Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kenelläkään vinkkejä unensaantiin yökuskille?

Valveutunut

Eli, ajelen kuorma-autoa välillä hki-tre alkaen klo 22-23 ja päättyy n. Klo 6. Ongelmana on etten saa unta kun tulen kotiin. Saatan pyöriä sängyssä useamman tunnin ja herään jostain syystä aina klo 11. Eli jää melko laittomasti vajaaksi unet. Työ ei ole millään tavalla stressaavaa eli tuskin siitä johtuu. Syön normaalisti ja harrastan runsaasti erilaisia aktiviteetteja. Pelkään että se sitten joku yö kostautuu ja sammun rattiin. Olisin erittäin kiitollinen vinkeistä.

7

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Capa_

      Kahvit kokonaan pois tai vähemmälle, riittävän pimeä/ei liian lämmin nukkumapaikka, ei raskaampaa ruokailua muutamaan tuntiin ennen nukkumista.
      Joillakin vitamiineilla voi saada apua, esim. b-vitamiinivalmisteilla. Berocca sisältää paljon b-vitamiinia, sitä ei tosin kannattane ottaa loppupäivästä vaan ennemminkin herätessä tai keskellä päivää, koska se voi aluksi hetkellisesti piristää.

      • Capa_

        Niin, perinteinen konsti unohtu. Yksi olut tai snapsi ennen nukkumaanmenoa. Tuo tepsii ainakin satunnaisesti, vaikka muutaman kerran viikossa, päivittäin käytettynä nousee tottumus ja vaikutus pienenee. Isommissa kaupoissa on saatavilla myös "yömaitoa", josta en tosin itse saanut suurempaa apua. Ehkä joillakin on siitä parempia kokemuksia?


    • knsta

      Jos olisit normi päivätyössä, menisitkö heti työpäivän jälkeen nukkumaan ??

      Olen ollut yötyössä n.27v, minä olen havannut parhaaksi nukkua n.15 - 22
      Voin hoidella päivällä asioita eikä tarvitse yöllä haukotella.

    • zzzzzzzzz4

      Hae lääkäriltä resepti melatoniiniin...itse teen yötyötä ja jos aamulla tunnen oloni kovin virkuksi eikä uni meinaa millään tulla otan yhden melatoniinin, luen vähän aikaa ja naps!, valot sammuu:) Eihän se tuokaan kuulemma kaikille tepsi mutta minulle ainakin...

    • 10+3

      Tosiaan jos työvuoro alkaa noinkin myöhään ja säännöllisesti, niin sitten ei kannata mennä ihan heti työpäivän jälkeen nukkumaan. En kyllä hnekilökohtaisesti odottaisi sinne iltapäivään, mutta yleensä sellainen elokuvan mittainen hengähdystauko tekee hyvää. Itse kun tulen kotiin 6.30, käyn suihkussa ja istahdan yleensä tietokoneen eteen n. 1,5 tunniksi tai katson vaikka sen leffan. Oleellista on rauhoittua ja saada itsensä siirtymään siihen nukkumismoodiin. Pelkkä väsymyksen tunne ei takaa vielä sitä, että olisi oikeasti valmis nukkumaan. Vähän sama kuin tavallista päivärytmiä viettävä, jolla alkaa silmä lurppailla kuuden aikaan illalla: tällainen henkilö tietää, ettei vielä kannata mennä nukkumaan vaan odottaa pari tuntia, niin saa nukuttua pitkät yöunet aamuun asti.

      Vähintään yhtä tärkeää on järjestää nukkumatila asialliseksi. Kunnon pimennysverhot ovat pakollinen ostos, vaikka sitä kuvittelisi pärjäävänsä tavallisilla sälekaihtimilla. Auringon valo syö minuutteja levosta ja huonontaa unta niidenkin tuntien osalta kun silmät ovat kiinni. Itse nukun usein korvatulpat päässä, mutta tulppien laatuun kannattaa panostaa ja hankkia nukkumiseen suunnitellut pehmeät tulpat. Tuuletusikkunaa ei kannata pitää auki, vaikka raikas ilma ja viilentävä virtaus tuntuisi tulevan tarpeeseen. Avoin ikkuna nimittäin päästää kaikki äänet suoraan läpi ja lintujen kirkuna ja muut vastaavat tuhoavat unen. Useimmiten melu aiheuttaa ns. koiranunen ja sen lisäksi tapahtuu juuri sitä, että herää liian aikaisin eikä saa enää unta.

      Kahvin kanssa on syytä olla tarkkana. Itse juon yhden pienen kupin työvuoron aikana ja vain jos todella väsyttää. Olen huomannut, että kofeiini vaikuttaa eri tavalla yöllä kuin päivällä. Kummassakaan tapauksessa se kuppi ei varsinaisesti piristä heti, mutta yöllä juotuna vaikuttaa kyllä unensaantiin merkittävästi ja pidemmän ajan kuluttua.

      Kaikille yötyö ei toisaalta sovi ollenkaan. Jos tuntuu että rytmi ei yksinkertaisesti käänny ja unet jäävät jatkuvasti vajaaksi, kannattaa alkaa harkita työpaikan tai -vuoron vaihtoa. Yötyön terveysriskit eivät ole ihan mitättömät muutenkaan ja ilman kunnollista ja säännöllistä unta tuhoat vain oman terveytesi.

      • 5tt54rr4

        "Kaikille yötyö ei toisaalta sovi ollenkaan"

        Tämä on täysin totta!


    • Miss yötyötä tehnyt

      Miten saada unen päästä kiinni? Mitä jos kokeilisit aivan jotain muuta. Nimittäin eräs uniterapeutti neuvoi seraavaa: Lopeta yrittäminen. Sen sijaan voit kokeilla, miten unen vastustaminen toimii. Sammuta valot, mutta pidä silmät auki. Kun silmät menevät väkisin kiinni, ajattele: "Yritän vielä pysytellä hereillä muutaman minuutin ja nukahdan vasta sitten". =) Ennen nukkumaanmenoa tuuleta huone!

      TÄRKEÄ vinkki: Häiritsevät huoliajatukset voi yrittää keskeyttää toistamalla itselleen esimerkiksi: "Seis. En ajattele tätä nyt. Käsittelen asiaa huomenna."

      Makeita unia!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe