Rastat

Rastamanbabylon

Kysyisin asiallisia vastauksia siitä et mite tehään kotitekoset rastat ja kauanko menee? Haluaisin niistä mahdollisimman paksut semmoset patukat. Kannattaako leikata kaikki hiukset pois ku ei enää halua pitää niitä ja onko totta että ne voi homehtua :0 kiitti jo etukätee asiallisesta ja auttavasta vastauksesta!

15

4442

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Takkuilija

      Ei tarvitse oikeastaan tehdä muuta kuin heittää kampa ja hoitoaine pois, hiukset alkavat takkuuntua normaalilla (2-3 kertaa/viikko) pesurytmillä ihan omia aikojaan, eikä muusta tarvitse huolehtia kuin siitä että tarvittaessa erottelee syntyviä takkukasoja tahtomansa paksuisiksi. Näin rastat on kasvatettu (ei tehty) ammoisista ajoista asti ja se on myös hiusta säästävin tie lockseihin.

      Jos taas tahtoo tehdä rastat, voi jättää kamman heittämättä ja avittaa patukat alkuun tupeeraamalla
      *tässä saattaa kuitenkin katketa hiuksia ja homma saattaa otteista riippuen tehdä kipeääkin*
      - hiukset jaotellaan halutun kokoisiin osioihin - ei kovin paksuihin, jo sormen paksuisten tiivistyneiden rastojen kuivuminen pesun jälkeen vie jonkin aikaa. Vastatehtyinä ne tosin kuivuvat vielä suunnilleen saman ajan kuin takuttamatonkin tukka.

      Tupeerausta lempeämpi tapa on tehdä takut "käännä ja revi" -menetelmällä (kömpelö käännös twist and rip-methodille). Se menee näin:
      - tukka jaetaan halutun kokoisiin osioihin
      - kukin osio käsitellään niin että jaat osion kahteen, kiepautat nuo kaksi osaa toistensa ympäri, jaat taas kahteen eri kohdasta kuin äsken ja toistat kunnes jokainen osio on käsitelty.

      Tämä on helppo muuntaa vielä solmutekniikaksi niin että tuon kiepautuksen jälkeen ei pelkästään jaa kahtia vaan myös solmii nuo kaksi osaa.

      Kaikille tekotavoille yhteistä on että niihin kuluu aikaa ja näppivoimia (= kannattaa pyytää kaveri tai pari apuun). Lisäksi ne yleensä purkautuvat kokonaan tai osittain pesussa.
      Tästä ei pidä huolestua, sillä osiot on kuitenkin saatettu alkuun ja käsittely on tehnyt hiuksista takkuuntuvammat, ne alkavat rastoittua omia aikojaan vaikkei heti uskoisi.
      Erona tuohon kasvattamiseen on siis vain se, että hiuksille tehdään jotakin ennen kuin annetaan hiusten tehdä mielensä mukaan. Tämä näkyykin usein siinä, että huolella tehdyt jaotukset alkavat elää omaa elämäänsä ja tuloksena on takkuja jotka alkavat jakautua juuresta ja/tai pyrkiä kimppaan naapurin kanssa!
      Helpointa on luovuttaa päätösvalta hiuksilleen jo heti matkan alussa, jolloin jaotukset muodostuvat luonnollisesti ja niille ei tarvitse tehdä muuta kuin repiä välillä erikseen.
      Kaiken a ja o on kuitenkin puhtaat hiukset ja aika - takkujen tiivistyminen "oikeiksi" rastoiksi vie hiuslaadusta riippuen useista kuukausista vuoteen ja tiivistymisen seurauksena hiusten pituudesta saattaa lähteä jopa puolet - locksit eivät siis ole kärsimättömän eikä hiustensa pituudesta tarkan ihmisen hiustyyli. Pituutta saa tosin helposti lisää kiinnittämällä takkuihinsa aidoista hiuksista, villasta tai tekokuidusta tehtyjä jatkoja.
      Myös pörröisyyttä tulee sietää, sillä tärkeä osa takkuuntumista ovat jokaiseen ilman suuntaan sojottavat hiukset ja kaikenlaiset lenkit ja silmukat joita hiukset keksivät muodostaa ennen tiivistymistään. Lisäksi vauvatakut saattavat tuntua liruilta, kun vertaa niitä kuviin tiivistyneistä rastoista, mutta on muistettava, että ne tiivistyvät osioidensa paksuiksi eli jo n. sentti kertaa sentin osioista tulee aikanaan suunnilleen sormen paksuiset pötkylät.
      Peikko-lirutakku-lookin saa kuitenkin helposti piiloon myssyyn. Päähineen kannattaa olla löysä, jotta takun alut pääsevät liikkumaan ja sitä voi pitää päässä vaikka nukkuessaankin, jos se ei ole liian hiostava - kyljen kääntäminen sekoittaa tukkaa tehokkaasti!
      Pesurytmin ei kannata olla kovin paljoa tuota 2-3 kertaa viikossa tiheämpi - jos hiuksiaan kastelee useammin, ainakin kannattaa tehdä niin että hankaa vain päänahkaa ja antaa takkujen peseytyä huuhteluvedellä - kannattaa totella pesurytmissä oman päänahkansa tuntemuksia: puhtaat hiukset ja kutisematon päänahka ovat mukavan takkumatkan perusedellytykset.

      Homehtumisesta ei ole huolta kun:
      - pesee hiukset silikonittomalla, mahdollisimman "vähän hoitavalla" shampoolla/hiusten pesuun sopivalla saippualla/ ruokasoodalla (=pariin desiin lämmintä vettä sekoitetaan hiusten likaisuuden mukaan 1-2 ruokalusikallista ruokasoodaa, annetaan vaikuttaa n. 10 minuuttia ja huuhdellaan pois - tämän kanssa pesuväli kuitenkin vain 1-2 kertaa viikossa, sen verran puhdistavaa ja kuivattavaa) sekä
      - muistaa antaa takkujen kuivua hyvin pesujen välissä ja ennen kuin vetää myssyn päähänsä.
      Home on seurausta siitä että rastat eivät ole ehtineet kuivua pesujen välissä ja usein myös siitä että niitä on pesty silikonia sisältävällä shampoolla ja/tai siitä että niihin on pistetty vahaa - mikään näistä ei kuulu rastoihin millään tapaa, koska ne ainoastaan keräävät likaa ja vangitsevat niihin kosteutta. Vaha lisäksi hidastaa takuttumista - se nimittäin liimaa hiukset toisiinsa, kun kunnollisen takuttumisen a ja o on se että hiukset pääsevät liikkumaan. Lisäksi se on erittäin työlästä saada takuista pois kun sitä on niihin kerran käyttänyt.
      Eli kun antaa takkujen kuivua kunnolla ja kiertää vahat ja silikonit (silikonit ovat shampoiden ainesosaluetteloissa -cone-loppuisia) kaukaa, ei pitäisi homeen yllättää ;)

      Mukavaa takkumatkaa minkä reitin valitsetkin!

    • kampaajaneiti

      rastoja ei ole "järkeä" tehdä luomusti ja antaa vaan takkuuntua koska ne a)näyttävät epäsiistimmille luomuna tehdessä koska eivät ole niin selviä osioita ja b) hiukset menevät käytännössä pilalle, teit kummin vaan, ja c) luomuna tehdessä joudut käyttämään niihin enemmän aikaa etkä saa "kerralla valmista"
      rastat voi homehtua vaikka pesisit millä koska hiuspohajsta aina erittyy rasvaa ja irtoaa hilsettä vaikka olisi ihan normaali hiuspohja. eli värjäystä suositellaan kerran parissa kuussa ainakin. voit myös uittaa ne desinfiontiaineessa mutta useimmat värjäävät joka tapauksessa niin... :) ja tosiaan tuo kuivuminen on tärkeää!
      helpoin tapa on tehdä rastat niin että käsittelet kaikki rastoille tulevat hiukset vaalennusaineella (jolloin hiukset toki myös vaalenevat). kun käytät vaalennusainetta, annat hiusten vaalentua ainakin asteen, peset hiukset shampoolla (ei hoitoainetta) ja kuivaat. tämän jälkeen alat takuttamaan hiuksia sopivan kokoisissa osioissa ja pyörittelemään pötkylöiksi.
      kun olet pyöritellyt kaikki, laita rastojen ympärille jotain koossa pitävää vahaa (esim mehiläisvahaa tai ihan hiusvahaa). sen jälkeen älä pese hiuksia pariin päivään jotta rastat ehtivät asettua.
      pestessä ole varovainen ettet "myllää" hiuksia yhtenä sotkuna. älä käytä hoitoainetta!
      muista myös erotella rastoja irti toisistaan viikoittain tai mielellään aina pesun jälkeen (eli n. kerran tai kaksi viikossa). varsinkin kun hiukset alkavat kasvaa tyvestä, saattavat rastat takertua toisiinsa kiinni.
      toivottavasti oli apua, voit toki tulla ihan kampaamoonkin teettämään rastat ;)

      • Eieieiei

        Ei ne hiukset pilalle mene! Ne on puhdasta hiusta takussa. Ja ei sitä vahaa! IKINÄ!!!


      • Anonyymi

        Ei todellakaan näin!


    • loveyourhair

      ei ikinä vahaa! hyi kauheaa! terveisin. luomutakkupää

      • PenguTheWannaBeRastafarr

        Luomutakkupää :


    • Takkuilija

      Juuri näin! Ei missään nimessä vahaa: se liimaa osiot kokoon ja saattaa luoda illuusion siisteistä rastoista, mutta jämäyttää ne niin ettei tukka pääse liikkumaan ja takuttumaan aikuisten oikeasti. Lisäksi se jämähtää tukkaan niin että on työn ja tuskan takana saada se täysin pois kun sitä on kerran mennyt käyttämään.

      Lisäksi rastojen ideana ei ole "kerralla ja mahdollisimman nopeasti valmiiksi" vaan niiden tarkoituksena on nimenomaan muuttua, kasvaa ja kehittyä omaan tahtiinsa, joka riippuu mm. hiusten laadusta, pesutiheydestä, hiusten omista oikuista ja tähtien asennosta :) Mitä "epäsiistin näköisyyteen" tulee, pörröisyys ja lenkit on merkki siitä että hiukset takkuuntuvat, eli rastat kehittyvät.

      Lisäksi luomuosiot ovat aivan yhtä selkeät kuin tekemällä tehdyt, voin sanoa omasta kokemuksesta. Isoilta takkuklönteiltä välttyy kun muistaa erotella aina kun näyttää siltä että osiot alkavat yhdistyä liian isoiksi.

      Eritoten silloin kun tukan antaa takuttua itsekseen, se toki kuivuu, mutten sanoisi että se pilalle menee. Asia on kokonaan toinen mikäli tukkaa vaalentaa/permanenttaa/tökkii huovutusneulalla/koukkii virkkuukoukulla takuttumisen nopeuttamiseksi. Silloin hiusta saattaa katkeilla paljonkin mikä heikentää takkuja: toki se saa ne näyttämään "siistimmiltä" nopeammin, mutta takkujen sisus on käsitellyistä kohdista todennäköisesti silkkaa hiussilppua.

      Luomusti takuttumista voi nopeuttaa pitämällä villamyssyä ja sumuttamalla/kastelemalla tukka merisuolaliuoksella (luonnollisesti meressä polskiminen ajaa saman asian) - liuos jätetään päähän 1-2 tunniksi ennen pesua, kuivattaa tehokkaasti.

      Hiljaa ja ilman mömmöjä hyvät, vahvat ja pitkäikäiset takut tulee ;)

      • jupiter52

        Täysin samaa mieltä.

        Ja takuuvarma keino välttää homeen muodostuminen on pestä hiukset ruokasooda-tea tree öljy seoksella (Litra lämmintä vettä, 88g ruokasoodaa ja 10 tippaa tea tree öljyä. Hiukset huuhdellaan seoksella, pyyhe päähän puoleksi tunniksi ja sitten huuhdellaan pois).
        Tea tree on mm. antibaterial, antifungal ja antiviral, eli tappaa ihan kaikki pöpöt mitä hiuksissa mahdollisesti on.


    • StudioTica

      Rastapäisen kampaajan mielipide asiaan.

      Itsellä taitaa olla nyt neljännet rastat menossa. Olen aina jossain vaiheessa kyllästynyt ja leikannut patukat pois ja sitten tehnyt taas uudestaan. Jonkun 15 cm olen aina selvitellyt patukoita hoitoaineen ja kamman avulla ja loput leikannut pois.

      Olen tehnyt rastat aina itse tupeeraamalla, hieromalla kämmenten välissä ja lopuksi käyttämällä huovutusneulaa. En ole missään vaiheessa laittanut päähäni permanenttiaineita, vaalennusainetta tai vahaa. Tuo vaha on vähän mielipidekysymys.. Itse en tykkää, koska tekee hiuksista rasvaisen oloiset.

      Aikaa itse rastojen tekemiseen on mennyt n.8-12 tuntia. Siihen, että patukat tiivistyvät meneekin sitten useampi kuukausi ja sen aikana pitää jaksaa pyöritellä ja tökkiä huovutusneulalla (minun tapauksessani). Itsellä on hyvin karhea ja paksu hius. Jos hius on lasimainen ja ohut, rastoittumisaika pitenee ja vaatii enemmän kärsivällisyyttä. Rastat kannattaa aina pitää puhtaina, helpottaa rastottumista huomattavasti. Pesuaineena käytän itse mäntysuopaa.. huom! jokainen päänahka ei kestä sitä, minulla sattuu kestämään. Esim. perinteinen suomalainen Linna-shampoo on hyvä vaihtoehto.

      Saapi kysyä, jos tulee jotain kysymyksiä. Hankala rueta vaan kertoilemaan.

    • hiusharrastelija

      mun ystävä oli teettänyt rastat permisaineella, miten se tehdään?? Ensin takutus ja pötkylät ja sitten permisaine, vai toisinpäin? Miten kauan se permisaine pitää olla, ja minkä vahvuinen?? Olisi kiva osata tehdä noita t. hiusharrastelija

    • EiPukumiesVaanHippi!

      Kotitekoisiin rastoihin on monta vaihtoehtoa ja kyllä tulet huomaamaan mikä on sopivin :) mutta googlaa "miten rastat tehdään" niin löytyy hyviä kuvallisia vinkkejä:) Ja itselläni meni 20min tein tosi nopeasti ja huonosti eli otin vain tukkaa ja letitin ja takutin minkä pystyin XD ( mutta nyt kun siitä teosta on 3-4vuotta aikaa niin omistan täydelliset rastat :) ja tekoon menee yleensä monta tuntia... Jos haluat paksut rastat niin tee ;)! Kun haluat pois voit yrittää purkaa jos et onnistu niin leikkaa kaljuksi tai anna hiuksiesi kasvaa ja kun omat hiuksesi ovat tarpeeksi pitkät leikkaa rastat pois. Ja kyllä rastat voivat homehtua D: mutta aika harvinaista lienee sillä minulla eikä kellään kaverillani tai tutullani ole koskaan homehtunut rastat. Mutta kerran minun kaverille tuli täitä niin hän joutui leikkaamaan rastat pois ): ja ne rastat sopivat kyseiselle henkilölle kuin nenä päähän ): Noo onneksi kasvattaa takasin vaikka siinä tulee aikaa menemään :p

      • rasssgvh

        ...Kun haluat pois voit yrittää purkaa jos et onnistu niin leikkaa kaljuksi tai anna hiuksiesi kasvaa ja kun omat hiuksesi ovat tarpeeksi pitkät leikkaa rastat pois...

        Mulla ainakin rastat rastoittuu sitä mukaa kuin hius kasvaa, ei tarvitse erikseen rastoittaa ollenkssn.. Eli rastojen poiskasvattaminen ei onnistu.


    • Löytyisiköhän täältä apua? Olen tässä miettinyt itselle rastojen tekemistä tällä "solmimistekniikalla". Omat hiukset on sen verran lyhyet (n.20cm ehkä, lyhyestä mallista reilusti uloskasvaneet), että pidennyksiä kaipaisin. Toimiiko kuituhius (esim.cybershopista) ja miten sillä saa jatkettua omia hiuksia solmiessa? Valmiita rastapötköjä en halua käyttää. Pointti solmutekniikalla tehdyissä rastoissa on saada heti valmiin näköiset ja aika ajoin toteutettavissa oleva pura-pese-värjää-huolla-solmitakaisin -kuvio. Tavoitteissa on saada aikaan aika ohuet, sirot pötkylät eikä mitään kolmen sormen paksuisia kasoja.
      Näkemykseni ja tavoitteeni eroaa varmasti monista takkuharrastajista paljonkin, mutta toivoisin silti apua. Nimenomaan tuossa pidennysasiassa, miten lähteä niitä irtohiuksia/kuituja solmimaan omien sekaan? Myös hyviä youtube-videoita ja nettisivuja saa linkkailla :)

    • rasssgvh

      Näin tein minä:

      Tarvitaan aika, kampa ja pieniä muovisia hiuslenkkejä.

      Jaa hiukset osiin (vaikka ensin oikeaan ja vasempaan puoleen, sitten jatka jakamista kunnes sulla on aiottu määrä rastoja kasassa. Sido osiot muovilenksuilla kiinni. Sulla pitäisi tässä vaiheessa nyt olla koko pää täynnä pikku ponnareita. Jätä lenkin ja päänahan väliin joku 1.5cm. Sitten vaan tupeeraat ne ponnarit. Sitten annat niiden olla ja elää omaa elämäänsä, huovuta ja tupeeraa jatkossa tarpeen mukaan ja jätä kaikki hoitavat pois (paitsi tietty jatka käyttöä etu- ja/tai sivuhiuksissa, jos haluat säilyttää ne suorana). Voit myös kirjaimellisesti huovuttaa ja rääkätä hiuksiasi, esim mäntysuovalla. Ainakin alkuun kannattaa että hius menee huonoksi ja rastoittuminen alkaa.

      Älä käytä huovutusneulaa, se vaan katkoo hiuksia ja rasta saattaa katketa jossain vaiheessa, ei ehkä heti mutta parin vuoden päästä.

      Muovilenkki ei katko hiuksia niin helposti, joten niiden voi antaa olla paikallaan jonkun aikaa, vaikka pari viikkoa. Älä kuitenkaan näpelöi kauheasti sitä lenkin kohtaa.

      Varsinainen rastoittuminen alkaa vasta vähän myöhemmin, ehkä parin kuukauden viiveellä. Silloin hiusten pituus n. puolittuu ihan yhtäkkiä. Tässä vaiheessa rastat ovat usein suorastaan rumat. Niitä pitää repiä toisistaan irti aina välillä ja ovat epämääräiset ja epätasaiset.

      Muista hyvä kuivaus, siis ei mielellään kosteaa rastaa kiinni. Haiseviin rastoihin auttaa kuumuus eli esim pitkä, joku tyyliin 15-30min puhallus hiustenkuivaajalla, kuumimmalla teholla (varo päänahkaa). Eli siis polttaa pöpöt pois.

      Joo ja pitää leikata lyhyeksi kun haluat niistä eroon.

    • Anonyymi

      Osaisiko joku auttaa?
      Oma hiukseni on lasimainen ja liukas. Joskus 2000-luvun alkupuolella teetin rastat kampaamossa ja hommassa käyettiin permisainetta kahteen otteeseen. Näistä tuli ihan hyvät.
      Nyt on yhden kampaajan kanssa vähän kielimuuria. Käsitin että hän tekisi rastat ilman kemiallisia aineita jonkinlaisella koneelle. Selitti, että siinä on virkkuukoukku tai vastaava ja nopeuttaa tekoa. En ehtinyt nähdä nettisivun nimeä, josta hän näytti kuvia.. Siinä oli erikokoisia holkkeja rastojen paksuuden valintaan.
      Virkkuukoukkutekniikka ei välttämätä sovi omaan hiuslaatuuni, mutta millainen lopputulos tuolla koneella tulee? Onko kellään kokemuksia?
      Minulle tämä ei ole koulukuntakysymys vaan lopputulos ratkaisee. Jatkossa pyörittely ym hoito varmasti auttaa tyvien rastoittumisessa, mutta haluaisin kunnon alun.
      Vahaa en halua enää käyttää. Ennemminkin tuntuu, että tervashampoo/mäntysuopa pesuaineena sopivasti kuivattaa hiusta, jolloin se takkuuntuu paremmin, eikä kerää likaa tahmeaksi mössöksi.
      Kiitos jos joku jaksaa vähän neuvoa ja jakaa kokemuksia!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10446
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      2983
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2117
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1616
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1587
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. 82
      1378
    Aihe