haluaisin aloittaa paaston

jennyaa

eli haluaisin aloittaa max. viikon paaston, mut mua vähän arvelluttaa... voiko siitä olla mitään haittaa? oon perusterve ysiluokkalainen, jolla painoa löytyy. en oleta, että saan viikossa 10kg pois, ajattelin että paasto vois olla hyvä "potku" mun laihdutukselle. oon syönyt ennen ateriankorvikkeita ja pitänyt ruokapäiväkirjaa, mutta nyt se on vähän jäänyt. mua kiinnostais myös tietää, aiheuttaako paasto miten paljon keskittymisvaikeuksia? mulla olis nyt tärkeitä kokeita tulossa, ja haluisin päästä niistä kunnialla läpi. onko mitään keinoa, miten vois paastota ja säilyttää aivot samaan aikaan virkeinä? kiitos :)

1

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jenniii1

      Itselläni juuri mehupaasto kesken ja olen "harrastanut" paastoa jo useita vuosia (2-4 krt vuosi). En lähtisi suosittelemaan paastoa kesken tärkeiden kokeiden, sillä minulla toimii ainakin ajatus hitaasti, mutta hyvin kuitenkin. Paastoajaksi kannattaa ottaa tilanne, jossa ei ole tärkeitä kokeita/haastatteluja/muita tärkeitä/stressaavia toimintoja. Älä paastoa, jos sinulla on verenpaine-, sydän- tai hengitystieongelmia.
      Omaa kehoaan kuuntelemalla tietää, sopiiko paasto vai ei. Jos paha olo jyllää jatkuvasti ja olo on muutoinkin huono, ei paasto sovi sinulle tai olet jättänyt huomioimatta laskeutumis/nousupäivät. Muista AINA pureskella ruoka erittäin hyvin! Pureskelu on ruoansulatuksen ensimmäinen vaihe!
      Paastoon laskeutumispäiviä täytyy olla melkein yhtä monta kuin itse paasto on. Tällä ajalla keho menee ns. säästöliekille ja ruoansulatuselimistö valmistautuu ruoattomuuteen. Ruokamäärää vähennetään joka päivä ja ruuan tulee olla mahdollisimman kevyttä. Lihaa, maitotuotteita, prosessoituja ruokia, käsiteltyjä viljoja (esim. vehnäjauhot, valkoinen riisi, makaroni tms.) ei kannata laskeutumispäivilläkään syödä. Sen sijaan kasvikset (tuoreet ja höyrystetyt), marjat, hedelmät, juurekset (mielellään kuorineen jos mahdollista) ja täysjyväviljat ovat tervetulleita, ja runsaasti nestettä, kuten vesi, tee ja täysmehu (ilman sokeria). Kahvia ei paaston aikana tule juoda, joten kahvin juomisen lopettaminen kannattaa aloittaa laskeutumispäivinä. Kahvia ei suositella juomaan viikkoon ennen paastoa.
      Paasto aloitetaan, kun ateriat ovat lähes mitättömiä, nesteytys on suuri (n. 2 l/pvä) ja olo on sen mukainen. Paaston ideana on elimistön puhdistus, eli kun suolistossa ei jyllää ruoka-aineita, joita bakteerit ja hapot pilkkovat, pääsevät bakteerit yms. uusiutumaan. Paaston aikana tulee juoda PALJON (n. 3 l) nestettä (kasvislientä, vettä, mehuja jne.. olotilan mukaan). Sokeria, suolaa, kofeiinia, nikotiinia ja alkoholia tulee välttää paaston aikana. Kun paastossa pidetään päiväkalorimäärä alle 400, ei näläntuntua pääse tulemaan. Nautittavien nesteiden lämpötila on hyvä olla noin huoneenlämpöistä tai hieman lämpimämpää jos palelee. Kannttaa jättää yöksi kannullinen vettä hapettumaan. Aamulla nauti vesi.
      Odotettavissa on, että kehoa palelee, voi heikottaa/huimata, ajatus voi kulkea hitaasti ja yöt voivat olla hieman levottomia. Ota aikaa itsellesi. Kuivaharjaus, pesut, meditointi, venyttely ja jalkojen kylpeminen kuumassa vedessä auttavat pysymään virkeänä ja lämpimänä. Etsi itsellesi mieluinen aktiviteetti paaston ajaksi. Ulkoilu on paaston aikana tärkeää ja vaikka ulkona olisi pakkanen, pue päälle lämpimästi ja käy hieman kävelemässä. HUOMIOI, että jos olo on todella huono, on paasto keskeytettävä. Ruokaa EI saa alkaa syömään samantien normaalisti. Keskeytyksessäkin on otettava paastosta nousemispäivät jotka ovat kaikkein tärkeimmät olotilan kannalta.
      Nousemispäivä aloitetaan hyvin kevyesti syömällä. Ruoan tulee olla samanlaista, mitä vauvoille syötetään: helposti sulavaa, mieluiten soseena, ei lisäaineita jne. Useimmilla tulee virhe juuri nousemisvaiheessa. Ihmiset ovat niin innoissaan, että saavat syödä jälleen, mutta unohtavat, että heidän ruoansulatuselimistönsä on nukkumassa ja vatsalaukku pienentynyt huomattavasti. Nousemispäiviä tulee olla vähintään ½ paaston kestosta. Esim. jos paasto on ollut 5 päivän mittainen, tulee nousupäiviä olla noin 3. Nesteen juontia jatketaan.
      Muista myös, paaston aikana vatsalaukku on pienentynyt huomattavasti. Kuitenkin, jos syöt kerrankin itsesi ähkyyn, vatsalaukku venyy takaisin. Helpompaa on syödä pieniä aterioita pitkin päivää, jotta vatsalaukku ei veny ja seuraava paasto on taas helpompi. Myös painonhallinnan kannalta tämä vihje voi olla hyödyllinen.
      Toivottavasti tämä valaisi hieman asiaa. Kannattaa tutustua todella paljon kirjallisuuteen, ennen paaston aloittamista. Kirjallisuutta löytyy paljon (kannattaa käydä kirjastossa, eikä vain katsoa netistä). Kirjallisuuteen tutustuminen paitsi antaa valmiudet paaston aloitukseen, mutta myös varmuuden siitä, mitä on tulossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2753
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2340
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1854
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1656
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe