Äänen avaus yms.

laululintunen-

Mulla on tosi hyvä lauluääni, mutta on kuitenkin kolme hankaluutta, joista en osaa opetella eroon. Ei ole varaa kustantaa laulutunteja (ei ole koskaan ollutkaan varaa), ja toivon, että joku täällä osaisi sanoa muutaman sanasen ja neuvoa hiukan.

1. Äänen avaaminen kestää todella kauan. Kun alan laulaa ekaa kertaa päivässä, ääni on epävireinen, kireä ja alaltaan todella kapea. Kestää n. tunti, että saan sen avattua kunnolla niin, että epävireisyys häviää, ja pystyn laulamaan vähän korkeammalta ja matalammalta.

Mikä on siis paras, tehokkain ja nopein tekniikka äänen avaamiseen?

2. Ääneni on toisinaan todella kireä. Tunnen kurkussa asti sen, miten jännitän paljon, eikä ääni tule luonnostaan sointuvana ja heleänä. Miten tästä eroon?

3. Miten pääsen korkeammalle ja matalammalle sävelasteikossa? Äänialani ei ole kauhean laaja, eli laulan parhaiten "keskeltä" ja hiukan korkeammalta. Mikä tekniikka on hyvä äänialan kehittämiseen?

-Kiitos! : )

1

1255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinkeri

      Äänenavauksessa auttaa paljon verryttely. Avaat kroppaasi esim. pari kertaa hiihtoliikettä toistamalla. Kaulaa voi varovasti venyttää joka suunnasta, samoin kylkiä. On myös tärkeää, että perusasentosi on rento mutta toimintavalmis. Jos et tiedä taloudellisesta hengitystekniikasta mitään, sinun kannattaa tutustua siihen. Sitä kautta pääset käsiksi tukeen, joka on kaikenlaisen laulamisen peruskivi.
      Itse äänenavauksen voit aloittaa vaikkapa r-harjoituksella: mene esimerkiksi priimistä kvinttiin liukumalla ja takaisin priimiin eri sävellajeissa (esim a-e-a). Ylöspäin mentäessä etene puolisävelaskelittain ja alaspäin tullessa voit palata kokosävelaskelittain. R-harjoitus rentouttaa äänentuottoon osallistuvia lihaksia. Kannattaa aloittaa kevyesti, eli ei liian kovalla volumella. Voit kyllä käydä korkeissakin äänissä vaihtamalla rekisteriä, jotta et lähde liikaa puskemaan heti alkuun. Se vain rasittaisi ääntäsi. Tee äänenavaukset niin, että ne eivät tunnu millään korkeudella epämiellyttäviltä, vaikka joutuisitkin keskittymään esimerkiksi volumetasoon.
      Siitä voit edetä vaikkapa huulitäryyn: pärisytät huulia ja laulaa voit vaikkapa samoin kuin r-harjoituksessa eli kvinteittäin. Täry rentouttaa huulia. Laulamisessa on tärkeää pitää leuat ja huulet rentoina, pääsääntöisesti. Tietysti sitten esim. korkeissa äänissä kireyttä tulee hetkellisesti.
      Sen jälkeen voit kokeilla laulaa vaikkapa oktaaveja tai mitä tahansa helpohkoja kuvioita eri vokaaleilla, joihin voit välillä lisätä eteen jonkin konsonantin. Kuviona voi olla vaikka vain yksi ääni, josta sitten lähdet ylöspäin ja palaat alas. Ehdotuksia: ng-äänne perään lisättynä e ("ng-ee"), hon-kaa, hon-kää, pelkkä ng-äänne, mumina ikäänkuin m:llä, i-vokaali, ma-me-mi-mo-muu ym. Näitä voi keksiä paljon itsekin, kun tunnustelee mikä toimii. Kannattaa testailla vokaalien laulamista ja tunnustella niitä. Miltä ne tuntuvat? Millaisilla eri saundeilla ja millä korkeuksilla voit laulaa helposti eri vokaaleilla?

      Äänen kireyteen on syynä vääränlainen tekniikka. Älä laula samalla tavalla toista kertaa, jos kurkussa tuntuu epämiellyttävältä. Korkeita ääniä puherekisterissä laulaessa sinun pitää kiinnittää huomiota tuen käyttöön ja "ankkasoundin" käyttöön (eri asia kuin nasaali). Esimerkiksi ä:hän päin kääntyvällä e-vokaalilla on helppo laulaa kovaa ja korkealta. Liittyy nyt siihen vokaalien kokeilemiseen, tunnustele siis niitä. Jos jonkin biisin laulaminen tuntuu raskaalta, vaikka tekniikka tuntuisi kuinka olevan hallussa, sinun täytyy ehkä vaihtaa biisin sävellajia eli korkeutta. Kokeilemalla löytyy paras mahdollinen.

      Äänialan ylärajan laajentamisesta annoinkin jo osviittaa. Sinun kannattaa laittaa sormet kurkulle ja tunnustella kurkunpäätäsi laulaessasi. Tunnet, miten voit liikuttaa kurkunpäätä ja saada näin aikaan erilaisen äänen samalta korkeudelta, ja kurkunpään nosto/lasku helpottaa matalien ja korkeiden äänien muodostamista. Kurkunpään nousun tunnet, kun esimerkiksi nielaiset. Laulaessasi jotakin helpolla korkeudella olevaa säveltä voit kuulla soundieron laskiessasi ja nostaessasi kurkunpäätä.

      Äänellä kannattaa leikkiä ja koettaa havainnoida, mitä kurkussa milloinkin tapahtuu. Tekniikkaa harjoittamalla myös ääniala laajenee. Tavallaan se on koko ajan laaja, muttet vain ole vielä saanut sitä koko laajuutta valjastettua käyttöön. Yleisesti ottaen kannattaa kuunnella ja laulaa erityylistä musiikkia, jotta saat aina jotakin lisää omaan repertuaasiisi mm. tekniikan osalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      306
      3608
    2. 205
      2996
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2554
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      241
      2027
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1455
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1337
    8. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1334
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe