Kolmen päivän koulutusoikeus tukee työllistymistä

akavan_erityisalat

Jos työntekijän osaaminen ei ole ajan tasalla, koulutettukaan tekijä ei selviä tämän päivän työelämävaatimuksista ja työnhakeminenkin tyssää alkuunsa. Lupa ja mahdollisuus oman ammattitaidon kehittämiseen tuo motivaatiota työhön, parantaa työhyvinvointia ja tukee työurien pidentämistä.

Akavan malli kolmen päivän koulutusoikeuteen haastaa työntekijän heittämään peliin omaa aktiivisuutta. Miten näet omat mahdollisuutesi kouluttautua työssäsi? Mitä eväitä saat työssäsi osaamisesi kehittämiseen?

Ota kantaa kolmen päivän koulutusoikeuden puolesta

Akavan Erityisalat

9

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SysTem10

      Koulutus on aina ok kunhan työntekijä sitä haluaa. Mutta on ihan älytöntä lähteä pakottamaan ketään koulutukseen ja maksattaa se vielä työnantajalla

    • ~cs~

      Nykyinen opintovapaalaki jo takaa työntekijälle oikeuden koulutukseen, ja on siinä vähän motivaatiotakin, kun ei koulutusta maksateta työnantajalla, vaan haetaan joko yleistä opintotukea tai Koulutusrahaston koulutustukea - sekä Kela että Koulutusrahasto tarkkaavat, että opintopisteitä kertyy tai saa maksaa tuet takaisin.

      Työnantaja ei voi evätä opintovapaata ehdot täyttävältä työntekijältä, ainoastaan lykätä opintovapaan aloittamista painavasta syystä.

      Ymmärrän toki, että työnantajan kustantama ylikallis (lounaan, viinerikahvit ja kurssikaverin pikapanon sisältävä) koulutus olisi monelle leipääntyneelle keski-ikäiselle mukavampi tapa "pitää ammattitaitoa yllä".

    • akavan_erityisalat

      Hei,

      On totta, että opintovapaalaki antaa työntekijälle mahdollisuuden opintovapaaseen ja sitä kautta mahdollisuuden opiskeluun. Opiskelun ei tarvitse liittyä sen hetkiseen työhön tai ammattiin. Nyt ei ole kysymys kuitenkaan opintovapaasta, vaan työntekijän oikeudesta täydennyskoulutukseen työnantajan kustantamana tai ainakin työaikana.

      Kolmannes akavalaisista ei saa vuodessa yhtään työnantajan kustantamaa täydennyskoulutuspäivää. Yllä olevaan viitaten koulutukseksi ei lasketa esimerkiksi tulevan vuoden suunnittelua työnantajan johdolla ja hyvin syöden.

      Terveisin,
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Oletteko kysyneet jäseniltänne, haluavatko he todella subjektiivisen oikeuden kolmen päivän koulutukseen millä hinnalla hyvänsä?

        Kolmen päivän kouluttautuminen ei ketään pelasta työttömyydeltä. Työnantajien kustannuksia se kyllä lisää, kuten aina.


    • akavan_erityisalat

      Hei,

      Kyse ei ole kolmesta pakollisesta koulutuspäivästä, vaan siitä, että jokaisella tulee olla mahdollisuus oman osaamisensa ylläpitämiseen. Olet oikeassa siinä, että kouluttautuminen ei välttämättä pelasta ketään työttömyydeltä, mutta se ei sitä myöskään aiheuta. On myös työnantajan etu, että työntekijöiden taidot pysyvät ajan tasalla.

      Terveisin,
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Niin, ja te ajatte nyt sitten työntekijöiden ja työnantajan etua kun ne ei ymmärrä omaa etuaan - vai oletteko tehneet jäsenkyselyn asiasta?

        Minä en ole puhunut koulutuksen pakollisuudesta. Työntekijän subjektiivinen oikeus on kai se, mitä nyt ajetaan. Subjektiiviset oikeudet ovat hankala juttu, esimerkiksi subjektiivinen päivähoito-oikeus. Nykyisessä Suomessa, jossa tarvittaisiin kaikkien osallistumista, ei voida enää rakentaa mitään järjestelmiä subjektiivisten oikeuksien varaan. Kaiken pitää perustua tarpeeseen ja harkintaan.


    • akavan_erityisalat

      Kiitos kommenteistasi. Keskustelisimme tässä keskusteluketjussa mieluummin työntekijöiden ammattitaidon kehittämisestä tai ylläpitämisestä kuin hyvinvointiyhteiskunnan tuottamista palveluista ja niiden tarpeellisuudesta.

      Koetko sinä työssäsi ammattitaitosi kehittämistarpeita ja mitkä ovat mielestäsi parhaat keinot vahvistaa osaamistasi työsuhteen aikana? Osaava ja motivoitunut henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara.

      Terveisin
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Suoraan sanottuna parhaiten osaamiseni on vahvistunut sitä työtä tekemällä, jota teen.

        Koulutus on tietysti aina mukavaa ja hyödyllistä, mutta toki minulla on mahdollisuus omallakin ajalla kouluttautua. Koulutuspäiväkiistassahan ei ole kyse siitä, onko koulutus ylipäätään tarpeellista jne., rahasta on kyse.

        On kaunista keskustella ammattitaidon kehittämistarpeesta, mutta täällä Suomi24:ssa yleensä myös vasta-argumentoidaan. Vetoomukset on eri juttu. Avauksen "Ota kantaa kolmen päivän koulutusoikeuden puolesta" pyrkii keräämään kannanottoja koulutusoikeuden puolesta, eikä pelkästään keskustelemaan koulutuksen hyödyllisyydestä yleisesti.


    • 14+12

      Eikö työntekijän kouluttaminen ole työnantajan etu? Jos työntekijä ei osaa tehtäviään, on se työnantajan haitta. Näin ollen ne näe mitään syytä, miksi työnantaja ei kouluttaisi työntekijää silloin kun se on työnantajan etujen mukaista. Toisaalta en näe, miksi työnantajan pitäisi kouluttaa työntekijää, jos se on vain työntekijän etujen mukaista eikä edistä hänen tehtäviensä hoitamista. Näin ollen en näe koulutusvelvollisuutta oleellisena kysymyksenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4183
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3784
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      21
      2618
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1871
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1605
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe