irtisanominen ykskaks,ilman neuvotteluja

sykki_&)_

tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.pomo itse ei edes ollut paikalla.toinen firman omistajasta kutsui tekstiviestillä käymään.ensimmäisenä ikäviä uutisia ja lappu ojossa.kuukauden irtisanominen:taloudelliset ja uudelleen järjestely oli siis perusteena.laitoin nimen hätäissäni paperiin,hyvä kun tajusin tilannetta.olen siis osaaikaisena ollut jo vuosia.ja minun jälkeeni on otettu 2-osa-aikasta myös.kysymys kuuluu,oisiko minut kuulunut työllistää kokopäiväiseksi,ennenkuin ruvetaan edes muita palkkaamaan?kannattaako ottaa yhteyttä esim. lakimieheen?sen verran kypsyttää..kuulun yleiliittoon itse,ei kait ne silellä mitään asioitani aja eteenpäin.?

11

406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joopasenjoo...

      Jaahas.... jälleen kerran joku AY-fanaatikko yrittää provoilla..

    • akavan_erityisalat

      Hei,

      Viestisi perusteella näyttää todellakin siltä, että työnantajan menettely on ollut virheellistä. Asiasi selvittäminen edellyttää kuitenkin tarkempia tietoja, joten kehotamme sinua olemaan yhteydessä omaan liittoosi.

      Osa-aikaisuudesta sen verran, että jos työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä hänen osa-aikatyötä tekeville työntekijöilleen sopiviin tehtäviin, työnantajan on tarjottava näitä töitä osa-aikatyöntekijöille. Työnantajan on myös tarjottava koulutusta, jos tällaisen työn vastaanottaminen edellyttää sellaista koulutusta, jonka työnantaja voi työntekijän soveltuvuuteen nähden kohtuudella järjestää.

      Tuotannollis-taloudellisissa irtisanomisissa työnantajan tulee noudattaa yhteistoimintalakia vähimmäisneuvotteluaikoineen, mikäli työnantajan palveluksessa säännöllisesti on vähintään 20 työntekijää.

      Terveisin,

      Akavan Erityisalat

    • ~cs~

      Tarkalleen mitä olet nyt firmasta mielestäsi saamassa, jos sillä kerran menee niin huonosti, että porukkaa pistetään pihalle? Mistä rahat? Vai olisiko fiksuinta pistää energia uuden työpaikan etsimiseen?

      Eli samaa mieltä kun ensimmäinen kommentoija...

    • Jos tässä maassa lähdetään siihen, että työnantaja saa potkia väkeä mäelle miten huvittaa, niin täällä potkitaan kohta kaikki mäelle ja otetaan sitten orjiksi jollakin työvoimapoliittisella harjoittelusopimuksella.

      Voi toki olla, ettei laittomasti menetelleellä työnantajalla ole, mistä maksaa korvauksia. Käsittääkseni asian käsittely oikeudessa on myös melko riskaabelia. Siinä jää äkkiä laskut itselleen maksettavaksi.

      Ammattiliittojen olemassaolo näyttää kovasti närästävän joitakin. Ilmeisesti närästystä kokevien ideologian mukaista olisi väen potkiminen töistä, jotta joku tekisi töitä juuri heille ilmaiseksi. Ne liitot on aikanaan perustettu siksi, että työnantajan mielivaltaa vastaan olisi jokin keino. Niistä eroaminen on sulaa typeryyttä.

      Ajat ovat kovat, eivätkä kaikki yrittäjät irtisano väkeään lyhytjänteisen höydyn toivossa. Työntekijä on kuitenkin napanöyhtäänsä myöten vastuussa työnantajalle siitä, että toimii lain ja sopimusten mukaan. Minimaalinen vaatimus työntekijäosapuolelle olisi, että hekin sitoutuisivat lakiin. Väärinkäytökset ovat kuitenkin erittäin tavallisia, enkä minä jaksa aina uskoa, että kyseessä on työnantajan tietämättömyys. Vaikka ajat ovat vaikeat, kannattaa muistaa, että ehkä jonakin päivänä jonkinlainen toiveikkuus valtaa jälleen tämänkin yhteiskunnan. Arvelisin, että se optimismi tulisi nopeammin, jos työmarkkinoiden osapuoletkaan eivät olisi äärimmäisen huonoissa väleissä.

      Malttia, sitä nyt pitäisi käyttää. Vaan se ei taida olla kovin tavallista nykyään..

    • ~cs~

      Ei kukaan lähde siitä, että työntekijän saa irtisanoa mielivaltaisesti. Onhan siihen säännöt ja käytäntö jo olemassa, millä perusteilla työntekijän voi irtisanoa.

      Syy, miksi itse en kuulu liittoon (toisten kuuluminen ei minua närästä) on se, että luotan omiin kykyihini, siihen että olen työnantajalle oikeasti tarpeellinen työntekijä. Ei kaikki työntekijät ole yrityksen tärkein voimavara. Ihmisten asenteissa työn tekemistä kohtaan on eroja, ihmisten tavassa tehdä työtään on eroja. Jotkut työntekijät todella ovat yritykselle rasite, sori vaan.

      Luotan myöskin työnantajaani/esimieheeni. Olemmehan samassa veneessä, tarkoituksemme on toimia yrityksen hyväksi että se tuottaisi jotain.

      Siksi itse en siinä vaiheessa, jos yrityksellä menisi niin huonosti, että pitäisi irtisanoa väkeä yt-menettelyllä, lähtisi kaivelemaan menneiden vuosien rekrytointeja, että onko ne menneet oikeassa järjestyksessä. Ne olisi pitänyt ottaa puheeksi silloin, kun niitä tehtiin, jos kerran lisätyöhaluja entisillä työntekijöillä aidosti oli.

      • Et ole korvaamaton

        Pieni vinkki: kukaan ei ole korvaamaton, uusia tulijoita on aina, joko vuokraorjina, tai sitten ilmaisina te-keskuksen orjina.


      • ~cs~
        Et ole korvaamaton kirjoitti:

        Pieni vinkki: kukaan ei ole korvaamaton, uusia tulijoita on aina, joko vuokraorjina, tai sitten ilmaisina te-keskuksen orjina.

        Tulijoita varmaan on joo, mutta luuletko että työpaikalle noin vaan otetaan joku ilmaistyöntekijä, jolla ei ole ammattitaitoa? Olemme sitä joskus ihan hyvän hyvyyttämme yrittäneet, kun henkilö itse tarvitsi työkokeilupaikan, mutta se kävi todella kalliiksi. Tällainen henkilö vie pahimmillaan yhden osaavan työntekijän koko työajan.

        Kyllähän noi vuokrafirmat pomolle soittelee aina silloin tällöin, mutta vastaus on aina, ettemme tarvitse palveluksianne. Jos jotain tsupparihommia on, niin työntekijöiden omat lapset tai sukulaiset niitä hoitelee.


    • Uupunut

      Kunnassa järjestettiin organisaatiouudistus, josta sitten edettiin YT-menettelyyn syyskuussa. Minun kohdalla sovittiin YT:t pidettäväksi erikseen, koska tehtäväkenttäni ei ole niin yksiselitteinen (kolme eri tehtävää ja pomoa). Nyt sitä YT-kokousta olen pyytänyt esimiehiltäni kolmesti ja asiassa ei ole edetty ko.päivämäärillä. Mitä teen.

    • akavan_erityisalat

      Hei!

      Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa määrittelee selkeät pelisäännöt siitä, miten ja missä asioissa työnantajan tulee käynnistää yhteistoimintaneuvottelut. Pääsääntöisesti työntekijöiden edustajina yt-neuvotteluissa toimivat luottamusmiehet. Ole yhteydessä omaan luottamusmieheesi, jolta saat apua ja lisätietoa tilanteesta.

      Terveisin,
      Akavan Erityisalat

    • hevosenlihaa

      Hei,

      Olen ollut töissä nykyisellä työnantajalla vajaa 10 vuotta, koko ajan samassa työnantajan asiakasyrityksessä työskentelemässä. Nyt asiakasyritys muuttaa organisaatiotaan, ja minulle ei löydy juuri nyt töitä. Tämän vuoksi oma työnantajani lomautti minut helmikuun alusta, kutsui käymään ja löi lomautusilmoituksen (toistaiseksi, tuotannollisista syistä) käteen. Samaan aikaan saman kohtalon koki puolisen tusinaa meitä, ja työnantajalla on reilusti yli 100 työntekijää. Itse olen hieman hämmilläni, eikö yt-neuvotteluita tarvittu, ja mitä nyt... Odottelen takaisinkutsua, mutta mitä jos seuraavaksi tuleekin irtisanominen.

    • akavan_erityisalat

      Hei sinulle,

      ja hyi työnantajalle! Työpaikallasi olisi tullut käydä yt-neuvottelut ennen lomauttamista. Koska lomautettuja on ollut alle 10 työntekijää, niin neuvotteluaika olisi ollut 14 päivää. Lain mukaan olet oikeutettu vaatimaan hyvitystä, koska työnantajasi laiminlöi yt-neuvottelut. Sinun kannattaa olla yhteydessä oman liittosi lakimieheen. Myös mahdollista irtisanomista tulee edeltää yt-neuvottelut.

      Terveisin,
      Akavan Erityisalat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3427
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      93
      3154
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2358
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1824
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1559
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1524
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      83
      1375
    Aihe