Säätöjä

trallallaa laulattaa

Silloin tällöin innostun laulamaan karaokea. Paljon en säädöistä ymmärrä, mutta sen verran kuitenkin, että kovin erilaisia säätöjä karaokevetäjät tekevät. Jos laulaa vaikkapa jotain herkkää laulua, jota ei voi "huutaa" vaan laulaa hiljemmin ja pehmeämmin, niin silloin kai vetäjän pitäisi säätää mikrofonin äänenvoimakkuutta suhteessa taustamusiikkiin - tarkoitus olisi kuitenkin saada laulu kuulumaan myös? Sitten taas joku vauhdikkaampi kappale, jonka laulaa voimakasääninen laulaja, saattaa kuulua liiankin kovin, musiikki jää ikäänkuin jalkoihin. Miten vaikeaa se säätäminen mahtaa olla, kun ei sitä ainakaan kaikki osaa? Kuka tietää?

7

333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lallattaja77

      Mäkin oon miettiny onko jossain "ohjeita" säätäjille? jos on jos jonkinlaista nappulaa nii mitäs si..

    • Kklaulaja

      On se vaikeaa, ainakin toisille.
      Minä oon kotona harjoitellu lähinnä ittiäni varten, mutta yrittänyt myös kavereittenkin lauluja ja sanoisin, etten lähtisi työkseni sitä tekemään.
      Karaokevetäjille pitäisi järjestää koulutusta ja testausta ennen työhön alkamista, monet firmat antavatkin, mutta ei kaikki. Myös se vaikuttaa, kun karaokevetäjät joutuvat myymään ja tekemään koko ajan muita hommia ravintolassa, ei silloin välitetä miten säädöt menee.
      Mutta, on tosi ihanaa laulaa sellaisessa paikassa, jossa karaoken vetäjä osaa työnsä ja jos yleisökin kuuntelee, tanssii jne.
      Mukavia lauleloita kaikille.

    • yksi ruusu

      Voi kun oliskin lähistöllä sellaasia karaokepaikkoja, missä olisi hyvät listat ja hyvä laulaa ja tosiaan joku vaikka kuuntelisikin ja tanssisi eikä kaikkien olisi pakko vetää kännejä. Meillä on vaan kulmakuppiloita missä kantikset nuokkuu ja joku käy välillä vetäsemässä sen pakollisen Kotkan tai rentun ruusun. Listatkin on niin kaljalla lotrattu ettei oikein ilikiä koskeakaan.

    • Hemoriimi

      Säätöjen ihmeellinen maailma on kaikki korvassa ja siinä mikserin yleensä oikealla puolella näkyvissä välkkyvissä ledeissä jotka näyttää kuinka monta desibeliä ääntä tulee sillä hetkellä ulos.

      Jos mikserissä on EQ jossa on ledit jotka välkkyy taajuuksien mukaan voimakkaammin/himmeämmin niin homma on pääasiassa jo valmis eikä korvaa tarvitse häiritä pikkuasioilla. Ikäänku lunttaat vaan siitä, mikä välähtää kun laulaja kiekasee.

      Homma kaikessa yksinkertaisuudessaan toteutetaan siten, että laulajan äänen mukaan todetaan millä herzeillä tavaraa tulee suusta ulos, jos laulaja on vakkapa möreä-ääninen, niin väännän matalia taajuuksia laulusta hiljemmalle, ettei kuulu sellasia bassopamauksia joka kerta kun suu avautuu, keskitasoa kovemmalle, jotta saa ääneen vähän särmää, sitten yläpään taajuuksia sopivasti, mutta ei liian ylös ettei laulu rupea särkemään ja sirisemään.

      Nuorilta naisilta usein jo ennen ensimmäistä pihausta pudotan ylätaajuuksia ja laitan mid/low lisää hönkää ettei kuulosta kiehuvalta teepannulta :)

      En siis viittaa laulutaitoon tässä mitenkään, vaan ihan vaan siihen että yleisesti jo tiedetään että korkeat äänet kovalla volumella on aika hirveitä, samoin ylivahva bassojyrinä, joten yritän iskeä siihen neutraaliin tilaan joka on yleisesti kaikille normaalikorvaisille ok, ja sitten muokata siitä sitten sen ihan mahtavan äänimaailman.

      Pahin homma on varmaan se, kun tosi eriääniset ihmiset laulaa duona, ja pitää etsiä se tilanne jossa molemmat kuuluu, mutta kumpikaan ei ylitä toista. Näissä tilanteissa voi pelastaa usein paljon sillä, että yksinkertaisesti ottaa toiselta laulajalta tiettyjä taajuuksia hiljemmalle, ja vastaavasti laittaa niitä toiselle lisää, kunnes saavuttaa halutun tasapainon.

      Joskus voi tuntua aivan mahdottomalta kun joku kimeä alle 20v tyttönen laulaa sen 50 ukon kanssa heavens dooria, mutta kyllä sieltä aina saa sen paremmalta kuulostamaan kun mitä ois default säädöillä xD

      Jos mikserissä on efektit, kuten jo yleensä kaikissa normivempaimissa on, niin saa lauluääneen huimasti enemmän magiaa vaikkapa jollain kaiulla tai choruksella. Pitää kuitenkin osata pitää se just siinä rajoilla kun rupeaa efekti kuulumaan muun äänen seassa, jos laittaa liikaa niin pilaa laulajan vedon ihan täysin, ja pitää anteeksipyydellen laittaa biisi uudelleen.

      Siinä kai peruspaketti säätämisestä, muistaa vaan että ne äänimiehet jotka sanoo että pitää laittaa tietyt säädöt aina ja kaikkialla puhuu täyttä paskaa, koska jokainen tila on erityinen akustiikaltaan, sekä ravintoloissa nää ääniolosuhteet rupee vaihtumaan heti kun ensimmäiset asiakkaat keksii ruveta juttelemaan pöydässä.

      Eli aina tilanteen mukaan, jokainen esitys on yksilö.

      Olipas jorinat, mut siinä nyt vähän osviittaa niille jotka kehtaa lukea ja uskaltaa ymmärtää... muistakaa ajatella miksausta laatikon ulkopuolelta, koska siellä laatikossa se ääni jää vaan kiertämään... xD

      • Buppeliini

        Nio huh huh ! Olipas zaibaa!!! otahan lääkkees , rauhoitu ja unohda höpöhöpöt!


    • TiiKei

      Erinomainen vastaus Hemoriimilla. Tuon kun aloittevat karaokevetäjät pistävät korvantaakse niin pääsevät jo hyvin alkuun. Siitä vaan sitten itse opettelemaan tarkemmin säätämisen saloihin.

      Harmittavan usein karaokevetäjät ovat täysiä ummikoita, joille ei ole tarjottu mitään koulutusta vaan joutuvat itse opiskelemaan. Ja kun kaikilla ei ole sitä halua edes oppia, niin siinäpä sitä sitten ollaankin.

      Säätäminen on kuitenkin erittäin tärkeää karaokepaikassa ja monesti määrittää sen missä edes hieman säännöllisemmin karaokessa käyvät laulavat.

    • Kaikki te säädöistä ja tekniikasta kiinnostuneet!

      Käykääpä tutustumassa tulevaan ILMAISEEN koulutustapahtumaamme 12.9.2013 klo 16.00 - 20.30. Tapahtuma järjestetään Helsingissä Malmilla ja siellä käydään läpi perusasiat mm. säätämisestä.

      Linkki tapahtuman sivuille löytyy täältä.
      www.melplay.fi/koulutus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27820
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17747
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      352
      9290
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6368
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4163
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3771
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      24
      1817
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1477
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1225
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      50
      1164
    Aihe