Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Eläin saa tappaa eläimen, ihminen ei?

Just!....

Otetaan vaikka esimerkkiin kaksi jänistä, toisen tappaa ihminen ja toisen petoeläin, kuvitellaan että tappotavat ovat yhtä raakoja ja tuskallisia. Millä tavalla se petoeläimen teko on oikeutetumpi kuin ihmisen vastaava? Uhrieläimenhän kannalta ei ole väliä kuka sen tappaa, tuskaa se kuitenkin kokee.

Siis, kun jotkut ajattelevat, että jos eläin tappaa eläimen, se on automaattisesti enemmän okei kuin jos ihminen tappaa eläimen.

Jos vielä ajatellaan että ihminen ampuisi jäniksen joka kuolisi kivuttomasti, mutta petoeläin raatelisi toisen jäniksen kuoliaaksi, niin kyllä vaan omasta mielestäni silloin ihminen toimii enemmän "oikein" kuin se eläin. Jänis ei joudu kärsimään, toisinkuin petoeläimen kynsissä. Silti jotkut jaksavat selittää miten väääääääärin metsästys on, mutta joku puoliksi mussutettu kituva jänis ketun kynsissä ei hetkauta suuntaan ei toiseen.

37

2360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Cooco

      Petoeläin on riippuvainen saaliseläimistä, ihminen ei.
      Petoeläimellä ei ole kuin yksi tapa tappaa saaliinsa, ihmisellä useita.

      Mutta toki metsätty liha on eettisempää kuin tehotuotettu, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

      • syökää pillereitä

        Heh heh! Ihminen on ravintoketjun huipulla ja itse olen ainakin riippuvainen ravinnosta.


      • pillerit ok
        syökää pillereitä kirjoitti:

        Heh heh! Ihminen on ravintoketjun huipulla ja itse olen ainakin riippuvainen ravinnosta.

        Juu, mutta oletko riippuvainen juuri eläinravinnosta? Et, ihminen pärjää kasviravinnolla. Ja ne, jotka ovat niin huolissaan B12-vitamiinista, saavat sen purkista.


      • näin se on...

        Cooco! onko uusi sana tuo.metsätty??

        kautta aikojen on eläimen henki ollut paljon arvokkaampi kuin ihmisen!!!

        ehkä siksi kun eläin EI kanna asetta mukana,kun ei osais sitä käyttääkään,sillä oletetaan että ihminen on sen pahin vihollinen.vaikka näin se ei ole ihan jokaisessa tapauksessa siellä luonnossa!

        EI LAPSIA VOI YKSIN LAITTAA KOULUTAIPALEELLE TUOLLA MAAKUNNISSA!!!!!!


      • PilsujaEnSyö!!!
        pillerit ok kirjoitti:

        Juu, mutta oletko riippuvainen juuri eläinravinnosta? Et, ihminen pärjää kasviravinnolla. Ja ne, jotka ovat niin huolissaan B12-vitamiinista, saavat sen purkista.

        Ihminen on sekasyöjä kuten karhukin. Olenmmeko riippuvaisia lihasta? Kyllä! Itse tykkään lihasta ja sitä syön sanot mitä hyvänsä. En minäkään tuputa liha ruokia sinulle joten älä sinäkään omia mieltymyksiäsi myös minulle. Ja kyllä liha ruokiini kuuluu myös salaatti enkä nosta kummastakaan syömisestäni mitään numeroa!!!


    • kerron sulle

      Ei sinustakaan pitänyt turhaan kehittyä älykäs???? Vai oletko älykäs ollenkaan?

      Ihmisillä on varaa VALITA mitä tekee, koska pystyy ajattelemaan ja TIEDOSTAA asioita, mm. sen että hermosto aiheuttaa kaikissa olennoissa tuskaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tiedämme myös sen, että kaikki elävät olennot on samankaltaisia, puhumattakaan nisäkkäistä. Myös jänikset tahtovat elää ja he kokevat hellyyttä mm. emon ja poikasen välillä ja käpertyvät toisiaan vasten. Senkö sinä tai joku haluaa tuhota???? Puhumattakaan niistä, jotka ampuu hirviä............ Entä jos joku olisi tullut sinun kotiisi kun olit lapsi ja ampumut äitisi aivot seinälle???? Samoin koko perheesi? Miltä olisi tuntunut? Sitä tapahtuu sodissa!

      Toisekseen, ihminen ei tartte lihaa elääkseen. Kas kun ihmisestä on kehittynyt jo niin älykäs, että se on osannut kehittää vitamiinilisät, jotta ei tartte sitä lihasta saada ollenkaan!!!!!!!! Pääasiassa kaiken tarvitseman saa muutenkin kasvikunnan tuotteista!!!!

      Että vammaisia raakalaisia on kaikki eläinten murhaajat!!!!

      • Isorepolainen

        Tämä on taas tyypillistä urbaani-ihmisen hurlumheitä. Maapallon eläimistön olemassaolo perustuu siihen, että yksi eläinlaji on toisen ruokaa. Ruokaketjun huipulla heiluvat sitten sellaiset lajit kuin susi, karhu, ihminen, isot kissapedot yms.
        Alempana olevat lajit pysyvät lisääntymisessään kurissa, kun ylemmät lajit syövät niitä. Silloin, kun joku laji pääsee lisääntymään liikaa, eli popilaatio on liian suuri jollekin alueelle, ilmaantuu yleensä tauteja, jotka harventavat eläinkantaa. En usko, että kettusyyhy tai jänisrutto ovat niihin sairastuneille eläimille kovinkaan mukava ja hellä tapa pitää populaation liika kasvu aisoissa.
        Ihminen on ainoa laji, joka pystyy kontrolloimaan omaa lisääntymistään. Muiden ravintoketjun huipulla olevien eläinten määrää pitää kurissa vain metsästys, luonnonkatastrofit ja eläintaudit. Esim. susien liiallinen lisääntyminen johtaisi siihen,
        että niiden luonnollinen ravinto kävisi liian vähiin, jolloin ne joutuisivat etsimään uusia ravintolähteitä kuten kotieläimiä ja ihmisiä.
        Ennen kuin ihminen pystyi juurikaan vaikuttamaan metsästyksellä eläinten määrään, tapahtui hyvissä olosuhteissa hallitsematonta lisääntymistä, joka saatiin kuriin, kun olosuhteet huononivat, ja eläimiä kuoli suuria määriä nälkään ja tauteihin. Pienessä muodossa tästä on hyvä esimerkki pöllöjen kohtalo. Hyvinä myyrävuosina pöllöt lisääntyvät voimakkaasti, koska ravintoa on runsaasti. Kun myyräkannat sitten romahtavat, jopa puolet pöllökannasta voi kuolla nälkään yhden talven aikana.
        Onko tämä luonnon tapa pitää eläinpopulaatioita kurissa sitten parempi kuin se, että eläimiä metsästetään hallitusti? Ei se ainakaan helpompi ja kivuttomampi tapa ole eläinten kannalta. Eikä ihminen ole puhdas kasvissyöjä, vaan nimenomaan sekaravinnon syöjä kuten vaikkapa rotta tai karhu. Meillä on lihansyöjän hampaat ja mahalaukku. Jos olisimme kasvissyöjiä, meillä olisi pötsi kuin märehtijöillä tai kymmenien metrien mittainen ohutsuoli kuten kavioeläimillä.
        En muuyten harrasta metsästystä, mutta makkarasta kyllä tykkään.


      • näin se on

        Ja jos sitä lihaa ei ois syöty,todennäköisesti hyppisimme vielä puissa.


      • tosi on

        Olen samaa mieltä kanssasi. Ihminen on pahin peto, on peto jopa lajikumppaneilleen!


      • Anonyymi

    • Susi

      Meillä on pieni ero,tässä ekosysteemissä. Luonnon eläimet eivät käy kaupassa.
      Sinä kirjoittaja varmaan käyt. Sun mielestä on varmaan parempi,että eläimet vallottaa maan. Syö nälkäänsä kirjoittajan.

      • tosi on 1

        Jos minut syövät, syövät nälkäänsä.Käy sinä vain kaupassa kääntelemässä pakattua lihaa! Olen luonnossa nähnyt karhun,kahden poikasen kanssa, ilveksen,suden,hirviä,poroja paljon paljon lintuja ja pieneläimiä,enkä häiritse heitä,eikä hekään häiritse minua!


    • Etiikkaa

      Luulisin, että ihmisen aiheuttama kuolema on siksi väärempi, koska ihmisellä ajatellaan olevan tahdon vapaus ja näin ollen myös vapaus valita. Ei teko siis välttämättä seurausetiikan kannalta ole sen väärempi kuin petoeläimenkään suorittama tappaminen. Mielestäni kuitenkin ihmisen on hyvä säädellä omaa toimintaansa sillä vähäisellä järjellään, joka hänelle on annettu.

    • lakia jakoon

      Voidaanhan sopia yhteisesti ettei eläinkään saa tappaa eläintä. Kuka ottaa tehtäväkseen selittää se eläimille?

      • Paremmat elimet

        Nimimerkille lakia jakoon. Ei voi sinulle muuta sanoa, kuin että mene elinsiirtoon poistattamaan aivosi ja ota uudet tilalle. Esimerkiksi kanalasta voisi löytyä kalloosi käyvät paremmat tilalle.


      • lakia jakoon
        Paremmat elimet kirjoitti:

        Nimimerkille lakia jakoon. Ei voi sinulle muuta sanoa, kuin että mene elinsiirtoon poistattamaan aivosi ja ota uudet tilalle. Esimerkiksi kanalasta voisi löytyä kalloosi käyvät paremmat tilalle.

        Joo. Viestini kuului samaan kategoriaan kun aloitus. :D Aivan samanlaista humpuukia. Aivojen siirrossa voi saada vaikka liian tosikkoaivot niinkuin joillakin näyttää olevan. En ota riskiä.


      • ymmärrystä kehiin
        Paremmat elimet kirjoitti:

        Nimimerkille lakia jakoon. Ei voi sinulle muuta sanoa, kuin että mene elinsiirtoon poistattamaan aivosi ja ota uudet tilalle. Esimerkiksi kanalasta voisi löytyä kalloosi käyvät paremmat tilalle.

        Eikö nim. Paremmat elimet tiedä, ettei aivojen siirto ole mahdollista nykytekniikalla? Eikö hän myöskään tajua, että aivojen siirrossa aivoissa sijaitseva persoona vain muuttaisi uuteen kroppaan? Eli toisin sanoen kyseessä olisi vartalonvaihdos, eikä niinkään aivojen. Ihmisen olemus ja persoona ovat aivoissa.

        Nim. Paremmat elimet voisi myös hankkia sarkasmitutkan sekä huumorintajun.


    • jkhkhh

      Luonnossa on omat lakinsa ja järjestyksensä, joihin luonnon toiminta perustuu. Yhden eläimen kuolema on toisen elämä ja eläimet tappavat vain syödäkseen. Tapa voi olla ihmisen silmissä raaka, mutta vain ihmisen silmissä. Luonto on joskus ankara mutta ei koskaan kohtuuton. Näillä periaatteilla se on aina toiminut.

      Ihminen tappaa sekä syödäkseen että huvikseen. Molemmissa tavoissa tappaminen varmaan käy helpommin kuin luonnossa, mutta eläimelle aiheutetaan taas esimerkiksi kasvatusvaiheessa paljon kärsimystä. Huvikseen tappamiselle ei ole yhtäkään järkevää perustelua jolla sitä voitaisiin pitää "oikeana".

      Ihmisellä on myös tapa kasvattaa tai tappaa eläin parin lihapalan takia, luonnossa kuoleva eläin käytetään niin pitkälle hyödyksi kuin mahdollista.

      Kaikissa kulttuureissa ja uskonnoissa tappamista pidetään vääränä tekona, koska jokaisella elävällä olennolla on yhtä suuri oikeus olla olemassa. Toki nämä moraalisäännöt on ihmisen keksimiä, mutta jostain syystä näihin sääntöihin ovat muinaiset ihmiset päätyneet.

      Ihminen toki on fyysisesti sekaravinnon syöjä mutta lihan syönnille ei ole biologista tarvetta. Kaiken tarvittavan voi saada muualta kuin lihasta. Lopullinen ero ihmisen ja eläinten suorittamien tappamisten välillä tekee se, että ihmisellä on moraaliin perustuva vapaus valita kuinka toimii. Eläimillä sitä ei ole.

      Voidaan ajatella että ihminen on osittain eläin ja osittain ihminen. Sitä parempi mitä enemmän ihminen, koska sitä enemmän on eettisesti oikeaa toimintaa, jossa kärsimystä muille aiheutetaan mahdollisimman vähän. Tähän voi itse valinnoillaan vaikuttaa.

      • ei ihan...

        "Kaikissa kulttuureissa ja uskonnoissa tappamista pidetään vääränä tekona"

        Niin siis "oikeauskoisten" ihmisten tappamista pidetään vääränä (poikkeuksena kyllä esim islam, jossa oikein uskovakin voidaan tappaa, jos hän tekee jonkin virheen). Vai miten perustelet vaikka rituaalien uhrieläimet?


    • Ihminen hallitsee

      maata ja on Jumalan säätämys. Tietysti Jumala opettaa ihmisiä Raamatun kautta ja on antanut Jeesuksen yhteydeksi ja Pyhän Hengen Opettajaksi. Kiitetään Isää Jeesuksen nimessä.

    • human is human

      Ihminen voi valita mitä tekee, tappaako vai ei. Moraali ja etiikka sekä oikeudentajua ovat ihmiselle kuuluvia ominaisuuksia - ei eläimille. Toki osa ihmisistä käyttäytyy kuin eläimet ja seuraukset ovat nähtävillä. Yhteiskunnassa on tiettyjä pelisääntöjä joita pitää noudattaa ja jo son toista mieltä aina voi valita erakoitumisen tai jonkin muun tavan elää yhteiskunnan ulkopuolella.

    • Valelääkäri

      Eläinlääkäri tappaa yleensä kärsivän yksilön välittömästi ja lähettää laskun sureville omaisille postissa jos niin sovitaan?

      • Valelääkäri

        Korjaan siis lopettaa.


    • älä tapa

      Miksi siellä metässä juokset niitä viattomia eliöitä riskeeraamassa kauheille tuskille alttiiksi, kun marketista saa tainnutettua ja kivuttomasti teurastettua hyvin helposti?

    • rami.ra1

      Pullasorsille ja hirville pyssyt

    • Eläin viisaampi

      Nimimerkille Just!... Suon ihan mielihyvin sinulle myös tappamisen, kunhan teet sen samalla tavalla kuin muutkin saalistajaeläimet. Siispä siitä sitten vaan juoksemaan saaliin perään ja jos hammaskalustolla tapat sen, saat syödä ihan puhtaalla omallatunnolla. Tuliaseella tappajat ovat suuria raukkoja joilla ei eläinmaailman lakien mukaan olisi mitään mahdollisuutta lisääntyä. Eläiimillä on terveet kriteerit siitä, kenellä on oikeus lisääntyä. Paradoksi onkin, että meillä ravintoketjun yläpäässä saa lisääntyä myös kaikki älykääpiöt.

    • örinäääääääää

      Voisikohan EU määrätä direktiivin joka kieltäisi tyhmien lisääntymisen. Mielenkiintoinen ajatus.......

    • Ihminenkin on eläin, ihan siinä missä ne petoeläimetkin. Ero on siinä ettei ihmistä ole tarkoitettu syömään lihaa, jos olisi meillä olisi hyökkäykseen sopivat kynnet ja kulmahampaat. Jos tähän metsästykseen siis tarvitaan ase se on väärin. Petoeläin tekee sen koska se haluaa säilyä hengissä, niinkuin on luonnollisesti tarkoitettu.

    • 2b-smart

      Toiset eläimet on luotu ihmisiä varten, tai ihmisiä ja luontoa varten, tai pelkästään luontoa varten, jotta luonnon tasapaino ja ekosysteemi toimii. Siksi nämä eläimet jotka ovat tarkoitettu ihmisiä varten, voidaan teurastaa tai metsästää. Eläimen tappaminen voidaan käyttää vain jos tämä eläin on ollut vaaraksi ihmisille.

      Tämä on yksinkertainen ja selkeä vastaus siihen, miksi toiset eläimet voidaan teurastaa, metsästää tai tappaa.

    • yksinkertaisuus

      Se petoeläin syö nälkäänsä, kun ei voi hakea marketista ruokaa, niinkuin Ihminen.

      • Vitun juntti!

        Mistäs luulet sen ruoan sinne markettiin ilmestyvän?
        Eipä ole niin yksinkertaista. :)


    • väijyin saalista

      kärsivällisesti.
      Siinä ne paskiaiset makasivat kylmässä pahaa aavistamatta.
      Jännitin takajalan lihakset ja ponkaisin.
      Iskin käteni uhrien niskavilloihin ja nostin ne ilmaan voitonmerkiksi.
      Päivän saalis: 3 Dennis-pizzaa tarjoushintaan 3kpl 10€.

    • 4234234234

      Se että eläimet kasvatetaan vankeudessa massatuotantona ja laitetaan jonossa teuraaksi on aika inhottavaa. Kannatan metsästystä koska silloin eläin on ainakin elänyt hyvän elämän.

      Mutta metsästystäkin kohtuudella.. ettei lajit kuole sukupuuttoon.

    • parranjupinat

      Ihminen on täällä maapallolla ainoa täysin turha olento, joka vain tuhoaa luontoa. Ei se mitään hyödyllistä luonnon kannalta tee, päinvastoin. Yhä kiihtyvällä vauhdilla ihmishirviö tappaa eläimiä sukupuuttoon, pilaa ilman ja pistää metsät ja muun luonnon sileeksi. Kaikki täytyy muuttaa rahaksi ja saada jotain hyötyä, taloudellista voittoa. Bisnes täällä määrää ja raha ratkaisee. Luonto on täysin tarpeeton jos ei siitä saada jotain hyötyä.
      Muinais suomalainen uskonto oli luonnon kannalta paljon järkevämpi kuin tämä nykyinen. Silloin kunnioitettiin luontoa ja eläimiä eikä mitään tuhottu tarpeettomasti eikä huvikseen. Luulisi nyky uskonnon olevan se suurin luonnon suojelija, koska onhan sen mukaan kaikki luojan luomaa, eikö sitä sitten pitäisi kunnioittaa ja suojella. Enpä ole havainnut, että kristityt puhuisivat tai tekisivät luonnonsuojelun eteen mitään.
      Ei muuten metsästäjät kyllä läheskään aina tapa eläimiä kivuttomasti. Joka kerta kun nämä tyypit ovat huvittelemassa pyssyjensä kanssa ja leikkimässä suurta saalistajaa, niin metsään jää satoja tai tuhansia haavoittuneita eläimiä kärsimään tuskaisen ja hitaan kuoleman. Sitäpaitsi kyllä ne metsästäjät muutenkin häiritsevät ja roskaavat luontoa. Voi kuvitella kuinka suurta pakokauhua ja pelkoa se eläimiin aiheuttaa kun joka puolella paukkuu aseet. Olen nyt 25vuotta vaellellut joka päivä metsissä koirien kanssa ja huomannut ettei siellä yleensä muita kulje. Ainoastaan metsästys aikana jonkun isomahaisen äijän olen nähnyt istuvan kannolla juomassa kaljaa pyssy sylissä. Ne on niitä jotka sitten kerskuvat luonto harrastuksellaan. Aina silloin tällöin poimin niiden jättämiä olut tölkkejä tai kossu pullon. Ei ihmisen tarvitsisi luonnon tasapainoon puuttua ollenkaan, luonto hoitaa itsensä.

    • Ihminen on eläinten yläpuolella ja ihmisten tulisi suojella luonnon eliöitä. Luonto ja metsä ovat voimavaroja, jotka voi aistia, vaikka ei asuisi metsän keskellä ja itse en paljon välitä eläimistä, vaan lapset ja luonnollisuus ovat lähellä sydäntä.

      • Shamanismiopissa on luonto isona osana ja esim. kivi ei ole pelkkä kivi, vaan hohkaa tiettyä energiaa. Ja sie, joka meinasit, että kristitty ei tee luonnon eteen, niin oon kristitty ja en vie metsään viinapulloja, en polta tupakkaa, minulla ei ole autoa (kyyteihin tilaan silti taxin), minulla menee jopa viisi prosenttia minun Ykkös Bonus-kortin bonuksista luonnonsuojeluun ja siksi pidän itse suurimmat bonukset, koska olen kahden pienen lapsen äiti ja käytän toki bonukset, en käytä liikaa pesuaineita (siis kotona ei tuoksu juurikaan pesuaineet). Elämme hyvinvointivaltiossa ja vauvani käyttää kertakäyttövaippoja ja en häpeä niitä kertakäyttöisiä.


    • Anonyymi

      Ihmisellä on rajallinen käsitys eläimistä - jos on karvanen ja söpö, kuin että on suomupeite kuin kalalla tai on .. joka tapauksessa maailmassa kuolee kaiken aikaa miljardeja eläimiä, jotka joku toinen eläin syö - sen enemmän pohtimatta - MIKSI?

      Ihminen on sitä mitä se on syönyt - jo miljoonia vuosia.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      92
      2412
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2164
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      1993
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1702
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1622
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1476
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1450
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      74
      1419
    10. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    Aihe