorokaudesta varmaan 20 h.

      Niin ja tuo vinkuminen on ihan normaalia :) Jos ja kun olet nyt kerrankin palkannut sen vinkumisesta, eli mennyt sen tykö, on se jo oppinut, että vinkumalla se saa sinut luokseen. Ennen kuin se lopettaa vinkumista, se kokeilee, josko se saisi sinut sittenkin luokseen huutamalla hiukan kovempaa :D aimo annos selkärankaa ja kärsivällisyyttä nyt. Kyllä se lopettaa, kun et noteeraa.

      Yöllä mun pentu (nyt 3kk) nukkuu isossa häkissä, jotta se oppisi, että yöllä nukutaan eikä remuta. Ja aamulla nukutaan niin pitkään, että minä herään, eikä nousta remuamaan viideltä. Kun pentu vinkui ekoina öinä, laitoin käden hiljaa sen petiin ja pentu tuli siihen ja nukahti. Sitten otin käden pois. Muutaman yön jälkeen se alkoi koisata ilman apua. Ekoina aamuina se heräsi kello viisi ja ulos piti päästä, no sitten noustiin ja mentiin ulos, leikittiin hetki ja jatkettiin unia. Pikkuhiljaa sain siirrettyä rutiinia niin, että pentu nukkuu vaikka yhdeksään, jos mua väsyttää. Häkki on niin iso, että sinne mahtuu pissapaperitkin, jos hätä yllättää.

    • PerryBarck

      Kiitos vastauksista!

      Kolmas yö takana ja mielestäni tämä yö sujui jo paremmin mitä aiemmat. Tehtiin tavallista pidempi lenkki illalla ruuan jälkeen ja pentu vaikutti jo lopen väsyneeltä kotiin tultaessa, mutta päätti kuitenkin yrittää pari kertaa komentaa meitä leikkimään ja hellimään häntä nukkumaan mentäessä. Sanoin poikaystävälle ettei kiinnittäisi siihen mitään huomiota niin kyllä se sitten rauhottuu nukkumaan. No, aikaa kului kunnes se päätti nostaa panoksia ja alkoi haukkumaan tosi kimeällä ja voimakkaalla äänellä. Tässä vaiheessa isäntä menetti hermonsa (kello oli jo 11 illalla ja asutaan paritalossa) ja korotti vähän ääntä neidille, niin johan loppui ulinat. Sovittiin isännän kanssa, että vaihdetaan nukkumispuolia yöksi, jospa tyttö sit rauhottuisi nukkumaan, kun meistä se "vankempi" osapuoli on lähellä. Niinhän siinä lopulta sitten kävi, että tyttö painoi uuvuksissa pään petiin ja alkoi nukkumaan, ei herätty kun kolme kertaa yöllä sen vinkumiseen minkä koen ihan mielettömänä edistyksenä!

      Aamuun asti sitten nukuttiin ja herättiin pennun kanssa ennen isännän heräämistä lenkille ja tyytyväisenä tultiin molemmat kotiin, leikittiin ja mentiin nukkumaan vielä kolmeksi tunniksi! Ihan mieletöntä. :)

      Mietiskelin tässä, että olenkohan mä nyt jotenkin kokonaan "mokannut" kun tuntuis vähän siltä ettei pentu ota mua enään niin tosisaan mitä pitäisi, koettelee mua päivisin aika monella tapaa ja eikä usko kun yritän komentaa tai kieltää. Uloskin mentäessä tuntuu välillä että pentu vaan pyöris mun jaloissa osan matkasta, mutta isännän kanssa se kävelee ihan nätisti ja reippaasti. Oonko mä tehnyt itsestäni nyt sen silmissä "pellen" tai alkaako pentu ajattelemaan, että olen häntä alempana meidän ns. "laumassa"?

      • eikös se ole vauva

        No sain käsityksen aloituksesta, että se on vasta tullut teille, eli on ihan vauva n. 8-9 viikkoinen, jonka ikäiset pyörii jaloissa ja opettelevat elämään. Pennuilla on lyhyt muisti, ei ne todellakaan heti muista mitä esim. ei meinaa. Ja pieniä voi ulkona ottaa väliin syliinkin, kun ei niiden kanssa vielä lenkillä käydäkään, pikkuisen käydään katseleen ja sitten isompana ne lenkit.


    • joobax

      Sain kuvan alkutekstistä, että pentu olisi ollut teillä jo hyvän aikaa! Jos nyt oli vasta kolmas yö niin ei tosiaan mitään kiirettä ole! Pennuilla menee yksilöstä riippuen viikkokin sopeutua ja rauhottua uuteen kotiin ja uusiin rutiineihin. Nyt elelet pennun aikataululla ja pikkuhiljaa siirrät sitä kohti omaa mukavuusaluetta. Esim juuri tuo aamuhomma. On ihan hyvä nousta silloin aamulla aikaisin, kun pentu herää ja siitä pikkuhiljaa venyttää sitä nousemista, kunnes pentu alkaa odottaa sinun heräämistäsi eikä sillä olekaan enää mikään kiire. Pentu nukkuu niin paljon, että voi mukavasti herätä aamulla pisulle ulos ja leikkimään hiukan, kun uni maittaa heti tämän jälkeen taas tunneiksi, kuten teillä olikin käynyt.

      Kitinöitä ei oteta huomioon. Nekin loppuvat, jos et huomioi niitä. Suosittelen, ettei edes ääntä korottamalla lopeteta sitä koiran haukkumista, vaikka se tehoaisikin, koska sekin on huomiota ja koira voi alkaa käyttää haukkumista huomion hakuun hiukan vanhempana herkemmin.

      Jos se kitisee nukkumaan mennessä niin koita laittaa se käsi sinne lattialle sen petiin. Älä puhu sille, älä silittele. Anna sen käden vaan olla siellä niin pentu saa tuntuman sinusta, että olet siinä ja rauhottuu omaan petiin.

    • koiratäti

      Koiranpentu on emoltaan varastettu "vauva". Kyllä sille täytyy antaa aikaa sopeutua uuteen kotiinsa ja uuteen perheeseen. Aluksi pentu vaatii paljon hoivaa ja ihmisten aikaa - ja vielä auikuisenakin se tarvitsee ruuan ja lenkkeilyn lisäksi seuraa ja mielekästä tekemistä.

      Itselläni on tällä hetkellä kotona elämäni 8. ja 9. koirat. Kaikki koirani ovat olleet hyvin toimivia harrastuskoiria ja yhtä lukuun ottamatta ne ovat saaneet elää pitkän elämän. Kaikki olen kasvattanut terveellä maalaisjärjellä pitämällä koiraa KOIRANA (vaikka vauvaksi aluksi pentua nimitinkin).

      Nykyään koirankasvatuksestakin on tehty tieteenlaji ja ihmiset sitä myötä hirveän epävarmoiksi itsestään. Olisiko niin, aloittaja, että miehesi on vähän varmempi itsestään sen pennun kanssa ja pentu on sen takia rauhallisempi hänen kanssaan?

    • PerryBarck

      Pahoittelen tässä vaiheessa jo tekstin sekavuutta, mutta pitkällä työpäivällä saattaa olla osuutta asiaan ja väsymyksellä!

      Olen huomannut tytössä muutoksia jo tässä parin edellisen päivän sisällä, tyttö on jo paljon tuttavallisempi ja innostuu leikistä paljon paremmin mitä aiemmin, taitaa koti-ikävä jo kohta olla ohi.

      Vinkuminen jatkui vielä viime yönä vielä voimakkaammin, itse osasin ennakoida jo ja kävin aiemmin ostamassa kaupasta itselleni korvatulpat ja ylimääräisen parin myös isännälle. Isäntä niistä kuitenkin kieltäytyi ja sanoi kuitenkin valvovansa hieman pidempään, koska olihan seuraava päivä pyhä. Painelin sänkyyn ja laitoin korvatulpat päälle ja nukahdin välittömästi raskaan työpäivän jälkeen. Kerkesin varmaan tunnin nukkua sikeää unta, kunnes heräsin siihen, että isäntä tönäisee minut hereille ja käskee kuuntelemaan pennun vinkumista.. Tällä kertaa vinkuminen oli jo ylenpaattisen hysteeristä ja sen oli varmasti jo koko naapurusto kuullut, ei auttanut käsi eikä tässä vaiheessa enään jaksanut olla välittämättä, joten isäntä nosti pennun sängyn vierestä ja laittoi omaan petiin ja kas kummaa, pentu nukahti samantien ja nukkui aamuun asti.
      Oliskohan pentu vaan huolestunut yksinjäämisestä kun on toi meidän sänky sen verran korkea, ettei sinne näe lattialta?

      koiratäti kirjoitti kysymyksen aiemmassa vastauksessa ("Olisiko niin, aloittaja, että miehesi on vähän varmempi itsestään sen pennun kanssa ja pentu on sen takia rauhallisempi hänen kanssaan?")

      - On täysin mahdollista, että olen hieman epävarma vielä pennun suhteen. Isännällä on ollut kuitenkin perheessä aina koiria ja on ollut aina kasvatuksessa osallisena pennusta lähtien. Kun taas minulla on koirista sen verran vain kokemusta, että vanhemmat hankkivat meille koiran joskus silloin kun olin ala-aste iässä, eli varmaankin yli 15 vuotta sitten. Koira kerkesi olla meillä vajaa vuoden jonka jälkeen se luovutettiin pois isän vaikean allergian takia.

      En haluaisi millään kokea itseäni "epäonnistuneeksi" tytön kasvatuksen suhteen ja sen takia olen valmis melkein mihin tahansa, että saataisiin kasvatettua meille lojaali ja lempeä perheenjäsen!

      • kyllä se siitä

        Saattoi pentu olla eksynyt "omalta paikaltaan", eli sitä vinkui. Itse nostelin pentua useina öinä omalle paikalleen, meni kolme-neljä yötä. Ja kyllä voi sen yöllä ottaa syliin ja nostaa omalle paikalle, silitellä pikkuisen ja sanoakin että nyt nukutaan. Ja alkuun sen pennun paikan voi pistää lähemmäksi sänkyä, niin ei "eksy". Oma nukkuu sängyn vieressä, koko yön, n. 8-9 tuntia, joskus vetelee 10 tuntia putkeen ja sittenkin valuu hiljakseltaan makarista, sylissä jatkaa unia kun itse juon aamukahvia. On kohta viisi kuukautta ikää.

        Päivällä ei sitä vinkumista kannata huomioda, ja yöllä eli kun menette nukkumaan pennun voi palauttaa omalle paikalle, kun siitä lähtee muualle kuin tarpeilleen.

        ps. aika menee äkkiä, itsekin muistelen "vauva-aikaa", se on pian ohi, sitten tulee uudet metkut.


    • vertailun vuoksi

      Mitenkäs, jos sinulla olisi vauva? Ymmärtäisitkö ottaa syliin vai istuisitko vain 'vieressä'?

      • joobax

        Ihmisvauva on tässä asiassa täysin eri asia.


      • PerryBarck

        Niinpä niin, ihmislapsi ja pentu ovat kaksi täysin eri asiaa. Ei kai kukaan ihminenkään vertaa lastaan koiran?
        Ja lapsista on kokemusta, kun olen omaa kummipoikaa hoitanut lähes kokonaan läpi "kriittisen" iän äidin sairauden vuoksi..


    • Anonyymi

      Ihmeellistä touhua tuo "omalle paikalleen" nostelu, mistä täällä on kirjoiteltu. Ikinä en ole koiriani mihinkään nostellut.

      Haluan sanoa vain yhden asian. Kuvittele jos itse olisit pikkuinen ja joudut vieraaseen paikkaan eroon vanhemmistasi, kumpaa silloin kaipaisit enemmän: leikkikaveria tai innokasta touhottajaa, joka häärii ympärilläsi ja käytoksellään osoittaa, että pennun pitäisi tässä olla se aikuinen, vai vakaata ja määrätietoista johtajaa, joka omalla tyynellä esimerkillään näyttää, että kaikki on okei, tästäkin selvitään? Väitän, että jälkimmäistä.

      Älä siis hössötä pennun ympärillä. Näytä sille mallia. Älä kyttää koko ajan pennun tekemisiä ja mieti sen ajatuksenjuoksua vaan osoita eleillä ja ulkoisella olemuksellasi, että pennun pitää osata rauhoittua saadakseen sinulta huomiota. Pentu tulkitsee sinua ja miesystävääsi koko ajan. Anna sille mahdollisuus tehdä oikeanlaisia havaintoja.

      Kyllä sinä selviät! Teillä on siellä ilmeisen intuitiivinen ja (sosiaalisestikin) älykäs pentu. Sellaisen kanssa on palkitsevaa elää ja harrastaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe