Kolmen päivän koulutusoikeus tukee työllistymistä

akavan_erityisalat

Jos työntekijän osaaminen ei ole ajan tasalla, koulutettukaan tekijä ei selviä tämän päivän työelämävaatimuksista ja työnhakeminenkin tyssää alkuunsa. Lupa ja mahdollisuus oman ammattitaidon kehittämiseen tuo motivaatiota työhön, parantaa työhyvinvointia ja tukee työurien pidentämistä.

Akavan malli kolmen päivän koulutusoikeuteen haastaa työntekijän heittämään peliin omaa aktiivisuutta. Miten näet omat mahdollisuutesi kouluttautua työssäsi? Mitä eväitä saat työssäsi osaamisesi kehittämiseen?

Ota kantaa kolmen päivän koulutusoikeuden puolesta

Akavan Erityisalat

9

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SysTem10

      Koulutus on aina ok kunhan työntekijä sitä haluaa. Mutta on ihan älytöntä lähteä pakottamaan ketään koulutukseen ja maksattaa se vielä työnantajalla

    • ~cs~

      Nykyinen opintovapaalaki jo takaa työntekijälle oikeuden koulutukseen, ja on siinä vähän motivaatiotakin, kun ei koulutusta maksateta työnantajalla, vaan haetaan joko yleistä opintotukea tai Koulutusrahaston koulutustukea - sekä Kela että Koulutusrahasto tarkkaavat, että opintopisteitä kertyy tai saa maksaa tuet takaisin.

      Työnantaja ei voi evätä opintovapaata ehdot täyttävältä työntekijältä, ainoastaan lykätä opintovapaan aloittamista painavasta syystä.

      Ymmärrän toki, että työnantajan kustantama ylikallis (lounaan, viinerikahvit ja kurssikaverin pikapanon sisältävä) koulutus olisi monelle leipääntyneelle keski-ikäiselle mukavampi tapa "pitää ammattitaitoa yllä".

    • akavan_erityisalat

      Hei,

      On totta, että opintovapaalaki antaa työntekijälle mahdollisuuden opintovapaaseen ja sitä kautta mahdollisuuden opiskeluun. Opiskelun ei tarvitse liittyä sen hetkiseen työhön tai ammattiin. Nyt ei ole kysymys kuitenkaan opintovapaasta, vaan työntekijän oikeudesta täydennyskoulutukseen työnantajan kustantamana tai ainakin työaikana.

      Kolmannes akavalaisista ei saa vuodessa yhtään työnantajan kustantamaa täydennyskoulutuspäivää. Yllä olevaan viitaten koulutukseksi ei lasketa esimerkiksi tulevan vuoden suunnittelua työnantajan johdolla ja hyvin syöden.

      Terveisin,
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Oletteko kysyneet jäseniltänne, haluavatko he todella subjektiivisen oikeuden kolmen päivän koulutukseen millä hinnalla hyvänsä?

        Kolmen päivän kouluttautuminen ei ketään pelasta työttömyydeltä. Työnantajien kustannuksia se kyllä lisää, kuten aina.


    • akavan_erityisalat

      Hei,

      Kyse ei ole kolmesta pakollisesta koulutuspäivästä, vaan siitä, että jokaisella tulee olla mahdollisuus oman osaamisensa ylläpitämiseen. Olet oikeassa siinä, että kouluttautuminen ei välttämättä pelasta ketään työttömyydeltä, mutta se ei sitä myöskään aiheuta. On myös työnantajan etu, että työntekijöiden taidot pysyvät ajan tasalla.

      Terveisin,
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Niin, ja te ajatte nyt sitten työntekijöiden ja työnantajan etua kun ne ei ymmärrä omaa etuaan - vai oletteko tehneet jäsenkyselyn asiasta?

        Minä en ole puhunut koulutuksen pakollisuudesta. Työntekijän subjektiivinen oikeus on kai se, mitä nyt ajetaan. Subjektiiviset oikeudet ovat hankala juttu, esimerkiksi subjektiivinen päivähoito-oikeus. Nykyisessä Suomessa, jossa tarvittaisiin kaikkien osallistumista, ei voida enää rakentaa mitään järjestelmiä subjektiivisten oikeuksien varaan. Kaiken pitää perustua tarpeeseen ja harkintaan.


    • akavan_erityisalat

      Kiitos kommenteistasi. Keskustelisimme tässä keskusteluketjussa mieluummin työntekijöiden ammattitaidon kehittämisestä tai ylläpitämisestä kuin hyvinvointiyhteiskunnan tuottamista palveluista ja niiden tarpeellisuudesta.

      Koetko sinä työssäsi ammattitaitosi kehittämistarpeita ja mitkä ovat mielestäsi parhaat keinot vahvistaa osaamistasi työsuhteen aikana? Osaava ja motivoitunut henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara.

      Terveisin
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Suoraan sanottuna parhaiten osaamiseni on vahvistunut sitä työtä tekemällä, jota teen.

        Koulutus on tietysti aina mukavaa ja hyödyllistä, mutta toki minulla on mahdollisuus omallakin ajalla kouluttautua. Koulutuspäiväkiistassahan ei ole kyse siitä, onko koulutus ylipäätään tarpeellista jne., rahasta on kyse.

        On kaunista keskustella ammattitaidon kehittämistarpeesta, mutta täällä Suomi24:ssa yleensä myös vasta-argumentoidaan. Vetoomukset on eri juttu. Avauksen "Ota kantaa kolmen päivän koulutusoikeuden puolesta" pyrkii keräämään kannanottoja koulutusoikeuden puolesta, eikä pelkästään keskustelemaan koulutuksen hyödyllisyydestä yleisesti.


    • 14+12

      Eikö työntekijän kouluttaminen ole työnantajan etu? Jos työntekijä ei osaa tehtäviään, on se työnantajan haitta. Näin ollen ne näe mitään syytä, miksi työnantaja ei kouluttaisi työntekijää silloin kun se on työnantajan etujen mukaista. Toisaalta en näe, miksi työnantajan pitäisi kouluttaa työntekijää, jos se on vain työntekijän etujen mukaista eikä edistä hänen tehtäviensä hoitamista. Näin ollen en näe koulutusvelvollisuutta oleellisena kysymyksenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      441
      4748
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1692
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      92
      1425
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1336
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1286
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1161
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      56
      857
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe